Iedereen die weleens een caloriebeperkend afslankdieet volgt, weet dat de kilo’s er in het begin af vliegen. Gedurende de eerste paar weken ben je daardoor helemaal blij, om vervolgens weer op zo’n punt te belanden dat het niet meer opschiet met afvallen. De oorzaak hiervan is niet dat je aanvankelijk in razend tempo vet kwijtraakte en daarna ineens niet meer…
Vochtverlies
Het afvallen stagneert na enkele weken omdat je in het begin enorm veel vocht verliest. Als je lichaam te weinig energie binnenkrijgt –en dat is het geval als je op een streng caloriebeperkend dieet bent– past je lichaam zich namelijk aan om tóch te kunnen blijven functioneren; ondanks de ontoereikende hoeveelheid calorieën die binnenkomt…
Je lichaam haalt allereerst calorieën uit de koolhydraten die zijn opgeslagen in jouw lichaamscellen (met name bloed, lever en spiercellen) en vervolgens uit opgeslagen lichaamsvetreserves en eiwitrijke weefsels. Wanneer je lichaam deze macronutriënten omzet naar bruikbare energie komt er water vrij. En dit vocht raak je tijdens de eerste weken van je dieet kwijt via je ademhaling, urine en transpiratie. De kilo’s die volgens je weegschaal verdwijnen, bestaan dus slechts voor een miniem deel uit vet en voor het overgrote merendeel uit vocht.
De snelle start van elk dieet
De “goede start” van vrijwel elk dieet is al met al niet te danken aan vetverbranding maar voornamelijk aan (het neveneffect van) de verbranding van koolhydraten en eiwitten. Pas zodra het menselijk lichaam daar de noodzaak toe inziet, begint het vet verbranden en afslanken dus pas écht. En een streng dieet is voor jouw lijf juist NIET de juiste trigger of motivatie om vetreserves overboord te gooien! Jij gooit je broodtrommel toch ook niet in de vuilnisbak als je honger hebt?
Je lichaam gaat pas vet verbranden onder bepaalde omstandigheden; deze omstandigheden worden bepaald door allerhande randfactoren, waaronder je energie-inname, energieverbruik, fysieke inspanning, zuurstofbeschikbaarheid, hartslagfrequentie, longcapaciteit, vetpercentage, spiermassa etc. Ook al ben je na die eerste week 5 kilo afgevallen volgens jouw weegschaal, van die 5 kilo bestaat nog geen vijfde deel uit lichaamsvet. En lichaamsvet is hetgeen je wilt kwijtraken om slanker te worden!
Dus…
De vraag is dan ook: hoe kun je ervoor zorgen dat je wél vet verbrandt? Eigenlijk zijn er maar 2 dingen die écht werken: veel bewegen (cardiofitness + krachttraining) en vooral NIET minder dan 1.500 kilocalorieën per dag binnenkrijgen! Dit klinkt misschien simplistisch, maar daarom is het nog niet minder waar. Om je een beetje te motiveren kun je alvast deze tips omtrent beginnen met fitness lezen… Hup hup! ;)
Heb jij weleens een dieet gevolgd waarbij je tijdens de eerste paar weken 5 kilo afviel en daarna niets meer? Welk dieet was dit? Laat hieronder een berichtje achter!
17 Reacties
17 dagen dieet cyclus 1 2 3 4. Ben nu met deel 1 bezig. Ben 1,83 en weeg 96.9 na 2 dagen 94,3,ik trek baantjes ( 20x25m ) om de dag. Vind het diëten erg moeilijk, maar wil zo graag afvallen na denk/hoop 80 kilo.
Als ik begin met een dieet, dan is bij me altijd zo dat ik in de eerste twee weken hoop vocht verlies waardoor mijn gewicht snel omlaag gaat. Natuurlijk ben ik altijd blij als getal op mijn weegschaal naar beneden gaat, maar ik weet ook dat de tocht naar ideale gewicht begint pas. Om vocht te verliezen ik stop alleen suiker te vermijden. Ik stop met fruit, met pasta, rijst, aardappelen, deeg producten, eigenlijk alles wat meer dan 2 gram koolhydraten per 100 gram bevat. Al na paar dagen begin ik veel te plassen en vocht gewicht te verliezen.
Ik doe het puntendieet. Ik snij alles in punten. Pizza, pannenkoek, taart, koek, chocolade enz.
Wat het ook is (vet of water) het is beide mooi en fantastisch dat je zo’n 5 kg kan kwijtraken met één week buffelen. Je kunt het een kickstart noemen en 5 kilo minder voel je en zie je zeker! Zeker voor de mensen die 10 tot 15 kg moeten afvallen – dat zijn er veel – is dit een mooie dikke meevaller. En daarna, tja… kwestie van levensstijl aanpassen. En als je op je streefgewicht bent een beetje 80/20’en. Gelukkig bestaan er genoeg leuke sporten naast dat suffe fitness zoals MTB’en, windsurfen, kickboksen, tennis, golf etc! Ik wens iedereen veel afvalsucces.
Toch klopt dit niet helemaal. Ja verliest vocht. Nee dit komt niet door het vele lijnen. Zodra glycogeen voorraden op zijn gaat je lichaam over op vetverbranding. Tijdens het verbruik van deze glycogeen (die voor de helft uit waterstofatomen bestaat) verdamp je dus via je oa je adem een hoop vocht. Idd kan dit snel gewichtsverlies opleveren zonder vetverbranding. Echter zodra je lichaam over gaat op vetreserves, dan blijf je ook vocht verliezen. Vetverbindingen bevatten namelijk ook wateratomen. Ook die adem je voornamelijk uit. Dat je stagneert is vaak omdat je met 10 tot 15 kilo minder rons hoeft te zeulen waarvan vaak ook minder spiermassa. Dus heb je nog minder energie nodig voor je dagelijkse activiteiten.
Natuurlijk blijf je altijd vocht verliezen, maar tijdens de eerste weken verlies je extreem veel vocht. Helaas stagneren de meeste afslankers niet pas na 10 tot 15 kilo, maar al na enkele kilo’s… En glycogeen IS een koolhydraat: de vorm waarin glucose wordt opgeslagen in m.n. spieren en lever… Dus wat klopt er nu eigenlijk niet (helemaal)?
Je snapt niet wat ik bedoel. Je verliest heel snel gewicht in de vorm van glycogeen voorraad. Dit glycogeen heeft een chemische samenstelling van water en zuurstofatomen. Fus je verliest idd veel vocht de eerste dagen. En dat is ook nodig. Daarna gaat de vetverbranding beginnen. En daarom zeggen de vele “experts op internet” vaak: je verliest voornamelijk vocht de eerste kilo’s. Glycogeen kan nogal wat kilo’s wegen. Ik doe zelf aan glycogeen laden en depleten. En dan laad ik me op tot wel 4 kilo extra door koolhydraten naar binnen te werken. Na de wedstrijd weeg ik vervolgens weer 4 kg lichter doordat mn glycogeen op is. Waarvan de helft eigenlijk gewoon vocht is volgens de chemische samenstelling
Een doorsnee mens draagt ongeveer 15 gram glycogeen per kilogram lichaamsgewicht met zich mee. Een man van 70 kilogram zal dus iets meer dan 1 kilo glycogeen bij zich dragen. Ik snap je (theoretische / hypothetische) punt, maar voor de doorsnee afvaller –die niet aan ‘wedstrijden’ of gecoördineerde ‘glycogeenuitputting’ doet— zet deze ene kilo geen zoden aan de dijk. Wat ik bedoel te zeggen, is dat jouw opvatting “Je verliest heel snel gewicht in de vorm van glycogeen voorraad” voor veruit de meeste mensen niet opgaat… Mensen verliezen veel lichaamsvocht. En ik snap dat zo’n beetje alles deels uit vocht bestaat –zo ook glycogeen– maar in feite gaat het hier vooral om verlies van extracellulair vocht (vocht buiten de cellen) via zweet en ademhaling. Tijdens intensieve sportevenementen kunnen atleten 6 tot 10% van hun lichaamsgewicht aan vocht verliezen (bron + bron), dus de impact van uitdroging in beginnende sporters en diëters kan ZEER groot zijn.
Interessante discussie. @Jurjan: Ik heb je bronnen even gelinkt, want een bericht met veel lange links erin komt niet door de spamfilter van de site heen.
Veel drinken heeft geen nut, maar genoeg drinken daar tegen weer wel. En hoe weet je wanneer je genoeg drinkt. Als je minimaal 2 liter drinkt per dag en of dat nou water of iets anders is is niet belangrijk. Wel vind ik zelf dat water natuurlijker is om te drinken zit niks bijzonders in van smaakjes. Gezond eten is ook van belang hoor. Donker bruin volkoren brood ook nog eens erg lekker. Vers fruit en genoeg groenten. Kijk uit met aardappels en veel rood vlees. Beweeg voldoende en zorg dat je je gelukkig voelt. Wand depressies doet je kilo’s niet afnemen maar toenemen dus doe dat wat je blij maakt. Met een blij gevoel komt er meer natuurlijk prednison in je bloed en groeien je prettige sfeer gevoelens en voel je je goed dan zie je dat ook.
Dus veel water drinken is niet goed?
Veel water drinken is prima, maar het gaat erom dat je voldoende drinkt. Let wel dat extreem veel water drinken gevaarlijk kan zijn, al gebeurt dat niet zo snel…
@ Diddy: Korte koolhydraten worden in de spieren en in de lever wel degelijk opgeslagen in de vorm van glycogeen (een soort container voor glucosemoleculen). Het zijn niet per se grote voorraden, maar er wordt ook juist gezegd dat deze koolhydraatvoorraden snel op zijn. Het is voor je lichaam veel makkelijker om glycogeen om te zetten naar energie, dan het omzetten van vet in energie. Daarom zal je lichaam eerst de koolhydraten verbranden en als deze voorraad op is pas vet. Groetjes, Kathelijn
Wat als je wel minder dan 1500 kcal eet?
Dan gaat je lichaam energie halen uit lichaamsweefsels en -vloeistoffen. Dus in eerste instantie koolhydraten/glycogeen uit cellen en daarna eiwitten/aminozuren uit spieren. Hierdoor nemen je spiermassa, ruststofwisseling en calorieverbruik af, waardoor je op de langere termijn juist meer vet opslaat en zwaarder wordt. Natuurlijk is die 1500 geen absolute of exacte grens, maar een maatstaf.
Dit hele verhaal klopt nou werkelijk van geen kant. Je lichaam heeft helemaal geen grootte voorraden koolhydraten dat kun je iedere sporteer die ooit een hongerklap heeft gehad navragen. Zodra je lichaam energie tekort heeft gaat het VET afbreken en SPIEREN voor de benodigde eiwitten. De enige reden dat het lichaam in sommige gevallen met minder vocht genoegen neemt is indien (en dat gebeurt nog al eens) mensen die dieeten MEER gaan drinken. Het lichaam ziet in de toename van vocht een reden om haar eigen voorraad te kunnen afbouwen.
*Grote, *sporter, *te kort, *nogal, *diëten… Van iemand die hier komt corrigeren en zijn eigen website over afvallen komt promoten had ik toch in ieder geval gedacht dat ie er op correcte wijze over zou kunnen schrijven… Bovendien klopt jouw verhaal over water van geen kant.