De zomer komt er weer aan en dat betekent dat het tijd is om in shape te raken. In de zomer kun je even helemaal los komen van je werk en dagelijkse bezigheden door te genieten van zon, zee, strand en vaak heerlijk eten. Ondanks al dat lekkere eten is de zomer vaak een prima stimulans om af te vallen!

1. Minder gevoelig voor stemmingen

Veel mensen hebben nog altijd last van winterdepressies, die soms ook gepaard gaan met eetbuien. Dit wordt ook wel ‘binge eating’ genoemd. Blootstelling aan de zon zorgt er echter voor dat deze neigingen minder snel voorkomen. Afvallen wordt hierdoor dus iets makkelijker in de zomer.

2. Warmte zorgt voor minder eetlust

Mooi weer voorkomt niet alleen eetbuien, het zorgt er in het algemeen voor dat je minder eetlust hebt. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen na een work-out bij lagere temperaturen (onder de 15 graden) meer behoefte hebben aan koolhydraten en vetten dan bij hogere temperaturen (20 graden of warmer).

3. Actiever met mooi weer

Bewegen is seizoensgebonden, mensen gaan weer meer sporten wanneer het weer beter wordt. In de winter vallen ze weer terug en worden ze minder actief. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen in de winter maar liefst 90% van hun tijd binnen doorbrengen. ‘Slecht weer’ en ‘geen tijd’ zijn hierbij de meest genoemde redenen. Probeer echter ook in de winter voldoende buiten te zijn. In plaats van de auto naar de sportschool te pakken, kun je beter buiten sporten. Frisse lucht is goed voor je na een lange dag op kantoor en zo zorg je er bovendien voor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, wat weer helpt bij het voorkomen van depressie.

4. Meer bloot

En tot slot: iedereen wil natuurlijk goed voor de dag komen in de zomer. Wanneer je in bikini, badpak of zwembroek loopt, ben je je meer bewust van je lichaam en zullen verbeterpunten sneller opvallen. Omdat je je hier bewust van bent, ga je automatisch minder eten.

Hoe zorg jij ervoor dat je over enkele maanden ‘zomerproof’ bent?

Niet aankomen in de zomer – 5 tips!

Niet aankomen in de zomer is lastig, want met dit lekkere weer wordt het lastig om gezond te blijven eten. Op een terrasje zitten met een glaasje wijn of een witbiertje is natuurlijk erg gezellig, maar is op den duur niet echt goed voor je figuur. Ook sporten is zelfs voor de fanatieke actievelingen onder ons niet meer zo vanzelfsprekend als het kwik stijgt tot 30 graden of meer.

Om er voor te zorgen dat je richting eind augustus – wanneer het echte leven weer begint – niet te veel schade oploopt, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet met als doel ‘niet aankomen in de zomer’:

tip 1: Drink niet te veel frisdrank

De meest voor de hand liggende tip zou zijn om minder alcohol te drinken in de zomer, maar ik wil de tips wel een beetje realistisch houden =) Wijn, bier, cocktails of andere drankjes drinken in goed gezelschap is voor velen een belangrijk onderdeel van de zomer. Maar om niet te veel aan te komen is het wel slim om op de calorieën van frisdrank te letten. Voor je het weet heb je op een warme dag een fles of pak leeggedronken. Probeer daarom eens water met citroensap of gooi in elk geval je glas al half vol met ijsblokjes als je frisdrank drinkt!

tip 2: Wees weer een kind

Ga naar buiten, ga kamperen, ga naar een pretpark, doe met je vrienden en vriendinnen mee aan sport toernooien, neem een bal of frisbee mee naar het park of naar het strand – doe van alles wat je als kind ook altijd deed in de zomer! Want niets houdt de kilo’s beter van je lichaam dan activiteiten die daadwerkelijk leuk zijn om te doen. Niet aankomen terwijl je de hele dagen op je kont zit niets te doen is vrijwel onmogelijk. Bovendien kun je door actief te zijn overdag ook beter slapen, zelfs als het erg warm is.

tip 3: Fruit smoothies

Heb je door het warme weer geen zin om normaal te eten tijdens de lunch? Maak dan lekkere smoothies op basis van fruit, ijs en eventueel magere yoghurt of melk! Veel soorten fruit zijn in de zomer erg goedkoop dus je kunt – zeker op de markt – voor weinig geld een enorme tas vol kopen. Combineer en experimenteer om de lekkerste smaken te creëren. Handige tip: Gooi een bevroren banaan in de blender om jouw fruit smoothie dikker te maken.

tip 4: Genieten van de natuur

Helemaal in de zomer is het geweldig om te wandelen en te fietsen in de natuur. In de zomer is het lang licht, dus ook aan het einde van een bloedhete dag is het lekker om een frisse neus te halen in de bossen of op het strand. Ook als je niet zo’n natuurliefhebber bent dan is het super gezellig om met vriendinnen en vrienden te zeilen of andere sportieve activiteiten te ondernemen.

tip 5: Pas op met het buffet op vakantie

Veel vakanties waarbij maaltijden inclusief zijn bestaan uit een lopend buffet. Als je niet te veel wilt aankomen tijdens je vakantie dan is dit het eerste waar je op moet letten, want voor je het weet eet je twee keer zo veel dan normaal.

Weet jij nog frisse drankjes, lekkere fruitsmoothies en leuke zomerse (sportieve) activiteiten? Of heb je andere tips om niet aan te komen deze zomer? Laat het weten in een reactie!

’s Zomers sporten – Fitness, zelfs op het strand

Het is weer zomer. Het is stikheet, mensen bewegen zich richting het strand en iedereen probeert vooral niet te zweten… Als je hierover nadenkt is dit is nogal tegenstrijdig gedrag, want de rest van het jaar proberen we ons juist in het zweet te werken. Je hoeft op het strand dan ook echt niet perse met een beker roomijs in de hand zwart te gaan liggen blakeren. Je kunt van de vrije tijd die je aan het strand doorbrengt veel beter het beste maken en een beetje aan lichaamsbeweging doen, ook al is het warm.

Trainen aan het strand

Trainen aan het strand is super! Je kunt er wandelen, zwemmen, hardlopen, volleyballen, badmintonnen en soms zelfs basketballen, fietsen of skeeleren. Zelfs je handdoek kun je gebruiken voor wat oefeningen. Er zijn een paar punten waarmee je extra rekening dient te houden wanneer de zon schijnt, namelijk:

1. Zonnebrandcrèmes – Aan het strand sta je pal in het UV-licht. Vlak bij het water krijg je het zelfs dubbel te verduren dankzij de reflectie. Smeer je daarom regelmatig in met een dikke laag waterproof zonnebrandcrème.

2. Heel veel water – Water drinken is sowieso belangrijk. Wanneer je sport nog veel belangrijker. En wanneer het ook nog eens warm is dien je continu (elke 20 minuten) water te drinken, voor, tijdens en na het sporten.

3. Warming-up – Wanneer het buiten warm is dien je toch nog je spieren op te warmen met een warming-up. Het voorkomt blessures en verhoogt je prestaties. Wandelen, zwemmen en stretchen zijn prima warming-upoefeningen.

De voordelen van sport en/of fitness aan het strand

Sporten en fitnessen aan het strand is niet zomaar gezond. Het brengt zelfs een aantal specifieke sportvoordelen mee, namelijk:

1. Zon – Je lichaam is met warm weer veel soepeler dan normaal. Dit maakt het extra plezierig om te sporten in de zon.

2. Zand – Bewegen op zand is zwaarder dan op een vlakke ondergrond. Zand betekent meer weerstand en zodoende vormt zand een extra trainingsfactor.

3. Zee – Water biedt een voor de hand liggende mogelijkheid tot fitness wanneer je met warm weer aan het strand ligt. Met een snelle maar krachtige zwemslag boek je de beste resultaten. Surfen, snorkelen en zeilen zijn ook prima watersporten.

Blijven afvallen als je op vakantie bent…

In deze periode gaan er weer onwijs veel mensen op vakantie. Eerst rondom de krokusvakantie, vervolgens rondom de paasvakantie, dan rondom Hemelvaart en uiteindelijk breekt de zomervakantie alweer aan.

Vakanties zijn heerlijk, maar betekenen vaak ook een enorme terugval voor je afslankresultaten. Daarom hierbij 4 tips voor als je wilt blijven afvallen op vakantie…

1. Fruit in plaats van ijs

Op vakantie wordt er verrassend veel ijs gegeten. Niet alleen suikerrijke waterijsjes, maar ook vetrijk roomijs. De calorie-aantallen die dit snoepgedrag met zich meebrengt liegen er niet om. Als je op vakantie iets zoets wilt eten, dan kun je veel beter voor vers fruit gaan. In warme landen is fruit doorgaans extra zoet, en de kans zit er dik in dat er lokale fruitspecialiteiten voorhanden zijn. :D

2. Alcohol in de zon :(

Als je op vakantie bent in een warm land, dan verlies je veel lichaamsvocht vanwege de hitte. Het is dan ook belangrijk om je lichaamsvloeistof continu aan te vullen. De fout die veel mensen op vakantie echter maken, is het achteroverslaan van talloze cocktails en glazen wijn of bier. Dit is funest voor je afslankproces, want alcohol werkt juist vochtafdrijvend. Je blijft zodoende drinken, waardoor je extreme hoeveelheden calorieën binnenkrijgt.

3. Water & salades

Een uitstekende manier om jezelf te verfrissen tijdens je vakantie is het drinken van koel water en het eten van salades. Dit is allereerst een veel gezondere gewoonte dan ijs lepelen en bier drinken. Bovendien bespaart het onnoemelijk veel calorieën en vetten.

4. Pas op met “all-inclusive” arrangementen!

Het all-inclusive principe klinkt aantrekkelijk, maar is in veel gevallen funest voor je lijn. Mensen hebben namelijk de neiging om het onderste uit de kan te halen wanneer het aankomt op zakelijke overeenkomsten. Dat houdt in dat men zoveel mogelijk borden voedsel en glazen drank achterover slaat om het “geld eruit te halen” dat reeds is betaald. Als je eenmaal terug bent van vakantie, zul je je echter knap beroerd voelen van het langdurige, ongeremde bunkeren. Wees daarom extra terughoudend als je all-inclusive op vakantie gaat!

Wat doe jij om te blijven afvallen op vakantie? Deel het hieronder…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.