Verstopte neus verhelpen: 6 tips bij een chronisch dichte neus

Een altijd verstopte neus is enorm frustrerend. Je reukvermogen wordt ernstig aangetast door een chronisch dichtzittende neus en je ademhaling wordt erdoor belemmerd. Doordat je continu door je mond ademt, heb je bovendien een verhoogde kans op keelpijn en andere keelklachten.

Een verstopte neus wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door prikkeling van het neusslijmvlies. Je neusslijmvlies reageert op bepaalde prikkels (virussen, bacteriën, allergieën etc.) door op te zwellen en meer slijm te produceren, waardoor je neus verstopt raakt. Hierbij een aantal tips om een altijd verstopte neus te verhelpen en je luchtwegen te openen…

1. Achterhaal de oorzaak van je chronisch verstopte neus

Als je neus altijd verstopt zit, dan is er natuurlijk een achterliggende oorzaak. Je verstopte neus is dan ook het makkelijkst te verhelpen door de oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Wellicht kun je aan de hand van onderstaande lijst met oorzaken van een altijd dichtzittende neus, achterhalen waar jouw verstopte neus vandaan komt…

Oorzaak 1: Allergieën

Allergie is een van de meest voorkomende oorzaken van een altijd verstopte neus. Met name allergie jegens pollen / stuifmeel, huisstofmijt, huisdieren, schimmelsporen, gisten, minuscule voedingsbestanddelen, cosmeticaproducten, parfum, chemische schoonmaakmiddelen etc. kan ervoor zorgen dat je neus altijd verstopt is. Je kunt bovendien allergisch zijn voor bepaalde stoffen zonder dat je het zelf weet!

Altijd verstopte neus – Tip 1: Laat je eens testen op allergieën om een altijd dichtzittende neus te verhelpen.

Oorzaak 2: Chronische verkoudheid & griep

Chronische verkoudheid of chronische griep houdt in dat je aan één stuk door – of steeds weer opnieuw – een virus onder de leden hebt. Hierdoor heb je continu of herhaaldelijk last van griepverschijnselen zoals lusteloosheid, zwakte, verhoging, hoofdpijn en keelpijn. Als je altijd last hebt van een verstopte neus, is een chronische virale infectie niet onwaarschijnlijk.

Tip 2: Laat je eens testen op virus-infecties om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 3: Chronische holte-ontsteking

Een holte-ontsteking, bijholte-ontsteking ofwel sinusitis is betreft een bacteriële en/of virale infectie van één of meerdere holtes van de schedel. Als het slijmvlies in je neusbijholten ontstoken raakt, raakt je neus verstopt. Een altijd dichte neus kan dan ook worden veroorzaakt door een chronische holte-ontsteking.

Tip 3: Laat je neusholtes/neusbijholtes onderzoeken door je huisarts om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 4: Aangetaste neusslijmvliezen

Aantasting, irritatie of beschadiging van je neusslijmvlies kan ervoor zorgen dat je altijd een verstopte neus hebt. Je neusslijmvlies kan worden beschadigd door roken, luchtweginfecties (pneumokokken, bronchitis e.a.), overmatige blootstelling aan kou etc.

Tip 4: Laat je neusslijmvlies grondig inspecteren door je huisarts om een altijd dichtzittende neus te verhelpen.

Oorzaak 5: Poliep achterin je neus

Een neuspoliep is een goedaardig gezwel waardoor de luchtweg van je neus verstopt raakt. Indien je altijd een verstopte neus hebt, kan het dus zijn dat je luchtwegen (deels) worden geblokkeerd door een poliep.

Tip 5: Laat je neus controleren op neuspoliepen om een altijd verstopte neus te verhelpen.

Oorzaak 6: Scheefstaand neustussenschot

Een scheefstaand neustussenschot kan de ademhaling via de neus enorm belemmeren. Zo kan het zijn dat je niet echt altijd een verstopte neus hebt, maar dat je neusademhaling simpelweg wordt geblokkeerd door je misvormde neuskraakbeen.

Tip 6: Laat je huisarts eens kijken naar de stand van je neustussenschot om een altijd dichte neus te verhelpen.

2. Xylometazoline neusspray bij een dichte neus

Neusspray en neusdruppels met ‘xylometazoline’ zijn zeer effectief middelen om een altijd verstopte neus te verhelpen. Neusspray is zonder recept verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen. Let op: neusspray en neusdruppels met xylometazoline mogen slechts gedurende 1 tot 2 weken achtereenvolgend worden gebruikt! Als je een neusspray of neusdruppels met xylometazoline te vaak of te langdurig gebruikt, vergroot je juist de kans op een altijd verstopte neus.

3. Dichtzittende neus verhelpen dankzij homeopathische neusspray

Heb je last van een altijd verstopte neus, gebruik dan bij voorkeur homeopathische neusdruppels of neusspray. Homeopathische middelen bevatten uitsluitend natuurlijke (biologische) ingrediënten. Homeopathische neusspray werkt vaak doorgaans net zo goed als xylometazoline en mag bovendien voor onbepaalde tijd worden gebruikt. De meeste homeopathische neussprays zijn op basis van een fysiologische zoutoplossing.

4. Stomen met etherische oliën tegen altijd verstopte neus

Helpt een neusspray niet voldoende? Of gebruik je liever een andere of aanvullende methode om van je altijd verstopte neus af te komen? Probeer dan eens te stomen met oliën op basis van kamfer, eucalyptus, en/of menthol. Doe heet water in een schaal; druppel er een paar beetjes olie in; hang een handdoek over je achterhoofd; ga boven de schaal hangen; adem de stoom zo diep mogelijk in door je neus.

5. Neus snuiten & neus ophalen om neus te ontstoppen

Veel mensen zijn gewend om continu hun neus op te halen. Anderen snuiten hun neus zo hard mogelijk in een zakdoek. Beide “oplossingen” tegen een altijd verstopte neus werken een altijd verstopte neus juist in de hand. Als je je neus hard snuit of hard ophaalt, kunnen de bacteriën die zich in je neusholte bevinden zich namelijk door de rest van de holten en bijholten verspreiden. Hierdoor kan uiteindelijk een kaakholte-ontsteking, voorhoofdsholte-ontsteking, neusbijholte-ontsteking, oorontsteking of keelontsteking ontstaan. Snuit daarom altijd zeer zachtjes je neus als je een loopneus hebt; het lichtjes ophalen van je neus verdient altijd de voorkeur.

6. Medicijnen tegen een chronisch verstopte neus

Er zijn verschillende medicijnen die een altijd verstopte neus kunnen verhelpen. De bekendste medicijnen voor een verstopte neus zijn:

 • Xylometazoline – Probeer allereerst een neusspray op basis van xylometazoline zoals Otrivin®, Nasivin®, Afrin® of Vicks Sinex® (zie ook: tip 2).
 • Antihistaminica – Als je altijd verstopte neus blijkt te worden veroorzaakt door een allergie, dan kunnen antihistaminica (allergie-medicijnen) uitkomst bieden zoals Aerius®, Xyzal® of Zyrtec®.
 • Corticosteroïden – Corticosteroïden worden enkel op doktersrecept voorgeschreven bij chronische neusklachten en neusverkoudheid. Corticosteroïden remmen overgevoeligheid van het neusslijmvlies.
 • Cromoglicaten – Cromoglicaten zijn beduidend minder krachtig dan corticosteroïden. Ze genieten alleen bij intolerantie voor corticosteroïden en/of antihistaminica de voorkeur. De bekendste cromoglicaten voor de neus zijn  Allergo-comod®, Lomusol® en Prevalin®.
 • Combinatie – Bij zeer ernstige klachten kan een corticosteroïd neusspray en een cromoglicaat neusspray worden gecombineerd.

Verstopte neus verhelpen: tot slot…

Win bij ernstige neusklachten altijd eerst informatie in bij een huisarts en houd je bij het gebruik van medicijnen altijd zorgvuldig aan de bijsluiter. Als je last hebt van een chronisch verstopte neus, probeer dan altijd eerst een fysiologische zoutoplossing of fytotherapeutische neusspray (A. Vogel Cinuforce®, VSM Nisyspray®, Kruidvat huismerk e.a.). Voor kinderen is er VSM Risikind® homeopathische neusspray. Een dergelijke neusspray  kan geen kwaad, dus baat het niet, dan schaadt het niet.

Dichte neus behandeling: aanvullende tips bij neusverstopping

Verstopte neusEen verstopte neus is niet alleen erg vervelend, maar kan ook verschillende bijwerkingen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Benauwdheid
 • Pijnlijke keel omdat men continu door de mond moet ademhalen
 • Kapotte neus omdat men telkens de neus probeert te snuiten
 • Hoofdpijn

Op de lange termijn kan continu door de mond ademhalen zelfs serieuzere aandoeningen veroorzaken, zoals keel- en oorontstekingen. Het is dan ook belangrijk om een verstopte neus zo snel mogelijk te verhelpen. In dit artikel lees je alles over de oorzaak van een verstopte neus en over hoe je een verstopte neus kunt verhelpen.

Primaire oorzaak van een dichtzittende neus

Ten tijde van een verstopte neus zijn de bloedvaatjes in de neus ontstoken en de neusslijmvliezen opgezwollen. Dit zorgt ervoor dat er niet vrij door de neus kan worden geademd. Een verstopte neus kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van een verstopte neus zijn verkoudheid, griep en allergie. Indien je chronisch last hebt van een verstopte neus en je geen andere griep- of verkoudheidsklachten hebt, dan is de kans groot dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen.

Verstopte neus verhelpen

Om een verstopte neus effectief en blijvend te verhelpen, is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen. Heb je gewoon last van een verkoudheid, dan kun je de volgende dingen proberen om een verstopte neus te verhelpen:

 • Neusspray
 • Neusdruppels
 • Stomen met heet water (eventueel met een paar druppeltjes eucalyptus)
 • Zoutwateroplossing

Let op dat je neusmedicatie doorgaans slechts gedurende korte tijd mag gebruiken. Houd je vervolgens last van een verstopte neus, probeer dan eens een homeopathische neusspray. Homeopathische neusspray mag je namelijk gedurende langere tijd (of zelfs onbeperkt) gebruiken.

Mocht je niet verkouden of grieperig zijn, dan is het verstandig om te laten onderzoeken of je allergisch bent voor bepaalde stoffen. Mocht dit het geval zijn, dan kan allergiemedicatie uitkomst bieden. Een huisarts of allergoloog kan je in dat geval de juiste medicatie voorschrijven.

Wat je verder moet weten…

Iedereen heeft wel eens last van een verstopte neus. Je hoeft je hier niet direct zorgen over te maken. Mocht je echter langdurig last hebben van een verstopte neus of meerdere malen per maand neusklachten hebben, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Heb jij aanvullende tips bij een altijd verstopte neus of chronische neusverkoudheid? Laat hieronder jouw reactie, vraag of advies achter m.b.t. een altijd verstopte neus!

97 reacties op “Verstopte neus verhelpen: 6 tips bij een chronisch dichte neus

 1. Kegesi ·

  Ook het stemgebruik kan een factor zijn. Als je dagelijkse stem nogal achterin je keel zit, gebruik je de neusholte minder bij de klankvorming. Bij gevolg is de luchtstroom door de neus beperkt in gebruik. ’s Ochtends vijf minuten zachtjes melodisch neuriën, waarbij je varieert in kop-resonans, plaatst je stem beter de rest van de dag. Zing daarna zachtjes je favoriete liedje met een makkelijk bereik in hoog en laag. ’s Middags herhalen. Bij vermoeidheid zakt je stem vaak naar achteren.

  Reageer
 2. 50+ ·

  Beste mensen Al jaren last van de neus verkeerde ademhaling daardoor na jaren steeds meer klachten zoals bv Lizzy eerst aan 1 kant van mijn gezicht. Gek van de druk op mijn boventanden en in mijn gezicht steeds meer slijm ontwikkeling. Alle artsen gehad meerdere malen overspannen of voor gek verklaard tot ik via een wakkere internist na bijna 10 jaar bij het FodMaP dieet kwam heel veel voeding elimineren daarna weer toevoegen en kijken of er ergens een reactie geeft. Na jaren dus nu er achter gekomen dat de sulfiet die onze voedsel en waren in Nederland goedkeurend om ons eten te bewerken de problemen bij mij heeft gegeven. Gelukkig is er voor de wijn druppels die de sulfiet omzet in sulfaat. Zit ook in uien en graanproducten. Ik eet nu alleen nog maar biologisch zonder al die shit. Hoop dat er misschien bij menigeen een lichtje gaat branden zodat er misschien meerdere niet hieraan gedacht hebben en hier wel van opknappen. Hoop met dit verhaal velen te helpen

  Reageer
 3. Lizzy ·

  Goedendag, Ik heb elke dag last van een verstopte neus en pijn in mijn oor en tand kaak aan die zelfde kant. Bij de tandarts werd een foto gemaakt die gaf t advies naar de KNO te gaan. Bij de KNO vroeg de arts of ik vroeger vaak oorontsteking heb gehad, ik dacht toen van niet dus heb nee gezegd maar hoorde later van m’n ouders dat dit wel zo was… Uiteindelijk is er niks gevonden… Maar waarom vroeg de arts dit vraag ik mij af?? Kan dit antwoord verschil uitmaken?

  Reageer
 4. Marina ·

  Lees je ook eens in om een antihistamine dieet te volgen als je last hebt van een chronisch verstopte neus. Behoorlijk lastig dieet. Zoek hierbij een professional die je kan helpen. Je moet behoorlijk gaan schrappen. Het is maar een maand. Daarna ga je producten toevoegen om te kijken hoe je erop reageert. Succes!!!

  Reageer
 5. Chantal ·

  Beste mijnheer, mevrouw, Wat mij goed helpt bij een langdurig verstopte neus is het volgende: Keukenzout met water mengen en dan via een lepeltje opsnuiven. 3x of meer is geen probleem. Het reinigt de slijmvliezen en je neus van binnen. Binnen enige dagen boek je resultaat. Het advies zelf kwam van een KNO-arts waar ik hem nog altijd dankbaar voor ben. Succes! Groet, Chantal

  Reageer
 6. Ron Westerduin ·

  Jullie raden een homeopathische neusspray aan? Ik neem aan dat jullie op de hoogte zijn van het FEIT dat de gehele homeopathie onzin is? En ja, dit ka ik wetenschappelijk onderbouwen. Homeopathie is GEEN natuurgeneeswijze zoals de meeste mensen denken, maar gewoon oplichting, niks meer en niks minder. Dit is niet mijn mening, maar een feit. Dus stop met het oplichten en vals informeren van goedgelovige en onwetende mensen.

  Reageer
  • Paul ·

   Nee hoor, hoewel homeopathische verdunningen / potentiëringen (stapsgewijs extreem sterk verdunde ‘oertincturen’) nergens op gebaseerd zijn, kunnen homeopathische neusdruppels wel degelijk werkzaam zijn bij een verstopte neus dankzij de hulpstoffen die erin zitten; in veruit de meeste gevallen zout (natriumchloride), hetgeen hierboven duidelijk wordt vermeld. Zou je onderstaande reacties hebben doorgelezen, dan had je overigens gezien dat deze discussie hieronder reeds uitgebreid is gevoerd… Zou je je ook nog eens hebben verdiept in homeopathie, dan had je ook nog eens geweten dat er verschillende homeopathische stromingen zijn (klassieke homeopathie, klinische homeopathie, complexhomeopathie), die niet allemaal gebaseerd zijn op het omstreden potentiëren / dynamiseren / schudden / verdunnen… Met je FEITEN (in hoofdletters…) sla je de plank in deze context dus volledig mis, aangezien ze niet opgaan voor homeopathie in zijn algemeenheid.

  • Enneke ·

   Wat is dat een dom antwoord Ron Westerlingen!!! Ik ben zelf behandeld door een Homeopathische Arts omdat de gewone reguliere artsen mijn niet konden helpen. Dus oordeel niet zo maar waar je geen verstand van hebt!!!

  • Paul ·

   Waaraan en waarmee heeft de betreffende homeopaat je behandeld?

  • Pip ·

   FEIT??? DIT IS EEN FEIT: DAT EEN KOE MEER SCHIJT ALS EEN GEIT.

  • Jurjan ·

   *dan

  • Martien ·

   Ron, Heb gewoon medelijden met je zéér DOMME opmerking dat homeopathie onzin is… ja sorry man. Ga eerst even wat erover lezen en kom dan met onderbouwd commentaar. Gebruik al jaren lang louter en alleen homeopathische middelen en dat bevalt me heel goed! Totaal geen bijwerkingen zoals de medicijnen van je huisarts!

  • Mikki01 ·

   Beste Ron… iedereen mag zich uiten maar dat homeopathie oplichting is is geen feit maar jouw mening. Dat mag ook best hoor. Maar om iedereen te waarschuwen tegen jouw mening lijkt me zinloos.

  • Paul ·

   Alsjeblieft géén discussie over homeopathie onder dit artikel over een verstopte neus. Ieders mening en opvattingen over homeopathische geneeswijzen zijn meer dan welkom onder dit artikel:

  • Yvonne ·

   Ja, homeopathie is niks, daarom hebben ze dezelfde regels toegepast als voor reguliere medicijnen (die alleen symptomen wegnemen en verder veel bijwerkingen geven) deze regels zijn z.g. nodig omdat homeopathie zo gevaarlijk is…

 7. Tom ·

  Beste, Ik heb sinds vorig jaar meermaals per jaar last van een verkoudheid gepaard met sinusitis. Als ik van september tel heb ik er al tot nu toe 6 gehad. Om de 3 maand en dan heb ik altijd last van sinusitis. Ik ben hiervoor naar de dokter geweest, allergietesten gedaan en was allemaal in orde. Ik heb dan 6 weken lang claritromycine genomen en erna ben ik onder de scanner geweest en een CT-scan laten doen. Ook hier werd niets ernstig vastgesteld. Ik heb een klein afwijking van mijn neusholte, maar is niet ernstig. Toch vind ik het vreemd dat ik tegenover vroeger meermaals per jaar verkouden word en steeds dan last heb van sinusitis. Welke andere oorzaken kan dit nog hebben en is verder onderzoek noodzakelijk? Alvast bedankt!

  Reageer
 8. joop ·

  Ben nu bijna 9 maanden van het roken af. Sinds ik ben gestopt heb ik last van een verstopte neus. Per maand wel 1 of 2 keer meer dan een week een verstopte neus. Wie herken dit?

  Reageer
 9. Vivi ·

  Zolang ik me kan herinneren, heb ik áltijd al een verstopte neus. Niet constant heel de dag maar wel élke dag. Vooral bij het slapengaan is het echt een last omdat ik niet goed kan ademen door m’n verstopte neus. Mijn neus raakt ook verstopt door bepaalde luchtjes. Vooral sigarettenrook en temperatuursverandering (als de verwarming ineens aan gaat). Uit testen bleek dat ik huisstofmijtallergie en hooikoorts heb. Radeloos en uitgeput door slapeloze nachten en zuurstofgebrek ging ik steeds naar de huisarts en elke keer kreeg ik een neusspray die nooit hielp. De KNO-arts deed precies hetzelfde. Xylometazoline, huismerk Etos; die helpt inderdaad wel, binnen een minuut gaat mijn neus direct open en ik kan vrij ademen. Maar die gebruik ik alleen bij zeer hoge uitzonderingen. Moedeloos word je er van! Want hoe is het mogelijk dat een medische specialist niets kan betekenen voor iemand met deze aandoening? Ik wist me geen raad. Ik kreeg een nieuwe baan en moest ik elke dag, 35 kilometer fietsen. Naar werk en naar huis, omdat ik geen auto meer had. Drie maanden later merkte ik op dat ik al een tijd geen verstopte neus meer had en vrij kon ademen. Ik zocht naar veranderingen in mijn levensstijl van de dagen, weken en maanden daarvoor. Had ik iets niet meer gegeten waar ik misschien ook gevoelig voor was? Of was er iets veranderd in huis wat minder allergieverschijnselen kon geven? Totdat iemand opmerkte dat ik nu lange afstanden fietste. Ik legde toen de verband dat het fietsen mijn luchtwegen bevorderde waardoor ik uiteindelijk vrij kon ademen. Maar ik wist niet zeker of dit waar was want ik ben geen medisch specialist. Ik had nog nóóit zo vrij kunnen ademen, elke dag opnieuw. “Zo voelt het dus om te ademen. Zo voelt het dus om de frisse lucht te kunnen ruiken.” Door slecht weer ben ik gestopt met fietsen en neem ik het openbaar vervoer. Ik ben weer terug bij af en heb ik weer iedere dag last van mijn neus. Voor mij is het zeker, ik ga weer snel fietsen! Paul, zou het echt kunnen dat fietsen je luchtwegen positief beïnvloedt dat je zelfs van je verstopte neus afkomt?

  Reageer
  • Paul ·

   Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat cardiovasculaire lichaamsbeweging in de buitenlucht enorm bijdraagt aan allerhande luchtwegproblemen. Allereerst zorgt de versnelde ademhaling ervoor dat je longen geklaard, geventileerd en tot op zekere hoogte gereinigd worden. Allergenen worden als het ware in verhoogd tempo weggevoerd en er worden er beduidend minder terug ingeademd (tenzij je tijdens het hooikoortsseizoen langs weilanden fietst…). Er vindt dus een soort van continue grote schoonmaak (óók van je neusslijmvliezen) plaats tijdens het fietsen. Daarnaast zullen de efficiëntie en capaciteit van je hart-longfunctie toenemen dankzij je ‘fietstraining’; je longen worden beter in het aanvoeren van zuurstofrijk bloed naar alle cellen en weefsels, wat ten goede komt aan de algehele zuurstofstofwisseling en de de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide tussen lucht en bloed in het bijzonder. Ik kan me voorstellen dat getrainde longen tot op zekere hoogte kunnen compenseren voor c.q. opwegen tegen ademhalingsallergieën. Zie eventueel ook deze artikels:

   Overigens zou je mogen verwachten dat een antihistaminicum of corticosteroïde bij kortademigheid en verstopte neuzen door inhalatie-allergieën uitkomst biedt. Vreemd dat je artsen bij gebleken ineffectiviteit van het ene niet direct het andere hebben voorgeschreven. :( Heel veel sterkte met je chronisch verstopte neus; hopelijk helpt het fietsen je er weer snel vanaf! Groeten, Paul

 10. Jos ·

  Heb ook steeds verstopte neus. Praktisch elk jaar ook problemen met vocht in mijn oren doordat de buis van Eustachius niet opdroogt. Nu bij NKO-arts geweest. Rechterkant buisje geplaatst. Neem ook dagelijks xylometazoline. Kan er niet zonder. Had dit vroeger nooit. Is de laatste 5 jaar. Ben nu 59. Vervelende boel. En dan die doofheid met dat vocht. Wie raadt mij wat aan? M.v.g. Jos

  Reageer
  • Paul ·

   Dit zou op ‘xylometazolinegewenning’ oftewel ‘neussprayverslaving’ kunnen duiden, met rebound-congestie tot gevolg. (bron)

  • ZA ·

   Beste, Ik heb sinds vorig jaar meermaals per jaar last van een verkoudheid gepaard met sinusitis. Als ik van september tel heb ik er al tot nu toe 6 gehad. Om de 3 maand en dan heb ik altijd last van sinusitis. Ik ben hiervoor naar de dokter geweest allergie testen gedaan en was allemaal in orde. Ik heb dan 6 weken lang claritromycine genomen en erna ben ik onder de scanner geweest en een CT scan laten doen. Ook hier werd niets ernstig vastgesteld. Ik heb een klein afwijking van mijn neusholte maar is niet ernstig. Toch vind ik het vreemd dat ik tegen over vroeger meermaals per jaar verkouden word en steeds dan last heb van sinusitis. Welke andere oorzaken kan dit nog hebben en is verder onderzoek noodzakelijk? Alvast bedankt!

 11. Egbert ·

  Beste Paul, ik heb een altijd verstopte neus. Ik was een tijdje geleden hiervoor bij de dokter geweest en hij verwees mij weer naar de ziekenhuis. Daar hebben ze met een camera mijn neus gecheckt en vastgesteld dat ik geïrriteerd neusslijmvlies heb. Ik kreeg een spray, maar het werkte niet echt. Anders zou ik een operatie ondergaan, waarbij ze de opgezwollen gedeeltes in me neusslijmvlies door de irritatie zouden prikken. Maar ik wil liever niet geopereerd worden. Mijn vraag is hoe kan ik ervan af komen? Graag hoor ik een reactie tegemoet. Groetjes, Egbert

  Reageer
  • Paul ·

   Dat is een lastige vraag… Wat je eigenlijk wilt weten, is immers wat de neusslijmvliezen irriteert, dus de onderliggende oorzaak. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een allergische reactie jegens huisstofmijt, pollen, huisdieren, schimmels of iets dergelijks… Maar bijvoorbeeld ook van een bacteriële of virale infectie van het neusslijmvlies… Of door toedoen van langdurig gebruik van bepaalde medicijnen (xylometazoline, pijnstillers, cholesterolverlagers, oogdrukverlagers, et cetera)… Zelfs scheefstand van het neustussenschot of een afwijking van het neusslijmvlies kan de achterliggende boosdoener zijn… En natuurlijk roken! Afhankelijk van de prikkel of aandoening die het neusslijmvlies doet opzwellen, kan een bepaald soort neusdruppel, puffer of inhalator dienstdoen: een antihistaminicum, een corticosteroïde, een antibioticum, een antischimmelmiddel, een virusremmer, et cetera. Kortom: de aangewezen behandeling van je geïrriteerde en gezwollen neusslijmvliezen is volkomen afhankelijk van de irritatiefactor. Ben je al eens bij een allergoloog of KNO-arts op consult geweest? Ik ben benieuwd… Beterschap en groeten, Paul

 12. Amber ·

  Beste Paul, Ik ben sinds oktober vaak grieperig (bij het wakker worden, en verder na de avond), moe, energieloos, oorpijn, holtepijn, duizelig, opgezette buik, soms brain fog, soms kortademig, kortom: ik voel me redelijk ellendig. Ik ben 20, had de conditie van een hyena (hockey op hoog niveau) maar voel me de laatste tijd vaak ziek. Uitgebreide bloedtest liet een iets vertraagde schildklier zien (TSH 6, FT4 16) en recent TSH 8,5 en FT4 11. Toch maar aan de Thyrax in de hoop dat dat helpt. Echter denkt mijn huisarts dat m’n klachten daar niet vandaan kunnen komen. Ik wil er alleen graag vanaf, want het belemmert me. Kreeg een doorverwijzing naar een internist voor precies dezelfde bloedtest die ik al gedaan heb. Mijn nichtje heeft een lactose-allergie, mijn moeder hooikoorts. Ik ben nog nooit getest op allergieën, mijn huisarts is daar ook niet over begonnen. Is het wijsheid om dat te laten testen?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Amber, Als je TSH stelselmatig stijgt tot (ver) boven de opperste grenswaarde en je FT4 tegelijkertijd stelselmatig daalt tot nabij de onderste grenswaarde, is de kans op een (vooralsnog ‘subklinische’) traag werkende schildklier erg groot. Dat het in je bloed meetbare FT4 nog net binnen de perken valt, betekent niet per se dat al je cellen en weefsels van voldoende thyroxine worden voorzien. Het zou dus best kunnen dat je T4 nog altijd dalende is en je TSH nog altijd stijgende; vandaar ook dat men deze waarden in de gaten blijft houden. Eigenlijk zou men ook eens je T3, rT3 en schildklierantistoffen onder de loep moeten nemen. Of allergieën een rol spelen bij je klachten vind ik moeilijk in te schatten. Geen van je klachten en symptomen zijn exclusief voorbehouden aan schildklierproblemen, maar in theorie kunnen ze stuk voor stuk gerelateerd zijn aan een bepaald schildklierprobleem… Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen (of niet ook) sprake kan zijn van bijvoorbeeld een chronische holte-ontsteking, oorontsteking of longprobleem, al dan niet gerelateerd aan een allergie (voedselallergie dan wel inhalatieallergie). Een vergelijkbare vraag heb ik onlangs nog beantwoord onder mijn artikel over hypothyreoïdie; wellicht heb je iets aan het betreffende antwoord. Sterkte! Groeten, Paul

  • Marina ·

   Mensen met hooikoorts kijk ook of je je tegen granen kunt. Granen = grassoort. Dus geen brood en pasta en andere graansoorten. Je kunt er wel flink mee afvallen. Maak je porties groter indoen dit niet de bedoeling is om veel af te vallen. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs, maar veel mensen met een chronisch verstopte neus knappen ervan op. Het proberen waard.

 13. Manon ·

  Hoi. Ik ben manon en 51 jaar. Mijn neus is gebroken geweest toen ik 2 jaar was. Sinds ik mezelf kan herinneren heb ik last van mijn neus. Moet ’s avonds voor het slapengaan altijd puffen. Had hiervoor eerst een Rhinocort Turbuhaler, maar die vergoedt de verzekering niet meer dus nu Budesonide Neusspray of zoiets. Ben in 2008 geopereerd aan m’n neus. Heeft niet geholpen, die suffe KNO-arts heeft alleen de haak van mijn neus gehaald. Nu na 7 jaar staat er bij een andere KNO-arts wederom een neusoperatie in de planning. Ik heb nu ook veel last van bloedneuzen, dus daarom. Nu is mijn vraag of er iets bekend is over het niet meer eten en drinken van zuivelproducten om zo weer lucht te krijgen. Er zijn namelijk 2 mensen die dat tegen mij hebben gezegd, maar ik kan niks over terug vinden. Wie weet er iets over? Graag dan voordat de operatie komt… Wachttijd van 6 maanden voor de operatie.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Manon, Ja, er zijn heel veel aanwijzingen dat zuivel de slijmvliezen van de luchtwegen beinvloedt. Zuivelproducten worden veelvuldig in verband gebracht met luchtwegklachten zoals slijmvorming, kortademigheid, hoesten en luchtweg-obstructie. Mijn vrouw heeft te kampen met astma, astmatische bronchitis en verscheidene inhalatie-allergieën… En zuivel verergert haar luchtwegklachten nagenoeg altijd. Dit geldt in mindere mate voor ‘naturel’ melk en yoghurt, en des te meer voor bewerkte zuivelproducten zoals milkshakes, softijs, roomijs en vruchtenyoghurtjes. Als je te kampen hebt met een chronische obstructieve longziekte (COPD) of chronische geïrriteerde, vernauwde en/of verstopte luchtwegen, dan kan het zich (naar mijn mening) absoluut lonen om zuivel te vermijden. Dat geldt logischerwijs des te meer indien je te kampen hebt met een koemelkeiwitallergie of lactose-intolerantie. Gebruik gewoon een tijdje geen zuivel; mochten je neusklachten tijdens die zuivelvrije periode sterk verminderen, dan weet je min of meer voldoende… Een directe (causale of correlatieve) relatie tussen zuivel en luchtwegklachten is er –buiten allergieën en intoleranties jegens zuivelbestanddelen– volgens mij niet onomstotelijk aangetoond, maar er zijn volop verbanden aangetoond tussen zuivelconsumptie enerzijds en luchtwegproblematiek anderzijds. (bron + bron + bron + bron) Sowieso kan zuivel bijdragen aan vastere c.q. dikkere slijmvorming, wat nimmer ten goede komt aan de toegankelijkheid van je luchtwegen… Internationale zuivelcorporaties en -organisaties hebben juist talloze onderzoekjes gedaan waaruit juist zou moeten blijken dat het drinken van melk niet kan worden gelinkt aan astmatische verschijnselen zoals benauwdheid en ademtekort… Mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval dat melk en melkproducten wel degelijk kunnen leiden tot luchtwegklachten. Sterkte en groeten, Paul

  • Kim ·

   Manon, budesonide IS corticosteroïden en die veroorzaken bloedneuzen.

 14. renaldo ·

  Hallo ik ben verkouden geweest voor heen ook al verstopte neus irritant en hoort toch niet ben 2 weken al met een dichte neus links word en moe van en voor me verkoudheid ben ik al 3 jaar niet ziek of verkouden geweest toch maar eens naar de dokter toe.

  Reageer
 15. Ron ·

  Een homeopathische neusspray? In een homeopathisch preparaat zitten GEEN actieve bestandsdelen die kunnen werken, het is letterlijk niets. Het is bewezen kwakzalverij. Het enige wat ervoor nodig is om dat te zien is een klein beetje verstand van rekenen en logica… oh en 14 minuten van je tijd.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Ron, In principe klopt je bewering omtrent homeopathie; het filmpje waarnaar je verwijs is eveneens correct. Toch KUNNEN homeopathische middelen wel degelijk werkzame bestanddelen bevatten. Het is enkel zo dat homeopathische verdunningen (ook wel bekend als potentiëringen) zodanig sterk verdund worden dat er geen enkele molecuul aan werkzame stof in overblijft. Net als jij geloof ikzelf totaal niet in de werkzaamheid van de achterblijvende vibraties in een klassiek-homeopathische potentiëring, wat je overigens overal op Gezondr kunt teruglezen. Dat wil echter niet zeggen dat (onschadelijke, maar nutteloze) homeopathische potentiëringen maar al te vaak worden toegevoegd aan middeltjes die wel degelijk werkzame stoffen bevatten. Deze behoren niet per se tot de klassieke homeopathie, maar veeleer tot de klinische homeopathie, de complexhomeopathie, de natuurgeneeskunde of de fytotherapie. In dit fragment uit “Zondag met Lubach” -dat ik toevallig onlangs nog op de Gezondr-facebookpagina deelde- worden trouwens nog veel meer onzinnige principes uit de klassieke homeopathie op humoristische wijze uit de doeken gedaan. Nou ja, point being: In geval van homeopathische neussprays gaat het erom dat je je neus reinigt en klaart met een neusspray zonder xylometazoline of oxymetazoline, zodat je de neusspray gewoon kunt blijven door gebruiken en zodat je de chronische neusproblematiek niet juist verergert. De (veronderstelde) werkzame homeopathische verdunningen in de betreffende neussprays doen in het ongunstigste geval inderdaad niks, maar de zouten wel degelijk. In principe kun je evengoed ZELF een fysiologische zoutoplossing samenstellen en in een sprayflesje gieten, maar dat staat dan ook niet voor niets in bovenstaand artikel beschreven. :P Hopelijk verduidelijk ik hiermee bovenstaand punt. Groeten, Paul

  • amai men neus ·

   Das pech hebben hè?!

 16. Hennie ·

  Ik blijf ’t een nachtmerrie vinden. Men vliegt naar de maan – nog even en we rijden in zelfsturende auto’s – men ontwikkelt perfect werkende zorgrobots maar ons verlossen van een eeuwig verstopte neus lukt tot nu toe niet. In mijn zorgdossier staat vermeld dat ik hyperallergeen ben en de KNO-arts zei: “Als ’t nog erger wordt dan moet u straks met een helm op lopen.” Daar wordt een mens niet vrolijk van alleen — we laten ’t er toch niet bij zitten?! Mensen die al zoveel hebben uitgeprobeerd… die gaan toch “gewoon” door?! STOP METEEN MET AL DIE ELLENDIGE NEUSSPRAY SOORTEN! Zoutwater 1x per dag – stomen met kamillethee en tot het uiterste proberen door de neus te blijven ademhalen. En inderdaad: al die gestookte kachels in woonwijken verbieden. Dat is ergere vervuiling van de luchtwegen dan roken, denk ik soms. Voor iedereen: van harte sterkte toegewenst met de chronisch verstopte neus!

  Reageer
 17. Kiaora ·

  Help!!! Ik heb last van een verstopte neus al 4 jaar lang en ben zelf 14 jaar. Soms heb ik er geen last van maar dan adem ik wel zwaar en heb ik het benauwd en zelf heb ik ook een huisstofmijtallergie type 3. Ik gebruik ook die neusspray die je maar 2 weken mag gebruiken zelf doe ik het om de dag zelf ben ik bang dat ik er verslaafd aan ben en niet zonder meer kan. Soms stop ik er ook een week mee omdat ik nergens last van heb. Bij de KNO-arts zeiden ze dat ik een scheef neusschotje heb en pas kan laten opereren als ik 18 ben. Ben wel geopereerd aan mijn neusamandelen maar heeft niet geholpen. Andere neusspray helpt niet stomen helpt niet zoutoplossing helpt niet andere dingen helpt ook nauwelijks. Het helpt allemaal een beetje maar alsnog adem ik zwaar. Ze zeggen dat ik veder nergens allergisch voor ben. Ben ten einde raad help?! Iemand nog handige weetjes? Zelf ben ik opgeschoten met deze site met alle weetjes en oorzaken!

  Reageer
  • Paul ·

   Als je chronisch verstopte neus en je ademhalingsproblemen worden veroorzaakt door je huisstofmijtallergie, dan zou je je huisarts om een inhalator met een antihistaminicum of corticosteroïde moeten vragen. Het is echt niet goed om oxymetazoline of xylometazoline door te gebruiken, daar kunnen je klachten juist VEEL erger door worden. Niet dat anti-allergiemedicijnen zo gezond zijn, maar die houden in geval van allergieklachten in ieder geval je neus open.

  • Dirk ·

   Ikzelf had ook al mijn ganse leven last van een verstopte neus. Rhinitis medicamentosa in combinatie met huisstofmijt-allergie waren de twee hoofdschuldigen in mijn geval. Voor het eerste geldt stoppen en 5 dagen geduld hebben, en voor het tweede is er tegenwoordig de Belgische innovatie van de universiteit van Brussel genaamd Acar’up, een valstriksysteem tegen huisstofmijt. Dat helpt echt en het is niet eens een medicijn of gif. En natuurlijk moet uw kamer goed gepoetst worden zodat het stof weg is. Ademen door mijn neus is nog nooit zo goed geweest als dit jaar, ik heb daar 40 jaar ongelofelijk veel last mee gehad. In mijn geval duurde het ca. 2 jaar voor mijn neusslijmvliezen genoeg hersteld waren om bijna geen last meer te hebben. Gebruik naast de Acar’up nog wel Nasonex maar dat is alles.

 18. Timor ·

  Dag, Ik werd 3 jaar geleden geopereerd aan mijn scheve neustussenschot maar dat hielp niet. Vorig jaar heb ik dezelfde neusoperatie ondergaan. Mijn neus zit nu wel recht, maar is sindsdien verstopt en droog. Ik ben een zanger en een verstopte neus is heel vervelend en na half uur tot een uur zingen wordt mijn neus droog en verstopt. Dat irriteert mijn keel. Ik gebruik elke dag olie, maar helpt niet goed. Heeft Iemand tips?

  Reageer
 19. jaap ·

  Dag, Ik ben 55 jaar en zolang ik me kan herinneren heeft m’n neus altijd verstopt gezeten. Op jonge leeftijd werd m’n neus leeggezogen, dat hielp maar kort. Ik ben Otrivin en Nasivin gaan gebruiken en heb dat 30 jaar gedaan. Door omstandigheden kon ik daar 8 weken niet aangekomen. Toen besloot ik met die zooi te stoppen, wel heb ik in Spanje tabletten gekocht die super goed werkten en mijn neus open hielden, per stuk een gulden omgerekend. Nu heb ik Ritalin, wat ik fijn maak en opsnuif. Dat is mijn oplossing voor een open neus te hebben.

  Reageer
  • Thijs ·

   Noemen ze dat geen verslaving? Ik denk dat jij een heel ander probleem hebt dan normale neusverstoppingen…

 20. Lilian ·

  Ik (24) heb 8 jaar geleden neusspray gebruikt, dat was tijdens een zware griep en ongeveer 3 weken lang, zo’n 4 keer per dag. Ik kreeg te horen dat ik het niet langdurig gebruiken moest, dus ik probeerde het om de dag te gebruiken, maar het was een lange winter en ik was zó snotverkouden dat ik het echt gebruiken moest. Het ging nog drie weken erna door, heel sporadisch. Dus zes weken in totaal. Hierna kreeg ik een wond op mijn neusschotje, die bíjna genas, maar erna (door slijm en snot wat eraan plakte, ik weet het, heel vies) weer openging, bij het neus-snuiten. Dit ging letterlijk een paar jaren zo door. Een jaar lang geen probleem, tót december en dan dus weer een paar maanden last bij het snuiten. Ik gebruikte hier (bijna tot) geen neussprays meer, omdat ik wist wat ervan kon komen. En toen vorig jaar… 8 jaar nádat het wondje openging, is het vorig jaar dichtgegroeid. Min of meer… Ik kon neus-snuiten zonder dat het kapot ging. Maar ik baal er heel erg van, want vorig jaar was er een moment waarop ik écht neusspray nodig had en nu ook weer. Ik krijg het verschrikkelijk benauwd ’s nachts. Vorig jaar was er een moment waarop ik ook slijm in mijn keel had en dus op een toilet heb staan kokhalzen omdat ik geen lucht meer kreeg en alles dichtzat. Doodeng! En op dit moment in mijn verkoudheid voel ik dan een beklemmend gevoel om mijn ribben en bedenk me dan: “Oh ja… ademen door mijn mónd… de neus zit dicht.” Héél vervelend… maar neusspray doe ik niet meer!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Lilian, Weet je zeker dat er niet meer aan de hand is dan ‘normale’ verkoudheid? Zo kunnen zulke ademhalingsklachten ook worden veroorzaakt door o.a. chronische holte-ontstekingen en inhalatie-allergieën ten aanzien van pollen/stuifmeel (hooikoorts), stof, schimmels, huisstofmijt, huisdieren etc. Wellicht is het een idee om je hier eens op te laten testen, want het is zeer ongebruikelijk om zo vaak en zo lang verkouden te worden/zijn. Sterkte in elk geval! En bedankt voor het delen van je tips en bevindingen! Groeten, Paul

 21. A Kasper ·

  Ik heb ook last van een verstopte neus omdat mijn neusslijmvliezen versleten zouden zijn. Mijn huisarts schrijft Avamys voor op recept. Dit helpt helaas ook niet. Hij heeft nu ook Beclometason voorgeschreven… Dit werkt redelijk.

  Reageer
 22. L.Vos ·

  Rudiaan, Ja, vossen zijn inderdaad slim genoeg om te beseffen dat verhuizen in dit dichtbevolkte land in deze tijden van houtstookgekte geen echte optie is. In iedere straat zitten er tegenwoordig wel 1 of 2. Op het platteland is het ook erg, ook al staan de huizen daar ver uit elkaar. Want houtkachels verspreiden hun giftige stoffen en ultrafijnstof tot een omtrek van wel 600 meter. Ultrafijnstof dringt onzichtbaar en reukloos door de kieren van huizen, zelfs de best geïsoleerde. Dus al ruik je niks, dan nog word je ziek gemaakt. En in de grote steden zijn het o.a. de woonboten die de huizen aan de kade uitmeuren. Totale gekte: in complete flatgebouwen worden CV’s gestookt op hout. Al of niet een schoorsteen, er wordt gewoon een pijp door het dak geslagen door de houtkachelmaffia. Houtstook hoort gewoon niet thuis in bewoonde gebieden en houtstokers moeten beseffen dat ze eigenlijk met een milieudelict bezig zijn! Een houtkachel stoot namelijk evenveel rotzooi uit als een ongecontroleerde vuilverbranding. Geloof je het niet? Zie Houtrookvrij.nl. Wacht maar af, als dit lang genoeg duurt, overlijdt straks 99% van de bevolking aan houtrook-gerelateerde kanker en dat zijn heel wat kankersoorten. En dan niet te verwaarlozen COPD, neusslijmvliesirritaties, astma, longontstekingen etc. Over kwaliteit van leven gesproken… Het gekke is dat alle artsen, het longfonds, astmafonds, kankerfonds en de GGD’s dit al jaren weten en onderkennen, maar er niks aan doen. Bewuste bevolkingsreductie? Scheelt een hoop pensioenen straks. De kinderen die er nu in leven worden ook niet gezond “oud”. Velen lopen nu al met puffertjes. Wedden dat die wonen in een gezin met houtkachel en/of houtkachelstraat? Denk er maar eens aan als u uw haardje weer eens aansteekt. O ja, vooral in de ecowijken stoken de zogenaamde milieuliefhebbers zich een slag in de rondte. Almere en Lelystad, daar is het heel erg en de luchtkwaliteit eigenlijk te slecht om in te leven. Door de dioxine- en benzeenneerslag uit houtrook zijn dit straks de meest zwaar vervuilde gebieden. Dom, dom, dom… Vermoedt u dat u ook slachtoffer bent van houtrook met uw neuskwalen? Meld u dan bij Houtrookvrij.nl. Twee miljoen mensen gingen u voor. Samen staan we sterk. Pluspuntje: de politiek is in beweging! In Hoorn, Amersfoort, Medemblik, Nijmegen en nu ook Amsterdam gaan er stemmen op om houtstook te verbieden in bewoonde gebieden. Het kwartje gaat vallen…

  Reageer
 23. L. Vos ·

  Beste mensen met chronisch ontstoken neus, Iemand wel eens gedacht aan houtrook met die aangetaste neusslijmvliezen? Heb je of de buren een houtverbrander of vuurkorf? Ik loop hier al jaren mee dankzij mijn houtkachel stokende buren, waardoor mijn kamer ruikt naar een café na sluitingstijd. Ook luchten helpt niet, want dan komt er nog meer vuiligheid binnen. Het binnenmilieu in mijn huis is dus ook verpest. Hele straten stoken tegenwoordig dat rothout en dan is frisse lucht bij een wandeling er ook niet meer bij. Resultaat: chronische snot met bloed en roetdeeltjes uit mijn neus. Bah!!! En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle andere kankerverwekkende stoffen die in houtrook zitten en die rustigjes op de buurt neerdwarrelen, ja ook op kinderen!!! Die onze toekomst zijn, tel uit je winst!!!

  Reageer
  • rudiaan ·

   Gewoon verhuizen Vos. :-( Kd8 dat vossen slim waren… Nederland is nu eenmaal vol gefokt… Tga je goed. :-)

  • Soloman ·

   Hoor regelmatig dat de chronisch verstopte neus op het werk erger wordt… Ikzelf heb op mijn werk (laboratorium) te maken met luchtbevochtigers. Op zich niet erg, ware het niet dat ze deze installaties vullen met Claytaliquid (vloeibaar magnesium) om corrosie/kalkaanslag (ketelsteen) in de installatie tegen te gaan. Claytaliquid bevat sulfiet (zurig) welke de slijmvliezen aantast.

 24. Niels ·

  Hallo, ik ben 31 jaar en heb al sinds mijn 15e 4 keer neuspoliepen gehad, elke keer met een paar jaar ertussen, de laatste keer was in 2013. Ik heb ook ontzettend veel last van verkoudheid, ik ben zowat elke maand van het jaar wel een keer verkouden. Ik verlies dan ook meteen mijn smaak en geur. Niets helpt qua medicatie, ik heb al heel wat neussprays en dergelijke gebruikt, maar niets helpt. De neusspray van de Etos huismerk, waar Xylometazoline in zit, helpt wel, alleen verlies ik er mijn smaak en geur alleen maar meer door. Ik wil zo graag weer normaal kunnen ademen door mijn neus, maar ik weet in mijn achterhoofd dat die neuspoliepen over een paar jaar toch weer terug zullen zijn. Ik heb ook het gevoel dat mijn holtes (voorhoofd, kaak en neus ) vol zitten. Kan een arts hier iets aan doen? De holtes leegmaken?

  Reageer
 25. Meisje ·

  Ik heb meestal een verstopte neus. Door die verstopte neus krijg ik keelpijn en hoofdpijn, dat is echt niet fijn. Aangezien ik 14 ben en nog op school zit, is het met leren ook super onhandig. Ik gebruik neusspray, dat helpt ook, maar als ik die neusspray niet meer mag gebruiken heb ik weer last van een verstopte neus. Meestal heb ik ongeveer 3 week last van een verstopte neus en dan een week niet en dan weer ongeveer 3 à 4 weken last en dat gaat het hele jaar dus door, bah! Met hockey heb ik er ook last van, want dan kan ik niet goed ademen. Wat moet ik nu doen?! Alvast bedankt! Groetjes, L

  Reageer
  • Paul ·

   Ben je al eens getest op ademhalingsallergieën en astma bij een allergoloog? Hiertoe kun je desgewenst naar je huisarts gaan en om een doorverwijzing vragen.

  • meisje ·

   Ik ben een jaar geleden wel getest op allergieën, omdat ik steeds benauwd had met hockey. Ik heb geen allergie zeiden ze. Daardoor zijn ze vanuit gegaan dat ik inspanningsastma heb (daar ben ik nooit echt voor getest). Ik gebruik ik dus pufjes. Ik houd een verstopte neus en hoofdpijn/keelpijn. Wat moet ik nu doen?

  • Paul ·

   Het lijkt me in dat geval raadzaam om terug te gaan naar je huisarts. Zo kunnen de hoofdpijn en keelpijn gerelateerd zijn aan je astma, maar bijvoorbeeld ook aan je astmamedicatie. De verstopte neus kan eveneens gerelateerd zijn aan je astma, maar dat hoeft niet per se. Zo kan er bijvoorbeeld ook sprake zijn van (chronische) holteontsteking c.q. bijholteontsteking, een scheefstaand neustussenschot c.q. neusbrug c.q. neusbeentje of een afwijking van de neusschelpen. Je huisarts kan je helpen bij het vaststellen van de onderliggende oorzaak van de problemen aangaande je ademhalingsstelsel en je indien nodig doorverwijzen naar de aangewezen specialist (allergoloog of KNO-arts).

  • Hans ·

   Hi Meisje, Probeer Capsinol eens. Het is een natuurlijke neusspray en niet schadelijk voor je slijmvliezen, dus kan je onbeperkt gebruiken. Ik vind het echt super spul!

 26. Dori ·

  Ik word ’s nachts altijd wakker door een verstropte neus. Ook overdag kan ik hier last van hebben… Neusspray helpt wel, maar ik kan toch niet altijd een neusspray gebruiken? Heeft iemand tips, want ik verlang naar een goede nachtrust!

  Reageer
 27. Rita ·

  Wat kan het zijn als je in bed ligt op je rechter zij dan heb ik de linker kant van mij neus open en draai ik mij om dan is de rechterkant open er is dan altijd een kant dicht. Ik heb ook altijd ’s nachts een droge mond, waardoor ik een paar keer wakker word en heel slecht slaap. Wie weet hoe dat kan…? Rita

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Rita, Ik ben bekend met dit ietwat maffe fenomeen en heb het ook. Hierdoor draai ik me regelmatig om in mijn slaap en mijn neus piept hierdoor. Het mechanisme wat verantwoordelijk is voor 1 dicht en 1 open neusgat is voor zover ik weet vooralsnog onbekend. Volgens mij heeft iedereen in meer of mindere mate last van het afwisselend dicht en open gaan van de neusdoorgangen; het effect wordt versterkt als je last hebt van neuspoliepen, inhalatie-allergieën, astma, rhinitis, sinusitis etc. Er zijn vooralsnog 2 verschillende hypotheses voor het aan één kant open en één kant dicht zijn van je neus: Hypothese 1. Door op je zij te gaan liggen, ontstaat congestie van het onderste neusgat en ontzwelling van het bovenste neusgat, waardoor je vrij kunt ademen door het bovenste neusgat, terwijl het onderste verstopt aanvoelt. Zodra je je omdraait, zal ook de congestie van kant wisselen en wordt het andere neusgat doorgankelijk. Hypothese 2. Sommigen vermoeden dat oorzaak en gevolg omgedraaid worden in de eerste hypothese. Zij denken dat er een soort cyclus is in neusbevochtiging en/of neusdoorbloeding die ervoor zorgt dat beide neusgaten om de beurt weer het dicht en open gaan (dus of gezwollen of ontzwollen zijn); deze cycli zouden zo’n anderhalf uur duren, dus zodra het onderste opengaat, zou je na ongeveer anderhalf uur spontaan van kant wisselen… Het wakker worden met het gevoel van verstopping, ademstilstand en/of ademnood kan overigens ook gerelateerd zijn aan slaapapneu c.q. Slaap Apneu Syndroom (SAS), dus als je je ongerust maakt (of een slechte slaapkwaliteit geniet, vaak wakker wordt of schrikt, moe opstaat etc.), ga dan even langs de huisarts. Groeten & sterkte, Paul

  • Lody J. Claessen ·

   Hallo Rita, Ik heb al heel lange tijd last van hetzelfde verschijnsel. De KNO-arts vertelde me dat dat heeft te maken met twee zaken… 1. Dunne bloedvatwanden in de neus. 2. DE belangrijkste: blijkbaar hebben de bloedvaten in het hoofd geen terugslagklepjes, zoals je die wèl hebt in de rest van het lichaam, om te voorkomen, dat het bloed terugstroomt. Als je nu gaat liggen, stroomt een groot deel van het bloed naar een kant van je hoofd. De bloedvaten zwellen op, en ziedaar, een verstopt neusgat of neusgaten. Omdat ik inspanningsastma en apneu heb, is een goede neusdoorgang belangrijk. Ik gebruik al jaren xylometazoline neusdruppels voor kinderen! Verdun die voor de helft met een fysiologische oplossing (9 gram gewone keukenzout in één liter gedemineraliseerd water) en doe dat dan in een neusverstuiver. Een pufje in beide neusgaten, vlak voor het slapengaan, zou ’t moeten verhelpen. Als je er schrale neusluchtwegen van krijgt, verdun je het nog wat meer. Groeten, Lody J. Claessen

 28. henkie v tab ·

  Hoi, ik heb vanaf vandaag een verstopte neus en onze neusspray is op. Wat moet ik doen?

  Reageer
  • Paul ·

   Met zout water verstuiven en hopen dat het snel overgaat. Zo niet, nieuwe neusspray kopen. Overigens nooit te lang xylometazoline-houdende neusspray gebruiken, altijd volgens de bijsluiter.

  • jonas ·

   Voor een trein springen.

 29. chey ·

  Hallo! ik ben 23 jaar en heb al last van een verstopte neus sinds mijn zestiende. Ik ben al twee keer geopereerd, eerste keer aan een scheefstaande tussenschot en de tweede keer om mijn slijmvlies dicht te branden. Na de eerste operatie heb ik ongeveer een jaar geen last gehad, maar daarna kwam het weer terug. De tweede operatie heeft helemaal geen nut gehad. Ik heb heel veel allergieën, waaronder huisstofmijt, graspollen, boompollen, berkpollen, katten, konijnen, parkieten en latex. Daarnaast heb ik nog een glutenintolerantie. Mijn neus is altijd verstopt en ik weet echt niet meer wat ik eraan moet doen. De KNO-arts kan geen rare dingen vinden en ik loop nu weer bij de allergoloog, maar het enige wat zij eraan kan bedenken is experimenteren met verschillende medicijnen. Ik word er helemaal moedeloos van. Het enige wat nog een beetje wil helpen is neusspray, ik weet dat dit superslecht, maar anders slaap ik er gewoon niet meer van. Kan iemand mij helpen?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Chey, Aangezien je chronisch verstopte neus waarschijnlijk wordt uitgelokt door je vele allergieën denk ik dat je allergoloog het nog niet zo slecht bedoelt met haar medicamenten. Antihistaminica onderdrukken immers allergische reacties, waardoor je neusslijmvlies niet langer opzwelt. Overigens kan het stelselmatig gebruiken van neussprays en neusdruppels op basis van oxymetazoline en xylometazoline zelfs de oorzaak zijn van chronische rhinitis en verstopte neuzen. Mijn vrouw heeft ook al sinds haar kindertijd een ‘pretpakket’ van astma en tientallen allergieën en daardoor chronische allergische rhinitis. Ook bij haar was de enige oplossing het vinden van een juiste combinatie van medicamenten (antihistaminica)… Zij gebruikt nu Aerius (tabletjes), Symbicort (puffer/inhaler) en Avamys (neusspray), wat voor haar goed werkt. Maar nu nog heeft ze goede en wat slechtere dagen. Ik zou heel graag met je meedenken voor een alternatieve oplossing, maar ik heb heeeeel veel dingen tevergeefs geprobeerd zien worden… Wellicht heeft iemand anders nog tips of adviezen? Groeten & sterkte, Paul

  • Barbara ·

   Hi Chey, Probeer Capsinol Originele Formule eens. Is echt top spul, heeft mij erg goed geholpen! Is wel heel pittig, maar niet schadelijk voor je neusslijmvliezen en ook niet verslavend (zit geen rommel in).

 30. Helene Reydon ·

  Voor de verstopte-neus-lijders: ik heb (helaas) jarenlang voor ’t slapen xylometazoline (Otrivin neusdruppels) gebruikt omdat ik een verstopte neus had. Na 1 acupunctuur-sessie was ik van m’n verstopte neus af! Echter: mijn neusslijmvlies is waarschijnlijk dermate beschadigd, dat ik er een chemische overgevoeligheid aan overhield. Dat betekent hoofdpijn als er ook maar een klein beetje parfum, wasmiddel, baklucht etc. in de lucht hangt… en allergie voor ‘normale’ cosmetica, zeep, shampoo etc.

  Reageer
 31. Evu ·

  Pas wel op met neussprays, die kunnen flink verslavend zijn. Dan ben je wel van je verstopte neus af, maar heb je er een verslaving bij!

  Reageer
 32. demi ·

  Ik heb altijd een verstopte neus. Ik gebruik nu neusspray Mometasonfuroaat Teva, heb ik van de huisarts gehad, maar die werkt niet. Ik slaap moeilijk, ben heel vaak wakker.

  Reageer
  • Jolie ·

   Beste Demi, Ik gebruik ook Mometasonfuroaat Teva, een ontstekingsremmer met corticosteroïden. Dat moet je langere tijd (maanden) gebruiken voordat je er echt baat bij hebt. Ik neem er ook nog een antihistaminicum, zoals loratadine of prevalin bij. Vrij verkrijgbaar. Ook tegen allergieën. Dan voel je echt opluchting. Sterkte! Groetjes, Jolie

 33. Robert ·

  Ik loop al lange tijd te “tobben” met een verstopte neus, maar dan ook verstopt. Door de mond ademen, ’s nachts is een groot probleem, gebruik tissues aan de lopende band. Overdag buiten gaat wel maar toch wel door de mond. VRAAG: Wie heeft ervaring met het volgende en heeft hij/zij een/de oplossing? Ik kom ieder week ’s avonds in een café waar vogels of iets dergelijks in een open kooi. En er lopen 1, soms 2, honden door de zaak. CV meer uit dan aan. Vooral in het najaar begint het bij mij te ‘verstoppen’ van gewoon tot erger en duurt zeker tot in het voorjaar. Nu (08-03-’14) zit het knap dicht en opnieuw tissues bij de vleet. Hoor gaarne.

  Reageer
 34. Jan ·

  Het verhaal van Dirk is identiek aan mijn verhaal. Graag zou ik in contact komen met Dirk…

  Reageer
 35. m. ·

  Ik loop al zo’n 10 jaar rond met een verstopte neus. Ik ben geopereerd aan mijn neustussenschot, wat het probleem leek te zijn. Helaas, na enkele maanden had ik weer zoals voorheen elke dag een verstopte neus. Ik ben wederom bij huisarts en KNO-arts geweest. Maar deze kunnen niets vinden en ik zou gewoon moeten kunnen ademen. Neussprays helpen niet, behalve xylometazoline . Het belemmerd mijn leven enorm. Ik heb ernstige slaapproblemen, vermijd uitjes en soms heb ik paniekaanvallen. Ik ben ten einde raad. Iemand een gouden tip?

  Reageer
  • Mariska ·

   Ik heb ook al jaren lang last van een verstopte neus. Twee maanden geleden kwam iemand met de tip om Capsinol neusspray te proberen. Dat is een hele sterke neusspray met peper. Mij heeft die echt goed geholpen! Ik heb dat ook met mijn KNO-arts besproken en hij wist ook dat behandeling met peper inderdaad kan helpen. Dus misschien heeft iemand anders ook wat aan deze tip? Sterkte allemaal!

  • Dirk ·

   Hallo, Ik heb 47 jaar en heb van kindsbeen af zwaar last van een verstopte neus. Ik ben in al die jaren 4 keer geopereerd aan mijn neus maar enkel de laatste operatie – een conchotomie in 2010 – heeft echt geholpen. Sindsdien is 1 neusgat meestal volledig vrij maar het andere bleef dicht, vooral ’s nachts. Ik heb neussprays zoals Otrivin en Rhinospray etc. tientallen jaren gebruikt – wetende dat dit slecht was, maar aangezien ik mijn mond sluit als ik in slaap val, had ik geen keuze vond ik. Tot die druppels niet meer werkten! Groot probleem, dus opnieuw naar 3 KNO-artsen geweest, maar men kon mij niet helpen met dat ene neusgat. Lotgenoten zullen weten wat ik bedoel als ik zeg dat dit een zeer groot probleem voor mij was en soms nog is. Ik lijd dus aan de niet-allergische vorm van rhinitis, maar zie hier een lijst met dingen die voor mij echt werken: – Xylometazoline en andere vaat-vernauwende sprays veroorzaken na langdurig gebruik inderdaad een verstopte neus, zelf ondervonden. Pas na een dag of 5 zonder dat spul begint de neus terug open te gaan. Dus STOP HIERMEE a.u.b. als je dit allang gebruikt; – Voor het slapengaan spoel ik mijn neus met een speciale bus water + ijsblokjes + soms een zoutpatroon. Dit verlicht de klachten, vooral in de zomer als het warm is; – Ik slaap altijd met een neusbrugklever – deze verbetert de airflow een beetje; – Ik heb een systeempje met 2 ventilators uit een PC-voeding gemaakt dat ik tegen het vliegenraam bevestig en die permanent en quasi geruisloos een zachte briesje frisse buitenlucht richting mijn hoofdkussen stuurt. En dit is in mijn geval een kleine doorbraak: mijn neus blijft nu meestal de ganse nacht open; – En ik gebruik ook Nasonex om mijn slijmvliezen te kalmeren. De combinatie van deze kleine dingen maakt voor mij echt een groot verschil! Ik hoop dat u er ook iets aan heeft. Groeten, Dirk

  • Paul ·

   Beste Dirk, Wat een originele oplossingen! Ik ben zelf niet bekend met rhinitis of aanverwante klachten, maar ik hoop dat anderen er wat aan hebben. Bedankt voor je berichtje! Groeten, Paul

 36. Anoniem070 ·

  Ik heb hooikoorts, astma, heel erg veel allergieën en ben ook allergisch voor vlees. Wat moet ik doen? M’n neus is al 16 jaar lang verstopt…

  Reageer
  • Bas ·

   Verstopte neus, allergieën zoals hooikoorts, astma enz. Heeft meestal te maken met een verkeerde ademhaling waardoor het immuunsysteem wordt aangetast. De ontdekker van deze verkeerde en te snelle ademhaling is Dr. Buteyko, waar veel informatie over is op internet. Door je ademhaling onder controle te houden, verdwijnen deze klachten. Daarnaast wordt wordt dan je hele gezondheid beter. Google eens op Buteyko en er gaat een wereld open.

 37. debie ·

  Hallo Frans, Ik heb jouw reactie gelezen en ben benieuwd of de behandeling daadwerkelijk heeft geholpen. Mijn man heeft al ongeveer 15 jaar last van vastzittend slijm bij neus en voorhoofdsholtes. Hij heeft al pilletjes, antibiotica, neussprays, stomen en sauna geprobeerd. Maar niets heeft tot nu toe geholpen. Hij en ik zijn ten einde raad. Kunt u mij a.u.b. het telefoonnummer van de dokter opsturen. Hartelijk dank. Groeten, Debie

  Reageer
 38. Carmen ·

  Help!!! Mijn moeder is allergisch voor de hond. Ze heeft een puffer, maar die gebruikt ze maar heel soms. Wat kan ik eraan doen? Want ze snottert de hele dag door…

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Carmen, Het beste wat je kunt doen is heel goed schoonmaken: vaak stofzuigen en dweilen en regelmatig alle meubels en oppervlakken afnemen met een natte doek. Ook met regelmaat de hoezen van stoelen en banken reinigen en kussens, dekens en gordijnen stomen. Kleren regelmatig afnemen met zo’n plakkende roller en jassen, vesten en sjaals vaak genoeg uitkloppen en wassen. En vooral ook heel veel luchten, dus ramen en deuren openzetten. Als je moeder een puffer met antihistaminica of corticosteroïden heeft, is het niet onverstandig om deze te gebruiken bij hoestbuien, tranende ogen en/of benauwdheid. Zo’n apparaatje kan namelijk een heleboel verlichting brengen! Groeten, Paul

  • Blossie ·

   Wat ook belangrijk is de hond regelmatig (buiten) borstelen en douchen, hierdoor ontdoe je ze van loszittend haar en huidschilfers. Groet, Blossie

  • Blossie ·

   Hallo Carmen, je hebt van de redactie al een lijst met tips, maar ik wil je nog een tip meegeven die zeker net zo belangrijk is. Je hond regelmatig borstelen en zo nu en dan goed douchen; zo verminder je loszittende haren en heel belangrijk huidschilfers. Groet, Blossie

 39. Harmen ·

  Hallo, Ik heb ongeveer 5 jaar geleden een zware griep gehad, waarna langzaamaan een verstopte neus ontstond… Na een tijd werd er een poliep geconstateerd in mijn linker neusgat, maar ik wil deze niet laten opereren omdat neuspoliepen schijnbaar weer aangroeien, met opnieuw een verstopte neus als resultaat. Ik begrijp niet waarom er geen groter onderzoek gedaan word naar waarom er zoooooooveeeeeel mensen tegenwoordig een probleem hebben met allergieën en wat dan ook voor reacties op neusslijmvlies. Want volgens mij heeft zo langzaamaan half Nederland last van verstopte neuzen en poliepen. En de ziekenhuizen maar verdienen aan dit alles en je alsmaar terug laten komen… En de zorgkosten maar stijgen… Naar mijn idee kan er veel effectiever opgetreden worden tegen veel dingen, maar het is net als een garage: daar zien ze de klanten ook het liefste zo vaak mogelijk terugkomen!!!

  Reageer
 40. José ·

  Tja, ik heb al sinds 4 maanden last van verstopte neus, loopneus en niezen. Ik ben in behandeling bij een KNO-arts, volgens mij weet zij ook geen raad. De allergietest wijst alleen maar op een allergie tegen mijn huisdier, maar wel heel weinig. Sinds vorige week in de ziektewet, ik voel me namelijk heel beroerd door dit alles. Volgens de KNO-arts zijn mijn neusslijmvliezen zodanig beschadigd dat het nog wel enige tijd kan duren voordat dit gaat genezen. Tevens is er via een CT-scan vastgesteld dat ik het tussen neusschot scheef heb staan. Ik neem iedere prikkel op wat er maar bestaat via mijn neus. Ik heb nu een antibioticakuur gekregen voor de voorhoofdsholte en antihistamine-tabletten. Naar mijn mening (maar ik weet het niet zeker, is niet na te gaan) heb ik dit gekregen van een gevaarlijke stof, tijdens mijn werk. Toen ik het kreeg werkte ik 7 maanden op deze werkplek. Het is een soort spray waarmee je stoomovens schoonmaakt en aanbakresten losweekt. Dus opgepast voor ieder die met bepaalde stoffen werkt.

  Reageer
 41. Piet Huinck ·

  Ik heb hoofdzakelijk last van een verstopte neus, ’s nachts als ik lig. Dit word veroorzaakt doordat er een bloedvaatje in mijn rechterneusgat steeds bloed afgeeft en korstjes veroorzaakt. Als ik het korstje weg peuter is de verstopping over, maar na korte tijd komt dit weer terug. Ik heb allerlei zalfjes al gebruikt, maar niets is afdoende. Gebruik momenteel Zwitsal baby-olie. Kunt u mij advies geven? Hoor graag uw antwoord.

  Reageer
  • Rob ·

   Piet, Best is dat je even naar een NKO-specialist gaat en dat bloedvaatje laat “dichtbranden”, dan heb je daar geen last meer van. Gebeurt onder lokale verdoving en gaat snel.

 42. romeo imbornone ·

  Ik heb al geprobeerd om op mijn voeding te letten. Ook al geprobeerd om water met zout op te lossen en dat op te snuiven. Het werkt heel goed. Ook met je tong tegen je gehemelte aan schuren tot je jeuk krijgt en dan tussen je wenkbrauwen duwen, niet te hard niet te zacht. Dat werkt, maar eerst word het 1 min erger. Daarna is het helemaal open. Ik heb altijd een kant open en een kant dicht. Het beste is sport, dan gaat je hartslag hoger, je bloed versnelt en je warmt op. Je neus gaat daardoor open en als het daarna toch nog dicht gaat wil het zeggen da je niet genoeg aan vitaminen hebt. Dus neem vitaminen en sport! Je leeft gezonder, je afweersysteem wordt beter, je kan tegen meer en je lichaam wordt beter en misschien zelfs sexyer.

  Reageer
 43. Jasper ·

  Ik herken het Xylo effect ook meteen. Een fantastisch spulletje en slaap als een roos als ik het neem. Altijd een verstopte neus is het vervelendst met slapen gaan. Echt alleen Xylo helpt bij mij, maar ik moet er ondertussen eigenlijk echt mee stoppen… Huisstofmijt-allergie scoor ik hoog op, maar tijdens een dag varen op open water stap ik ook met het gevoel door een rietje te ademen van de boot af… Anti-allergiespray helpt niet, dus binnenkort maar de medicijnen proberen.

  Reageer
 44. Roel ·

  Stop met het nuttigen van melkproducten. Ikzelf heb na een paar dagen een goed effect bereikt

  Reageer
  • Janwillem ·

   Hallo Roel,
   Ik heb zelf al meer dan 20 jaar altijd wel een verstopt neusgat. Jij zegt dat het door melkproducten kan komen. Ben je daar ook op getest of heb je het op eigen initiatief geprobeerd? Als ik je reactie lees, had je dus min of meer direct effect…

  • lin ·

   Ik zou een doorverwijzing naar een kno-arts vragen. Ik heb namelijk een jaar met een verstopte neus rondgelopen. Tot op het laatst enorme hoofdpijn en dergelijke. Naar de kno-arts gegaan, een ct-scan laten maken en wat bleek: de holten onder mijn ogen en in mijn voorhoofd zaten vol met troep en waren bovendien helemaal afgesloten. De troep kon er niet uit, dus een operatie gehad. Viel enorm mee en daarna geen last meer gehad; ik kon zelf weer ruiken! Dus ga a.u.b. naar de huisarts en vraag een doorverwijzing naar een kno-arts, vooral diegenen die het al jaren hebben. Succes allemaal!

 45. Karel van Grave ·

  Ik heb letterlijk altijd een verstopte neus. Ik heb verder geen verkoudheidsverschijnselen (loopneus, snotteren, rode ogen etc.). Het is dus enkel en alleen de opzichzelfstaande verstopte neus. Iemand anders die hier last van heeft en me kan vertellen waar het aan ligt?

  Reageer
  • jollien ·

   Beste,
   Kan iemand mij helpen? Ik heb al 4 jaar een verstopte neus en echt de hele tijd. Ik heb al pilletjes, neusspray, homeopathie, osteopathie, een operatie en andere geprobeerd. Ik ben ten einde raad. Kan iemand mij helpen a.u.b.?

  • frans ·

   Dag Jolien, Ik heb daar 10 jaar last van gehad, ben om die reden naar een homeopaat geweest in Leuven. Die heeft een speciale homeopathische formule samengesteld en na een maand ging het al beduidend beter. Ik probeer 10 dagen aan een stuk alleen maar in 1 neusgat te spuiten zodat de andere kant kan herstellen. Spoel ondertussen het andere neusgat 3x daags met zoutwater dat je bij de apotheek kan kopen. Als je het telefoonnummer van die dokter wil, dan laat je het maar weten.

  • Zester ·

   Beste Karel en anderen, Ik herken dit zeer! Ik heb heel vaak een verstopte neus, maar zonder gesnotter of slijm. Door de zwaardere, moeizame ademhaling door de neus wordt ik snel moe en raakt mijn ademhalingsritme van slag. En dit is toch al niet mijn sterkste punt vanwege ‘adem vasthouden’ (= omgekeerde van hyperventilatie). De verstopte neus geeft druk in de holtes ter hoogte van mijn ogen. Extreem irritant, omdat ik herstellende ben van een schedelbasisfractuur (1/2 jaar geleden). Ik word nu dus nog sneller moe en kan mijn actuele prikkelovergevoeligheid (als gevolg van schedelbasisfractuur) nog slechter controleren. Verder is de druk op de holtes en de verstopte neus op zijn ergst op kantoor. Dan treedt er binnen een uur volledige verstopping op, met hele hoge druk. Opnieuw zonder overige verkoudheidsverschijnselen. Wie weet raad? Wat is het? Mogelijke oorzaak? Aanbevolen aanpak?

  • Paul ·

   Beste Zester, Ben je al eens gecontroleerd op ademhalingsallergieën (schimmels, pollen, stof, huisstofmijt, huisdieren etc.) en/of astma? Als je binnen een specifieke ruimte extra veel last krijgt van benauwdheid, zou je immers bijna denken dat er iets is wat je inademt… Ik ben overigens geen expert en denk uitsluitend met je mee. Groeten, Paul

 46. Jessie ·

  Dat van die xylometazoline neusspray herken ik heel erg. Als ik verkouden ben, gebruik ik die druppels veel te lang door omdat het mijn verstopte neus heel goed verhelpt. Na een tijdje lijkt het alsof mijn neus niet meer zonder kan. Zodra de xylometazoline druppels dan zijn uitgewerkt, zetten de neusslijmvliezen meteen weer op. Als ik echter een paar dagen stop met xylometazoline, dan is mijn verstopte neus plotseling weg. Alsof je neus verslaafd kan raken aan xylometazoline en afkickverschijnselen krijgt :D.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.