Door suiker ga je meer vet opslaan en door zout ga je meer vocht vasthouden. Het gevolg hiervan is gewichtstoename. Als je wilt afvallen is het dus belangrijk om je suiker- en zoutintake te beperken. Dit kan echter lastig zijn, want om zoet en zout te kunnen blijven proeven, moet je er namelijk steeds méér van gaan gebruiken. Dit heeft alles te maken met smaakgewenning…
Smaakbeleving
Smaakbeleving oftewel smaakperceptie is de manier waarop een smaak op een individu overkomt. Deze beleving is afhankelijk van talloze factoren: temperatuur, presentatie, kleur, textuur, emotionele gesteldheid, merkreputatie, mondgevoel, enzovoort. Smaakbeleving is dan ook extreem subjectief en persoonsafhankelijk.
Voorbeeld: Je smaakbeleving zal niet bepaald positief zijn als je een steenharde, lauwwarme, blauwgeverfde banaan eet terwijl je je depri voelt… Ook al is er met de eigenlijke smaak niks mis.
Smaakregistratie
Het fenomeen ‘proeven’ wordt ook wel smaakregistratie of smaakwaarneming genoemd. Het registreren van smaken doe je met de smaakpapillen op je tong. Smaakregistratie is een stuk objectiever dan smaakbeleving. Er zijn namelijk 5 verschillende basissmaken die iedereen als zodanig waarneemt:
- Zoet
- Zout
- Zuur
- Bitter
- Umami (hartig)
Weetje: ‘pittig’ of ‘pikant’ is geen smaak; het is de pijn die een smaakpapil registreert door toedoen van pittige stofjes.
Smaakgewenning
Smaakgewenning oftewel smaak-adaptatie houdt in dat je gewend raakt aan bepaalde smaken. Zo kun je iets in eerste instantie vies vinden, maar na een tijdje als lekker gaan ervaren. Je went dus aan smaken.
Smaak-afvlakking
Misschien herken je het wel: Je deed vroeger een half theelepeltje suiker in je thee, maar na verloop van tijd zijn het twee grote dessertlepels geworden. En alles waar geen tafelzout aan wordt toegevoegd smaakt onwijs flauw…
Dit komt doordat smaken kunnen afvlakken; ze lijken dan alsmaar milder en neutraler te worden. De smaakpapillen registreren ze steeds minder intens, waardoor er alsmaar grotere hoeveelheden nodig zijn om ze nog te kunnen proeven. De hoeveelheid suiker, zout en smaakversterkers wordt continu opgevoerd en dat is onwijs slecht voor afvallen en je algehele gezondheid!
Oplossing
Het beste wat je kan doen is “afkicken” van zout en suiker. Je moet je smaakpapillen laten ontwennen en neutraliseren, waardoor ze opnieuw kleine hoeveelheden suiker en zout kunnen waarnemen. De oplossing: een suikerarm en zoutarm dieet!
Ben jij gewend geraakt aan hoge concentraties zout en suiker? Laat hieronder een reactie achter!