Kramp in je benen wordt veroorzaakt doordat alle vezels van een specifieke spier zich plotseling gelijktijdig samentrekken. Hierdoor wordt de beenspier een moment lang korter en ervaar je een typische kramppijn in je been. In dit artikel lees je 7 tips om krampen in de benen te voorkomen…

Tip 1: Verslechterde vochthuishouding

kramp-benen

Kramp in de benen wordt in veel gevallen veroorzaakt door een verstoorde vochthuishouding. Een verstoorde vochthuishouding kan ontstaan door:

 • Te weinig water drinken
 • Te veel of te weinig zout eten
 • Overmatig zweten (d.t.v. sport of nervositeit)
 • Gebruik van vochtafdrijvende middelen
 • Alcohol

Tip 2. Lichaamshouding veroorzaakt beenkramp

Langdurig in dezelfde positie staan, zitten of liggen kan krampen in je benen uitlokken. Verander daarom regelmatig je houding, vooral ook als je zittend of staand werk doet.

Tip 3. Kramp in benen door lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij krampen in de benen. Zo kan voldoende lichaamsbeweging kramp in de benen helpen voorkomen. Overmatig en geforceerd sporten kan echter leiden tot uitputting, overbelasting en verzuring van de spieren en daarmee tot krampen. Las daarom regelmatig een rustdag in.

Tip 4. Gebrek aan voedingsstoffen = beenkrampen

Ook bepaalde voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij krampen in de benen. Zo kan een tekort aan magnesium, natrium, zink, calcium, vitamine D, vitamine E of B-vitamines krampen in de benen veroorzaken. Laat dus regelmatig je bloed prikken bij het huisartsenlaboratorium om je bloedwaarden te controleren.

Tip 5. Beenkramp door bloeddruk & bloedsuiker

Hypertensie (verhoogde bloeddruk) kan kramp in je benen in de hand werken. Laat daarom eens je bloeddruk meten als je regelmatig last hebt van beenkramp. Hetzelfde geldt voor een lage bloedsuikerspiegel ofwel een te lage waarde van glucose in je bloed. Eet snelle koolhydraten (bijv. een suikerrijk zuurtje of dropje) om een te lage bloedsuikerspiegel op te hogen.

Tip 6. Lichaamstemperatuur veroorzaakt beenkrampen

kuit-pijn-benen-spieren

Nachtelijke kou en temperatuurschommelingen kunnen beenkrampen teweegbrengen of verergeren. Zowel een te lage als een te hoge lichaamstemperatuur kan bijdragen aan kramp in de benen. Enkele middelen die je lichaamswarmte tijdens het slapen kunnen verhogen of stabiliseren, en daarmee nachtelijke kram in de benen kunnen voorkomen, zijn als volgt:

 • Warm beddengoed
 • Elektrische deken
 • Kruik c.q. warmwaterkruik
 • Dikke sokken
 • Elektronisch warmtekussen

Let wel: er zijn dus ook mensen die juist te maken krijgen met krampen in de benen als zij het te warm hebben. In zo’n geval kan een koud voetenbad, een wisselbad, of staan, zitten, hurken of knielen op koude tegels wellicht uitkomst bieden ter bestrijding van de verkramping van de benen.

Tip 7. Ontspannen bestrijdt spierkramp in benen

Als kramp in je bovenbeen, kuit, voet of tenen je overvalt tijdens het slapen, dan kun je de spanningsreflex doorbreken door masseren, wrijven, knijpen en/of rekken. Ook je been in een zo recht mogelijke houding proberen te strekken (van lies tot tenen) kan uitkomst bieden. Zodoende zullen de spiervezels van de beenspieren zich weer ontspannen.

Tip 8. Drink voldoende elektrolyten

Wanneer je veel beweegt, of je je in een warme omgeving bevindt, is het belangrijk voldoende te drinken én voldoende elektrolyten binnen te krijgen. Elektrolyten zijn bijvoorbeeld natrium, kalium, magnesium en calcium en die spelen een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren. Als je dus intenseief bezig bent en je krijgt kramp, kan het wel eens zijn dat je niet genoeg elektrolyten binnen hebt gekregen.

Tip 9. Rek en strek om beenkramp tegen te gaan

Kramp komt voor door een overbelastin g van je spieren. Als je niet genoeg opwarmt, door bijvoorbeeld te rekken en te strekken, zijn je spieren “koud” en kunnen ze niet voldoende bewegen. Denk aan een motor die meer moeite heeft met opstarten als hij koud is, dan wanneer hij warm is. Een routine van 5 minuten per dag je benen rekken en strekken, zelfs net voor het slapengaan, kan de kans op beenkramp gedurende de dag flink verminderen.

Tip 10. Slaap eens wat beter

Je kunt wel eens slecht slapen en je moe voelen, maar zo werkt het ook met kramp. Als je in de verkeerde positie slaapt, een waarin de spieren in je benen worden belast, lijkt het net alsof je een workout doet terwijl je ligt. Zo kan je last krijgen van nachtelijke krampen in je been. Gebruik bijvoorbeeld een kussen onder je benen om ze omhoog te leggen en het bloed beter te laten stromen. Een goed matras doet ook wonderen!

Tip 11. Beweeg niet veel maar regelmatig om kramp te voorkomen

Een week trainen voor een marathon betekent een hoge intensie en belasting op je spieren in een korte tijd. Maar elke dag een wandeling doen, zwemmen of aan yoga doen zorgt er voor dat je spieren een constante, maar lichte belasting ondergaan. Hierdoor zul je je spieren sneller trainen om om te gaan met die belasting en krampen te verminderen. Zoals met veel zaken is het dus belangrijk om consistent te zijn en niet af en toe te veel te willen om het “in te halen”.

Heb jij ervaring met algemene beenkrampen of nachtelijke verkramping van de benen tijdens of voorafgaand aan het slapen? Laat hieronder weten wat voor jou het beste werkt in zo’n geval om de kramp in het been te doorbreken!

186 Reacties

 1. Ik heb de laatste tijd veel last van been krampen. Dat dan van de heup tot in de voet. Ik kan dan bijna niet meer lopen en soms is het zelfs zo erg dat ik mij zelf in een rolstoel zie zitten. Dit gebeurt soms nadat ik even op de bank heb liggen slapen. Ik heb zware diabetes maar helaas ook ernstige PTSS, hoge depressiviteit, veel spanning en meer spanning gerichte klachten. Dit heb ik nu al 6,5 jaar en daar zit geen verbetering of mogelijke verbetering in. Was voorheen een sporter en voor mijn werk ook zeker een zeer sportief iemand die extreem getraind werd.

 2. sinds overgang al 4 jaar regelmatig kuitkramp links. nu elke nacht! sinds paar weken uren lang last… komt steeds terug. soms s ochtends heel heftig. helemaal verkrampt van achter de knie tot en met voet. wordt dan zo misselijk zweten. echt vreselijk. spieren blijven daarna verkrampt en onrustig. maar kan wel op staan en lopen. Die Heel heftige kramp voorkom ik nu door lange kousen te dragen en bed iets omhoog te zetten en op mijn rug te slapen. Ik drink heel veel water en slik magnesium maar ik blijf het houden. ga toch maar naar de huisarts misschien kinine? Wie heeft nog tips?

  • Moerman ines

   Met kinine verhoogde mijn bloeddruk dus niet goed en voor gezondheid ook niet, neem nu sinds maanden magnesium met vitamine D geen kramp meer gehad.

  • Klinkt misschien bizar, maar leg een stuk zeep (kan van alles zijn… Lux, Palmolive of wat je wilt) in je bed bij het voeteneind. Haal het wel uit de verpakking. Zowel bij een van mijn vriendinnen en ik helpt het echt! Zag het ooit op tv. Nog steeds begrijp ik niet hoe het kan maar het helpt ons echt. Wij hebben ’s nachts geen kramp meer!

  • Begon met hevige kramp in m’n kuit tot in m’n tenen… Nu heb ik volgens m’n vriend zweepslag… Maar heb blauwe tenen en hevige pijn… Op stappen bijna onmogelijk… Slapen bijna niet door de pijn…

  • Hoi, Het heeft (bij mij)dus ook te maken met de warmte en temperatuurverschillen. vorig jaar had ik het dus in die warme zomer zeker een paar keer per week soms paar keer per nacht. Opvallend is dat de overgangsklacht toen ook heftig waren veel opvliegers dat is nu minder Nu had ik vannacht een heftige kuitkramp,maar deze was wel minder lang als vorig jaar dus het gaat vooruit,het lijkt parallel te gaan met de overgangsklachten. Vanaf oktober tot juli had ik geen last van krampen. Ik ga met regelmaat wandelen en zwemmen en fietsen heeft zeker positieve invloed, ik slik magnesium, gebruik sinds weekje nu ook magnesium olie. Kan dat allebei tegelijk gebruikt worden? Welke magnesium soort is het beste? De olie gebruik ik op de verkrampte kuit(en)

 3. Mijn tip tegen beenkramp is om mijn been over de stangen van mijn bed te laten hangen. Die stangen zijn heel koud en je been ontspant meteen.

 4. Ik voel het meestal al aankomen zodra ik in bed stap. Ik slik magnesium en hier zijn de nachtelijke krampen zeker door verminderd maar niet weg. Ik smeer mijn kuiten voor het slapen in met Midalgan, gegarandeerd krampvrij. Als ik het voel aankomen en vergeet te smeren, word ik midden in de nacht gillend wakker en heb ik nog zeker 3/4 dagen napijn en moeite met lopen. Ik zweer dus bij Midalgan (warmtecrèmes van huismerken etc. werken ook prima).

  • Ik leg ook een stuk zeep in m’n bed . Aan het voeteneind, onder het hoeslaken. Als k een kramp voel aankomen druk ik m’n voet ertegenaan en trekt de kramp weg.

 5. Ik stap bij kramp in een been meestal uit bed om gewicht op het been te zetten. Let wel: dit kan ook gevaarlijk zijn. Bij hevige pijn is het mij gebeurd dat ik flauwviel, enkele seconden weg. Als je dat op tijd door hebt, kun je gaan liggen op de vloer. Anders val je, met alle gevolgen van dien. Mijn tip is dus: let op als je uit bed stapt en duizelig wordt… ga vast zitten of liggen op de grond.

 6. Jeannet Mulder, pfff... Reageer

  Jeannet Mulder, Bij de hevige nachtelijke kuitkrampen probeer ik uit bed te gaan staan en de benen te kruisen
  rechts over links of links over rechts, gelijktijdig armen naar beneden laten vallen! – en het is acuut over! Ik had die tip gekregen, en misschien helpt het bij anderen ook. Dank voor alle informatie hierover.

 7. Ik wil even wijzen op het gevaar van kramp. Ik kreeg kramp in beide benen en dacht even naast het bed te gaan strekken. NIET DOEN DUS, ik viel plat achterover en brak mijn rug. Nu 4 jaar later nog steeds gevolgen daarvan. Nu vitamine D op recept gekregen. De kramp is nu wel minder vaak, maar ik blijf braaf liggen.

 8. de sport masseur / verzorger Reageer

  ik ben jaren sportverzorger geweest en sportmasseur ik ken deze klachten ik adviseerde de sporters om dextrose te nemen dit druiven suiker die snel in het bloed wordt opgenomen wordt , en massage waar door de spieren los gemaakt worden . en bij nachtelijk kramp ga op koude vloer staan lief op koude handdoek die met koud water nat maakt sta daar zo 5 minuten op en masseer je benen of ander leden in de richting van hart toe zo dat de door bloeding van de spieren weer goed gaan doorstromen niet te hard wrijven maar de kramp is dan weg leg je benen iets om hoog kramp kan verzuring van de spieren zijn en warm houden . als dit doet ontspannen de spieren weer . een advies ga nooit rekken of strekken bij kramp want dan is kans erg groot dat je spier kleine scheurtjes on staan in het weefsels en dat heel pijnlijk en er ontstaan kleine bloedingen

  • Jeanine Leytens

   Als ik ’s nachts de tijd heb om met kramp in mijn benen naar de badkamer te lopen een handdoek te pakken, deze nat te maken en dan 5 minuten mijn benen te masseren, dan geloof ik inderdaad dat de kramp wel over is. Ik heb bijna iedere nacht kramp in mijn benen en ga dan ‘rustig’ in bed zitten, waarna ik met dat been op grond voorzichtig druk zet voordat ik erop probeer te staan. Dat helpt mij tenminste.

 9. Richarke Vermeulen Reageer

  Leg je benen in je hals, vanaf 6 jaar en je krijgt nooit beenkrampen wel een zeer pijnlijke rug, maar daar zijn pijnstillers voor, en voor beenkrampen niet.

  • Vind je zelf ook niet dat dit een hele flauwe reactie is?

  • Sorry, maar vroeger legde ik als kind regelmatig mijn voeten in de nek en ik krijg wel degelijk hevige krampen. Krijg zelfs mijn voet niet plat op de grond als ik probeer recht te staan. En rugpijn is niet door deze handelingen hoor.

 10. johanna antoinette de Vriendt Reageer

  Slechte circulatie. Ook al geopereerd aan beide benen. Met een kramp proberen te stretchen (wat de trainer doet bij een voetballer). Binnenkant dij is onmogelijk om te stretchen. Ik draag geen broekjes met elastieken randjes in de lies!!! Zorg voor voldoende drinken. Homeopathische middel tegen krampen is cuprum (3x daag 5 korreltjes onder de tong).

 11. Arie Hasselman Reageer

  Ik gebruik het merk Innovit van de Action (blauwe koker) calcium, magnesium en Vitamine D in bruistabletvorm. Ik doe aan wielrennen en met voldoende vochtinname heb ik geen last meer van beenkramp. Heel goedkoop goed werkend middel.

 12. Ik heb sinds een hernia (2x binnen een half jaar geopereerd) altijd last van spierbewegingen in mijn been. Dat is ook te zien. Wormpjes in de benen noemde mijn neuroloog dat. Komt door een beschadigde zenuw in mijn rug. Ik slik daar clonazepam tegen, wat enigszins werkt. Maar de krampen die ik bijna elke nacht heb, in kuiten, net boven de knieholte en zijkant van mijn onderbeen gaan er niet van over. Wie kan me “de oplossing” vertellen, want ik wordt er bijna radeloos van, ook omdat mijn bovenbenen sinds een paar dagen ook zeer pijnlijk en vermoeid worden. Wie kan me helpen?

  • Hallo Teuni, Ik had veel kuitkrampen en zelfs in beide benen zo veel krampen dat ik niet kon staan en op beide knieën viel ’s nachts. Toen heeft iemand mij gezegd een stuk zeep te leggen in het bed aan het voeteinde ik stond hier zeer sceptisch tegenover maar wat baat niet schaad zo gezegd zo gedaan. En heb weer mijn nachtelijke rust zoals het hoort en heb geen kuitkrampen meer. Probeer het ook een keer, ik hoop dat u er ook baat bij zal ondervinden.

  • Don Ricardo

   Zeep helpt perfect! Ik had iedere nacht last van krampen, sinds een stuk zeep in m’n bed bij het voeteneinde helemaal geen last meer gehad!

  • Ik neem het medicament Inhibin dat receptvrij in de apotheek te verkrijgen is. Het is een middel speciaal tegen nachtelijke spierkrampen. Het helpt prima en ik heb sinds ik dit medicament neem bijna nooit meer nachtelijke spierkrampen terwijl ik dat van te voren wel altijd een of twee keer per week had en daarna nog de napijn 2 dagen voelde.

 13. Matty van der Sar Reageer

  Ik heb ook vaak last van kramp in mijn voeten en in mijn kuiten in de ochtenduren. Als tip wil ik u geven bij zo’n verkramping te proberen uw voeten direct in rondjes te draaien naar links en rechts. De spieren zullen dan gaan ontspannen en gaat snel over. Bij spanning in de kuiten gooi ik mijn onderbeen altijd naar voren toe en weer terug. M.a.w. een soort schopeffect. De spieren ontspannen zich zo spoedig mogelijk. Succes en hoop dat het u ook mag helpen.

  • Sinds enkele maanden heb ik erg veel last van nachtkrampen in kuit en tenen. Wat mijn apotheker mij adviseerde was: INHIBIN. Werkt perfect! Heb voor de aardigheid (op advies van een vriendin) sinds kort ook 2 stukken Sunlight zeep onder mijn hoeslaken liggen. HET GAAT HELEMAAL GOED!

 14. Ik heb diabetis en ik krijg steeds meer last van krampen in me benen gisteravond was het heel erg allebei bovenbenen super kraampjes gilde het uit van de pijn kon niet meer lopen van de pijn wat is hieraan te doen dit is niet leuk

 15. Lars van Dinter Reageer

  Ben 80er en slik o.a een statine die weliswaar minder beenkramp veroorzaakt dan die aanvankelijk werd voorgeschreven. Niettemin blijft het onaanvaardbaar en laat de huisarts het in de mist hangen. Magnesiumcitraat genomen en alles voorbij, ook de rondstralende pijnen vanuit een hoge rugwervel echter, gigantisch harde ontlasting ervoor terug. Dus over naar magnesiumhydroxide met een iets lagere pijnterugslag als gevolg maar nog aanvaardbaar. De ontlasting, hoewel iets beter nog onaangenaam hard. Na een week twee dikke benen met vochtophoping die dagen na het stoppen met de medicatie weer normaal zijn. Overigens beweeg ik veel en eet zeer gevarieerd met één glas rode port per dag. Zelf supplementen proberen is dus niet zonder risico, al vind je er een die aanvankelijk meteen de volle verlichting geeft.

 16. Ook ik heb last VAN kramp die volgt na schokken van benen . Het treedt op s morgens vroeg als ik naar het toilet wil dan willen mijn benen niet mee werken kan dus niet uit bed eerst een sterk uitrekken wordt verlangt en dan schiet het in de kuiten. Ik slik voor restless legs medicijnen ook magnesium 400 mg de dokter lijkt dit niet te herkennen drink best genoeg water doe wat stretch oefeningen voor het slapen wie herkent dit ook dat benen weigeren .

 17. Ineke van gorkom Reageer

  Als ik kramp heb, helpt het voor mij om 2 grote glazen koud water achter elkaar leeg te drinken.

  • Eens in de tijd heb ik ontzettende kramp in mijn linker bovenbeen een soort aanval het begint boven en trek dan naar binnen zo een krampaanval duurt wel 3 minuten ik gil het uit van de pijn wie heeft dit ook en wat ie aan te doen. Marian

  • Als kind had ik dit zeer regelmatig. Tegenwoordig nog heel af en toe. Mijn been slaat dan letterlijk dubbel van de kramp (als een soort zweepslag) en iedere beweging is dan te veel. Voor zover ik weet is er niets waarmee je de krampaanval dan kunt doorbreken (je kunt je immers niet eens bewegen), enkel stilliggen en afwachten totdat de spiervezels zich vanzelf weer ontspannen. Voorkomen is volgens mij de enige optie. De voorkoming en aanvulling van een kaliumtekort en/of magnesiumtekort (of in breder perspectief dus een optimale elektrolytenbalans) zijn in mijn persoonlijke beleving doorslaggevende factoren geweest.

 18. Koudstaal remco Reageer

  Ik ben een man van 44 jaar heb 2 jaar geleden een beroerte gehad. Na verschillende onderzoeken kwamen ze opeens met bètablokkers aanzetten (3 weken geleden). Sinds die tijd als ik berg op loop krijg ik last in mijn kuiten, ik kan altijd wel redelijk doorlopen maar begin vreselijk te zweten. ik zit hier in Heerlen de supermarkt is helaas bergop heb het al wel duizend keer probleemloos gelopen het is nauwelijks 500 meter. Als ik dan de boodschappen heb gedaan kom ik meestal daarna probleemloos thuis. Als ik na het avondeten een blokje ga wandelen gaat het goed totdat ik bergop moet dan in beide benen tegelijkertijd krijg ik last. Als ik even 2 minuten pauzeer thuis of op een bankje kan ik daarna probleemloos verder lopen al blijf ik nog een uur lopen geen enkel probleem. Ga ik even een uurtje zitten en dan weer wandelen gaat het weer fout. Begint de ellende weer van voren af aan. Kunnen dit etalagebenen zijn? of kan het door de verschillen medicijnen komen? Ik ben een absoluut leek maar voor mij komt het bijna over dat mijn lichaam sinds die medicijnen niet meer op gang kan komen. Ik vind het gewoon heel vreemd dat de eerste keer dat het gebeurde ik al bijna 2 kilometer gelopen had zonder enig probleem net als alle dagen daarvoor. Dat het altijd in beide benen tegelijkertijd is, meestal in de kuiten maar ik heb ook een keer last van de spieren aan de voorkant van mijn kluiten gehad, maar als ik ze even 2 minuten geef ik daarna gewoon weer een uur kan wandelen of joggen zonder enig probleem. Vooral het enorme zweten als ik er last van heb begin ik eng te vinden, het is nou bijna 2 weken. als er mensen zijn die iets soortgelijks hebben meegemaakt alle raad is welkom. M.v.G. R. Koudstaal

  • Beste Remco, Welke bètablokker gebruik je precies? Acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nebivolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol… Er zijn verscheidene bètablokkers die inderdaad bekend staan om hun spier-gerelateerde bijwerkingen: spierpijnen, spierkrampen, spierspasmen, spierzwakte, et cetera. Bètablokkers beïnvloeden namelijk de hartpompfunctie, de vaatwanden, de bloeddruk, et cetera. Allemaal aspecten die de doorbloeding en functionaliteit van de houdingsspieren en bewegingsspieren negatief kunnen beïnvloeden. Bespreek je klachten met je cardioloog, hij/zij kan mogelijkerwijs je medicatie of dosering aanpassen om te zien of dit verbetering in je klachten teweegbrengt. Sterkte en groeten, Paul

 19. Beste mensen, Als je sport gedaan hebt, hard gewerkt … en je krijgt dan krampen in de benen??? Een rauw ei opeten, gevolgd door een koffielepel keukenzout (is wel even doorslikken) daarna een glas cola (suiker voor de spieren) en de zoutsmaak is ook weer weg! En dan even stretchen en weg klachten!!! Al veel goede reacties op gekregen!!!

  • Beste Wes, Een afgestreken koffielepel heeft een inhoud van 5 milliliter, het equivalent van bijna 6 gram keukenzout. Dit is het absolute maximum aan zout dat je per dag mag binnenkrijgen… Het lijkt me dan ook geenszins raadzaam om in één keer zo veel zout in te nemen, zelfs niet in de hoop spierkrampen te voorkomen of doorbreken. Bij de consumptie van rauw ei moet je overigens goed oppassen voor voedselvergiftiging (Salmonella enteritidis door Salmonella Typhimurium), maak de eierschaal van tevoren goed schoon, dus voordat je het ei breekt… en laat de schaal niet in contact komen met de ei-inhoud…

 20. Waar Sunlight verschijnt, daar kramp verdwijnt. Een stukje Sunlight zeep of een zakje Sunlight schaafsel tussen de lakens in uw bed leggen. Na verloop van tijd verdwijnen uw krampklachten.

  • Sunlight zeep helpt bij mij (spijtig genoeg) niet. Ik volg constant een speciale pillenkuur, maar ook dit helpt niet meer. Heb bijna dagelijks spierkrampen in mijn onderbeen en deze krampaanvallen duren telkens tussen de 5 en 30 minuten en zijn zeer hevig. Zo hevig dat ik er bijna gek van wordt. Alle tips zijn welkom tegen deze vreselijke aandoening!

  • Beste Werner, Alles wat ik over spierkrampen weet, heb ik samengevoegd in dit verzamelartikel over spierkramp. Met honderden likes en reacties behoort het tot de grootste verzamelingen met tips tegen krampaanvallen die ik ken. Hopelijk heb je er iets aan! Groeten, Paul

  • Sunlight zeep werkt inderdaad niet, mijn moeder had het jaren tussen haar lakens liggen, maar heeft nooit geholpen tegen krampen.

 21. ik gebruik magnesium PCH724 (magnesiumhydroxide PCH, kauwtabletten 724 milligram) drie per dag maar mij helpt het niet, ik heb wel veel baat met dr ho zijn kuur er gebeuren wel geen wonderen maar ik heb er wel baat bij

  • hallo HUB, wat mij heeft geholpen tegen kuitkrampen is magnesiumtauraat te verkrijgen in natuurwinkels op aanraden van mijn fysiotherapeut en na een paar dagen merk je het resultaat, geen beenkrampen meer. succes!

 22. Vervelende kramp? Maak eens een afspraak voor iriscopie / bioresenantie. Ik heb er heel veel baat bij.

 23. Ik heb na mijn twee heupoperaties last van nachtelijke spierkrampen in de liesstreek. Fysiotherapie heeft niet geholpen en injecties erin ook niet echt. Ik heb alles wat je kan bedenken qua hedendaagse medicatie wel geprobeerd maar alles zonder resultaat. Ik heb al jaren RLS, maar dat zit meer in kuiten en knieën. Maar dit is echt anders. Die pijn is zo erg dat ik er wakker van word en mijn man word wakker omdat het een schokkend effect heeft. Want zo lig je heerlijk te slapen en dan word je wreed wakker door die kramppijn en zit je dus rechtop in bed. Wakker ben je gelijk dus weer naar beneden voor thee want slapen lukt niet meer. Ik weet niet meer wat ik kan doen. Vitamines krijg ik al extra dus dat is het niet en op de echo is te zien dat die spier zo’n 10 cm geïrriteerd is en hebben daar injecties in gehad. Overdag ben je bekaf en ’s avonds ga je al met naar bed met het gevoel van ik hoop maar niet dat …

  • Ph.v.engelshoven

   Ik hè, ook last van krampen in de kuiten. Mijn oplossing is de electro schokken van dr who. Helpt mij zeer goed!

  • Beste Ph, Ik wil je niet afvallen, maar is je reactie serieus bedoeld? Elektroshocktherapie oftewel elektroconvulsietherapie (ECT) wordt niet ingezet bij spierkrampen. Doctor Who is ook nog eens een fictief boek- en televisiepersonage, wat je verhaal een twijfelachtige ondertoon geeft… Of bedoel je misschien ‘Electrical Muscle Stimulation’ (EMS), Neuromuscular Electrical Stimulation (NMES) of kortweg elektrostimulatie, al dan niet gerelateerd aan ‘Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation’ (TENS)? Transcutane (laagfrequente) elektroneurostimulatie is namelijk nogal iets anders dan “elektrische schokken”. :P Daarnaast is op de consumentgerichte markt een type elektrostimulator te koop van het merk ‘Dr. Ho’, wellicht doel je op dit product… Ik ben benieuwd! Groeten, Paul

  • Hallo als ik u was zou ik een recept voor medicinale wiet te halen of zelf telen en er olie van maken en aanleggen met olijven olie je kunt heel veel info halen bij Mediwiet site.

  • hallo ik slik op aanraden van fysiotherapeut Magnesium Tauraat helpt echt geen beenkrampen meer.

  • Mijn man heeft zware krampen in zijn benen na wat zoeken op internet kwam ik een eenvoudig middel tegen voor krampen, zo snel als hij een kramp krijgt geef ik hem een glas sap van augurken, hij merkt dan gelijk dat de kramp rustiger wordt, wij wonen aan de grens bij Duitsland en daar heb ik een product gevonden van het merk Kühne dat Gurkenaufguss heet het is een concentraat dat gebruikt wordt voor het inmaken van augurken mijn man neemt hier een gedeelte van en lengt het aan met water het resultaat is verbluffend!

 24. Ik ben 10 kg afgevallen en heb zelf het vermoeden dat ik bepaalde vitamines tekort kom, vooral s nacht, vreselijke kramp in benen en kuiten. Zou het te maken kunnen hebben met mijn gewichtsverlies?

 25. Beenkrampen ’s nachts. Oplossing gevonden door hydrokinine dragees te gebruiken 3x daags 2x na avondeten 1x voor slapengaan. Merk: Inhibin. Weinig tot geen last van beenkrampen meer. Bijwerking tot nu toe: bittere smaak in de ochtend. Succes, Joke

 26. Al ruim 25 jaar last van krampen over heel mijn lichaam en niet te zuinig, alles uitgeprobeerd maar werkelijk niets hielp. Sinds 1 jaar gebruik ik nu het natuurproduct CBD olie, na 1 maand was ik al geheel krampvrij. Kort geleden even het gebruik gedurende 3 weken stopgezet en de kramp kwam terug maar nu alleen in benen. 3 dagen geleden weer CBD (1 druppel per dag) ingenomen en de krampen zijn weer weg. Een geweldig product dat mij normaal laat functioneren.

 27. Beste Lezers, zelf ook al jaren hevige last van extreme spier samentrekking in kuiten en bovenbenen. eerst af en toe en nu 24/7 het meest last bij zitten en liggen. Maar kan onmogelijk de hele dag lopen zonder te rusten… Sommige noemen het RLS (Restless Legs Syndrome) wat de nachtrust niet ten goede komt… slaap gemiddeld 4 a 5 uur wat weer vreet aan je conditie en energie! Al veel geprobeerd… medicijnen, fysio, accu, enz. Er schijnen verschillende vormen te zijn.. Bij mij worden mijn kuiten en bovenbenen bloedheet door het continue werking van de spieren ( zie dan ook de spieren in mijn kuiten samentrekken ) koud voel dan prettig aan… zoals ’s nachts zoeken naar de koele plekjes. indien het ’s nachts hevig is en ik er niet door in slaap kan komen leg ik er een koudcompressor op tot dat de spieren afkoelen en worden als het waren verdooft en mij hopelijk voldoende tijd geeft om in slaap te komen. Ik lees veel soorten van kramp… zoals verzuring, kortstondige kramp, gevarieerde kramp klachten enz. vele met mij hebben ook al van alles geprobeerd maar er is geen directe oplossing voor… daarbij staan medici voor raadsel en weten niet waar ze het in moeten zoeken… de spier en zenuwen banen van de mens is toch wat gecompliceerder en moeilijk waarneembaar dan men dacht. helaas word dit bij vele niet serieus genomen en word het snel op stress gegooid… en ander huidige tendens is ” neem maar een paracetamol..De een zegt komt van de zenuwenbanen van onder uit je rug… de ander verzuring van de spieren en wat ik al aankaartte “stress” Nu ben ik wel overtuigd dat “stress” meer kapot maakt dan lief is… maar daar zijn we dan klaar mee… Want wie is er in deze tijd niet onderhevig aan enige vorm van stress…?!’ Zijn er lezers die dit herkennen en wel iets hebben gevonden wat baat heeft of advies heeft let me know!? In ieder geval aan een ieder sterkte toegewenst! We moeten toch verder en wil “proberen” om dit zo min mogelijk de kwaliteit van mijn leven te laten beïnvloeden. Gr Roberto

  • Uiteraard zijn er veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van spierkramp. Als specialist in blessurebehandelingen krijg ik hier ook regelmatig mee te maken. Vaak komt het door verkorte spieren waarvan de doorbloeding niet optimaal is. Dat komt vaak voor bij mensen met zittend of staand werk, of mensen die weinig of niet bewegen. Door de spieren op de juiste manier te behandelen, met de nadruk op juíst, in combinatie met begeleid stretchen kun je het krampprobleem wegnemen of verminderen. Ik heb veel voetballers behandeld met hevige kramp in de benen. Met vriendelijke groet, Felix Baas

 28. Ik heb ook af en toe last van krampen. In het bovenbeen is het ergste, dan geraak ik in paniek. Goed wrijven en knijpen helpt. Ik neem magnesium pillen. Dokter had gezegd: in zithouding een handdoek over je voet doen en dan je voet naar je toe trekken met die handdoek, drie seconden per keer een paar maal per dag. Dat zou de spieren versterken en zou je geen krampen meer moeten krijgen. Ik heb dit advies nog maar juist, maar ga het toch uitproberen. Hopelijk helpt het.

  • Monik, ik weet niet of je veel succes hebt gehad met stretchen voor 3 seconden tegen spierkramp. Mijn kinesist zei me dat je minstens voor 30 seconden moet stretchen voor optimaal resultaat. Daarnaast is het ook nuttig om je lichaam soepel te houden met rekoefeningen. Dat is om je pezen te rekken. Net iets anders dan stretchen.

 29. Ik heb vaan voor het slapen gaan kramp in mijn rechterbeen achter mijn scheenbeen. Waarom specifiek deze plek en wat kan ik hier tegen doen?

 30. Ik heb nu al een paar nachten echt last van krampen in me benen maar het zit vooral rond me knieën en ik heb zoveel pijn dat het soms wel 2,5 uur aanhoud tot nu toe heeft niets geholpen zelf een pijnstiller helpt niet weet iemand wat ik kan doen?

  • Probeer allereerst eens een magnesiumtabletje of een vitamine B12-supplement. Niet te lang door gebruiken; sowieso de bijsluiter opvlogen qua dosering en stoppen als er na enkele weken geen verbetering optreedt in de spierkrampen/beenkrampen…

  • Heraclea soliana

   Is vitamin B complex, ook goed tegen been krampen ?

  • Dat ligt maar net aan de uitgangssituatie… Als er sprake is van spierkrampen door toedoen van een vitamine B12-tekort, dan zou een vitamine B-complex-supplement verlichting kunnen brengen. Als dat echter niet het geval is, zal B-complex niets doen tegen de krampen… En als je een overschot aan B6 opbouwt, kan vitamine B-complex in theorie zelfs spierkramp veroorzaken.

 31. Sinds 2 dagen heb ik vreselijke last van spierpijn/krampen/rusteloze bovenbenen, kan dit gerelateerd zijn aan overgangsklachten?

  • Vannacht voor eerst kramp in bovenbeen. Pijn ondraaglijk. Ik dacht ik trek dit niet te hoge pijn werd misselijk oorsuizen en zweten. Blijven liggen en trok langzaam weg. Overgang? Dit is echt niet leuk meer…

 32. Sinds een aantal jaren heb ik steeds vaker kramp in mijn kuiten, maar zo erg dat het langer dan een uur aan blijft houden. Ik weet als me tenen gaan verkrampen weet ik dat ik moet gaan zitten want het schiet vrijwel direct naar me kuit toe. En dan is het net een spierbal, heel hard en erg pijnlijk, mede omdat ik me niet kan ontspannen. Ik probeer dan me been zo rustig mogelijk te laten liggen en niet bewegen en dan mag ik blij zijn als de spierkramp na 3 kwartier of een uur weer weg is. Dus echt geen pretje! weet nu ook dat ik een vitaminegebrek hebt en daar wordt aan gewerkt. Maar die krampen blijven nog steeds!

  • Bij de apotheek inhibin halen voor nachtelijke kuitkrampen.

  • Mogelijk heb je ook een magnesium tekort? ik neem 2x per dag magnesium, en als ik ’s nachts kramp krijg, gebruik ik INHIBIN te koop bij apotheker.

 33. virginie schoutteten Reageer

  Mijn man heeft oktober 2014 een knie-operatie gehad, een halve nieuwe knie. Hij heeft fysiotherapie/kinesitherapie gevolgd en alles gedaan wat de dokter hem oplegde. In februari terug beginnen te werken, alles verliep prima, tot over een goeie maand… Hij kon ineens niet meer autorijden, goed stappen, trappen oplopen, fietsen… We zijn terug naar de specialist geweest, alles werd getest: pezen, zenuwen, alles blijkt in orde. Nu vorige maandag terug binnen in ziekenhuis voor kijkoperatie en ze hebben littekenweefsel weggenomen. Dinsdag en woensdag was alles goed, maar sedert donderdag is de pijn opnieuw hetzelfde. Een verkrampte kuit die maar niet overgaat… Iemand die weet bij welke dokter we nu terechtkunnen? We zijn ten einde raad…

  • Beste Virginie, In dit artikel over kniepijn & knieklachten (en vooral ook in de 330+ vragen en antwoorden eronder) vind je ontzettend veel informatie over pijn in de knie en alle klachten die met het kniegewricht te maken hebben. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 34. Hallo, Net als ongeveer een jaar geleden zat ik vanochtend op een stoel en kreeg ik ineens kramp in mijn bovenbeen. Vorig jaar vertelden ze me bij de huisartsenpost dat ik maar ibuprofen en paracetamol moest gaan slikken. Zo heb ik er toen ook ruim een week last van gehad. Dit lijkt me nu niet bepaald de enige en beste oplossing. Is er iemand die me kan vertellen wat ik tegen zulke spierkrampen kan doen en wat ik kan doen om het een volgende keer te voorkomen? Ik word er intussen helemaal gek van namelijk, tranen kunnen soms wel over m’n wangen lopen.

  • Hoi Francisca en Marielle, Ik heb ook enorme last van krampen in heel m’n benen en tenen. De laatste dagen weer heel erg in m’n tenen… Gister weer in m’n bovenbenen (aan de binnenkant). Kramp in m’n kuit en tenen kan ik handelen en mee omgaan… Maar die vreselijke krampen in m’n bovenbenen echt niet. Weet dat je moet wrijven en masseren, maar dat lukt me echt niet hoor. Als ik zo verga van die helse pijn. Ben er nu wel achter dat je je been meteen moet strekken… Heel goed uitrekken zeg maar. Dan gaat de verkrampende pijn langzaam weg omdat er dan spanning op die spier staat… Slik nu extra magnesium en merk nog weinig verschil… Moeten we dan maar met de helse krampen leren omgaan zoals de huisarts zegt?! Pfff… Succes allemaal! Grt. Sandra

  • Zojuist had ik in beide bovenbenen kramp, zo hevig, dat ik zelf niets meer kan ondernemen. Mijn vrouw heeft twee grote frisdrankflessen uit de koelkast gehaald en die enkele ogenblikken tegen de krampplekken gehouden. Werkt bij mij altijd.

  • Maak eens een afspraak bij een iriscopist (bioresinantie). Heeft mij ontzettend goed geholpen. Ik ben nog niet helemaal van mijn beenkrampen verlost maar ben wel een heel eind op de goede weg.

 35. Hallo, Bij toeval kom ik op deze site. Ik heb al een aantal jaren een enorme kramp in mijn bovenbeenspier. Zo heftig dat ik hier al een keer van ben flauwgevallen. Ik heb dit sinds ik 40 kilo ben afgevallen door o.a. hardlopen. Er zijn dus 2 wijzigingen: gewichtsverlies en meer sporten. Ik kwam erachter dat de kramp komt op het moment ik mijn bovenbeen richting mijn bovenlijf trek en dan ook tegelijk mijn knie buig. Bijvoorbeeld zittend op een bank iets van de tafel pakken, je schoenen aantrekken, een broek aantrekken… Afgelopen vrijdag was dit zo heftig dat ik vandaag, maandag, nog last had van die spier. Ben ermee naar mijn fysio gegaan en zij had het idee dat de spier nog verzuurd was. Nu los gemasseerd en nu gaat het weer. Maar de angst dat de hevige spierkramp weer in het bovenbeen schiet is erg groot. Slapen is ook een probleem omdat ik het liefst op mijn zij, met mijn benen opgetrokken slaap. En dan schiet de kramp erin! Ik gebruik geen medicijnen en eet gezond. Omdat ik ook veel last heb van “dode tenen” denkt mijn fysio dat de doorbloeding wellicht niet goed is. Herkent iemand dit? Zou het daaraan kunnen liggen?

  • Jouw spierkrampen zouden zeker met een verslechterde doorbloeding te maken kunnen hebben. In dat geval kan het handig zijn om op een bed met een ietwat verhoogd hoofdeinde te slapen, zodat je benen wat makkelijker van bloed kunnen worden voorzien. Als je intensief sport, verbruikt je lichaam echter ook veel meer elektrolyten (elektrolytische macromineralen en sporenelementen), zoals magnesium, kalium en fosfaat. Met het oog op je spierkrampen zou het dus ook raadzaam kunnen zijn om je bloed eens te laten controleren op mineralentekorten c.q. elektrolytentekorten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vitaminetekorten die spierkramp kunnen uitlokken; denk maar eens aan een vitamine D-gebrek, vitamine E-gebrek of gebrek aan bepaalde B-vitamines. Heel veel sterkte!

 36. Ik heb nog nooit last van kramp gehad in mijn benen en nu dat ik zwanger ben, heb ik het ineens. Zouden spierkrampen dus ook met zwangerschap te maken kunnen hebben? Groetjes, Rachel

  • Zwangerschapskrampen zijn een heel bekend verschijnsel. Niet alleen buikkrampen tijdens de zwangerschap, maar vooral ook spierkrampen in de voeten en benen. Dit heeft ermee te maken dat er veel meer gewicht op je spieren rust, maar ook dat je je spieren totaal anders gaat gebruiken en belasten door de ‘onpraktische’ buik die je met je meedraagt. Daarnaast drukt je baarmoeder na verloop van tijd tegen organen, spieren, zenuwen en pezen, waardoor bepaalde spieren gemakkelijker zullen verkrampen. Krampen kunnen al met al ZEKER gerelateerd zijn aan zwangerschap. Sterkte ermee!

 37. Ben 82 jaar en heb regelmatig ’s nachts kramp in mijn rechter of linkerbeen. Remedie bij mij is uit bed gaan en de plaats masseren met een massage-apparaat. De trillingen werken langzaam de pijn weg en met een minuut of 6 ben ik er vanaf. Ga dan gewoon weer slapen. Spierkramp kan ook overdag optreden als ik een dutje doe en lig. Neem wel magnesium tabletten, maar of die zo goed zijn betwijfel ik.

 38. bjorn te wierik Reageer

  Ik heb kramp in mijn bovenbenen en hamstrings, altijd na een voetbalwedstrijd. Dit doet verschrikkelijk pijn! Ook heb ik sinds een tijd erge dorst.

 39. Hallo allemaal, Er worden hier al veel bruikbare tips tegen spierkrampen gegeven. Ik heb ook veel last gehad van ernstige spierkrampen/spierspasmen. Op dit moment ben ik er zo goed als vanaf. Voor krampen kunnen veel oorzaken zijn. Het viel me op dat op deze site weinig aandacht wordt gegeven aan de gevolgen van medicijngebruik. Na een analyse van mijn eigen “krampenramp” ben ik tot de volgende (voorzichtige) conclusie gekomen: na een hartinfarct in mei 2013 kreeg ik een aantal medicijnen, waaronder een bètablokker (voor hartritme), een statine (cholesterolsyntheseremmer), Clopidogrel (bloedverdunner) en Quinapril (bloddrukverlager). Naarmate ik de medicatie langer gebruikte, werden de klachten heviger: spierkrampen, spierspasmen, zenuwpijnen en prikkels in vooral onderarmen en handen… En een toenemend gevoel van malaise. Als eerste ben ik na 3 maanden gestopt met de bètablokker. Voelde me in z’n totaliteit beter, maar de krampen leken alleen maar toe te nemen. Na een half jaar gestopt met de statine. Dat was al een hele verbetering. De krampen waren veel minder, maar de spiermassa in armen en benen leek steeds meer af te nemen, waardoor gauw overbelasting en dus ook weer krampen ontstonden. Behalve dit had ik nog veel last van pezen, gewrichten en zenuwpijnen en prikkelingen. Een jaar na het infarct gestopt met de Clopidogrel. Pas nu, bijna een jaar later, lijken de nadelige effecten van de medicatie te zijn verdwenen. Behalve bovengenoemde klachten waren er nog meer bijwerkingen, maar daar ga ik het hier niet over hebben. Nu slik ik enkel nog Quinapril en Ascal. Deze medicatie schijnt geen invloed te hebben op krampen, althans niet voor mij. Andere medicamenten kunnen natuurlijk ook invloed hebben op de spieren, maar daar heb ik geen ervaring mee. Voor wat voeding betreft ben ik een halfjaar geleden overgestapt op “Eet Paleo”, niet geheel consequent, maar in grote lijnen houd ik mij eraan. Ook dat kan een rol hebben gespeeld. Groet en succes allemaal! Marjo

 40. Lenie Scheepers Reageer

  Als ik in bed kramp in de benen en de voeten krijgt dan stap ik uit bed en ga op de koude vloer staan en dat helpt heel goed. Met vriendelijke groet, Lenie

 41. josé van der Helm Reageer

  Ik ben een vrouw van 65. Sinds ongeveer 15 jaar heb ik last van hevige kramp in mijn bovenbenen. In de eerste instantie werd gedacht aan een vastzittende knieschijf. Inmiddels heb ik een knieprothese maar ook kramp aan het andere been. (Daarvan is de knie overigens ook slecht maar niet slecht genoeg voor een prothese). 15 jaar geleden had ik nog een lage bloeddruk. Inmiddels is deze wat hoger maar met medicijnen aardig onder controle. Ik heb geen overgewicht, rook niet, drink niet, sport veel (maar niet overmatig) doe alles op de fiets. De kramp kan altijd op iedere plek beginnen. In bed, in de trein, in de bioscoop, sportschool, gewoon als ik thuis van mijn stoel opsta. Voor in mijn bed gebruik ik sinds een jaar of 6 een zogenaamde papegaai. Als de kramp er in de nacht inschiet kan ik in ieder geval uit bed komen en mij naar de douche slepen. Ik ben wel flauwgevallen van de pijn en heb de angst dat ik na het flauwvallen zal stikken in mijn eigen overgeefsel. Als de kramp in mijn hamstring schiet buk ik zo snel mogelijk. Het gevolg is dat dan soms de kramp aan de voorkant van mijn bovenbeen schiet. Ook erg maar minder erg dan de hamstring. Soms schiet de kramp in allebei mijn benen. De hamstring voel ik bewegen. Ik ben echter zo in de stress dat ik niet in staat ben mijzelf te masseren. Dit alles beheerst zo mijn leven dat ik al jarenlang niet meer op vakantie ga. In de bioscoop of theater zit ik alleen helemaal voorovergebogen en durf haast niet te bewegen. Zwemmen kan alleen met iemand die mijn probleem kent en mijn been durft te masseren als de kramp erin schiet. (in het zwemband gebeurt het vaak dus zwem ik alleen nog maar met mijn armen). Soms word ik hier zo wanhopig van. Ik woon alleen, doe alles alleen, maar ik merk wel dat ik steeds beperkter word. Niet iedereen snapt ook (huisarts ook niet) hoe erg deze kramp is. Sommige mensen zeggen “gewoon aan je tenen trekken”, maar dat heeft geen enkele zin en dat lukt ook helemaal niet. Ik vond het wel een verademing te lezen dat er meer mensen deze hevige kramp hebben. Wie de oplossing heeft, ben ik eeuwig dankbaar. O ja, ik slik al jarenlang magnesium en levertraancapsules. Ook heb ik een te traag werkende schildklier. Daar heb ik Thyrax voor.

  • Beste José, ik leef met je mee, al kan ik je niet helpen. Ik vind het echt heel erg voor je. Ook ik heb vaak last van kramp in mijn benen; ben 64 jaar en heb een te traag werkende schildklier nadat die eerst in 1996 te snel werkte. Door 2x een radio-actieve dosis jodium is de schildklier juist te traag geworden. Maar ook toen ik 18/19 jaar was (zwanger) en 25 (weer zwanger) had ik heel veel last van kramp in de kuiten met tenen die over elkaar heen kropen. En maagzuur, verschrikkelijk! Sinds 1996 slik ik diverse medicatie. Eerst Strumazol en Thyrax voor de schildklier… Later kwamen daar bloedverdunners en bloeddrukverlagers bij… En uiteraard maagbeschermers, want kreeg weer veel last van maagzuur. Nu sinds kort krijg ik af en toe kramp in mijn rechter bovenbeen; bah! Allemaal nare kwalen… Maar er valt goed mee te leven omdat ik alleen in bed of zwembad kramp ervaar. HEEL VEEL STERKTE wil ik je wensen! Mijn schoonzus, die ook weleens kramp heeft, zweert bij een stuk Sunlight zeep tussen haar kuiten in bed. Heeft mij niet geholpen, maar wie weet jou wel… Groetjes, Ine

  • Goedendag allemaal, Ik gebruik veel water, ook voor het slapengaan. En met mijn been op een verhoging wat oefenen in strekken [werd gezegd]. Zeep onder laken, telefoontje verder van het bed. Niets helpt tegen die vreselijke spierkramp! Ga nu kijken met de medicijnen wat een andere mevrouw zei. Het is raar, maar toen ik mijn hartpillen niet meer hoefde te slikken, kreeg ik deze heftige krampen. Groeten van Greet!

 42. Ook ik heb erg pijnlijke benen. En de kramp is erger geworden na een val in april 2014. Fysio en chiropractor helpen wel voor de rug, maar de pijnlijke, krampende benen blijven en zijn dan ook keihard. Vooral de kuiten. Volgens de huisarts heb ik geen vaatvernauwing en verder is er niets te vinden. Heb wel wat overgewicht, maar dat heb ik mijn hele leven al. Aan de achterkant van de dijen en kuiten is het net alsof de spieren te kort zijn. En krijg ook steken, afwisselend in beide billen. Word er zo onderhand depri!

  • Dit klinkt als spierverkramping en spierverharding ten gevolge van spierverzuring door melkzuurophoping… Dit kan inderdaad te maken hebben met een verslechterde doorbloeding, maar er zijn meer potentiële onderliggende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan verzuurde/verharde spieren. Vooral massage in combinatie met warmte en voldoende lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verwijderen van overtollig melkzuur. Je hoeft ’t niet per se in de gaten te hebben als je spieren te koud of verzuurd zijn. Als je met je hand kunt voelen dat je spieren hard/koud aanvoelen, kun je wellicht spiermassages en warmtekompressen uitproberen.

 43. Hoi, Ik heb al jaren last van krampen in de benen. Het begint meestal in de kuit en trekt door naar de lies. Ik kan daardoor geen grote stukken meer lopen. De benen voelen vaak koud aan en ik transpireer ook regelmatig. Vooral ’s nachts in bed beginnen de spieren vaak te werken, en heb soms last dat de benen schokkende bewegingen maken. Verder heb ik soms last in de onderrug. Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan maar ze komen er nog niet uit… Wie herkent dit?

 44. Alleen een elektrische deken of kussen zou ik niet doen. Werkt verstorend op je eigen magnetische veld.

 45. Hallo lotgenoten, Een enorm probleem heb ook ik met de nachtelijke beenkrampen en voetkrampen. Wat ik nu ga vertellen zullen sommigen van jullie misschien onzin vinden, maar ik heb de proef op de som genomen en het komt echt helemaal uit! Dagelijks dronk ik melk, at ik vla of andere melkproducten, en ja hoor, elke nacht weer wakker worden door de kramp! Ben nu al een week bezig GEEN melkproducten meer te nuttigen en tot mijn enorme verbazing heb ik de HELE week niet een keer kramp meer gehad. Wat een opluchting!

  • Beste Daniela, Dankjewel voor je berichtje en tip! Ik geloof je verhaal overigens direct… Melk en aanverwante zuivelproducten leveren veel calcium, maar ook veel fosfaat. Vandaar dat zuivel geen goede calciumleverancier is. En vandaar ook dat ikzelf geen fan van melk ben. Bovendien is calcium de elektrolytische tegenhanger van magnesium. Melk kan dus je elektrolytenbalans verstoren (direct calcium/magnesium/fosfaat en indirect aanverwante macromineralen en spoorelementen). De reden dat je in geval van spierkrampen geen melk moet drinken, is dezelfde reden dat een hoogwaardig magnesiumsupplement (en HEEL soms een hoogwaardig calciumsupplement) uitkomst kan bieden bij spierkramp. Er zijn al met al onwijs veel mensen die spreken over spierkrampen door toedoen van zuivel, en dan met name melk. Alleen al op dit forum lees je vele tientallen berichten over kramp door (veelal geraffineerde/gepasteuriseerde/gesteriliseerde, dus niet-rauwe) zuivel. Nogmaals dank! Groeten, Paul

 46. Ben, sorry, blij dat ik niet de enige ben, want sommige mensen die ik het vertel, staan me aan te kijken van… zal wel… Ik heb regelmatig krampen die lijken op spasmes, soms overdag na het fietsen of zomaar na een stukje lopen, klapvoet, tijdens slapen, soms 2 benen tegelijk en dan op verschillende plaatsen. Pfff… dan weet ik echt niet waar ik het zoeken moet. Nu gebruik ik cholesterolverlagers die invloed kunnen hebben op spierkrampen/spierspasmen. Na een krampaanval, rond 20 minuten, heb ik altijd een verschrikkelijke hoofdpijn. Na bezoek huisarts, eindelijk wordt ik serieus genomen, bloedonderzoek naar vitaminetekort. Er is bij de 1e uitslag al gezien dat mijn vitamine D-waarde veel te laag is, 20… Ik heb nu 800 mg vitamine D en kinine voorgeschreven gekregen… Ben benieuwd. Buiten de hevige krampen heb ik sowieso veel pijn in de benen… Heb nu ook een kruik in bed… Zal ook eens een vijl proberen…

  • Beste Tonny, Vitamine D-tekort is een bekende oorzaak van spierkrampen en aanverwante spierklachten; hopelijk helpt de vitamine D-suppletie om de spierkramp in het vervolg te voorkomen/onderdrukken! Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • In 2005 kreeg ik voor het eerst kramp in mijn beide benen tegelijkertijd, waardoor ik op de grond viel (gelukkig was het gras). Sinds die tijd blijf ik krampen in mijn benen houden. Het gebeurt voornamelijk ’s nachts. Kramp is inderdaad bijna niet het juiste woord, het zijn een soort van spasmen en ’t beweegt tijdens een aanval van mijn dijbeen naar de zijkant van mijn onderbeen, kuiten en voeten. Bij de geringste “foute” beweging “springt” de kramp ergens in mijn been. Die aanvallen kunnen wel een uur doorgaan. Mijn voet krijg ik dan ook niet meer helemaal op de grond. Ik heb geen vitaminegebrek, geen diabetes, geen verhoogd cholesterol, ik drink anderhalf tot twee liter water per dag. Volgens mij is er heel weinig aan dit soort spierkrampen te doen en het klopt dat bijna niemand zich kan voorstellen hoe erg het is… Iedereen heeft weleens een keer kramp in de voet of kuit, dat had ik vroeger ook. Dat is echter niets vergeleken bij deze spierspasmen.

  • Vitamine D wordt ofwel uitgedrukt in ie of in mcg. De meeste tabletten bevatten 5 mcg maar dat is bij een ernstig tekort veel te weinig. Nam eerst 5×5 capsules vitamine A/D, totaal 25 mcg maar dat bleek te weinig. Nu een spray van 25 mcg, 1000 ie en dan wel een paar keer per dag sprayen. Voel me vrolijker en meer energie en minder witte vingers.

  • Klopt inderdaad; 1 microgram (mcg of µg) vitamine D komt overeen met 40 eenheden (IE) vitamine D. Dus 1 microgram D3 levert 40 eenheden.

 47. Ik heb soms kramp, maar vooral last van restless legs, rusteloze benen. M’n zus die dit ook heeft had ergens gelezen dat je een nagelvijl onder je kussen moest leggen. Dat heeft zij geprobeerd en sindsdien heeft ze geen last meer. Normaal gesproken sta ik hier heel sceptisch tegenover, maar goed, een nagelvijl hebben we wel in huis en baat het niet, het schaadt ook niet. Wat schetst mijn verbazing: nu ook al 2 maanden restless legs en kramp vrij. Waarom en hoe het werkt, geen idee. Maar ben er wel blij mee!

  • Hi, Is het een ijzeren vijl of een plastic vijl of maakt het niet uit van wat voor materiaal het is gemaakt?

  • Nee, dat maakt niet uit… kunststof, metaal, hout, werkt allemaal even goed bij krampen. Mag trouwens ook alles zijn wat rijmt op vijl… een bijl, pijl of spijl… of iets anders wat begint met een V… een ventilator bijvoorbeeld. Werkt allemaal precies even goed tegen spierkramp als een vijl… of een blok zeep.

 48. Al jaren last gehad van heftige beenkrampen tot in mijn lies aan toe: Sinds 1 jaar gebruik ik multivitamine, calcium en magnesium tabletten en dat gaat heel goed. Maar wat mij het meeste helpt is het hartmagneet met koper van Energetix. Hiermee wrijf ik over mijn spieren en mijn bloedcirculatie wordt beter. Deze is ook werkzaam bij andere klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, blauwe plekken, artritis, rugpijn etc. Ik drink zelfs ook magnetisch water en dat reinigt ook weer. Kijk maar even op de site van Energetix! Ik ben er heel blij mee en draag en gebruik dit elke dag, ook als mijn dochter ergens last van heeft pas ik dit toe. Het proberen zeker waard. En als je zo’n pijn heb gehad in je lichaam dan wil je alles wel proberen. Ik ben er heel blij mee.

  • Beste Monique, Dankjewel voor je bericht! Weet je zeker dat het Energetix magneethart bijdraagt aan de voorkoming van krampen? Het lijkt me namelijk nogal lastig inschatten in welke mate een magneethart beenkrampen tegengaat als je daarnaast ook mineralensupplementen gebruikt die de interne elektrolytenbalans kunnen verbeteren. Neem me mijn scepsis alsjeblieft niet kwalijk, ik vind het absoluut leuk om ieders ervaring te lezen! Maar ik vraag me in zo’n geval onwillekeurig af of het effect dat wordt ervaren niet ‘gewoon’ wordt bewerkstelligd door het masseren van de beenspieren, dus onafhankelijk van het object waarmee wordt gemasseerd. Energetix zegt zelf namelijk het volgende: “…Energetix zal nooit en op geen enkele wijze medische claims doen…”, “…nooit beweren dat magneetsieraden zullen of kunnen genezen bij ziekte of andere klachten…”, “…magneettherapie is net als homeopathie en acupunctuur niet wetenschappelijk bewezen…”. Ik ben al met al benieuwd of er meer mensen positieve dan wel negatieve ervaringen hebben aangaande magneettherapie ter behandeling van spierkrampen. Aan diegenen: Laat vooral een berichtje achter! Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul

  • Hallo Monique, Waar kan je dit vonden? Ikzelf heb ook heel veel te kampen met krampen in mijn been en kuit en oh helaas de tenen… meestal in de nacht. Om eerlijk te zijn is het zodanig erg dat ik er niet aan kan om het te masseren, streken en rekken, door de drammen. Dan lig ik gewoon af te wachten tot het uiteindelijk overgaat. Maar doet zo veel pijn. Ik zou het wel willen uitproberen als ik het kan vinden. Kan het meteen ook bij de dochter uitproberen, zij heeft last van rugkrampen. Bedankt en verzorg jullie. Groeten, Hilde

 49. Betty Tervoort Reageer

  Het klinkt misschien erg oudbollig, maar ik heb heel veel last gehad van rusteloze benen en verkrampte kuiten. Dit meestal ’s nacht in rusttoestand. Ik kreeg een advies van iemand die zelden of nooit medicijnen gebruikt. Stop een stuk toiletzeep in je bed. Tussen het onder en bovenlaken, zoek contact met het stukje en leg je voeten er tegenaan of in je knieholte… gewoon proberen. Gewone toiletzeep uit de supermarkt is voldoende. Baat het niet… het schaadt zeker niet en je houdt er dan in ieder geval een lekker ruikend laken aan over. Gewoon doen… Mijn resultaat… geweldig! Ik heb sindsdien geen klachten meer. Vraag me niet hoe dat kan, maar met mij vele anderen hebben hier veel baat bij. Succes!

  • Dat van dat stuk zeep heb ik nog van mijn moeder. Ik ben inmiddels 75 en ik heb nog steeds een stuk zeep in bed. Ik weet niet hoe, maar het helpt echt tegen de voetkrampen!

  • Helaas, het stuk zeep bij het voeteneind van het bed heeft bij mij geen enkel effect voor wat betreft de spierkramp. Wel zoveel kramp/pijn dat het ten koste gaat van mijn nachtrust. Wat ik wel merk, is dat mijn benen of liever mijn spieren licht trillen op kleine plekjes. En dan ’s nachts wakker worden met keiharde kuiten, enkels, scheenbenen… Niet kunnen gaan staan van de pijn, laat staan lopen. Gedurig staat mijn ene voet compleet scheef onder mijn been (dubbelgeklapt) van de kramp. Als ik vervolgens zover ben dat de kramp zich terugtrekt wel gaan lopen, pffffff. Om vervolgens weer in bed te kruipen en een halfuur later weer hetzelfde verhaal. Ik word zo langzamerhand wanhopig van deze helse spierkramp! De krampen gaan soms hele nachten zo door. Word hier niet echt blij van. Toch maar een afspraak maken bij de huisarts, want het hele krampgedoe gaat ook ten koste van mijn humeur.

 50. Hoi, Ik heb sinds een week last van m’n spieren en sinds een paar dagen hevige krampen in m’n onderbenen en trekt door naar m’n voeten. Zo kan ik ook niet meer stilstaan, want dan begint het gelijk. Alleen als ik in een bepaalde houdingen lig of zit gaat het goed. Slik al paar dagen magnesium, maar dat helpt niet. Kan het zo zijn dat er iets knel zit? Ook omdat het zo plotseling begon en het voelt net alsof ik opeens iets te kort kom zeg maar, heel raar. In m’n armen trekt het wel iets, maar geen kramp. Ook heb ik aan de linker kant meer last als rechts. Vriendelijke groeten, Christina

  • Een reactie op dat stuk zeep gebruik bij krampen geen gewone zeep maar een stuk sullig zeep die echte is nog te krijgen in België!

 51. Ik word iedere avond gillend wakker van de krampende pijn in de voet, enkel, scheen, onderbeen en binnenkant dij. Ik ga dan: * onder een warm douche; * masseren, * water drinken, *soms slaap ik onder de douche om een volgende aanval te voorkomen. Ik drink meer dan 2 liter water overdag. Drinken tijdens de krampen helpt wel. Warm beddengoed helpt ook. Ik neem vitaminen en mineralen. Mij is net na onderzoek door een neuroloog in ’t academisch ziekenhuis verteld dat ik een spierziekte heb. De naam daarvan komt nog. VROEGER hielp het nog om beenwarmers aan te trekken na een warm douche om beenkramp te voorkomen. Nu maar afwachten op de verdere ontwikkeling…

  • Sinds 6 jaar heb ik kramp in voeten, kuiten en hamstrings. Nu gebruik ik sinds 4 weken magnesiumcitraat van De Tuinen. Sinds die tijd zijn de krampen alleen maar erger geworden. Durf me niet meer om te draaien in bed. Als ik mijn benen wil optrekken, schiet de kramp er aan alle kanten in. Hoe kan ik daar vanaf komen? Graag een reactie. Ik ben 71 jaar, vast bedankt. Groet, Yvonne, Kemme

  • Beste Yvonne, Je elektrolytenbalans is logischerwijs afhankelijk van een BALANS. Een gebrek aan magnesium is niet goed, maar een overschot evenmin. De macromineralen magnesium, kalium, calcium en natrium moeten onderling in verhouding zijn. Laat je bloed bijvoorbeeld eens prikken op eventuele mineralentekorten en vraag je arts of suppletie van elektrolyten in de vorm van citraten of carbonaten überhaupt raadzaam is. Overigens hoeven spierkrampen niet per se gerelateerd te zijn aan een mineralendisbalans; raadpleeg desgewenst dit artikel over spierkrampen eens voor aanvullende oorzaken van (en oplossingen bij) kramp. Sterkte & groeten, Paul

 52. Willem ouwehand Reageer

  Ik heb een vraag, sinds een jaar of twee heb ik last van speldenprikken in mijn onderbeen en voet. Bij de neuroloog geweest, testen gedaan, daaruit kwam dat er een zenuw knel zit in de knieholten. Zijn antwoord was het kan vriezen of dooien of met medicijnen voor de pijn, maar dat wilde ik niet. Mijn vraag is of er nog hoop is om hier vanaf te komen. Gr. Willem O

  • Beste Willem, Compressie oftewel samendrukking houdt in dat een zenuw of zenuwbaan bekneld raakt en wordt samengedrukt. Of dit na verloop van tijd vanzelf overgaat, is volledig afhankelijk van de aard van de samendrukking. Wordt de zenuw geplet door bijvoorbeeld gezwollen weefsels ten gevolge van een ontsteking, dan zal de verdrukking afnemen naarmate de ontsteking geneest. Maar drukt er bijvoorbeeld een stukje afgebrokkeld kraakbeen tegen de zenuw, dan zullen de tintelingen/speldenprikken pas verdwijnen nadat de boosdoener operatief is verwijderd. Aangezien je al bijna 2 jaar klachten ondervindt aan de zenuwbeknelling in je knie, lijkt het veeleer op een chronisch onderliggend probleem wat dient te worden verholpen. Maar zonder scan/foto/kijkoperatie kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen hoe de exacte situatie binnenin je knie is. Ik denk dat er zeker hoop is op genezing, maar dat je die vooral dient te zoeken in vakkundige behandeling van de beknelde kniezenuw. Heeft de neuroloog naast pijnstilling ook behandelingsmogelijkheden aangedragen? En heb je er überhaupt (al dan niet uitstralende) kniepijn bij? Ik ben overigens GEEN arts en weet niet hoe de diagnose ‘zenuwbeknelling’ is gesteld, dus dit is uitsluitend een poging om met je mee te denken aan de hand van je verhaal en absoluut GEEN medische raadgeving. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • In België zijn de dokters daar verder mee dan in Nederland. Zoek even op neuropathie, je wordt er niet gelijk vrolijk van, maar in België helpen ze je er vanaf.

 53. Jan Pap (75 Jaar) Reageer

  In 2013 ben ik geopereerd aan een vergrote aneurysma van de buik-aorta. Alles wat mis kon gaan, ging ook mis. De stent verschoof na de operatie, waardoor de bloedtoevoer naar mijn benen stagneerde. Ik heb toen ongelooflijk veel pijn gehad. Uiteindelijk, na enkele maanden ging het wat beter. Nu heb ik regelmatig acuut pijnen in de benen en kan ik niet staande blijven. Het enige wat terstond helpt, is op bed gaan liggen. Na enige tijd verdwijnen de pijnen dan ook. Moet ik me ongerust maken of is dit het gevolg van de operatie?

  • Beste Jan, Of je je zorgen moet maken, is moeilijk te zeggen zolang je niet precies weet waardoor de pijnen worden veroorzaakt. Maar het feit dat je je zorgen maakt, lijkt me reden genoeg om eens contact op te nemen met je huisarts en na te vragen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Hij/zij kan de aard van je klachten waarschijnlijk in perspectief plaatsen en wellicht een passende oplossing aanreiken. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

 54. Ik heb sinds afgelopen weekend hevige kramen in mijn bovenbeen, van mijn lies tot aan mijn knie. Zooooo! Ik wist ff niet waar ik het zoeken moest. Nu een tip van een vriendin gehad… wrijven, met warmtezalf insmeren en voorzichtig blijven bewegen…

  • Door de warmte zeker geen deken of dekbed over de benen? Wel iets over je onderbenen leggen, dat scheelt.

 55. Ik ben 14 jaar en ik word ’s nachts ook vaak wakker door hevige krampen in me kuit. Ik doe aan topsport, en sport daardoor dus veel. Vaak komen de krampen als ik een lange trainingsdag of wedstrijd heb gehad. De dag erna heb ik vaak veel last van me kuit, het voelt als een hele erge spierpijn. Zelfs lopen doet dan heel erg zeer. Vaak gaat het ergste wel weg na een paar uur. Maar ik wil er graag vanaf. Heeft iemand tips?

  • Beste Fien, Tijdens langdurig en intensief sporten verbruikt je lichaam nagenoeg alle direct beschikbare koolhydraten in de vorm van glycogeen. Daarnaast treden er door uitdroging (vanwege transpiratie en snelle ademhaling) meestal onevenwichtigheden op in je vochthuishouding, zowel qua water als elektrolytische mineralen. Na intensieve inspanning hebben je spieren deze stoffen nodig om verzuring af te bouwen en te herstellen. Zijn er tekorten, dan kunnen ze flink verkrampen. Het kan in zulke gevallen raadzaam zijn om een elektrolytensupplement met calcium, magnesium, kalium, selenium en chroom innemen. Bovendien dien je voldoende water te drinken en voldoende eiwitten te eten. Ook het eten van een banaan na het sporten kan helpen; hierin zitten zowel snelle koolhydraten die je glycogeenvoorraad aanvullen als magnesium (het belangrijkste mineraal v.w.b. krampen). Blijf je last houden of maak je je zorgen, neem dan contact op met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

 56. Heb incidenteel zo heftige last van kramp in de benen (vooral ’s nachts) dat ik al diverse keren buiten bewustzijn ben geraakt. Ben een keer de slaapkamer van mijn zoon binnen gevallen en een keer in de badkamer en ging daarbij rakelings langs de toiletpot (had mijn nek kunnen breken). Vanmorgen vroeg ben ik zelfs van de toiletpot afgevallen omdat ik daar even op was gaan zitten omdat ik bang was weer te vallen. Dat gebeurde dus toch, ik viel van het WC-deksel en toen heb ik de uitwendige hoek van de douchemuur geraakt. Van de heftige pijn aan mijn hoofd ben ik toen weer een beetje bijgekomen en ben languit op de badkamervloer gaan liggen. Dat werd wel erg koud en dat deed ook geen goed. Zo goed en zo kwaad als mogelijk naar der slaapkamer gekropen en daar op de vloer gaan liggen, dat voelde wat warmer en na verloop van tijd kon ik weer op bed gaan liggen. Mijn hoofd deed zoveel pijn dat ik doodstil ben blijven liggen. Na verloop van een paar uurtjes was de kramp vrijwel verdwenen en ook de ergste pijn aan mijn schedel. Ik slik al jaren magnesium, maar dat helpt niet afdoende. Wel heb ik gemerkt dat het dragen van sokken in bed heel veel scheelt. De laatste week was dat echter te warm. De afgelopen nacht is de temperatuur natuurlijk behoorlijk gedaald en ik denk dat dàt weer de oorzaak is geweest van de ellende. Ik heb een staand beroep (bijna niet lopen) en kan geen enkel moment gaan zitten. Dat mag ook niet van mijn werkgever. Sommige werkdagen zijn bijna 12 uur en dan duurt dat staan natuurlijk veel te lang. Vannacht trek ik toch maar weer sokken aan. O ja, ik ben 61 jaar.

  • Ja, dan toch maar die sokken aan. De krampen zijn bij mij ook zo. Niet zo heftig als jij beschrijft, maar toch pijnlijk en naar. Wollen deken of fleece-deken over het voeteneind helpt ook.

 57. Klaas Versteeg Reageer

  Herken me in vele verhalen. Helse pijnen in mijn linker dijbeen van knie tot aan de lies. Ben een paar maal buiten bewustzijn geraakt. Hetgeen mij nu zeker helpt uit eigen ondervinden is heftig wrijven, omdat het been door wrijving heet wordt! Ben nu eerder van mijn kramp af en dus minder lang pijn. Succes aan ieder. Dus goed wrijven en niet te zuinig. Je zult het zelf merken.

 58. Heb alles geprobeerd wat ik hier als goede raad vind, maar regelmatig word ik wenend van de pijn wakker. Ik zocht op internet en besef dat het feit dat ik sinds 2005 weet aan de ziekte van Parkinson te lijden een grote rol speelt in al mijn klachten (nekpijn, schouders, linkerarm en ’s nachts ondraaglijke krampen van de lies tot aan mijn tenen). Daarenboven slaap ik met een apneumasker, wat alles nog wat ingewikkelder maakt.

  • Betty van Dorst

   Hallo Agnes, Wat erg voor je dat je regelmatig zo’n pijn hebt door krampen. Ik weet natuurlijk niet of proteïne voor jou ook een oplossing biedt… het enige wat ik weet is dat het mij helpt en dat er totaal geen chemische toevoegingen in zitten. Waarschijnlijk onderga jij door je ziekte fysiotherapie. Kun je niet met de therapeut overleggen of je dit kan gebruiken? Mijn sportinstructeur zei: “De doktoren weten heel veel, maar er zijn er niet veel die zich verdiepen in spieren.” Veel sterkte, Betty

 59. Betty van Dorst Reageer

  Hallo Paul, Ik hoop van harte dat het jou ook helpt. Hou het een paar weken vol, dan merk je het, hopelijk, vanzelf. Wel heel goed mixen, want het klontert ontzettend. Veel succes, laat het me weten. Groeten, Betty

 60. Betty van Dorst Reageer

  Beste Paul, Bedankt voor de snelle reactie. Ik koop de proteïne bij De Tuinen, het is eigen merk. Ingrediënten: soja eiwit isolaat 100%, zonder gentechniek bereid. Groeten, Betty

 61. Betty van Dorst Reageer

  Heb jarenlang heel veel last gehad van krampen in mijn benen. Ben 71 jaar, slik veel medicijnen vanwege boezemfibrillatie sinds 6 jaar. De krampen kwamen bijna elke nacht, vaak meerdere keren. Ik heb heel vaak strompelend en huilend naast mijn bed gestaan. De kramp deed zich vooral voor in de bovenbenen, kuiten en voeten, eigenlijk alleen als ik mij uitstrekte of schoenen met een hakje had gedragen. Ik gebruikte VSM crème, wat de eerste pijn verzachte. Heb alles geslikt, extra calcium, magnesium, bananen en wat er maar bestaat. Inhibin helpt goed, maar kreeg er altijd een vieze smaak van in mijn mond… en na een paar weken na Inhibin begonnen de krampen weer. Jarenlang ga ik al naar de sportschool, waar ik vooral aan BodyPump doe. Mijn man wilde een proteïnedrank na het sporten en ik heb dat ook genomen, omdat het goed voor je spieren is. Ik ben elke dag een proteïnedrankje gaan drinken en ik merkte dat ik minder last van kramp kreeg. Toen heb ik pure proteïne gehaald, neem daar sinds een jaartje elke morgen als ontbijt een stevige shake van en heb totaal geen last meer van krampen. Na een vakantie zonder shakes begonnen de krampen weer; zodra ik weer ontbeet met eiwitshakes was het over. Volgens de sportinstructeur is dit logisch omdat proteïne de spieren repareert en versterkt. De huisarts haalde zijn schouders op. Ik blijf dit gebruiken, alleen proteïne smaakt nergens naar, dus doe ik er een scheutje siroop door, de sportproteïne heeft, denk ik, toch te veel toegevoegde stoffen. Hoop dat ik iemand hiermee kan helpen…

  • Beste Betty, Weet je toevallig welk soort eiwit er in je proteïneshake zitten (caseïne, whey-isolaat, whey-concentraat o.i.d.)? Ben eigenlijk wel heel erg benieuwd welke vorm van proteïne een potentiële oplossing zou kunnen vormen bij spierkramp. In dit artikel over eiwitshakes kun je desgewenst meer lezen over eiwitsuppletie ten behoeve van spierherstel, spiergroei en spierversterking… En in dit artikel over eiwitpoeders kun je meer lezen over de voor- en nadelen van verschillende soorten eiwitsupplementen. Groeten, Paul

 62. Ik schrik ongeveer 2x in de maand ’s nachts wakker door een hevige kramp in mijn linker/rechter kuit. Een paar dagen daarna heb ik er ook nog last van. Ik weet niet wat ik moet doen om het te stoppen. Naar de dokter of zelf een oplossing? Tips?

  • ria van den hoogen

   Zelf heb ik een herniaoperatie gehad… daarna veel en bovendien erge kramp in mijn benen… Nu veeeel minder… oplossing? Geen snoep, koek of andere zoete dingen met suiker. Dit heb ik uitgevonden nadat ik tot 3x toe ’s avonds lekkere zoete dingen had gegeten en daarna de hele nacht kramp had. Nu nog wel wat kramp af en toe, maar lang niet zo heftig… Groetjes… ik hoop dat iemand hier aan aan heeft.

 63. Ik heb regelmatig spierkramp in mijn benen; soms bij mijn scheenbeen, maar meestal in mijn knieholten. Soms ook in beide tegelijk en ook dikwijls in mijn handen aan de pink zijde. Ik gebruik ook medicijnen: Acetylsal Cardio, Bisoprololfumaraat, Perindopril en Atorvastatine. Ook ben ik geopereerd aan spondylodese, evenals een openhartoperatie, maar bij krampen in mijn benen ga ik lopen en dan verdwijnt de pijn redelijk snel. Voorafgaand aan de krampen voel ik ook tintelingen in mijn onderbenen, maar ja, waar komen nu die krampen nu vandaan? M.v.gr. John Jaspers

 64. geertruida visser Reageer

  Ik ben 66 jaar en heb al jaren ondraaglijke spierpijn in de benen. En nu ook in de handen! Ben bij de huisarts geweest en die zegt dat er niets aan te doen is. Ik gebruik calcium en nog meer van die troep. Er is bijna niet mee te leven. Help, wat doe ik er aan?

  • Eelke Wiersma

   Gebruik je ook Statines? Ik ben daar mee gestopt en na een paar week was de pijn al aardig afgezakt. Na een jaar daar bijna geen last meer van.

 65. Ik heb veel last van kramp in mijn voeten en kuiten; alleen in de nacht. Wat bij mij goed helpt is het inwrijven van de voet en de kuit met Tantum Extra Warm. Tantum is een soort van vloeibare Tijgerbalsem, verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Na enige minuten voel je de kramp wegtrekken; de plek op de huid waar de kramp zich bevindt, wordt erg warm en de doorbloeding wordt bespoedigd. Wie heeft ook ervaring met Tantum? Ik hoor het graag.

  • Bij gebrek aan beter gebruik ik weleens VSM Arniflor Vallen en Stoten Zalf bij spierkramp, wordt de doorbloeding van de spieren ook beter van. Maar ik zou ook Tantum crème (benzydamine) gaan halen. Heb veel last van spierkrampen op het moment.

 66. Hallo allemaal, Ik heb last van kramp en altijd in mijn linkerbeen en dat komt een aantal keer per jaar voor, het is zo erg dat ik uit bed moet en het doet verschrikkelijk veel pijn en ik kan best wat hebben hoor. Vervolgens wanneer dit zich afspeelt dan voel ik ook dat ik denk ik zo onderuit ga en dat is nu 2 keer gebeurd. En kan me dan niet herinneren dat ik onderuit gegaan ben, en wanneer ik dan in de spiegel kijk ben ik zo wit als een witte laken, en nat van zweet. Ik heb nu het een en ander gelezen van een aantal mensen maar pffff, dus dat wordt wanneer ik weer thuis ben een dokter bezoek doen (Binnenvaartschip). Dus als iemand nog tips heeft of het komt bekend voor, laat het weten! Bedankt voor het lezen. Groet René

 67. Hallo allemaal, ook ik kamp met hevige krampen aan de binnenkant bovenbenen, eerst had ik het alleen rechts, 3 jaar geleden heb ik na een hartbehandeling via de lies een slagaderlijke bloeding gehad, en daarna is met regelmaat die kramp ontstaan, maar op een gegeven moment kwam het ook in mijn linkerbovenbeen, soms als ik s,morgens uit bed ga en mijn sokken probeer aan te doen, schiet het erin, en ik ben steeds zo bang ervoor, omdat het echt hevige pijn is, ik heb ook veel last van rug en nekklachten, ben dus vaak stijf, en denk weleens dat het daardoor komt, maar waarschijnlijk zal het toch met een doorstroming te maken hebben, vroeger heb ik als kind ook veel kramp gehad, en het vervelende is nu dat ik het ook met regelmaat in mijn kuit heb, ik ga een echte vijl opzoeken, en die onder mijn bed leggen, niet geschoten is altijd mis. Soms als ik het een tijdje niet heb gehad, denk ik dat het over is, maar net midden in de nacht kwam het weer, ik weet me geen raad, maar probeer rustig te blijven ademen, en te ontspannen, maar dat valt niet mee, oud worden is niet erg, maar al die kwaaltjes! Voor iedereen heel veel succes, Ellen

 68. Ik heb al tijden last van spierkrampen: kramp in m’n tenen, voeten, kuiten, handen en heel erg pijnlijk! Vooral de krampen in het bovenbeen. Aangezien ik astmapatiënt ben, neem ik Symbicort: een langwerkende luchtweg verwijder, daar komen dus hoofdzakelijk de spierkrampen vandaan. Deze zijn best te beheersen, maar nu ben ik bezig met een dieet om af te vallen en dit is een zogenaamd eiwitrijk dieet met weinig koolhydraten… Dit doe ik sinds 3 dagen en de spierkrampen zijn echt niet te harden, vooral ’s nachts en ’s morgens vroeg, in bed dus. Het dieet is van Herbalife. Iemand hier bekend mee of heeft iemand een goed advies?

  • Beste Silvia, Ik hoor wel vaker van mensen dat ze tijdens het intensieve gebruik van eiwitrijke maaltijdvervangers (waaronder Herbalife), in combinatie met een zeer beperkte koolhydraat-intake, last krijgen van spierkramp. En dan niet alleen in de skeletspieren van o.a. armen en benen, die zorg dragen voor je mobiliteit… Maar ook darmkramp, maagkramp en zelfs hartkramp. Als spierweefsel niet voldoende brandstof aangereikt krijgen (in de vorm van suiker) is de kans op verzuring en verkramping relatief groot. Misschien een idee om toch wat meer gezonde (lees: voedzame en voedingsstofrijke) koolhydraat-leveranciers te eten, bijvoorbeeld in de vorm van fruit? Onderaan dit artikel over Herbalife vind je overigens meer reacties omtrent dit dieet op basis van shakes. Groeten & sterkte, Paul

 69. annie leenders Reageer

  Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen? Tijdens het lopen (beetje slenteren op de markt) krijg ik ineens enorme kramp; soms in de voet voet, dan weer in het scheenbeen, dan weer in de kuit. Ik word er gek van! Durf soms niet eens meer naar de markt…

 70. ’s Nachts heb ik vaak kramp in het onderbeen (en voet, maar dat is minder erg, want die kun je eruit krijgen); de krampen zitten zowel in de zijkant van het onderbeen als in het scheenbeen! Ik schrik wakker en schiet dan uit bed. Wrijven helpt op een geven moment. Met regelmaat van soms nachten achter elkaar tot weken niet. Warmte helpt. In de zomer heb ik een stuk minder tot geen last. Mijns inziens heeft het bij mij te maken met welke schoenen ik draag: hak of niet! En of ik daarmee behoorlijk heb gelopen/gestaan. Ik heb bij sneakers (met zooltjes) bijna geen last t.o.v. hakjes (let op: ik heb het over kleine hakken van laarsjes), dan meestal wel! Afijn, waarom hebben mannen dan last vraag ik mezelf af? Ook een slaapbeen/voet heb ik regelmatig. Magnesium en bananen doe ik al. Bij mij helpt het sneller tot ontspannen spieren te komen door een kussen naast het bed te leggen en dan de voet (bij kramp in buitenkant linker onderbeen) net iets op het randje van het kussen te zetten. Verder is het ook bij mij heel pijnlijk en raak ik geheel gespannen ervan. Ik ga nu zeker voor die zeep of ijzeren gereedschap (al geloof ik het maar moeilijk)… Bye!

  • Hallo Henriette, Ik vind je punt eigenlijk best wel herkenbaar. Ik heb soms het idee dat spieren bij een langdurige verkeerde houding een soort van stress opbouwen die eruit komt op het moment dat ze de mogelijkheid hebben om zich volledig te ontspannen. Ik ben bijvoorbeeld een enorm liefhebber van snorkelen en snorkel soms 5 uur aan een stuk met van die grote vinnen/flippers. Als ik dan uit het water kom voel ik wel dat ik mijn spieren heb overbelast, maar pijn of kramp kan ik het niet noemen. Zodra de ‘normale’ doorbloeding dan weer op gang komt, voelen mijn onderbenen en voeten weer redelijk normaal, en na een tijdje voelen ze weer als vanouds… Maar als ik ’s avonds in bed lig… dan komt de kramp als een soort van zweepslag tevoorschijn! Soms duren de krampaanvallen uren aan een stuk. Dus net alsof de overbelasting en spierspanning die je gedurende de dag hebt ‘opgebouwd’ tijdens de nacht wordt ‘afgebouwd’ door middel van de krampen… Het klinkt misschien niet helemaal logisch, maar zo voelt het. Hetzelfde heb ik overigens (maar dan in beduidend mindere mate) als ik een avond in pak, en dus met relatief ongemakkelijke, stug-lederen ‘dress schoenen’ (dus met ‘hakje’) heb gelopen. Als ik naar mezelf kijk, houdt nachtelijke spierkramp in de benen allereerst verband met een verkeerde (of in ieder geval afwijkende) stand van de benen (en dus met een ‘foute’ lichaamshouding) en daarnaast met onwennige en overmatige spierspanningen gedurende de dag. Misschien zou het er zelfs mee te maken kunnen hebben dat kou gedurende de dag ‘in je spieren trekt’ en zijn invloed uitoefent op de spiervezels… Bedankt in eider geval voor je berichtje! Groeten, Paul

 71. Beste Paul, Dank voor je snelle reactie. Het zit hem echter niet in een allergie, zoals jij omschrijft. Het was trouwens ook 100% desem speltbrood. Ik moet gewoon een beetje oppassen met koolhydraten in het algemeen. Schommelende bloedsuikerspiegel is de oorzaak. Dus ook als ik meer zoetigheid eet dan goed voor me is ga ik vocht vasthouden. Maar ik ben in ieder geval al heel blij te horen dat kramp te maken kan hebben met bepaalde intoleranties, want daar had ik geen idee van. Of dat vocht vasthouden kramp kan veroorzaken (althans bij mij dan). Gr. marmelade

  • Hallo Marmelade, Houd er wel rekening mee dat de kramp niet per se het gevolg hoeft te zijn van vocht vasthouden. Het kan namelijk best zo zijn dat zowel de spierkramp als het oedeem symptomen zijn van een achterliggend probleem, bijvoorbeeld een intolerantie, een hormonale kwestie of een mineralendisbalans. Overigens zijn er ook volop mensen intolerant voor bepaalde simpele koolhydraten c.q. suikers; denk maar eens aan sucrose-intolerantie, maltose-intolerantie, glucose-intolerantie en lactose-intolerantie. En ook problemen met complexe koolhydraten zijn veelal gerelateerd aan intolerantie en/of malabsorptie; denk maar eens aan gliadine-houdende gluten en problemen met voedingsvezels v.w.b. darmwand, darmbekleding en darmbacteriën. Mijn ervaring is in ieder geval dat gezondheidsproblemen als vocht vasthouden, spierkrampen, bloedwaarden en voedselintoleranties zodanig met elkaar verwikkeld en verweven zijn dat oorzaken en gevolgen doorgaans niet zomaar uit elkaar kunnen worden getrokken. Heel veel succes met het bestrijden van de krampen in ieder geval! ;) Groeten, Paul

 72. Ik heb al een aantal jaren last van kramp aan de buitenkant van mijn onderbenen, die ik er niet uit krijg d.m.v. oprekken (geen idee welke kant op). Enige wat helpt is met beide duimen in verkrampte gebied te duwen/wrijven. Vannacht weer sinds lange tijd erge last. Nu vraag ik me af of het te maken heeft met het eten van veel koolhydraten. Ben al een paar maanden gestopt met eten van brood en sindsdien ook geen last meer gehad. Gisteravond me tegoed gedaan aan aantal boterhammen. Gevolg: vocht vasthouden en vannacht kramp. Steeds als ik me omdraaide of er even uitging schoot de kramp er weer in. Als dit de oorzaak is, dan heb ik dus ook de oplossing gevonden. :-)

  • Beste Marmelade, Kramp kan zeker te maken hebben met allergieën en intoleranties. Met het oog op brood zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van tarwe(eiwit)-allergie, gluten-intolerantie of gist-intolerantie. Het zou natuurlijk hartstikke praktisch zijn als je de achterliggende oorzaak van je kramp exact hebt vastgesteld! Groeten, Paul

 73. Günther De Bruyn Reageer

  Ik heb ook soms kramp in mijn bovenbeen, aan de achterkant, vlak boven mijn knie. Das wel erg vervelend en redelijk pijnlijk. Maar ik geraak er steeds redelijk snel weer vanaf. Ik krijg het steeds wanneer mijn been te warm heeft. Dus wanneer ik onder een laken lig en erg warm heb. Als dat gebeurt, dan kruip ik snel uit mijn bed en ga op de koude vloer zitten en dan gaat de kramp steeds redelijk snel terug weg. Hopelijk blijft dit zo. Groetjes, Günther

 74. wat doe je als je ’s morgens wakker wordt en de kramp al aan voelt komen achter in je hamstrings en met strekken er lang over doet voordat de kramp weg is? Het doet onnoemelijk zeer! Wat is hiertegen te doen?

  • Beste Bakermans, In principe is het raadzaam om bij regelmatig terugkerende krampen de achterliggende oorzaak van de spierkramp weg te nemen. Dit kan te maken hebben met o.a. een mineralentekort of -overschot, verstoorde vochtbalans of spieroverbelasting. Op het moment dat je kramp hebt, kun je eigenlijk alleen maar proberen te spannen en ontspannen, in de hoop dat de onwillekeurige spiervezelsamentrekking ophoudt. Je moet de optredende reflex zien te doorbreken zodat de spiervezels weer in hun normale patroon gaan aanspannen en ontspannen. Beweeg je tenen naar boven en naar beneden… Je voeten naar boven en naar beneden wiebelen… Probeer op je tenen te gaan staan en vervolgens op je hakken… Leg zo nodig een handdoek tegen je voetzool en trek met je handen beide punten richting je hoofd. Kramp doorbreken is in principe een kwestie van voorzichtig en gecontroleerd rekken oftewel uitrekken (je spier langer zien te maken). Ook masseren, wrijven en knijpen in de krampende c.q. verkrampte spier kan helpen om de reflex te doorbreken. Heel soms helpt intense warmte: een hotpack of elektrisch deken. Geef tijdens een aanval van spierkramp overigens nooit een plotselinge ruk aan de spier, dat kan een verregaande spierbeschadiging veroorzaken. Sterkte en groeten, Paul

 75. Ik had ook dagelijks last van beenkrampen; ben gestopt met zuivelproducten, vlees, frisdranken, snoep en alle voedsel waar kleurstoffen in zitten. Let ook op gluten; heel veel mensen kunnen daar niet tegen, maar weten dat niet. Ik begin de dag met een groente- en fruitsmoothy, drink veel water gedurende de dag, eet o.a. noten, peulvruchten (lees boek ‘De Planteneters’). Heb hier veel aan gehad; heb geen pijnlijke gewrichten meer in de benen en bovendien geen spierkrampen meer.

 76. Ik heb al jaren met regelmaat last van overmatige kramp in mijn kuiten. Aanvankelijk vooral na een avond stevig sporten; nu heel vaak. Al enige tijd gebruik ik kalium, vitamine D en calcium. Nog geen magnesium. Mij is aangeraden om steunkousen te dragen. Dit vanwege mogelijke slecht werkende bloedvaten waardoor het bloed slechter naar boven stroomt. Vanwege mijn leeftijd (58) een onprettig idee om steunkousen te dragen. Wie heeft hier een alternatief voor? Alle suggesties zijn welkom.

 77. Rieky de Rooij Reageer

  Zoals ik hierboven ergens vermeldde, een echte ijzeren vijl onder matras leggen. Helpt gegarandeerd. Succes ermee. Rieky

 78. Hallo, ik heb tijdens het roeien erg vaak kramp in m’n kuit en voet. Als ik even bezig ben, dan begint m’n voet te slapen. Niet lang daarna schiet ineens de kramp in m’n kuit, het is altijd m’n linker kuit. Ik heb erg vaak een goede warming-up gedaan, maar het hielp niets. Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan voorkomen?

 79. Dominique de Wachter Reageer

  Ik heb ook last van kuitkrampen. Heb een cross van 5 kilometer gelopen bergop en bergaf. De dag erna gerust en de volgende dag wou ik beetje loslopen. Ik was nog geen kilometer bezig en had een krampscheut in het kuitbeen aan de zijkant. Heb dan maar gestopt. Waarschijnlijk niet genoeg gerecupereerd van de cross of wat dan ook. Had veel water gedronken ervoor en toch een krampaanval. Hoe kan ik die krampen vermijden; wat moet ik doen?

 80. Hallo allemaal, Ik heb pijn aan alle twee de bovenbenen plus heup. Eigenlijk alleen als ik ga slapen, anders niet… Wat moet ik doen? Liefs, Laura

  • Wat goed kan helpen is Venal Xtra Extra Sterk, dat stimuleert een goede doorbloeding in de benen en voeten. Gebruik het dagelijks en het gaat stukken beter. Let wel: het werkt na ongeveer 10 dagen pas echt goed.

 81. Heb verschrikkelijke beenkrampen van in de lies tot in mijn voeten. Ben Parkinson-patiënt! Ik lig soms nachten te kreunen, niet wetend hoe er vanaf te geraken! Het nemen van magnesium, bananen eten en masseren hebben weinig resultaat. Ik neem voor het slapengaan 3 druppeltjes Risperdal…

  • Rieky de Rooij

   Hoi, Ik had ook ’s nachts veel last van krampen. Moest regelmatig mijn bed uit. Kreeg een tip, een echt ijzeren vijl onder je matras leggen, heb ik gedaan en helpt echt. Wel een echte ijzeren vijl (zoals een timmerman gebruikt b.v.) gebruiken. Succes, Rieky

 82. maria hendriks Reageer

  Ik had ernstige vorm van kramp in beide benen ’s nachts. Ik drink nu geen cafeïne en theïne meer. En ook geen rode wijn meer na 20.00 uur. Verder heb ik sokken aan en een warm bed. Nu gaat het een stuk beter. En op aanraden van een mede-kramp-lijder ben ik begonnen met magnesiumtabletten. Ik heb tijdelijk Inhibin gebruikt. Dit hielp goed, maar vanwege de bijwerkingen ben ik ermee gestopt.

  • Bij mij helpt een stug, hard matras met een wollen deken tussen matras en onderlaken. Zachte matrassen belemmeren bij mij een deel van de bloedsomloop, waardoor het koele matras veel lichaamswarmte onttrekt.

 83. Klaas Versteeg Reageer

  Mijn naam is Klaas Versteeg; ik ben nu 60 jaar. Na mijn eerste marathon te Rotterdam in 2005 heb ik met regelmaat van de klok bovenbeen kramp aan de binnenzijde. Deze pijn is zo intens dat ik bijna mijn bewustzijn verlies. Mijn vrouw heeft wel eens 112 willen bellen! Nu 8 jaar later is er nog niets veranderd. Heb afgelopen woensdag 18 september 2013 bij kennissen weer een aanval gehad, deze kennissen hadden nog nooit een aanval gezien, maar waren erg geschrokken. Wat zou ik kunnen doen dit te minimaliseren? Zou een reactie zeer op prijs stellen.

  • Jantje Mulder

   @Klaas: Ik heb precies hetzelfde, maar gelukkig niet vaak. Het is een verschrikkelijke pijn en ook ik ga dan bijna van mijn stokje. Kramp aan de binnenzijde van het bovenbeen is één van de ergste krampen die ik heb meegemaakt. Mijn fysiotherapeute gaf me de raad om wijdbeens te gaan staan met de voeten naar voren. Je kunt je vasthouden aan een tafel en dan voorzichtig heen en weer bewegen om de spier in het bovenbeen langzaam op te rekken. Ik ga het proberen. Mocht jij dat ook willen proberen, veel succes! Hou me op de hoogte!

  • Peter De Cloet

   @Klaas en Jantje: Ik heb precies hetzelfde voor. Kramp komt zelfs op bij een simpele beweging, meestal in bed. Bijzonder pijnlijk. De eerste keer dat ik een dergelijke kramp had, was ik ongeveer 30 jaar was. (ben nu 44 jaar) Sindsdien komt deze kramp gemiddeld ongeveer 3 keer per jaar voor. De krampen in de binnenkant van de dijen zijn de pijnlijkste die ik ooit ervaren heb. Eén keer heb ik het voorgehad dat ik ’s nachts kramp had in de binnenkant van de beide dijen op hetzelfde moment. Toen ik weer wakker werd lag ik op de grond aan het voeteneinde van mijn bed. Ik moet dus eventjes bewusteloos geworden zijn toen ik probeerde uit het bed te geraken. Bij een spierkramp aan de binnenkant van mijn dijen, kan ik zelfs onmogelijk recht staan. Dit gaat gewoon niet. Ik heb ook mijn bloedwaarden laten onderzoeken en niets wees op een tekort van vitaminen, magnesium, enz. Op aanraden van mijn partner ben ik ook reeds lang bezig met een magnesiumkuur, maar zonder resultaat. Sinds enkele maanden heb ik last van mijn onderrug (hernia tussen L4/L5) en ik heb precies de indruk dat mijn spieren ook overgevoelig worden. Ik heb de laatste tijd ook frequenter last van spierkrampen in het algemeen (niet alleen de binnenkant van de dijen). Als er iemand een werkend middel heeft om deze krampen te voorkomen, dan is elk advies welkom.

  • Beste, Ik heb ook af en toe zo een spierkramp gehad en huilde van de pijn. De dokter heeft mij kinine voorgeschreven en als ik dat ’s avond inneem om te gaan slapen heb ik geen last meer. Ik volg af en toe zo een kuur van 14 dagen.

  • Jantje Mulder

   @Peter de Cloet: Ik begrijp volkomen dat je niet kunt staan bij zulke helse pijnen. Ook ik heb de grootste moeite om dan uit bed te komen. Kan iemand je op dat moment misschien helpen? Je partner? Het is echt belangrijk dat je gaat staan, maar dat hoeft niet rechtop. Je kunt je handen op je bed zetten, terwijl je voorovergebogen gaat staan, wijdbeens. Voeten naar voren en dan van links naar rechts bewegen en terug. Zo rek je de spieren van de binnenkant van de dijbenen op en gaat uiteindelijk de kramp eruit. Veel sterkte!

  • Probeer eens tijdens het lopen en ook na het lopen wat meer zout in te nemen. Ik doe een halve theelepel zout in m’n bidon en als ik ’s avonds weer kramp krijg een glaasje water met wat zout erin. Helpt bij mij erg goed tegen de spierkramp. Ik doe zelf veel aan racefietsen.

  • Kramp oplossen door zeep in je bed te leggen… het zou best kunnen. Probeer het gewoon. Wij hebben van oudsher meegekregen: een stuk metaal onder je bed bij beenkramp onder beenhoogte. Wij hadden er succes mee, probeer het gewoon een tijdje, het kan in ieder geval geen kwaad.

  • Ook ik had veel last van kramp in tenen en kuiten. Sinds enkele weken een stuk zeep in bed en sindsdien niks meer gemerkt. Hoe, dat kan is een grote vraag!

 84. Ik slaap op een waterbed, word regelmatig wakker en dan is er kramp in kuiten en voet. Zo erg dat mijn tenen helemaal naar de onderkant van de voet getrokken worden. Wrijven helpt niet! Bloed wordt regelmatig getest op alles, altijd juiste de waarden, dus ik moet maar leren leven met deze nachtelijke onrust. Melk drink ik niet daar ik ervan griezel. Andere melkproducten drink en eet ik wel. Wat kan ik nu nog meer doen?

  • Tomatensalades eten en bananen (niet te veel, anders kun je last krijgen van obstipatie). Veel water drinken en het waterbed een paar graden hoger zetten (minimaal 29/30 graden).

 85. Echtgenote heeft ook veel last van kramp in de benen en heeft al diverse middelen e.d. gebruikt.
  Nu de vraag. Zij drinkt dagelijks karnemelk en ik halfvolle melk. Bij een bezoek aan de apotheek werd ook als advies gegeven meer melk te drinken.
  Op de verpakking van de half volle staat o.a. calcium 15%. Dit staat niet vermeld op de karnemelk
  verpakking.
  Wat is in dit verband (kramp benen) beter : Karnemelk of half volle melk???

  • Van Parijs Rose

   Iedere dag een banaan eten en 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Vul ’s morgens een fles water van 1 liter (zet de fles in uw zicht) en probeer ze tegen de middag uit te drinken, vul de fles opnieuw en drink deze in de namiddag uit (drink ’s avonds niet te veel meer anders moet je ’s nachts opstaan om de plassen). Ik had vroeger ook regelmatig krampen en met deze methode heb ik tot nu toe nooit geen krampen meer gekregen.

 86. ik had ook regelmatig been krampen in bijde benen. maar ik moet het afkloppen omdat ik magnesium 1 maal voor het slapen gaan en inhibin 3 x daags, dus de laatste 2 weken gaat het goed. hopelijk blijft het zo. gr lemmen h.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.