Een mueslireep of notenreep wordt veel gegeten als tussendoortje of als energie-aanvulling na het sporten. De gemiddelde supermarkt heeft een ruim assortiment aan dit soort repen, maar veel van deze producten bevatten veel verzadigd vet en geraffineerde suiker. Sommige mueslirepen bevatten zelfs net zoveel calorieën als een Mars of Snickers.
Kortom: een mueslireep klinkt wellicht gezond, maar dat is zeker niet altijd het geval. Hierbij een recept om zelf gezonde notenrepen te maken…
Ingrediënten voor 16 mueslirepen
- 3 kopjes gepofte mais
- 70 gram fijngehakte noten en/of zaden (bijvoorbeeld pinda’s, pecannoten of zonnebloempitten)
- 70 gram gedroogd fruit (bijvoorbeeld rozijnen, cranberries of abrikozen)
- 3 eetlepels lijnzaad
- 85 gram pindakaas zonder toevoegingen (dit mag ook een andere notenpasta zijn, bijvoorbeeld sesampasta of cashewnotenpasta)
- 170 gram honing
Bereidingswijze gezonde notenrepen
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Pak een vierkante of rechthoekige bakvorm of ovenschaal van +/- 23 bij 23 cm en leg er bakpapier in.
2. Meng in een grote schaal de gepofte mais, de noten, het gedroogde fruit en het lijnzaad door elkaar. Zet de schaal vervolgens apart.
3. Doe de pindakaas (of notenpasta) en honing samen in een klein pannetje. Breng het mengsel aan de kook op medium hoog vuur. Roer gedurende het opwarmen (ongeveer 1 minuut) continu door de pan totdat het mengsel egaal wordt en er bubbels ontstaan.
4. Schenk het zojuist gekookte mengsel vervolgens in de grote schaal en roer alles goed door elkaar. Doe het mengsel vervolgens in de bakvorm en duw het geheel goed aan zodat het een compact mengsel wordt.
5. Bak het mengsel gedurende ongeveer 10 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Laat het vervolgens afkoelen en snijd er dan 16 losse mueslirepen van. (bron)
Voedingswaarde per mueslireep
- Calorieën: 121
- Vetten: 6 gram
- Waarvan verzadigd: 0,8 gram
- Eiwitten: 3,2 gram
Laat hieronder van je horen als je bovenstaand recept voor gezonde zelfgemaakte mueslirepen hebt uitgeprobeerd!
7 comments
Prive!
5 juni 2012Hoi, bedankt voor dit recept. Ik heb vaak wat noten als tussendoortje en dit leek me een goede uitkomst. Jammer genoeg worden de repen niet hard… kun je me aangeven wat er mis is gegaan? Ik heb in plaats van de gepofte mais extra noten gedaan, verder heb ik je recept aangehouden.
Paul
6 juni 2012Misschien afwijkende oventemperatuur of baktijd? Of relatief vochtige noten, zaden of vruchten gebruikt?
m
25 januari 2011Hoe staat het met het koolhydraat / suikergehalte per reep?
Sascha
25 januari 2011Ik maak meestal zelf mueslirepen / notenrepen. Ik vind het dan ook leuk om daar wat meer variatie in te hebben. Wordt er hier met gepofte mais gewoon popcorn bedoeld?
Paul
26 januari 2011Ja, maar dan wel zonder suiker. :)
Biegmama
25 januari 2011En 13.5 gram koolhydraten, dat vertelt het originele bericht er niet bij en jullie dus ook niet… Waarvan 10 gram van de honing afkomstig is, dat is toch 2 suikerklontjes waard. Honing is niet beter dan suiker… Het is misschien lekker, maar het blijft een zoete hap…
Sascha
25 januari 2011Ik vervang de honing dan door iets van rijststroop of zo. Nog steeds zoet, nog steeds niet het meest gezonde wat er is. Maar toch is het voor mij aanvaardbaar. En verder bevat het geen 10 gram koolhydraten per reep, eerder iets van 7,5 – 8 gram (honing bestaat uit meer dan alleen koolhydraten zoals ook water, in tegenstelling tot suiker).