De termen ‘obesitas’ en ‘diabetes’ worden maar al te vaak in één en dezelfde zin gebruikt. Dat is niet gek, want beide aandoeningen gaan ontzettend vaak hand in hand. Hieronder de nodige uitleg over (het verband tussen) overgewicht en diabetes…
Wat is diabetes?
Diabetes betreft een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit suikers kan opslaan. Normaliter kunnen de meeste lichaamscellen namelijk suiker in zich opnemen in de vorm van glucose. Dit is echter uitsluitend mogelijk als er voldoende van het hormoon insuline in de cel aanwezig is en de insulinereceptoren van de desbetreffende cel naar behoren functioneren.
In geval van diabetes type 1 wordt er niet voldoende insuline geproduceerd. In geval van diabetes type 2 functioneren de insuline-receptoren gebrekkig. De vorm van diabetes die vaak wordt veroorzaakt door overgewicht is diabetes type 2. Deze vorm van diabetes wordt ook wel suikerziekte of kortweg “suiker” genoemd.
Symptomen van diabetes
Beide diabetes-typen zorgen ervoor dat er onvoldoende glucose in je lichaamscellen wordt opgenomen. Hierdoor blijven de suikers die je binnenkrijgt grotendeels in je bloed zitten. Zodoende ontstaat een verhoogde bloedsuikerspiegel oftewel hyperglykemie. Diabetes & hyperglykemie hebben allerlei nadelige gevolgen voor de gezondheid, waaronder:
- Verzuring van weefsels & organen
- Vermoeidheid & slaperigheid
- Misselijkheid & braken
- Polyurie (veel plassen)
- Polydipsie (veel dorst)
- Polyfagie (veel honger)
- Droge mond & tong
- Achteruitgang van ogen
- Verstoorde wondgenezing
- Hart– & vaatziekten
Bij extreem hoge bloedsuikerwaarden kan zelfs een keto-acidose coma ontstaan, mogelijk met de dood tot gevolg! (bron)
Toename diabetespatiënten + obesitaspatiënten
Steeds meer Nederlanders krijgen te kampen met diabetes oftewel suikerziekte. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal Nederlandse diabetici in 2025 zal zijn opgelopen tot één miljoen. Als we de Diabetesfederatie mogen geloven zou er nu al sprake kunnen zijn van een dergelijk aantal.
Diabetes is een aandoening waarbij de glucosespiegel van het bloed ontregeld is. In bepaalde levensmiddelen zit glucose, en door het eten hiervan wordt er glucose in het bloed opgenomen. Door middel van het bloed wordt de glucose vervolgens naar lichaamscellen getransporteerd. Glucose kan echter niet op eigen kracht de lichaamscellen inkomen, daarvoor heeft het bloed insuline nodig. Insuline opent als het ware de cellen waardoor de glucose naar binnen kan. In de cellen wordt de glucose vervolgens verbrand, wat het lichaam energie geeft.
Mensen met diabetes maken te weinig insuline aan waardoor de glucose niet of onvoldoende de cellen in kan. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende energie en voelen diabetici zich vaak moe.
Dieet, medicijnen, lichaamsbeweging & leefstijl
Volgens de Diabetesfederatie weten veel mensen niet dat ze diabetes hebben. Het diabetestype dat veel voorkomt bij onwetenden is diabetes type 2, dat veelal veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl die gekenmerkt wordt door te weinig beweging, een ongezond eetpatroon en overgewicht. Diabetes verviervoudigd de kans op hart- en vaatziekten en vergroot tevens de kans op oog- en nieraandoeningen.
Overgewicht vergroot in sterke mate het risico op diabetes. Door jezelf een gezonde levensstijl aan te meten, gekenmerkt door voldoende lichaamsbeweging, een gezond eetpatroon en daarmee een gezond gewicht, verklein je het risico op diabetes. Diabetes wordt behandeld middels een dieet en medicijnen. Het inspuiten van insuline kan nodig zijn om de glucoseopname op gang te brengen. (bron)
In Nederland weten naar schatting plusminus 250 duizend mensen niet dat ze diabetes hebben. Het is daarom met het oog op de gezondheid niet onverstandig om een diabetestest te doen.
Verband tussen diabetes & overgewicht
Obesitas houdt in dat je dusdanig zwaar bent dat je gezondheid eronder lijdt (BMI > 30). Obesitas wordt daarom ook wel ernstig overgewicht of zwaarlijvigheid genoemd. Obesitas is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 omdat overgewicht de productie en werking van het hormoon insuline ontregelt.
Een verstoorde insulinehuishouding veroorzaakt op zijn beurt vaatvernauwing, verhoogde bloeddruk, verslechterde bloedsomloop en hart- & vaatziekten. Al deze gezondheidsklachten versterken elkaar bovendien. Heb je eenmaal overgewicht en/of diabetes type 2, dan is de kans op een algehele slechte gezondheid dus zeer groot! (bron)
Heb jij ervaring met zowel diabetes als overgewicht? Laat hieronder je reactie achter!
One comment
Paul
20 september 2011Dus in principe kun je overgewicht krijgen door diabetes en diabetes door overgewicht? Nooit geweten…