Teruggetrokken tandvlees oftewel “gingiva recessie” is een slecht teken. Door terugtrekkend tandvlees komt de tandhals van een tand namelijk bloot te liggen, en blootliggende tandhalzen zijn kwetsbaar voor tandbederf. Bovendien is het terugtrekken van tandvlees veelal een teken van een vergevorderde tandvleesontsteking.
Symptomen van teruggetrokken tandvlees…
Gezond tandvlees is roze van kleur, vult nagenoeg de volledige ruimte tussen je tanden, en sluit bovendien naadloos aan op je tandoppervlak. Terugtrekkend tandvlees kun je dan ook gemakkelijk herkennen aan spleetjes, kiertjes, roodheid en blote tandhalzen. Terugtrekkend tandvlees ontstaat meestal door:
- Onvoorzichtig poetsen
- Bacteriële ontstekingen in de mondholte
- Operatie (kaakchirurgie, implantaten e.a.)
- Irritatie door beugel, kronen, bruggen etc.
Het is erg belangrijk om terugtrekkend tandvlees bij de eerste symptomen te behandelen… Daarom hierbij 5 tips voor het voorkomen & herstellen van teruggetrokken tandvlees…
1. Terugtrekkend tandvlees masseren
In geval van terugtrekkend tandvlees is het raadzaam om regelmatig je tandvlees te masseren. Tandvlees massage stimuleert namelijk de doorbloeding van het tandvlees en helpt het tandvlees gezond, sterk & soepel te houden. Je kunt het terugtrekkende tandvlees masseren met een tandenborstel of met je vingers.
Zorg wel dat je je handen van tevoren zorgvuldig en langdurig ontsmet met warm water en zeep. En gebruik uitsluitend een hele zachte tandenborstel met extreem soepele haartjes voor een tandvlees massage. Poets niet, maar zet je vingertop of tandenborstel vast op het tandvlees. Maak zachte drukbewegingen en korte draaibewegingen op het oppervlak van je tandvlees zonder hard te duwen.
Masseer je tandvlees altijd in de richting van de tanden en dus niet richting de kaken.
2. Mondspoelmiddel tegen terugtrekkend tandvlees
Antibacteriële mondspoelmiddelen & mondsprays kunnen terugtrekkend tandvlees verhelpen door infecties tegen te gaan. Bij de apotheker vind je antibacterieel mondwater van allerlei merken. Bekende voorbeelden zijn Perio Aid®, Odol®, Paradontax®, Meridol®, Oral-B® en Johnson & Johnson: Listerine®.
Dit soort mondwaters en mondspoelmiddelen bevat nagenoeg altijd alcohol (ethanol), chloorhexidine, triclosan of cetylpyridinium chloride (CPC) als werkzame, antibacteriële stof. Als je veel last hebt van gevoelig en terugtrekkend tandvlees, dan kan een antibacterieel mondwater een prima aanvulling zijn op het tandenpoetsen.
Een antibacterieel middel dringt door tot diep in de pockets en in gleufjes en kiertjes die je met borstels, flosdraad, ragers en schrapers niet kunt bereiken.
3. Beugel ter behandeling van teruggetrokken tandvlees
Teruggetrokken tandvlees kan in veel gevallen (deels worden) hersteld met een beugel. Een orthodontist oftewel beugeltandarts zal dan een beugel plaatsen. Vaak moeten er enkele snijtanden worden getrokken zodat er extra ruimte ontstaat. Die ruimte is doorgaans nodig om de tanden op te doen schuiven en het teruggetrokken tandvlees te laten “opklimmen”.
Voordat er met de tanden geschoven wordt, moet het tandvlees volledig ontstekingsvrij zijn. Een tandarts of orthodontist kan dit bepalen aan de hand van eventuele ruimtes tussen tandvlees en tandhalzen (“pockets”). Deze tussenruimte wordt ook wel de “pocketstatus” genoemd.
In veruit de meeste gevallen levert een beugel een bevredigend resultaat op wat betreft het terugtrekkende tandvlees en de gleuven tussen de tanden.
4. Herstel van teruggetrokken tandvlees door tandarts
Een gespecialiseerd tandarts-paradontoloog kan terugtrekkend tandvlees in veel gevallen voorkomen (of in ieder geval een halt toeroepen) zonder operatieve ingreep. Hij kijkt eerst of er naast tandvleesterugtrekking en -ontsteking meer aan de hand is. Vervolgens:
1. Wordt de diepte van de “pockets” rond je tanden en kiezen gemeten.
2. Wordt een kweek van de bacteriën in de pockets gemaakt.
3. Worden röntgenfoto’s gemaakt om de lengte van de wortels en eventueel botverlies te kunnen bekijken.
4. Worden de pockets één voor één zeer grondig gereinigd met specialistische apparatuur.
5. Wordt uitleg & advies gegeven over poetsen, ragen, flossen, tandpasta’s, poelmiddelen en tongschrapers.
In veel gevallen zal je teruggetrokken tandvlees weer ietwat aantrekken en omhoog klimmen als de pockets rond je tanden weer strak en schoon zijn!
5. Operatie om teruggetrokken tandvlees te herstellen
Als het tandvlees is teruggetrokken vanwege een ernstige tandvleesontsteking, dan kan een zogenaamde “flap-operatie” van je tandvlees noodzakelijk zijn. Er wordt dan een sneetje van onder naar boven in je tandvlees gemaakt. Zodoende wordt het onderliggende kaakbot zichtbaar en kunnen de kaak en het tandvlees van binnenuit worden gereinigd.
Een flap-operatie is uitsluitend mogelijk als het tandvlees ontstekingsvrij is. Bovendien moet er voldoende onderliggend kaakbeen aanwezig zijn om het tandvlees in zijn oorspronkelijke conditie te kunnen krijgen. Na de flap-operatie kan het tandvlees nog wat verder terugtrekken, waardoor tijdelijk “lange tanden” ontstaan. Naarmate het tandvlees geneest, zal de terugtrekking verminderen of zelfs volledig verdwijnen.
Indien je je stoort aan eventuele “lange tanden” kan een tijdelijke tandvlees-epithese van kunststof je blootliggende tandhalzen verbergen & beschermen.
Tot slot
Ga bij terugtrekken tandvlees direct naar een tandarts als je dat nog niet hebt gedaan. De tandarts kan je tandvlees controleren en een behandelingsplan opstellen. Uiteindelijk zal hij je teruggetrokken tandvlees behandelen indien dat nodig is. Tandvlees dat reeds is teruggetrokken en behandeld, kun je helpen herstellen met bovengenoemde tips.
Heb jij last van terugtrekkend tandvlees? Of heb je reeds teruggetrokken tandvlees al eens laten behandelen? Laat jouw vraag, opmerking of ervaring achter in een reactie hieronder…