De oorspronkelijke kleur van je tanden is erfelijk bepaald. Sommige mensen worden geboren met sneeuwwitte tanden, anderen hebben van zichzelf een ietwat gelig gebit, bestaande uit ogenschijnlijk verkleurde tanden.

De kleur van je tanden wordt bepaald door je tandbeen en tandglazuur. Tandbeen is het weefsel waaruit het grootste deel van iedere tand wordt opgebouwd. Hoe witter het tandbeen, des te witter het uiterlijk van je tanden. Het tandglazuur is het buitenste beschermingslaagje van je tanden. Je glazuur is nagenoeg transparant, maar hoe dikker je tandglazuur, des te beter je tanden hun glans & witheid behouden.

Bruine tanden zien er niet bepaald mooi, verzorgd en sexy uit. Bruine, gele of bruingele tanden ontsieren je glimlach en je gezichtsuitdrukking als geheel. Daarom hierbij de 5 meest effectieve tips om bruine tanden te verhelpen en mooie, witte tanden te bewerkstelligen…

Oorzaken van bruine & verkleurde tanden en kiezen

Van tandverkleuring is sprake als je tanden onder invloed van interne of externe factoren van kleur veranderen. Of als de kleur van één of enkele tanden afwijkt van de rest van je gebit. We onderscheiden:

 • A. Externe oftewel extrinsieke tandverkleuring: verkleuringen binnenin het glazuur of tandbeen
 • B. Interne oftewel intrinsieke verkleuring van tanden: Verkleuring van het tand- of kiesoppervlak

A. Oorzaken van extrinsieke tandverkleuring?

Uitwendige verkleuring van je tanden wordt ook wel kleurverandering van het tandoppervlak of extrinsieke tandverkleuring genoemd. Externe tandverkleuring ontstaat meestal doordat kleurstoffen in het laagje tandplaque op je tanden dringen. Deze kleurstoffen komen in je mond door:

 • Synthetische kleurstoffen (M&M’s, fabrieksvoedsel e.a.)
 • Natuurlijke voedingskleurstoffen (bietensap, karamel e.a.)
 • Tannine in drankjes (koffie, thee, rode wijn e.a.)
 • Medicijnen met synthetische kleurstoffen
 • Roken (sigaretten, sigaren e.a.)

Ook andere externe bronnen kunnen je tanden geel of bruin kleuren. Hierbij valt te denken aan:

 • Suikers & zuren
 • Milliard-reactie (chemische reactie tussen koolhydraten & eiwitten)
 • Amelogenesis imperfecta (afwijking van glazuur)
 • Tin-fluoride (zit in sommige tandpasta’s)
 • Pellicle-eiwitten (o.a. speekseleiwitten)
 • Chloorhexidine (antibacteriële mondspoelmiddelen)

B. Oorzaken van intrinsieke tandverkleuring?

Intrinsieke tandverkleuring ontstaat door kleurverandering binnenin het glazuur of tandbeen. Dit soort verkleuringen kan ontstaan, nog voordat het volwassenengebit überhaupt is doorgebroken. Interne oorzaken van gele of bruine tanden zijn onder meer:

 • Bepaalde antibiotica (minocycline, amoxicilline & tetracycline)
 • Trauma (impact door vallen of stoten op gebit)
 • Bederf & rot van tanden
 • Ouderdom
 • Aandoening van de alvleesklier
 • Interne tandontsteking door granuloom (“pink spot”)
 • Wortelkanaalbehandeling
 • Afgestorven tandzenuw
 • Grijze & zwarte vullingen (amalgaam e.a.)
 • Dode” tand

Extrinsieke verkleuring van de tanden betekent dus dat de oorzaak op je tanden zit (aanslag). Als je tanden door intrinsieke redenen geel of bruin zijn, dan zit de oorzaak in je tanden (aantasting).

Tips om gele & bruine tanden weer wit te maken!

Tandverkleuring door tandaanslag is gemakkelijker, sneller en goedkoper om te behandelen dan verkleuring van je tanden door aantasting van je gebit. Hierbij de 5 beste oplossingen om geel- of bruin-verkleurde tanden weer stralend wit te maken…

1. Zelf je tanden bleken voor wittere tanden

Tanden bleken is een ideale manier om bruine of gele tanden te verhelpen en weer met mooie, witte tanden door het leven te gaan. Als peroxide op het tandglazuur wordt aangebracht, trekt deze stof in het glazuur en tandbeen, en breekt daar de organische verkleuringen af tot water en koolstofdioxide.

Er komen dan ook steeds meer middeltjes op de markt om zelf je tanden te bleken. Hiermee kun je het bleekproces van je tanden eigenhandig en in je eigen huis doorlopen. Enkele voorbeelden van tandenbleekproducten voor thuisgebruik zijn als volgt:

 • Ultradent Opalescence® (bleek-gel)
 • Ultradent Treswhite® Supreme (bleek-gel + bitje)
 • White Pro® (semi-professionele tandenbleekset)
 • Rapid White® (tandenbleekset)
 • Kruidvat (huismerk tandenbleekset)
 • Idol White® (bleek-pen)
 • White & Go® (bleek-pen)
 • AltaWhite® (peroxide-poeder)
 • IonicWhite® (ioniserend apparaatje)
 • WhiteLight® (ioniserend apparaatje)

Als je thuis je tanden gaat bleken, dan moet je geen sneeuwwitte modellenglimlach verwachten. Bleekmiddelen voor thuisgebruik mogen namelijk geen hoge concentraties werkzame stoffen (peroxides) bevatten. Sterker nog: een groot deel van deze middeltjes bevat niet eens peroxide! (bron)

Bovendien bevatten middeltjes om thuis je tanden te bleken doorgaans carbamideperoxide, terwijl tandartsen het tienvoudig sterkere en effectievere waterstofperoxide gebruiken. Het is overigens zeer raadzaam om nauwlettend de gebruiksaanwijzing van tandbleekproducten te volgen, want “overbleken” kan je tandglazuur en tandbeen verzwakken.

Let op: de werking van “whitener tandpasta’s” is nooit wetenschappelijk aangetoond!

2. Tanden laten bleken bij de tandarts voor stralend witte tanden

Je kunt je tanden ook laten bleken bij een tandarts of mondhygiënist. Het laten bleken van je tanden is helaas veel duurder dan zelf je tanden bleken. Het voordeel is echter dat de professionals een veel sterker bleek-product mogen gebruiken, namelijk sterk geconcentreerde (35%) waterstofperoxide-gel. Je tanden zijn zodoende in een mum van tijd sneller wit, maar blijven wel een tijdje gevoelig.

Een tandarts of mondhygiënist kan je verkleurde tanden overigens niet alleen bleken, maar ook polijsten. Dankzij een polijstbehandeling verdwijnen oppervlakkige tandverkleuringen direct! Gevoeligheidsklachten door het bleken van tanden met geconcentreerde waterstofperoxide kunnen worden verminderd of voorkomen. Poets hiervoor je tanden te poetsen met fluoride + kaliumnitraat (Sensodyne, Corsodyl e.a.).

3. Fluorose behandelen om je gele tanden wit te maken

Fluorose oftewel ‘Fluorosis Dentalis’ is een afwijking van het glazuur door een abnormale opname van fluoride tijdens de ontwikkeling van het volwassenengebit. Je tanden zijn hierdoor niet alleen onregelmatig van kleur, maar hebben ook een bobbelig oppervlak. Fluorisis wordt gekenmerkt door witte vlekken in combinatie met geelbruine & donkergrijze vlekken op het tandoppervlak.

Je tandglazuur kan er dof en krijtachtig uitzien. Ook bij fluorisis kan het bleken het aanzien van de tanden enorm verbeteren. Als het contrast tussen de witte, gele, bruine en grijze gebieden wordt verminderen, ziet je gebit er ineens veel mooier uit!

Let op: als er weinig glazuur op een tand zit of het tandglazuur volledig ontbreekt, is bleken geen optie.

4. Peroxiden kunnen zelfs hele sterke verkleuringen verhelpen

Hardnekkige intrinsieke tandverkleuring moeten logischerwijs langduriger worden behandeld dan oppervlakkige extrinsieke verkleuringen. Desalniettemin kan een intensieve peroxide-behandeling zelfs de meest hardnekkige tandverkleuringen verbeteren. Kortom: ga niet te snel bij de pakken neer zitten als je last hebt van gele of bruine tanden.

Een diepe verkleuring van tanden kan misschien niet altijd volledig worden verwijderd, maar er is nagenoeg altijd een flinke verbetering mogelijk. Zelfs sterke antibiotica-verkleuringen kunnen veelal tot een aanvaardbaar minimum worden teruggebracht met behulp van 35% waterstofperoxide.

5. “Dode” tanden kunnen van binnenuit wit worden gemaakt

Zelfs diepe, inwendige tandverkleuringen door trauma of een wortelkanaalbehandelingen kunnen worden gebleekt. Zelfs avitale of “dode” tanden kunnen door een tandarts van binnenuit weer wit worden gemaakt met een speciale peroxide-behandeling!

Mooie tanden: 5 praktische tips voor een wit + schoon gebit!

Mooie tanden wil iedereen… Ik ken in ieder geval niemand die zijn gebit graag laat uitboren door de tandarts vanwege tandbederf / cariës. Een stralend wit en schoon gebit is echter niet altijd even gemakkelijk te bewerkstelligen. De volgende 5 praktische tips voor schone / witte tanden helpen je in ieder geval een aardig eind op weg…

Tip 1: Gebruik fluoride tegen verkleurde tanden (of toch niet)…

Veel mensen gaan ervan uit dat fluoride helpt om je tandglazuur te versterken. Zodoende zouden je tanden beter bestand zijn tegen de zuren in voeding. Fluoride zit in veel tandpasta’s en mondwaters.

Toch komen steeds meer wetenschappers hierop terug. De vormen van fluoride die in tandpasta’s worden verwerkt, zouden namelijk niets doen voor je tanden en zelfs extreem toxisch zijn. Er zou zelfs niet één onderzoek bestaan waarmee de werkzaamheid van fluoride op het menselijk gebit onomstotelijk kan worden aangetoond.

Tip 2: Flos dagelijks voor mooie tanden!

Flosdraad komt op plaatsen waar je tandenborstel geen kans maakt. Door te flossen, verwijder je etensresten uit de tussenruimtes van de tanden die anders waren blijven zitten en ten prooi waren gevallen aan bacteriën. Zodoende kunnen deze etensresten niet ongemerkt en ongestoord gaatjes veroorzaken tussen twee tanden in. Flossen voorkomt daarnaast tandvleesontstekingen en houdt je gebit gezond. Bij grote tussenruimten kun je evt. een tandenstoker of rager gebruiken.

Tip 3: Spoel met antibacterieel mondwater

Een makkelijke aanvullende manier om het risico op gaatjes in je tanden te verkleinen, en zodoende mooie tanden te behouden, is spoelen met antibacterieel mondwater (= monddouche). Antibacterieel mondwater maakt de bacteriën dood die –ondanks poetsen, flossen en spoelen met normaal water– kunnen achterblijven op moeilijk te bereiken plekjes in de mondholte.

Tip 4: Houd je tanden wit / Voorkom tandaanslag

De één heeft van nature wittere tanden dan de ander. Dit is genetisch bepaald en hier is dan ook niets aan te doen. Je kunt je tanden wel proberen op kleur te houden door koffie, thee en tabaksrook te mijden. Tandaanslag kan namelijk voor een fikse ongewenste gebitsverkleuring zorgen.

Daarnaast kan een waterstofperoxidehoudende whitener-tandpasta, whitening strip of bleekgel kan je tandglazuur tijdelijk ietwat witter maken. Vaak worden je tanden daardoor ook tijdelijk gevoeliger. (bron) Meer over het bleken van sterk verkleurde tanden kun je desgewenst lezen in dit artikel:

Tip 5: Beperk het aantal snoepmomenten

Suiker veroorzaakt gaatjes… Weer zo’n cliché, maar wel correct! Suikers worden door de bacteriën in je mond omgezet tot zuren die je tanden zwaar op de proef kunnen stellen. Voor je tanden kun je overigens beter één keer goed snoepen dan meerdere suikermomenten en snoepmomenten verspreiden over de dag. Zure sappen en (koolzuurhoudende) frisdranken kunnen behalve gaatjes overigens ook tanderosie veroorzaken.

Wat doe jij zoal om je gebit zo goed mogelijk te verzorgen en onderhouden voor mooie tanden? Deel jouw tips, adviezen, tactieken & bevindingen in een reactie hieronder…

Producttest | Tanden bleken met Rapid White: Werkt het?

Rapid White kit recensie

Het lijkt zo mooi: Je tanden 8 tinten lichter c.q. witter in 14 dagen met ‘Rapid White – Tooth Whitening Bright’. Whitening Bright betreft een doe-het-zelf setje van tandpasta-merk ‘Rapid White’ waarmee je zelf, thuis je tanden kan bleken. Ik offerde mezelf op als proefkonijn om dit whitener-product stevig aan de tand te voelen en er een recensie over te schrijven…

Inhoud Rapid White “tanden-bleek-set”

Het Rapid White “bleek-setje” bevat 5 componenten om je tanden zelf, thuis te kunnen bleken. Het Rapid White whitener-setje bestaat uit:

 • Mondstuk (bit)
 • Whitening gel (voor in het mondstuk)
 • ‘Accelerator’ (vloeistof die het bleken zou moeten bespoedigen)
 • Whitening tandpasta (schuurmiddel om aanslag te verwijderen)
 • Kleurenstrip (om de tint van je tanden voor én na het bleken te bepalen)

Hierbij de Rapid White recensie (op basis van eigen ervaring en andermans tests & recensies)…

Hoe werkt de Rapid White ’tanden-bleek-set’?

De instructies van Rapid White waren gemakkelijk te volgen. Wel kreeg ik kokhalsneigingen bij het gebruik van het mondstuk, maar daar heb ik me uiteindelijk overheen gezet. Het kostte even wat tijd om het bleek-proces elke keer te doorlopen, maar goed, als het werkt dan heb je dat ervoor over. De belangrijkste vraag is dan ook: werkt deze tanden-bleek-kit van Rapid White naar behoren? Hieronder mijn Rapid White-ervaring…

Werkt Rapid White echt om wittere tanden te krijgen?

Gebaseerd op eigen ervaring en het lezen van vele recensies op internet ben ik eruit: het antwoord is ‘ja en nee’. Rapid White werkt namelijk uitsluitend als je tanden zijn verkleurd door bijvoorbeeld roken en het drinken van koffie en/of thee. Zo werden mijn tanden een paar tinten lichter dankzij het bleken met Rapid White, maar ik drink dan ook veel koffie en thee… En ik wist dat ik aanslag op mijn tanden had.

Als je tanden van nature niet erg wit zijn – en je hebt geen aanslag op je tanden – dan is Rapid White weggegooid geld. De basiskleur van je tanden verandert namelijk niet of nauwelijks met Rapid White. Waarschijnlijk komt dit door het maximale toegestane percentage bleekmiddel dat in receptvrije apotheek- & drogisterijproducten mag worden verwerkt. Flossen, poetsen en algemene tandverzorging werken in veel gevallen dus net zo goed tegen verkleurde tanden als een Rapid White whitening-set.

Hoe krijg je écht witte c.q. wittere tanden?

Wil een bleekmiddel voor je tanden écht werken, dan moet er een 100-voudige hoeveelheid gebruikt worden. Producten met dermate hoge concentraties bleekmiddel mogen echter alleen door specialisten op het gebied van ‘tanden bleken’ worden gebruikt, zoals tandartsen en tandheelkundige). Deze regelgeving is er ongetwijfeld om te voorkomen dat je thuis je tanden onherstelbaar verprutst door te lang en te veel whitening gels en andere whitener producten te gebruiken.

Als je écht wittere tanden wilt dan kun je dus beter naar een gespecialiseerde tandarts of tandheelkundige gaan. Helaas betaal je daar al snel een paar honderd euro voor het bleken van je tanden. (tandartsen & tandheelkundigen). Overigens is ook het laten bleken van je tanden door een professional niet geheel zonder risico’s. Bleekmiddelen ofwel whiteners tasten namelijk de hardheid van je glazuur aan.

Tips voor gezonde + mooie tanden door goed te eten

Mooi gebit door goed te eten

Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van onze tanden. Ook kun je specifieke producten eten om er voor te zorgen dat je tanden mooi worden en blijven. Hieronder een aantal voedingstips voor een mooi gebit

1. Wortels, appels & selderij

Eten en drinken (zoals koffie, thee, blauwe bessen en rode wijn) kan verkleuring van je tanden veroorzaken. Door regelmatig wortels, appels en selderij te eten wordt de verkleuring van je tanden op een natuurlijke manier tegengegaan.

2. Kaas

Kaas bevat een aantal stoffen zoals calcium, fosfor en bepaalde eiwitten die voorkomen dat je cariës (tandbederf) krijgt en waardoor je tandplak (laagje bacteriën) minder kans geeft.

3. Rozijnen

Rozijnen zorgen ervoor dat bacteriën zich minder goed aan je tanden kunnen hechten. Daarmee voorkomt het eten van rozijntjes tandplak, al zit er ook behoorlijk wat suiker in rozijnen… :(

4. Groene thee

Het drinken van groene thee is goed voor je tandvlees. Het voorkomt onder andere dat je bloedend tandvlees krijgt. Ook zijn er aanwijzingen dat bacteriën zich minder goed aan je tanden kunnen hechten, en groene thee drinken zorgt er daarmee voor dat je mooie en gezonde tanden houdt.

5. Suikervrije kauwgom

Het kauwen van kauwgom zorgt er voor dat je gebit gereinigd wordt, omdat bacteriën minder goed op je tanden blijven zitten. Koop wel suikervrije kauwgum.

Weet jij nog meer tips om door middel van eten je tanden mooi, wit en gezond te houden? Laat ze achter in een berichtje hieronder!

Verkleurde tanden bleken: tot slot…

Het bleken van de tanden kan dus uitkomst bieden bij zelfs de meest gele, bruine of zelfs zwarte tanden, zolang er maar glazuur aanwezig is. Na het bleken van je tanden is het belangrijk om alle oorzaken die bovenaan in dit artikel staan zo veel mogelijk te vermijden. Anders heb je binnen een jaar opnieuw gele, geelbruine of bruine tanden!

Heb jij aanvullende tips bij verkleurde tanden? Laat ons weten hoe jij je tanden witter hebt gekregen in een reactie hieronder! Laat a.u.b. ook weten wat jouw ervaring is met Rapid White tanden-bleekmiddel; ik ben erg nieuwsgierig!

13 Reacties

 1. Om de verkleuring op mijn tanden te verwijderen, wat veroorzaakt wordt door (te veel) drinken van zwarte koffie, poets ik regelmatig mijn tanden met houtskoolpoeder.

 2. Tandartspraktijk Plantage Middenlaan Reageer

  Tanden bleken kan hele mooie resultaten opleveren. Het is wel belangrijk om van te voren te controleren of er geen vullingen, facings, kronen of bruggen in de weg zitten, deze bleken niet mee. Composiet facings kunnen vaak relatief eenvoudig vervangen of bewerkt worden, porseleinen facings niet.

 3. Bleken zelf kan geen kwaad. Het verwijdert alleen de verkleurde moleculen. Alle producten die in de supermarkt verkocht worden zullen je tanden alleen maar ‘schoner maken’ of dan wel zeer abrassieve (schurende) werking hebben. Dit is slecht voor je glazuur, dus gebruik alleen producten die je van de tandarts kunt krijgen. Hier zit waterstofperoxide in en dat is de enige stof die in staat is de verkleurde moleculen op te breken die dieper in het glazuur vastzitten.

 4. Laat voor het bleken van je tanden zeker even het glazuur op je tanden meten, wanneer dit glazuur niet tot nauwelijks aanwezig is kan het zeer slecht zijn voor je gebit. De bleek zorgt er dan voor dat het bijt in je gebit. Groeten, Rowan | TandartsJordaan.nl

 5. Via mijn tandarts een bleekset gekocht. Gel en een bitje dat ik 2 weken iedere avond 4 uur lang op mijn tanden moest doen. Helaas, mijn gebit is niet witter geworden. Volgens mijn tandarts komt dit zelden voor. Het had met mijn glazuur te maken, waardoor de gel niet heeft gepakt. Zeer teleurstellend en er is geen alternatief.

 6. Om de verkleuring op mijn tanden te verwijderen, wat veroorzaakt wordt door (te veel) drinken van zwarte koffie, poets ik regelmatig ook mijn tanden met wat keukenzout.

  • Dat is wel het domste wat je kunt doen. Dat is alsof je met een stuk schuurpapier je glazuur eraf aan het schuren bent… STOP daarmee!

 7. Verkopen ze ook tandenbleeksets bij de Kruidvat? Ik heb er namelijk nog nooit één gezien.

 8. Ik ben gestopt met tandpasta te gebruiken waar fluoride in zit en ik merk meteen dat mijn tanden witter worden! Ik koop mijn tandpasta nooit meer in een gewone drogisterij! Ik koop hem nu bij Bioplanet en in Duitsland in de DM; daar verkopen ze tandpasta van Weleda. Fluor in tandpasta zorgt voor gele en bruine verkleuringen. En fluoride is ook echt heel gvaarlijk voor de gezondheid.

  • Precies om die reden (dat fluoride slecht voor je gezondheid zou zijn) was ik ook gestopt met het gebruiken van fluoride tandpasta. Ik gebruikte een lange tijd fluoridevrije tandpasta van Paradontax. DOMSTE keuze ooit. Het heeft m’n glazuur enorm aangetast en ik heb er erg gele tanden van gekregen. Nu poets ik met Proglasur Whitening, al helpt het niet veel meer… Volgens mijn tandarts is fluoride alleen slecht voor de gezondheid in grote hoeveelheden.

 9. Het bleken van binnenuit is bij mijn tand volledig mislukt. In plaats van lichter te worden is de tand donkerder geworden. Bovendien deed het bleken pijn. De tandarts had blijkbaar vergeten het wortelkanaal af te sluiten en de bleekvloeistof is in mijn tandvlees gelekt. De wortel is nu zozeer beschadigd hierdoor dat ik enkel nog een stifttand kan laten zetten met wortelprothese. Je kan dus aannemen dat ik geen geloof meer heb in het bleken van mijn tand en ik niet scheutig ben op een tandartsbezoek.

  • Hoi Jelle! :-) Vervelend van jouw tand. De tandarts is nu verantwoordelijk, door gemaakte vergissing, om jouw tand weer ten Beste te herstellen. Dat is gewoon jouw Recht, dus ik zou het er eens over hebben met de Dentist! ;-)

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.