Het is logisch dat je aan het begin van een vriendschap of liefdesrelatie meer je best voor elkaar doet dan na verloop van tijd. Als je elkaar pas net kent, ben je namelijk (ongerechtvaardigd) bang om de ander af schrikken of tegen het hoofd te stoten. Je weet immers niet waar zijn/haar grens tussen humor en afstotelijkheid ligt en welke van jouw karakteristieken hij/zij wel of niet aantrekkelijk vindt. Je loopt op eieren totdat je eenmaal hoogte hebt gekregen van de ander.

1. Blijf je best doen voor je relatie

Als je elkaar eenmaal beter kent, kun je helemaal jezelf zijn bij elkaar. Dat is nou juist de toegevoegde waarde van een bestendige relatie. Het is echter geenszins zo dat je een relatie na verloop van tijd moet laten verslonzen. Gewenning en regelmaat leiden namelijk tot “sleur”, en sleur wordt veelal als negatief beschouwd. Probeer daarom je best te blijven doen voor de ander. Blijf je uiterlijk verzorgen (kleding, haardracht, make-up, hygiëne), leuke dingen doen en elkaar verrassen. Kortom: je relatie verbeteren zonder erin te inverteren, is onmogelijk!

2. Behoud individualiteit = verbetering liefdesrelatie

Hoe sterk een relatie ook is, er dient altijd een mate van individualiteit te bestaan. Probeer een ander niet te veranderen en blijf altijd jezelf. Zorg voor je eigen hobby’s, je eigen vrienden en je eigen mening. Als je niet eensgezind bent, dien je een compromis te sluiten! Cijfer jezelf dus niet altijd weg voor een ander omdat je de ander niet teleur wilt stellen. In een goede relatie heerst evenwichtigheid en wederzijds begrip.

3. Blijf met elkaar communiceren

Wil je je relatie verbeteren? Wees da echter ook niet te koppig en zelfzuchtig… Zet jouw trots opzij als het nodig is! Onnodig ruzie maken over kleinzielige details is destructief voor relaties. Accepteer dat niemand op exact dezelfde manier denkt, voelt of interpreteert. Blijf daarom communiceren om andermans standpunten te begrijpen. Als communicatie plaats maakt voor stille frustratie, is het einde in zicht.

4. Relatie verbeteren door attent zijn

Een cadeau gaat niet om de waarde maar om de intentie. Als je iemand een cadeautje geeft, laat je namelijk merken dat je diegene waardeert. Je laat merken dat je op de hoogte bent van wat hij/zij leuk vindt, dus het is tevens een blijk van interesse in die persoon. Het besef dat een ander aan je heeft gedacht bij het uitzoeken van een cadeau is al een geschenk op zich. Zet elkaar dus af en toe in het spreekwoordelijke zonnetje. En spreek regelmatig je waardering uit voor hetgeen jouw geliefde voor je is, doet en betekent!

Heb jij aanvullende tips en adviezen om een (liefdes)relatie te verbeteren? Deel ze in een berichtje hieronder!

Liefde geven: 3 tips voor een liefdevoller leven!

Meer-liefde-gevenZonder liefde zou de wereld er heel anders uitzien. Liefde is namelijk de kracht achter het menselijk bestaan, de bron van geluk, goedheid en gezondheid, de reden voor menselijke relaties en de inspiratiebron voor velerlei kunstvormen zoals film, theater, muziek, dans, architectuur, schilderkunst, fotografie en literatuur. Liefde is dan ook lang niet zo abstract en zweverig als veel mensen denken, en liefde geven kan zelfs levens veranderen. Hieronder 3 tips voor het geven van liefde…

Tip 1: Geef de mensen om je heen echte aandacht

Veel mensen vragen ‘hoe gaat het met je?’, maar willen eigenlijk over zichzelf vertellen. Als je vraagt hoe het met iemand gaat, zorg er dan voor dat je ook echt wilt weten hoe iemand zich voelt, wat er in zijn/haar leven gebeurt en wat er in diegene omgaat. Luister aandachtig, reageer als dat gepast is, vraag om verheldering als je iets niet begrijpt en schenk medeleven als het slecht met iemand gaat. Uit aandacht, respect, begrip en medeleven blijkt namelijk liefde.

Tip 2: Stop liefde in je werk

‘Liefde voor het vak’ gaat helaas niet altijd op. Veel mensen werken liefdeloos; zonder passie en zonder plezier. Ze doen wat hen wordt opgedragen enkel voor hun loonstrook. Arbeid levert echter niks moois op als er geen liefde in wordt gestopt. Sterker nog: zulk werk gaat ten koste van de liefde in je leven. Liefdevol werk is leuk en levert plezier, kracht, positieve energie en/of mooie producten op. Liefdevol werk gaat je bovendien makkelijker af.

Tip 3: Neem niets voor lief

Dankbaarheid is een uiting van liefde. Besef dat je je gelukkig mag prijzen met alle goede dingen in je leven. Heb waardering voor alles wat je hebt en iedereen die je liefheeft. Het besef dat er mensen zijn die armer, eenzamer en/of ongezonder zijn dan jij, kan je dankbaar maken. Kortom: neem welgesteldheid niet voor lief en wees dankbaar voor het leven; ook voor de kleine geneugten en mooie momenten.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.