Zijn rimpels na afvallen & lijnen op middelbare leeftijd te voorkomen?

Een veel voorkomend probleem onder vrouwen (en mannen) van middelbare of oudere leeftijd zijn de rimpels die tevoorschijn komen als je veel gewicht verliest. Kun je hier iets aan doen of is het een verloren zaak?

Oorzaak van rimpels na afvallen

De belangrijkste oorzaak van rimpels na afvallen & diëten is het verlies van onderhuids vet. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte onder de huid ontstaat, waardoor de spanning op je huid afneemt. Zodoende worden rimpels, die overigens in meer of mindere mate al bestonden, veel beter zichtbaar.

In de loop der jaren verliest je huid bovendien zijn rek en elasticiteit, waardoor de huid zich minder snel kan aanpassen aan veranderingen als vetverlies en gewichtsafname.

Er is geen magisch middeltje om rimpels na afvallen te voorkomen. De vraag die jij je zou moeten stellen is waar je meer waarde aan hecht: figuurlijk lekkerder in je vel zitten door de afname van je gewicht, inclusief een betere gezondheid en meer energie… Of letterlijk wat strakker in je vel zitten. Waarschijnlijk zullen de meesten kiezen voor optie 1.

Een minder elastische huid hoort nu eenmaal bij het ouder worden, en dat de rimpels tot nu toe minder zichtbaar waren dankzij overgewicht is ook meteen het enige voordeel dat overgewicht met zich meebrengt.

Hoe je rimpels kunt voorkomen…

Er zijn overigens wel een aantal zaken die het effect van afvallen op rimpelvorming kunnen verminderen. Hierbij valt te denken aan:

1. Niet meer dan 500 gram per week afvallen

Door niet té snel af te vallen, geef je jouw huid de kans om met de veranderingen van je lichaam mee te groeien. Een crashdieet waarbij je meer dan 1 kilo per week verliest is sowieso nooit gezond, maar zeker niet als je een dagje ouder wordt. Het duurt dan namelijk langer voor je lichaam om zich kan aan te passen aan de veranderingen en het is dus nóg ongezonder dan het zou zijn voor iemand die jonger is. Daarom is 500 gram per week als maximum een goed doel als je wilt afvallen. Doe je dat niet, dan blijf je gegarandeerd zitten met meer loshangend vel en beter zichtbare rimpels.

2. Jezelf goed insmeren met dagcrème & nachtcrème

Ook al bestaat vocht-inbrengende crème niet écht, toch voorkom je door je huid goed in te smeren en te ‘hydrateren’ een droge huid. En dat gaat de vorming van rimpels tegen. Verwacht echter geen wonderen, want bestaande rimpels smeer je niet zomaar weg, hoe duur de anti-rimpelcrème ook moge zijn. Regelmatig smeren met dagcrème en nachtcrème is extra belangrijk als je van nature toch al een droge huid hebt.

3. NIET roken

Roken is één van de grootste boosdoeners als het gaat om een slechte huid, inclusief rimpels. Als je rookt maakt je lichaam namelijk veel minder van de stoffen (collageen en elastine) aan die je huid stevig en elastisch maken. Een dermatoloog oftewel huidarts kan dan ook in een oogopslag zien of iemand rookt of niet, puur door naar de huid te kijken. Je huid wordt dof en rimpelig van roken, en het duurt lang voor dit effect afneemt. Hoe eerder je stopt met roken, des te beter het is voor je huid en des te minder kans op rimpelvorming. Tip: begin met sporten, dat is goed voor de huid én helpt om te stoppen met roken.

4. Smeer je altijd goed in tegen de zon

Is het een zonnige dag? Smeer je dan altijd goed in met een hoge factor zonnebrandcrème. Hoe meer zon (of andersoortig UV-licht), des te sneller je rimpels krijgt en des te beter je ze zult zien als je afvalt. Insmeren dus, want mooi wit is niet lelijk! ;)

Rimpels & voeding

Een goede evenwichtige voeding helpt bij het voorkomen van rimpels. Ook hier is geen sprake van magische krachten, maar vitamines en antioxidanten die onder andere in fruit en groenten voorkomen, helpen je huid tot op zekere hoogte om zich te beschermen tegen ultraviolette straling van de zon; daarnaast zorgen ze voor een mooier kleurtje!  Tot slot moet je hier op letten om rimpels tegen te gaan:

 • Water drinken: Als je te weinig vocht drinkt heeft je huid ook te weinig mogelijkheden om goed te hydrateren, en droogt dan uit waardoor rimpels sneller zichtbaar zijn. Drink daarom altijd voldoende water, het liefst 1,5 liter per dag.
 • Omega 3 en 6-vetzuren: De meeste mensen in Nederland eten te weinig omega 3, terwijl dit vetzuur erg belangrijk is voor je lichaam, en zeker ook je huid! Eet daarom genoeg vette vis en andere producten die meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) bevatten.
 • In dit artikel met dieettips voor een mooie & gezonde huid vind je nog meer kennis waarmee je rimpels na afvallen en/of diëten tot een minimum kan beperken. En hetzelfde geldt voor dit artikel over een goede huid van binnenuit!

Tot slot

En als afsluiter voor de liefhebbers nog enkele aanvullende tips ter voorkoming en behandeling van rimpels:

Heb jij aanvullende tips en adviezen om de zichtbaarheid van rimpels of aanvullende rimpelvorming door toedoen van afvallen & diëten in te perken? Deel ze dan in een reactie hieronder!

2 reacties op “Zijn rimpels na afvallen & lijnen op middelbare leeftijd te voorkomen?

 1. Anje ·

  Warm water en zeep ontvetten de huid en drogen uit. Wassen met koud water en weinig zeep is beter. Beter nog: koud douchen. Geeft bovendien veel energie! Het is even wennen, maar na een tijd kan je niet meer zonder.

  Reageer
 2. Gaby ·

  Voor de aanmaak van collageen kan ik van harte het product Flx aanbevelen van merk Beyuna. Het bevat Biocell collageen, glucosamine, Curcumin C3 Complex, chondroitine en vitamine C. Ik heb zelf hele goede resultaten tot nu en verwacht dat als ik dit langer inneem dat de diepte van de rimpels vermindert. Voor klachten als artrose en reuma biedt het ook veel hulp!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.