Strudel is van oudsher een gelaagd gebak dat veelal wordt gegeten met slagroom, roomijs en/of suikerrijke vanillesaus. Hoewel mierzoete, Oostenrijkse apfelstrudel lekker kan zijn, is het niet bepaald gezond te noemen. Daarom hierbij een recept voor beduidend gezondere groentestrudel…

Ingrediënten voor 4 porties

  • 150 gram verse spinazieblaadjes
  • 2 rode paprika’s
  • 1 kleine muskaatpompoen ( “yellow squash” o.i.d.)
  • 4 middelgrote uien
  • 2 wortels
  • 250 gram champignons
  • 150 gram zongedroogde tomaten
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 15 blaadjes verse oregano
  • Zout naar smaak
  • Snufje versgemalen zwarte peper
  • Snufje gedroogde rode peper
  • Enkele druppels olijfolie
  • 6 vellen diepgevroren filodeeg
  • 2 eetlepels droge broodkruim

Weetje: strudel is gebaseerd op het Turkse gerecht ‘baklava’.

Bereidingswijze

Maak de paprika’s, pompoen, uien, wortels en champignons schoon en snijd ze in blokjes. Kook de groenteblokjes gedurende 3 minuten in een dun laagje water. Giet het kookwater af over de spinazieblaadjes en koel de spinazie direct daarna af en pers hem ‘droog’.

Doe de gekookte groenteblokjes en de spinazie in een grote schaal en roer de zongedroogde tomaten, oregano, zout, zwarte & rode peper en de helft van de Parmezaanse kaas door het groentemengsel. Verwarm een oven voor op 190 graden Celsius.

Smeer een grote ovenschaal in met enkele druppels olijfolie. Leg 1 vel filodeeg op een droge, schone theedoek en smeer het in met een druppel olijfolie. Leg een tweede vel erbovenop en strooi de helft van de broodkruim eroverheen. Leg er nog 2 vellen filodeeg bovenop en verdeel de resterende broodkruim.

Verdeel het groentemengsel over de lengte van het opgestapelde filodeeg en rol het filodeeg op zoals je een vel papier zou oprollen. Leg de opgerolde strudel op de bakplaat en snijd hem op 7 plekken oppervlakkig in. Verdeel de overgebleven Parmezaanse kaas over de strudel en bak de strudel in 30 minuten gaar.

Zet de oven uit, maar laat de strudel nog 10 minuten rusten in de warme oven. Snijd de strudel over de inkepingen in 8 plakken en verdeel ze over 4 borden. Smullen maar!

Voedingswijze per portie

Calorieën: 182
Vetten: 5 gram
Waarvan verzadigd: 1 gram
Koolhydraten:
29 gram
Voedingsvezels: 4 gram
Eiwitten: 8 gram

Wat denk jij van bovenstaand recept? Bespreek het hieronder!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.