Verslaving heeft als woord een aanzienlijke lading, en dat is niet voor niets. Verslaving is een toestand waarin je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk bent van een gewoonte of stof. En in zulke mate dat je die gewoonte of stof niet of nauwelijks kunt loslaten.
Wat houdt verslaving in?
Wanneer je verslaafd bent, dan is je gedrag en leven grotendeels ingesteld op een van beide volgende toonbeelden:
- Het verkrijgen en gebruiken van een stof (middelenverslaving).
- Het handelen naar een gewoonte (gewoonteverslaving)
Dit middelengebruik of handelen gaat ten koste van veruit de meeste andere werkzaamheden en activiteiten in je leven. Wanneer je lichaam de desbetreffende stof of gewoonte opgeeft, treden er – in sommige gevallen ernstige – ontwenningsverschijnselen op.
Middelenverslaving
Een middelenverslaving is een verslaving die in stand wordt gehouden door het gebruik van een bepaalde stof. Deze stof is verslavend door een directe werking in de hersenen. Zo’n stof noem je een drug. Er bestaan grofweg 3 verschillende drugs:
- Stimulerende middelen (nicotine, speed, cafeïne en cocaïne)
- Verdovende middelen (alcohol, heroïne en opium)
- Bewustzijnsveranderende middelen (hasj, weed, paddo’s, XTC en LSD)
Drugs zijn in verschillende mate verslavend en in verschillende mate schadelijk voor de gezondheid.
Gewoonteverslaving
Een gewoonteverslaving is een verslaving aan een handeling die ervoor zorgt dat je je blij voelt of een kick krijgt. Voorbeelden van gewoonteverslavingen zijn:
- Gokverslaving
- Seksverslaving
- Gameverslaving
- Chatverslaving
- Workaholisme
Je bent verslaafd aan het fijne gevoel of de kick die de handeling bij je teweegbrengt.
Lichamelijk en/of geestelijk verslavend
Een middelenverslaving kan lichamelijk, geestelijk of beide zijn. Van een lichamelijke verslaving is sprake als het lichaam zich heeft aangepast aan de stof en eraan gewend is geraakt. Stoppen met het gebruik van de stof levert in dat geval ziekteverschijnselen op zoals koorts en braken. Ook is steeds meer van dezelfde stof nodig om het lichaam te behagen. Van geestelijke verslaving is sprake wanneer iemand denkt een bepaalde stof nodig te hebben en niet zonder te kunnen. Ook dit kan gevolgen voor het lichaam hebben.