Op zich hoeft een versnelde hartslag ofwel verhoogde hartslag niet erg te zijn. Zo ontstaat tachycardie standaard bij intensieve lichamelijke inspanning zoals sport (inspanningstachycardie). Daarnaast is een versnelde hartslag een natuurlijk gevolg van schrik, angst en stress (adrenaline-tachycardie). Toch kan een te hoge hartslagfrequentie ook wijzen op een achterliggende aandoening. Hieronder bespreken we de 10 belangrijkste oorzaken, symptomen en behandelingen bij een te hoge hartslag…

Wat is tachycardie?

Men spreekt van tachycardie bij een hartslag hoger dan 100 slagen per minuut. In extreme gevallen is sprake van een hartfrequentie van maar liefst 400 kloppingen! Als je hart dusdanig snel klopt, is het niet in staat om voldoende zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen. Daarom is het belangrijk om een langdurig verhoogde hartslag te behandelen.

Helemaal onderaan dit artikel bespreken we de verschillende vormen van tachycardie; maar nu eerst de oorzaken, symptomen en behandelingen van een te hoge hartslag…

1. Versnelde hartslag door overactieve schildklier

Een verhoogde of versnelde hartslag kan worden veroorzaakt door een overactieve of hyperactieve schildklier. Een te snel werkende schildklier wordt ook wel hyperthyroïdie genoemd en kan duiden op de Ziekte van Graves.

Een versnelde hartslag wegens een overactieve schildklier kan worden behandeld met thyreostatica (Strumazol, Carbimazol, Propylthiouracil e.a.)

2. Verhoogde hartslag vanwege paniekstoornissen

Paniekstoornissen kunnen leiden tot een versnelde hartslag. Een paniekstoornis houdt in dat je paniekaanvallen krijgt die niet in verhouding staan tot de omstandigheden. Vaak gaan ze gepaard met overmatig zweten, hyperventilatie en oververmoeidheid.

Hevige tachycardie door toedoen van een paniekstoornis wordt veelal behandeld met serotonine-heropnameremmers zoals Prozac.

3. Koorts veroorzaakt een versnelde hartslag

Koorts zorgt voor een verhoogde hartslag. Als je niet weet waar je tachycardie vandaan komt, neem dan altijd even je lichaamstemperatuur op.

Als je lichaamstemperatuur 38 °C of hoger is, neem dan een of twee paracetamols. Paracetamol werkt namelijk koortsverlagend en pijnstillend. Pijn kan overigens ook een versnelde hartslag veroorzaken.

4. Tachycardie door bloedarmoede of bloedverlies

Als er te weinig hemoglobine (rode bloedkleurstof) in je bloed zit, spreekt men van bloedarmoede ofwel anemie. Als je door een open wond of interne bloeding bloed kwijtraakt, spreekt men van bloedverlies. Beide bloed-gerelateerde indicaties kunnen een verhoogde hartslag teweegbrengen.

Laat het hemoglobine- en ijzergehalte van je bloed regelmatig controleren. Dat je moet oppassen voor bloedingen spreekt waarschijnlijk voor zich.

5. Te snelle hartslag door drugs of geneesmiddelen

Een verhoogde hartslag kan ontstaan door toedoen van geneesmiddelen, drugs, nicotine of dieetpillen. Ga dus altijd na of je verhoogde hartslag is ontstaan na gebruik van stimulerende of verdovende middelen.

Voorbeelden van medicatie die een versnelde hartslag in de hand kunnen werken zijn: schildkliermedicijnen, astmamedicijnen, antidepressiva, psychofarmaca, antiarrhythmica e.a.

6. Verhoogde hartslag door een longaandoening

Aandoeningen van de longen kunnen tachycardie veroorzaken. Enkele voorbeelden van longziekten die je hartslag kunnen opdrijven zijn longemfyseem, longembolie en longontsteking.

Als je lijdt aan een longaandoening, is het niet onwaarschijnlijk dat je versnelde hartslag gerelateerd zijn aan een verslechterde longwerking.

7. Tachycardie door versneld sinusritme

Tijdens een sinustachycardie ofwel Inappropriate Sinus Tachycardie (IST) geeft de sinusknoop (lichaamseigen pacemaker of hangmaker) te frequent prikkels af. Hierdoor kan het hart 100 tot 180 slagen per minuut maken, wat veel te snel is.

Meestal word sinustachycardie veroorzaakt door intensieve lichamelijke inspanning en gaat deze bij rust vanzelf weer over. Bij blijvende IST zijn medicijnen nodig.

8. Kortsluiting als oorzaak van een hoge hartslag…

Een verhoogde hartslag kan een vorm zijn van AV-nodale tachycardie (AVNT). De atrioventriculaire knoop (AV-knoop) is het plekje in het tussenschot wat de boezems en kamers scheidt, dat elektrische prikkels in het hart doorstuurt naar de kamers. Bij AV-nodale tachycardie is binnen de AV-knoop een cirkelvormig geleidingsnetwerk ontstaan, waardoor een soort kortsluiting optreedt (cirkeltachycardie). Men noemt deze aandoening AV-nodale re-entry tachycardie (omdat de prikkels “herintreden”)

Een verhoogde hartslag m.b.t. cirkeltachycardie geldt als een gevaarlijk hartritmestoornis als het niet op tijd wordt behandeld. Meestal wordt cirkeltachycardie behandeld door de hartslag te vertragen m.b.v. bètablokkers en hartglycosiden.

9. Versnelde hartslag door Wolff Parkinson White (WPW)

Wolff Parkinson White (WPW) is –net als AV-nodale re-entry tachycardie– een vorm van cirkeltachycardie. Er is, naast de AV-knoop, een tweede verbinding (accessoire bundel) tussen de boezems en hartkamers ontstaan. Hierdoor ontstaan aanvallen van een snelle, niet-variërende hartslag, waarbij je kortademig wordt. Bij WPW is de cirkel opvallend groot; de aandoening is bovendien aangeboren.

Als WPW een verhoogde hartslag veroorzaakt, wordt de extra geleidende bundel opgezocht en uitgeschakeld middels “ablatie”. Een arts brandt met de punt van een katheter kleine stukjes weefsel weg, waardoor minuscule littekentjes ontstaan. Het niet-geleidend littekenweefsel blokkeert de “verkeerde route” van de elektrische signalen.

10. Ernstig mineralen gebrek leidt tot verhoogde hartslag

Een ernstig gebrek of flink overschot aan de mineralen natrium, kalium, calcium en/of magnesium in het bloed kan een versnelde hartslag veroorzaken. Men spreekt dan van een elektrolytstoornis. We onderscheiden:

  • Hyperkaliëmie (te veel kalium)
  • Hypokaliëmie (te weinig kalium)
  • Hypercalciëmie (te veel calcium)
  • Hypocalciëmie (te weinig calcium)
  • Hypernatriëmie (te veel natrium)
  • Hyponatriëmie (te weinig natrium)
  • Hypermagnesiëmie (te veel magnesium)
  • Hypomagnesiëmie (te weinig magnesium)

In geval van een verstoorde mineraalhuishouding ontstaat er meestal ook een (extreem) hoge of lage bloeddruk. In dat geval kan het raadzaam zijn om een bloeddrukmeting te laten uitvoeren door je huisarts.

Behandeling van een versnelde hartslag door een elektrolytstoornis ofwel elektrolytische stoornis bestaat uit het aanvullen van de mineraalhuishouding middels mineralensupplementen of het verlagen van mineraalinname. Soms moet een achterliggende aandoening (nieren, lever, schildklier o.i.d.) worden behandeld.


(Engelstalig filmpje waarin o.a. tachycardie wordt uitgelegd)

Verschillende vormen van tachycardie

Een te snelle hartslag / verhoogde hartslagfrequentie kan ontstaan in de hartkamers (ventrikels), in de hartboezems (atria), in de atrioventriculaire knoop (AV-knoop), in de sinusknoop (SA-knoop) of in de weefsels boven de hartkamers…

  • Bij tachycardie die ontstaat in de hartboezems spreekt men van boezemtachycardie, atriumtachycardie ofwel atriale tachycardie. (bron)
  • Een verhoogde hartslag die ontstaat in de hartkamers wordt kamertachycardie ventrikeltachycardie ofwel ventriculaire tachycardie genoemd. Een zeldzame, maar uiterst gevaarlijke vorm van ventrikeltachycardie is ‘Torsade de Pointes’.
  • Eeb versnelde hartslag die ontstaat in de AV-knoop (tussen boezems en kamers) noemt men atrioventriculaire tachycardie, AV-tachycardie ofwel AV-nodale tachycardie. Als de AV-knoop prikkels uitzendt in een cirkelvormig geleidingsnetwerk (kringloop = cirkeltachycardie), spreekt men van AV-nodale re-entry tachycardie (AVNRT).
  • Bij Een verhoogde hartslagfrequentie die ontstaat in de sinusknoop ofwel SA-knoop spreekt men van sinustachycardie ofwel Inappropriate Sinus Tachycardie (IST)
  • Bij een te snelle hartslag die ontstaat in de weefsels boven de hartkamers spreekt men van supraventriculaire tachycardie (SVT). Voorbeelden hiervan zijn boezemfibrilleren en boezemflutteren.

Tot slot onderscheidt men permanente tachycardie (constant) en paroxysmale tachycardie (aanvalsgewijs).

Tot slot

De ‘normale’ rusthartslag van volwassenen ligt tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut. De gemiddelde hartslagfrequentie onder volwassen mannen is 68 slagen per minuut; onder volwassen vrouwen 76… Kinderen hebben doorgaans een hogere hartslag… Met het ouder worden neemt de gemiddelde hartslagfrequentie af, om op vergevorderde leeftijd weer langzaamaan toe te nemen. In geval van tachycardie is je hartslag echter ABNORMAAL hoog; 100 tot wel 400 kloppingen per minuut. Hieraan kunnen allerlei mogelijke oorzaken ten grondslag liggen; van volkomen onschuldig tot potentieel levensbedreigend…

Heb jij ervaring met tachycardie? Laat hieronder je reactie achter om lotgenoten van deskundige informatie en adviezen te voorzien. Algemene vragen en opmerkingen over een te hoge hartslag zijn natuurlijk ook welkom!

239 Reacties

  1. Vrouw 23 jaar.
    Ik herken een deel in je verhaal. Ik heb nu al ongeveer iets meer dan 3 jaar “hartkloppingenaanvallen” waarbij ik slaap en wakker word met een hartslag van 200 terwijl die dan een minuut ervoor 75 was in mij slaap. Ben niet bang heb dan ook geen nachtmerrie gehad. Enigste wat ik voel is dat mijn hart uit mij. Lichaam bonkt en mijn spieren trekken samen alsof je het ijskoud hebt. Herken je dit? Oorzaak word maar niet gevonden en ze komen steeds meer terug. Na een reeks van zulke aanvallen in augustus werd bij mij hyperthyroide vastgesteld. Die is nu inmiddels als de laatste 3/4 weken te laag. Tsh 2,5 ft4 10,8 – tsh 6 ft4 11 – tsh 23 ft4 11,8. Dit was vannacht de kaatste meting na zo een aanval. Hartslag is regelmatig daar lag het niet aan. Bloedsuiker was 6. Moet wel erna super veel plassen. In het uur wat volgde zeker wel 1 liter. Droge mond. Hitte opvliegers. Verder zaten ze te denken aan dat mijn bijnier teveel adrealine aanmaakt daarvoor vang ik nu plas op. Ik ben radeloos!! Herkent iemand dit?

  2. Sinds afgelopen nacht snelle hartslag, 120 en pijn links bij de ribben en in linker arm. Onrustig gevoel. Iemand ervaring, tips?

  3. Ik ben 50 jaar en heb sinds bijna 2 weken een verkoudheid d.w.z. hoesten en sinusitis. Ik heb eerst Thymoseptine genomen en nu Siroxyl. Ik heb geen koorts. Maar bij de minste beweging dat ik doe, zit ik als nel aan een hartslag van 110-125. In rust varieert deze van 75 – 98. Is dit normaal. Ik heb soms ook raar gevoel in mijn keel en borststreek, maar dat is niet vaak… Nu met die Corona ben ik niet meer gerust. Mijn arts zegt telefonisch dat er geen complicaties zijn. Waarom dan die snelle hartslag?

  4. Beste, Ik ben een sporter van 37 jaar die al ruim 7 jaar op recreatief niveau aan wielrennen doet. Ik fiets ongeveer 125 km per week en voel me fit en heb nergens klachten van. Als ik me maximaal inspan heb ik een hartslag wat kan oplopen tot 230 slagen per minuut. Deze hartslag daalt echter ook redelijk snel na een inspanning. Mijn rusthartslag is verder normaal (55 slagen per minuut). Is dit iets wat verstandig is om te laten onderzoeken, gezien het feit dat ik er verder geen klachten bij ondervindt?

  5. Beste, Ik ben een sporter van 37 jaar die al ruim 7 jaar op recreatief niveau aan wielrennen doet. Ik fiets ongeveer 125 km per week en voel me fit en heb nergens klachten van. Als ik me maximaal inspan heb ik een hartslag wat kan oplopen tot 230 slagen per minuut. Deze hartslag daalt echter ook redelijk snel na een inspanning. Mijn rusthartslag is verder normaal (55 slagen per minuut). Is dit iets wat verstandig is om te laten onderzoeken, gezien het feit dat ik er verder geen klachten bij ondervindt?

    • 230/m bij maximale inspanning, en 55 in rust? 230 lijkt hoog maar die 220-je leeftijd is ook erg gemiddeld, en 55 is heel mooi lijkt mij. Daarmee zou ik niet naar een arts gaan.

  6. Ik slik sinds 8 weken een bètablokker omdat ik een dubbele hartslag heb bij inspanning. Metropopol gehad 2 weken hier was ik enorm misselijk en naar van, hallucineren. Overgegaan op nebivolol en nu last van epileptische aanval. Heb zelf erg het gevoel dat dit komt door de bètablokker. Zou dit mogelijk kunnen zijn.

    • Yolanthe, je schreef dit 4 jasr geleden maar ik besluit toch je te antwoorden. 1. Als je nog geen Cardioloog hebt wordt het tijd je te laten verwijzen.

      Ik heb dit soort tachycardie ook. Jaren lang vrij vaak en heel heftig Pols van 200 tot +/– 220 was geen uitzondering
      Intussen heb ik er hijna geen last meer van. Voor het geval het soms gebeurt en te lang duurt heb ik Verapamil. Dat mag ik altijd in huis hebben.
      Wat mij enorm heeft geholpen om dit inder controle te krijgen slik ik Crataegus (meidoorn). Ik koop de capsules altijd bij Pit en Pit en slik er 1 per dag, ’s morgens bij het ontbijt.

      Ik kan je daarom van harte beide middelen aanraden.

      Alle goeds,
      Yvonne

  7. Mijn bloeddruk is goed. Er zitten geen hart- en vaatziekten in de familie. Bij start medicatie alles normaal en geen hartafwijkingen geconstateerd. Ik gebruik dexamfetamine waar een hoge pols als bijwerking kan optreden. Het loopt op van 68/86/115/120 in 1 maand en een week. Ik houd het nu bij en stap morgen over op een ander medicijn met dezelfde werkzame stof. Eens kijken of dat iets verandert. Dan heb ik nog de mogelijkheid om over te stappen op lisdexamfetamine, waar het niet beschreven wordt als bijwerking. Als het zo blijft, zal ik moeten stoppen met de medicatie, maar heb er juist veel baat bij. Iemand tips/adviezen voor mij?

    • Hoi allen. ik ben een vrouw van 28 jaar. Ik ben reeds bekend met paniekaanvallen daar ik een verkeerde ademhaling hanteerde. Ik ademde vooral door de borst i.p.v. de buik. Aangezien ik een erg zenuwachtig type ben heb ik vaak eens last van een oppervlakkige ademhaling etc. ademhalingscursus gevolgd en voel me er veel beter door. Hartslag is ook veel rustiger nu dan vroeger. Maar het laatste jaar heb ik regelmatiger last van een trillend gevoel in de borst (meer aan het middenrif) dit neemt even op de adem en is in een seconde voorbij. Ook krijg je het even warm en ben je wat licht in het hoofd. Heb het nog nooit voor gehad met de holter maar de huisarts zegt het fenomeen te herkennen en zei dat het een onschadelijke hartritmestoornis is die voortkomt uit stress en adrenaline.. Heeft er nog iemand hier last van deze symptomen? Alle bloedwaarden zijn altijd goed, ook schildklier werkt prima.

    • Kijk even bij Yolanthe, die ik zojuist schreef. Misschien heb je er wat aan.
      Alle goeds, Yvonne

  8. Ik ben een vrouw van 37 jaar. En mijn hart gaat vanuit het niets naar de 200 311. Heb al meerdere holters gehad maar die wijzen steeds niks uit. De arts zegt dat het een hartritmestoornis is. Maar daarstraks kreeg ik het ook 311 en z on drukkend gevoel en zag m’n truitje gewoon op en neer gaan zo snel. Ook kreeg ik bijna geen adem meer. De arts gebeld maar die zegt maak je niet druk dat is een paniekaanval. Maar een paniekaanval is toch dat je bang bent of iets en het dan krijgt? Ik ben echt geschrokken en voel me zo lamlendig moe en hoofdpijn. Wat kan ik hier aan doen?

    • Beste Mandy, als patiënt heb je het recht om door een cardioloog gezien te worden. Ook ik had ritme storingen die niet herkent werden. Drie keer keer holter gehad twee keer 24 uur en één keer 48 uur. Ook merkte ik er zelf soms niet veel van. Tot 23 september 2013. Plotseling in de tuin werd ik zeer zwak bij opname via huisarts werd een levensbedreigende Atrium Flutter zonder blok dus 1:1 met een frequentie van 304 geconstateerd! Dus ook de kamers sloegen op dat moment in de crash room van het ziekenhuis bij aanwezigheid van de twee intensivisten en en twee cardiologen 304. Wat ik hiermee wil aanduiden is, dat bij aanhoudende aanvallen je een verzoek op een EFO Elektro Fysiologisch Onderzoek zou kunnen aanvragen en dat dit zeker zinvol kan zijn bij de diagnostiek van jouw hart. Sta op een verwijzing naar een geschikt ziekenhuis of liefst het Hartcentrum waaronder jij valt. Daar en alleen daar is daadwerkelijk inzichtelijk wat er aan de hand is! Ook jouw Zorgverzekeraar kan via de zorgconsulent behulpzaam zijn bij het behalen van jouw recht op diagnostiek en het vinden van de oorzaak, opdat behandeling kan plaatsvinden. En als er niets te vinden is, dan zul je last hebben van zogenaamde psychosomatische verschijnselen. ook die kunnen al dan niet via een klinisch psycholoog aangepakt worden. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Beste Mandy, Zou een AV-nodale stoornis kunnen zijn. Ik heb het vele jaren gehad. Kan goed geableerd worden dan ben je er van af! De stoornis is trouwens niet gevaarlijk maar wel super vervelend.

    • Hallo Mandy, ik heb al sinds mijn jeugd AV en heb ook tachycardie aanvallen. Wat jij beschrijft is een duidelijke tachycardie en eerlijk als die bij mij over de 200 ging ben ik direct naar de spoed. Bij 300 krijgt je hart niet meer voldoende zuurstof en je lichaam niet voldoende bloed, daarom de hoofdpijn en moeheid. Is het holter onderzoek gebeurt bij je huisarts of bij een cardioloog? Ik zou dit zeker verder laten onderzoeken dit kan met medicatie onder controle gebracht worden. Als je hartslag voor de rest regelmatig is lijkt dit op een boezemtachycardie. Deze website kan je zeker meer uitleg geven, is van de Hartstichting. Laat dit zeker door een cardioloog behandelen, er is iets aan te doen en je bent nog jong. Mvg Anita

    • Willy, ben een vrouw van 77 jaar, lijd al 17 jaar aan paroxysmale tachycardie plotselinge hartslag van 200 p.m. duurt zo’n 5 tot 10 minuten, stopt dan ook plotseling, soms 2 maal per dag, dan weer een paar dagen niet, het is eng, niemand weet hoe dat komt, cardioloog zegt ach het kan geen kwaad, maar zou er zo graag vanaf willen. Gr. Willy

  9. Hoi, Ik ben Frea, nu 48 jaar en het begon op mijn 23ste…( eigenlijk op mijn 10de na erge paniek,maar was van korte duur toen..) Ik heb in Amerika aanval gehad van 4 uur met hartslag van 180. Ik werd er wakker van `s nachts. Daar in ziekenhuis kreeg ik per infuus een medicijn toegediend en ik voelde de hartfrequentie dalen.. In Nederland weer bij cardioloog, fietstest gehad etc. Kwam eruit dat ik supraventriculaire tachycardie heb. Maar als ik in bepaalde houding sta of lig krijg ik weer hinder hiervan.. ik schiet altijd direct in paniek en ga uit reflex hoesten en dat helpt meestal wel… en tril nadien heel erg.. (zal wel van de angst komen denk ik..) Mijn moeder heeft het ook en is, nadat medicatie per infuus niet hielp, behandeld met schokken…

  10. Hoi,heb sinds enkele maanden last van hoge hartslag, heb sinds een grote maand een Samsung Frontier die constant uw hartslag meet… ik hou de metingen bij sinds 9 december sinds ik dat uurwerk heb… wat ik nu merk dat mijn hart dagelijks metingen haalt tussen de 130 en de 160 slagen per minuut en dit terwijl ik gewoon in huis rondloop.. (vandaag zelfs record verbroken met 167) vanavond terug moeten keren van het werk.. ben gelijk een tijdbom, toen ik aan t praten was tegen mijn ploegchef sloeg mijn hart 145… ben al tijdje in behandeling bij men huisarts omdat me niet oké voel, ben maand terug na cardioloog geweest, fietstest gedaan echo van t hart alles was oké volgens hem (al was m niet tevreden omdat uit men eigen was geweest zonder verwijsbrief, ja sorry ik maakte me zorgen) mijn vitaminen B12 stonden ook niet goed en t hormoon dat via men hersenen een stof aanmaakte stond ook langs de lage kant… nu heb ik B12 inspuitingen gehad, verleden week weer bloed laten afnemen en alle waarden stonden volgens de dokter weer goed buiten mijn cholesterol die al gans mijn leven te hoog staan… ik maak me zorgen 167 vandaag terwijl ik niet echt een inspanning doe buiten een beetje rondmaken.. zoek ik me best een andere cardioloog op,of maak ik me onnodig zorgen. ????

    • Vitamine B12 tekort was bij de oorzaak van hoge hartslag. Ben je ook moe? In ieder geval heb je vaak veel meer klachten erbij. Bij neurologische klachten waaronder bv geheugen probleem langdurig tot 2 jaar 2x per week injecties. Laat je geen pillen aansmeren. Dat helpt namelijk niks. Belangrijk niet stoppen tussendoor. Lees je in op stichting B12 tekort Nederland, en laat je dokter en jij lezen op instituut B12 tekort Rotterdam. Hier werken dokters met kennis van B12, die zijn maar op 1 hand te tellen in NL. Je waarde moet 1475 zijn bij injecties, dus daar niet naar kijken. Pas als alle klachten weg zijn stilaan afbouwen tot onderhoud dosis.

  11. Beste mensen, Bij mij is een AVNRT vastgesteld. Gelukkig zijn de aanvallen vooral mild en kortdurend (meestal in rust). 1 keer erg heftig, in ziekenhuis na drie keer ophogen van dosis medicatie via infuus verholpen. War ik vooral behoefte aan heb is informatie over verschijnselen vooraf aan een aanval. Ik heb daar namelijk erg veel last van. Ik heb de indruk dat het door hormoonschommelingen getriggerd kan worden (heb 2 jaar lang een dagboekje bijgehouden, het is in de week voor menstruatie meestal raak). Daarnaast kan ik dagen heel onrustig zijn (gejaagd / fysiek gestrest, een soort van tremoren hebben, vooral hoofd) en emotioneel. Duidelijk anders dan stress van werk of drukke agenda (die ervaar ik heel anders). Daarbij misselijk, hoofdpijn en beklemd gevoel in borststreek. Wat ook heel opvallend is zijn de lichte tintelingen aan linkerkant van gezicht (wang tussen oogkas en kin). Ook is mijn behoefte aan slaap aanzienlijk hoger, na een aanval is de vermoeidheid ook heftig maar neemt af naarmate ik herstel. De vermoeidheid vooraf is slopend want heel constant en heel drukkend, een aanval voelt voor mij dan bijna als een verlossing. Herkend iemand dit en wat zegt de wetenschap hier van? De cardioloog en huisarts kunnen niets met deze verschijnselen. Snel komt dan hyperventilatie en angst voor een aanval ter sprake. Echter ik ben volstrekt niet bang voor een aanval, ook niet bij/na de heftige aanval, ook de genoemde hyperventilatie herken ik niet (dan zitten de tintelingen vooral rond mond en kin). Ik zou het al fijn vinden als verschijnselen herkend worden en misschien zijn er tips of ervaringen met behandelingen die geholpen hebben. Zo heb ik heel af en toe een spontane hoestprikkel waarna ook de voorverschijnselen verdwijnen, wanneer ik de bekende trucjes (oogbol drukken, kniebuigingen, hoesten) zelf toepas helpt het zelden… Ik hoor graag. Hartelijke groet, Linda

    • Hoe is het gesteld met je bloedwaarden qua schildklierhormoonhuishouding (TSH, T3 en T4), vitamine D3, vitamine B12 en ijzerstatus?

    • Dag Paul, Dank voor je reactie. De schildklierwaarden zijn in het begin wel eens getest, waren toen goed. Vitamine B12 (orthica) slik ik bij omdat ik al lang vegetariër ben. Daarnaast ook vitamine D 50 (i.d.d. hopende dat ik hier een tekort aan had). Dit moet dus eigenlijk D3 zijn. Voor ijzertekort ben ik nooit getest. Ik laat e.e.a. onderzoeken! Verklaart een tekort aan deze vitamines en afwijking in schildklier dan de verschijnselen vooraf aan een aanval en kan ik dan aannemen dat dit een aanval triggert? Even sparren is al heel fijn, heb nu weer het idee dat ik zelf iets kan doen. ;-) Hartelijke groet, Linda

    • Schildklierproblemen zóúden je klachten grotendeels kunnen verklaren. Hoe zagen je schildklierbloedwaarden er precies uit? Want hetgeen door sommige artsen als “goed” wordt bestempeld, is dat bij lange na niet altijd. Een vitamine B12-tekort zou je klachten eveneens deels kunnen verklaren. Een oraal vitamine B12-supplement lost zo’n tekort op celniveau helaas niet altijd op. Mocht er sprake zijn van pernicieuze anemie, dan camoufleert een dergelijk supplement zelfs het tekort, inclusief diens onderliggende oorzaak. Een vitamine D-tekort zóú je klachten ook deels kunnen verklaren; hetzelfde geldt voor een ijzertekort. Een combinatie van meerdere van deze mankementen zóú ten grondslag kunnen liggen aan je volledige klachtenpatroon. Of dit daadwerkelijk het geval is, durf ik niet te zeggen, daarvoor zou je bloed moeten worden gecontroleerd, bij voorkeur voor een tweede maal nádat je langere tijd bent gestopt met vitamine B12-supplementen. Zie voor meer informatie omtrent deze materie de volgende artikels:

      Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

    • Hoi allemaal, Sinds 2 jaar heb ik last van een standaard hoge hartslag (zodra ik wakker ben eigenlijk altijd boven de 100) soms schiet dit uit het niets omhoog naar de 130 tot 180. Vanuit de HA destijds bètablokkers gekregen, maar die hielpen niet. Sinds een jaar nu ongeveer Verapamil, maar ook met dit blijft mn hartslag vaak boven de 100. Alle onderzoeken zijn verder oké, dus de cardioloog vermoed dat het IST is, maar zegt dat hier ook nog vrij weinig aan te doen is omdat ik alle medicatie al geprobeerd heb. Ik ben (denk ik) door die hoge hartslag altijd zo vermoeid dat ik mij soms wel 85 voel in plaats van 25. Heeft iemand nog tips om hier mee om te gaan, en wat eventueel nog te proberen is?

    • Hallo Linda ik herken veel in je verhaal en ik ben ook van mening dat het hormonaal kan zijn. Bij mij is het begonnen ongeveer anderhalf jaar na mijn bevalling. En ook inderdaad een week voor de menstruatie iedere dag het gevoel dat ik een aanval ga krijgen maar dit gebeurd dan niet maar wel een heel onaangenaam gegaan gevoel en snel moe na inspanning. En veel behoefte aan slaap. Meestal ga ik ’s middags even liggen omdat ik erg moe ben door de snelle hartslag die al begint bij het opstaan en alleen rustig is als ik zit en lig. Ben in de afgelopen twee jaar zeker drie keer met de ambulance mee geweest ’s nachts ingaat ik dan zo een hartkloppingen had dat ze op de echo en licht zuurstoftekort zagen en ik dus mee moest naar het ziekenhuis en daar enkele uren tot een nacht aan een monitor gekregen heb waarna uiteindelijk toch alles weer in orde bleek. En inderdaad wat jij ook aangeeft als de aanval geweest is dan is er weer een soort van rust in je lichaam gekeerd. Heel erg vreemd kan dit ook met niemand bespreken omdat niemand het begrijpt maar je zit er wel mooi mee. het enige wat mij helpt is om de week vooraf mijn menstruatie heel rustig aan proberen te doen en me niet te erg inspannen. Ook stress is bij mij een m’n enorme trigger. Heb jij dat ook? En hoe is het nu met je? Groetjes, Ellis

    • Dag Ellis en Paul, Dank voor vraag Ellis! Na het advies van Paul om schildklierwaarden, ijzer en vitamines B12 en D3 te laten controleren, ben ik, via huisarts weer bij de cardioloog beland. Bloed is niet onderzocht (huisarts heeft het indiceren ervan aan cardioloog overgelaten). De cardioloog vond het een helder verhaal wat betreft de AVNRT en we stonden op het punt om ook naar de vrouwenhart poli te gaan voor onderzoek op hormonaal gebied. In februari 2019 ben ik echter wederom met een AVNRT aanval in het ZH opgenomen, ook deze duurde te lang en ging niet zonder hulp over. Uit bloedonderzoek kwam toen naar voren dat er, tijdens de aanval een stofje werd aangemaakt (die ook vrijkomen bij een hartaanval). Dit kan schade aan het hart geven, dus een ablatie was ineens wenselijk. De ablatie heeft fantastisch geholpen, nog enkele maanden regelmatig een soort van hik (alsof het wilde beginnen). Ik kwam mijzelf tijdens het herstel wel tegen want, zowel fysiek als mentaal uitgeput, niet door de ablatie maar door de jarenlange aanvallen. En i.d.d. zeer stressgevoelig… Tijdens revalidatie naast fysiek conditie opbouwen vooral ook daar aandacht aan besteed. Wat betreft: eet, drink en rookgewoontes hoefde ik niets af of aan te leren :-) Hooguit dat ik als vegetariër wat structureler vitaminesupplementen gebruik (die aansluiten op het advies van Paul). Voorheen dacht ik dat ik met goed voedsel niet snel tekorten op zou bouwen. En slikte ik hapsnap wat bij als ik niet om de vermoeidheid heen kon. Nu ik wat meer hersteld ben komen andere fysieke klachten wat meer aan de orde en worden die ook duidelijker. Wat betreft hormonen kom ik ook duidelijk in een andere fase (lees constante menstruatie/ overgang), ook niet goed voor een uitgeput lijf. Dat is voorlopig opgelost met het plaatsen van een Mirenaspiraal. Niet blij mee maar voorlopig een goed werkende oplossing. Ellis heb jij al aangekaart dat je aan AVNRT denkt? Ook als de ambulance weer bij je voor de deur staat goed om het door te geven, Als zij tijdens de aanval een ECG maken is het namelijk vast te stellen. Ben zo blij dat het bij mij bij de eerste heftige aanval is gedaan (heeft veel verhelderd en ook onbegrip voorkomen). Ook is het goed op je door te laten sturen naar de Vrouwenhart Poli. Ook heb ik veel gehad aan de boeken: * Het Vrouwenhart ‘begeerd en minder miskend’ van Yolanda Appelman en Jeanine Roeters van Lennep; * Het vrouwenhart van Janneke Wittekoek.Daarnaast ben ik (via zoekopdracht Jeanine Roeters van Lennep) op The Cycle Study womensheartstudy.nl. Daar paste ik perfect in de onderzoeksgroep (zeker met de link naar het hormonale stukje). Ik kan mij voorstellen dat dit voor jou ook zo is. Je gaat dan een soort dagboekje bijhouden wat klachten betreft, dit gaf mij veel inzicht (namelijk dat ik veel meer aanvallen/ klachten had (ook overdag) dan ik dacht en aangaf bij artsen). Blijkbaar was wegschuiven en doorgaan een manier van leven geworden. Ook kon ik door die agenda bij de Cardioloog duidelijker aangeven waar ik tegenaan liep en gelukkig zag ook zij daar de toegevoegde waarde van. Helaas pas ik nu niet meer in de onderzoeksgroep, maar volg de ontwikkelingen met interesse. Wat bij jou wel wezenlijk verschilt is dat ik de aanvallen juist in rust extreem had. Midden in de nacht wakker worden met een hartslag van 180 of meer die constant bleef, meerdere keren per nacht. Of als ik even rustig zat. Heel zelden is het voorgekomen bij inspanning (fietsvakantie) en dan voelde ik heel duidelijk het verschil tussen een AVNRT en een gewone inspanningsversnelling (die je wel ervaart als je een stevig klimmetje doet, of tijdens de fietstest bij de cardioloog. Bij jou is het als ik het goed begrijp meer overdag? Ik wens je heel veel sterkte met je onderzoek en kom voor jezelf op! Het is pittig waar je mee dealt en gezin en werk gaat gewoon door… En nogmaals dank voor je vraag, het is best helend om het hele proces nog eens van mij af te schrijven. ;-) Hartelijke groet,
      Linda

  12. Hoi, ik ben Ina en ben behandeld voor een cirkeltachycardie, welke zich openbaarde op mijn 70e levensjaar. Midden in de nacht werd ik wakker i.v.m. mijn snelle hartslag van 194. Op mijn vakantieadres in Barcelona.Hij bleef hoog en was na een uur nog niet gezakt. De ambulance kwam zelfs twee en ik werd vervoerd naar het ziekenhuis. Ze maakte meteen een uitdraai op papier van de hartslag, deze is later weer gebruikt in Duitsland waar ik het weer kreeg in de voordacht er zat 3 maanden tussen. Ze kwamen echter steeds sneller terug en duurde anderhalf uur ongeveer. In Amsterdam hebben ze ablatie toegepast vlak bij mijn AV knoop, na een uur was de storing niet opgelost er bleek nog een storing in mijn rechterboezemkamer te zitten voor geboorte ontstaan deze is een beetje weggebrand. Tot nu toe drie jaar verder gaat het goed.

  13. Hallo ik ben 32 jaar. ben al een hele tijd moe en heb een vrij hoge bloeddruk 100/140 heb ook vaak hartoverslagen, en dan word ik duizelig net of ik flauwval ook lijkt het of mijn hartslag dan stilstaat. ook een rare smaak heb ik dan in mijn mond metaal smaak zoiets. Weet iemand hoe dit kan.

    • Beste Sander, Bovenstaand artikel gaat over tachycardie oftewel een te snelle hartslagfrequentie. Is ook dáár sprake van? Zo niet, dan heb je waarschijnlijk meer aan de informatie in (en onder) dit artikel over hartoverslagen oftewel extrasystolen:

      Aan duizeligheid –in combinatie met een metaalsmaak in de mond– kan allerlei potentiële oorzaken ten grondslag liggen. Van medicijngebruik tot diabetes mellitus (suikerziekte) tot allergische reacties tot een verstoorde ijzerhuishouding of koperhuishouding tot ontstoken tanden of kiezen tot sinusproblemen / bijholteproblemen tot amandelstenen tot neurologische problemen tot smaakstoornissen. Ben je met deze gezondheidsproblematiek al eens bij de huisarts langs geweest? Groeten, Paul

    • Ja ik heb ook een snelle hartslag. maar ook het gevoel dat ik een lage hartslag heb heb ook een drukkend stikkend gevoel in de keel of het dichtknijpt. ben ook al naar de huisarts geweest maar die kon niks vinden hij zij dat het met stress te maken had maar ik vertrouw het niet ben ook heel moe de laatste week.

    • Hallo Paul, Ja schildklier en bloedonderzoek heb ik al 2x laten onderzoeken was allemaal prima. heb vorig jaar ook een hartecho ecg en een fietstest gehad. was ook allemaal goed alleen mijn aorta was 3mm vergroot. zou ik toch? hartritmestoornis kunnen hebben dan. omdat ritmestoornissen momentopnames zijn.

    • Er zijn heel heel veel verschillende hartritmestoornissen en geleidingsstoornissen. Sommige hiervan zijn gevaarlijk; andere volkomen onschuldig. Het feit dat je overslagen ervaart, evenals een afwisselend te hoge en te lage hartslagfrequentie betekent in feite dat je te kampen hebt met hartritmestoornissen. Dat is dus een gegeven. Maar ik neem aan dat men potentieel gevaarlijke hartritmestoornissen heeft uitgesloten met behulp van alle onderzoeken die je hebt ondergaan. Aangezien ik daar niet bij ben geweest, kan ik daar verder niets inhoudelijks over zeggen.

  14. Ik ben een vrouw van 69 jaar heb al jaren een wisselende bloeddruk en dan weer een hartslag van ver boven de 100. Heb simvastatine gekregen en latten voor de hartslag. Mijn huisarts zegt veel stress. Daarvoor heb ik 2x daags alprazolam bijna een jaar ging dat prima. Nu is mijn bloeddruk aardig op peil maar heb ik tintelingen aan de linkerkant van mijn lijf en weer een hartslag na regelmatig meten van 113 en voel me erg onrustig. Herkent iemand dat.

    • Hallo, ja hoor, herken ik helemaal. Ik heb dit ook, heb ook veel stress en paniekaanvallen, en dat is ook wel de oorzaak, want vroeger had ik er geen last van. Groetjes, Eefje

  15. Ik ben een vrouw, 62 jaar. Enkele weken geleden, tijdens boodschappen doen, voelde ik me niet goed. Een strak gevoel in m’n hals, kortademig, zweten. Ben naar huis gegaan, bloeddruk opgemeten, was normaal, echter m’n hartslag was 199. Wilde proberen om d.m.v. ontspannen te liggen rustig te worden, maar lukte niet. Huisarts gebeld, erheen, samen met m’n man, hartfilmpje, en door naar ziekenhuis, cardioloog. Aan monitor, hartslag iets over 200. Men heeft bloed afgenomen. D.m.v. druk uitoefenen in m’n hals geprobeerd om de hartslag te “resetten”, lukte niet. Daarna medicatie (weet naam niet) via infuus toegediend, tweemaal, omdat eerste keer geen effect gaf. De arts legde uit dat m’n hart even werd stilgelegd, en daarna weer zou kloppen. Had toen een hartslag van 120. Heb 3 uur in bed gelegen en mocht toen naar huis. Er is een hartecho gemaakt, enkele dagen later. En deze week ga ik de fietstest doen, en heb ik een gesprek met de cardioloog. Ik ben hier erg van geschrokken!!! Was ontzettend bang. Arts zei dat ik me niet druk moest maken, en dat het goed te behandelen is. Maar het overvalt je zo…

    • AVNRT, zoals dit heet, het gebeurd mij enkele keren per jaar, meestal is het na korte tijd (10 tot 60 minuten) wel over maar drie keer de afgelopen jaren niet. Ik kreeg toen ook via infuus medicatie toegediend die het hart even stopt voor enkele seconden waarna het hart zelf zijn goede ritme weer oppakt. Die behandeling voelt wel vreemd maar gaat zo snel bij mij dat je op het moment geen tijd hebt om er bij stil te staan. Ik heb bètablokkers voor zo nodig maar die werkten dus enkele malen niet. Een andere behandelingsoptie die effectief en veilig is gebleken bestaat uit katheter-ablatie, waarbij de trage bundel wordt uitgeschakeld. Dit is dus eigenlijk een ingreep waarbij de kortsluiting op het hart fysiek wordt door gesneden. Ik overweg deze behandeling nu. Al met al is het geen erg bedreigende aandoening (bij mij) maar wel vervelend en het kostte me bij herhaling een dag ziekenhuis en mensen in mijn omgeving die zich er drukker over maken dan ik of de cardioloog. Dat wil ik nu voorkomen met die ablatie.

    • Ik ben 64, en heb dit een aantal keer per jaar. De snelle hartslag gaat alleen over als ik ga liggen, langzaam en diep in- en uitadem. Opeens schiet de hartslag dan weer in zijn normale, rustige ritme. Niets om je zorgen over te maken, zegt mijn huisarts die in Amerika studeerde voor hartchirurg. Daar vertrouw ik dan maar op.

  16. Beste lezers, Ik maak mij een beetje zorgen. Ik heb in rust een hartslag tussen de 110 en 120 (normaal rond de 90). Ik ben 2 dagen naar het ziekenhuis maar daar constateren ze geen bijzonderheden. Ik voel me ook goed alleen mij hartslag is hoog. Heart Rate: 116 / min; Respiration Rate: 18 / min; O2 SAT: 99%; BP Systolic: 141; BP Diastolic: 77; Temp: 36,5; Weight: 90kg… Voor de rest nog heel veel waardes die allemaal binnen de range liggen. Kan dit iets tijdelijk zijn? Moet ik volgende week opnieuw naar de arts? Komt dit iemand bekend voor? Alvast bedankt. Michel

    • mijn man had in rust een hartslag van 120 – 130. Hij lag in het ziekenhuis met een longontsteking en zijn hartslag was 140! De cardioloog dacht dat het door de longontsteking kwam en deed niets. Mijn man kreeg een infarct en hartstilstand en overleed. Het ziekenhuis heeft zoveel fouten gemaakt en dat is door een extern adviseur vastgesteld. Kan naar het medisch tuchtcollege, maar daar krijg ik hem niet mee terug.

  17. Ik ben een man van 69 jaar. Ga drie keer per week hardlopen waarvan een keer een training en twee keer een duurloop van 10 kilometer. Sinds kort met een Activity Tracker van Samsung. Al jaren weet ik dat mijn hartslag nogal laag is in rust. Ongeveer 50 slagen per minuut. Nu zie ik dat mijn hartslag bij hardlopen oploopt tot boven de 200. Bij de training had ik zelfs 218! Ik voel me prima, maar maak mij toch zorgen om die hoge waarden bij inspanning! Iemand die mij kan adviseren.

    • Kijk eerst of je hartslagmeter goed is. Laat iemand anders hem een keer om doen…

    • Dat had ik gisteren ook met hardlopen de hartslag ging van 174 ineens naar 241. Voelde me prima liep net als de andere kilometers het bleef ongeveer 5 minuten boven de 200 daarna weer 174. Vandaag een afspraak bij de huisarts staan. Ben een vrouw van 37 jaar.

  18. Hoi! Vrouw van 30 jaar. Ik heb al jaren dat mijn hart soms in een verkeerd ritme schiet, zo’n 170 slagen per minuut. Uit het niets… Ik word er kortademig van, pijn in mijn hals en nek. Heb bij diverse cardiologen gelopen maar niemand kan een duidelijk antwoord geven. Schildklier is meerdere keren getest, was oké. Herkend iemand dit?

    • Hoi Mariska, ik heb precies hetzelfde… Ik heb af en toe ook pijn op de borst. Bij mij word gezegd dat het hyperventilatie of angstaanvallen / paniekaanvallen zijn. Voor mijn gevoel heb ik dat niet. Gelukkig gaan ze verder met onderzoeken om uit te sluiten dat het het hart niet is, ik ben erg benieuwd.

    • Herken dit ook. Heel apart. Zelf ook onderzocht Niks kunnen vinden. Heb wel last van angsten. Zou dat een oorzaak kunnen zijn?

    • Ik heb al, al sinds mijn tienerjaren de zelfde aandoening. Altijd stopte het na 10 tot 60 minuten. Toen dat de eerste keer niet stopte ben ik naar de eerste harthulp gegaan en onder behandeling gekomen. De cardioloog heeft bij mij AVNRT vast gesteld en deze aandoening is op zich niet direct bedreigend maar wel vervelend en zo’n aanval moet uiteraard niet voortduren. Er is een behandelingsoptie die effectief en veilig is gebleken en bestaat uit katheterablatie, waarbij de trage bundel wordt uitgeschakeld. De kortsluiting op het hart (wat de oorzaak is) wordt doorgesneden. Na de laatste drie jaar drie maal een aanval gehad te hebben die niet meer spontaan ( of met massage, spontaan of met bètablokkers) wilde stoppen en waarbij dus een uitgebreid bezoek naar het ziekenhuis nodig bleek, overweeg ik deze behandeling. In uw geval lijkt het me zaak een aanval te laten registreren, dus bij een volgende direct naar de eerste harthulp. Niet vanwege de dreiging, maar wel om te laten zien wat het is en een eventuele behandeling te ondergaan.

  19. Ik ben 81 jaar ga al 20 jaar naar hart specialist met mijn probleem. Op een weg die horizontaal ligt kan ik blijven stappen wandelen zonder problemen. Maar het minste dat de weg opwaarts loopt kan ik niet meer vooruit. Na even stil te staan kan ik weer terug met kleine stapjes zonder problemen verder gaan. Geen enkele dokter kan hier een uitleg aan geven. Zijn er nog mensen in mijn geval.

    • Dag Fons, ik heb hetzelfde probleem. Bij mij is de oorzaak bekend: een van de twee stembanden is verlamd na een nek-operatie en daardoor krijg ik minder lucht bij traplopen etc. Ilse. Misschien eens naar een KNO-arts?

  20. Ik ben 48 en slik sinds een jaar of 15 thyrax omdat ik een traagwerkende schildklier heb. Elk jaar laat ik netjes bloed prikken en de uitslag is altijd goed. doorgaan met mijn medicatie, wordt er gezegd. Waardes kan ik niet geven. Mijn hartslag krijgt af en toe een “stroomstoot” en schiet dan een seconden of 6 a 7 in een versnelling. geen pijn op de borst of benauwdheid. Wel een raar gevoel, alsof er luchtbelletjes in je luchtpijp zweven. Soms heb ik weken geen last en de andere keer weken achter elkaar een paar keer per dag. Ik sport regelmatig (hardlopen, zwemmen en bodyfit), tijdens het sporten heb ik geen last. Is er iemand die dit herkent?

    • Beste Sophie, Ik herken mijzelf in jouw verhaal. Ik ben een vrouw van 38 en sinds vorig jaar december heb ik ineens regelmatig klachten zoals jij ze hierboven beschrijft. Ook heb ik ontdekt dat ik een traag werkende schildklier heb. Ik heb ook uit niets een hartslag van 170 slagen per minuut. Ik voel mij dan ook niet lekker. Het duurt soms erg kort en soms langer dan paar uur… Ik word er moedeloos van. Het maakt mij onrustig en bezorgd. Volgens doktoren is het niet mijn hart dat deze klachten veroorzaken. Voor mij is het allemaal nieuw. Sinds twee weken slik ik medicatie voor de schildklier en heb bètablokkers gekregen voor de hartslag, maar ondanks de medicatie heb ik nog steeds last van de klachten. Daardoor is mijn hele lijf van slag… heel vervelend. Na gesprekken te hebben gevoerd met meer mensen om me heen zal ik je advies opvolgen en contact zoeken met een internist. Misschien word ik er wijzer van.

  21. Ik ben een jonge vrouw van 31 jaar. Sinds 2010 ziekte van Crohn. In het begin van de ziekte had ik een ernstige opvlamming en had ik een hartslag van 300 dat is logisch als je zo ziek bent maar nu nog steeds jaren heb ik een hartslag tussen de 100 – 140 in rust op bed. De dokters zeggen dat het niet erg is toch lijkt het me ook niet goed! Hartaandoeningen zitten wel in de familie maar hartfilmpjes zijn altijd in orde.

  22. Stapels Monique Reageer

    Goede morgen, heb een erg hoge hartslag van 148 tot 98, heb voor het ogenblik begin van longontsteking maar slik al 3 dagen antibiotica, had in januari 2019 ook longontsteking en toen 12 dagen gehospitaliseerd (COPD), hoe krijg ik die hartslag naar beneden, slik per dag Sotalex (halve pil om de hartslag laag te houden) en heb problemen met mijn schildklier.

  23. Ik heb al jaren een snelle pols. Mijn polsslag varieert van 100 slagen tot 114 slagen per minuut. Ik zweet altijd heel erg. Zo’n 20 jaar geleden is mijn schildklier getest. Er was een stof verlaagd maar later was dit weer hersteld. Ik heb ook weleens een paniekaanval gehad en mijn hartslag liep toen op tot 160. Toen heb ik mijn moeder gebeld en barstte in tranen uit en toen werd het weer normaal. Mijn nierfunctie was ook niet goed maar door gebruik perindopril 2mg is het weer hersteld maar polsslag is nog steeds hoog. Wat zou dit kunnen zijn?

    • Was je TSH-waarde verhoogd? Zo ja, hoe hoog was je TSH? En zijn je T4 en T3 destijds niet gecontroleerd?

  24. 34 jaar. Rusthartslag 65. Tv kijken 80 a 90. Rondwandelen 90 a 100. Joggen 160. Intensief 170. Maximaal training geregeld 185. Al jaren zo dit is persoonsgebonden. Zolang mijn bloeddruk oké is niet piekeren zegt de dokter.

    • Ik ben een meisje van 14 en heb in rust een hartslag van 120-250. Maar dit komt zo soms, na n8merries maar ook als ik gewoon op school zit, Netflix kijk of een boek lees of zo. Moet ik hier iets aan doen? Kan ik ziek zijn?

  25. Hallo, Ik ben Lucia, 47 jaar. Sinds 5 weken slik ik Nortrilen (150 Mg), dat is een antidepressivum. Voordat ik dit middel gebruikte had ik een hartslag van 60. Door de Nortrilen is mijn hartslag verhoogd naar 90 met soms uitschieters naar 100, waarbij ik mijn hart voortdurend “in mijn hoofd cq oren” hoor kloppen. Wie kan mij antwoord op de volgende vragen geven: 1. Kan de hartslag weer normaliseren bij langdurig gebruik van Nortrilen? 2. Wat kan ik doen om mijn hartslag naar beneden te krijgen (anders dan stoppen met Nortrilen)? Alvast dank voor jullie reacties!

    • Ik ken het probleem. Gebruik zelf Tryptizol / amitriptyline (ook een antidepressivum) en heb sinds een aantal weken na verhoging ook problemen met met hartslag gekregen. In rust is het makkelijks 107 slagen per minuut. Verlagen helpt niet. Volgens mijn psychiater kan je een bètablokker gaan gebruiken (dan zakt de hartslag). Ik wil dit niet, dus ben vandaag gestopt (na afbouwen hoor). Ben benieuwd of dit ook daadwerkelijk de boosdoener is en anders cardioloog. Maar eerst medicatie uitsluiten. Nortrilen / nortriptyline valt trouwens onder dezelfde ‘geneesmiddelengroep’. Dus vraag om een bètablokkers en hoop dat het dan beter gaat…

    • Is jouw schildklier al weleens getest? Een te snel werkende schildklier kan ook een boosdoener zijn voor een te hoge hartslag.

    • Ik gebruikte ook Nortrilen (nortriptyline), dat jaagt alles op: bloeddruk, hartslagfrequentie, enzovoorts. Het hielp niet, maar wat bleek? Een enzym cytochroom P450 2D6 (CYP2D6) in de lever brak dit medicijn (en bètablokkers) niet af. En een ander enzym werkt bij mij maar voor 50%. Het is een genetische afwijking, de bloedspiegel wordt dan veel te hoog (komt bij 5 tot 10% van de bevolking voor).

  26. Onlangs een ablatie gehad. Mijn aandoening was ventriculaire tachycardie. Vooral bij inspanning zware klachten gehad. Ik kreeg 200mg metoprolol en nog regelmatig kwam mijn hart in het verkeerde ritme. Nu een paar dagen na de ingreep tast ik voorzichtig af wat ik kan. Zelfs op de fiets tegen de wind in heb ik geen klachten gekregen.

    • Hallo Catharina, Ik overweeg nu ablatie. Kun je wat meer vertellen over de behandeling? Hoe gaat het in zijn werk, werd je opgenomen, was het vervelend, had het neveneffecten, moet je medicatie slikken, etc. etc.? En hoe is het nu een jaar later, nog aanvallen gehad? M.v.g.r. Harry

  27. Vraag, ben 54 en heb fysiotherapie in de sportschool. Maar bij opwarming, steppen.. Gaat mijn hartslag naar 184.. Voel me er ook niet echt goed bij.. Is dit normaal? Huisarts zegt, is alleen conditie. Maar ik vertrouw dit niet..

    • Bij het opwarmen extra verhoogde hartslag is niet vreemd. Zeker als de opwarming uit ” koude toestand ” plaats vindt. Er is geen sprake van abnormale tachycardie bij 184. Bij patiënten kan de vasculaire tachycardie wel naar de 400 schieten. Dan is er echt iets aan de hand. Laatst stuitte ik bij een meting op een patiënt met duidelijke obesitas. Zijn rust – slag was 68. Zeg maar standaard. Ik vond dat vreemd en dacht eerst dat de man een ambtenaar was. Hij bleek werkzaam in het verzekerings wezen. Kennelijk ontspannen werk. Nogmaals 184 op de step bij opwarmen is niet hoog. U hoeft zich geen zorg te maken. Als u wilg proberen uw hartslag bij opwarmen omlaag te krijgen zou u eens ” in de ringen kunnen gaan hangen “. Door gelijkmatige verdeling van vasculaire tensie over verschillende onderdelen van het lichaam hebt u een optimaal effect.

  28. Hoi, Ik ben een meisje van 14 en weeg 48 kilo. Als ik op het trappenapparaat zit (cardio) gaat mijn hartslag altijd rond de 180, maar ik wil hem onder de 150 houden want anders verbrand ik mijn spieren en dat is juist wat ik niet wil. Ik weer niet wat ik moet doen en ik weet ook niet hoe ik mijn hartslag onder controle kan houden. Als ik m’n hartslag zo hoog zie wil ik altijd meteen kappen maar dan wil ik ook weer vet verbranden dus dan weet ik nooit wat ik moet doen. Enige tips dat ik kan toepassen?

    • Zoek naar het inspanningsniveau waarbij je op je gewenste hartslag zit. Dus is minder hard en kijken waar je dan uitkomt.

    • Je kunt laten bepalen wat jouw ideale hartslag is voor vetverbranding, spieropbouw, cardiotraining etc. Of een hartslag van 180 voor jou te hoog is kun je zo echt niet zeggen dat verschild per persoon. Voor hele jonge mensen geld sowieso dat de hartslag wat hoger is dan voor een volwassen vrouw. Wil je laten testen google dan even op ideale hartslag. Ik was zeer tevreden over de meting in Wageningen.

  29. Dag allen, ik ben een man van 58 die zijn hele leven gesport heeft, waarvan tussen 40 en 55 jaar zelfs vrij intensief (schaatsen en fietsen). Ik denk dat ik over het algemeen verstandig heb gesport, al sloeg ik een wedstrijdje nu en dan niet af. In 2014 kwam hieraan tijdelijk een einde door een ongeluk met een lange nasleep. Ik heb ruim een jaar nodig gehad om weer fit te worden. Afgelopen voorjaar merkte ik dat ik me soms na trainingen niet goed voelde: onrustige hartslag, vermoeidheid. Mede omdat mijn broer een paar jaar geleden boezemfibrilleren kreeg, ben ik naar de huisarts gegaan. Deze verwees mij door (ook mede vanwege de broer) naar cardiologie. Na inspanningstest, holteronderzoek en echo was de conclusie dat ik atriale tachycardie heb. Ik slik nu een lage dosering Verapamil en kreeg het advies te blijven sporten, maar het niet te overdrijven. Dat advies heb ik opgevolgd. Toch ben ik hier wat onzeker over. Wat mag ik nu precies wel en wat niet? Ik voel me prima, en heb nog steeds een goede basisconditie. Maar mag ik nog een berg op fietsen? Of snelle rondjes rijden op de ijsbaan? Wat zijn de risico’s?

  30. Hallo Allemaal, Ik ben in januari 2016 een ablatie gehad i.v.m. hartritme stoornis, hartslagen van 60 en 240. Bloeddruk was en is altijd al in orde 90 / 130 op zicht een mooie bloeddruk denk ik (53 jaar). Maar afgelopen juni ben ik aan aantal keren (op eigen verzoek) terug gegaan naar het ziekenhuis omdat ik erg moe en onrustig, hartkloppingen in me hoofd en oor en een hoge hartritme heb (continu tussen de 100 en de 120 daar voel ik me zelf zeer ongemakkelijk bij). deze week ben ik weer gaan sporten maar dat is ook geen succes omdat mijn hartritme begint met 100 en ik krijg hem ook niet hoger als 155 maar gelijk zuurstof te kort en pijn in de borst. Het sporten gebeurt onder begeleiding. Het ziekenhuis zegt dat ze niks hier aan kunnen doen (Erasmus) maar dat geloof ik niet. HELP!

  31. Hallo, ik ben een vrouw van 18 jaar. Ik sport 1x in de week en studeer verpleegkunde. Standaard heb ik een hartslag tussen de 85 en 105 slagen per minuut. als ik me inspan (fitness o.i.d.) dan kan deze makkelijk oplopen tot 160 a 180 slagen per minuut. Wat kan hier de reden van zijn? Ook voel ik vaak letterlijk mijn hart kloppen.

    • Je bent jong, dat is heel normaal. Mijn hartslag (ik ben 27 en hartpatiënt) kan af en toe bij inspanning oplopen tot 220. 180 is helemaal niet gek bij inspanning van een 18-jarige, geen zorgen maken dus. ;)

    • Een hoge hartslag in rust van 85 tot 105 slagen per minuut is helemaal niet normaal!!! Je moet naar de huisarts hoor. Ik zou ook stoppen met dat fitness. Bewegen is goed natuurlijk, maar ik persoonlijk zou dan liever in het bos gaan wandelen of zo. Wat de huisarts niet weet is dat veel schildklierprobleem ontstaan door een glutenintolerantie, is nog niet zo heel lang bekend. Een dieetaanpassing kun je proberen. Geen suiker, geen brood of pasta, aardappel kan vaak wel, geen koffie en alcohol, en voornamelijk dus veel groenten en fruit eten. Ook gezonde vetten eten, zoals roomboter en kokosvet, olijfolie koudgeperst. Geloof de margarine / cholesterol leugens niet. Maar ik zou naar de huisarts gaan ook.

    • Nou Rowie, dan heb jij het artikel niet goed gelezen, ten eerste en ten tweede stoppen met fitness?? Ik mag persoonlijk geen fitness meer uitoefenen, maar dat is kerngezond. Mits je jezelf natuurlijk niet overwerkt, goed opwarmt en afkoelt. Ik ben na mijn hartstilstand direct gecheckt op schildklier en ik weet uit ervaring dat je daar zelf niet mee moet gaan rommelen. Mijn schildklier mankeerde niks. Cardioloog vertelde mij dat het heel normaal is voor jonge mensen om hoge hartritmes te bereiken tijdens inspanning. Zelfs in rust kan dat heel flexibel zijn en 85 tot 105 is geen gekke ritmestoornis. In feite ligt de bovengrens nog maar net 5 slagen boven de tachycardie-grens. Alles daaronder is nooit levens bedreigend, pas onder de 35 bpm. En al helemaal niet als dit gewoon regelmatig blijft. Maar ach, wie ben ik.. Ik ben maar een hartpatiënt met werkelijk levensbedreigende ritmestoornissen, een flexibel hartritme, waar ik me vroeger ook zorgen over maakte, maar nu niet meer, door de uitleg van mijn uitstekende cardioloog. En jij bent iemand die beter geschoold is dan de huisarts, neem ik aan, omdat je dingen weet die hij niet weet. Fijn om kennis te maken. Esmée, je moet voor doen wat jou goeddunkt. Een bezoek aan de huisarts kan nooit kwaad. kans is er dat je doorgestuurd word naar de cardioloog. Die waarschijnlijk zegt dat er niets is om je zorgen te maken. Maar het gaat er vooral om dat jij je goed en veilig voelt.

  32. Wat heb ik… Ik heb al 6 maand snelle hartslag, hoge bloeddruk van 170/110 pols 140 a 150 veel duizelig en ijl in het hoofd. Alle testen ondergaan en niets gevonden. Wie kan mij helpen of raad geven?

    • Koos Bizot

      Als 18 jarige zou ik mij geen zorgen maken over een hartritme van 85 bpm. Als het een regelmatig ritme is, lijkt het misschien een beetje snel doch bij vrouwen is het hartritme iets hoger dan bij mannen. Als je jezelf goed voelt zou ik mij geen zorgen maken. Heb je er echt geen rustig gevoel bij, kan je toch altijd naar een cardioloog gaan om het te bespreken. Die heeft alle ervaring en kan aan een ECG zien of er iets niet geheel juist is. Lijkt mij de beste oplossing. Niet naar allerlei verhalen luisteren!!! Succes

  33. Hallo, Sinds mijn pubertijd al last van een te hoge hartslag. Nu 35 jaar. De laatste weken is het weer raak. Hartslag schiet steeds omhoog vooral bij inspanning. Ben ook ontzettend moe.. Doorverwezen naar de cardioloog. Holter en fiets test gehad echo en hartfilmpjes. Ook bloedonderzoek. Schildklier geen afwijking. Had 50mg Metoprolol sinds dinsdag opgeschroefd naar 100mg. Uit alle testen geen afwijkingen gevonden aan het hart maar mijn hartslag is veel te hoog tussen gaat de hele dag tussen ds 80 naar 120-140 bij inspanning 180. Cardioloog heeft er geen verklaring voor. Had 2 andere vrouwen met het zelfde probleem. Nu hopen dat de medicatie ophoging zijn werk doet… maar wat verder? Is er een ziekenhuis of cardioloog die hier wel iets mee kan?

    • Veel mensen hebben hoge hartslag door te snelle ademhaling. Ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen.

    • Kijk eens naar het POT-syndroom (posturale tachycardie syndroom).

  34. Hallo, Sinds enkele weken is mijn hartslag hoog. Even opstaan naar de keuken meteen 110/120. Autorijden 105/110. Stukje lopen 130. Rust en lang zitten 90. Voel me zo gejaagd en slecht. Maak me niet meteen zorgen, maar toch. Maar het put me wel uit. Zorgen maken?

    • Of je je zorgen moet maken, weet ik niet. Ik zou in ieder geval je schildklierwaarden eens laten checken…

    • Wim Elbers

      Hallo, ik had gelijksoortige klachten. Heb al sinds enige jaren een hartblocker. Geweldig!!! Ik ben een heel ander mens. Succes!

  35. Al 2 weken last van hoge hartslag, rond 90-100 en dat in rust, zeer ambetant gevoel. Ik heb al mijn leven lage bloeddruk, meestal rond 100-110 / 60-70 een paar dagen geleden moest ik tijdens een onderzoek op een fiets kruipen en een 10-tal minuten rijden. Resultaat – 170/100 en pols rond 190. Na 3 minuten 95/65 en pols steeds rond 180. Vandaag moest ik CT-scan krijgen, niet gelukt. Bètablokker gekregen. Bloeddruk weeral gezakt naar zelfs onder 90/60 en hartslag toch nog rond 75… niet doorgegaan. Nochtans op de echo tijdens en na ‘fietstocht’ niks te zien… What’s going on?

    • Zijn een te snelle schildklier, bloedarmoede, WPW, een mineralendisbalans en medicijngebruik reeds uitgesloten als veroorzaker van je tachycardie?

    • Nog niet, ik heb wel een bloedonderzoek gehad, binnen een week moet ik op controle (dan krijg ik ook te horen wat het resultaat is van Holter). Maar om eerlijk te zijn, geloof ik niet dat ze daar iets gaan vinden. Ik had al +/- 6 maanden geleden eens een bloedonderzoek… ook al in het verleden… nooit iets gevonden, alles schoon binnen de normen (soms een heel klein beetje teveel kalium). Lage bloeddruk en hoge pols heb ik al zeer lang maar meestal was het toch rond 110/75 nu wordt het stilletjes aan 100/60 en minder en hartslag blijft rond 80-90 in rust. Medicamenten – enkel voor maagzuur… hoe kan ik de ene doen stijgen en tegelijk de andere doen zakken? Voeding? Bepaalde activiteiten? Iets doen? Of juist vermijden? Ik ben een zittende type, kan het daar iets mee te maken hebben?

  36. Ik had de eerste keer een hartslag gehad van rond de 157 hartslagen… cardioversie gedaan… hielp niet, hierna op medicatie. Sindsdien regelmatig problemen met de hartslag ook weleens schommelende hartslag tussen 160 – 185 gehad. De eerste keer zeiden ze dat ik een boezemflutter had en de andere keer aan het boezemfibrilleren was. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is? Door medicatie komt mijn hartslag in rust meestal tussen 45-60. Nu heb ik met de medicatie weer hoge hartslag rond de 125 gemiddeld… Erg drukkende pijn op mijn borst en als ik loop of beweeg blijft hij rond deze hartslag. Ook wordt ik soms duizelig als ik loop erbij. Ik lees veel dat het niet kwaad kan zo een hoge hartslag. Maar vind het wel erg vervelend en vraag me dan ook af of andere mensen ook zulke nare bijwerkingen hebben.

    • Zoals je hierboven kunt lezen zijn er veel verschillende vormen van tachycardie, met ieder hun eigen oorzaak. Als er door de cardioloog wordt gesproken over boezemflutter en boezemfibrilleren, kun je wellicht meet nuttige informatie inwinnen in en onder dit artikel over boezemfibrillatie… Een klein stukje uit dat artikel ter verduidelijking: “Boezemfladderen ofwel atriumflutter is vergelijkbaar met boezemfibrilleren. Bij fibrilleren is er sprake van een versneld én onregelmatig hartritme; men spreekt van fladderen of flutter bij een versneld, maar regelmatig, ritmisch en georganiseerd hartritme. Een atriale flutter kan zich ontwikkelen tot een atriale fibrillatie.” Sterkte!

  37. Ik ben 47 jaar oud en vorig jaar oktober kreeg ik opeens last van een verhoogde hartslag (110 bpm). Eerst waren het een soort aanvallen maar al snel was het constant. Mijn hartslag klopte erg in mijn nek en ik werd er onrustig van. Bloedonderzoek (ook naar schildklierwerking) bracht niets bijzonders naar voren. Ik begon met bètablokkers en dat verlichtte de klachten wel enigszins. Tijdens de vele onderzoeken kwam ook een lekkende hartklep aan het licht waaraan ik in maart van dit jaar ben geholpen(ring om mijn hartklep geplaatst). De operatie is goed verlopen. Nu heb ik echter opeens afgelopen week weer die hogere hartslag (100 bpm). Ik slik nu 10 mg bètablokkers maar ik heb het idee dat dat gewoon symptoombestrijding is. Ik voel me akelig. Ik heb een soort spierpijn net onder mijn linkersleutelbeen, heb last van een drukkend gevoel op de borst bij emotionele inspanning en voel me algemeen onbehagelijk. Verder ben ik ook gewoon doodsbang. Bij mijn pre-operatieve onderzoeken was verder alles dik in orde (hartkatheterisatie etc.). Mijn hogere hartslag lijkt geen enkele arts, cardioloog, revalidatietherapeut of zuster trouwens ongerust te maken.

  38. Goedemorgen. Ik ben Hans, 65 jaar. Al op mijn 49ste jaar kreeg ik een hart infarct,gevolgd door een operatie waarin 4 bypasses werden aangelegd. Daarvoor had ik last van tachycardie tot 210 slagen per minuut terwijl er ook sprake was van angina pectoris. Na mijn ingreep is er het z.g. overslaan bij gekomen. Nu is het bij mij dit opgevallen, dat e.e.a. met elkaar samenhangt. Een aanval tachycardie ontstaat bij mij vrijwel altijd vanuit rust (slaap) als een gevolg van het overslaan van het hart. Dus eerst een normale rustige hartslag,dan even stoppen en BOEM, gevolgd door tachycardie. Deze tachycardie kan (niet altijd) gevolgd worden door een onregelmatige hartslag.Deze combinatie heb ik afgelopen maandag weer gehad,het begon met tachycardie. Dit kon ik weg klemmen, het werd echter gevolgd door onregelmatig werken van het hart. Hier kan ik zelf niets aan doen, ook blokkers werken dan niet (sotalol / isoptin). Afgelopen maandag begon het vanuit rust, rond 04.30 uur en is doorgegaan tot circa 23.45. Dat dit extreem vermoeiend is moge duidelijk zijn. Ook hierna heb ik alweer enkele aanvallen “normale” tachycardie achter de rug. Ik ben dan ook altijd sterk vermoeid en heb al heel lang geen interesse / behoefte aan gemeenschap meer wat tot mijn scheiding heeft geresulteerd. Nu is het mij opgevallen dat wanneer ik producten die antioxidant / voedingszuur / citroenzuur bevatten vermijdt mijn aanvalsgevoeligheid sterk vermindert. Ik heb dan alleen nog kans op een aanval bij het z.g. happen naar adem. Ik ben hiervoor al diverse keren door de molen geweest,resultaat was elke keer dat er geen bijzonderheden waren buiten een 16% verminderde hartwerking als gevolg van het infarct. Iemand enig idee of een zinvol advies voor mijn situatie?

    • Hallo (alweer). Ik wil aan mijn vorig verhaal nog even iets toevoegen over de onregelmatigheid van mijn hartslag. Die gaat dan van traag naar snel, overslaan en weer naar traag. Dus van 50 tot 60 per minuut naar 170 vaak, overslaan en weer terug. Hans…

  39. Hallo. Ik heb al zo lang dat ik me kan herinneren dat mijn hart steeds op hol slaat. Ook bij geen inspanning, zomaar ineens vanuit t niets slaat mijn hart 2 keer zo snel. Ik dacht altijd dat het normaal was en dat iedereen dat had. Toen ik wat ouder werd gingen deze aanvallen echter ook gepaard met kramp in de kaken en zwarte vlekken voor de ogen. Toch op aanraden van de huisarts een hartfilmpje laten maken. Hier waren geen afwijkingen op te zien maar ik had tijdens het hartfilmpje ook geen aanval. Ik weet trouwens heel goed wat ik moet doen om het normale hartritme weer terug te krijgen. Ik ga op zo’n moment even liggen, haal een paar keer diep adem en dan lijkt t of mijn hart even stopt en gaat dan weer in t normale ritme verder. Volgens mijn huisarts kan het absoluut geen kwaad en ik ben er ook inmiddels aan gewend. Ik heb wel eens tijden gehad dat ik 3 keer per dag zo’n aanval had of 1 keer maar dat ik in n situatie ben (op mijn werk) dat ik niet kan gaan liggen en dat zo’n aanval dan een hele dag duurt. Als mijn hart dan uiteindelijk weer “normaal” klopt dan is de overgang naar t normale ritme ook even pijnlijk. Nu ben ik inmiddels 41 jaar en heb nog zelden een aanval, soms voel ik mijn hart een keer overslaan maar dat hebben wel meer mensen. Maar wat ik me nu afvraag is of ik toch echt geen hartritmestoornis heb of had en in hoeverre is dit erfelijk voor mijn kinderen? Ik lees soms verhalen op internet van mensen met n hartritmestoornis en dan denk ik echt; hè dat heb ik ook maar bij mij is t onschuldig volgens de huisarts. Zijn er misschien meer mensen die dezelfde klachten hebben of hadden? Alvast bedankt voor uw reactie! Groeten, Mira

    • Beste Mira, In principe kan elke afwijking van de hartslag (qua frequentie of ritme) een hartritmestoornis worden genoemd. Maar in medisch / klinisch opzicht wordt deze term vooral gebruikt in geval van kwalijke hart-aritmieën. Of een afwijkend hartritme kwaad kan, is afhankelijk van waar in de hartspier de afwijking ontstaat en van de gevolgen die voortvloeien uit deze afwijking. De ernst, aard en hoedanigheid van een afwijkende hartslag kun je zelden voelen. Of anders gezegd: het verschil tussen een potentieel schadelijke en een volkomen onschuldige hartslagafwijking is voor veruit de meeste mensen niet voelbaar. Het is en blijft een vervelende gewaarwording, maar uitsluitend een arts / cardioloog kan aan de hand van ECG’s inschatten of een afwijkend hartritme al dan niet kwaad kan. Heeft je arts je afwijkende hartritme een naam gegeven? Zonder een naam is het onmogelijk te zeggen of het erfelijk is… Overigens zijn er extreem veel mensen met afwijkende of onregelmatige hartritmes of hartslagfrequenties die heel erg vervelend aanvoelen, maar volkomen onschuldig zijn. Zie ook:

      Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Hallo Mira, klinkt bekende. Bij mij bleken de zelfde klachten AVNRT een soort van kortsluiting van de av knoop op het hart waarbij je hart soms tussen de 150 en 200 slagen gaat. Koorts, veel stress en alcohol kunnen dergelijk aanvallen uitlokken. De trigger bij mij is dan wel altijd bij een lichamelijk actie waarbij mijn borstkas enigszins wordt samengedrukt en weer wordt uitgerekt (kan het niet anders uitleggen) denk bv aan de trap oprennen met twee treden te gelijk, of even snel door de hurken om iets op te rapen en weer snel recht op staan. Op jouw vraag. Ik heb het sinds mijn tienerjaren maar mijn kinderen hoor ik er niet over. Mijn ouders hebben het ook niet (gehad) dus mijn conclusie is dat erfelijkheid geen grote rol speelt. Bij mij wordt het (ben nu 51) helaas niet minder en heb de afgelopen jaren 3 maal een aanval gehad die niet wilde stoppen met ademhaling, rust en oefeningen. Een behandelingsoptie die effectief en veilig is gebleken bestaat uit katheter ablatie, waarbij de trage bundel wordt uitgeschakeld. Ik overweeg momenteel deze behandeling. Niet omdat de aandoening nu zo bedreigend is (maak me daar niet zo’n zorgen over) maar wel dat telkens naar het ziekenhuis moeten om het te laten stoppen niet echt een feestje is.

    • Ik heb opstopping chronisch waarvoor electrolyten (movicolon) in zakjes 3 perdag. Ik heb 100 ug euthyrax wegens hypothyreoidie.
      Ik heb medicatie om longvaten te verwijden wegens lichte copd cq astma klachten. En ben duabeet type 1.
      Nu heb ik een virus geen covid bleek het en hoesten en neusverkouden en slapte en verhoging licht. Beroerd moe voelen.
      Ik ging buiten ommetje maken. Ben maar heel klein beetje faeces kwijtgeraakt vanmorgen..en mn hart begint ineens in mn keel hart en snel te kloppen 160 pm dat duurde een kwartier of drie. Mn buik ded pijn was onrustig ook. Ziek was ik ervan en misselijk grrrr. En daarna zomaar ineens gelukkig weer rustig. Mijn suiker was aan het dalen van 8.5 naar 5.9 dat is redelijk. Dat was tniet. Ik denk combi griepje en inspanning met lopen tegelijk met darmen. Dat trok bruintje even niet. Wat denkt u?
      Door welke “hond zou ik zijn gebeten”
      Nu heb ik

  40. Sinds deze week heb ik plots een verhoogde hartslag van gemiddeld 10 slagen/m. Dit werd ik gewaar tijdens mijn wekelijkse fietstraining (3x/w). Ben 58 j en heb sinds 5 mnd ook last van een brok in de keel. KNO geweest maar geen duidelijke diagnose. Stress, allergie, maagreflux, vergrote tongamandel. Begin nu ook te denken dat dit de schildklier kan zijn. Ben ondertussen ook verschillende medicijnen aan het innemen tegen hooikoorts en maagreflux. Graag had ik alvast uw mening daarover gehad. Bedankt!

    • Beste Patrick, Bedoel je dat je hartslagfrequentie 10 slagen per minuut hoger ligt dan normaliter het geval is? In dat geval zou er inderdaad sprake kunnen zijn van een schildklierprobleem, zeker gezien de combinatie met een ‘brokgevoel’. De enige manier om snel meer zekerheid te krijgen is basaal schildklieronderzoek… dring gewoon aan op een bloedwaardebepaling van TSH en FT4. Sterkte & groeten, Paul

    • Bedankt Paul, voor je reactie. Heb reeds voor dinsdag een afspraak gemaakt bij de dokter. Vraagje: kan ik tot dan ongestoord blijven racefietsen (wielertoerist) of kan dit gevaarlijk zijn? Dank je wel! Patrick

    • Mocht er inderdaad sprake zijn van een schildklierprobleem, dan lijkt me racefietsen niet zo’n probleem (al ben ik geen arts!)… Maar er zijn oorzaken van tachycardie waarbij zware lichamelijke inspanning niet bepaald raadzaam is. Of het kwaad kan om met een verhoogde hartslag te gaan racefietsen, is dus volkomen afhankelijk van de daadwerkelijke onderliggende oorzaak. In theorie KAN het kwaad, maar de kans dat het geen kwaad kan lijkt met statistisch gezien vele malen groter. Vraag het anders even telefonisch na bij je huisarts…

  41. Hallo, Ik loop nu een maand met een versnelde hartslag rond de 120 in rust. Het begon allemaal met hyperventilatie. Nu een maand verder te zijn zitten ze te denken aan een WPW syndroom. Nu heb ik een implanteerbare / geïmplanteerde looprecorder oftewel Insertable Loop Recorder (ILR), dus kunnen ze mijn hartritme in de gaten houden. Ze zijn nog op zoek naar die laatste 20% bewijs voordat ze bij mij ablatie doen. Ik ben ontzettend onzeker en bang, angst overheerst nu echt en weet eigenlijk niet zo goed meer wat ik doen moet. Elke x naar ’t ziekenhuis en te horen krijgen dat er niks aan de hand is, is ook niet leuk. Maar ik probeer voor mezelf gewoon bewijs te zoeken dat het niet gevaarlijk is. Heeft iemand hier ervaring mee?

    • In geval van Wolff-Parkinson-White-syndroom (WPW) gaat tachycardie maar al te vaak hand in hand met hart-overslagen oftewel ‘extrasystolen’. Onder dit artikel over extrasystolie vind je verscheidene reacties van WPW-patiënten… Wellicht bieden ze enige geruststelling… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  42. Wil graag mijn ervaring toevoegen. Ben zelf 62, al jaren rustpolsslag van 90 dus misschien Val ik buiten .. Mijn punt is dat ik al 8 jaar probeer door dagelijks cardio en kracht training mijn hartslag plus gewicht! Omlaag te krijgen.. Resultaat geen gram eraf, nog steeds 90 slagen in rust. Heb geen klachten, niet echo kortademig bij sporten, max. Dat ik haal is 200 slagen, Dan Ben ik wel buitenadem, maar ook weer gauw terug op 90. Gebruik geen medicijn, wel koffie! Blijf het jammer vinden dat het maar niet lukt hartslag en gewicht omlaag te krijgen……

    • Hallo! Ben je al eens langs een diëtist geweest. Het kan zijn dat je te weinig eet en te veel beweegt dan klopt het wel dat je niets afvalt maar alleen maar aankomt.

  43. Hallo, ik heb 4 jaar terug een sluiting van een ASD (atriumseptumdefect)-operatie ondergaan. Sindsdien heb ik last van tachycardie en dit telkens een 5 à 10 sec na een inspanning. Zelfs al is de inspanning van korte duur bijvoorbeeld bij rechtstaan. Iemand ervaring mee en vooral kan dit verholpen worden?

  44. Ik ben 58 jaar en heb al jaren aanvallen van tachycardie, doch dacht steeds dat het hyperventilatie was. Mijn schildklier is getest en normaal, heb wel milde vorm van slaapapneu maar te mild om masker te dragen. Wel heb ik een hartslag van maar 50 in rust. De aanvallen worden met het ouder worden heviger en erger, d.w.z. hevige pijn in mijn bovenarmen en draaiduizeligheid.. dat maakt me bang.. Heb ook kastje gedragen en slaaponderzoek hebben uitgewezen dat de storing in mijn rechter hartkamer zit van het hart, doch een ablatie wil men niet uitvoeren omdat men door het hart moet en niet zeker is dat ik er vanaf zal zijn nadien… ook heb ik s’ nachts perioden van ademstops en zeer onregelmatige hartslag. Nu pillen gekregen: Sotalol Sandoz van 80 mg, Durf ze niet goed te nemen omdat je ze niet mag nemen onder de 50 hartslagen en ik zit op de grens van 50.. weet niet meer hoe het verder moet..

  45. Ik heb al 2x voorgehad dat tijdens krachttraining tussen de sets mijn hartslag ineens verhoogde tot 240bpm zomaar en pas na tien minuten over ging. Anders is men hartslag normaal. Heeft hier iemand ervaring mee? Is dat gevaarlijk? Door wat kan dat komen?

    • Precies dit dus hè. Ik heb het dit ook gehad. Ik was wat aan het cardioën (warming-up). Vervolgens lekker bezig met krachttraining. En tijdens de rust springt me hart 1x over en vervolgens bonst die wel dik 200x per minuut. Ik werd hierdoor erg angstig, en begon te zweten. Durf nou niet zo goed meer naar de sportschool want dit is al de 2e keer dat dit gebeurd en ik ben er dus erg angstig door geworden. Ik ben bij de dokter geweest en die zegt dat als het weer gebeurd ik naar de cardioloog moet, maar ik durf dus niet meer voluit te sporten…

    • Hallo, Klinkt een beetje als ik heb, echter gaat het bij mij niet over zonder zo nodig medicijnen. Ik durfde in het begin ook niks meer te doen qua lichamelijke inspannen. Echter is dit nog maar een keer gebeurd aan de 5x. Daar zal ik als ik jou was echt niet bang van zijn. Want als wat jij beschrijft hetzelfde is als ik dan ligt het aan een prikkel in je hart dat wordt doorgegeven van een zenuw en niet door je lichamelijke inspanning. Hopelijk ben je zo wat gerustgesteld. P.S. Hetgeen wat ik heb heet AV-nodale re-entry tachycardie (AVNRT) en ik doe ook verschillende sporten waaronder krachttraining.

  46. ik heb heel snellere hartslag, vooral in rust . en ik kan niet slapen . huisarts zegt das is sinus tachycardie . ik ben bang dat iets mis is

    • Net ablatie laten uitvoeren voor sinustachycardie en nog steeds last van hartritmestoornissen, tevens SVT supraventriculaire tachycardie… Krijg bètablokkers en kalmeringsmiddel voorgeschreven. Al jaren last van hyperventilatie en paniekstoornissen in rust. Geen idee of ik slaapapneu heb. Slaap slecht en wordt vaak wakker in rust hoge hartslag en overslaan van hartritme…

  47. mijn hartklopping komen te vaak terug som 2x per week hou wel 8/10 uur aan soms 4 uurtjes vindt ik zo vervelend, ik heb al onderzoeken gehad in het ziekenhuis hart was niks mis mee. zeggen stress te maken, met fietsen krijg ik het ook door inspanning gaat het ook mis. help me even voor uitleg en tips.

    • Bovenstaand artikel gaat over een te snelle hartslag, niet over hartkloppingen. Over hartkloppingen oftewel palpitaties kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over hartkloppingen en dit artikel over extrasystolen (met daaronder 800+ vragen en antwoorden van ervaringsdeskundigen en lotgenoten). Daar kun je eventueel ook specifieke vragen achterlaten. Sterkte!

  48. Ik worstel de laatste jaren met mijn hemoglobinegehalte ten gevolge van overmatig bloedverlies. Indien mijn hemoglobine weer lager is dan 6 dan slik ijzertabletten om het tekort aan ijzer aan te vullen. Nu is het zo dat ik circa tweeënhalf jaar aan mountainbiken doe. Het laatste jaar fiets ik met een hartslagmeter. Na een training ligt mijn gemiddelde hartslag rond de 152 bpm. Augustus 2015 heb ik een operatie ondergaan om het overmatig bloedverlies tegen te gaan. Hb is nu 7,5 echter ferritinegehalte van 3 (lager dan ondergrens). Ik ben nu weer 2 maanden bezig met mountainbike en mijn gemiddelde hartslag is behoorlijk omhoog gegaan van 152 bpm naar 164 bpm. Terwijl ik me na afloop minder vermoeid voel dan voorheen.. Wat zou hier de oorzaak(en) van kunnen zijn. Moet ik me zorgen gaan maken? Groetjes, Ina

  49. Ik heb lage hartslag 55 soms minderde ik warmte zit maar als ik beweeg sta ik opeens 170 tot 180 hartslagen per minuut. Ik test niet meer omdat ik bang ben ik heb ook veel last van onwel en suf en zwarte plekken en ik hart steken en nog kloppingen echt ik weet niet wat ik moet doen en waar kan ik me laten na kijken of via app?

    • Gewoon contact opnemen met je huisarts. Die kan eigenhandig een aantal standaard testjes doen en je indien nodig doorverwijzen naar de juiste specialist. Sterkte!

  50. Hi, Ik ben bijna 18 weken zwanger en bekend meer hartkloppingen en overslagen. Net liet ik bijna een kopje vallen en ik schrok. Mijn hartslag vloog omhoog zo erg dat ik m niet eens durfde te meten met mijn app wat ik normaal gesproken zo’n 15 keer per dag doe. Normaal ligt de hartslag rust tussen 70 en 80. Maar ik hoef maar iets te doen of hij zit op 110. Nu zit hij weer op 90 maar voel mij slap en angstig. Durf niet uit de stoel te komen. Wat kan ik doen? Zodat t niet weer gebeurd?

    • Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wat je het beste kan doen is contact opnemen met je huisarts. Waar je naar mijn mening rekening dient te houden is je schildklier. Zijn je basale schildklierwaarden (TSH en FT4) al eens getest sinds de aanvang van je zwangerschap? Beterschap!

  51. Mijn vriend heeft altijd een vrij lage hartslag gehad (46). Hij heeft de laatste tijd echter een lichte vorm van hartfalen en daardoor een dikke enkel (het vocht wordt niet snel genoeg afgevoerd). Zijn hartslag is ook nog lager geworden, namelijk 36. Echter op een nacht kreeg hij opeens hartkloppingen en was zijn hartslag 83. Dat bleef uren en uiteindelijk werd het 54 overdag. Hoe kan dit ontstaan? Zijn huisarts wilde een week voordat dit gebeurde zijn bloed onderzoeken op de hoogte van het kaliumgehalte…

    • Hallo Engelien, Ik zou een verwijskaart voor de cardioloog vragen , vorig jaar lag ik in het ziekenhuis voor longontsteking en daar kwamen ze er achter dat ik een hartslag van 40 slagen per minuut had en bij inspanning liep hij op naar 90 . Ik heb toen fietstest gedaan en CT scan en MRI scan en holterkastje mee naar huis , mijn hart sloeg ook weleens uit het niets twee uur lang op hol . Ik heb nu een pacemaker en daar ben ik echt blij mee ik kom nu niet meer onder de 60 slagen per min dus voel me minder moe. Ik ben 50 en was altijd moe en altijd vocht in mijn benen ik draag al vanaf mijn 20ste steunkousen. Ik ben blij dat ik nu onder controle ben en voel me een stuk beter. Dus een bezoek aan de huisarts of cardio is altijd aan te raden! M.v.g. Ellen

  52. Hallo, Ik ben een vrouw van 29 jaar en heb sinds de zomer last van hevige hartkloppingen. Hartslag vanuit het niks rond 150. De ergste keer duurde het 2 uur voordat de hartslag weer rustiger werd. Ik lag enorm te zweten en te rillen. Ik heb sindsdien periodiek last van hartkloppingen (in mijn jeugd ook een paar keer gehad, maar niet zo vaak als nu). Soms wordt ik eerst bleek. Meestal duurt het een halfuur. Van de zomer paar keer bij huisarts geweest en metoprolol geslikt. Bloedonderzoek voor schildklier gehad, deze werkt normaal. Doorverwezen naar cardioloog. Heb een holterkastje gekregen voor 24 uur. Daar is allemaal niks uit gekomen. Volgens de cardioloog zijn de hartkloppingen een reactie op ‘iets’. Hij kon verder niks meer voor me betekenen. Nu komen de hartkloppingen evengoed nog weleens terug. Weer bij huisarts geweest, maar hij wil er verder niks mee doen want hij weet niet waar het aan ligt. Ik heb geen stress. Ik voel me niet begrepen door mijn eigen huisarts. Vind het erg naar dat het steeds terug blijft komen. Zeker op het moment zelf voelt het erg onprettig, maar ik blijf rustig. Je kunt niets anders doen dan rustig afwachten tot het weer over is. Meestal gebeurt het midden in de nacht, maar ook wel overdag. Heeft iemand hier ervaring mee of bruikbare tips? Alvast bedankt! M

    • Beste M, Hartkloppingen hebben in beginsel niet per se van doen met tachycardie (al kunnen ze natuurlijk wel gezamenlijk voorkomen). Ik denk dat je meer zult hebben aan dit artikel over hartkloppingen en dit artikel over extrasystolen in het bijzonder… Onder dat artikel staan inmiddels 800+ reacties van ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Ben je al eens getest op hyperventilatie en slaapapneu? Heel vel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

    • Hoi,
      Vrouw 23 jaar.
      Ik herken een deel in je verhaal. Ik heb nu al ongeveer iets meer dan 3 jaar “hartkloppingenaanvallen” waarbij ik slaap en wakker word met een hartslag van 200 terwijl die dan een minuut ervoor 75 was in mij slaap. Ben niet bang heb dan ook geen nachtmerrie gehad. Enigste wat ik voel is dat mijn hart uit mij. Lichaam bonkt en mijn spieren trekken samen alsof je het ijskoud hebt. Herken je dit? Oorzaak word maar niet gevonden en ze komen steeds meer terug. Na een reeks van zulke aanvallen in augustus werd bij mij hyperthyroide vastgesteld. Die is nu inmiddels als de laatste 3/4 weken te laag. Tsh 2,5 ft4 10,8 – tsh 6 ft4 11 – tsh 23 ft4 11,8. Dit was vannacht de kaatste meting na zo een aanval. Hartslag is regelmatig daar lag het niet aan. Bloedsuiker was 6. Moet wel erna super veel plassen. In het uur wat volgde zeker wel 1 liter. Droge mond. Hitte opvliegers. Verder zaten ze te denken aan dat mijn bijnier teveel adrealine aanmaakt daarvoor vang ik nu plas op. Ik ben radeloos!! Herkent iemand dit?

  53. Elma van den Berg Reageer

    Hallo allemaal, Ook ik kamp sinds drie jaar met (sinus)tachycardie-aanvallen, die helaas in frequentie toenemen. Extra probleem is dat ik heel slecht tegen medicijnen kan. Mijn hartslag is niet eens zo heel hoog als ik de reacties hieronder lees, meestal rond de 120 slagen per minuut, maar mijn bloeddruk schiet dan meteen omhoog: 180/105 is dan ongeveer de waarde. En dan voel ik me daarna enorm moe en slap. Heeft iemand hier ervaring mee? En weet iemand mogelijke oplossingen? De cardioloog kan geen oorzaak vinden.

  54. Als ik zo alles lees dan zijn er veel teveel mensen met zorgen. De enige die die zorgen kan onderzoeken is en start bij de huisarts. Alleen dan kan je gerustgesteld worden of verder verwezen. Dat wil niet zeggen dat je jezelf vooraf niet op de hoogte stelt van allerlei mogelijkheden v.w.b. tachycardie. Schrijf die op en bespreek ze met de huisarts.

  55. Nu 21,5 week zwanger. Twee jaar terug voor het laatst last van astma gehad. Nu is het sinds november weer terug. Eerst Flixotide 250 2x daags en ventolin 3 tot 6x daags gehad. Na anderhalve maand moest ik dit proberen af te bouwen. Meteen kwamen de klachten weer terug. Daarna Budosenide 200 1x d + ventolin gekregen. Maar dit werkte absoluut niet. Woensdag bij huisarts geweest. ’s ochtend 38 graden koorts maar ’s middags bijna 40 graden koorts. Extreem moe. Mijn werk moest ik iedere keer onderbreken omdat mijn armen en benen wel lood leken! Hartslag in rust constant 120. De huisarts heeft overleg gehad met longarts die vond longembolie niet heel waarschijnlijk. Op advies van longarts foster 100 2x daags twee pufjes en ventolin. Vandaag nog steeds heel benauwd na het praten al. Trap lopen alles kost moeite en ik krijg het benauwd. Ik ben al op na een telefoon gesprek van 10 minuten. Overal op internet staat dat je foster niet mag gebruiken als je zwanger bent. Door de moeheid ben ik gewoon moedeloos. Nu heb ik koorts maar als ik geen koorts meer heb durf ik me ook niet ziek te melden terwijl het me eigenlijk gewoon niet lukt omdat ik op ben. We hebben 3 chronisch zieken; 1 iemand is per direct ontslagen, nog 1 collega werkt aangepaste werktijden. Aan de huisarts durf ik het niet te vragen omdat ik bang ben dat ik me aanstel. Als ik me rustig hou gaat het goed! Maar bij iedere inspanning gaat het mis.. Hoe moet ik hier tegenover staan?

    • Heb je al eens een longfunctietest ondergaan? En zijn je schildklierwaarden, ijzer, vitamine D en vitamine B12 al eens gecontroleerd?

  56. het verbaasd me dat iedereen van jong tot ouder, hier precies weet hoe hoog zijn/haar hartslag is… Die van mij is pas gemeten op een professioneel apparaat en was in rust 130 er werd mij geadviseerd naar de huisarts te gaan, heb het niet gedaan omdat ik er verder geen last van heb en werkelijk geen idee heb hoe hoog hij ’s nachts of op andere tijdstippen van de dag… Hoe weten jullie je hartslag zo goed? Loop je dan de hele dag met een hartslagmeter in de hand of zo?

    • sporthorloge met hartslagmeter. Er zijn apps die je op je smartphone kan zetten waarmee je hartslag gemeten kan worden. Rustig zitten en aan je halsslagader 1 minuut de slagen tellen als je je vinger er licht op legt tot het voelt kloppen (niet indrukken, dan druk je de bloedtoevoer naar je hersenen weg).

  57. Christine van Pareren Reageer

    Normaal voor mij (vrouw, 63 jaar, marathonloopster) is een rustpols van 40 of ’s nachts rond 35. 1 maand geleden een fikse griep gehad en enkele kilo’s afgevallen. Ik ben nu klachtenvrij. Nu lukt rustig een paar kilometer lopen niet zonder een voor mij abnormaal hoge hartslag (145-180) dat ik normaal alleen bij een 10 km wedstrijd heb. Mijn rustpols is meestal 10-15 slagen p/m hoger dan vóór de griep. Ik maak mij zorgen. Wandelen met een hartslag tussen de 60 en 90 is echter geen probleem. Moet ik gewoon nog een maand wachten voordat ik weer kan hardlopen (tempo: 8′ p/km)? Of zou er iets aan de hand zijn? Vorige week wees een ECG geen probleem aan.

    • Ik ben sinds geruime tijd kortademig ik kwam daarmee bij de cardioloog terecht deze vertelde mij na enkele onderzoeken (foto, echo, scans, enz)… Er is alleen geconstateerd dat ik een hartruis had omdat er een hartklep niet goed afsloot. Zo ben ik geruime tijd onder controle gebleven bij deze arts. Ik bleef maar pijn houden en harttesten volgen. Tot de arts longarts een beetje kribbig zei dan ga ik in het hart zelf kijken (hartkatheterisatie) dan zullen we zien dat er niets is. Een week later kreeg ik deze hartkatheterisatie en wat bleek er zat een ader totaal verstopt. Even later op het spreekuur zei de longarts tja ik zit te bedenken wat we nu gaan doen opereren, dotteren + een stent of proberen om het op te lossen met medicijnen. Er werd voor het laatste gekozen na ongeveer 1,5 jaar werd ik hersteld verklaard het hart had volgens de longarts zelf een nieuwe omweg gemaakt. Dus blijf altijd aandringen op verder onderzoek!!!

  58. Hallo, Ik ben Bo en ik ben 13 jaar ik heb vaak dat ik rustig zit en dat mijn hart ineens heel snel gaat kloppen ik wordt dan helemaal niet lekker en als ik mijn hand op mijn borst leg voel je hem helemaal kloppen. Ik heb er het meeste last van in de douche. Of als ik sport dan gaat mijn hartslag erna niet langzamer. Maar het hoort niet dat je als 13 jarige last heb van je hart of wel?

    • Hoi Bo, Het kan veel oorzaken hebben waardoor je hartslag snel omhoog gaat. Bij mijn dochter begonnen de klachten toen ze 16 was. Ze gebruikt nu (net als ik) medicatie. Meestal zakt mijn hartslag ook moeizaam na inspanning. Gelukkig kunnen we er oud mee worden maar het is wel lastig. Onze huisarts nam mijn klachten in het begin niet serieus. Pas toen mijn hartslag helemaal niet meer tot rust kwam (140) werd ik doorgestuurd voor onderzoek. Ik was toen 29. Het is belangrijk om in de gaten te houden of je ook duizelig wordt. Je kunt het in ieder geval een keer bespreken met je huisarts. In ieder geval veel sterkte. Maak je maar niet teveel zorgen. Groetjes van Jos

    • Laat bij een onverklaarbaar verhoogde hartslag in combinatie met rusteloosheid altijd even je schildklierenwaarden (TSH en FT4) inspecteren!

    • Hoi Bo, Mijn dochter had ook last van een verhoogde hartslag. Bij haar begon de tachycardie toen ze 16 jaar was. Als het zo blijft, kun je het bespreken met de huisarts. Sterkte, Jos

  59. Goedendag, Ik ervaar ook op de meest willekeurige momenten een ontzettend hoge hartslag. Ik kan weken doorgaan zonder problemen, en dan opeens verhoogt mijn hartslag tot een abnormaal level (het level dat ik normaal bereik na een half uur intensief hardlopen of fietsen of iets dergelijks) waardoor ik prikkels voel door mijn bovenlichaam en me slap begin te voelen. Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met verhoogde hartslag, en dit voelt toch best beangstigend. Ik ga hier sowieso even mee naar de huisarts, maar ik hoop toch dat iemand mij hier al wat informatie kan geven. Vr. Groet, Tjeerd Bakker

  60. Af en toe heb ik ook last van een hoge hartslag ongeveer 180 slagen per minuut. Ik krijg hoofdpijn en wordt heel zweterig en krijg een oppervlakkige ademhaling! Door middel van persen op mijn gezicht kan ik mijn hartslag soms weer naar beneden brengen! Het lijkt er nu ook op dat inspanning ook me hartslag op tilt brengt! Begin me wel een beetje zorgen te maken. Ben 54 jaar maar dit wil ik eigenlijk niet.

  61. Ik heb zeer vele last van onregelmatig hartslag soms ga lager dan 60 soms 60 en eens 80 en 70 is meestal onwel vallen en draaiingen maar ook vaak 175 in rust als ik fiets of wandelt is hartslag trek naar 185 en dan ben ik flauwval en misselijk. Nu weet niet wat ik kan doen? Kan je tips geven of kan helpen? Bij is al eens gebeurd ff beetje te fietsen 187 en op eens ging hartslag 70 kan dat? en ik heb last van hartkloppingen en pijn en soms moet gaan liggen omdat ik vaak onwel word of suf word.

  62. Kaaha Geesaale Reageer

    Hoi, Ik heb een vraagje. Ik heb al 2 dagen meerdere momenten op de dag tijdens rust een hartslagen van 100-103 per seconde. Ik zit dan op deze moment te wachten op de bus of rustig thuis op de bank. Ik voel me helemaal opgejaagd, duizelig en slap. Ik ben hiermee eerder naar de huisartsenpost geweest. Ondertussen is m’n hartslag gezakt en ben ik naar huis gestuurd. Mag ik me zorgen maken? Is het nodig om contact op te nemen met de huisarts? Dank u wel!

  63. M Moeder van twee Reageer

    Hallo, Hier een vrouw van nu 26 jaar. Met 18 begonnen met last van tachycardie. In rust standaard rond de 170 tot 180 hartslagen per minuut, bij inspanning ver boven de 200 slagen. Verschillende medicamenten gebruikt waarbij hartslag niet lager komt dan 120 BPM. Afgelopen jaren twee kinderen gedragen en via natuurlijke weg gebaard met alle gevolgen van dien. Altijd te horen gekregen dat jonge mensen bijna nooit een hartaandoening hebben. Maar dat klopte niet. Nu wederom op zoek naar een juiste behandelmethode. De tachycardie beïnvloedt mijn leven dagelijks.

  64. Hallo Paul hier Jose ik heb het gelezen, maar heb de cardioloog daar nog niet naar gevraagd naar die koorts, of verhoging. Maar ga het wel doen. Maar er zijn wel meer dingen die ik weten wil. Ik kreeg een paar dagen geleden het medicijnpaspoort daar stond ook op dat ik LQTS had en Parkison syndroom. Heet ook dat met Brugada te maken, en ben je draagster kun je zelf ook Brugada krijgen. dat zijn heel wat vragen. Twee dagen later kreeg ik weer een medicijnpaspoort en daar was LQTS en Parkison weggelaten dus mag ik dat niet weten, denk ik nou. Dat was het dan weer. Groeten van mij.

    • Beste Jose, Ik denk dat je Lange QT-syndroom (LQTS) en Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW). Beide syndromen behoren tot de (erfelijke) hartritmestoornissen. Brugada-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is, wat kan leiden tot verscheidene ritmestoornissen. In principe komen Brugada en WPW zelden tezamen voor. Aan Brugada en LQT(3) kan soms wel eenzelfde mutatie ten grondslag liggen. Ik vraag me dan ook af welk van je twee medicijnpaspoorten correct was… Ik ben overigens GEEN arts, dus inhoudelijke uitspraken over iemands individuele hartproblematiek kan en mag ik niet doen. Vraag gewoon even om opheldering bij je huisarts en/of cardioloog. Succes!

  65. Nancy van der meiren Reageer

    Geachte, Vanaf ik ’s morgens opsta is mijn hartslag al 110, dan ’s middags ineens gaat het naar 130 zonder enige inspanning. Overmatig zweten is er ook bij. M.v.g. Nancy

    • Robert Delhaye, Hasselt (B)

      Als men geen onderliggende oorzaak van buiten het hart kan vinden, kan een ablatie de enige oplossing zijn. Ik moet ook een ablatie laten uitvoeren. Dit jaar al drie keer in het ziekenhuis geweest, enkele dagen op de hartbewaking waarbij de hartslag omlaag wordt gebracht van ongeveer 137 naar tussen de 80 à 90. Dat duurt meestal zo’n drie dagen. Ik reageer nauwelijks op medicatie, zelfs niet op zeer sterke anti-aritmie medicatie (infuus, injecties). Dus er wordt steeds weer een cardioversie uitgevoerd, nadat ze eerst een slokdarm-echografie hebben genomen om te controleren of er zich bloedstolseltjes in de voorkamers zitten. Dan krijg je een shock van de defibrillator en kun je er weer een maand of drie tegenaan, blijkbaar. In alle gevallen ontwikkelde zich de aritmie/tachycardie ’s nachts. Soms (zelden) verdween de aritmie vanzelf, maar meestal bleef de aritmie/tachycardie gewoon doorgaan, en moest er (weer eens) een cardioversie worden uitgevoerd. Ik vraag me af of het niets te maken kan hebben met een voedselallergie? Maar, kortom, als alle “externe” en “onderliggende” oorzaken zijn uitgesloten, kan het alleen maar met de geleiding in het hart zelf te maken hebben, en kan een ablatie dé oplossing zijn.

  66. Beste Paul, Hier kwam ik nog maar kort geleden achter, met die verhoging. Afgelopen jaar heb ik ook al op de hartbewaking gelegen vanwege een te snelle hartslag. Bij de cardiotraining zie ik ook dat dat niet goed gaat, ondanks een pacemaker, raar hè?! Groeten en bedankt voor de uitleg en de tip! Ik moet in augustus weer naar mijn cardioloog en zal het aangeven. Nogmaals bedankt!

  67. Ik heb een vraagje. Ik ben draagster van het Brugada Syndroom, heb een Sick Sinus Syndroom en draag een pacemaker. Ik ben niet ziek, maar als ik ga lopen of zwemmen of een beetje lang aan het werk ben, word ik flink rood en heel erg warm. Ik zweet nooit, wat ik voor sport ik ook doe. Heb daarna eens een paar keer koorts opgenomen en iedere keer weer tussen de 38,2 of 38,5 verhoging (of koorts, hoe je het ook noemen wil)… Hoe kan dat? Want omdat ik lijd aan Brugada kan koorts bij mij ook een ritmestoornis veroorzaken, daar wordt ik niet vrolijk van! Met vriendelijke groeten, van Jose

    • Beste Jose, Zoals je aangeeft, kan bij het brugadasyndroom een ritmestoornis worden uitgelokt door koorts en bepaalde medicamenten. Vandaar ook dat men adviseert om bij Brugada + koorts eenmalig een ECG te laten maken. Indien er bij koorts geen afwijkingen worden gezien op dit ECG, adviseert men om voortaan -in geval van koorts- paracetamol te gebruiken om de lichaamstemperatuur te doen dalen. Zolang brugadapatiënten bij aanvullend cardiologisch onderzoek (ECG, Holteronderzoek en inspanningstest) geen duidelijke afwijkingen en geen wegrakingen vertonen, is er waarschijnlijk een minimale kans op gevaarlijke hartritmestoornissen en is behandeling doorgaans onnodig. (bron + bron) Koorts treedt normaliter op in geval van een ontsteking of infectie… Over het algemeen wordt een lichaamstemperatuur tussen de 37,5 en 38,4 °C onder de noemer ‘verhoging’ (subfebriele temperatuur) geschaard. Een lichaamstemperatuur van 38,5 °C of hoger noemt men ook wel koorts/febris/pyrexie. Deze grenzen hebben een klinische relevantie omdat vanaf een temperatuur van 38,5 °C bacteriëmie (de aanwezigheid van bacteriën in de bloedbaan) aannemelijk wordt. Aangezien je regelmatig last hebt van temperatuurverhogingen en de hoedanigheid van de lichaamstemperatuur in jouw individuele situatie extra belangrijk is (vanwege Brugada) ZOU het wellicht toch raadzaam kunnen zijn om je bloed eens te laten controleren op ontstekingswaarden/ontstekingsparameters en desnoods eens een bloedmonster op kweek te laten zetten. Koorts heeft overigens niet altijd een duidelijke oorzaak. Koorts zonder aanwijsbare oorzaak wordt vaak onder de noemer FUO (Fever of Unknown Origin) geschaard. Hoe het komt dat je verhoging krijgt, kan ik je dan ook niet zomaar vertellen… Overigens is het vrij gebruikelijk dat je lichaamstemperatuur tijdelijk stijgt tijdens het sporten (en na het sporten een tijdje verhoogd blijft)… Duursporters behalen vaak lichaamstemperaturen van 39 (tot net boven de 40) graden Celsius… Mocht je je zorgen maken, bespreek je vraagstukken dan eens met je cardioloog. Heb je het met je cardioloog überhaupt al eens gesproken over sporten met Brugada? In ieder geval veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  68. Hallo, Vorige week ben ik in het ziekenhuis geweest voor het maken van een ECG. Dit omdat ik zeer gestrest was en op vakantie ging en wat dingen uit wilde sluiten. Eenmaal in het ziekenhuis ging me hart tekeer en ook tijden de ECG. De cardioloog heeft wat dingen op papier gezet maar weet niet hoe ik dit moet interpreteren: Beoordeling: Sinustachycardie Niet beduidend. Conclusie: Sinustachycardie (tijdens ecg: 109 hartslag) is een pathologisch ritme maar secundair. Met name de woorden secundair en niet beduidend weet ik niet goed te interpreteren? Net als pathologisch (voorkomend uit een ziekte?). Kan stress/spanning/angst ook voor pathologisch ritme zorgen? Groeten, Bas

  69. Hoi allemaal, Ik heb na een periode van relatieve rust weer meer last van overslagen. Na een vliegreis heb ik ook enkeloedeem, maar dat schijnt toch wel van veneuze insufficiëntie te komen, aangezien het zich vooral ’s avonds voordoet. Als ik gewoon rust en niet veel rondloop, heb ik er geen last van. De afgelopen week had ik immens veel overslagen. Een dag of 3 lang. Bij een bezoek aan de lokale supermarkt was de extrasystolie zo erg dat iedere beweging en iedere stap weer nieuwe extrasystolen uitlokte. Ik was er totaal niet meer gerust in, maar ben al te vaak naar het ziekenhuis geweest en daar komt men er toch nergens mee. Het blijft bij: “Wij menen dat je leven niet in gevaar is – Je mag weer naar huis”. Woensdag, donderdag en vrijdag weer veel hartoverslagen dus. Zaterdag brak er een keelontsteking uit. Dat doet me denken: was mijn lichaam aan het vechten tegen die besmetting? De hartoverslagen waren ook allerhande: Niet alleen die typische bons bij de nieuwe slag, na één slag die wegvalt. Ook langere pauzes tussen twee hartslagen, hartslag tussen twee normale slagen in, soms al eens een zwakkere slag en daarna draait de boel precies even in de prut etc. Ik voel ook de activiteit aan de linkerkant van mijn hart. Binnenin voel ik dan vaak een bons of gewoon een soort elektrische prikkeling. Alsof ze met een grote elektrode in je lijf zitten die ineens vuurt. Verder voel ik ook wel iets dat lijkt op mijn darmen die borrelen, maar dan op de plaats van mijn hart. Dit gaat ook altijd gepaard met overslagen. Dus, zelfs al zijn het mijn darmen die ik hogerop voel, het doet toch wat met mijn hart. Op het moment van een ECG heb ik altijd wel een redelijk goed beeld. Nooit zoals het hier op zijn slechtst thuis is. Daarom dacht ik eraan om een toestel te kopen om dit zelf te registreren. Ik zag onder andere de Omron HeartScan HCG-801 Handheld ECG. Nu vraag ik me daar wel bij af: het toestel werkt slechts op 1 ‘afleiding’ of contactpunt.
    Daar waar een normaal ECG er 12 heeft en de 24-uurs monitor van de cardioloog er 5 had. Ooit zag ik hartmonitors met 3 afleidingen in gebruik (die zijn er vast wel nog) maar daar werd al van gezegd dat het niet veel soeps was, wat er op te zien was. Zou dit toestel van Omron dan een wijze aankoop zijn v.w.b. extrasystolen en aanverwante hartritmestoornissen? Het is ook wel duur… Het zou beter zijn om het te kunnen huren of zelf kopen en daarna doorverhuren. Iemand die hier een mening over heeft?

    • Gewoon de cardioloog vertrouwen. Na 12 jaar opleiding en tienduizenden patiënten behandeld te hebben gaat hij niet eens nattevingerwerk bij jou verrichten.

  70. Hallo, Een keer in de 2/3 maanden word ik wakker van een super snelle hartslag. Ik weet niet precies hoe snel, maar dan lijkt hij wel uit mijn borstkas te springen. Een half jaar geleden heeft dit een keer van 12 uur s nachts tot 6 uur s morgens aangehouden, mijn hartslag was zeker constant 200bpm. Ik twijfelde om naar de NightCare te gaan, maar omdat ik vaker paniekaanvallen had gehad, wist ik niet of ik me aanstelde. Mijn dokter zegt dat dit komt, omdat je hart wel eens overslaat en daarna harder moet pompen. Mij lijkt het toch wat anders. Na de keer dat het zo erg was, voel ik me heel anders in m’n hoofd. Ik vraag me af of dit iets er mee te maken heeft en wat het zou kunnen zijn? Van de snelle hartslag heb ik meestal dus s nachts van als ik er wakker van word, maar komt ook wel eens overdag voor, maar dan valt het minder op. Groetjes, E

    • Hoi!

      Ik herken je verhaal helemaal. Uit het niets wakker worden met een bonkend hart en een hartslag van 200. Ik moet zelf ook altijd “trillen” alsof mijn spieren samen knijpen door de kou. Achteraf moet ik altijd heel veel plassen. Herken je dit? Heb je al een oorzaak gevonden?

  71. Ik heb al jaren last van ernstige hoofdpijnen en ging daarvoor maar eens naar een neuroloog. Aan het eind van het eerste bezoek werd mijn bloeddruk gemeten: 200/135. Alarm dus. Ik slik nu een diureticum. Hoofdpijn heb ik niet meer. Sinds ik dit slik heb een een erg krachtige hartslag. Niet in positieve zin. Het bonkt in mijn bovenlichaam en keel, de hele dag en nacht. Het slaat vooral in rust regelmatig een slag over, of maakt een extra slag. Dan moet ik even hosten en is het weer over. Het gekke is, ik sport regelmatig en heb een goede conditie, maar sinds ik dit middel slik is mijn basis hartslag in rust van onder de 60 naar ruim in de 70 gegaan. Als ik ook maar íets doe gaat gelijk mijn hartslag snel omhoog. Ik slaap ook maar 3,5 uur per nacht. Nadat ik wakker ben geworden en naar de wc ben geweest kom ik niet meer in slaap. Wat er dan ook speelt, is dat ik iedere hartslag in mijn oren hoor ruisen/ bonken. Is dit herkenbaar en wat zou ik eraan kunnen doen?

  72. Hallo, Ik ben 17 jaar en heb in rust een normale hartslag, rond de 70. Toen ik 13 was had ik voor het eerst last van heel hard kloppen, zo erg dat ik helemaal heen en weer ging. Ik ben dan heel rustig. En buk ik bijvoorbeeld 1x, dan begint het weer. Het helpt heel erg goed om plat te gaan liggen. Dit heb ik nu nog. Soms wel 2 keer in de week en dan soms weer een maand niet. Ben bij de dokter geweest, heb 3 dagen met een kastje gelopen, alleen heb in die 3 dagen geen last m’n hartslag gehad. Daardoor vonden ze niks… Iemand enig idee wat dit is?

    • Dit klinkt als een vorm van ‘hartkloppingen’. Misschien extrasystolen of palpitaties. Weet je wel 100% zeker dat het je hartslag is die je voelt? Er zijn namelijk een heleboel fenomenen die nog weleens voor een verstoord hartritme worden aangevoeld. Hierbij valt te denken aan hartkramp, longklachten (waaronder hyperventilatie) en maagkrampen. Hetzelfde geldt voor krampen of spasmen van spieren nabij borstbeen en slokdarm. Heeft de cardioloog vervolgonderzoek ingepland?

  73. Hoi iedereen, Na jarenlang ‘onverklaarbare’ aanvallen te hebben gehad is er na het zoveelste ambulancebezoek eindelijk een soort van diagnose gesteld en een behandeling procedure gestart. Mijn hartritmestoornis is vermoedelijk AVNRT (AV-nodale re-entry tachycardie) en ik ben inmiddels op de wachtlijst gezet voor een ablatie. Deze zal binnen 6 weken ongeveer plaatsvinden. Het gevoel wat ik nu ervaar is dubbel. Ik ben in de bloei van mijn leven, en na deze behandeling zal ik eindelijk zonder continue angst voor aanvallen door het leven kunnen, maar zo’n behandeling is niet niks en eigenlijk ben ik ontzettend bang. De cardioloog heeft mij enigszins ingelicht over hoe de behandeling bij AV-nodale re-entry tachycardie in zijn werk gaat, maar toch zou ik graag een ervaring willen lezen van iemand die ook behandeld is voor AVNRT. De cardioloog zei namelijk dat het gedeelte na het branden het vervelendst is? Omdat ze dan er alles aan gaan doen om de stoornis weer op te wekken en je dus in mijn beleving met gierende hartkleppen op de behandeltafel ligt. Hoe dan ook, ik was al bang voor de behandeling, na dat verhaal van de cardioloog nog meer en ik hoop dat iemand mij gerust kan stellen! Groetjes, Maaike

    • Beste Maaike, Ik heb meerdere ablaties gehad, waaronder ook een voor AVNRT. Ik sta nu op de spoedlijst voor mijn volgende ablatie. De ablatie voor AVNRT valt heel erg mee, het branden doet geen pijn en is zo voorbij. Meestal zijn dat 2 tot 3 brandingen. Ze lokken de ritmestoornissen we uit en daarbij krijg je een hele snelle hartslag met de klachten die je tijdens een echte aanval ook zou hebben ervaren. Ik ben daar altijd heel rustig onder, je ligt namelijk op de beste plek die er is om ritmestoornissen te krijgen. Iedere ablatie is anders en de laatste ablaties die ik ondergaan heb en nog zal moeten, die gebeuren door middel van een anesthesioloog omdat er zeer veel (meer dan 100x) gebrand moet worden en ze op een plek moeten zijn die extreem gevoelig is. Mocht je nog vragen hebben of nog contact willen, dan hoor ik het graag.

    • Hoi Maaike! Ik heb morgen mijn 2e ablatie voor AVNRT. De eerste duurde lang en er is flink gebrand, maar ik wist dat het nodig was. Mijn ervaring lees je op mijn website: Labeek.nl. Je bent in goede handen! Heel veel sterkte, je doet het voor een goede toekomst! Grt. Janneke

  74. Mijn hartslag is pas sterk omhoog gegaan na een kuur van injecties met met cortisonen. Is dit een bijwerking hiervan? En hoelang duurt het vooraleer dit weer uit je lichaam is? Mijn bloeddruk en hartslag was ervoor net aan de lage kant. Thx!

    • Dag Lizzy, Ik ben 61 heb soms overslag van hartslag die eerder aan de lage kant is. Nu na een lokale injectie met Xylocaïne en Cortisone hartkloppingen tot 170/min, het is de derde dag na de inspuiting ik legde ook meteen de link? Voel me beroerd… Slap in de benen en zeer moe. Ik vraag me af of mijn vermoeden juist is en hoelang het duurt.

  75. Hallo, Toen ik 25 werd kreeg ik een halfjaar later spontaan last van een verhoogde hartslag. M’n hart slaat in rust 180 en als ik loop 185 tot 190 keer per minuut. Ik ben al bij artsen geweest, maar die kunnen niks vinden. Ik heb vaak last van pijn op m’n borstkas en benauwdheid. De huisarts wil me geen medicijnen hiervoor geven want die vindt me te jong. En hij weet dat ik hier veel last van heb! Wat kan ik doen? Ik word er gek van zo veel last heb ik ervan…

    • Beste Amanda, Ben je al eens doorverwezen naar een cardioloog? Zo ja, is er een holteronderzoek, echo en een fietstest gedaan? Onder jouw bericht staat mijn ervaring met een hoge hartslag beschreven. Herken jij je hierin? Is deze hartslag in rust altijd verhoogd of treedt de tachycardie in aanvallen op?

    • Te jong voor hartmedicatie? Ik ben nu 19 jaar en zit al aan de bètablokkers. :)

  76. Ik wil mijn ervaringen omtrent een verhoogde hartslag graag met jullie delen. Ik ben een vrouw van in begin de 20 jaar. Mijn hartslag is altijd al aan de hoge kant geweest, maar 3 jaar geleden kreeg ik voor het eerst klachten (benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst). Voorheen was ik redelijk actief. Maar de klachten werden steeds erger tot op een punt waar ik mij niet meer kon inspannen (niet meer werken, niet meer naar school en niet met sporten). In het begin werd ik hierin natuurlijk niet serieus genomen, want wat kan er nou mis zijn aan het hart van zo’n jong iemand? Na veel opnames op de eerste harthulp, bezoeken en onderzoeken aan de cardioloog en internist werd er de diagnose Inappropriate Sinus Tachycardie (IST) gesteld, dit betekent dat de sinusknoop niet goed functioneert. Mijn hartslag was in rust altijd ver boven de 100 en nam abnormaal toe bij de minste inspanning. Hiervoor heb ik een ablatie gehad, alleen mislukte deze. Dit vanwege pijn en omdat de middenrifzenuw in het brandgebied zat (als deze geraakt wordt, heb je voor altijd problemen met ademen). Tijdens de ablatie bleek ik ook nog Supraventriculaire Tachycardie (SVT) te hebben, een AV-Nodale Re-entry Tachycardie (AVNRT). De AVNRT hebben ze tijdens deze eerste ablatie wel kunnen verhelpen. Mijn klachten namen steeds meer toe na de eerste ablatie. Mijn hartslag werd steeds hoger. Ik volgde hartrevalidatie, maar ik mocht mij vrijwel niet inspannen. Fietsen op nog geen 80W zorgde bij mij binnen 5 minuten al voor een hartslagfrequentie van boven de 200. Uiteindelijk heb ik een tweede ablatie gehad voor de Inappropriate Sinus Tachycardie (IST). Deze ablatie noemen ze een sinusknoopmodificatie. Hier ben ik nu net herstellende van. Mijn hartslag in rust is nu heel wisselend; de ene keer slechts 51 kloppingen, maar soms ook uitschieters naar 120. Over 6 maanden ongeveer weet ik het daadwerkelijke/blijvende effect van deze tweede sinusknoopmodificatie.

  77. Hoi Paul, Ik ben 24 jaar en heb sinds ik 10 jaar was een snelle hartslag. Nu ben ik heel erg afgevallen zonder een verklaring. Ik val nu zelfs onder anorexia. Maar sinds gisteren is mijn hartslag zelfs in rust 150 BPM. De dokters zeggen dat het aan mijn ondergewicht ligt.

    • Hoi Paul, Ik eet niet regelmatig en heb af en toe een vreetbui. Nu twee dagen voor de hartkloppingen heb ik geen eetlust meer. Maar de dokters kunnen niks aan mij vinden. Misschien slaaptekort en veel stress gehad? En mijn schildklier is ook onderzocht en is ook helemaal prima.

    • Heb je aanvullende klachten zoals lage buikpijn, maagpijn, misselijkheid, stoelgangproblemen, hoofdpijn, spierpijn, griepverschijnselen, et cetera? En wat voor onderzoeken heb je tot nog toe gehad, en bij welke artsen/specialisten?

    • Hoi Paul. Ze sturen mij nooit door naar de specialisten. Maar heb twee maanden eerder in de ziekenhuis gelegen wegens onderbuikpijn, toen hebben ze een hele bloedonderzoek gedaan en kwam niks uit. Klachten zijn af en toe last van darmen. Een beetje last van moeheid en een beetje last van mijn maag.

    • Sorry dat ik blijf doorvragen, maar je verhaal blijft op mij een tikkeltjes vaag en veralgemeend overkomen. Waarom ben je in het ziekenhuis opgenomen? Dat doen ze doorgaans namelijk niet zomaar… Welke onderzoeken -naast bloedwaardebepalingen- hebben ze tijdens je opname in het ziekenhuis precies gedaan (foto’s, scans, scopieën)? Welke organen (maag, darmen, lever, alvleesklier, galblaas) hebben ze onderzocht? Wat voor bloedanalyses heb je überhaupt gehad (vitamines, mineralen, ontstekingsindicatoren, hormonen)? Wat waren de bloeduitslagen? Dus qua hoeveelheden/concentraties in je bloedbaan… En wat zijn volgens jouzelf je voornaamste klachten? Logischerwijs heeft iedereen wel eens last van misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn… Wellicht kun je iets concreter en gedetailleerder zijn in je informatievoorziening…

    • Hoi Paul, Ze hebben mij niet opgenomen ik lag op de spoedeisende hulp. Ze hebben naar mijn eierstokken gekeken en via een echo naar mijn darmen. Met bloed hebben ze voor infecties gekeken en naar mijn urine en ze hebben naar harttrombose gekeken en naar longembolie. Ik heb 4 uur aan een ECG machine gelegen. Ze kunnen steeds niks vinden. Alles komt schoon terug.

    • Dus als ik het goed begrijp zoek je voornamelijk een verklaring voor je (ogenschijnlijk onverklaarbare) gewichtsverlies? Hoeveel kilo ben je afgevallen over welk tijdsbestek (qua weken/maanden)? Als je stelselmatig te weinig eet -al dan niet ten gevolge van overmatige stress- is gewichtsafname van enkele kilo’s niet ongebruikelijk. En als je voordien toch al licht en mager was, kun je door toedoen van enkele verloren kilo’s al vrij gemakkelijk in de buurt komen van een anorectisch lichaamsgewicht. Overigens zouden milde vormen van maagpijn, darmklachten en vermoeidheid enerzijds het gevolg kunnen zijn van verminderde voedselinname en anderzijds ook weer kunnen bijdragen aan een verminderde eetlust. Wat ik niet helemaal snap is om welke reden je destijds naar de spoedeisende hulp bent gegaan… Ik neem aan dat er toen geen sprake was van milde buikpijn, maar van hevige buikklachten. Om wat voor buikklachten ging het precies? Waar bevond de buikpijn zich precies en van welke aard was de pijn: hevige pijnsteken, brandende pijn, knagende pijn, kloppende pijn, uitstralende pijn? Overigens zijn de belangrijkste veroorzakers van onverklaarbare gewichtsafname (naast een te snel werkende schildklier): eetproblemen (v.w.b. hoeveelheid, regelmaat, variatie, voedingswaarde, voedingsstofdichtheid, nutritionele balans), eetstoornissen, voedselintolerantie, voedselmalabsorptie, enteropathie (ingewandziekte van darmslijmvlies en/of maagslijmvlies), darmparasieten of eencellige darminfecties. In zulke gevallen is er vaak ook sprake van lage buikpijn, verwante buikklachten en stoelgangproblemen.

    • Het kan ook een te snel werkende schildklier zijn. Ik zou dit laten onderzoeken, het verklaart namelijk je gewichtsverlies. Je stofwisseling gaat in geval van een te snelle schildklier in een hogere versnelling en je hartslag ook.

  78. Hee iedereen, Ik heb een vraagje: ik heb een redelijke hoge hartslag, in rust is deze rond de 135/140 (ik ben 20 jaar). Nou hoeft dit natuurlijk verder geen probleem te zijn, maar ik wil deze zomervakantie gaan duiken en vroeg me af of dit tijdens het duiken een probleem kan worden? Groetjes, Saskia

    • Weet je hoe het komt dat je een relatief hoge/snelle hartslag hebt? Of duiken problematisch is bij tachycardie, ligt namelijk helemaal aan de onderliggende oorzaak van je versnelde hartslag. In principe kan duiken tachycardie tijdelijk tegengaan, want als je duikt in koud water neemt je hartslagfrequentie plusminus 10% (tot wel 25%) af. Maar als er echt iets mankeert aan de gesteldheid/hoedanigheid van je hart, is duiken (potentieel) risicovol.

  79. Hee allemaal, Ik ben 13 jaar en heb een hartslag van gemiddeld over de 105 bpm. Ook is mijn hartslag vaak onregelmatig en heb ik zo nu en dan hartkloppingen. Ik weet niet of dit een probleem is en zo ja wat ik moet doen. Ik voel me altijd moe en ben radeloos, iemand misschien nog tips of tops?

    • Op zichzelf hoeft een hartslagfrequentie van 120 slagen per minuut geen problemen te geven, maar de aanvullende klachten die je erbij ervaart, lijken me geen goed teken. Ben je al eens bij de huisarts geweest hiervoor? Zo niet, bespreek dit dan eens met je ouders. Misschien dat er sprake is van een schildklierprobleem of iets dergelijks… Heel veel succes ermee!

  80. Charlie Perweson Reageer

    Hallo, Ik ben 13 jaar en ik kwam er anderhalf jaar geleden achter dat mijn hartslag gemiddeld in rust, boven de 120 bpm is. Ik weet niet hoe hoog m’n hartfrequentie is wanneer ik sport en ik heb regelmatig last van hartkloppingen. ’s Ochtends als ik opsta ben ik duizelig en ik ben telkens moe. Ik weet niet wat ik moet doen en/of mijn verhoogde hartslag consequenties heeft. Gr. Charlie

  81. Beste Paul, Ik ben een studente, 6ASO. Ik moet een onderzoeksopdracht doen voor mijn laatste jaar. Ik onderzoek wat hartslag en bloeddruk te maken hebben met je gewicht. Dus of zwaarlijvigheid al dan niet een invloed heeft op deze twee factoren. Misschien zou jij me hier wat meer over kunnen vertellen. Ook zou het handig zijn om uw volledige naam te hebben, zodat ik juist kan refereren naar dit artikel. Alvast Bedankt! Garcia George Yaniset

    • Beste Yaniset, Men heeft al een tijdje willen aantonen dat bloeddrukproblemen en hartslagproblemen overgewicht kunnen veroorzaken, maar voor zover ik weet is daaromtrent enkel associatie aangetoond en nog nooit causaliteit. Volgens mij is er wel sprake van vaststaande omgekeerde correlatie, dus dat overgewicht van negatieve invloed is op bloeddruk en hartslagfrequentie. En afvallen kan -afhankelijk van de manier waarop- voor zover ik weet positief uitpakken voor zowel bloeddruk als hartslag. Exacte gegevens kan ik je niet bieden, maar google bijvoorbeeld eens in Google Scholar op A. ‘relationship “body weight” “blood pressure”‘, B. ‘relationship “obesity” “blood pressure”‘ C. ‘relationship “obesity” “heart rate”‘ D. ‘relationship “weight loss” “blood pressure”‘, E. ‘relationship “weight loss” “heart rate”‘ en F. ‘relationship “body weight” “heart rate”‘. (bron + bron + bron + bron + bron) Ik heb overigens mijn achternaam van Gezondr verwijderd omdat de site inmiddels meer dan een miljoen unieke bezoekers per maand ontvangt, waardoor ik steeds meer vragen kreeg via mijn privé telefoon, persoonlijke e-mailadressen etc. Als je even een privéberichtje stuurt via de Gezondr Facebookpagina kan ik je desgewenst mijn persoonsgegevens toesturen. Succes met je onderzoeksopdracht! Groeten, Paul

  82. Ik heb al jaren een rustige en regelmatige hartslag. De laatste tijd word ik ’s nachts wakker en dan heb ik een extreem hoge hartslag (200+ bpm). Het is niet dat ik dan eng gedroomd heb, want het gaat niet weer over. Ik voel me op zo’n moment erg misselijk en moe, maar ik kan er niet door verder slapen omdat ik elke hartslag door m’n hele lichaam voel. Waar zou dit door veroorzaakt kunnen worden en wat kan ik doen om dit te verhelpen?

    • Hallo Felicia, Ik studeer verpleegkunde en ben bijna klaar met mijn opleiding. Zodra je slaap verwerk je geestelijk grotendeels de gebeurtenissen op een dag. Het feit dat je wakker wordt in de nacht kan wijzen op angst en stress. Misselijk en hoofdpijn kunnen hierbij passen, maar ik raad je aan naar je huisarts te gaan om dit te bespreken als dit vaker gebeurt. Succes! Gr. Ashana

    • Hoi!

      Ik herken je verhaal. Ik lig rustig te slapen en ineens word ik wakker met een hartslag van 200 die ik maar al te goed voel bonken in mijn borst. Verder trekken mijn spieren samen alsof ik het ijskoud heb en moet ik na zo een aanval super veel plassen. Herken jij dit ook?

  83. Hallo, Sinds kort heb ik last van een verhoogde hartslag. Het begon op een dag na een rondje hardlopen op het strand. Ik stap onder de douche en dan gaat mijn hart plotseling naar 180 bpm. Ik ben er behoorlijk van geschrokken en probeer sinds inspanning te vermijden. In rust klopt mijn hart ongeveer 70 slagen per minuut. Na een aanval van tachycardie voel me eigenlijk nooit misselijk of moe. Het gevoel blijft terugkomen onder de douche. Gr. Mart

    • Hallo Mart, Ik studeer verpleegkunde en ben bijna klaar met mijn opleiding. Zodra je onder de douche gaat staan en warm water over je lichaam stroomt zullen je bloedvaten verwijden (vasodilatatie) dit betekend dat je aders meer ruimte hebben, en het hart sneller moet pompen om deze te vullen. Geen zorgen, dit gebeurt bij iedereen die onder een warme douche staat. Zodra je gaat hardlopen gaat je hart ook sneller bloed rondpompen omdat je lichaam meer zuurstof nodig heeft. Dit is ook een natuurlijk proces van je lichaam. Een hartslag in rust van 70 is keurig! Je hoeft je geen zorgen meer te maken wat mij betreft.

  84. Ik ben een vrouw van 59 jaar en heb last van hartritmestoornissen en astma-aanvallen sinds ik gestopt ben met roken? Dat is nu 7 jaar geleden. Ik eet stukken minder dan vroeger en ben 25 kg aangekomen, terwijl ik vroeger nooit aan kon komen. Is nu de vierde keer dat ik gestopt ben en wordt alsmaar erger. Kan niet bij auto’s lopen of mensen die roken, krijg dan gelijk hartritmestoornissen en word later benauwd. Ook lactose- en lijnzaad-intolerantie. Heb er vijf jaar over gedaan om te weten dat ik Spaanse groenten en fruitsoorten moet laten staan vanwege darmproblemen en benauwdheidsklachten, enzovoort… Gebruik nu Tambocor, Sotalol, Metoprolol, Qvar, Budesonide, Alvesco etc. Niets helpt. Alleen van de Spiriva puffer (Tiotropium) krijg ik meer lucht. Vaak heb ik een mindere stem, hees en doodmoe als ik praat. Ik vind roken vies, maar af en toe denk ik erover om weer te beginnen. Had toen nooit ergens last van. Heb altijd een hele lage hartslag en bloeddruk gehad 60/100 en 44/64 hartslag en nu bij aanvallen 128/189 en 140/170 tussen 3 uren en 3 dagen. Heb totaal geen energie meer. Het beste voel ik me binnen, ik wandel dan op de loopband, nergens last van, maar buiten, bah! Luchtvervuiling is mijn grootste vijand. Heeft iemand misschien nog tips of een medicijn wat kan helpen? Dan hoor ik dat graag! Vriendelijke groeten, Marian.

    • Mijn vriendin heeft ook last gehad van ritmestoornissen en heeft in 2010 een ablatie ondergaan. Dat heeft geholpen en slikt nu nog Bisoprolol en Losartan. Gaat wel goed met haar.

  85. Hallo allemaal. Ik ben 58 jaar ca. 15 kg overgewicht. Ik slik al jaren voor mijn hoge bloeddruk en iets verdikte hartspier Bisoprololfum 2,5mg en Enalaprilmaleaat/Hydrochloorthiazide 20mg/12,5mg. Met de cardioloog overlegt en deze adviseerde om de Bisoprololfum in 5 dagen af te bouwen. Waarom? Omdat ik bij de geringste inspanning erg moe was. Cardioloog zei wel dat ik in het begin goed zou merken dat mijn hart sneller en voelbaar klopte. Inderdaad voel ik dat goed en soms heb ik last van uren aan een stuk van een bonzend hart. Is een vervelend gevoel en je wordt er ook moe van. In rust is mijn hartslag soms 85-90 aan één stuk door. Zijn er mensen die ervaring hebben met afbouwen? Gaan dit soort verschijnselen vanzelf over?

    • Hallo Leendert. Mijn vriendin is Bisoprolol aan het afbouwen en ook de Losartan. Na haar ablatie in 2010 vanwege WPWS is het beter gegaan en de verwachting is dat zij deze medicijnen gaat kwijtraken. Wel natuurlijk gewicht kwijtraken.

  86. Goedemiddag, Ik was 30 jaar toen ik last kreeg van hartritmestoornissen, ben nu 67. Nog steeds atriale tachycardie, ’t was geen leven meer. Alles gehad: 3 ablaties, medicijnen etc. Uiteindelijk nu een injecteerbare hartmonitor en ’t ziekenhuis houdt je op afstand in de gaten, een hele opluchting nu. Niet wetende of het kwaad kan, ja of nee, hoop ik voor U dat er voor U ook een goede oplossing komt. Vr. gr. Louise

  87. Hallo, Ik ben 26 jaar en loop al bijna 2 jaar met een zeer hoge hartslag rond. Deze is in rust 130 en bij minimale inspanning (denk aan hoesten), schiet hij naar de 210. Wanneer ik me echt inspan, schiet hij naar de 280 en verder, en dan ga ik knock-out. Nu al verschillende medicijnen geprobeerd, maar die helpen niet. Helaas neemt de huisarts me niet serieus, wil me niet doorsturen naar een ander ziekenhuis. Jullie hier tips hoe of wat? Ik zit op het moment in de ziektewet, want werken kan ik niet door de tachycardie.

    • Beste Nathalie, Is er in al die tijd nooit diepgaand onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaak van je versnelde hartslag? Zo niet, zoek dan alsjeblieft een nieuwe huisarts. Aan een chronisch verhoogde hartslagfrequentie kunnen immers serieuze gezondheidsaandoeningen ten grondslag liggen. Problemen met leverfunctie, nierfunctie of bijnierfunctie, maar toch hoofdzakelijk schildklierproblemen. Ook een chronische ontsteking of infectie kan de boosdoener zijn… Is je schildklierfunctie al eens onderzocht? En de standaard simpele tests voor wat betreft ontstekingswaarden, TSH, cortisol, bloedsuiker en bloeddruk? Worden er echt helemaal geen stappen ondernomen qua vervolgonderzoek of doorverwijzing door je huidige huisarts? Vraag dan sowieso een second opinion aan bij een andere huisarts en stap desnoods blijvend over op een ander. Ik beweer overigens niet DAT er iets ernstigs aan de hand is, ikzelf ben namelijk GEEN arts, maar oneindig door blijven lummelen met een hartslag tussen de 130 eb 280+ BPM lijkt mij persoonlijk alles behalve raadzaam. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Van Aertselaer Gerda

      Dringend naar cardioloog gaan, heb je geen huisarts voor nodig, althans in België. Op langere periode wordt dit echt wel levensbedreigend. Er is goede medicatie om uw hartslag in z’n normale ritme terug te brengen, bijvoorbeeld Emconcor Mitis. Veel succes!

    • Hallo Natalie, Ik ben 65 jaar oud. Ook ik viel geregeld flauw omdat mijn hartslag opliep tot boven de 200 pulsen/minuut. Daarom heb ik aangedrongen op een verwijzing naar Cardioloog Boersma in St. Anthonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hij heeft in mijn hart een Ablatie uitgevoerd, op 1 september 2006. Sindsdien heb ik dit niet meer gehad. Wel een enkele keer een ritmestoornis, maar niet meer zoals toen. De aandoening schijnt ook niet direct gevaarlijk te zijn. Veel succes verder! Zoek eventueel steun bij deskundige, of neem contact op met Hartenvaatgroep.nl. Groeten, Ronald

    • Beste Nathalie, Vraag een second opinion. Zo kun je niet door blijven gaan. Ik heb een hartritmestoornis en weet hoe het voelt als je een hartslag hebt van 220 SPM. Dat je er al zo lang mee rondloopt… Het is inmiddels december en misschien is het al duidelijk wat er aan de hand is. Toch wens ik je veel sterkte. Groeten, Marjon

    • varunbinnendijk@live.fr

      Hoi Nathalie, Ik ben een paar jaar ouder (geboren in ’82 en man) en ik heb sinds afgelopen zomer erg veel last van een verhoogde hartslag, de 1e keer dat ik merkte had ik een kort duren SVT van 360 die zich herstelde naar 150. Daarna meerdere malen opgenomen geweest. Heb nu een bèta blokker als onderhouds dosering en ook nog snel werkende indien nodig. Ik heb vorige maand een week lang een holster om gehad om het ritme te kunnen registreren. En afgelopen week ben ik doorverwezen door mijn cardioloog naar het AMC voor verder onderzoek. Ik snap wat je bedoelt, voorheen kon ik zo 20 km fietsen en nu lig ik na 2,5 km al naast me fiets (helaas!). Groet, Varun

  88. Ik heb twee weken geleden mijn vierde ablatie gehad en dit heeft wel verbetering gebracht (van een hartslag van 300 in rust naar een hartslag van 100 in rust), maar nu heb ik bij elke inspanning hevige zweetbuien en daarvoor niet. Heeft iemand hier ervaring mee of een oplossing? Groetjes, Dieter

  89. Ik heb vanaf mijn 16e tot mijn bijna 65e geleefd met aanvallen van hartritmestoornissen en 35 jaar Inderal (Propranolol) en Sotalol gebruikt. Omdat er steeds meer aanvallen doorheen kwamen en deze (ook met de bekende trucjes) niet vanzelf over gingen, moest ik hiervoor steeds vaker naar de SEH. Daar werd dan via infuus Adenosine toegediend, waardoor de aanval binnen 5 minuten stopte. Omdat dit mijn leven zéér negatief begon te beïnvloeden, heb ik het besluit genomen om een ablatie te ondergaan. Op 31 december is deze uitgevoerd in het hartcentrum van het Catharinaziekenhuis te Eindhoven en het is mij 100% meegevallen. In het begin had ik nog wel zéér korte -minder dan 10 seconden- aanvalletjes. Nu ben ik 5,5 maand verder en heb ik spijt dat ik het niet veel eerder heb laten doen. Ik had WPW (Wolff Parkinson White) syndroom, dus aangeboren, dit is pas 14 jaar geleden ontdekt. Het enige waar ik nu nog wat hinder van onder vind, is dat mijn hartslag wat hoger is. Maar vergeleken met de aanvallen van hartritmestoornissen (235 p.m.) is dit heel goed te verdragen. Ik hoop wel dat ook dit na verloop van tijd weer wat minder wordt.

    • jolanda verstegen

      Hallo, Ik heb een zoon van 20 jaar die al 6 jaar last heeft van hartritmestoornis en allerlei onderzoeken heeft gehad maar nog nooit kunnen vast leggen. Nu afgelopen week dus wel en deze blijkt boven de 300 te zijn… veel te hoog dus. Nu volgende week gesprek in Eindhoven en de week erna een ablatie. Alles gaat in een snel tempo en schrik hier erg van. Heb het zelf ook maar niet zo hoog en durfde zelf de ablatie niet te ondergaan. Maak me hier erg druk over… Heeft u advies?

  90. Ik ben een vrouw van 58 en heb last van een atriale tachycardie. Hiervoor ben ik al twee keer behandeld… ablatie-behandeling. De eerste keer zijn ze gestopt omdat het te pijnlijk was. De tweede keer zijn ze 3 uur bezig geweest, onder narcose, en konden ze niets vinden. Ik word er nerveus van. Ben moe, rusteloos, opgejaagd e.d. Nu ben ik doorverwezen voor een second opinion. Maar wat als ze weer niets vinden? Ik kom uit een familie met hart- en vaatziekten. Gebruik wel medicatie, al jaren, die een hoog hartritme kunnen geven. Ben een psychiatrisch patiënt en kan ook moeilijk zonder medicijnen. Voor het hartritme gebruik ik 3×150 Rytmonorm en 4x Sotalol. Mijn hartritme is bijna altijd boven de honderd; met deze medicijnen 137 hoogste… meestal tussen 112 en 130. Word er moedeloos van. Gebruik ook nicotine. Rust of inspanning maakt niet uit.

    • Thea Schipper

      Heb een aangeboren hartafwijking waardoor ik al 4 keer een openhartoperatie heb gehad (ben 44 jaar oud). Een bijkomende zaak is hartritmestoornissen… en heb ook al 2 keer een ablatie gehad. De medicijnen die jij opgeeft zijn vuiligheid en hebben zulke slechte bijwerkingen. Zat op en gegeven moment in een scootmobiel omdat ik niks meer kon. Ben ermee gestopt en ging met sprongen vooruit. Ik zou een vragen of je Isoptin mag gebruiken; deze hebben bijna geen bijwerkingen. Vragen aan je cardioloog kan nooit kwaad. Heb nu weer last van een IST hartritmestoornis en sta weer op de lijst voor de 3e ablatie. Ik loop bij de top in het LUMC in Leiden en heb daar hele goede ervaringen mee. Wens je heel veel sterkte! Groet, Thea

  91. Hallo allemaal, Ik ben op zoek naar ervaringen van mensen. Ik ben net 24 en er kort geleden bij mij atriale tachycardie geconstateerd. Ik heb nu medicijnen gekregen (Bisoprololfum 2,5). Maar er kunnen bijwerkingen optreden. En deze bijwerkingen zijn nu juist de klachten waar ik vanaf wil: moeheid, duizeligheid, flauwvallen etc. Iemand ervaring met deze medicijnen die ook atriale tachycardie heeft?

    • Dag New Girl, Bij mij hebben ze ook net SVT vastgesteld (voornamelijk bij sporten). Ik krijg echter geen medicatie maar ga een EFO (elektro-onderzoek) en ablatie laten doen; 95% kans dat het voor eens en voor altijd weg is zonder bijwerkingen nadien. :)

  92. Hallo, Ik ben 33 jaar en bij mij is vanochtend een tachycardie vastgesteld door de cardioloog. Ik moet dus medicijnen nemen of ik kan me laten helpen door een ingreep via de lies. daar wil ik nog even over nadenken. Echter ben ik overrompeld door het nieuws en zit dus tot aan mijn controle met vragen, ik vraag me dus af welke vorm ik dan heb? Of kan dit pas in een later stadium worden vastgelegd? Ik heb twee maal een hartfilm gehad en een inspanningstest.

  93. Ik had een aantal keer tijdens het hardlopen een hartslag van 220. Die bleef even aanhouden en ik dacht dan dat ik doodging. In die tijd was mijn rustpols 38 en max hartslag 189. Nu heb ik het niet meer en denk in dat het door de warmte in Madrid kwam. Na zo een aanval was ik doodmoe. Kun je door te hard en te veel trainen dit krijgen?

    • Beste Timmyboy, Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Een combinatie van een hoge buitentemperatuur en intensieve lichamelijke activiteit beïnvloedt namelijk o.a. je hartlongfunctie, bloeddruk en zuurstoftoevoer. Groeten, Paul

  94. Duidelijke info op deze site! Toch heb ik een vraag. Ik ben 21 jaar, gezond en geen overgewicht en heb ernstig astma bronchiale. Wat opvalt is dat tijdens heftige astma-aanvallen mijn hartslag netjes rond de 90 bpm blijft kloppen terwijl mijn saturatie naar 87 daalt (pulse oximeter) en ik erg mijn best moet doen om niet in paniek te raken. Mijn tachycardie is daarom denk ik niet astma-gerelateerd. Toch heb ik vaak in aanvallen last van een zeer snelle hartslag. Mijn hart klopt overdreven snel voor de activiteit die ik aan het doen ben. Ik ben al een paar keer flauwgevallen onder de douche omdat mijn hart zo snel klopte. Dit ging als volgt: een zeer snelle hartslag (gemeten waarde is 185) een rare kramp in mijn nek, schouders en middenrif, misselijkheid en het gevoel te moeten overgeven, zwart voor de ogen zien en licht in het hoofd worden, neervallen. Deze zeer snelle hartslag komt meestal voor in staande houding en zakt naar de 120 bij zittende houding. Het komt ook zeer regelmatig voor dat ik helemaal niks aan het doen ben en mijn hart dan toch op hol slaat. Na het bewandelen van 1 trap sta ik al voorover gebogen te hijgen omdat hij zo snel klopt. Is dit normaal? Ik heb weleens gelezen dat je op je duim moet blazen als je hier last van hebt maar als ik dat doe dan wordt alles zwart voor mijn ogen en heb ik opnieuw het gevoel te moeten overgeven en dat ik ga flauwvallen. Een beetje het gevoel van te snel opstaan alleen heb ik het zelfs als ik van liggen naar zitten ga, en van zitten naar zeer langzaam opstaan. Als experiment heb ik dit een paar keer geprobeerd en ondertussen voelde iemand mijn pols. Pols was bijna niet meer voelbaar terwijl mijn hart wel ontzettend hard ging. Naast de tachycardie slaat hij ook weleens heel raar over. Ongeveer 8 keer achter elkaar en op dat moment krijg ik ontzettend warme wangen en waterige ogen, alsof de druk in mijn hoofd toeneemt voelt dat. Mijn huisarts vind dit allemaal normaal en weigert mij serieus te nemen, ondertussen worden mijn klachten alleen maar erger. Ik weet dus niet helemaal onder welk kopje deze klachten vallen maar ik zou zeer graag een advies van iemand ontvangen zodat ik daar verder mee kan naar mijn huisarts.

  95. Ik wil ook wel even reageren op het verzoek om ervaringen te delen. Het is inmiddels alweer 20 jaar geleden dat ik een paar aanvallen van supraventriculaire tachycardie had. Dit was in een periode waarin ik nogal hard werkte (60 uur per week); Ik had het enkele uren vooraf heel erg koud gehad (ondertemperatuur?) door buitenwerk; ik had kaas en wijn gehad (volgens huisarts toen ook een risicofactor), en ik was ook gevoelig voor migraine. Bij mij kwamen de aanvallen steevast ’s nachts, en dan werd ik er wakker van. Een waarnemer deed het een keer af als ‘hyperventilatie’ en zocht meteen zijn bed weer op, waardoor we ons heel rot behandeld voelden. Maar de eerste keer konden we het huisartsnummer niet meteen bereiken en kwam er een ambulance langs (consternatie, ook vervelend hoor), die meteen onderzoeksapparatuur aansloot en de tachycardie constateerde. Drukken op ogen en keel hielp niet, inspuiten van een middel was riskant, dus mee naar het ziekenhuis. Na ongeveer 3/4 uur ging het in de ambulance over, dus in het ziekenhuis taxi naar huis genomen (in pyjama, gênant). Ik moest toen ongelooflijk veel plassen. 24 uur met kastje rondgelopen, EEG gemaakt, niets meer gevonden Tijdje bètablokkers geslikt om bloeddruk constant te houden. Dat heeft ook psychologische gevolgen, want deze medicatie wordt ook wel voorgeschreven bij angstklachten. Gelukkig kon ik er na ongeveer een maand weer mee stoppen. Bij de eerste aanval schrok ik me rot en dacht dat ik doodging. Bij de volgende kon ik er veel beter mee omgaan: eerst lang genoeg afwachten of het vanzelf overgaat, en na een uur anders de huisarts bellen. Ik ben op eigen initiatief toen calcium-magnesium-zink pillen gaan slikken en heb er daarna nooit meer last van gehad. En ook niet meer van mijn migraine!

  96. Ik heb ineens last van een verhoogde hartslag. Heb het nu al 2 dagen en kan niet goed slapen omdat het me wakker houdt. Ik ben pas 17; voel me de hele tijd gespannen, heb ook het gevoel dat ik niet goed kan ademen en ik voel m’n hart bonzen in m’n borstkas. Kan dit iets ernstigs zijn?

  97. Ik ben erbij vergeten te melden dat ik ook vaak hoofdpijn krijg van de tachycardie. Gr. Angela

  98. Ik ben 21 jaar, heb zware astma en voor de rest ben ik gezond. Ook ik heb regelmatig last van aanvalsgewijze tachycardie of ritmestoornissen. Het grappige eraan is dat ik of de tachycardie heb en mijn hart regelmatig klopt (140 bpm in rust, als ik buk 126 bpm ik heb een pulse oxy meter), of ik heb een rustige maar erg onregelmatige hartslag. Erg vervelend gezien het feit dat ik door die snelle hartslag al een paar keer ben flauwgevallen in de douche. Soms ben ik misselijk en heb ik met vlagen een gevoel dat ik ga wegraken. Ik let dan op mijn hartslag en hij bonst dan; maar wel regelmatig en niet te snel. Op momenten van de tachycardie raak ik buiten adem en als ik dan niet ga zitten krijg ik krampgevoel in mijn arm en nek. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn? Er zijn ECG’s en echo’s gemaakt, maar er is niks gevonden. Misschien ook wel omdat ik op dat moment geen last had. Als iemand een suggestie heeft van wat dit kan zijn, dan hoor ik het zeer graag.

  99. Hallo, Ik ben 36 jaar oud en krijg af en toe versnelde hartkloppingen van rond de 155. Voel me dan meteen heel erg moe en ik krijg de neiging dat ik omval. Trappen lopen kan ik meteen niet meer doen; heb totaal geen kracht meer door mijn hele lichaam. Ik ben hiermee nog niet langs mijn huis arts geweest… Wat kan ik het beste doen aan deze situatie? Alvast bedankt.

  100. Hallo, Ik ben 30, heb een hartslag van 89 in rust. Ik merk dat veel mensen hier last van hebben, ook jonge mensen. Ik heb ook een fietstest gedaan en een aantal EGG’s, die soms onregelmatig waren en soms niet. Bijna alle symptomen waar men het over heeft, heb ik ook. Soms zijn ze duidelijk aanwezig, soms niet. De artsen zeggen dat ik ermee moet leren leven of moet ik van die β-blokkers nemen. Wat Lappiedot zegt, heeft een paar keer geholpen. Ik probeer rustig te blijven en mijn eigen oplossing te vinden, want de artsen kunnen niet veel doen. :( Ik ben blij dat er zulke forums zijn, want dan zie je dat je niet de enige ben op de wereld met dit probleem.

  101. Bij een versnelde hartslag 50 tellen adem inhouden en tegelijkertijd de buikspieren stevig aanspannen. Na die 50 tellen uitademen en vervolgens diep inademen. Je voelt je hart even nog sneller kloppen, maar vervolgens is het over. In een enkel geval dien je de procedure te herhalen, maar hooguit na 2 minuten is de hartslag weer normaal, althans bij mij.

  102. Mijn dochter van 21 heeft sinds een maand een sterk verhoogde hartslag. Zij is erg sportief en het is ook begonnen tijdens spinnen. Haar rusthartslag is nu 100 en bij inspanning zit ze zo op 240 slagen. Inmiddels is ze bij de cardioloog geweest, die kon in eerste instantie niets vinden. Nadat ze 24 uur met een kastje had gelopen, is wel eenmaal een supraventriculaire tachycardie geconstateerd, maar die wordt niet als bijzonder gezien. Volgens de cardioloog geen cardiale oorzaak. Ook de schildklier werkt normaal. Mijn dochter is nu voortdurend vermoeid, kan niet sporten en raakt wanhopig. Ze heeft bètablokkers gekregen en dat helpt enigszins. Iemand met advies of suggesties waarmee we verder kunnen zoeken?

    • Beste John, Ik raad je aan om een second opinion aan te vragen. Een vrouw van 21 die te moe is om te sporten is natuurlijk een slecht uitgangspunt. Een hartslag van 240 is overigens niet per se ongewoon, maar dient een absolute uitzondering te zijn, dus hooguit voor te komen bij maximale inspanning. Is je dochter getest op een tekort of overschot aan macromineralen zoals calcium, kalium en magnesium (= elektrolyten-disbalans)? Het zou ook nog iets te maken kunnen hebben met verborgen (“latente”) hyperventilatie. En ik neem aan dat haar bloeddruk en bloedsuikerspiegel gecontroleerd zijn? Heel veel succes en sterkte in ieder geval bij eventuele vervolgstappen. Groeten, Paul

  103. Arianne Onneweer Reageer

    Inmiddels twee dagen in het ziekenhuis gelegen en onder medicijnen geplaatst, het was kantje boord. Buiten het benauwd zijn knijp je er zonder moeite tussenuit, had nog net het benul om m’n dochter te bellen.

    • Waar die reguliere (patiënt geneest ONdanks de behandeling) geneeskunde toch wel niet goed voor is, hè. Volgens mij ben je nu gered DANKZIJ behandeling. Het is zo makkelijk voor mensen om te klagen over het medisch circuit, terwijl er elke dag zo veel mensen wel correct geholpen worden.

  104. Arianne Onneweer Reageer

    Sinds de feestdagen heb ik consequent een pols van 120-150. Als ik ga liggen kom ik in ademnood. Ben er nog niet voor naar de dokter geweest omdat ik de pest heb aan reguliere (patiënt geneest ONdanks de behandeling) geneeskunde. Naarstig de bloeddruk in de gaten gehouden, die echter nooit boven de 140-85 kwam. Ik vrees dat ik me toch in verbinding zal moeten stellen met het medisch circuit… Het komt in elk geval van de hyperthyreoïd.

  105. Dag iedereen, Deze zomer had ik twee keer in ruim een week tijd een aanval van een verhoogde hartslag, maar heb daar destijds niks mee gedaan. Vorige week ging ik op bezoek bij mijn zus nadat zij die ochtend was bevallen. En ja hoor, nog voordat ik het kindje had gezien, zat ik in de zetel te schudden en werd de verpleegster erbij gehaald. Blijkbaar reageerde ik ook niet meer op wat anderen zeiden. Het was een geluk bij een ongeluk dat ik net in het ziekenhuis was, want anders had ik nooit geweten dat ik WPW (Wolff-Parkinson-White-syndroom) had. Twee uurtjes op de spoed en een paardenmiddel later kon ik eindelijk de baby bewonderen. Ik neem nu medicatie, in een lage dosis omwille van mijn lage bloeddruk. Indien deze niet helpt, zal er een ablatie moeten gebeuren. Indien ik aanvallen blijf hebben, zal ik dit zeker overwegen, want ik heb geen zin om zomaar neer te vallen. In Aalst en Brussel zitten er blijkbaar heel goede cardiologen. De verpleegster op de spoed opteerde zelfs voor de operatie omdat zomaar medicatie slikken -wij zijn ook bezig met onze kinderwens- niet ideaal is. Die trucjes (hard op je hand blazen, op je ogen drukken, massage aan de keel, ijswater drinken, proberen te wurgen…) werken bij mij, en volgens de cardioloog bij heel veel mensen niet.

  106. Hallo allemaal. Ik ben 48 jaar, en heb (supraventriculaire) paroxysmale tachycardie (SVT) oftewel plotseling een zeer hoge hartslag die 10 minuten tot anderhalf uur aan kan houden. Zo plotseling als het komt, verdwijnt het ook weer. Ik heb dit al sinds mijn 13e jaar, heb altijd een pilletje Verapamil bij om de aanval te stoppen/verkorten. Tijdens mijn zwangerschappen verergerde de aanvallen, waren ze ook niet meer te stoppen met 1 pilletje en moest ik de gehele zwangerschap dagelijks medicijnen innemen. Nu zit ik in de overgang en opnieuw zijn de aanvallen toegenomen, wederom meerdere keren naar de EHBO om de aanval met Adenosine (via infuus) te stoppen. Nu zit ik weer dagelijks aan de medicijnen, Verapamil 120 mg, een onderhoudsdosering. De medicijnen doen hun werk, minder tot geen aanvallen, en komt er toch een doorheen dan duren ze kort. Ik weet dat deze hartritmestoornis niet gevaarlijk is, maak me er om die reden ook niet zo druk om na al die jaren, maar lastig heb ik het wel altijd gevonden. De aanvallen komen op vaak op momenten dat je het helemaal niet kunt gebruiken, en je kan van het ene op het andere moment niets anders dan gaan zitten en wachten tot het stopt. De zogenaamde trucjes werken bij mij niet. Nu lees ik over ablaties, daar twijfel ik nog over want ik heb de hoop dat mijn hartritmestoornis verdwijnt na de overgang, dat het vooral hormonen zijn bij mij die de aanvallen op zijn tijd uitlokken. Bovendien is ook niet iedereen geholpen met een ablatie, het moet vaak nogmaals. Al zijn er ook mensen die er na 1 keer van verlost zijn. Als ik jong zou zijn, zou ik het zeker proberen, de aanvallen hebben mij veel ongemakken bezorgd. Er zijn in ieder geval nu mogelijkheden om er eventueel vanaf te komen en er wordt meer over deze hartritmestoornis geschreven dan jaren geleden.

  107. Mijn zoontje (5) heeft SVT en af en toe een hartslag van 300 slagen per minuut. We doen alle trukjes. Bij hem lijkt op de kop hangen het meest te helpen. Dus nu gaan we de handstand maar oefenen. :)

  108. Hallo iedereen,
    Ik ben 38 en loop al 15 jaar met een sinus-tachycardie. Deze was steeds goed te behandelen met medicijnen, tot twee jaar geleden. 24 uur per dag 220 slagen per minuut. En maar weer een pilletje erbij en erbij en erbij… Op het laatst zat ik op 30 pillen, en nog steeds een hartslag van 130 in rust. Ziekenhuis uit en in; dan weer een opname. En dan weer met nieuwe medicijnen naar huis. Kon niet meer werken (kraamverzorgster) en heb een intensief gezin met twee jonge kinderen. Vorig jaar, na de zoveelste opname, hebben ze bij mij in november een ablatie gedaan. Tjonge, wat een rust kwam er over mij heen… Gestart met hart-revalidatie en alles ging goed, tot in januari 2012. Het kwam in alle hevigheid terug. Vervolgens in maart weer een ablatie gehad. Deze is goed verlopen, maar waarschijnlijk toch ook wat zenuwen gebrand, waardoor mijn hart nu bij inspanning in nood komt. Nu sta ik op de wachtlijst voor een zeldzame hartoperatie. Sinus-tachycardie is zeer moeilijk te behandelen en niet gevaarlijk, maar het beïnvloedt mijn dagelijks leven omdat ik 24 uur per dag een marathon aan het lopen was. De trucjes die Isabella noemt, hebben mij ook vaak geholpen: koud glas water, op je hand blazen, krachtig op je borst kloppen, een massage van de slagader in de nek… MAAR DEZE NOOIT UITVOEREN ALS HIJ NIET EERST DOOR EEN ARTS IS VOORGEDAAN!!!

  109. Zes jaar geleden heb ik voor het eerst een cirkeltachycardie gehad. Ik zat rustig in een vergadering toen mijn hart begon te fladderen. Op dat moment dacht ik dat er een aardbeving was, maar iedereen was rustig en er was geen paniek, dus zei ik tegen mijn collega dat ze moest ophouden met tegen mijn stoel te daveren, maar ook dat was het niet. Ze hebben mij vervolgens aan de monitor gelegd en het bleek dat mijn hartslag tussen de 200 en 300 zat. Plots was het over, en het was alsof er niets gebeurd was. Ik heb mijn avondshift gewoon verder gedaan. Na een bezoek aan de cardioloog bleek dat er een gaatje in mijn hart zat. Omdat ik de laatste jaren intensief was gaan lopen, was mijn hart groter en sterker geworden, maar was het gaatje was daardoor ook groter geworden. De carioloog heeft mij een paar tips gegeven om het sneller te laten verdwijnen. Gisteren -zo’n zes jaar later- had kreeg het tijdens een feestje terug. Ik heb de tips gevolgd en het was snel over. Enkele tips: snel een koud glas water dinken, hevig op je hand blazen en krachtig op je borst kloppen. Ik wist wat er aan de hand was, dus paniek was er niet. Doen we dus gewoon verder zoals voorheen. 1 x om de zes jaar valt echt wel mee.

  110. Dat je hartslag omhooggaat bij het sporten is normaal. Ik doe nu ca. 14 maanden aan hardlopen en reeds na 500 meter op een normaal tempo wat ik lang kan vasthouden schiet mijn hartslag de 160 voorbij en klimt daarna door tot 107% (193 bpm; ik ben 34 jaar). Zodra ik stop “valt” de hartslag binnen 30 seconden terug naar een 110-120 bpm. Heeft iemand hier misschien daar een verklaring voor? Waarom de hartslag zo snel doorschiet en blijft hangen tussen de 98 en 107% bij normale inspanning…

    • Beste Marco, Het is enige tijd geleden dat je dit berichtje plaatste, maar ik had graag geweten of je toen op controle bent geweest en/of je de oorzaak uiteindelijk hebt kunnen achterhalen van de plotse stijging van je hartslag tijdens het sporten? Ik heb vorige maand iets vergelijkbaars meegemaakt tijdens mijn wekelijkse fietstraining. Hartslag opeens van 100 slagen per minuut naar 194l hartslagen per minuut, terwijl mijn maximale pols 183 is… En de verhoogde hartslag ook nog eens optrad tijdens een afdaling (zou dus relatief laag moeten zijn gebleven)… Hopelijk kun je me wat info geven, want het verschiet toch een beetje… Alvast bedankt voor je reactie!

  111. Hoi iedereen, Toen ik op 10-jarige leeftijd (ben nu 25 jaar) de griep had en bij de huisarts langs ging, had ik in rust een hartslag van 155. Telkens als mijn hartslag gecontroleerd werd in de voorbije 15 jaar, was die 120 of meer. Ik heb verschillende keren een ECG laten doen, met een holter rondgelopen, fietstest gedaan… Telkens zagen ze dat mijn hartslag inderdaad veel te snel was, maar eigenlijk zijn er nooit verdere onderzoeken gedaan. Nu ging ik vorige week bij de huisarts langs en mijn hartslag was opnieuw 130. Nu heb ik een verwijsbrief voor de cardioloog, om een echocardiogram te laten maken en verdere onderzoeken te doen. We zullen zien. Gr. Evelien

  112. Hallo, Ik ben 20 jaar en ik heb ook regelmatig last van een tachycardie, meestal als ik ga douchen en met mijn armen omhoog sta (klinkt heel gek) gaat hij sneller en sneller kloppen, als ik rechtop blijf staan wordt ik uiteindelijk zo beroerd (kortademig, misselijk, zwart voor mijn ogen, geen geluid meer om mij heen horen) dat ik neerga. Als ik voorover buig voel ik mij beter en slaat mijn hart ook weer rustiger. Het lijkt bij mij dus ook door een beweging te ontstaan. Misschien helpt het bij jouw dochter ook wel om op dat moment voorover te gaan buigen, en armen te laten rusten/hangen.

  113. Mijn dochter van 17 heeft regelmatig last van een hoge hartslag (170-180). Laatst langer dan een uur en daarna is ze zo moe dat ze een paar uur slaapt. Nu heeft ze gemerkt dat het ook begint als ze een bepaalde beweging maakt. Ik kan hier niets van op internet vinden. Iemand ervaring mee?

    • Yvonne Vogel

      Beste Lotte, ik was een beetje aan het surfen op het net toen ik jouw berichtje tegenkwam. Mijn dochter is 16 en heeft ook vaak onregelmatig last van ’tachycardy’. De hartslagmeter geeft dan 190 aan of error! Zij heeft mij ook wel eens verteld dat ze “alleen maar haar stoel aanschoof” o.i.d. Ook een kleine korte beweging. Ik was benieuwd wat jouw dochter voor een bepaalde beweging maakt als haar hart op hol slaat? Mijn dochter sport en doet gewoon mee aan de gym lessen op school maar ook daar gaat het wel eens mis, zomaar. Soms duurt het vijf minuten, soms wel 1,5 uur , dat is eigenlijk veel te lang. De cardioloog adviseerde om het zeker niet langer dan een uur te laten duren en dan naar een arts of het ziekenhuis. Vanuit school is dat wel lastig. Hoe is het nu met jouw dochter (je reactie is van een half jaar geleden)? Groeten, Yvonne

    • Michelle van Dam

      Beste Lotte, Ik heb sinds 5 jaar ook last van tachycardie, waarbij mijn hartslag vaak op kan lopen naar 200, waardoor ik buiten adem raak. Terwijl ik normaal gesproken juist een hele lage hartslag heb. Het lijkt alsof het bij mij ook door beweging komt, waardoor m’n hart op hol slaat. Maar ik heb heel veel baat bij water. Als ik het krijg, direct veel water drinken… Als ik er dan over na denk krijg ik het altijd als ik een periode te weinig water gedronken heb. Misschien helpt het bij jou ook.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.