Als je een smoothie slim en verantwoord samenstelt, dan is deze supergezond. Smoothies zijn dan ook helemaal hot en happening. Doe yoghurt en fruit in een blender en je hebt in een mum van tijd een glas vol vitamines, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en fytochemicaliën op tafel staan. Daarom hierbij 5 heerlijke smoothie-recepten…
1. Volle yoghurt & aardbeien smoothie
Dit is een van de lekkerste smoothies die ik ken. Je neemt de volgende verse ingrediënten, stopt ze in een blender, en pureert ze tot een glad, drinkbaar geheel…
- 1 groot pak volle yoghurt
- 3 geschilde kiwi’s
- 250 gram aardbeien
- De blaadjes van 2 takjes munt
- 5 of 6 ijsblokjes
Tip: gebruik één of twee theelepels honing in de smoothie als de aardbeien niet erg zoet zijn.
2. Tropische ananassap-smoothie met aardbeien & mango
Dit is een heerlijk, tropisch smoothie-recept dat vooral tot zijn recht komt op een zwoele zomerdag… Je neemt een pak ananassap zonder toegevoegde suiker! Vervolgens doe je de volgende verse ingrediënten in je blender:
- 500 milliliter ananassap
- 250 gram aardbeien
- 1 mango
- 1 banaan
- 100 – 150 milliliter melk
Tip: met de hoeveelheid en verhouding van de melk en ananassap in de smoothie kun je experimenteren.
3. Melk-smoothie met bramen + zwarte bessen
Bramen zijn niet altijd te krijgen en doorgaans vrij prijzig. Op sommige plekken zijn ze echter volop te plukken. En sommige boeren en moestuinhouders verkopen ze voor een prikkie. In dat geval is de volgende bramen-smoothie een absolute aanrader…
- 100 – 150 milliliter melk
- 2 bananen
- 125 – 150 gram bramen
- 125 – 150 gram zwarte bessen (cassis)
Tip: als je jezelf écht een keer wilt verwennen, dan kun je een bolletje roomijs of vanille-ijs toevoegen aan de smoothie.
4. Bevroren bosvruchten-smoothie
In het vriesvak van de doorsnee supermarkt vind je doorgaans een schat aan bevroren vruchten. Zo zijn aardbeien, kersen en bosvruchtenmix uit het vriesvak ideaal voor een overheerlijke smoothie. Hierbij de nodige ingrediënten voor een bevroren vruchten-smoothie…
- 100 milliliter appelsap
- 100 milliliter magere yoghurt
- 1 bakje bosvruchten uit de diepvries
- 2 theelepels honing in geval van zuurheid
Tip: voor de afwisseling kun je ook een bakje met ingevroren kersen, blauwe bessen of aardbeien nemen.
5. Sojamelk smoothie met appel & banaan
Sojamelk is een ideale vervanger voor melk als je lijdt aan koemelkallergie of lactose-intolerantie. Ook als je wel “gewone” melk mag drinken, kan sojamelk een aangename afwisseling zijn. Hierbij de ingrediënten voor een sojamelk-smoothie met appel en banaan…
- 2 rijpe bananen
- De partjes van 2 appels
- 400 milliliter sojamelk
- evt. wat vruchtensap om te verdunnen
Tip: als je geen sojamelk mag of lust, dan kun je ook koemelk of yoghurt gebruiken.
Smoothies: tot slot…
De één vindt banaan en aardbei een heerlijke combinatie, de ander vindt beide smaken of structuren niet goed samengaan. Smoothies maken is dan ook een kwestie van experimenteren. In principe kun je alle bovenstaande recepten met elkaar combineren.
Wat is jouw favoriete smoothie-recept? En heb je nog tips voor het maken van smoothies? Laat hieronder jouw recepten en adviezen achter!
19 Reacties
Om havermout te gebruiken in je groene smoothie kan je het avond te voren weken in pure appelsap en zet het in de koelkast voor de volgende morgen. Je kan havermout ook vervangen door zie m’n recept. Twee eetlepels pompoenpitten. Paar handen groene groente. Stukje biologische citroen met schil. Walnotenolie of sesamolie. Halve rode biet. En dan aanvullen met biologische appelsap perensap of sinaasappelsap met wat water. Je kan zelf aardbeien, ananas, chocolade, Marokkaanse citroen en gewone muntblaadjes door je smoothie doen. Zo heb je minder fruit nodig.
Meer over havermout kun je desgewenst lezen in de volgende artikels:
Ik heb geen maag meer en veel bananen eten valt best mee. Het verteerd goed en is goed voor de stoelgang, want zonder maag is vervelend wat je eet. Alleen nog wat een weinig mousseline van appels mag nog en alle andere fruitsoorten zijn verboden!!!
hallo allemaal, Naar mijn mening wordt er erg veel zoet fruit gemaakt. je kunt ook heerlijke smoothies maken met de zuurdere fruit soorten en wat te denken met groente en fruit,heb je bijna gelijk je benodigde hoeveelheid groente binnen. gezonde groet,Ilse Fortuin
Meer over (de mogelijkheden omtrent) de verwerking van groenten in smoothies vind je desgewenst in dit artikel over groentesmoothies…
Leuke recepten. Ik maak vaak smoothies, maar bijna altijd met banaan. Het is toch lastig dit te krijgen zonder die banaan… Tips?
Hallo Nienke, dat hoeft niet moeilijk te zijn hoor! Als je wat harder fruit hebt doe er dan wat sap van een sinaasappel of wat water bij! Dan is er makkelijker een smoothie van te maken. :)
Hallo Nienke, Nee hoor je kan eigenlijk met alles een smoothie maken. Ik maak vaak een smoothie met 1 fruit soort 2 handen bladgoente,water,dit ligt eraan hoe dik je je smoothie wil hebben en een schep eiwitpoeder. Je kan er ook nog een avokado door dan dan hebt je eigenlijk een complete maaltijd. gezonde groet, Ilse Fortuin Trainer hormoonfactor.
Je zou verwachten dat iemand die hormoonfactor-trainingen geeft, weet hoe ‘avocado’ en ‘bladgroente’ dienen te worden gespeld… :(
Ik zou graag havermout in mijn smoothies verwerken. Hoe doe ik dat? Moet de havermout eerst gekookt worden? Hoeveel havermout moet ik gebruiken voor één smoothie? Groeten, Marieke
Avocado, kwark, yoghurt…
Een kleine waarschuwing: kiwi mixen met yoghurt kan tot slechte reactie leiden waarbij de yoghurt gaat schiften en de smaak bitter wordt.
Beste Brecht, Schifting (eiwitsplitsing) van zuiveleiwitten heeft uitsluitend invloed op de structuur van de yoghurt; niet op de smaak ervan. De yoghurt of kwark waarin je bijvoorbeeld kiwi of ananas doet zal onder invloed van protease-enzymen vlokkeriger van structuur worden, maar de smaak zal niet veranderen. Kortom: schiften kan geen kwaad en is dan ook geen “slechte reactie”. Groetjes, Paul
Magere yoghurt + 2 bananen + perzik. Ik gebruik altijd perzik van HAK (Zon & Fruit). Dit is puur fruit in puur fruitsap (zonder toegevoegde suikers). Doe dus gerust een scheut van het perziksap in de smoothie om ‘m wat zoeter te maken. Dit is mijn favoriete smoothie om mezelf te verwennen in ’t weekend.
Dit is mijn favoriete “sport-smoothie” die ik neem voor en/of na het sporten: 1 glas melk, 1 handje havermout, 1 banaan, een flinke scheut jus ‘d orange, evt. 1 eetlepel whey-eiwit… Gr. Noortje Swinkels
Hoi hoi, Ik ben verzot op smoothies. Ik drink bijna iedere dag wel een smoothie, vooral na het sporten. Meestal gebruik ik yoghurt als basis, maar soms ook eiwitpoeder, dat is extra goed om je spieren te herstellen nadat je ze intensief hebt gebruikt. Fruitsmoothies vind ik in principe het lekkerst, maar omdat groentesmoothies minstens zo gezond (en veel minder calorierijk!) zijn, drink ik voornamelijk groentesmoothies. In mijn smoothie gaat meestal spinazie, komkommer, paprika en wortel. Lekker veel vitamientjes en niet te veel calorieën! Groetjes, Isa
Beste, Ik wil heel graag gaan proberen om zelf smoothies te maken, in de hoop dat ik erdoor afval. ga er natuurlijk ook bij sporten… Ik heb alleen nog nooit eerder een smoothie gemaakt. Heb je er een professionele keukenmachine voor nodig of werkt een goedkope blender ook? Heeft er iemand tips voor een goede en goedkope smoothiemaker? Help a.u.b. Gr. J. Kwakman
Hallo Janneke, In principe kun je elke blender of staafmixer gebruiken om smoothies te maken. Een hypermoderne keukenmachine werkt alleen een heel stuk gemakkelijker en sneller. Een goedkope blender gaat bovendien minder lang mee. Mijn ervaring is tenminste dat het motortje van een goedkoop apparaat nogal snel doorbrandt als de blender op iets hards blijft steken. In dit artikel vind je overigens alle informatie die je nodig hebt om zelf smoothies te maken. Groeten, Paul
Ik gebruik gewoon mijn staafmixer.