Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days is een onafhankelijke documentaire (van onder andere Gabriel Cousens) waarin zes Amerikanen met zeer slechte eetgewoonten + diabetes (zowel type 1 als 2) 30 dagen lang op de voet worden gevolgd. In die 30 dagen stappen ze over op een dieet dat bestaat uit veganistisch, organisch en rauw voedsel. De documentaire is een soort omgekeerde Supersize Me (de welbekende documentaire waarin iemand 30 dagen lang alleen maar junkfood eet)…
Simply Raw: diabetes genezen
Een medisch team werd voor Simply Raw samengesteld om de gezondheid van de deelnemers met diabetes in de gaten te houden. Het dieet: GEEN vlees, zuivel, alcohol, cafeïne, geraffineerde producten, voorverpakte fabrieksproducten, junkfood, snoep, suiker en zelfs geen gekookte producten. Alleen al de 5 minuten durende trailer hieronder is fascinerend; de resultaten zijn ronduit verbluffend.
Nadat al haar symptomen van diabetes verdwenen zijn en ze is gestopt met alle medicatie om haar diabetes onder controle te houden, zegt één vrouw die deelnam aan Simply Raw: “Ik snap niet waarom mijn dokters dit niet weten… Ik ga ervoor zorgen dat ze dit te weten komen.” (bron).
Genezing van diabetes type 1 + 2
Interessant aan deze documentaire is dat zowel diabetes type 1 als 2 lijkt te kunnen worden genezen door extreem gezond, rauw en plantaardig te eten. Diabetes type 1 staat binnen de reguliere geneeskunde namelijk te boek als onbehandelbaar, omdat je lichaam bij type 1 zelf geen insuline aan kan maken. Uitgaande van de resultaten die behaald zijn bij de deelnemers aan dit programma van 30 dagen, blijkt dit in veel gevallen onjuist te zijn.
Je moet er echter wel veel voor doen en laten, want bijna volledig overstappen op rauw en plantaardig voedsel is alles behalve gemakkelijk. Aan de andere kant is meerdere keren per dag insuline spuiten en meerdere medicamenten slikken om diabetessymptomen te onderdrukken (met alle bijwerkingen van dien) ook geen pretje.
Bekijk de volledige documentaire hier
De volledige Simply Raw-documentaire is hieronder te zien (helaas zonder ondertiteling). Zeker een aanrader als je diabetes hebt, maar sowieso leerzaam voor iedereen:
Meer over rauw eten
Rauw eten oftewel ‘raw food’ is een enorme hype aan het worden. Rauw eten schijnt talloze gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen, maar naast fervente voorstanders van rauw voedsel zijn er ook tegenstanders. Hierbij een aantal interessante artikels voor diegenen die geïnteresseerd zijn in rauwe voeding of een volledig rauw dieet:
- Rauw dieet: rauw eten om af te slanken
- Rauw versus verhit: Voedsel verwarmen of toch niet?
- Rauw op je Dak – Als je het roer écht om wilt gooien
- Een échte extreme make-over: Dun door 100% rauwe voeding
- Gezondr diëtenlijst: Het Rauwe Dieet
- Glycatie = gewichtstoename + veroudering
- De (tegengestelde) revival van extreme diëten…
- Tarwegras + tarwegrassap: de échte voordelen & nadelen
Tot slot
Het rauwe dieet wordt overigens niet alleen maar gevolgd door diabetespatiënten. Het is een stroming die wordt aangehangen door allerlei (gezonde en ongezonde) mensen die bijvoorbeeld gezonder willen leven, een paar kilo’s willen kwijtraken of een beter leven wensen voor dieren. Interessante sites over raw food zijn onder andere die van Rauw op je Dak en Rawfood-Nederland.
Heb jij diabetes type 1 of 2 en ben je afhankelijk van insuline en andersoortige medicijnen? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw reactie bij het zien van deze documentaire. Andersoortige reacties zijn natuurlijk ook welkom. :)
59 Reacties
Ik geloof niet in Simply Raw, ik heb zelf diabetes type 1 en wanneer dit echt zou helpen zou ik al mijn geld er voor over hebben dit uit te proberen.
Diabetes type 1 is niet te genezen. De ziekte is al meer dan 6000 jaar bekend, en ze hebben 6000 jaar allerlei diëten geprobeerd, met als results na hooguit een jaar een pijnlijke en onvermijdelijk dood. Pas met de introductie van insuline therapie is daar verandering in gekomen. Het lijkt me ten eerste vreemde dat men nu ineens wél een dieet ontdekt dat bij dt1 werkt. Ten tweede is er geen enkele plantaardige eiwit die ook maar enigszins op insuline lijkt. Zonder die insuline krijgen de lichaamsdelen geen koolhydraten binnen, en blijven de suikers in de bloedbaan. Dit dieet is gewoon kwakzalverij.
Normaliter proberen kwakzalvers je iets (duurs) te verkopen dat niet werkt… In dit geval wordt er niet eens iets verkocht… Men heeft slechts een documentaire gemaakt over rauwe voedingsmiddelen. En met komkommers en worteltjes valt –helaas voor hen– nu eenmaal geen berg geld te verdienen… :P
Hoi Paul, Ik zit met de volgende vragen… Na jarenlang behoorlijk alcohol te hebben gebruikt (ben aan het afbouwen om te stoppen) zijn mijn ochtendwaarden qua insuline bijvoorbeeld; 6,3, 6,5, 6,3. Ik gebruik momenteel 1x per 2 dagen 2 eenheden alcohol en ga verder afbouwen tot 0. Ik heb een vermoeden van een alvleesklierontsteking welke deze waarden veroorzaakt (pijn). Mijn huisarts (een hork) zal het eerder zoeken in een voorfase van diabetes en daarop aansturen Wat zijn je adviezen???
Beste Hans, Wat voor (pijn)klachten ervaar je precies? En waarom denk je dat je huisarts een voorstadium van diabetes type 2 (‘prediabetes’ dan wel ‘insulineresistentie‘ vermoedt? Als je sterk het vermoeden hebt van alvleesklierproblemen, vraag je huisarts dan om een doorverwijzing voor alvleesklieronderzoek door een internist c.q. MDL-arts: bloedonderzoek en/of urineonderzoek qua alvleesklierenzymen en eventuele vitaminetekorten… Fecesmonsters afnemen om de vet-uitscheiding en hoeveelheid uitgescheiden alvleesklierenzymen te meten… Eventuele echografie of CT-scan om een (oedemateuze) alvleesklierontsteking en/of galsteenvorming aan te tonen dan wel uit te sluiten… Mocht je huisarts niet willen meewerken, dan kun je eventueel de zorgbemiddelaar van je zorgverzekeraar contacteren. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Hallo allemaal, De recente uitslag van een jarenlang durend Engels onderzoek heeft uitgewezen dat het verlies van vet aan de alvleesklier de meeste “subjects” diabetes type 2 vrij maakten. Natuurlijk is de genoemde methode een manier om af te vallen en daardoor -een direct gevolg- de hoeveelheid vet aan (rond) de alvleesklier te verminderen. Echter de methode is voor veel mensen extreem moeilijk vol te houden en daarom ben ik blij dat er nu een directe correlatie bestaat tussen “gewoon” afvallen, het verminderen van de hoeveelheid vet rond de alvleesklier en een genormaliseerde insulineproductie. Mijn neef heeft dit proefondervindelijk ervaren, door een -min of meer- streng dieet te volgen, meer te sporten en te bewegen en.. na een jaar of twee diabetesvrij werd verklaard door de huisarts. Extreem goed nieuws voor iedereen die diabetes type 2 heeft en misschien, maar dat zou onderzocht moeten worden, ook diabetes type 1…
Vriendelijke groeten, Hans
Heb gelukkig geen suikerziekte, wel aanleg en ik moet uitkijken dat ik niet trillerig word. Maar het zit zo gebakken in de maatschappij die zoetigheid. Ben aan de dunne kant, wel een normaal vetpercentage. Maar dan die opmerkingen: hoef je geen koekjuh, je moet nog groeiuh!?
Naast afvallen, bewegen en minder koolhydraten zijn chroom en kaneel ook aan te bevelen bij diabetes type 2.
De definitie van genezen weergeeft een proces van gezond maken en dat ben je niet als je eilandjes van Langerhans nog steeds niet naar behoren werken. Je bent dus aan het “behandelen” maar niet aan het genezen. Het is vast een goede methode voor diabeten om een zo gezond mogelijk leven te leiden maar neem dan geen woorden als “genezing” in de mond want dat is gewoon niet waar en misleidend. Het doet ook afbreuk aan je geloofwaardigheid en dat is zonde.
Volgens mij betekent diabetes in beginsel dat je bloedsuikerspiegel niet naar behoren wordt gereguleerd. Het effectief reguleren ervan is en blijft mijns inziens een vorm van genezing, ongeacht de hoedanigheid van de eilandjes van Langerhans. Wellicht zou ‘aanzienlijke afname van diabetes-gerelateerde gezondheidsklachten qua kwantiteit, intensiteit en/of manifestatiefrequentie’ nauwgezetter zijn geweest, maar dat is nu eenmaal niet de titel van de documentaire waarover bovenstaand stuk gaat. Bovendien zorgt zulk taalgebruik voor te lange titels en onnodig gecompliceerde teksten.
Jongens. Je kunt NIET genezen van diabetes type 1. Dat zou inhouden dat je eilandjes van Langerhans weer insuline zouden produceren en dat gebeurt gewoon niet door je dieet aan te passen. Door nauwelijks tot geen koolhydraten te gebruiken heb je minder insuline nodig en kun je dus leven met een lagere dosis per dag. Het minder hoeven gebruiken van insuline is inderdaad gezonder en dat zul je merken in het dagelijks leven, maar dat wil niet zeggen dat je bent genezen van je type 1 diabetes.
De methode The Starch Solution waarbij juist veel zetmeel wordt gegeten helpt duidelijk veel mensen met diabetes van hun klachten af!
Dat geldt waarschijnlijk des te meer als zetmeel ter vervanging van suiker dient…
Veel mensen zijn niet ziek, maar maken zichzelf ziek door te veel suiker en ongezond voedsel te eten.
Diabetes type 1 is NIET te genezen! Eilandjes van Langehans zijn kapot en niet meer te repareren. Dus houd op met deze onzin te verkondigen!
De term ‘genezen’ is enigszins onderhevig aan interpretatie. Het onderdrukken van symptomen, waardoor je klachtenvrij blijft, is mijns inziens een vorm van genezing. De definitie van genezing is immers ‘het proces van het weer gezond maken of worden’. Dat je de onderliggende oorzaak van diabetes niet kunt wegnemen, wil dus niet zeggen dat je de aandoening an sich niet kunt behandelen.
Wat een onzin, Paul. De term ‘genezen’ is helemaal niet onderhevig aan interpretatie. De definitie die je geeft is de definitie van ‘behandelen’, namelijk symptomenbestrijding. Eigenlijk gaat deze documentaire niet eens over het bestrijden van symptomen, maar over het voorkomen van symptomen. Je bent niet genezen van een pinda-allergie wanneer je de rest van je leven geen pinda’s meer eet. Het artikel is misleidend en – eerlijk gezegd – erg lomp tegenover alle mensen die onder deze ziekte lijden.
Dat mag jij logischerwijs vinden. Ik ben echter van mening dat de term ‘genezing’ volledig afhankelijk is van context en referentiekader. Ik zie genezing in deze context als proces; jij interpreteert genezing als de definitieve voltooiing van het betreffende proces. Zo is een pinda-allergie niets meer of minder dan een extreem hevige reactie van je immuunsysteem op pinda’s. Zolang je geen pinda’s eet, is er helemaal niks aan de hand… Ben je dan genezen als je de rest van je leven geen pinda’s eet? Nee, want je zult altijd allergisch blijven reageren op pinda’s, mocht je ze WEL eten, tenzij je eroverheen groeit… Ja, want zolang je geen pinda’s eet, ziet je immuunsysteem geen enkele reden om met man en macht pinda-allergenen te bestrijden, waardoor je dus volledig klachtenvrij blijft… En los daarvan: wanneer heb je een pinda-allergie? Als je tong prikkelt na een zak pinda’s te hebben leeggegeten of pas als je in anafylactische shock verkeert na in contact te zijn gekomen met minieme sporen van pinda’s? Als je de situatie vanuit jouw oogpunt bekijkt, kan niemand ooit genezen, want wanneer ben je er 100% zeker van dat een aandoening volledig verdwenen is? Ben je genezen van kanker als de tumor verwijderd is? Nadat je chemo en/of bestraling hebt gehad? Pas nadat je een jaar lang symptoomvrij hebt geleefd? Of pas als je gestorven bent aan een doodsoorzaak die niets met kanker te maken heeft? Ik kan je namelijk uit ervaring vertellen dat zelfs iemand die door medici ‘van kanker genezen wordt’ verklaren, niet per definitie genezen is. De diagnosticering van ziekten wordt (naast medisch onderzoek) dan ook hoofdzakelijk gebaseerd op iemands individuele klachten en symptomen en daarnaast op een stukje ‘kansberekening’. Als er geen sprake meer is van klachten en symptomen, dan ben je volgens het gros van de artsen genezen. Dat je bovenstaand artikel lomp vindt, vind ik overigens erg jammer om te vernemen. Het is namelijk absoluut niet de bedoeling om lomp of ongevoelig over te komen. Het stuk is juist bemoedigend en hoopgevend bedoeld. Groeten, Paul
Het is vrij eenvoudig: je bent genezen als je lichaam de eigen insulineproductie niet meer tegengaat. De ziekte is te behandelen door handmatig insuline te spuiten. De symptomen zijn te (tot op zekere hoogte) te voorkomen door niets te eten en te drinken waar koolhydraten in zitten, waardoor insuline (tot op zekere hoogte) niet nodig is om in leven te blijven. Dan nog ligt het gevaar van hypo’s natuurlijk altijd op de loer. Ik vraag me af hoe mensen op een dergelijk dieet een hypo oplossen. Bovenstaande lijkt mij een juiste, eenvoudige omschrijving van de situatie. Er is helaas nog geen oplossing gevonden voor het probleem dat het lichaam eigen, insulineproducerende cellen verwoest (auto-imuunziekte). Dit zou de enige manier zijn om een diabetespatient te genezen van zijn ziekte. En dan is zo’n iemand “100% genezen” (ik begrijp niet waarom dat volgens jou vanuit mijn oogpunt niet zou kunnen). Ik ga kanker hier niet bij betrekken. Daar weet ik te weinig van.
Was het maar zo eenvoudig… Veel mensen plakken maar al te graag een ontegenzeggelijke naamsticker op dingen en trekken het liefst ongenuanceerde (zwart-wit, kort door de bocht) conclusies. Begrijpelijk, want dat schept een zekere vorm van duidelijkheid, rust en structuur… Het leven steekt in veruit de meeste gevallen echter niet zo simplistisch in elkaar. Het is niet dat ik niet weet wat diabetes is of je punt niet wil begrijpen… Jij gaf simpelweg aan dat ik onzin praat en daar bedoelde ik op te reageren. Ik probeerde enkel aan te geven dat er ook binnen de gezondheidsleer sprake is van relativiteit en differentiatie. Een schaafwond geneest. Maar wanneer IS ‘ie genezen? Zodra het bloeden is gestelpt, zodra er een korstje overheen zit, zodra de nieuwe huid onder de korst tevoorschijn komt, zodra de nieuwe huidlaag zichtbaar wordt, zodra de huid volledig geregenereerd is, zodra er geen sprake blijkt te zijn van verlittekening, zodra een eventueel litteken volledig vervaagd is, zodra de diepere weefselstructuren niet verzwakt blijken te zijn? Het is maar net hoe je hier tegenaan kijkt… In dat opzicht zijn er talloze ziekten en aandoeningen die uitsluitend (al dan niet voorgoed) kunnen worden onderdrukt en nooit of te nimmer zullen verdwijnen. Behandeling is een proces en genezing evengoed. Genezing is maar al te vaak het gevolg van behandeling. En behandeling is niet per definitie een vorm van symptoombestrijding. Ik ga verder geen ellenlange discussie voeren over taalkundige definities en interpretaties. Het enige wat ik me blijf afvragen, is welke hoeveelheid insuline er volgens jou dient te worden aangemaakt voordat er van volledige genezing van diabetes kan worden gesproken? Naar mijn mening bestaat er namelijk helemaal geen specifiek punt waarop je lichaam de insulinehormoonproductie voor de exacte, optimale, ‘volle 100%’ heeft opgepakt, want er is geen alomvattende ideaalwaarde voor de hoeveelheid insuline die een ‘100% gezonde’ alvleesklier zou moeten produceren. Ik ben van mening dat diabetes in veel gevallen het gevolg is van een ongezonde leefstijl en dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan normalisering van de glucosehuishouding en bloedglucosewaarden. Hetzelfde geldt mijns inziens voor de algehele alvleesklierstatus en het insulinemetabolisme (insulineproductie, insulinebehoefte, insulinegevoeligheid en insulinetolerantie). Hiervan zijn talloze praktijkvoorbeelden en zelfs wetenschappelijke onderbouwingen bekend. (bron + bron + bron + bron) Natuurlijk is de exacte causaliteit dan wel correlatie volledig afhankelijk van de vorm van iemands diabetes, evenals van de ernst en ‘vergevorderdheid’ ervan. Ik beweer dan ook nergens dat er een passende remedie is die ieders diabetes als sneeuw voor de zon doet verdwijnen; sowieso ben ik geen arts en kan ik daaromtrent geen uitspraken doen. Bovenstaand stuk beschrijft simpelweg iemands kijk op een documentaire. Zowel de documentaire als de individuele kijk daarop kan in goede of slechte aarde vallen… Altijd prima! Al met al ben ik de (ondeskundige) menig toebedeeld dat heel veel aandoeningen het (causale of correlatieve) gevolg zijn van leefstijl… En dat de oplossing dan ook maar al te vaak schuilt in rigoureuze en permanente leefstijlaanpassingen. Het maakt me echt totaal niet uit of je het hier wel of niet mee eens bent. Ik laat het hier verder bij. Groeten, Paul
Mijn type diabetes (type 2) heb ik onder controle gekregen: 14 kilo afvallen, dagelijks een uur goed ‘bewegen’ en gezond eten (groentes). De afhaalchinees goedendag zeggen, geen pasta’s aardappelen enz. Elke dag even je gewicht opnemen en eventueel corrigeren. Je moet er dus wel wat voor doen en gemotiveerd zijn en blijven. Dokter aanvankelijk enthousiast. Ook geprezen door Diëtistes en ander daarbij horen hulpverleners. De cijfertjes zijn prima! Alleen: Voor het medisch circuit BLIJF je een diabeticus, en willen ze je zelfs preventief statines voorschrijven!! Het medisch bolwerk (huisartsen) , de pillendraaiers en bloedprikkers en diëtisten proberen je gewoon in het circuit van diabetici te houden. Wees dus alert en niet bang voor “afwijkend” gedrag.
Na het lezen van dit artikel en het bekijken van de trailer is het ook zeker interessant om de andere kant hiervan te lezen…
Ik ben het eens dat diabeet 2 kan genezen worden, maar het hangt af van mens tot mens, ik ben altijd zeer sportief geweest en mijn lichaam was enorm gespierd. Op mijn 35e ben ik minder sport gaan doen en minder op te letten wat ik eet, en na een simpele controle bloed op mijn 45 jaar stond mijn suiker te hoog, ik ben direct gaan diëten en intensief te sporten zwemmen, en fietsen alle dagen 1 uur, ik voelde mij enorm goed en was goed afgeslankt. Als resultaat dat mijn suikergehalte terug op normale waarde stond. De dokter had juist pillen voorgeschreven voor daling van de suiker, de rest heb ik zelf moeten doen, ik blijf sporten en gezond eten dat is de sleutel van succes.
Heb je ook allerlei apparaten om raw foods te bereiden? Zoals de EasyGreen om tarwegras te kweken… kiemzaden… een droogoven om raw food crackers te bereiden onder de 40 graden… een slowjuicer voor groente- en fruitsap en om amandelmelk te maken van gekweekte amandelen… een vitamix blender waar je alles in kan bereiden… En gebruik jij rauw food poeders die je bij Mastercare kan kopen?
Sinds april ben ik volgens de dokter genezen van diabetes. Ik had diabetes type 2 2 jaren en gebruik sinds januari dit jaar geen medicatie meer. Dit heb ik bereikt door gedeeltelijk Rauw te eten en mijn consumptie van aardappelen brood rijst en pasta te staken. De dokter stond versteld. Mijn suiker is ontzettend laag en ben dolgelukkig! Geen zorgen meer aan me hoofd!
Gefeliciteerd! :) Ik ben echt blij voor je. Hopelijk gaan meer mensen inzien dat diabetes te genezen is, als je er maar iets voor wilt doen! Het Youtube filmpje vond ik overigens zo interessant, dat ik er een apart artikel omheen heb geschreven. Deze kun je hier vinden: Rauw op je Dak – Als je het roer écht om wilt gooien
het verveellenst vind ik bijna all de dingen in nederland zijn belgie kenen ze niet
Hartelijk dank voor de tip!
Op zaterdag 15 oktober organiseer ik een diabetesbeurs met als thema: De mens achter diabetes. In het ziekenhuis is er vaak te weinig tijd voor de mens zelf en draait het met name om de klinische, technische kant van de ziekte. Het is een beurs ook om mensen te inspireren en te laten zien wat er allemaal nog wel kan. Kwam terecht op dit forum toen ik op zoek was naar mensen die zijn genezen van diabetes en daar wat over willen vertellen om andere mensen te helpen en inspireren. Kan iemand me hier verder mee helpen, dat zou geweldig zijn!
Beste Franklin, Ik ben het hele web aan het afspeuren op gelijkgestemden in ons verhaal. Ik kan ze echter niet vinden. Mijn man heeft diabetes type 1 en heeft 3 weken insuline gespoten. We hebben het roer omgegooid met eten. Twee weken na de diagnose het sporten weer opgepakt en daarna gestopt met insuline! Nu 6 maanden. De arts hoont dit weg met honeymoon fase. Wij geloven er niet in. De pancreas blijft insuline aanmaken, echter niet genoeg. Mijn man balanceert op een dun draadje. Maar voorlopig is het genoeg om nog steeds niet te spuiten. De waardes blijven strak tussen de 5 en 6. Ik las dat je dit soort verhalen zocht (lang geleden), maar misschien ken jij ook mensen zoals ons? Ik heb contact gelegd met Dr. Eric Westman in de VS, hij zegt dat we, als we zo doorgaan, het wel lange tijd kunnen uitzingen. Ik hoop dat je reageert. Groet van Annette
Tjonge, Diabetes type 1 is wel heftig zeg! Ik ben onder de indruk ervan. je leven staat continue in het teken van… Bij elke hap die je neemt… Mijn oma had ouderdomssuikerziekte en moest zich aan een streng dieet houden en uiteindelijk ook insuline spuiten. Ik denk dat zoiets goed te voorkomen is de opname van suiker/koolhydraten te beperken. Ik las ook een boekje “een leven lang fit”, met een zeer goede uitleg hoe ons spijsverteringsstelsel werkt en dat het combineren van bepaalde voedsel (met name eiwitten met koolhydraten) voor een slechte verwerking zorgt en ook resulteert in diverse welvaartsziekten w.o. ouderdomssuikerziekte. Ikzelf heb hypoglykemie en dat is goed onder controle te houden door een koolhydraat-arm dieet, vaak (minimaal 6 x per dag) kleine beetjes eten, zodat de bloedsuikerspiegel zo min mogelijk schommelt. Ik wil iedereen die worstelt met diabetes en met name type 1 veel sterkte wensen!
Helaas heb ik niet de financiele mogelijkheid blenders, slow juicers en dehydraters en supplementen aan te schaffen. Alleen biologisch eten kost me al genoeg.
ik denk niet dat je wordt ‘genezen’. Ik denk als je weer een reep chocolade eet of een bak ijs dat je suiker gelijk weer omhoog vliegt boven de normale waardes. Toch?
Ik denk dat je door rauw te eten en helemaal terug gaan naar de basis dat je suiker sowieso niet meer hoog wordt omdat je geen bakken meer met koolhydraten naar binnen werkt. Toch?
Jammer dat veel mensen die lachedn afwijzen en met oogkleppen op blijven lopen achter de reguliere geneeskunde aan. Die geneeskunde is ziek an kapot, alles draait om symptoombestrijding en om farmaceutische bedrijven die in het commercieel belang denken. Die zullen wel uitkijken met een echt geneesmiddel want dat betekent gelijk het failliet verklaren van hun bedrijf. De hele voedingsindustrie is sowieso ziek en dietisten en de schijf van 5 en het voedingsbureau die zijn sowieso helemaal ziek.
Toch niet, zelfs al eet ik rauw en enkel groenten met zo min mogelijk koolhydraten, m’n suikers blijven de hoogte in gaan hoor. Ten eerste maakt je lichaam zelf voortdurend glucose aan, ten tweede zit er zelfs in groenten ook een bron van koolhydraten, en die mag je niet verwaarlozen als type 1 hebt, je moet er met andere woorden ook insuline voor spuiten. Ik heb 16E/dag nodig alleen al om m’n basaal te regelen (dus zonder voeding). Eet ik een appel, dan komen daar 4E bij. Voor een slaatje, rauw en zonder andere toevoegingen, moet ik 3E insuline gebruiken, anders staat m’n suiker hoog. Voor een avocado gebruik ik 2E insuline. Voor een portie noten 1E insuline. Ik probeer zo weinig mogelijk insuline te gebruiken, omdat ik er dik van wordt. Maar ik moet er ondertussen ook voor zorgen dat ik geen tekort aan insuline binnen krijg, want dat is écht ongezond en gevaarlijk ook…
Nee, je geneest niet van type 1. Ik vind het ook kwalijk dat dit gesuggereerd wordt in dit artikel en de documentaire. Nu is ieder mens anders natuurlijk, maar ik heb type 1 en eet ongeveer zoals in de documentaire beschreven wordt. Ik heb daarnaast gewoon insuline nodig. Veel minder dan voorheen, maar zonder insuline is het gewoon niet te doen. Er is altijd sprake van glucose die niet naar de cellen kan zonder insuline. En nu heb ik mijn insulinegevoeligheid en glucoseverwerking wel enorm opgeschroefd door gewicht te verliezen, te sporten en gezond te eten, maar mijn lichaam zal nooit meer zelf insuline produceren en je kunt er niet helemaal zonder. Ik heb in het begin nog een honeymoon-fase gehad (de tijd waarin je alvleesklier nog een beetje insuline produceert), maar na een jaar was dat voorbij. Mensen die beweren toch te genezen van type 1 hebben dat waarschijnlijk nooit gehad, maar hebben verkeerd gediagnosticeerde type 2 gehad.
Wat allerlei dierenliefhebbers ook er van mogen vinden: Mensen zijn carnivoren met kleine toevoegingen van graan, fruit en groentes. In de afgelopen 100 jaar is het gebruik van suikers geëxplodeerd tezamen met een hele reeks van welvaartsziektes. Veganisme en rauw werkt maar enige maanden op basis van de in het lichaam opgebouwde reserves. Ook ooit verstandige mensen, die later wanhopig geworden zijn, zijn bereid iedere gek te volgen die zich als reddende goeroe aandient.
Je mist een beetje de essentie van de documentaire. Ze zeggen niet dat je vegetariër moet worden, maar laten zien dat mensen met diabetes kunnen genezen van binnenuit met de juiste brandstof. De oorzaak van de ziekte wordt hiermee aangepakt, waar de medische wereld probeert de symptomen te onderdrukken. Overigens zijn mensen omnivoren, waarbij vlees veel minder noodzakelijk is dan in bijvoorbeeld het jager/verzamelaar tijdperk, aangezien we zeker de vetten erin niet meer nodig hebben als brandstof. Carnivoren kunnen rauw vlees eten (doen wij ook met mate, maar is niet goed voor onze darmen). En even voor de duidelijkheid: ik ben geen veganist / geen vegetariër / geen dierenactivist / geen fan van Marianne Thieme. :P Maar ik geloof wel dat minstens de helft van alle ziekten en aandoeningen tegenwoordig te wijten is aan zeer slecht voedsel, chronische medicijnverslaving en het gebrek aan beweging.
@ Sotexis: Ons gebit bestaat (ideaal gesproken) uit: – Acht voortanden om fruit en groenten om mee te eten. – Vier snijtanden om vlees en vis aan stukken mee te snijden. – Twintig kiezen om granen mee te malen… Volgens ons gebit zou onze voeding dus moeten bestaan uit twee delen groenten en vijf delen graan voor ieder deel vlees. Bij een baby ontstaat het gebit met de voortanden, daarna verschijnen de voorkiezen en op het moment dat het kind de borst niet meer hoeft, komt de rest van het gebit op. Bron: Wat het lichaam je zegt. – Wataru Ohashi
Mijn voeding bestaat beetje rauwfood maar ik doe geen rauwfood dieet maar sommige dingen zijn wel erg lekker en gezonder zoals rauwfood mueslie en helemaal superfoods en rauwfood cashnoten met indische kruiden en soort knacker cracker van groente zaden en knoflook en rauw food chocolade veel gezonder dan de gewone de verhit zijn dan blijven en enzymen in kan wat makkelijker vet afbreken en beter voor de vetering proces in amsterdam heb je rauwfood winkel of je kan besellen is zeker aanrader.
Ik vind dit filmpje écht Amerikaans overkomen, introduceren mensen die alleen junkfood eten en aan diabetes en obesitas lijden en na 30 dagen rauwkost plots van hun diabetes af zijn. Diabetes komt in alle leeftijden voor, mijn zoon kreeg het vanaf zijn 2e jaar en wij hebben altijd gezond gegeten. Het zit in onze familie dus erfelijkheid speelt ook een rol. Wij zijn geen junkfood etende mensen. Zou het niet aandurven om insuline te laten staan en op groenvoer over te gaan om te experimenteren, zolang dit niet medisch is bewezen. Sowieso is het altijd gezonder om geen vaste klant bij de snackbar te zijn en op je eten te letten. Hoe zit het met de ervaringen in Nederland? Of zijn ze alleen in USA “succesvol” hiermee? Ik vind het filmpje nogal te mooi overkomen, niet realistisch!
Ik raad je zeker aan om de volledige documentaire eens te kijken. Hoewel de helft van de deelnemers stereotypisch Amerikaans overkomt (junkfood & frisdrank dieet zeg maar), zijn de eet- en leefgewoonten van een aantal deelnemers prima te vergelijken met Nederlandse eet- en leefgewoonten. De realiteit blijft namelijk dat de meeste diabetespatiënten type 2 (90 tot 95%) hebben, en hoe hoog of laag je ook springt, dat wordt vrijwel uitsluitend veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten. Trouwens vind ik het wel jammer dat je het ‘groen voer’ dat mensen al vele tienduizenden jaren eten ‘experimenteren’ noemt. Je zou je ook kunnen afvragen waarom diabetes pas in de laatste 50 jaar is opgeklommen naar één van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld, en wat er in die periode is veranderd aan het gemiddelde eet- en leefpatroon van mensen in deze landen.
@ Diabetesforum lid: in de documentaire wordt anders aangetoond dat ook 1 persoon met diabetes type 1 genezen werd door dit dieet. Ze zeggen wel dat dit een stuk lastiger is, dus de resultaten zijn niet zo heel verbluffend als met type 2 en het is niet altijd even succesvol, maar zelf geloof ik zeker dat het mogelijk is om type 1 te genezen, misschien dat er alleen wat meer voor nodig is dan alleen rauw eten. Ik heb zelf ook diabetes type 1. Het probleem is dat het grootste deel van het medisch onderzoek dat wordt verricht wordt uitgevoerd door farmaceutische bedrijven (of anders door mensen die bv banden hebben met die bedrijven) die alleen maar geld willen verdienen, en dat veruit de meeste artsen daar weer hun informatie vandaan halen. Dus ja zij zijn er natuurlijk zeer bij gediend als mensen het niet eens durven te overwegen dat type 1 misschien ook wel te genezen zou zijn, op een natuurlijke manier nog wel waar zij dus niets aan kunnen verdienen, het is tenslotte erg winstgevend om een groep mensen te hebben die voor de rest van hun leven hun insuline moeten kopen! Daarom wordt het er vanuit de medische wereld zo hard ingedreund dat diabetes type 1 nooit zal genezen, ik heb het nu niet over de artsen want die doen vaak echt wel heel erg hun best, maar degenen die achter de onderzoeken etc. zitten zijn er heel erg bij gebaat als mensen niet verder durven te denken. Bovendien krijgt je lichaam niet eens de kans om te genezen als je insuline begint te spuiten, je lichaam raakt hieraan gewend en heeft dus geen stimulans meer om het zelf te gaan produceren, sterker nog als het dat wel doet én je spuit nog eens insuline krijg je waarschijnlijk juist weer veel te lage bloedsuikers. Oftewel, op deze manier leert je lichaam het af.
Hallo, je zegt dat je zelf ook diabetes type 1 hebt, kan je nu eens aantonen dat je “genezen” bent? Door alleen maar rauw en natuurlijk te eten? Ik zou er anders wel direct voor tekenen, maar ik weet uit ervaring dat dit type 1 niet geneest, ik eet en leef nl al jaren rauw. Sowieso heb je je basale hoeveelheid insuline nodig; die los staat van je voeding en je dus ook nodig hebt zelf al zou je niets gaan eten. Zoals ik al zei heb ik zelf ook type 1 diabetes. Ik eet super gezond, zorg ook voor een dagelijkse portie gezonde beweging in de vorm van yoga, fitness, wandelen en dan ook nog eens heel wat beweging op het werk. Ik verzorg mn lichaam, voeding, en geest goed. Dat vind ik belangrijk, ik ben trouwens een gediplomeerd consulente op dat vlak. Er zijn nl heel wat mensen die extra steun en tips kunnen gebruiken, en dat deel ik met alle plezier. Ondanks mijn levenswijze kan ik er niet omheen dat ik schommelingen en neveneffecten blijf ervaren. Ik lag er zelfs wakker van vannacht, daarom ook dat ik even op speurtocht ging op het internet…ookal weet ik dat dit me niet ver zal brengen. Ik heb nu bijna vijf jaar diabetes, ik aanvaard mn diabetes…alleen heeft het mn leven zo erg overhoop gehaald…en soms wordt dit me wat te duidelijk. Oké het heeft mn leven ook wel positief beïnvloed, maar dat ging ook wel zonder die diabetes. Het is voor mij een echte zorg, loslaten kan en mag trouwens niet, je moet er constant aan denken. Na 5 jaar voel ik dat ik aan het einde van mn latijn zit. Veel energie kan ik er niet meer voor opbrengen. Ik lever zoveel inspanningen, maar het effect blijft uit. Nuja, moest ik niet leven zoals ik het nu doe dan zou ik mij super slecht voelen, héél slechte waardes hebben, en ook nog eens dikker worden door die extra insuline die ik nodig zou hebben. Want dat vormt voor mij ook een belangrijk punt. In mijn familie (en ik zelf vroeger ook) zijn we allemaal slank, maar door de insuline ben ik toch redelijk wat aangekomen, ook al let ik dus op mn voeding. Het werkt echter enorm frustrerend voor mij dat ik ondanks al mn inspanningen toch een hoger gewicht blijf behouden, suikerschommelingen ervaar… Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd echt meer en meer momenten ervaar dat ik het echt niet meer aankan. Soms denk ik: hadden ze me maar laten sterven bij de spoedopname bij diagnose diabetes type 1… Maar ik weet dat ik dat niet mag zeggen en denken. Het drukt echter zoveel op mij… Ik hoop dan ook dat jullie het begrijpen dat het ontmoedigend werkt wat ze hier laten publiceren omtrent het raw-food. Gewoon omdat ik weet dat het niet werkt voor type 1. Mss dat het wél werkt als je nog maar recent type 1 ontwikkeld hebt? Dat kan, en dan zou ik ook iedereen dit aanbevelen. Maar omdat het zo hoopgevend werkt, om je dan weer opnieuw (zoals elke seconde van de dag met diabetes) met een smak tegen de grond te werken…doet het ergens wel pijn dit te lezen. Althans wat betreft type 1 diabetes, voor type 2 diabetes weet ik heel goed dat het wel kan (let ook op want je kan niet alle type 2 over dezelfde kam scheren hoor)
Dit is wel een te gekke reactie trouwens :) Zo vaak maak ik het niet mee dat mensen ook helemaal mijn, vanuit eigen ervaringen trouwens, visie delen. Top!
Als je niet weet waarover je spreekt zwijg dan alsjeblieft. Het zou me niets verbazen dat jij geen diabetes hebt en dus helemaal geen idee hebt waar mensen met type 1 hele dagen door moeten. Ik zou het hier kunnen uitleggen, maar ooit al gehoord van een mutatie? Dat heeft niets te maken met dat we onze tong verbranden, dat alles is de reden dat de mens is geëvolueerd van een eencellig organisme tot wat we nu zijn. En af en toe zit er eens een slecht allel tussen, die via natuurlijke selectie er meestal snel uitgeselecteerd wordt. Maar soms blijft het wel degelijk in de populatie, zoals met diabetes het geval. Kom hier dan niet de grote jan uithangen en beschuldig de mensen met diabetes praktisch dat het hun eigen schuld is. Ik hoop oprecht dat jij je bakkes toe houdt voor de rest, want er komt duidelijk geen zinnig woord uit.
Beste “Zosten” graag wens ik te reageren op uw reactie. Ik heb zelf diabetes type 1, en eet super gezond, veel fruit en groenten, biologisch en vegetarisch, zoveel mogelijk rauw..De reden waarom er zo werd gereageerd op uw bericht op ons forum was omdat je duidelijk iets niet goed begrepen hebt… Type 1 diabetes valt niet te genezen door simpel en alleen maar rauw te eten. Wij hebben zelfs als diabetes type 1 patiënt als we niets zouden eten, nog steeds insuline nodig… ik vind het jammer dat deze 2 vormen van diabetes steeds over dezelfde kam worden geschoven, want je kan ze echt niet vergelijken. IK heb dagelijks serieuze schommelingen, van 300 naar 30 etc. Ook al zet ik me serieus in en eet ook ik allen maar rauw. Als type 1 diabeet is het een enorm dagelijks gevecht. Vrouwelijke hormonen, het weer, hooikoorts, werk en examenstress, een defect pompje, sporten, even verschieten van iets… en hopla, m’n suikers lijken weer een pretpark. Inderdaad is het wél zo, dat wil ik benadrukken, dat je met gezond eten, veel fruit, groenten, noten, kefir-yoghurt… kortom een zo natuurlijk mogelijk dieet, je diabetes al een stuk beter in de hand hebt. En ik kan ook héél goed geloven dat het bij sommige type 2 diabeten (hangt er wel van af in welke stadia ze al zitten) volledig kan verdwijnen.
hoi! ik zou graag willen weten van jou of je misschien weet welk het best sort biologisch brood voor diabetici is?
Btw rawfood (alsook vegan) is veel meer dan alleen maar rauwe groentes knabbelen hoor!
Eigenlijk is het heel logisch dat mensen na een tijd ziek worden. We eten niet op een natuurlijke wijze waarvoor je lichaam is gemaakt. Als je verkeerde brandstof in je auto doet zal het ook niet leuk rijden worden toch? Gewoon omdat je het verkeerd hebt aangeleerd door mensen die het ook zo hebben gedaan en puur uit gewoonte en vooral voor de sociale omgang. Iedereen doet het, we weten niet beter. Doe je het iet dan ben je extreem en word je belachelijk gemaakt. Verwarmen is al 1 zeer groot nadeel. Geen enkel dier doet zoiets in de natuur. Hebben deze dieren diabetes? Dat komt daar niet voor. Bijvoorbeeld: waarom verbrand je soms je tong? Omdat het niet gemaakt is voor hete toestanden. Hangt er ergens waar ook in de wereld iets warms aan de bomen? Snap je? Als wij rawfood zouden aanleren aan arme mensen in ontwikkelingslanden dan hadden die mensen het veel makkelijker. Nu moeten ze elke dag km zoeken naar sprokkelhout. Ze beschadigen de natuur en zichzelf en is enorm tijdrovend. Ik kan er veel meer voorbeelden geven maar dit bericht zou allicht een boek dik worden. Zoek eens op waarom we lange darmen, minder maagsappen, platte maaltijdtanden hebben ipv een bek scherpe hoekige snijtanden hebben zoals carnivoren. Waarom we handen gekregen en geen klauwen (om fruit te plukken) enz. enz. Zoek het verschil eens op tussen carnivoren en herbivoren? Op internet heb je zelfs zo’n leuk animatiefilmpje daarover. Typ het woordje “vegan” in bij Youtube. Kortom het is eigenlijk best veel om het allemaal snel snel hier uit te leggen. Daarom ook dat het zo moeilijk is om mensen te overtuigen. Bovendien zijn we allen in onze eigen maatschappij opgegroeid met een grote leugen. Alleen bewuste mensen staan er voor open, de rest volgt de industrie die miljarden verdient op de kap van de mens en vooral op de boskap en de arme dieren! Dat we uiteindelijk de gevolgen toch ooit eens moeten dragen dat ‘willen’ we liever niet zien.
Heel spijtig dat mensen het eerst moeten ondervinden en dan pas geloven. In België hoorde ik onlangs in het nieuws dat er een diabetes forum opgestart was. Dus ikke meteen reageren daarop om mensen bewust te maken dat je wel kan genezen van diabetes. Ze hebben al mijn berichten en verwijzingen gewist wegens zogezegd “spam”. Dus als je tips wilt geven aan mensen om ze te helpen of waar ze info kunnen vinden om er wat aan te doen dan word je gewoon gestopt! Die medische wereld is zo eenzijdig dat ze denken alles te weten! Net zoals de maatschappij die enkele kijkt wat er in hun bord ligt maar niet waar het vandaan komt of wat de gevolgen zijn. Er zal wel een pilletje bestaan zeker daarvoor? ;)
Ook een mooie is dat uit een groot onderzoek in Scandinavië (denk Zweden) bleek, dat als men zorgt voor een normale goede vitamine D-spiegel bij kinderen (door vitamine D-supplementen te gebruiken), het voorkomen van diabetes Type 1 met 85% daalde! Dat is iets wat ze als preventieve maatregel zouden kunnen promoten bij de diabetes liga. :)
Met “voorkomen” bedoel je ‘bestaan’, neem ik aan… en niet ‘afwenden’. ;)
Inderdaad, het aantal kinderen waarbij diabetes type 1 zich ontwikkelde, daalde met 85%.
Ik heb jaren lang tegen mijn diabetes gevochten maar uiteindelijk is het er toch van gekomen diabetes type 2 insuline afhankelijk spuiten in een intensief regime van 4 maal per dag, totale hoeveelheid per dag 35 eenheden. Iedere insuline afhankelijke kent dit verhaal niks nieuws dus, tot dat ik bij een diëtiste kwam die doodleuk vertelde 2 sneetjes ’s morgens 4 sneetjes, ’s middags en ’s avonds gewoon eten, ik dacht huuuu. ik eet koolhydraten die ik vervolgens moet “weg” spuiten. Een bevriende apotheker bracht me op het idee om er eens van de inname kant naar te kijken, de voeding dus. Immers het is een gegeven; hoe meer insuline in je lijf komt, des te moeilijker wordt het om gewicht te verliezen, dus is het beperken van je insuline de sleutel. Ik eet nu veel raw food lang niet alles, maar wel veel. Ik eet heel weinig koolhydraten (25 tot 30 gram/ dag), sport vier keer in de week, heb een BMI van 23, en het aller belangrijkste: Ik spuit bijna niets meer aan insuline en hoop er helemaal af te komen binnenkort. De film “raw for 30 days” klopt helemaal! Ik raad iedere type 2 lotgenoot het eens te proberen in overleg met je arts of verpleegkundige. En ik raad je ook aan het boek van Henriette Verkoelen “andere gezonde voeding” eens te lezen. Succes, het loont de moeite, Arthur
Ik heb dit dieet gevolgd en ben mijn diabetes kwijt geraakt. Verder voel je je veel fitter, ik had elk jaar hooikoorts, is ook verdwenen. Mijn ogen zijn beter geworden (je hele lichaam wordt gezonder). Het enige is dat het wel wat van je vraagt om dit vegetarisch/veganistisch dieet vol te houden als je gewend bent om veel vlees en vet e.d. te eten. Maar het werkt supergoed. En eigenlijk is het risicoloos. Er komen geen medicijnen of rare middeltjes aan te pas. Want je eet gewoon gezond, en vermindert geleidelijk aan je medicatie (zolang je bloedglucose laag blijft). Lijkt me wel handig om samen met je dokter een goede strategie uit te stippelen, wellicht heeft hij ook nog puntjes waar je op moet letten. Zoals: wanneer je insuline weer begint te werken, en je spuit insuline is er meer kans op een hypo. Dus dat soort zaken goed in de gaten houden, maar dat moet je als diabeet toch al.
Beste Patrick, zie de oproep onderaan de site, lijkt me geweldig met je in contact te komen! Kan dat? Hartelijke groet, Franklin
Hi Patrick, Ik ben bezig met een project over genezing van diabetes. Zouden wij daarover contact kunnen hebben? Je verhaal zou enorm inspirerend kunnen zijn voor anderen! Hartelijke groet, Franklin
Ik wil reageren op de quote van Patrick, dat het mooi zou zijn om samen met de arts een goede strategie uit te stippelen. Helaas komt voeding niet aan bod in een doktersopleiding én wordt hen 7 jaar lang in het hoofd gepompt dat diabetes ongeneeslijk is. Zolang ze daarvan uitgaan, is de enige strategie: medicatie. Dus zou de een diëtist misschien te hulp kunnen schieten? Helaas stopt hun kennis bij het tellen van calorieën en is het ketterij als je ook maar suggereert dat je kan genezen van diabetes (ik geloof dat het zeker te genezen is: type 2 zeker, type 1 laat ik nog buiten beschouwing). Weet trouwens dat VETTEN een heel belangrijke rol spelen in het glucose-intolerantieverhaal! Dat wordt soms wat te veel vergeten in de RAW food aanpak. Ik geloof eerder in de complementaire natuurlijke aanpak en daarbij is het overschakelen op een rawfood voeding één van de mogelijkheden.
Frappant! Maar zou ik het ervoor over hebben alleen rauwe groentes te knabbelen?