Kanker preventie & vlees: vegetariërs minder kans op kanker

kanker preventie & kans op kankerBij kanker preventie speelt voeding een belangrijke rol. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die vegetarisch eten over het algemeen minder kans hebben op kanker dan mensen die juist wel vlees eten. In dit artikel lees je meer over dit onderzoek, het verband tussen kanker en vlees eten en de gevolgen van vegetarisch eten voor je kans op kanker…

Onderzoek kans op kanker: vleeseters vs vegetariërs

Voor kanker preventie is het slim om wat minder, of helemaal geen, vlees te eten. Uit een Engels onderzoek onder 50.000 mannen en vrouwen blijkt namelijk dat vegetariërs en viseters veel minder kans hebben op vele soorten kanker. Daarnaast hebben vegetariërs sowieso al minder kans op kanker, omdat ze gemiddeld genomen meer bewegen en bewuster met hun lichaam omgaan. Maar zelfs als je dit buiten beschouwing laat, dan nog is een vegetarisch dieet of een visdieet een zeer belangrijk punt voor kanker preventie.

Vlees, kanker & de Schijf van Vijf

Belangrijk detail: De vleeseters in het onderzoek waren geen “die-hard” carnivoren: hun dagelijkse portie vlees viel gewoon binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (100 tot 125 gram per dag). Dat is belangrijk om te weten, want afgezien van smaak, kun je je dus afvragen of vlees dan wel thuishoort in de zogenaamde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum… Als vlees zo’n negatieve invloed heeft op kanker preventie, dan zou het immers beter zijn om met z’n allen vegetarisch te gaan eten om kanker te voorkomen. (Even voor de duidelijkheid: ik ben geen vegetariër, dus ik promoot hier niet mijn eigen levensstijl :))

Vegetariërs meer kans op darmkanker

Er was nog een verrassing te vinden in de resultaten van het onderzoek: vegetarisch eten brengt wel een verhoogde kans op darmkanker met zich mee. Dit is erg opvallend, want tot nu toe werd gedacht dat darmkanker sterk verbonden was met de consumptie van (rood) vlees. Vegetarisch eten is dus niet de beste manier van kanker preventie voor iedere vorm van kanker.

Meer onderzoek naar kans op kanker & preventie (darm)kanker

Aangezien darmkanker erg vaak voorkomt in de westerse wereld, moet er nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan om een betere oorzaak te vinden. Mogelijk worden dan nieuwe oplossingen gevonden om de kans op kanker te verkleinen en preventie van kanker te verbeteren.

Eet jij vegetarisch om je kans op kanker te verkleinen? En op wat voor manier doe jij aan kanker preventie? Laat hieronder je reactie achter!

2 reacties op “Kanker preventie & vlees: vegetariërs minder kans op kanker

  1. Stilte ·

    Hey hallo, Ik ben een jonge vrouw met autisme en heb moeite met vezelrijk eten. Ik kan niet goed over bepaalde structuren in eten en zo. En nu heb ik al langer dat het plassen bij vlagen minder wordt en op andere momenten loop ik de wc op en neer en poepen gaat veel moeilijker al een tijdje (soms is mijn keutel heel donker, nog net niet helemaal zwart). De weegschaal geeft aan dat ik een paar kilo afgevallen ben (zit wel al paar maanden op hetzelfde gewicht, val niet meer af), maar mijn buik wordt wel steeds dikker en mijn onderkin groeit. Ik slik al jaren risperdal voor mijn autisme en sinds twee jaar ook metoprololsuccinaat (bètablokkers voor mijn te snelle hartslag, 200 slagen per minuut) en zit ook al 3 jaar aan de prikpil. Ik voel me verder niet ziek (zo zie ik er ook niet uit), maar ben toch een beetje bang. Doordeweeks als ik werk drink ik genoeg, maar in het weekend let ik er niet altijd op.

    Reageer
  2. Nienke ·

    Hi, Ik ben 34 jaar en eet al 10 jaar om deze reden geen vlees meer. Ik eet wel vis. De reden is dat er veel kanker in mijn familie voorkomt en mijn directe familie op jonge leeftijd dit ook kreeg! Ik ben hier erg van geschrokken en probeer zo hetgeen te doen wat ik kan doen om dit te voorkomen. In het begin was het even wennen, maar nu mis ik het al heel lang niet meer. Er is eigenlijk altijd genoeg keus in vega-eten, vis enz. En ik voel me ook veel fitter hierdoor! Groetjes…

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.