Iedereen heeft weleens last van een rode neus. Als je echter continu ‘Rudolph the Red-nosed Reindeer’ wordt genoemd, dan ga je waarschijnlijk toch eens op zoek naar een oplossing.

Hieronder daarom een overzicht van de 9 meest voorkomende oorzaken van een rode neus. Je leest in dit artikel bovendien meer over mogelijke oplossingen voor een rode neus.

1. Rode neus door alcohol

Alcohol kan een tijdelijke rode neus veroorzaken omdat het de oppervlakkige bloedvaatjes in de neus verwijdt, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. De vaatjes in je neus zijn extra gevoelig voor alcohol omdat de neushuid zo dicht op het kraakbeen ligt. Als je continu alcohol drinkt, blijft je neus rood (whiskyneus of drankneus).

Alcohol kan er tevens voor zorgen dat de vaatjes in je neus springen, waardoor zogenaamde “spinnetjes” (couperose) ontstaan. Bij fervente alcoholisten kunnen de rode spinnetjes op den duur aaneengroeien tot een aaneengesloten patroon. Couperose hoeft overigens niets met alcoholgebruik te maken te hebben.

2. Acne veroorzaakt rode neus

Jeugdpuistjes op de neus (acne vulgaris) kunnen een rode neus veroorzaken. Ook mee-eters, infiltraten, post-inflammatoire erytheem en acne-littekens kunnen bijdragen aan een rode neus. Hoe heviger je acne, des te roder je neus. Als er veel talg in de grotere poriën van je neusvleugels zit, kleurt de zijkant van je neus rood. Vaak zitten er dan zwarte spikkeltjes/comedonen op je neusvleugels. Verstopte poriën op de neusvleugels zorgen vaak voor vette, glimmende, rode neusvleugels. (bron)

3. Rode neus vanwege rosacea

Rosacea is een ontsierende rode huidaandoening die erg kan lijken op acne. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus; rosacea betekent dan ook letterlijk ‘rood als een roos’. Vooral huidallergieën en corticosteroïden (bijnierschorshormonen) kunnen rosacea in de hand werken. Een rode neus door rosacea treedt extra vaak op in de winter. Vaak is sprake van een typische rode blos en uitgezette bloedvaatjes (couperose).

4. Couperose kan je neus rood kleuren

Couperose is een ontstekingsreactie van de huid waarvan men niet precies weet hoe die ontstaat. Couperose ziet eruit als een netwerk van zichtbare rode vaatjes aan het huidoppervlak, meestal op de wangen en/of neus. Vaak wordt couperose voorafgegaan door rosacea, maar dat hoeft niet.

5. Rode neus door allergie

Een allergische reactie op make-up, reinigingsproducten, verzorgingsproducten en geurtjes kan een rode neus veroorzaken. Hetzelfde geldt voor hooikoorts (pollenallergie). Bij een allergische reactie kunnen de adertjes in de neus zelfs springen, waardoor extra roodheid ontstaat.

6. Rode neus & hormonen

Hormonen spelen bijna altijd een rol bij een rode neus. Een rode neus ontstaat dan ook vaak in geval van:

 • Puberteit
 • Ongesteldheid & PMS (premenstrueel syndroom)
 • Zwangerschap & ongesteldheid
 • Anticonceptiepil & hormonale medicijnen
 • Menopauze

7. Schraalheid = rode neus

Een schrale neus kan ontstaan door kou (vooral in de winter) en doordat je je neus heel vaak snuit. Je neus voelt vaak extra schraal aan en wordt extra rood bij verkoudheid, griep, astma en eczeem. Een klein beetje vaseline kan een schrale, rode neus helpen tegengaan.

8. Kou kan een rode neus veroorzaken

Bij kou wordt de roodheid van je neus bijna altijd erger, ongeacht de oorzaak (medicijnen, schraalheid, hormonen, acne, etc.). Je kunt je neus tegen de kou beschermen met een piepklein beetje vaseline of uierzalf.

Rode neus verhelpen dankzij groene make-up

Wil jij worden verlost van je rode neus, overweeg dan een groen camouflageproduct, want groen neutraliseert rood. Enkele voorbeelden van groene make-up en aanverwante cosmeticaproducten en reinigingsproducten tegen een rode neus zijn:

 • id BareMinerals
 • M·A·C Cosmetics: Select Cover-up “Green Corrector”
 • Dr. van der Hoog: Couperose Poeder (groen poeder)
 • Couperose crème (Etos, DA, Kruidvat e.a.)
 • Vloeibaar groen spulletje (Hema, Kruidvat, DA e.a.) om rode plekjes mee aan te stippen
 • Clinique: groene Clearing Concealer
 • Summer Look producten (Nivea e.a.)
 • Rosaliac van La Roche-Posay
 • Groene coverstick (NYC, Essence, Catrice e.a.)
 • Groene foundation (Hema, Lancome e.a.)
 • ‘Pore Minimize’ lijn van Clinique om je poriën te verkleinen
 • Neusstrips” (Nivea, Kruidvat e.a.) om de poriën van je neus te reinigen.
 • Tea Tree Oil Nose Pore Mask (Body shop)
 • Eucerin anti-redness crèmes om te kalmeren en camoufleren
 • Comedonendrukker of comedonenlepeltje om mee-eters op je neus te verwijderen
 • Bij ontstekingen een antibiotica crème of vitamine A-zuur
 • Slakkenslijm crème

Gebruik bovendien uitsluitend pH-neutrale, niet al te vette crèmes en reinigingsmiddelen. Zichtbare rode adertjes kunnen evt. worden verwijderd d.m.v. laserbehandeling.

Tot slot

Als je de oorzaak van je rode neus niet kunt achterhalen, dan kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken met je huisarts. Hij/zij kan je wellicht verder adviseren of behandelen.

Heb je iets aan bovenstaande informatie over een rode neus gehad? Laat dan hieronder een reactie achter!

13 Reacties

 1. Ik heb ook al jaren last van rode vlekken op mijn wangen en neus. Daar het iets met verwijde bloedvaten is n.l rosacea maak ik mij er niet druk om. Gebruik af en toe een camouflage stift van de Hema bevalt mij goed. Succes Bikegirl

 2. Heel bijzonder, sinds jaren rosacea en sinds lange tijd regelmatig de wel bekende rosagel / rosacrème gebruikt. Ook teatree oil geprobeerd. Sinds kort, betadinezeep, rode flacon. 1x daags wassen en vervolgens een beetje zinkzalf aanbrengen. Jeuk vrijwel weg, huid veel meer ontspannen en roodheid trekt ook steeds meer weg. Is dit iets om ook te proberen bij rosacea?

 3. Als je rode plekken bij je neus hebt [oorzaak is bij iedere rode plek anders] kun je misschien een keer Vichy Normaderm gebruiken [lichtgroene flacon: Innovation]. Wel duur, maar het helpt bij een rode neus! Rode plekken niet wassen, na 5 dagen is de roodheid bijna verdwenen.

 4. Ik heb al jaren een rode neus, sinds een week zelfs met kleine puistjes erop als ik wakker wordt. Echt geen gezicht, heb al paar keer laten laseren, erg pijnlijk trouwens, heeft ook niet gewerkt en nu bijna 1 week 3 maal daags antibiotica slikken en smeren, zie nog geen echt verschil… Ben eigenlijk radeloos, want al camoufleer ik het nog zo goed, de rode neus is het eerste wat ik in de spiegel of op elke foto zie… frustrerend, echt!!! Iemand nog een goede raad? O ja… ik drink echt alleen bij gelegenheid, 1 hooguit 2 glaasjes wijn 1x per week, dus daar is het zeker niet van…?

  • Daarom vind ik het zo erg dat ik een rode neus heb. Ik ben een zieke man en heb van alles maar dat kunnen en andere mensen niet zien maar de neus loopt voorop. Ik zie ook vaak dat mensen kijken en dat vind ik niet prettig.

 5. Bij mij is echt alleen het uiterste puntje van de neus heel rood, verder niet. Wat zou de oorzaak daarvan dan kunnen zijn?

  • Het zou een chronisch mee-etertje kunnen zijn, dat heb ik ook. :P

  • Ik heb het nu vooral van op vakantie. Veel (alcoholvrij) bier, zo’n 4 per dag en veel zoete toetjes in Egypte.

 6. Nee, de roodheid gaat niet weg door te stoppen met drinken, ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ga het nu proberen met laser. Groet, Boy

  • Neem je ook veel suiker en te weinig appelazijn en limoen? Want met een verkeerd ph-gehalte van je spijsverteringsenzymen en darmbacteriën is het ook slecht gesteld met veel in je lichaam en kun je de goede stoffen al helemaal niet opnemen en slechte stoffen filteren.

 7. eddy de clerck Reageer

  Hoe geraak ik van die rode neus af? Als ik nu minder of stop met alcohol, gaat die rode neus dan weg?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.