• Tussendoortje
  • Voorbereiding:
  • Baktijd:
  • Totaal:
  • Calorieën: 205

Dit recept voor zoete aardappelchips uit de oven is het perfecte gezonde alternatief voor een standaard zak gefrituurde aardappelchips. Zelfgemaakte zoete aardappelchips is wat mij betreft bovendien minstens zo lekker als de fastfood-variant omdat er simpelweg veel meer smaak aan zit. Je kunt dit recept overigens ook maken met gewone aardappels.

Eerlijk is eerlijk: in theorie is dit recept heel eenvoudig, maar ik heb het echt heel vaak moeten proberen voordat het me lukte om de chips echt krokant en knapperig te krijgen. Je vindt op het internet talloze beknopte recepten voor zoete aardappelchips uit de oven, maar ik eindigde keer op keer ofwel met verbrande (bittere) chips, ofwel met chips die simpelweg niet knapperig was en daardoor enorm zwaar op de maag valt.

Juiste oventemperatuur voor knapperige chips

De truc om zelfgemaakte aardappelchips chips écht crispy te krijgen (zodat je daadwerkelijk ‘krak’ hoort als je er eentje doormidden breekt) zit hem wat mij betreft helemaal in de juiste oventemperatuur. Dit komt bij zoete aardappelchips héél nauw omdat je met hele dunne schijfjes werkt. De meeste recepten die ik heb geprobeerd adviseren om de aardappelschijfjes op 200 °C gedurende 20 tot 30 minuten te bakken. Dat resulteerde bij mij keer op keer in een mix van reeds verbrande chips en veel te zachte (lees: niet knapperige) ‘chips’. Ik ben ook een recept tegengekomen waarbij je de chips gedurende 2 uur op 120 °C bakt, maar dan werden ze bij mij niet knapperig en ik vond het bovendien zonde om de oven zo lang aan te zetten voor een enkel portie chips.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat je de aardappelschijfjes eerst gedurende korte tijd op hoge temperatuur moet bakken om het meeste vocht eruit te koken, en vervolgens nog een tijd op lagere temperatuur moet bakken om ze echt lekker knapperig, maar zeker niet verbrand te krijgen. Onderstaand alle details!

Ingrediënten voor 1 portie

Zoete aardappel1 stuk, ca. 150 gram
Olijfolie (gesmolten kokosolie kan ook)1 theelepel
Himalayazout (of gewoon zout)naar smaak
Cajunkruiden of paprikakruidennaar smaak

aardappelchips-ingredienten

Voedingswaarde & calorieën per portie

Calorieën205 kcal
Totaal vet4,58 gram
Verzadigd vet0,64 gram
Onverzadigd vet3,94 gram
Koolhydraten36 gram
Eiwitten2,25 gram
Vezels4,5 gram
Bovenstaande gegevens zijn slechts indicatief van aard en gebaseerd op de voedingswaarde van de ingrediënten voor bereiding.

Tip: ben je op dieet en wil je calorieën besparen? Gebruik dan minder of helemaal geen olijfolie. De aardappelchips is dan net wat minder zoet, maar smaakt prima. Zonder olijfolie bevat een portie zoete aardappelchips slechts 165 calorieën. Je kunt ook een portie halveren; deze chips vult namelijk behoorlijk.

Bereidingswijze

Let op: de onderstaande oventemperaturen zij voor een heteluchtoven. Zet de oven ca. 20 graden hoger bij een gewone oven!

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C op hete lucht stand.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in hele dunne, gelijkmatige plakjes van ca. 1,5 mm. Je kunt dit het beste met een mandoline (groentesnijder) doen.
  3. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en verspreid de aardappelschijfjes over de bakplaat. De schijfjes mogen dicht bij elkaar liggen maar elkaar niet overlappen.
  4. Smeer een beetje olijfolie op ieder schijfje met behulp van een kwastje en sprenkel indien gewenst wat zout over de aardappels. Hierdoor wordt de smaak wat intenser. Je kunt eventueel ook wat cajunkruiden over de schijfjes strooien. Paprikakruiden kun je het best pas aan het einde van het bakken toevoegen omdat paprikakruiden snel verbranden op hoge temperatuur.
  5. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de schijfjes gedurende ca. 8 minuten totdat ze een beetje beginnen in te drogen maar nog zeker niet bruin zijn aan de bovenkant.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven op 135 °C. Draai alle aardappelschijfjes om, roteer de bakplaat en zet deze vervolgens terug in de oven. De aardappelschijfjes bakken meestal het snelst achterin de oven. Door de bakplaat te roteren zorg je ervoor dat hier telkens andere schijfjes liggen.
  7. Bak de aardappelschijfjes nog 25 tot 30 minuten op 135 °C en roteer de bakplaat iedere 10 minuten. Strooi tijdens de laatste keer roteren eventueel nog wat paprikakruiden over de aardappelschijfjes. De zoete aardappelchips is klaar zodra alle aardappelschijfjes er droog en krokant uitzien, maar nog niet te bruin zijn.
  8. Zet de oven uit en laat de bakplaat nog een half uur in de oven staan. Hierdoor wordt de aardappelchips extra krokant.
  9. Haal de aardappelchips uit de oven, laat het nog enkele minuten afkoelen en serveer vervolgens direct.

zoete-aardappelchips-oven

Aanvullende tips

  • De aardappelschijfjes worden alleen echt knapperig als je ze super dun en gelijkmatig snijdt. Gebruik bij voorkeur een mandoline.
  • Probeer bij de supermarkt zoete aardappels uit te zoeken die niet te dik zijn en bovendien gelijkmatig gevormd zijn qua diameter. Als sommige aardappelschijfjes heel breed zijn terwijl andere juist heel klein zijn, dan is het een stuk lastiger om alle schijfjes tezamen krokant maar niet verbrand te krijgen.
  • Iedere oven is anders en de exacte oventemperatuur en baktijd komen bij dit recept super nauw; experimenteer dus met andere oventemperaturen en tijden indien bovenstaand recept bij jou geen knapperige chips oplevert. De truc is om eerst zoveel mogelijk vocht uit de schijfjes te bakken op hoge temperatuur voordat de schijfjes bruin worden. Zet de oven daarna flink lager en laat de schijfjes heel langzaamaan crispy worden zodat er niets verbrandt.
  • Ik heb dit recept ook een aantal keer in de Philips Airfryer geprobeerd, maar helaas zonder veel succes. De aardappelschijfjes zijn heel licht waardoor ze tussen het verwarmingselement van de Philips Airfryer vliegen en dus enorm verbranden. Daarnaast bakken de schijfjes niet gelijkmatig omdat er aan het begin nog veel vocht in zit en de schijfjes dan aan elkaar plakken. Mijn advies is dus om voor zoete aardappelchips echt de oven te gebruiken.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat dan alsjeblieft hieronder in een reactie weten wat je ervan vond en of je wellicht nog aanvullende tips hebt.

31 Reacties

  1. Gisteren dit recept voor zoete aardappelchips geprobeerd en ze waren heerlijk knapperig. Omdat ik meerdere keren achter elkaar gebakken heb, heb ik ze niet in de oven gelaten, maar dat was niet nodig, want ze bleven goed knapperig. Superrecept!

  2. Ja, eindelijk gelukt om ze knapperig te krijgen op deze manier. Dankjewel Sabrina!

  3. Ik heb de chips nog niet gemaakt, maar ga het zeker proberen. Een algemene tip om vocht te onttrekken uit voedingsmiddelen: spreid de gesneden chips uit op keukenrol. Strooi er flink veel zout op en laat ongeveer 15 minuten intrekken. Dan in een vergiet de schijfjes goed afspoelen en goed droog maken in een schone theedoek of keukenrol. Hier worden ze niet zout van, maar het zout onttrekt wel veel vocht.

    • Hele goede tip inderdaad, dankjewel voor het delen! Ik heb het zelf bij dit recept niet gedaan omdat ik het al best veel stappen vond, maar ik doe het bijvoorbeeld wel altijd als ik courgettesoep ga maken. :)

  4. Hoi, Ik vroeg me af hoeveel een portie is waar de info over de calorieën staat. Is dat 1 hele aardappel van ca. 150 gram? Ik ben op dieet en ik vond dit recept die ik graag een keer uitprobeer. Ziet er goed uit!

    • Klopt helemaal, een portie is 150 gram oftewel 1 aardappel. Veel succes met bakken, laat je horen hoe het smaakte? :)

  5. Vanavond chips gemaakt van zoete aardappels aan de hand van jullie site. Gedaan zoals beschreven. Heb (nog) mandoline dus kaasschaaf gebruikt in een BAM met olijfolie gedaan toen eerst 8 minuten in oven 180 graden. Daarna paprikapoeder en wat zout erop gedaan vervolgens de chips omgedraaid en oven op 135 graden gezet, 30 minuten met iedere 10 minuten de schaal gedraaid. Mijn man en ik vonden de zoete aardappelchips heerlijk! Bedankt voor de tip. Zo vaak geprobeerd en iedere keer verbrand of te slap… op deze manier gaat t echt goed! ????

  6. Loes Lenselink Reageer

    Met een combi-magnetron uitgeprobeerd en de zoete aardappelchips waren heerlijk krokant! Mijn zoon van 12 zei: “ze zijn zo lekker, daar kun je wel een handeltje mee starten en ze verkopen” :) Omdat ze nogal snel krimpen heb ik na 8 minuten, toen ik de eerste lading ging omkeren, er nog nieuwe aardappelschijfjes aan toegevoegd. Daarna liet ik alles nog 22 minuten in de oven. Dat ging goed. Ik hoefde ze niet eens meer 30 minuten in de oven te laten staan, ze waren al krokant genoeg!! Ik had de zoete aardappels geschild met een dunschiller. Het waren geen mooie rondjes, maar halve schijven. Omdat de schaal waarop ik ze gelegd had al vanzelf ronddraait in de combi-magnetron werd alles even krokant. Bedankt voor dit lekkere recept en ik ga het ook nog eens uitproberen met rode bietjes.

    • @Loes Lenselink: Heb je de magnetron in combinatie met warme lucht gebruikt? En zo ja op hoeveel watt en op hoeveel graden? Heb je de aardappelschijfjes op een crispplaat gelegd of in een ovenschaal voor magnetrons?

  7. Dat ga ik binnenkort proberen, klinkt goed en zoete aardappel is gewoon zo lekker! Ik heb een top oven die de warmte in de hele oven exact gelijk houdt, dus Ik wil meteen met drie bakplaten aan de slag gaan, want dat zou in principe dus niet moeten uitmaken. Ik kom er nog op terug!

  8. Beste, de truc is om af en toe de oven open te doen tijdens het bakproces… doe dit een aantal keer… gewoon open en toe en dit om het verdampte vocht uit de oven te laten… je zal zien dat de oven minder lang moet opstaan… en afkoelen is ook belangrijk ????

    • Klopt helemaal, bedankt voor de tip! In mijn oven is het dus ook belangrijk om de bakplaat te roteren, dus ik combineer dit mooi. :-)

  9. Zojuist geprobeerd, heerlijk! Heb ze na de eerste 8 minuten nog 2x 10 minuten en 1x 5 minuten in de oven gehad en de chipjes telkens omgedraaid. Ik kon niet langer wachten dus het halfuur nagaren heb ik achterwege gelaten en de chippies heb ik bij een bord vol verse groenten soldaat gemaakt. Bedankt voor je recept!

  10. @Martine: ik ben het helemaal met je eens dat het maken van knapperige zoete aardappelchips helaas wel erg veel tijd en stroom kost. Dat is precies de reden waarom ik dit niet ieder weekend maak. Ik heb ook een keertje twee platen tegelijkertijd in de oven gedaan. Dat kan ook prima als je een goede oven hebt, maar het blijft een behoorlijke klus.

  11. Geprobeerd en gelukt! Mijn (nieuwe) oven ken ik nog niet goed, maar verdeelt de lucht zo uitstekend dat ik de zoete aardappelchips zelfs niet heb hoeven te roteren. Alleen na 8 minuten 1x draaien was genoeg, en tussendoor proeven liet me concluderen dat ze na 8 en 25 minuten prima waren (ze waren ook echt heel dun). Staan nu nog even in de warme oven na te knapperen. Heel veel dank voor jouw voorbereidend werk…

    • Hoi Joan, jij bedankt voor je berichtjes! Wat leuk om te horen dat de chips zo goed gelukt zijn. Het scheelt inderdaad enorm als de oven de lucht echt goed verdeelt. Als wij ooit een nieuwe keuken zouden kopen, dan staat een superoven bovenaan mijn verlanglijstje. :-)

    • I.p.v. het laatste halfuur gewoon in de oven te laten, heb ik de oven nog op 50 graden laten draaien, de chips laten afkoelen… En ’t was echt chips, lekker en crispy, zoals chips moet zijn! Het enige nadeel is dat ’t zoveel tijd en stroom kost voor zo weinig zoete aardappelchips, want ’t krimpt enorm. Ben wel blij met uw recept want vorige keer kieperde ik alles weg omdat ’t plat was, dus, merci! ;-)

  12. Sabrina, Wat heb je enorm veel werk verzet om de chips te krijgen hoe je ze hebben wilt. Je maakt er met het online zetten een hoop mensen blij mee! Ik was erop aan het googelen, maar heb nog niet geprobeerd om de zoete aardappelchips zelf te bakken. Met jouw tips ga ik het zeker doen! Grtjs, Joan

  13. Moet je bij elke keer roteren ook alle schijfjes omdraaien? Wil dit nl. aankomend weekeinde proberen.

    • Hoi Suzanne, nee dat is (wat mij betreft) niet nodig. Alleen bij stap 6 draai je eenmaal alle schijfjes om. Vervolgens roteer je alleen de bakplaat nog iedere 10 minuten. Op die manier voorkom je dat de aardappelschijfjes die achter in de oven liggen (waar het doorgaans warmer is) te snel bakken terwijl de schijfjes voor in de oven juist niet voldoende bakken. Hopelijk is het zo duidelijk, laat het anders gerust weten. Succes met bakken, ik ben benieuwd wat je van de zoete aardappelchips vindt en of ze lekker knapperig worden!

  14. In de AirFryer is ook wel te doen hoor. Als tip: bedek de aardappelstukjes met een snee brood. Dat voorkomt het omhoog vliegen!

    • Hoi Anouk, wat een slimme tip, dankjewel! Ik heb het weleens met aluminiumfolie over de AirFryer bak geprobeerd, maar dat bleef een beetje geklungel. Heb jij weleens chips in de Philps AirFryer gebakken? Ik ga nog een poging doen met een sneetje brood erop, maar een ander probleem dat ik had was dat de schijfjes nog te vochtig zijn waardoor ze aan elkaar plakken en dus niet gelijkmatig knapperig worden. Ik ga nog eens overdenken hoe ik dat probleem kan verhelpen. Mocht je tips hebben dan hoor ik het graag. :-)

  15. Ze zijn net klaar en echt heerlijk!!! Ook inderdaad lekker knapperig zoals je van chips verwacht. Deze zoete aardappelchips ga ik zeker vaker maken!

    • Hoi Rianne, wat leuk om te horen dat de chips zo goed is gelukt! Eet smakelijk! :-)

  16. Oh, ik ben heel benieuwd! Heb inderdaad ook al een paar keer geprobeerd om zoete aardappelchips te maken, maar ze werden nooit echt knapperig, of juist zwart. Ga dit recept binnenkort uitproberen. Thanks!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.