De buitenste laag van iedere tand bestaat uit glazuur. Tandglazuur voorkomt dat bacteriën zich in je tand kunnen vreten. De inwerking van zuren zorgt ervoor dat je tandglazuur zwakker en dunner wordt. Dit proces wordt tanderosie genoemd. Hierbij 5 tips om tanderosie te herstellen & voorkomen door zuuraanvallen te beperken…
1. Symptomen van tanderosie herkennen
Tanderosie is een sluipend proces en voltrekt zich dus niet van de ene op de andere dag. Beginnende tanderosie is – zelfs voor een tandarts – nauwelijks herkenbaar. In een vergevorderd stadium is tanderosie te herkennen aan de volgende symptomen:
- Je tanden worden gevoeliger bij het kauwen.
- Je tanden worden extra sensitief voor kou & hitte.
- Er ontstaan geelbruine plekjes op de tandoppervlakken.
- Je voortanden worden korter, dunner & transparanter.
- De uiteinden van je tanden & kiezen worden rafelig.
- In de “knobbels” van je kiezen ontstaan putjes.
- Na verloop van tijd verdwijnen de “kiesknobbels” volledig.
Hoe langer zuren op je tandglazuur inwerken, des te erger & opvallender bovenstaande symptomen en kenmerken van tanderosie worden. Zodra jijzelf deze symptomen van tanderosie kunt herkennen, is je glazuur al deels opgelost. Preventie is dus een absolute vereiste als het aankomt op het tegengaan c.q. herstellen van tanderosie…
2. zuren in voeding veroorzaken tanderosie
De eigenlijke definitie van tanderosie is ‘inwerking van zuren die direct in aanraking komen met je tandglazuur’. Met tanderosie wordt dan ook het oplossen oftewel demineraliseren van tandglazuur onder invloed van zuren uit voeding bedoeld. Voorbeelden van zuren uit voedingsmiddelen & drankjes die je tandglazuur aantasten oftewel “eroderen”, zijn:
- Frisdranken (fosforzuur & koolzuur)
- Zuur & onrijp fruit (citrusvruchten, bessen, appels, druiven & kiwi’s)
- Vruchtensappen (= glycolzuur, citroenzuur, appelzuur & wijnsteenzuur)
- Azijn (o.a. keukenazijn, wijnazijn & balsamicoazijn)
- Voeding “op zuur” (augurken zilveruitjes, haring etc.)
- Slasaus, dressings & mayonaise
- Vitamine C-supplementen
- Wijn (rood & wit)
Kortom: je kunt beginnende tanderosie herstellen door zo min mogelijk zure producten te nuttigen.
3. Zuur lang in je mond houden = tanderosie!
Zuur voedsel is hoe dan ook funest voor je glazuur. De tijdsspanne waarin zuren in je mond aanwezig blijven is minstens zo belangwekkend als de hoeveelheid zuren als het aankomt op tanderosie. Er is bijvoorbeeld niks zo slecht voor je tandglazuur als cola rondspoelen in je mond. Hoe sneller je zure producten door slikt, des te kleiner de bijdrage aan tanderosie. Daarnaast is het raadzaam om het aantal zuurmomenten per dag te beperken als je tanderosie wil herstellen.
4. Bacteriële zuren tasten ook je glazuur aan
Bacteriën produceren zuren als ze suiker en zetmeel verteren. Hoe meer koolhydraten je eet, des te meer zuren er worden geproduceerd door de bacteriën in je mond. De inwerking van bacteriële zuren is technisch gezien geen tanderosie, maar cariës. Toch dien je deze zuren wel in het totaalplaatje mee te nemen als je je tandglazuur graag in tact houdt. Hoe meer suikers, des te meer zuren en des te minder glazuur!
5. Pas ook op met lichaamseigen zuren
Ook je lichaam bevat zuren. Het belangrijkste lichaamszuur dat in aanraking kan komen met je tanden en zodoende tanderosie kan veroorzaken is maagzuur. Maagzuur bestaat uit agressief zoutzuur en kan in n je mond terechtkomen door zuurbranden, oprispingen, braken en bepaalde maagaandoeningen. Vooral mensen die welbewust en met regelmaat een braakreflex uitlokken (anorexia, boulimia e.a.) hebben doorgaans veel last van tanderosie door maagzuur.
Speeksel beschermt je gebit juist tegen tanderosie door zuren te neutraliseren. Bepaalde aandoeningen & medicijnen kunnen de productie van speeksel remmen en de kwaliteit van je speeksel verslechteren. Hierdoor wordt je gebit extra ontvankelijk voor tanderosie. Het kauwen van suikervrije kauwgom bevordert de speekselproductie en kan zodoende tanderosie helpen voorkomen!
6. Herstel tanderosie met fluoride
De exacte invloed van fluoriden op je gebit is nog altijd niet duidelijk. Toch beweren de meeste tandartsen nog altijd dat fluoride je tandglazuur sterker maakt en beginnende tanderosie kan herstellen. Gebruik daarom dagelijks een tandpasta en/of mondspoelmiddel met fluoride als je tanderosie wilt herstellen of voorkomen. Je kunt je tandarts desgewenst vragen om een fluoridebehandeling. (bron)
Tot slot
Naarmate tanderosie aanhoudt en je glazuur dunner en zwakker wordt, verliezen je tanden hun gaafheid en witheid. Je gebit wordt bovendien ontvankelijk voor tandbederf & gaatjes als je glazuur aftakelt. Uiteindelijk gaan geërodeerde tanden stuk en is tanderosie niet meer te herstellen. Begin dus direct met het beperken van zuuraanvallen om onherstelbare schade door tanderosie te voorkomen!
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder makkelijk oplosbaar in zuur. Poets daarom altijd met een fluoride-houdende tandpasta. Poets bovendien nooit je tanden direct nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. In dat geval poets je je glazuur namelijk gemakkelijk stuk. Wacht een uurtje met poetsen en poets bovendien met een zachte tandenborstel!
Zijn ook jouw tanden aangetast door tanderosie? Laat hieronder jouw ervaring achter met het eroderen van je gebit!