Sommige mensen vinden rimpels karakteristiek, maar veruit de meeste zien rimpels als een teken van ouderdom. Vooral dames proberen er alles aan te doen om rimpels te voorkomen en reeds aanwezige rimpels te verbloemen of te verhelpen. Hieronder vind je 6 producten die rimpelvorming kunnen helpen voorkomen en tegengaan…

1. Rimpels verhelpen met anti rimpel-crème

De meeste anti rimpel crèmes bevatten collageen, co-enzym Q10 en/of vitamine A, C en/of E. Ze hebben doorgaans uitsluitend een vocht-inbrengende ofwel hydraterende werking, waardoor rimpels minder opvallen. De zogenaamde “super-ingrediënten” zijn meestal functieloos.

2. Vitamine A-zuur kan rimpels tegengaan

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is veel effectiever en efficiënter dan vitamine A (retinol) als je rimpels wilt voorkomen of verhelpen. Vitamine A-zuur verjongt de huid namelijk. Vitamine A zuur in de vorm van crèmes en lotions (zoals Acid-A-Vid & Retin-A) stimuleert:

  • Gezonde celdeling
  • Collageen productie
  • Elastine productie

Omdat vitamine A zuur de structuur van de huid beïnvloedt, is het enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Een ander product dat zou kunnen helpen tegen rimpels is slakkenslijm crème.

3. Een goede peeling als product tegen rimpels

Een chemische peeling verwijdert een deel van de opperhuid. Dit gebeurt met een etsende vloeistof die op de huid wordt aangebracht. Door de peeling wordt de huid gladder en egaler. Voorbeelden van peelvloeistoffen zijn:

  • Trichloorazijnzuur (TCA) peeling
  • Fenylalcohol (fenol) peeling

4. Rimpels verhelpen m.b.v. een laser

Een laser verdampt het bovenste laagje van de opperhuid en doet bindweefsel samentrekken. Met een laserbehandeling kan men zodoende zeer gericht diepe rimpels verwijderen.

5. Botox als anti-rimpelbehandeling

Een injectie met Botox zorgt ervoor dat fijne “fronsrimpeltjes” verdwijnen. De vloeistof wordt met een fijn naaldje onderhuids geïnjecteerd, waardoor de spiertjes die fronsrimpels veroorzaken worden lamgelegd. Botox is enigszins berucht omdat het ook de gezichtsuitdrukkingen afzwakt.

6. Opvulmiddellen om rimpels te verhelpen

Een filler of opvulmiddel is een middeltje dat onderhuids wordt ingespoten om rimpels op te vullen. De meeste fillers zijn biologisch afbreekbaar en dus tijdelijk. Voorbeelden van populaire tijdelijke opvulmiddelen zijn:

  • Collageen injectie
  • Hyaluronzuur injectie
  • Polymelkzuur injectie

Een injectie met collageen zou volgens sommigen tevens de natuurlijke collageenproductie stimuleren.

Heb jij ooit een product tegen rimpels gebruikt wat écht goed werkt en blijvende resultaten oplevert? Laat hieronder een reactie achter!

Rimpels: de beste manieren om rimpelvorming te voorkomen & verhelpen

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel en ontstaan naarmate de huid veroudert. Vanaf middelbare leeftijd wordt minder elastine en onderhuids bindweefsel aangemaakt, waardoor de huid verslapt. Rimpelvorming wordt versneld door toedoen van externe factoren als zonlicht, vervuiling en nicotine- en alcoholgebruik. Rimpels kunnen grofweg worden onderverdeeld in 3 groepen, namelijk:

  • Fijne rimpelvorming
  • Diepe rimpels
  • Mimische rimpel

Fijne rimpels ontstaan door gebrek aan elastine. Ze verdwijnen wanneer je de huid met twee vingers licht aanspant. Diepe rimpels zijn permanent aanwezig en vormen permanente groeven of plooien. Mimische rimpels, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes, ontstaan door het –al dan niet bewust– aanspannen van de oppervlakkige huidspiertjes en zijn normaliter dus niet zichtbaar.

Hoe voorkom je rimpelvorming?

Rimpelvorming is een natuurlijk proces en kan (helaas) niet geheel worden voorkomen. Niet roken, goed slapen, je huid insmeren met zonnebrand in de zomer en het voorkomen van stress kan het rimpelvormingsproces wel vertragen.

Hoe behandel je fijne rimpels?

Fijne rimpels kunnen worden afgezwakt met:

  • Vitamine A-zuur: crème met vitamine A-zuur geeft de huid een lichte peeling en is van positieve invloed op het bindweefsel van de huid. Het kan fijne rimpels doen vervagen en kleine onregelmatigheden doen verdwijnen. Crèmes met vitamine A-zuur zijn uitsluitend verkrijgbaar op doktersrecept.
  • Vitamine A: stimuleert net als vitamine A-zuur het bindweefsel van de huid, maar is minder effectief tegen rimpels. Vitamine A wordt in uiteenlopende anti-rimpelcrèmes verwerkt.
  • Chemische peeling: bij een chemische peeling wordt de opperhuid deels verwijderd met een krachtige etsende vloeistof die met wattenstaafjes of gaasjes op de huid wordt aangebracht. Voorbeelden zijn trichloorazijnzuur (TCA) en fenol.
  • Fruitzuurpeeling: zie chemische peeling, maar dan op basis van fruitzuren en dus niet chemisch.
  • Lasertherapie: met een laser wordt het bovenste laagje van de opperhuid verdampt. Pigmentverschillen verdwijnen en bindweefsel wordt gestimuleerd en trekt samen.

Relatief nieuw is de niet-invasieve lasertherapie. Hierbij wordt de aanmaak van bindweefsel gestimuleerd, zonder de huid te beschadigen.

Hoe behandel je diepe rimpels?

Diepere rimpels kunnen allereerst worden verholpen of in ieder geval afgezwakt met behulp van fillers (opvulmiddelen). Een filler oftewel opvulmiddel wordt met een injectienaald onderhuids ingespoten waardoor diepere rimpels verdwijnen. Er zijn biologisch afbreekbare en dus tijdelijke fillers zoals:|

  • Hyaluronzuur
  • Polymelkzuur
  • New-fill

En permanente fillers, waaronder:

  • Bio-alcamid & Alloderm
  • Aquamid & PMS/PSO (gezuiverde siliconenolie)
  • Dermalive & Artecoll
  • Softform & lichaamseigen vetweefsel (lipofilling)

Hoe behandel je mimische rimpels?

Mimische rimpelvorming, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes, kan worden behandeld met:

  • Botox (botuline-toxine A): botox is een vloeistof die met een fijn naaldje onderhuids wordt geïnjecteerd en de spiertjes verlamt die fronsrimpels veroorzaken. Botox blijft drie tot vier maanden werkzaam.
  • Facelift: een facelift is een plastisch-chirurgische ingreep waarbij de plooien en rimpels in de gezichtshuid en hals –middels incisies achter de haargrens– worden strak getrokken.

Heb jij aanvullende tips, adviezen en technieken ter voorkoming van rimpelvorming of ter afzwakking van reeds bestaande rimpels? Deel ze in een reactie hieronder!

6 Reacties

  1. Wat vinden jullie uiteindelijk het beste oplossing? Ik zit er aan te denken om mezelf vol te laten spuiten met botox maar twijfel heel erg nog! Zou graag wat advies willen krijgen.

  2. Daar ik allergisch ben geworden voor gelaatscrème is dit een goed alternatief . Smeer je gezicht in met een kleine hoeveelheid kokosolie , het vermindert de rimpels en ook ouderdomsvlekken . Volhouden is de boodschap !

  3. Goed artikel. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de laserbehandeling. Hier meer info…

    • Beste Ella, Aangezien Gezondr geen reclameplatform is voor klinieken heb ik je link naar Cosmetique Totale Institute for Health & Laser Therapy verwijderd. Groeten, Paul

  4. Ik vond dit artikel vooral interessant, omdat het, wat betreft de anti-rimpelcrème, totaal in tegenstelling is met wat ik las op een andere site over anti-rimpel-crèmes (Gezondheid.blog.nl) Hier wordt geschreven: “Gezichtscrèmes verrijkt met vitamines zijn zinloos. Retinol, Q10, vitamine E. Je hebt deze termen vast wel eens op je gezichtscrèmes zien staan. Vooral op crèmes die wonderen beloven tegen rimpels en andere ouderdomsverschijnselen. Volgens fabrikanten neemt de huid al die fijne vitamines op. Maar helaas, het is allemaal verkooppraat. Elders las ik dat de huid niet eens in staat is Q10 op te nemen. Q10 kan alléén opgenomen worden via het spijsverteringskanaal. Q10 wordt binnen het menselijk lichaam met behulp van diverse stoffen zelf aangemaakt. Het is dus niet nodig om specifieke voeding veel te eten enkel en alleen omdat het Q10 bevat. Voeding zou zelfs vrijwel geen effect hebben op de totale hoeveelheid Q10 in je lichaam. In geval van een Q10 tekort is het raadzamer om (in overleg met je arts) een supplement met co-enzym Q10 te nemen. Voeding die relatief rijk is aan co-enzym Q10 is o.a.: • Vette vis (o.a. zalm, makreel, sardines & tonijn) • Orgaanvlees (o.a. lever) • Gevogelte (kip, kalkoen etc.) • Volkoren graanproducten (bruin brood, volkorenpasta, volkoren ontbijtgranen) • Spinazie • Pinda’s… Dus, gewoon gezond eten!

    • Beste Janske, Dit zijn twee totaal verschillende concepten. Het artikel wat je eerder hebt gelezen gaat over de opname van bepaalde voedingsstoffen (micronutriënten) door het huidoppervlak tot in de bloedbaan. Dit is inderdaad onzin, zoals onder punt 1. ook wordt vermeld. De werking van vitamine A-zuur in het huidoppervlak om rimpels af te zwakken is echter een heel ander verhaal. Lees meer over de werking van vitamine A-zuur op de huid (acne, rimpels etc.) in dit artikel. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.