Wat is nou het exacte verband tussen aften & tandpasta?

Er bestaan al vele jaren vermoedens dat er een verband is tussen aften en tandpasta. Zo zijn er talloze mensen die dankzij tips van anderen zijn overgestapt op een tandpasta “met enzymen” of “zonder schuimmiddel” en sindsdien nooit meer last hebben gehad van aften. Hoewel de moderne wetenschap nog geen verband heeft vastgesteld tussen tandpasta en aften, zetten we hieronder toch 3 mogelijke factoren op een rijtje…

1. Enzymen in tandpasta bestrijden aften!?

De bekendste “claim” omtrent aften en tandpasta is die rondom enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties in het lichaam starten, stoppen, versnellen of vertragen. Er zijn tandpasta’s waaraan enzymen worden toegevoegd. Veel mensen die een tandpasta met enzymen gebruiken hebben sindsdien nooit meer last gehad van aften.

Probeer dus eens een keer een tandpasta met enzymen zoals Zendium of Paradontax.

2. Schuimmiddel in tandpasta veroorzaakt aften!?

Veel tandpasta’s schuimen. Hoewel veel mensen een schuimende tandpasta prettig vinden, heeft het schuimen geen enkel nut. Het schuim-effect wordt veroorzaakt door schuimmiddelen zoals natriumlaurylsulfaat (SLS c.q. SDS). Van deze schuimmiddelen wordt al jaren beweerd dat ze aften kunnen veroorzaken of dat ze in ieder geval aften in de hand kunnen werken.

Probeer dus eens een niet-schuimende tandpasta zoals Ayurdent of Zendium.

3. Fluoride in tandpasta veroorzaakt aften!?

Van fluoride wordt beweerd dat het een beschermend laagje rondom de tanden aanbrengt. In werkelijkheid is dit laagje zodanig dun dat het geen enkele bescherming biedt tegen tanderosie of gaatjes (bron). Sterker nog: fluoride is een uiterst giftige stof. Bepaalde vormen van fluoride (natriumfluoride, calciumfluoride, tinfluoride e.a.) zijn in het verleden meermaals gelinkt aan het ontstaan van aften.

Als je vaak last hebt van aften, probeer dan eens een tandpasta zonder fluoride zoals Sensodyne of Weleda.

Tot slot

Let op: het kan best zijn dat de achterliggende oorzaak van je aften elders ligt (voeding, allergie, ziekte, o.i.d.). Het is dus ook mogelijk dat jouw tandpasta je aften niet direct veroorzaakt, maar dat tandpasta de achterliggende oorzaak van jouw aften wel beïnvloedt.

Tip: probeer eens een volledig natuurlijke (biologische) tandpasta zonder chemische toevoegingen (fluoride, schuimmiddelen, conserveringsmiddelen e.a.) zoals Ayurdent of Argiletz tandpasta. Op die manier weet je uiteindelijk zeker of jouw aften met tandpasta te maken hebben.

Heb jij weleens een mogelijk verband tussen aften en tandpasta opgemerkt? Laat het hieronder weten.

30 reacties op “Wat is nou het exacte verband tussen aften & tandpasta?

 1. Charity ·

  De tijd geleden heb ik Colgate Caries Protection gebruikt. De oude tube van de Action. Geen aften! En een stuk goedkoper dan Zendium of Parodontax. Daarna heb ik een keer bij AH de nieuwe tube geprobeerd, ook geen aften! Nu moet ik zeggen dat het flink zoeken was, maar ik laat nu ook gluten uit mijn voeding. Het enige wanneer ik nog aften krijg is als ik op mijn wang bijt of een sneetje poets in mijn mond, maar zelfs dan zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen. Terwijl ik vroeger met 3 wondjes in mijn mond niet meer kon eten! Probleem opgelost, portemonnee ook weer blij.

  Reageer
 2. Ebru ·

  Ik had mijn hele leven last van aften tot ik begon te poetsen met Parodontax. Nooit meer ergens last van gehad.

  Reageer
 3. Katy ·

  Ook ik heb mijn mond nu vol zitten met pijnlijke plekken na het gebruik van Sensodyne Complete Protection. Wat een rotzooi! Hopelijk kan ik de dichte tubes die ik had liggen nog terugbrengen… Dan maar weer Zendium kopen!

  Reageer
  • Paul ·

   Wat bedoel je met pijnlijke plekken? Is er daadwerkelijk sprake van aften? En denk je dat de afteuze zweren zijn ontstaan door toedoen van de tandpasta?

 4. Irma ·

  Nooit aften gehad als kind maar nu op mijn 58ste voor de 2e keer door een reactie op een tandpasta, t.w. Sensodyne Complete Protection. De keer ervoor van Oral. Het probleem is als consument dat ieder merk zoveel verschillende soorten heeft waarbij de ene geen en de ander wel een allergische reactie geeft en ik aften krijg. Ik denk dat ik morgen een tube Zendium koop en daarna weer Parodontax ga gebruiken.

  Reageer
 5. Wendy ·

  Sinds een half jaar non-stop last van aften. Extra vitamines leken niet te helpen dus ging ik over op een andere tandpasta: Zendium. Had 1x met Prodent gepoetst en toen gelijk 3 aften voor terug gekregen. Prodent is voor mij dus echt een aften-veroorzaker. Zolang ik poets met Zendium komen ze niet of nauwelijks terug.

  Reageer
 6. Nazile ·

  Ook ik had erg last van aften, sinds kort overgestapt op Parondontax tandpasta en geen aften meer. Vind alleen de smaak van deze tandpasta niet zo lekker, maar liever dat dan aften. :)

  Reageer
  • Paul ·

   Ik gebruik inmiddels ook al jaren Parodontax (Fluoridevrij) en heb sindsdien ook nooit meer aften gehad. Ik vond de smaak in het begin ook heel erg wennen; erg zout en een beetje kleiig… Maar het went echt! :)

 7. jennifer ·

  Ik loop al ruim 28 jaar te tobben met verschrikkelijke aften. Al sinds klein meisje zijnde. Niks werkte totdat ik enkele jaren terug chloorhexidine mondspoeling 0,2% ging gebruiken. Als je heel snel van de pijn en de aften af wil zijn is dit echt de remedie. Ik had dikwijls 5 tot 8 dikke kraters in me mond met flinke ontstekingen, maar met deze chloorhexidine-spoeling is de ergste ontsteking binnen 3 dagen weg en 7 dagen verder zijn ze praktisch genezen. Ik spoel 2 tot 3x per dag (voorschrift 2x) met chloorhexidine. Je kan het ook al gebruiken als je de aften voelt opkomen, dan breken ze nauwelijks door! Verder om pijn door aften te verdoven werkte lidocaïne mondgel heel goed. Via de huisarts op recept te krijgen. Sinds dat ik 1000 mg vitamine C en een sterke multivitamine neem en poets met Parodontax zijn de aften bij mij goed onder controle. En als ik een aft voel opkomen, ga ik gelijk spoelen.

  Reageer
 8. Joyce ·

  Ik gebruik al Zendium vanaf jonge leeftijd, omdat ik vaak last heb van aften. Ik heb niet het idee dat Zendium de aften sneller doet laten verdwijnen, maar als ik met een andere tandpasta poets krijg ik zeker sneller aften en ze blijven langer bestaan. Daarnaast voel ik andere tandpasta vaak prikken. Zelf dat ik dat dit te maken kan hebben met SLS die in andere tandpasta vaak wel aanwezig is en in Zendium niet.

  Reageer
 9. Jaap ·

  Heb jaren last gehad van aften. Zéér irritant en pijnlijk! Tot ik 3 jaar geleden ben overgestapt op Parodontax. Daarna nooit meer last van aften gehad… Ongelooflijk! Daarnaast heb ik gemerkt dat mijn tanden langer schoon blijven (minder tandplak) dan bij andere tandpasta’s. Als ik nu een ander merk gebruik dan gruwel ik van de sterke (menthol)smaken en het schuim dat de betreffende tandpasta teweegbrengt.

  Reageer
 10. Jolanda D R ·

  Aften met hevige regelmaat… ook landschapstong.

  Reageer
 11. Greetje ·

  Ik ben allergisch voor menthol. Van alle tandpasta’s met pepermuntsmaak krijg ik heel erge aften. Ik gebruik al jaren Elmex Mentholvrij Tandpasta. Mensen met aften zouden dus eens moeten proberen alles met pepermuntsmaak te mijden. Niet alleen tandpasta en mondspoeling, maar bijvoorbeeld ook pepermuntthee, After Eight en Rennie Menthol/Menthe. Groetjes, Greetje

  Reageer
 12. steven ·

  De tandpasta Sparkly White van Ayurvedische firma Himalaya Herbals werkt ook met enzymen.

  Reageer
 13. Chris ·

  Jaren last van aften gehad. Sinds ik Zendium gebruik eigenlijk geen last meer van aften. Wel als ik het waag om een kiwi te eten. Dan is het ondanks mijn Zendium toch weer raak.

  Reageer
 14. k ·

  Jarenlang geteisterd geweest door hele erg aften. Zo erg dat ik dagelijks spoelde met alcohol, zodat de pijn van de aft daarna minder werd. Ook hele grote aften gehad die 3 tot 4 weken bleven zitten. Nu paradontax al een half jaar en geen enkele aft meer gehad!

  Reageer
 15. Wouter ·

  Ik heb al mijn hele leven last van aften. Na wat googelen Zendium geprobeerd. Sindsdien heb ik er geen last meer van. Maar als ik één keer tussendoor Aquafresh gebruik, is het meteen weer prijs. Zendium is niet goedkoop, maar het is het zeker waard voor mij.

  Reageer
 16. K ·

  Heb zelf heel vaak en veel aften gehad. Sinds ik Zendium gebruik, heb ik ze niet meer. Zodra ik een keer een andere tandpasta gebruikte, kreeg ik gelijk weer aften. Ik gebruik nu altijd Zendium!

  Reageer
 17. Elizabeth ·

  Ik ben allergisch voor cocamidopropylbetaïne. Dat is het schuimmiddel dat in bijna elke shampoo en doucheschuim zit. Nu heb ik, sinds ik een andere tandpasta gebruik last van pijnlijke aften in mijn mond. En wat blijkt, er zit cocamidopropylbetaïne in die tandpasta; Jordan in dit geval.

  Reageer
 18. Charity ·

  Vandaag gewoon naar de spoedpost geweest voor de aft; echt stom! Paracetamol en Naproxen geslikt… Aftamed gekocht en een nieuw doosje paracetamol. De arts zegt dat er niks aan te doen is, maar de apotheker zegt Aftamed helpt bij genezing. Kostte me wel 11,95 voor de spray, maar goed… Als dit de afte doet verdwijnen… Ik laat het jullie weten!

  Reageer
 19. Charity ·

  Mijn probleem was opgelost met Zendium Classic, alleen ze zijn zo duur. Zijn de natuurlijke pasta’s goedkoper? Sensodyne en Parodontax kan ik ook niet tegen… Laatst Prodent peutertandpasta gebruikt en zelfs daar kan ik niet tegen.

  Reageer
  • Paul ·

   Nee, biologische tandpasta’s zijn beduidend duurder dan Zendium Classic, dus indien je met Zendium aftvrij blijft, denk ik dat je hiermee het voordeligst af bent. Bij mij werkt de gewone Paradontax overigens ook niet; uitsluitend Parodontax Fluoridevrij werkt bij mij. Maar deze is volgens mij net zo duur als Zendium.

 20. Anne ·

  Elke keer dat ik een nieuw merk tandpasta ging gebruiken had ik na twee dagen aften in mijn mond. Nu ik zowat alles heb geprobeerd, weet ik nu welke tandpasta ik met gerust hart kan pakken zonder dat ik binnen 3 dagen ‘prijs’ heb. Na een oppervlakkige tubevergelijking zag ik overeenkomsten die te maken hadden met SLS.

  Reageer
 21. Cinderella ·

  Al mijn hele leven heb ik aften, de ene na de andere… Volgens artsen zou “het er wel uit groeien”. Op mijn 24e had ik er nog steeds last van en toen ben ik Paradontax gaan gebruiken… Sindsdien heb ik zelden nog een aft, en raad het dan ook iedereen aan!

  Reageer
  • Paul ·

   Het belangrijkste is volgens mij dat je een tandpasta neemt met een met mild schuimmiddel (zoals in Elmex, Zendium en Parodontax). Agressieve schuimmiddelen hebben namelijk een oppervlakte-actieve en vet-oplossende werking en kunnen zodoende de mondslijmvliezen beschadigen en gevoelig/ontvankelijk maken voor aften. Hier en daar lees ik zelfs dat er mensen zijn die door een bepaalde, schuimmiddelvrije tandpasta juist eerst een hevige uitbraak van aften krijgen en na 1 of 2 weken levenslang aftvrij blijven. Het kan dus een kwestie zijn van “doorbijten”. Tot slot kan de hoeveelheid menthol in de tandpasta een rol spelen en natuurlijk de vochtigheid en gevoeligheid van je mondslijmvliezen en tandvlees.

 22. Suus ·

  Ik heb ook al een lang last van aften. Sinds 2009 tot 2011 aan een stuk door gehad. Daarna minder, maar heb er nog steeds last van. Ik heb het idee dat het van sapjes en chips komt bij mij, dus neem ik dit niet meer. Maar toch heb ik er nog. Gebruik ook al sinds 2009 Zendium tandpasta, maar helpt volgens mij helemaal niet, wat ik heb er nog steeds last van. Zal er denk ik mee moeten leren leven.

  Reageer
 23. Sarah ·

  Sind een jaar gebruik ik Desensin. Eigenlijk is dit voor gevoelige tanden, maar het helpt mij prima tegen aften!

  Reageer
 24. Koof ·

  Telkens als ik de zilvere Zendium gebruik (white ofzo) dan heb ik geen last van aften. Sterker nog, het duurt hoogstens 48 uur dat ik aften-vrij ben. Maar toevallig, onbewust gebruik gemaakt van Aquafresh. Ik kan al bijna drie weken niet meer normaal eten en praten vanwege de aften. Die rotdingen blijven komen. Ik gebruik voorlopig geen enkele tandpasta meer. Ik heb genoeg van die chemische dingen. Op dit moment drie aften (wang, tong en tandvlees). Ik heb pijn! Morgen haal direct de ouwe trouwe Zendium. En daar poets ik niet mee, maar ik ga bewust Zendium op de aften insmeren. Helpt goed!

  Reageer
 25. Jan ·

  Ik had tot 2 jaar geleden ook vreselijk vaak last van aften. Sinds 2 jaar draag ik een beugel, en nooit heb ik sindsdien aften gehad. Dit kan mijn insziens aan twee zaken liggen of een combinatie daarvan:
  -sinds 2 jaar gebruik ik Paradontax
  -ik gebruik nooit meer kauwgum (dus ook niet me Xylitol)

  Reageer
 26. Marcia ·

  Bij mij is tandpast van Sensodyne juist de veroorzaker van aften. Ik ben nu overgestapt op Oral B voor gevoelige tanden en het probleem is verholpen.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.