Verlegenheid tegengaan: 4 tips om minder verlegen te worden!

verlegenVerlegenheid kan charmant zijn, maar ook overkomen als desinteresse. Bovendien kan verlegenheid praktisch gezien in je nadeel werken, bijvoorbeeld in relaties en werksituaties. Het is dan ook niet verkeerd om op een constructieve manier aan verlegenheid te werken. Hieronder lees je 4 tips tegen verlegenheid…

1. Trainen…

Verlegenheid overwinnen is vooral een kwestie van trainen. Begin met “smalltalk” met vrienden, familieleden of collega’s, al is het maar over het weer. Als je het moeilijk vindt om een gesprek te openen, begin dan met “Hoe gaat het met je…”. Deze vraag kun je invullen met kind(eren), man, sport, hobby, hond etc. Zodoende toon je interesse, maar laat je de ander het gesprek doorstarten.

En een hele goede tip: als een gesprek (ongemakkelijk) stilvalt, herhaal dan de laatste twee woorden van je gesprekspartner op een vragende toon… Dan is hij/zij automatisch geneigd om verder te praten!

2. Toon belangstelling

Als je je eenmaal gemakkelijk voelt bij het maken van een praatje met bekenden, spreek dan eens een vreemde aan tijdens een sociale aangelegenheid. Besef dat je degene niet kent en dat het er niet toe doet of jouw aandacht wordt gewaardeerd of niet. Het gaat nu even puur om de oefening. Zolang hij/zij je niet bruut afwimpelt of negeert, mag je bovendien aannemen dat de ander je  belangstelling op prijs stelt.

3. Zoek een aanleiding

Als je het leuk vindt om aanspraak te maken met veemden, maar het moeilijk vindt om een gesprek te openen, zoek dan een aanleiding. Dit kan van alles zijn… De plek waar je je bevindt… Het evenement dat je bijwoont… Hetgeen er gegeten of gedronken wordt… Iemands uiterlijk of uitstraling… Etc. Je zult zien dat de ander het leuk vindt om door een vreemde te worden benaderd. Wellicht is hij/zij net zo verlegen als jij.

4. Onderschat je charmes niet

Besef dat aandacht door veruit de meeste mensen als lovend, vleiend en complimenteus wordt beschouwd. Als je iemand wil aanspreken omdat je diegene leuk vindt, dan kun je maar beter direct stappen ondernemen. Zorg dat je er goed verzorgd uitziet en ga gewoon een praatje maken. De ander zal direct nieuwsgierig zijn naar degene die zo zelfverzekerd is om op hem/haar af te stappen. Op cheesy openingszinnen zit niemand te wachten; vraag liever of iemand het naar zijn/haar zin heeft.

Ben jij erg verlegen of heb je in het verleden last ondervonden aan verregaande verlegenheid? Deel jouw tips, adviezen en vraagstukken in een reactie hieronder!

1 reactie op “Verlegenheid tegengaan: 4 tips om minder verlegen te worden!

  1. Gus ·

    Verlegenheid kun je overwinnen! In een artikel wordt een opmerkelijke behandelingsmethode beschreven waarbij een man – die bang is voor vrouwen – zijn angsten (verlegenheid) oplost door zich bezig te houden met het genezen van de verlegenheid van een vrouw. Nadat de man de verlegenheid van de vrouw heeft genezen (d.w.z., de vrouw is in staat zich kwetsbaar op te stellen bij anderen), krijgt hij extra leer- en werkopdrachten. Op de website van de Vereniging van Verlegen Mensen wordt naar dit artikel verwezen en verschillende deskundigen vinden deze behandelingsmethode erg interessant.

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.