UltraShape is een nieuwe methode om van overtollig vet af te komen, en een mogelijk alternatief voor liposuctie. De methode werkt met ultrasoon geluid, net zoals een niersteenvergruizer (lithotripsie).

Op de plaatsen waar de patiënt vet kwijt wil, wordt een apparaat in werking gezet dat ultrasoon geluid afgeeft. Die geluidsgolven maken vervolgens het onderhuidse vetweefsel kapot. De kapotgemaakte vetcellen –tot wel anderhalve liter per behandeling– zouden verdwijnen via de lever & urinewegen…

Niet invasief, dus geen operatie

UltraShape is een medische behandelmethode waarbij met behulp van gebundeld, ultrasoon geluid vetcellen worden vernietigd onder de huid. De methode is bedoeld als een niet-invasieve, alternatieve methode voor liposuctie. Er hoeft dus niet te worden geopereerd en de huid blijft dus volledig intact.

Techniek

De behandelmethode van UltraShape is gebaseerd op hetzelfde medisch principe als niersteenvergruizing (lithotripsie). Ultrasone geluidsgolven in de frequentiezone rond de 250 kHz worden op een klein focuspunt geconcentreerd. Dit focuspunt ligt 1,5 cm onder het huidoppervlak. (bron)

Vetcelvernietiging

Op de specifieke plek waar de UltraShape-geluidspulsen in het focuspunt samenkomen, zou het gecombineerde mechanisch en thermische energieniveau een dusdanige schade aan de vetcellen veroorzaken dat de celmembranen scheuren. Overige weefsels –zoals bloedvaten en zenuwen– zouden bij deze specifieke frequentie en amplitude volledig intact blijven en ongemoeid worden gelaten.

Per behandeling zou tot maximaal ½ liter vetmateriaal verdwijnen. Over een minimum resultaat wordt (helaas) niet gerept. Omdat een halve liter niet veel weegt, zou de UltraShape-behandeling niet gepaard gaan met serieuze gewichtsafname, maar wel met serieus omvangsverlies. Het afbraak- en opruimingsproces zou –afhankelijk van de mate van weefseldoorbloeding– 2 tot 4 weken in beslag nemen.

Bewijs?

De fabrikant van het UltraShape-apparaat claimt dat er geen bijwerkingen van de behandeling bekend zijn. Er is echter nog maar heel weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect en de veiligheid van de UltraShape-techniek. Ook over de exacte werkzaamheid c.q. effectiviteit van UltraShape bestaat nog behoorlijk wat twijfel.

Tijdens een Spaans onderzoek werden 30 patiënten in de loop van 3 maanden drie maal behandeld. Plaatselijk werd de vetlaag enige centimeters dunner. Het totale lichaamsgewicht veranderde bij deze proefpersonen echter niet, waardoor men zou hebben aangetoond dat het omvangverlies veroorzaakt is door de behandeling en niet doordat de proefpersonen op andere wijze zijn afgevallen. Het blijft echter totaal onduidelijk hoe er vet kan zijn verdwenen zonder dat dat tegelijkertijd voor gewichtsafname heeft gezorgd.

Géén herstelfase na behandeling

De UltraShape behandelmethode zou pijnloos zijn en geen merkbaar herstel opleveren voor de patiënt. In tegenstelling tot liposuctie, waarbij in veel gevallen verstoorde wondgenezing en/of wondoedeem optreedt.

Het vernietigde celmateriaal zou vrijkomen in de interstitiële vloeistof en via het lymfestelsel worden afgevoerd naar het bloed. De voormalige vetcellen zouden uiteindelijk door de lever worden afgebroken en via de urine worden geloosd, aldus de fabrikant van UltraShape. (bron)

UltraShape: iets te commercieel…

De UltraShape-techniek wordt vooral gepropageerd door cosmetisch c.q. esthetisch chirurgen die zich beroepsmatig en bovendien commercieel bezighouden met het plaatselijk veranderen van de lichaamscontouren. Daar buiten zijn er té weinig onderzoeksresultaten, praktijkdeskundigen en (verhalen van) ervaringsdeskundigen om nu al te kunnen zeggen dat UltraShape er écht voor kan zorgen dat lichaamsvet wordt afgebroken en vervolgens via de interstitiële vloeistof verdwijnt… (bron)

Tot slot

Hopelijk is er in de nabije toekomst meer informatie te geven over de UltraShape-methode, want het is een stuk minder ingrijpend dan liposuctie. Je hoeft namelijk niet onder narcose en er is geen sprake van een operatie, wat bij liposuctie doorgaans wel het geval is. Wat dat betreft zou het natuurlijk alleen maar mooi zijn als UltraShape een goed alternatief voor liposuctie blijkt te zijn. Ook worden er geen bindweefsel, zenuwen en bloedvaatjes beschadigd, zoals wel het geval is bij liposuctie. Vandaar dat je met liposuctie soms ook last hebt van pijnlijke bloeduitstortingen.

Wat dek jij van UltraShape, het potentiële alternatief voor liposuctie? Deel jouw mening in een reactie hieronder!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.