Veel mensen kennen jodium als vloeistof om wondjes mee te desinfecteren. Het mineraal jodium is echter een stuk minder bekend. Toch is jodium een essentieel mineraal waar iedereen voldoende van zou moeten binnenkrijgen. Jodium is namelijk essentieel voor een goede schildklierfunctie, en de schildklier speelt op zijn beurt weer een belangrijke rol bij tal van lichaamsprocessen. In dit artikel lees je meer over het mineraal jodium… Waarom jodium belangrijk is, welke invloed jodium heeft op afvallen en waar je jodium in kunt vinden…

Waarom jodium goed is voor je gezondheid & gewicht

Jodium wordt door de schildklier gebruikt om de hormonen thyroxine en triiodothyronine te produceren. Deze hormonen helpen bij het reguleren van iedere cel in het menselijk lichaam. Als je dus niet voldoende jodium binnenkrijgt, dan kun je o.a. last krijgen van de volgende symptomen:

  • Verwardheid
  • Vermoeidheid
  • Gewichtstoename
  • Zwakte
  • Depressie

Gevolgen van een langdurig jodiumtekort

Een langdurig tekort aan jodium kan bovendien lijden tot schildkliervergroting en zwangerschapscomplicaties bij vrouwen. Het is dus – met name als je op een calorie-beperkend dieet bent – belangrijk om in de gaten te houden of je voldoende van het mineraal jodium binnenkrijgt. Je lichaam kan jodium niet zelf aanmaken; dit mineraal moet dus volledig uit voeding worden gehaald.

Hoeveel jodium dien je dagelijks te nuttigen?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium voor volwassenen is 0,15 mg ofwel 150 mcg. Zwangere vrouwen dienen doorgaans wat extra jodium te nuttigen. Vegetariërs en mensen die voornamelijk organisch (onbewerkte producten) eten, dienen extra op hun jodiuminname te letten, zij lopen namelijk het grootste risico op een jodiumtekort.

Goede bronnen van jodium

Aan keukenzout wordt in veel gevallen jodium toegevoegd. Het wordt daarom ook wel jodiumhoudend zout of jozo genoemd. Daarnaast zijn de volgende voedingsmiddelen rijk aan jodium:

  • Kelp (zeewier)
  • Yoghurt
  • Melk
  • Eieren
  • Aardbeien
  • Schaal- & schelpdieren
  • Vis
  • Mozzarella

Als je veel fabrieksmatig verwerkte producten eet, is de kans groot dat je dagelijks al voldoende jodium binnenkrijgt.

Ben jij je bewust van je jodium-inname en welke jodiumrijke voeding eet jij veel? Laat het hieronder weten!

10 Reacties

  1. Theo, misschien zou je eens moeten posten wat je nu op een dag eet. Je lichaam stelt zich ook in op een bepaalde energiebehoefte/ energieinname. Als je een tijdje veel beweegt en weinig eet, zal je lichaam in een spaarstand gaan en de energie die het krijgt extra efficient inzetten. Zo val je met weinig eten en veel bewegen niet af. Als je lekker blijft eten, hou je het kacheltje brandende, ook als je stopt met dansen. Blijf varieren, qua manier van bewegen (doe eens krachttraining bv), en qua kcal inname (voor mij: ene dag 1200 andere dag 2000 dan weer 1500) dan moet je lichaam elke keer opnieuw inspanning leveren en zal je afvallen. Ik doe nu een combi van Jesse vd Velde (die is mij iets te extreem) en mijn eigen manier, a la site van sterk en slank, en het werkt als een speer, veel variatie, geen supplementen, sporten, gewoon gezonde voeding (ja, ook kwark, noten, eiwit, maar ook volkorenbrood, rijst etc). het voelt niet als een dieet maar als blijvende leefstijl die ik deze vakantie ook makkelijk vol kan houden!

  2. Mijn schildklier wordt ieder jaar gecontroleerd omdat hij te dan weer wel en dan weer niet te langzaam werkt. Het stofje wat in de hersenen zit, spoort mijn schildklier aan om harder te werken. En als ze het bloed onderzoeken dan is mijn schildklier weer goed. En toch werkt hij iets trager dan normaal. Van de dokter krijg ik er niets voor, zolang het niet erger wordt.

    • Ik heb weinig vertrouwen in de gewone artsen want die weten vaak niet wat te doen, heb je al eens gedacht om naar een alternatieve arts te gaan bijv en homeopathisch-arts of een natuur-arts omdat die meer kijken naar de oorzaak van wat er niet goed is. Is er een kruidenwinkel bij jouw in de buurt hier in Tilburg heet het ERICA, die weten vaak adressen van alternatieve artsen.

  3. Hee wat leuk om dit te lezen! Ik was er zelf een tijdje geleden ook al achter gekomen!
    En ben ik het mineraal jodium gaan bestuderen. Het is inderdaad heel belangrijk voor
    je stofwisseling, groei, maar ook voor je algemene welzijn. Als je een trage schildklier hebt
    voel je je ook sneller lusteloos.. Dus is Jodium een super belangrijke mineraal!
    :)

  4. Hoe is het mogelijk voor de gemiddelde Nederlander een goede keuze te maken volgens de deskundige. Neem de aanbevelingen van bijvoorbeeld Jesse van der Velde en Marjolijn Verkalk en leg die naast jouw aanbevelingen wie heeft dan gelijk. Een ander voorbeeld iemand die regelmatig beweegt valt af, ik heb een tijdje 3 a 4 keer peer week gedanst en stond 85% van de tijd op de vloer, ik moest er flink van zweten dus ik heb me behoorlijk ingespannen en toch had het geen invloed op mijn gewicht. Een ander met dezelfde moeite valt er wel van af, leg dat eens uit.

    • Logischerwijs is iedere persoon anders. Hoe snel je vet verbrandt is afhankelijk van je totaalmetabolisme, ruststofwisseling, vetmassa, vetpercentage, spiermassa, lichaamssamenstelling, hormoonhuishouding en ga zo maar door. Daarnaast kan het zijn dat degene die naast jou op de vloer staat ook nog eens aan cardiotraining en krachttraining doet. Zulke vergelijkingen gaan simpelweg niet op… Ga niet uit van zelfbenoemde deskundigen en autoriteiten, maar blijf liever zelf logisch nadenken en weloverwogen handelen. Daar schiet je mijns inziens veel meer mee op. Je lichaam is immers jouw verantwoordelijkheid, niet die van Jesse of Marjolijn.

  5. Klopt helemaal dat door onverantwoord lijngedrag de dagelijkse dosis jodium te laag kan worden, maar er is nog een heel belangrijk mineraal dat ervoor zorgt dat de schildklier goed blijft werken en er bij een gebrekkige schildklierwerking voor kan zorgen dat dit proces teniet gedaan wordt. Selenium… het schildkliermineraal wordt selenium ook wel genoemd… het zit in o.a groene bladgroenten, noten vooral cashewnoten en avocado’s. Ikzelf neem bij onvoldoende inname van bovengenoemde producten een goed seleniumsupplement… Hoofdzaak is dat men het binnenkrijgt!

  6. In brood wordt in Nederland verplicht gejodeerd zout gebruikt. Om voldoende jodium binnen te krijgen moeten we minimaal 4 sneetjes brood per dag eten. Onverantwoord lijngedrag zou kunnen leiden tot jodiumtekort. Sinds 2003 mag gejodeerd zout ook worden toegevoegd aan andere producten zoals crackers, beschuit en knäckebröd dit wordt echter nog niet veel toegepast.

    • Wat een wirwar van tegengestelde adviezen in gezondheidsland U stelt brood is belangrijk, andere gezondheidsavisieurs stellen brood is slecht want er zit gist in brood en dan krijg je teveel suikers binnen. Volgens de glycemische index is banaan slecht vanwege de hoge glycemische waarde dus snelle omzetting van suikers en de ander adviseert smooties met banaan te drinken omdat die gezond zijn. Help me uit al deze tegengestelde adviseren want wie verteld me de absolute waarheid?

    • @ Theo Backx: Er is geen absolute waarheid; elk voedingsmiddel heeft voor- en nadelen. De voordelen gelden (voornamelijk) bij gematigd gebruik; de nadelen gelden (voornamelijk) bij overmatig gebruik. Daarom is het zo belangrijk om GEVARIEERD te eten. Volkorenbrood is gezond, maar 12 boterhammen per dag is overbodig en werkt nadelig. Ook bananen zijn gezond, maar 3 bananen per dag is overbodig en werkt nadelig. Wissel brood daarom af met o.a. ontbijtgranen, notenrepen en eieren; en wissel bananen af met zo veel mogelijk andere fruitsoorten. Een optimaal dieet draait namelijk om afwisseling en variatie. Variatie zorgt ervoor dat je van alle essentiële voedingsstoffen die in de natuur voorkomen voldoende binnenkrijgt. Alles heeft namelijk zijn functie binnen het menselijk lichaam… Elk micronutriënt en macronutriënt heeft zo zijn positieve en negatieve eigenschappen. Je kunt niet zonder vitamines, maar een overschot van bepaalde vitamines kan een vergiftiging (hypervitaminose) veroorzaken. Je kunt niet zonder mineralen, maar een zoutvergiftiging of ijzervergiftiging kan dodelijk zijn. Een balans is daarom van cruciaal belang! Een overschot of tekort van de ene voedingsstof zorgt voor een verslechterde opname van de andere voedingsstof. Van een ernstige disbalans kun je enorm ziek worden, of erger… Laat je dus niet zomaar vertellen dat iets goed of slecht is. Als je alles met mate eet, profiteer je van alle mogelijke voordelige effecten en omzeil je de meeste nadelige gevolgen. Bovendien zijn er verschillende motieven om iets wel of niet te eten. Als een bepaalde individu lijdt aan bepaalde ziekten of afwijkingen kunnen gezonde voedingsmiddelen voor diegene gevaarlijk zijn.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.