Verband tussen overgewicht & diabetes (suikerziekte)

De termen ‘obesitas’ en ‘diabetes’ worden maar al te vaak in één en dezelfde zin gebruikt. Dat is niet gek, want beide aandoeningen gaan ontzettend vaak hand in hand. Hieronder de nodige uitleg over (het verband tussen) overgewicht en diabetes…

Wat is diabetes?

Diabetes betreft een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit suikers kan opslaan. Normaliter kunnen de meeste lichaamscellen namelijk suiker in zich opnemen in de vorm van glucose. Dit is echter uitsluitend mogelijk als er voldoende van het hormoon insuline in de cel aanwezig is en de insulinereceptoren van de desbetreffende cel naar behoren functioneren.

In geval van diabetes type 1 wordt er niet voldoende insuline geproduceerd. In geval van diabetes type 2 functioneren de insuline-receptoren gebrekkig. De vorm van diabetes die vaak wordt veroorzaakt door overgewicht is diabetes type 2. Deze vorm van diabetes wordt ook wel suikerziekte of kortweg “suiker” genoemd.

Symptomen van diabetes

Beide diabetes-typen zorgen ervoor dat er onvoldoende glucose in je lichaamscellen wordt opgenomen. Hierdoor blijven de suikers die je binnenkrijgt grotendeels in je bloed zitten. Zodoende ontstaat een verhoogde bloedsuikerspiegel oftewel hyperglykemie. Diabetes & hyperglykemie hebben allerlei nadelige gevolgen voor de gezondheid, waaronder:

 • Verzuring van weefsels & organen
 • Vermoeidheid & slaperigheid
 • Misselijkheid & braken
 • Polyurie (veel plassen)
 • Polydipsie (veel dorst)
 • Polyfagie (veel honger)
 • Droge mond & tong
 • Achteruitgang van ogen
 • Verstoorde wondgenezing
 • Hart– & vaatziekten

Bij extreem hoge bloedsuikerwaarden kan zelfs een keto-acidose coma ontstaan, mogelijk met de dood tot gevolg! (bron)

Verband tussen diabetes & overgewicht

Obesitas houdt in dat je dusdanig zwaar bent dat je gezondheid eronder lijdt (BMI > 30). Obesitas wordt daarom ook wel ernstig overgewicht of zwaarlijvigheid genoemd. Obesitas is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 omdat overgewicht de productie en werking van het hormoon insuline ontregelt.

Een verstoorde insulinehuishouding veroorzaakt op zijn beurt vaatvernauwing, verhoogde bloeddruk, verslechterde bloedsomloop en hart- & vaatziekten. Al deze gezondheidsklachten versterken elkaar bovendien. Heb je eenmaal overgewicht en/of diabetes type 2, dan is de kans op een algehele slechte gezondheid dus zeer groot! (bron)

Heb jij ervaring met zowel diabetes als overgewicht? Laat hieronder je reactie achter!

1 reactie op “Verband tussen overgewicht & diabetes (suikerziekte)

 1. Paul ·

  Dus in principe kun je overgewicht krijgen door diabetes en diabetes door overgewicht? Nooit geweten…

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.