Recept: échte krokante zoete aardappelchips uit de oven

Food · Door Ilse

recept zoete aardappelchips
  • Tussendoortje
  • Voorbereiding:
  • Baktijd:
  • Totaal:
  • Calorieën: 205

Dit recept voor zoete aardappelchips uit de oven is het perfecte gezonde alternatief voor een standaard zak gefrituurde aardappelchips. Zelfgemaakte zoete aardappelchips is wat mij betreft bovendien minstens zo lekker als de fastfood-variant omdat er simpelweg veel meer smaak aan zit. Je kunt dit recept overigens ook maken met gewone aardappels.

Eerlijk is eerlijk: in theorie is dit recept heel eenvoudig, maar ik heb het echt heel vaak moeten proberen voordat het me lukte om de chips echt krokant en knapperig te krijgen. Je vindt op het internet talloze beknopte recepten voor zoete aardappelchips uit de oven, maar ik eindigde keer op keer ofwel met verbrande (bittere) chips, ofwel met chips die simpelweg niet knapperig was en daardoor enorm zwaar op de maag valt.

Juiste oventemperatuur voor knapperige chips

De truc om zelfgemaakte aardappelchips chips écht crispy te krijgen (zodat je daadwerkelijk ‘krak’ hoort als je er eentje doormidden breekt) zit hem wat mij betreft helemaal in de juiste oventemperatuur. Dit komt bij zoete aardappelchips héél nauw omdat je met hele dunne schijfjes werkt. De meeste recepten die ik heb geprobeerd adviseren om de aardappelschijfjes op 200 °C gedurende 20 tot 30 minuten te bakken. Dat resulteerde bij mij keer op keer in een mix van reeds verbrande chips en veel te zachte (lees: niet knapperige) ‘chips’. Ik ben ook een recept tegengekomen waarbij je de chips gedurende 2 uur op 120 °C bakt, maar dan werden ze bij mij niet knapperig en ik vond het bovendien zonde om de oven zo lang aan te zetten voor een enkel portie chips.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat je de aardappelschijfjes eerst gedurende korte tijd op hoge temperatuur moet bakken om het meeste vocht eruit te koken, en vervolgens nog een tijd op lagere temperatuur moet bakken om ze echt lekker knapperig, maar zeker niet verbrand te krijgen. Onderstaand alle details!

Ingrediënten voor 1 portie

Zoete aardappel1 stuk, ca. 150 gram
Olijfolie (gesmolten kokosolie kan ook)1 theelepel
Himalayazout (of gewoon zout)naar smaak
Cajunkruiden of paprikakruidennaar smaak

aardappelchips-ingredienten

Voedingswaarde & calorieën per portie

Calorieën205 kcal
Totaal vet4,58 gram
Verzadigd vet0,64 gram
Onverzadigd vet3,94 gram
Koolhydraten36 gram
Eiwitten2,25 gram
Vezels4,5 gram
Bovenstaande gegevens zijn slechts indicatief van aard en gebaseerd op de voedingswaarde van de ingrediënten voor bereiding.

Tip: ben je op dieet en wil je calorieën besparen? Gebruik dan minder of helemaal geen olijfolie. De aardappelchips is dan net wat minder zoet, maar smaakt prima. Zonder olijfolie bevat een portie zoete aardappelchips slechts 165 calorieën. Je kunt ook een portie halveren; deze chips vult namelijk behoorlijk.

Bereidingswijze

Let op: de onderstaande oventemperaturen zij voor een heteluchtoven. Zet de oven ca. 20 graden hoger bij een gewone oven!

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C op hete lucht stand.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in hele dunne, gelijkmatige plakjes van ca. 1,5 mm. Je kunt dit het beste met een mandoline (groentesnijder) doen.
  3. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en verspreid de aardappelschijfjes over de bakplaat. De schijfjes mogen dicht bij elkaar liggen maar elkaar niet overlappen.
  4. Smeer een beetje olijfolie op ieder schijfje met behulp van een kwastje en sprenkel indien gewenst wat zout over de aardappels. Hierdoor wordt de smaak wat intenser. Je kunt eventueel ook wat cajunkruiden over de schijfjes strooien. Paprikakruiden kun je het best pas aan het einde van het bakken toevoegen omdat paprikakruiden snel verbranden op hoge temperatuur.
  5. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de schijfjes gedurende ca. 8 minuten totdat ze een beetje beginnen in te drogen maar nog zeker niet bruin zijn aan de bovenkant.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven op 135 °C. Draai alle aardappelschijfjes om, roteer de bakplaat en zet deze vervolgens terug in de oven. De aardappelschijfjes bakken meestal het snelst achterin de oven. Door de bakplaat te roteren zorg je ervoor dat hier telkens andere schijfjes liggen.
  7. Bak de aardappelschijfjes nog 25 tot 30 minuten op 135 °C en roteer de bakplaat iedere 10 minuten. Strooi tijdens de laatste keer roteren eventueel nog wat paprikakruiden over de aardappelschijfjes. De zoete aardappelchips is klaar zodra alle aardappelschijfjes er droog en krokant uitzien, maar nog niet te bruin zijn.
  8. Zet de oven uit en laat de bakplaat nog een half uur in de oven staan. Hierdoor wordt de aardappelchips extra krokant.
  9. Haal de aardappelchips uit de oven, laat het nog enkele minuten afkoelen en serveer vervolgens direct.

zoete-aardappelchips-oven

Aanvullende tips

  • De aardappelschijfjes worden alleen echt knapperig als je ze super dun en gelijkmatig snijdt. Gebruik bij voorkeur een mandoline.
  • Probeer bij de supermarkt zoete aardappels uit te zoeken die niet te dik zijn en bovendien gelijkmatig gevormd zijn qua diameter. Als sommige aardappelschijfjes heel breed zijn terwijl andere juist heel klein zijn, dan is het een stuk lastiger om alle schijfjes tezamen krokant maar niet verbrand te krijgen.
  • Iedere oven is anders en de exacte oventemperatuur en baktijd komen bij dit recept super nauw; experimenteer dus met andere oventemperaturen en tijden indien bovenstaand recept bij jou geen knapperige chips oplevert. De truc is om eerst zoveel mogelijk vocht uit de schijfjes te bakken op hoge temperatuur voordat de schijfjes bruin worden. Zet de oven daarna flink lager en laat de schijfjes heel langzaamaan crispy worden zodat er niets verbrandt.
  • Ik heb dit recept ook een aantal keer in de Philips Airfryer geprobeerd, maar helaas zonder veel succes. De aardappelschijfjes zijn heel licht waardoor ze tussen het verwarmingselement van de Philips Airfryer vliegen en dus enorm verbranden. Daarnaast bakken de schijfjes niet gelijkmatig omdat er aan het begin nog veel vocht in zit en de schijfjes dan aan elkaar plakken. Mijn advies is dus om voor zoete aardappelchips echt de oven te gebruiken.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat dan alsjeblieft hieronder in een reactie weten wat je ervan vond en of je wellicht nog aanvullende tips hebt.