Er wordt de laatste tijd veel geschreven over de calorieën die je zou verbranden door het spelen van spelletjes op interactieve spelcomputers zoals de Nintendo Wii, de Wii U en de Xbox 360 Kinect. Als je er vaak genoeg spelletjes op peelt, zou je er zelfs mee kunnen afvallen.

In Liverpool – Engeland, heeft een professor de proef op de som genomen en  onderzoek gedaan naar de afslankmogelijkheden van dit soort consoles. Hij kwam erachter dat het spelen op de Wii zeker goed is als je wilt afvallen, zeker in vergelijking tot andere spelcomputers als de Playstation.

Afvallen met Nintendo Wii

Met de Nintendo Wii zou je tot wel 1.830 kilocalorieën per week kunnen verbranden. Je moet dan ongeveer anderhalf uur per dag spelen. In theorie kun je dus zeker afvallen met interactieve spelcomputers; afhankelijk van de exacte spelletjes die je erop speelt (Sports, Active etc.).

De proefpersonen in het onderzoek waren kinderen tussen de 13 en 15 jaar oud. De gemiddelde hartslag steeg tot 130 slagen per minuut, in vergelijking tot 85 slagen per minuut op een “normale” console. Dit komt overigens niet in de buurt van sporten (oefeningen, apparaten e.a.).

Misschien is het spelen van fysiek-actieve spelletjes op de Wii ook wel iets voor niet-tieners. Uit ervaring weet ik dat het spelen op de Nintendo Wii erg verslavend kan zijn, en ik vind het dan ook zeker een aanrader voor iedereen. In ieder geval de moeite waard om te proberen!

Nintendo Wii Wiimotes worden zwaarder

Heb jij al een Nintendo Wii en heb je deze (deels) gekocht om een beetje lichaamsbeweging te krijgen? Dan is dit nieuwe product misschien iets voor jou: de Riiflex Wiimote gewichten: Je klemt de standaard Wiimote in de Riiflex houders en ineens wordt Wii Tennis een stuk uitdagender!

De Riiflex houders voor de Wiimote en zijn verkrijgbaar als een paar gewichten van 1 kilo en een paar van 2 kilo. Beide komen waarschijnlijk ook naar Nederland, maar wanneer is nog niet bekend. De prijs is in de VS 35 dollar per set, dus vermoedelijk zullen de Riiflex gewichten rond de 30 euro gaan kosten in Nederland.

Update

Inmiddels is er bijna 6 jaar ervaring opgedaan met afvallen dankzij de Wii. Persoonlijk ken ik niet of nauwelijks mensen die er op de langere termijn blijvend mee zijn afgevallen. Wellicht is trainen met behulp van een console niet intensief genoeg? Maar wellicht heb jij wel een succesverhaal te vertellen… Of zijn er mensen in jouw omgeving die de Wii met succes hebben ingezet voor afslanksucces. Hierbij enkele recente artikels over afvallen waarin de Wii een rol speelt:

Afslanken & dansen met Xbox 360 Kinect

We hebben het op Gezondr al vaker gehad over deze fantastische nieuwe bewegingscontroller van Microsoft voor de Xbox 360 en eindelijk hebben we een goed excuus om in de kamer te springen. :)

Het grote verschil tussen de Wii en de Kinect voor de Xbox 360 is dat je met de Kinect geen controller in je handen hoeft te houden, maar dat je met je hele lichaam moet bewegen om te spelen; je lichaam is dus de besturing.

Bekijk verderop in dit artikel de vele YouTube-filmpjes om een idee te krijgen van wat er mogelijk is met de Kinect… Of als je al weet dat je dit geweldige nieuwe apparaat in huis wilt halen (als je regelmatig tv kijkt, dan heb je vast wel een demonstratie voorbij zien komen) dan vind je hieronder een aantal handige feitjes en weetjes.

Hoe werkt de Kinect

De Kinect is eigenlijk een soort camera die precies ziet hoe jij beweegt en stuurt deze informatie door naar de Xbox 360 spelcomputer.

Afhankelijk van het spel of het programma dat je op dat moment aan het doen bent, laat de spelcomputer je weten of je het goed doet. Of je ziet bijvoorbeeld een cursor, karaktertje of voertuigje bewegen op je televisiescherm. De Kinect heeft een aantal voordelen ten opzichte van de Wii:

 • Je hoeft niets in je handen te houden of op een plankje (zoals de Wii Balance Board) te staan.
 • Je kunt niet “vals spelen”! Je moet echt volledig met je lichaam bewegen als het programma daar om vraagt; een simpele polsbeweging zoals met de Wii is zeker niet voldoende.
 • Je hebt veel meer mogelijkheden om thuis in je eigen woonkamer af te vallen, juist omdat je met je hele lichaam moet bewegen.

Sporten & beweging

Op het moment van schrijven is bekend dat er een aantal hele leuke titels uit zullen komen voor Kinect als je bijvoorbeeld wilt afvallen of je kinderen iets actiever bezig wilt zien. De onderstaande titels hebben vooral te maken met dansen, bewegen en complete fitnessprogramma’s. Wij hebben de meest interessante toekomstige titels voor de Kinect alvast voor je op een rijtje gezet…

Dance Central

Dansen tot je erbij neervalt! Vooral streetdance-achtige pasjes kun je met Dance Central goed leren. Ideaal als cadeau voor je dochter bijvoorbeeld :) Bekijk het onderstaande filmpje:

Zumba Fitness

Dit is bij voorbaat al één van mijn favoriete titels voor de Kinect: Zumba Fitness! Door de interactie met het programma is het veel leuker om te doen dan meebewegen met een normale Zumba video, aangezien je precies ziet wat je verkeerd doet en er leuke spelelementen aan zijn toegevoegd. Bekijk hieronder de promotie video:

EA Sports Active 2

EA Sports Active 2 richt zich meer op sport en fitness, waarbij je kunt kiezen uit meer dan 70 verschillende oefeningen. Je krijgt er weerstandsbanden bij en een hartslagmeter, en je kunt je voorgang via een speciale site volgen.

Get Fit With Mel B. (ex-Spicegirls)

Get Fit With Mel B. is een fitness programma aangevuld met tips over voeding. Mel B. (de Spicegirl) helpt je om een goed figuur te krijgen via de Kinect door middel van yoga, kickboksen en step aerobics. Bekijk de demo:

Dance Paradise

Dance Paradise is vooral een party spel waarbij je in spelvorm mee danst met bekende internationale hits inclusief de videoclips. Dit spel lijkt een beetje op games als Guitar Hero, DJ Hero en Rock Band, maar dan dansend.

Dance Evolution

Dance Evolution komt uit Japan en dat is aan de muziek ook wel te horen en aan de vormgeving ook wel te zien. :) In Europa is dit volgens mij vooral een titel voor de kleinsten onder ons (of op een feestje waar alcohol geschonken wordt).

Zoals je ziet zijn de titels direct al geweldig voor de Kinect! Beginnen met dansen en bewegen is zelden zo makkelijk geweest. Bron: BBC News

Nog meer bewegen met EA Sports Active voor Nintendo Wii

Er zijn best veel mensen die een Nintendo Wii voornamelijk gekocht hebben om meer lichaamsbeweging te krijgen. Zeker samen met de Wii Fit Balance Board is dat tenslotte ook een leuke manier om gezonder te leven. Nu wordt het spelen met de Nintendo Wii nóg een stuk interessanter, want sinds kort ligt EA Sports Active in de winkel. In tegenstelling tot de titels die Nintendo zelf uitgebracht heeft, oogt dit pakket een stuk professioneler en sportiever:Bij het pakket van EA Sports Active wordt een beenband geleverd. Hierin kun je de nunchuck (de controller met het pookje) in doen, zodat de (been)oefeningen beter worden geregistreerd. Een meegeleverde rekbare band zorgt voor weerstand bij diverse oefeningen, waardoor je de moeilijkheidsgraad van de oefeningen kunt ophogen (erg belangrijk als je het regelmatig speelt).

Daarnaast lijkt EA Sports Active in mijn ogen meer op een personal trainer dan de pakketten die Nintendo zelf op de markt heeft gebracht (met name Wii Fit Balance Board). Als je serieus wilt afvallen en in betere vorm wilt komen met de Wii, dan mag je dit pakket zeker niet missen! Je kunt het bijvoorbeeld kopen in de gamewinkel om de hoek.

Microsoft onthult nieuwe controller voor Xbox 360: Je lichaam

We hebben hier op Gezond’r al regelmatig geschreven over de bewegingscontroller van de Nintendo Wii, maar de concurrentie zit ook niet stil zo bleek uit een persconferentie van Microsoft vanavond. Microsoft komt namelijk met een nieuwe besturing voor de Xbox 360: je lichaam. Geen plastic in je handen, geen knopjes, geen pookjes, niet springen op een plaat op de grond, maar gewoon je lichaam bewegen zoals logisch is voor het spel dat je speelt. UPDATE: inmiddels is bekent dat deze besturing van Microsoft ‘Kinect’ gaat heten.

Een balk die je onder of bovenop je televisie plaatst, registreert alles wat je doet in 3D. Daarnaast herkent je Xbox 360 met deze balk wie je bent op basis van gezichtskenmerken en je stem. Het systeem is nog in een prototype stadium en heeft als werknaam ‘Project Natal’. Update: dit systeem heet inmiddels officieel: Kinect.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je echt vrij kunt rondspringen in je kamer en dat je helemaal geen ervaring nodig hebt om een spel toch goed te kunnen spelen. Het lijkt erop dat bewegen in een comfortabele omgeving zoals je huiskamer naar een niveau wordt getrokken. Ik vind de Wii besturing leuk, maar de mogelijkheden zijn toch wat beperkt. Het enige spel waar je echt moe van wordt is boksen en er komen te weinig nieuwe spellen uit die goed gebruik maken van de Wii-besturing om het interessant te houden.

Ik zie deze nieuwe vorm van besturing dan ook met veel enthousiasme tegemoet en hoop dat ‘Project Natal’ snel in de winkel ligt! (hierover zijn overigens geen uitspraken gedaan, dus ik verwacht het op z’n vroegst in de laatste maanden van dit jaar in de winkel ligt). Update: Kinect voor Microsoft’s Xbox 360 ligt 4 november 2010 in de winkel!

Heb jij ervaring voor wat betreft afvallen met behulp van de Nintendo Wii of de Xbox 360 Kinect? Laat hieronder jouw (succes)verhaal achter!

Afvallen met Wii en Kinect lijkt onmogelijke opgave…

Sporten moet leuk zijn. Een leuke sport zul je immers vaker doen, langer volhouden en minder snel opgeven. Om die reden besloten computerspelletjesfabrikanten lichamelijk actieve consoles en spellen op de markt te brengen. Denk maar eens aan de Wii (Wii Sports, Wii Fit e.a.) en de Xbox 360 Kinect (Your Shape, EA Sports Active e.a.). Deze game-consoles en bijbehorende spellen zijn bedoeld om je lichamelijke gesteldheid te verbeteren. Zo zijn er computerspelletjes voor:

 • Krachttraining (spieroefeningen)
 • Pilates & yoga
 • Aerobics (cardiovasculaire oefeningen)
 • Fysieke balansverbetering (Balance Board e.a.)
 • Afvallen (afslanken & gewichtsverlies)

Je kunt inmiddels virtueel dansen, boksen, tennissen, skateboarden en ga zo maar door…

Helpen de Wii Fit & Xbox 360 Kinect bij afvallen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bovengenoemde spellen niet helpen om af te vallen. Wetenschappers van de ‘Baylor College of Medicine’ in Texas (VS) deelden namelijk Wii’s uit onder 78 kinderen met overgewicht. De groep werd onderverdeeld in twee subgroepen. De eerste subgroep ging aan de slag met fitness-games en de tweede met inactieve spelletjes.

Het onderzoek…

Hoofdonderzoeker Tom Baranowski en zijn collega’s gaven ieder kind een riem (“accellerometer”) om met bewegingscensoren. Met deze riem werd de lichamelijke activiteit van ieder kind bijgehouden, zowel de soort bewegingen als de intensiteit ervan. Men hield gedurende het onderzoek de volgende aspecten bij:

 • Lichte lichamelijke activiteit
 • Gematigde fysieke inspanning
 • Intensieve lichaamsbeweging

Het opmerkelijke van de onderzoeksresultaten is dat de actieve spelletjes niet of nauwelijks resultaat opleveren wat betreft de lichamelijke fitheid en gesteldheid van kinderen. Na 13 weken blijken de kinderen uit de actieve groep geen minuut actiever te zijn geweest dan de inactieve groep. (bron)

Tot slot

Definitieve conclusies kunnen natuurlijk niet worden getrokken aan de hand van één onderzoek. Het is echter wel opmerkelijk dat spellen als Wii Fit en EA Sports Active weinig nut lijken te hebben voor lichaamsbeweging en afvallen.

Je kunt overigens nog altijd beter actief Wii-en dan –op de bank liggend– tv-kijken. Met iedere beweging die je maakt verbruik je namelijk calorieën. Je moet echter niet op de Wii gaan voetballen ter vervanging van écht voetbal.

Wat is jouw mening over “actieve” computerspelletjes? Laat jouw reactie hieronder achter!

11 Reacties

 1. :D Dit is wicked! Als Project Natal écht gaat werken, zoals in dat promofilmpje >> I’m in!

 2. Ik kan de Nintendo Wii aan een ieder aanraden. Absoluut een top console! Groeten, Irshad

 3. Weet iemand of je ergens de rekbare band van de EA Sports Active kan nabestellen? Deze is helaas na 3 weken stukgegaan.

  • Irshad Wazir

   @Roos: De rekbare band van de EA Sportive kan je inderdaad nabestellen. Leuke console hè? Groeten, Irshad

 4. Dit mag je zeker niet missen inderdaad. Vorig jaar de Wii Fit gekocht en 6 weken lang intensief een half uur per dag getraind. Resultaten waren binnen een paar dagen duidelijk (ik bleek écht buikspieren te hebben). Maar na 6 weken had ik een overkill. Té veel van het goede dus. Zo nu en dan nog ge-Wii-Fit, maar ik kon het niet echt meer opbrengen. Twee weken geleden de Wii Active gekocht en ik vind het geweldig. Hier heb je o.a. een 30 dagen schema mét rustdagen (dus sowieso geen overkill). Al je spieren worden gebruikt en de enige dag krijg je meer oefeningen gericht op de bovenkant en de ander keer meer op de onderkant. Hoef je zelf niet bij te houden, dat wordt voor je gedaan. Daarbij heb ik ook My Fitness Coach gekocht. Beetje zelfde principe, maar hele andere oefeningen (wel in het Engels, maar je moet vooral de coach nadoen, dus dat Engels geeft niet). En ook die vind ik helemaal geweldig! De Wii is voor mij dé uitvinding, helemaal nadat ik jarenlang de sportschool heb gesponsord (wel betalen, amper gaan). Nu kan ik thuis, lekker even tussendoor, wanneer het MIJ uitkomt even trainen en mét resultaat!

 5. Hallo. Ik heb de Wii een paar dagen in huis. Tennis is mijn favoriet. Ik doe ook meestal de fitnessoefening van tennis, gewoon even lekker bewegen. En dan tja ik kijk eind van de week wel of er wat af is hi hi!

 6. Normaal heb ik een hekel aan sport, maar sinds we de Wii hebben vind ik het hartstikke leuk om te sporten met het spel Wii Sports. Kan me ook voorstellen dat je afvallen kan met die Wii zal het volgend jaar wel proberen hèhè. Op dit moment mag ik nog niet want ik ben nog zwanger van onze tweeling (30 weken).

 7. Ja, het is echt zo geweldig dat Wii’en, ik heb niet zo veel spellen maar Wii Sports is al heel leuk. De eerste paar dagen had ik wel spierpijn, maar dat hoort erbij hè! :D

 8. Ik zit te wachten op een soort van Billy Bootcamp voor op de Wii. :-) Ik heb wel Wii Sports, en alleen het boksen is intensief. Maar als je er achter komt dat je veel harder kan slaan door rustig te bewegen, ja dan helpt het niet hè.

 9. Jay Wiikey Modchip Reageer

  Jazeker een aanrader, zelfs mijn vriendin vond het leuk… normaal is ze totaal anti-games! maar afgevallen is ze nog niet.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.