Opleiding: ‘Voeding & Diëtetiek’ (hbo) + ‘Gewichtsconsulent’ (mbo)

Fitness · Door Ilse

Als je je verdiept in afslanken & gewichtsverlies, dan ben je waarschijnlijk op de hoogte van de wereldwijde obesitas-problematiek. Obesitas staat voor ernstig oftewel gevaarlijk overgewicht en is inmiddels het nummer 1 gezondheidsprobleem ter wereld. Wereldwijd lijden momenteel meer mensen aan overgewicht dan aan honger of ondervoeding!

Uit bovenstaand gegeven blijkt dat er ontzettend veel mensen zijn die behoefte hebben aan afslanken en gewichtsverlies. Hoewel er ook ontzettend veel mensen zijn die tegen betaling hun hulp aanbieden aan mensen die willen afvallen, zijn er betrekkelijk weinig mensen die ook daadwerkelijk toe geschoold zijn. Er is dan ook veel vraag naar vakkundige voedingsexperts en diëtisten met een gedegen opleiding!

Als jij mensen wilt helpen bij de bestrijding van overgewicht of obesitas, dan is de hbo-opleiding voeding & Diëtetiek of een dieetcursus op mbo-niveau wellicht wat voor jou…

Wat is een diëtist en welke opleiding moet je ervoor volgen?

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en voedingspatronen. Hij of zij is in bezit van het hbo-diploma ‘Voeding en Diëtetiek’… Of beschikt over een buitenlandse tegenhanger van dit hbo-diploma. Binnen Nederland wordt de opleiding Voeding en Diëtetiek gegeven aan:

  • De Haagse Hogeschool (Den Haag)
  • Hanzehogeschool (Groningen)
  • Hogeschool van Amsterdam
  • HAN (Nijmegen)

Let op: diëtetiek staat ook wel bekend als diëtiek.

1. Wat leer je tijdens de hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek?

Tijdens de hbo-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ leer je alles over algemene en afwijkende voeding. Daarnaast leer je verworven kennis in de praktijk te brengen. Kennisontwikkeling op het gebied van voedingsleer, levensmiddelenleer, anatomie, psychologie en fysiologie staat centraal. Daarnaast wordt er volop aandacht besteed aan:

  • Ontwikkelen & toepassen van sociaalpsychologische kennis
  • Communicatieve vaardigheden
  • Marketingkennis & -vaardigheden
  • Presentatietechnieken
  • Onderzoeksvaardigheden
  • Bestudering van consumentengedrag

Een diëtist is overigens niet enkel gespecialiseerd in diëten voor afslanken en gewichtsverlies, maar ook in gecompliceerde Diëtiek m.b.t. ziekten en afwijkingen… Zoals hart- & vaatziekten, diabetes, voedselallergieën en orgaanafwijkingen.

2. Vier onderwijsgebieden van hbo diëtisten opleiding

Tijdens Voeding & Diëtetiek leer je als student zijnde diëten samenstellen, organisaties adviseren en mensen begeleiden bij het veranderen van hun eetgedrag. Alle kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de opleiding Voeding & Diëtetiek zijn onder te verdelen in 4 onderwijsgebieden. Deze zijn als volgt:

  • Preventieve zorg en voorlichting
  • Voedings- en dieetadvies aan individuen & groepen
  • Voedingsadvisering binnen instellingen en bedrijven
  • Organisatie, onderzoek, kwaliteitszorg & ontwikkeling van het beroep

Deze 4 gebieden worden benaderd vanuit 3 vakgebieden, namelijk medisch-chemisch, voedingswetenschappelijk en sociaal-economisch.

3. Hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek = zeer praktijkgericht

De hbo-studie Voeding en Diëtetiek is vormgegeven vanuit de beroepspraktijk van voedingsdeskundigen en diëtisten. De opleiding is dan ook zeer praktijkgericht. Studenten oefenen in een zogeheten skills-lab met simulatiepatiënten. Vanaf het eerste studiejaar worden al praktijkopdrachten uitgevoerd en uiteraard lopen Diëtetiek-studenten ook stage.

De hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek werd tot nog toe aangeboden in de volgende vormen: voltijd, compacte voltijd, deeltijd of duaal. Momenteel is alleen de voltijd-variant beschikbaar.

4. Duur & indeling hbo diëtisten-opleiding

De hbo diëtisten-opleiding Voeding & Diëtetiek duurt 4 jaar. Het eerste jaar (de propedeuse) betreft een oriëntatiejaar. In de hoofdfase staat kennisverbreding & -verdieping centraal. Studenten vergaren medische kennis en voedingsdeskundigheid en leren voorlichting geven en samenwerken met cliënten en collega’s. In het derde jaar kies je voor één van beide afstudeerrichtingen, namelijk:

  • De brede richting ‘Voeding
  • De paramedische richting ‘Voeding en Diëtetiek

De afstudeerrichting ‘Voeding en Diëtetiek’ geeft je de paramedische bevoegdheid die nodig is om als diëtist te werken in de gezondheidszorg en onder andere mensen met overgewicht te behandelen.

5. Afstuderen hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek

Iedere student kan unieke accenten leggen door het kiezen van stageplekken, een minor (bijvak), praktijkopdrachten, een afstudeerstage en een scriptie-onderwerp. Als je de hbo-studie Voeding en Diëtetiek hebt afgerond, ben je in het bezit van de officiële titel Bachelor of Health Care en mag je jezelf diëtist noemen! Vanaf dat moment mag je o.a. mensen met overgewicht helpen bij afslanken en gewichtsverlies.

Onder meer vanwege het toenemende aantal mensen met overgewicht, komen de meeste afgestudeerde diëtisten vrij gemakkelijk aan een baan binnen een bedrijf, organisatie of instelling… Of zij gaan zelfstandig aan de slag.

Wat is een gewichtsconsulent of voedingsconsulent?

Er is helaas geen volwaardige mbo-variant van de hbo-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’. Er zijn wel een aantal cursussen op MBO-niveau die zijn afgeleid van deze hbo diëtisten-opleiding. Het gaat hierbij om meerjarige voltijdopleidingen of kortdurende deeltijdopleidingen bij alternatieve onderwijsinstellingen zoals LOI. Enkele voorbeelden van Diëtetiek-gerelateerde mbo-opleidingen zijn:

  • Voedingsconsulent
  • Gewichtsconsulent
  • Voedingsleer
  • Sportvoeding
  • Voeding & Kinderen
  • Etc.

Ook andere niet-reguliere opleiders zoals NCOI, NTI en NHA bieden dit soort diëtisten-cursussen op mbo-niveau aan.

1. Verschil diëtist & consulent

Iemand die een dergelijk diploma of certificaat ontvangt voor een dieetcursus op mbo-niveau mag zichzelf geen diëtist noemen. ‘Diëtist’ is namelijk een beschermde titel die je enkel mag dragen of voeren als je over het hbo-diploma ‘Voeding en Diëtetiek’ beschikt. Een gewichtsconsulent geeft ook geen dieet of dieetschema, maar voedingsadvies.

2. Hoe wordt je gewichtsconsulent?

Mensen met die een opleiding of cursus uit het rijtje hierboven succesvol volbrengen, noemen zich meestal voedingsconsulent of gewichtsconsulent. ‘Gewichtsconsulent’ en ‘Voedingsconsulent’ zijn geen beschermde titels. Iedereen mag zich dus in principe consulent noemen, ook mensen die niet gediplomeerd zijn.

3. Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)

Wil je er zeker van zijn dat een consulent de nodige kunde en kennis in huis heeft met betrekking tot voeding en lichaamsgewicht? Controleer dan of diegene is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

In dat geval ben je er namelijk zeker van dat een gewichtsconsulent of voedingsconsulent over een geldig beroepsdiploma beschikt van een geaccrediteerde opleiding. Daarnaast moet een gewichtsconsulent regelmatig bijscholing en nascholing volgen om lid te blijven van de BGN. Bovendien wordt een BGN-gecertificeerde consulent veelal vergoed door de zorgverzekering. (bron)

Het jammere is echter wel dat consulenten contributie moeten betalen om lid te mogen zijn van de beroepsvereniging en dat er nogal wat twijfelachtige merken en voedselproducenten op de BGN-website vermeld staan.

4. Duur & studiebelasting van opleiding gewichtsconsulent

De beroepsopleiding ‘Voedingsconsulent’ of ‘Gewichtsconsulent’ duurt doorgaans 1 à 2 jaar, afhankelijk van de onderwijsinstelling, de studiebelasting en het studietempo. Een dieetcursus op mbo-niveau omvat o.a. voedingsleer, anatomie, fysiologie, productkennis, coaching en voorlichtingskunde. Er zijn dagopleidingen en avondopleidingen. De studiebelasting is doorgaans 6 tot 8 uur per week.

Wil je als consulent zijnde bevoegd worden om overgewicht te behandelen, dan moet je jezelf bijscholen en een specialisatie volgen zoals ‘Kinderen & Voeding’.

Tot slot

De wereld kan deskundige diëtisten & gewichtsconsulenten goed gebruiken in de strijd tegen overgewicht. Lijkt het jou helemaal geweldig om mensen met overgewicht te helpen bij afslanken en gewichtsverlies? Ga dan eens naar een open dag of neem contact op met een onderwijsinstelling om je verder te verdiepen in de diëtiek.

Als jij interesse hebt in voeding, overgewicht en diëtiek, laat dan hieronder je reactie achter!

9 comments


  • Giraa

    10 april 2018

    Hoi. Ik wil graag een opleiding gaan volgen: Zoals dïatisten. En ik wil weten welke niveau zou ik moet volgen om diatisten Te worden.

    • Paul

      11 april 2018

      Ik neem aan dat je bedoelt diëtist te willen worden. Ik weet niet 100% zeker of deze informatie nog 100% up-to-date is, maar In Nederland werden begin 2017 nog 5 erkende hbo- opleidingen Voeding & Diëtetiek aangeboden, namelijk aan de:

      • Hanze Hogeschool Groningen
      • Hogeschool van Amsterdam
      • Hogeschool Arnhem en Nijmegen
      • De Haagse Hogeschool (óók een ‘deeltijd’ variant)
      • Stichting NTI Hogeschool (deeltijd)
  • Nikki

    23 mei 2016

    Goedenavond, Ik ben 28 jaar, woon op mezelf en werk in de horeca. Heel graag wil ik een carrièreswitch maken en een opleiding met betrekking tot voeding en diëtetiek. Aangezien ik wel gewoon salaris nodig heb, vroeg ik me af of er een erkende thuisstudie is met bijv. 1 dag per week school? Jullie advies en/of tips? Alvast bedankt! Nikki

    • Jet

      25 juni 2017

      Hoi Nikki, In Den Haag kun je de opleiding Voeding & Diëtetiek in deeltijd volgen. Je gaat dan 1 dag per week naar school. Ik doe dit zelf ook en het bevalt goed!

  • Stomkopje

    15 juli 2014

    Hoi Paula, Ik heb van de week met het BGN gebeld en begrijp dat accreditatie zeer recent is aangevraagd voor het NCOI, maar kan nog een tijd duren voordat er dan een uitslag over komt of dit akkoord is.

  • Stomkopje

    3 juni 2014

    Kies a.u.b. niet voor de opleiding NCOI HBO gewichtsconsulent, zonde van uw tijd en geld. Ik heb deze fout helaas wel gemaakt. Er zijn betere en goedkopere opleidingen. Ik heb nog niemand kunnen vinden die deze opleiding heeft gehaald. Ik heb hier te weinig ruimte om toe te lichten wat er allemaal mis is. Wil je een opleiding tot gewichtsconsulent volgen, kijk dan eerst op de website van het BGN en vraag goed na bij gediplomeerde gewichtsconsulenten welke opleidingen zij hebben gevolgd. De opleiding van het NCOI is nog niet erkend en heeft dus ook geen waarde.

    • Paula

      16 juni 2014

      Hoi Stomkopje, Ik zat net te lezen over de opleiding bij het NCOI. Zou jij mij misschien meer willen vertellen over waarom deze niet goed is? Alvast bedankt! Goede tip om op de website van het BGN te gaan kijken. Groetjes, Paula

  • D.J. Monteiro

    27 april 2013

    ik wil heel graag een opleiding volgen, voeding en dietetiek. Kunnen jullie mij advies geven over welk niveau van de Nederlandstaal moet ik hebben om die opleiding te kunnen volgen

  • Elise

    10 maart 2013

    Ik wil heel graag een opleiding gaan volgen: voedingsconsulent of leefstijlcoach, maar ik kan nu nog niet naar een hbo. Ik moet na mijn mavo eerst een tussenopleiding gaan zoeken. Kunnen jullie mij advies geven wat ik zou kunnen gaan doen?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.