VoedingsvezelsVezels zijn voedingsstoffen die voornamelijk bestaan uit complexe koolhydraten en houtstof. Door hun vaste structuur en aanzienlijke grootte, kunnen vezels niet door de darmwand worden opgenomen. Ze verlaten dus (vrijwel) onveranderd je lichaam. Vezels zorgen zodoende voor:

  • Een langdurig voldaan gevoel
  • Een actieve & gezonde darmwerking
  • Een trage, gelleidelijke koolhydraatopname
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Minder hongerpieken
  • Potentieel afvallen

Bijna niemand eet voldoende vezels. Een volwassene heeft 30 tot 40 gram vezels per dag nodig, maar de gemiddelde vezelinname ligt tussen de 20 en 25 gram. Veruit de meeste mensen hebben dus een chronisch vezeltekort. Hieronder vind je 4 tips om aan je dagelijkse portie vezels te komen!

1. Volkorenproduct bij het ontbijt levert volop vezels

Volkorenproducten van ‘hele granen’ zijn ideale vezelleveranciers. Ze bevatten verschillende soorten vezels die erg belangrijk zijn voor je lichaam. Door elke ochtend bij het ontbijt een volkoren product te nemen, maak je een goede start! Voorbeelden van vezelrijke ontbijtproducten zijn: hele ontbijtgranen (cornflakes, muesli e.a.), volkorenbrood en fruit.

2. Vervang witte producten door ‘hele granen’

Witbrood, witte pasta en witte rijst bevatten veel minder vezels dan de “hele” varianten. Je kunt daarom veel beter de varianten eten waar de vliezen of zemelen niet uitgehaald zijn. Eet bij voorkeur dus volkoren- + meergranenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst of wilde rijst.

3. Eet meer groenten & peulvruchten voor vezels

Groenten, vooral groene bladgroenten en peulvruchten, bevatten enorm veel belangrijke vezels. Zorg dus dat je elke dag de aanbevolen hoeveelheid van 400 gram groenten tot je neemt. Als je ’s avonds een keer geen groenten neemt, eet dan bijvoorbeeld ’s middags een maaltijdsalade.

4. Nuttig een gezonde vezelrijke snack

Veel mensen zijn op zoek naar gezonde tussendoortjes. Er liggen echter gezonde, vezelrijke tussendoortjes letterlijk voor het oprapen! Fruit, noten, pitten en zaden] zijn bijvoorbeeld ideale tussendoortjes die voor een langdurig voldaan gevoel zorgen en ook nog eens erg smaakvol zijn.

Wat doe jij zoal om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen? Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen m.b.t. vezelrijke voedingsmiddelen

2 Reacties

  1. Sinds enkele weken gebruik ik ’s morgens een havermout ontbijt. Ik maak dit deels klaar met 1/3 deel water en 2/3 deel melk. Ik voeg 5 zachte pruimen fijn gesneden toe, dit geeft voldoende zoetigheid aan de havermout en smaakt ook nog heerlijk. Ik heb de hele morgen geen hongergevoel. Ik gebruik 80% minder suiker en zoete dingen. Hier heb ik dankzij het stapsgewijs afbouwen van mijn suikergebruik ook minder behoefte aan. Ik ben al 5 kg afgevallen, ook door meer bewegen.

    • Eikel, je ebt wel gelijk, maar je speelt gewoon het spel mee. Aandeelhouder ?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.