Veganistische diëten

Een veganistisch dieet wordt vaak verward met een vegetarisch dieet. Een vegetarisch dieet verbiedt doorgaans alleen de consumptie van vlees, vis en gevogelte. Een veganistisch dieet hanteert dezelfde regels, maar gaat nog een stapje verder. Binnen een veganistisch dieet worden namelijk alle van dieren afkomstige producten gemeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Melk & andere zuivelproducten
  • Eieren
  • Honing
  • Gelatine
  • Etc.

Veganisme beperkt zich daarnaast niet tot voeding… Zo gebruiken veganisten ook geen wol, leer, zijde e.a.

Voordelen veganistisch dieet

Een veganistisch dieet zou diverse gezondheidsvoordelen opleveren. Zo vind je in de Gezondr diëtenlijst veganistische diëten die claimen een of meerdere van de volgende effecten te bewerkstelligen:

  • Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel
  • Tegengaan van hart- en vaatziekten
  • Diabetes type 2 voorkomen
  • Helpt bij voedselallergie & voedselintolerantie
  • Verbetering stoelgang

Op de individuele dieetpagina’s kun je precies lezen welke gezondheidsvoordelen het dieet in kwestie zou bewerkstelligen.

Veganistisch dieet & gewichtsverlies

Hoewel een veganistisch dieet de nodige voedingsmiddelen uitsluit, blijven er in principe nog voldoende calorierijke maaltijdopties over voor een veganist. De meeste veganisten eten echter uiterst gezond en dit zie je dan ook duidelijk terug in de veganistische diëten in de Gezondr diëtenlijst. Hoewel er veganistische diëten bestaan die gewichtsverlies centraal stellen, bestaan er ook veel veganistische diëten die veganisme eerder zien als een levensstijl om je algehele gezondheid te verbeteren.

Veganistisch dieet & voedingssupplementen

Een veganistisch dieet beperkt het aantal toegestane voedingsmiddelen drastisch. Daardoor kun je vrij eenvoudig een tekort aan eiwitten, vitamines en/of mineralen opbouwen. Sommige veganistische diëten raden daarom specifieke voedingssupplementen aan. Het is hoe dan ook verstandig om nauwlettend in de gaten te houden of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt ten tijde van het volgen van een veganistisch dieet en indien nodig voedingssupplementen te gebruiken.

Hieronder vind je een overzicht van alle vegetarische en veganistische diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

80 / 10 / 10 dieet
Anne Collins Dieet
Fruitarisch dieet
Groene Zwangerschapsdieet
Halleluja Dieet
Levend Voedsel Dieet
Ornish Dieet
Quantum Dieet
Rauwe Dieet
Vegetarisch dieet

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.