MacBooks zijn er al een tijdje en in die tijd hebben ze zichzelf gecementeerd als een van de populairste laptops op de markt. Ze zijn goed ontworpen, gebruiksvriendelijk en hebben een aantal geweldige functies. Maar waarom zijn ze zo populair? En nog belangrijker, waarom zijn ze beter dan op Windows gebaseerde laptops?

Hier bespreken we verschillende redenen waarom we denken dat Apple laptops beter zijn dan de concurrentie, van duurzaamheid tot aankoopgemak en meer.

8. Het Apple ecosysteem

macbook-apple-iphone

Het Apple ecosysteem bestaat uit alle hardware en software die Apple ontwerpt en uitbrengt. Bijna alle Apple apparaten, apps en besturingssystemen maken deel uit van het ecosysteem: iPhone, iPad, Apple TV, Apple Watch, Mac, iCloud, Apple Music, enzovoort.

Dus als mensen het hebben over het Apple ecosysteem, bedoelen ze eigenlijk hoe goed al deze producten met elkaar samenwerken. Het is het ecosysteem dat het mogelijk maakt om een taak (zoals het lezen van een artikel) te beginnen op je iPhone en dan verder te gaan waar je gebleven was op je Mac of iPad.

Dit naadloos schakelen tussen Apple apparaten is een belangrijke reden waarom MacBooks beter zijn dan Windows laptops. Hoewel andere laptopfabrikanten hebben geprobeerd om hun eigen ecosystemen te creëren, is geen van hen zo succesvol geweest als Apple.

De unieke voordelen van het Apple ecosysteem, dankzij de jarenlange onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf op het gebied van gebruikerservaring, hebben ertoe geleid dat MacBooks een meer geïntegreerde en naadloze ervaring bieden dan andere laptops.

7. De meeslepende ervaring

Een andere reden waarom MacBooks beter zijn dan andere Windows-laptops is de hoge kwaliteit audio-, video- en typervaring, waardoor ze een meeslepender pakket vormen. Bijvoorbeeld:

  • De Retina Displays op Macs hebben een hogere pixeldichtheid dan de meeste schermen van Windows-laptops, waardoor alles scherper lijkt. Alleen zeer geavanceerde Windows-laptops hebben een vergelijkbare beeldschermkwaliteit.
  • Het toetsenbord maakt gebruik van scissor-switch toetsen, dus de toetsafstand en -spatie zorgen ervoor dat het zeer comfortabel is om op te typen, niet pietluttig zoals de meeste Windows laptops.
  • De luidsprekers van MacBook liggen ver voor op de concurrentie en klinken veel beter dan bijna elke andere Windows-laptop in zijn klasse.

Windows-laptops met uitstekende toetsenborden zijn meestal voor gaming, maar ze hebben nog steeds geen geweldige luidsprekers. En als ze dan een geweldig beeldscherm en geluid hebben, zijn de toetsenborden niet goed genoeg. Apple slaagt er daarentegen in om alles tegelijk te doen om een apparaat te maken dat voor iedereen geschikt is.

6. Het Magic Trackpad

Het Magic Trackpad is een van de beste functies van de MacBook. Dit trackpad biedt een soepele, responsieve volgervaring die verschilt van alle andere laptops op de markt, om meerdere redenen.

Ten eerste is het trackpad van Apple opgebouwd rond haptische feedback. Dus in plaats van knoppen onder het oppervlak, gebruikt het trackpad magneten en motoren om een klik te registreren. Dit betekent dat gebruikers overal op het trackpad kunnen klikken en dat dit wordt geregistreerd. Veel fabrikanten van Windows laptops hebben nu hun toevlucht genomen tot dit ontwerp.

Ten tweede heeft het trackpad een heleboel bewegingen die (in combinatie met de software) het besturen van je Mac superhandig maken. Je kunt bijvoorbeeld bijna overal in- of uitzoomen door met twee vingers te knijpen of Mission Control activeren door met vier vingers omhoog of omlaag te vegen.

Tot slot is het trackpad ook prachtig groot en comfortabel in gebruik, waardoor je snel en gemakkelijk kunt navigeren. De meeste laptops van andere merken hebben tegenwoordig kleinere trackpads, omdat hun focus op andere hulpprogramma’s ligt.

5. macOS en apps

macbook-apple-laptop

Een ander groot verkoopargument voor MacBooks is het besturingssysteem. MacBooks worden geleverd met macOS, een zeer stabiel en gebruiksvriendelijk besturingssysteem dat speciaal is gebouwd voor de computers van Apple. Hoewel de algemene perceptie is dat macOS niet gebruiksvriendelijk is, vinden beginnende gebruikers het makkelijker om macOS te gebruiken in vergelijking met Windows.

Bovendien wordt het geleverd met een verscheidenheid aan ingebouwde Mac-programma’s die zijn ontworpen om goed samen te werken met al je andere Apple apparaten. De App Store is ook gevuld met meer hoogwaardige programma’s die perfect zijn voor productiviteit, creativiteit en entertainment.

4. Kwaliteit en duurzaamheid

Apple laptops zijn niet alleen uitgerust met toonaangevende hardware, maar ze zijn ook van hoge kwaliteit en duurzaam. Bij regelmatig, matig onderhoud kan een Mac gemakkelijk zes jaar of langer mee. Het enige wat je hoeft te doen is goed voor je Mac zorgen.

Hoewel veel laptops sterk concurreren op dit gebied, gaan MacBooks aan kop. Ze hebben een aluminium unibody ontwerp, waardoor ze stevig zijn en veel beter bestand tegen slijtage (tenzij je ze laat vallen en een deuk oploopt, natuurlijk).

En zelfs als er iets misgaat, dekt Apple elk product met een garantie van een jaar, met een eenvoudig proces om een reparatie te boeken bij de dichtstbijzijnde Apple Store.

3. Levensduur en restwaarde

Een van de beste dingen aan MacBooks is dat ze lang meegaan en hun waarde behouden. Terwijl veel laptops meerdere jaren (of langer) meegaan, zijn MacBooks de enige laptop die er na al die tijd nog steeds stijlvol uitziet en nog steeds een goede prijs opbrengt op de tweedehandsmarkt.

Naarmate de tijd verstrijkt, worden de programma’s groter en worden alle computers langzamer. Maar Apple is een van de beste bedrijven die oude apparaten voortdurend ondersteunt met nieuwe software-updates. Dit beschermt je niet alleen tegen beveiligingsrisico’s, maar betekent ook dat je nieuwe functies op je Mac kunt blijven installeren terwijl hij ouder wordt.

Misschien is deze lange levensduur wel de reden waarom MacBooks hun waarde zo goed behouden. Je kunt een drie jaar oude MacBook meestal verkopen voor ongeveer 50% van de oorspronkelijke prijs. Maar een drie jaar oude Windows laptop? Dan heb je geluk als je 25% van de oorspronkelijke waarde krijgt.

2. Gemak van aankoop

apple-winkel-tech

Er zijn twee redenen waarom MacBooks gemakkelijker te kopen zijn dan andere Windows of Linux laptops.

Ten eerste zijn ze er maar in twee soorten – MacBook Air en MacBook Pro – elk met een andere doelgroep. Deze kortere lijst met opties maakt het kiezen van de juiste MacBook voor jou gemakkelijker. Vergelijk dit met andere merken, zoals HP, die tonnen varianten van dezelfde laptops hebben met onleesbare namen.

Ten tweede is de online winkel van Apple overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren, en de verkooppunten van het bedrijf zijn over de hele wereld verspreid, met deskundig personeel dat je kan helpen bij je aankoop. De websites van veel andere laptopfabrikanten kunnen daarentegen moeilijk te navigeren zijn en hun winkels kunnen onoverzichtelijk en overweldigend zijn.

1. Ontwerp en sociaal imago

Laten we eerlijk zijn: MacBooks zijn cool. Ze hebben een gestroomlijnd ontwerp dat andere laptopmerken proberen (en falen) te kopiëren, en Apple heeft jarenlang gewerkt aan het opbouwen van de sociale status van zijn merk als eersteklas en creatief.

Als mensen je met een MacBook zien, denken ze waarschijnlijk dat je creatief, stijlvol en waarschijnlijk succesvol bent. Natuurlijk kun je al die dingen zijn met elk type laptop. Maar het valt niet te ontkennen dat MacBooks een bepaald sociaal cachet hebben dat andere laptops gewoon niet hebben.

Van hun lange levensduur en doorverkoopwaarde tot hun ontwerp en sociale imago, er zijn genoeg redenen om een MacBook te kiezen in plaats van een ander type laptop, zoals Windows of Linux machines. Als je het aankoopgemak en de meeslepende multimedia-ervaring meerekent, is het duidelijk waarom MacBooks toonaangevend zijn in de industrie.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.