Schone neus – 4 tips voor het schoonmaken / reinigen van je neus

faceJe neus zuivert ingeademde lucht. Je neushaartjes en neusslijmvliezen fungeren dus als natuurlijke barrière tegen stof, allergenen, bacteriën en sporen. Vuil en micro-organismen worden naar de neusholten getransporteerd en vervolgens via de keel naar de maag of via de neusgaten naar buiten gewerkt. Soms zwellen de slijmvliezen op, waardoor een verstopte neus ontstaat en snot wordt geproduceerd. Het zelfreinigingsproces werkt dan niet meer. Hieronder geven we daarom 4 tips voor het schoonmaken en schoonhouden van de neus.

Schone neus – Tip 1: Neushaar trimmen / knippen

Vooral bij mannen groeit neushaar nog weleens tot enkele centimeters buiten de neus. Veel vrouwen knappen af op zichtbaar neushaar. Het is daarom wenselijk om je neushaar regelmatig bij te knippen of te trimmen. Hiervoor zijn speciale neustrimmers ofwel neushaartrimmers op de markt. Je neushaar kan ook worden geknipt m.b.v. een piepklein schaartje.

Schone neus – Tip 2: Neus snuiten

De meeste mensen hebben een absolute afkeer van snottebellen. Verschillende onderzoeken hebben echter uitgewezen dat het niet verstandig is om je neus frequent of hard te snuiten. Het snuiten van je neus zorgt namelijk voor onderdruk in de bijholten, waardoor bijholteontstekingen kunnen ontstaan. Als je snuit, blokkeer dan altijd één neusgat en blaas door het andere. Gebruik een zakdoekje altijd maar één keer en gooi deze direct daarna weg om bacteriële besmettingen te voorkomen.

Schone neus – Tip 3: Neus ophalen

Je neus ophalen klinkt vies, maar is eigenlijk volkomen natuurlijk. Door je neusademhaling verdwijnt er al snel een halve liter snot per dag via je keel in je maag, zonder dat je het überhaupt merkt. Wie zijn snot ophaalt verspreidt minder bacteriën en laat bovendien zijn maagzuur de viezigheid afbreken. Je neus ophalen hoeft overigens niet gepaard te gaan met geweld of lawaai.

Schone neus – Tip 4: Neusspray gebruiken

Een fysiologische zoutoplossing of homeopathische neusspray zorgt ervoor dat het slijm in je neus wordt verdund, zonder de neusslijmvliezen te irriteren. Hierdoor kun je makkelijker door je neus ademen en kan je neus zichzelf makkelijker schoonhouden. Let op: gewone neusdruppels en neussprays tegen verkoudheid mogen slechts tijdelijk worden gebruikt en kunnen de neusslijmvliezen flink ontregelen.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.