Urine onderzoeken met urinestrip & kleurstaafje

Body · Door Ilse

De kleur van je urine zegt heel veel over je lichamelijke gesteldheid. Over de verschillende kleuren die je urine kan aannemen – en de mogelijke oorzaken & gevolgen daarvan – kun je meer lezen in het artikel over ‘de kleur van je urine’. In dit artikel bespreken we hoe je de exacte samenstelling en hoedanigheid van je urine kan vaststellen met behulp van een urinestrip & kleurstaafje…

Twijfels over urine…

Het is soms moeilijk te zeggen wanneer de kleur van je urine te donker (oranje/bruin) of te licht (wit/transparant) is. De hoeveelheid water, de concentratie aan urinekleurstoffen en lichtinval kunnen je gemakkelijk aan het twijfelen brengen. Om die reden zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om de gesteldheid van je urine exact te kunnen toetsen, waarvan de urinestrip (“dipstick”) de belangrijkste is.

Kleurstaal, kleurstrip & kleurstaafje voor urine…

Je kunt de hoedanigheid van je urine gemakkelijk controleren. Dit doe je door een monstertje van je urine te “matchen” of “toetsen” met behulp van een thuistest. Je vangt een kleine hoeveelheid van je urine op in een flesje van helder glas…

Vervolgens steek je een kleurstaafje (urinestrip) in de urine. Tot slot vergelijk je de kleur ervan aan de hand van een kleurenkaartje oftewel “kleurstaal”. De beste en bekendste methode om de geaardheid van je urine te testen is:

  • Kleurstrip / urinestrip (teststrip voor urine)
  • Kleurstaafje / urinestaafje (teststaafje voor urine)

De testmethodes ome urine te analyseren staan ook wel bekend als urinestick, “dipstick” of kweektest.

Kleurstaafje & kleurstrip voor urine

Op het kleurenstaafje oftewel urinestripje zijn papieren vierkantjes geplakt die geïmpregneerd zijn met bepaalde chemicaliën. Ieder van de chemicaliën reageert op een specifieke stof. De urinestrip wordt in de urine gestoken en zuigt de urine in zich op. De test geeft vervolgens een positieve of negatieve uitslag. Zo zijn er urinestrips verkrijgbaar in de vorm van:

  • Zwangerschapstest
  • Blaasontstekingstest
  • Allerlei drugstests
  • Diabetestest
  • Ovulatietest & vruchtbaarheidstest
  • Menopauzetest
  • Etc. etc.

Er komen steeds meer urinestrips op de markt voor uiteenlopende doeleinden. Overigens zijn niet al dit soort dipsticks 100% betrouwbaar…

Kleurverandering

Hoe meer er van een bepaalde stof in de urine aanwezig is, des te meer de vierkantjes op de urinestrip van kleur zullen veranderen. Als de urine lang genoeg heeft ingewerkt, worden de kleuren van het staafje vergeleken met de kleuren op een kaart. Zodoende weet je in een mum van tijd of je urine stoffen bevat die er niet in thuis horen. En of de hoeveelheid van de stoffen in je urine zorgwekkend is.

Onderzoek met kleurstrip, kleurstaafje & kleurenkaartjes wordt ook wel urineonderzoek of urineanalyse genoemd.

Urineonderzoek door arts

Ook huisartsen gebruiken bovenstaande vorm van urineonderzoek (strip + kaartje) om de hoedanigheid van je urine te controleren. Een arts kan met behulp van een urinestrip (kleurstaafje) namelijk snel & gemakkelijk zien of de volgende stoffen in je urine aanwezig zijn:

  • Bloed & bilirubine
  • Glucose (bloedsuiker)
  • Eiwitten & enzymen
  • Pus/etter (dode witte bloedcellen)
  • Nitriet (minerale afscheiding van bacteriën)
  • Erytrocyten, leukocyten & ketonen
  • Overmatig veel basen of zuren (pH-waarde)

Artsen hebben de beschikking over een zeer uitgebreide urinestrip. Hiermee kan je urine in één keer op de meest uiteenlopende afwijkingen en abnormaliteiten worden getest…

Eigenhandig urine-analyse uitvoeren…

Professionele urinestrips (Bayer DiaScreen®, Combur®, Albustix® e.a.) zijn ook via internet te bestellen. Als leek zijnde is het echter niet gemakkelijk om een gecompliceerde urinetest optimaal te interpreteren. Voor een volledige urine-analyse kun je dan ook beter naar je huisarts gaan. Als je je urine wilt testen op SOA’s, diabetes, schimmelinfecties, vruchtbaarheid, zwangerschap, zuurgraad of menopauze? Dan zijn er allerlei thuistests & zelftests beschikbaar bij apotheek of drogist.

Tot slot

Een arts kan met behulp van een urinestrip of urinestaafje zien of je lijdt aan bepaalde ziekten of aandoeningen. Hierbij valt te denken aan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), urineweginfecties, nieraandoeningen, HIV, urinewegpoliepen, diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) en bepaalde stofwisselingsziekten.

Heb jij weleens een urinestrip oftewel “dipstick” gebruikt om je urine te testen op eigenaardigheden of afwijkingen? En wat was bij jou het resultaat? Laat hieronder je reactie achter!