In sommige gevallen is overtollig gewicht te wijten aan een slechte vochthuishouding. Je lichaam houdt dan veel vocht vast, en die “watermassa” zie je terug op je weegschaal. Je kunt vochtophopingen doorgaans herkennen aan een “pafferig” uiterlijk. Druk maar eens met je vinger op een dikkere plek. Je houdt overmatig vocht vast als je vingerafdruk nog even in je vlees blijft staan nadat je je vinger hebt teruggetrokken. Hierbij 5 tips voor een betere vochthuishouding…

1. Water versus vochthuishouding

Het drinken van water zorgt voor een betere vochthuishouding en een gezondere lichaamssamenstelling.Water in je spijsverteringsstelsel functioneert namelijk anders dan water in je weefsels; het spoelt en zuivert. Je vochthuishouding kan zich dankzij drinkwater gemakkelijker stabiliseren en bijsturen. Hoe meer water je drinkt, des te beter je vochtbalans en des te efficiënter je afvalt.

2. Vocht vasthouden door zout

Je lichaam heeft zout oftewel natrium nodig om te kunnen functioneren. Tegenwoordig worden er echter enorme hoeveelheden zout toegevoegd aan de meest uiteenlopende voedingsmiddelen. Westerlingen krijgen zodoende twee keer zo veel zout in hun lichaam als ze nodig hebben. Een overschot aan zout zorgt voor botklachten, een verhoogde bloeddruk en vochtstapeling. Als je lichaam veel zout herbergt, dan zul je ook minder makkelijk gewicht verliezen. Beperk daarom je zoutinname als je wilt afvallen.

3. Suiker verslechtert je vochthuishouding

Simpele suikers kunnen ervoor zorgen dat je lichaam overmatig veel vocht vasthoudt, waardoor je minder makkelijk afvalt. Suikers verhogen namelijk je insulineniveau, en insuline zorgt ervoor dat zout minder makkelijk kan worden uitgescheiden. Hoe meer zout in je lichaam, des te meer vocht je lichaam vasthoudt. Dus: hoe meer suiker, des te meer insuline, des te meer zout en des te meer vocht je vasthoudt. Suiker is dan ook funest voor een evenwichtige vochthuishouding.

4. Alcohol is funest voor je vochthuishouding

Alcohol in je bloed drijft vocht af uit je blaas. Dat is de reden dat je relatief vaak moet plassen als je biertjes of wijntjes drinkt in de kroeg. Doordat alcohol uitdroging in de hand werkt, gaat je lichaam op langere termijn juist meer vocht vasthouden in je cellen en weefsels. Als je je lichamelijke vochtbalans wilt herstellen en je waterhuishouding wilt optimaliseren, kun je dus beter geen alcohol drinken. Cafeïne heeft overigens een vergelijkbare uitwerking op je vochthuishouding.

5. Mineralen zijn essentieel voor een goede vochtbalans

Kalium draagt bij aan een optimale vochthuishouding en gaat vochtophoping tegen. Vooral  Bananen zijn een goede bron van kalium. Ook calcium en magnesium zorgen ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Zodoende kunnen ook yoghurt, havermout, zilvervliesrijst, cranberrysap en gember je vochtophoping voorkomen en terugschroeven en afvallen vergemakkelijken. Je kunt de gehaltes van natrium, kalium, calcium en magnesium laten testen bij je lokale huisartsenlaboratorium. Te hoog is niet goed, maar te laag evenmin.

En kijk ook eens naar deze tips op Gezondr tegen vocht vasthouden! Let jij op water, zout, suiker, alcohol en mineralen om je vochthuishouding te verbeteren? Laat hieronder je reactie achter!

6 Reacties

  1. Zoals bij één van de vorige personen is mijn vochtgehalte bijvoorbeeld deze morgen slechts 35,9 en nochtans heb ik gisteren meer dan 2 liter water gedronken en drink ik elke dag toch 1,5 liter water… Is er hier een oorzaak voor en kun je mij een tip geven a.u.b.? :) Dank je!

    • Via welke methode en met welk meetinstrument is dit vochtpercentage / watergewicht bepaald?

  2. melissa de wolf Reageer

    Mijn vochtpercentage is nog steeds te laat terwijl ik oplet met zout suiker alcohol en ik drink nog thans 2 liter water of thee ik ga wel heel veel maar toilet wat kan ik hieraan doen?

    • Hoe en door wie is je vochtgehalte / watergewicht vastgesteld?

  3. Wat is nu de echte oorzaak van overgewicht? Hoe is het mogelijk dat er zoveel verschillende en tegenstrijdige diëten zijn waar toch (tijdelijk) succes mee wordt behaald? Er is een duidelijke reden aan te wijzen waarom mensen dik worden door vet en vocht. Het lichaam houdt vet en vocht vast met een reden. Deze reden is de VERZURING van de weefsels en vloeistoffen in het lichaam. Twee van de vele mechanismen om deze verzuring te bestrijden is het vasthouden van vocht en vet. Onverzadigde vetten worden gebruikt om zuur aan te binden en vocht wordt vastgehouden om de zure vloeistoffen te verdunnen en om een osmotische disbalans tussen de vloeistoffen in de cellen en buiten de cellen op te heffen. De oplossing is: Het lichaam ontzuren. Groeten, Hans

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.