Een oorontsteking is logischerwijs een ontsteking van het oor. Omdat het oor uit verschillende delen bestaat, zijn er ook verschillende soorten oorontstekingen. We onderscheiden de volgende vormen van een oorontsteking:

  • Oorschelpontsteking (infectie van de oorschelp)
  • Buitenoorontsteking (otitis externa / gehoorgangontsteking)
  • Middenoorontsteking (otitis media)
  • Binnenoorontsteking (otitis interna / “labyrintitis”)

Hieronder bespreken we de verschillende vormen van oorontsteking…

1. Oorschelpontsteking (ontstoken oorlel & oorrand)

Een oorschelpontsteking is een infectie van de huid of het kraakbeen van de oorschelp. Meestal ontstaat een oorschelpontsteking door een wondje in het weefsel van het uitwendige oor. Bijvoorbeeld door een ongeval, ruzie of insectenbeet. Ook gaatjes van oorbellen en oorpiercings kunnen geïnfecteerd raken door bacteriën en zodoende een oorschelpinfectie veroorzaken.

> Lees meer over oorschelpinfectie in het artikel over ‘oorschelpontsteking’ op Gezondr…

2. Buitenoorontsteking

Je gehoorgangen zijn de ingangen van de oren. Een gehoorgangontsteking oftewel buitenoorontsteking is een ontsteking van de huid die de gehoorgang bedekt. Een gehoorgangontsteking wordt ook wel ‘otitis externa’ en “zwemmersoor” genoemd. Deze vorm van oorontsteking ontstaat meestal door veelvuldig:

  • Dragen van oordopjes, gehoorapparaten & koptelefoontjes
  • Pulken in de oren met wattenstaafjes & lucifers
  • Zwemmen & vochtophoping in de gehoorgangen

Een buitenoorontsteking gaat veelal gepaard met jeuk in je oor… Maar vaak ook met irritatie, pijn, roodheid,  schilferigheid, korstjes, vochtigheid & bloeden van de gehoorgang.

> Lees meer over buitenoorontsteking in het artikel over ‘otitis externa’ op Gezondr…

3. Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking wordt meestal veroorzaakt door een slecht functionerende ‘buis van Eustachius’. Als deze buis tussen het middenoor en de neus-keelholte niet goed open gaat, kan het middenoor niet voldoende worden gelucht. Zodoende kan er vocht in het middenoor achterblijven, waardoor een infectie optreedt.

Als we het hebben over een oorontsteking, dan bedoelen we meestal een acute middenoor-infectie (“otitis media acuta”). Een dergelijke oorontsteking is een acute oftewel plotselinge variant van de middenoorontsteking en wordt veroorzaakt door bacteriën in het middenoor. Vaak is er sprake van hevige oorpijn, hoge koorts en uiteindelijk een “loopoor”. Na het loopoor zijn de klachten relatief snel verdwenen.

> Lees meer over middenoorontsteking in het artikel over ‘otitis media’ op Gezondr…

4. Binnenoorontsteking

Een binnenoorontsteking oftewel ‘otitis interna’ betreft een infectie van het interne oor. Het gaat hierbij om een bacteriële infectie van gehoorcentrum (slakkenhuis) en/of evenwichtsorgaan (labyrint). Een binnenoorontsteking ontstaat meestal als een ernstige bacteriële middenoor-infectie onbehandeld blijft en zich tot diep in het oor uitbreidt. Hierdoor ontstaan meestal bloedingen en helse oorpijn.

Als het slakkenhuis geïnfecteerd raakt, kan permanente gehoorschade optreden. Als het evenwichtsorgaan oftewel labyrint ontstoken raakt, spreekt men van labyrintitis. Labyrintitis kan verregaande complicaties veroorzaken m.b.t. evenwicht & oriëntatie. Een binnenoor is dan ook de gevaarlijkste vorm van een oorontsteking en moet daarom zo spoedig mogelijk worden behandeld.

> Lees meer over binnenoorontsteking in het artikel over ‘otitis interna’ op Gezondr…

Tot slot

Een oorontsteking gaat vaak vanzelf over. Bij een doorbraak richting het binnenoor en de hersenen kunnen echter ernstige complicaties ontstaan, waaronder gehoorafwijkingen en hersenvliesontsteking. Het is daarom belangrijk om bij hevige oorpijn & oorklachten bijtijds medisch advies in te winnen bij een arts.

Heb jij ervaring met een oorschelpontsteking, buitenoorontsteking, middenoorontsteking of binnenoorontsteking? Laat hieronder je reactie achter!

9 Reacties

  1. Ik heb vaak middenoorontsteking. Ik heb daar al diverse operaties voor gehad. Zo mis daardoor gedeeltes van mijn gehoorbeentjes en hebben ze een radicaal operatie gedaan. Ik ben daardoor bijna doof aan 1 kant. Maar daar gaat het nu niet om.
    Ik heb jaren geen oorbellen gedragen en ook jaren geen middenoorontsteking gehad. Nu heb ik sinds een maand of 2 al mijn oorbellen weer eens in gedaan. 4 stuks aan 1 kant. Maar nu heb ik ook weer last van een hardnekkige ontsteking. Nu vraag ik mij af of mijn metalen oorbellen in Dire ’t verband staan met middenoorontsteking.
    Ik snap dat je er oorschelp en buitenoor ontsteking van kan krijgen, maar kan je daar ook middenoorontsteking van krijgen?
    Voor de zekerheid heb ik de oorbellen uitgedaan, maar ik heb ze liever in. :-)

  2. Ik heb door een middenoorontsteking, hersenvliesontsteking gekregen, gratis erbij. Omdat mijn HA wel dacht dat het over ging met wat oordruppels. Nou mooi niet. KNO-arts was woedend dat hij mij zo door had laten lopen (krijgt nog een staartje) incl nieuwe HA gezocht. Ik wil niemand ongerust maken maar, onderschat t niet. Ik kon het bijna niet meer na vertellen. Als je koorts krijgt bij een ontsteking aan t oor, direct KNO- arts raad plegen. Hij is een specialist en de HA niet.

  3. Ik loop nu al 2 jaar met “looporen” en oorontstekingen, er wordt gezegd dat er niks aan te doen is. Af en toe gebruik ik medicijnen maar dat help tijdelijk een week later is het weet net zo erg. Heb vreselijke jeuk en s nachts loopt het vocht uit mijn oren en zitten mijn schelpen ’s morgens onder de korsten. Heeft iemand een goede oplossing?

  4. Drie jaar geleden een binnenoorontsteking gehad. Tot op de dag van vandaag zeer slechthorend en 24/7 duizelig. Hierdoor zeer beperkt in doen en laten. Helaas… niets aan te doen.

  5. Na een jaar lang allerlei KNO-artsen en druppels (die altijd tijdelijk helpen) ontdekt dat mijn oorontsteking/contactallergie volledig verdwenen is door jawel BIERGIST. Eureka! Iedereen met een niet te genezen wond zou dit moeten weten.

    • T ten napel

      Goedendag, graag wil ik weten hoe je de biergist toepast, ik ben ten einde raad en wil alles proberen. Timmy

    • Biergist is een gistvorm die rijk is aan B-vitaminen. Voor zo ver ik weet kun je biergist enkel oraal innemen, dus in tabletvorm / pilvorm / poedervorm / capsulevorm. Het is volgens mij niet zo dat je biergist in je oren kunt druppelen… Sterker nog: dit lijkt me geen goed plan… Biergisttabletten, biergistpoeders, biergistcapsules en biergistpillen zijn vrijelijk verkrijgbaar bij (al dan niet online) drogisterijen…

    • Timmy ten Napel

      Graag zou ik willen weten hoe je de biergist hebt toegepast, pillen of poeder en hoe vaak en hoe lang. Waar heb je het gekocht? Vroeger kon je biergist bij de bakker halen maar ik denk dat dat niet meer kan.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.