Fitnesstrends komen en gaan… Denk maar eens aan spinning, Tae Bo, Street Dance, trilplaten en ga zo maar door. In principe maakt het niet zoveel uit hoe je beweegt, áls je maar beweegt. En daarbij wordt wandelen vaak over het hoofd gezien; vooral ook als het aankomt op afvallen…

Wandelingen worden onderschat!

Veel mensen onderschatten de combinatie van wandelen en afvallen. Er zijn namelijk veel manieren om te bewegen, en met alle soorten lichaamsbeweging verbruik je calorieën. Maar er is per oefening wel een groot verschil voor wat betreft wáár die calorieën vandaan komen. Juist daarom is een stelselmatige wandeling zo goed als je wilt afvallen: de calorieën komen voor een groot deel uit opgeslagen vetreserves!

Wandelen is een zogenaamde lage intensiteit oefening omdat je hartslag redelijk laag en stabiel blijft. Bij een hoge hartslag kan opgeslagen vet niet de nodige energie leveren aan het lichaam, dus haalt je lichaam calorieën uit koolhydraten. Maar natuurlijk wil je liever vet kwijtraken, dus daarom is een lage hartslagfrequentie ideaal als je wilt afslanken.

Een ander voordeel van wandelen is dat je het overal kunt doen; je hebt geen speciale kleding of apparaten nodig, al is een paar goede schoenen natuurlijk wel verstandig. Daarnaast krijg je met wandelingen niet zo snel last van spieren en gewrichten. (bron)

Hoeveel calorieën je verbrandt met wandelen

Je verbrandt met wandelen ongeveer 150 calorieën per halfuur dus 300 kcal per uur. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar als je 7 dagen per week een halfuur loopt, ben je na een maand toch zeker een halve kilo lichter. Dat is 6 kilo per jaar! Bovendien zul jij je een stuk beter voelen omdat je conditie beetje bij beetje verbetert! Meer over wandelen + afvallen kun je lezen in dit artikel over afslanken dankzij wandelingen

Ben jij fan van lopen / wandelen; waar, hoe vaak en hoelang wandel jij meestal? Deel hieronder jouw opvattingen en vragen omtrent wandelingen!

98 Reacties

 1. Zoals al gezegd, het gaat erom dat je meer verbruikt dan je binnenkrijgt. Ben daar zelf ooit 11 kg door afgevallen, en je kan dan echt nog wel eens een lekker tussendoortje eten hoor. Maar wel erop letten wat je eet, en ook niet te weinig eten, want dan gaat je lichaam in een reserve stand staan, en val je zeker niet af. Ik heb het voor elkaar gekregen door wisselend te fietsen, 50 km, dag rust en dan of te wandelen of wederom te fietsen. Vergeet al die dure dieet sites… Gewoon minder snoepen, gezond eten en mee bewegen… En vooral volhouden!

 2. Ik weeg nu 96 en zou graag 60 willen wegen. Nu is mijn vraag als ik iedere dag 3 uurtjes wil gaan wandelen en daarna ook nog 2 uur wil fietsen hoeveel val ik dan af???

  • Willen wandelen en willen fietsen gaat er helaas niet voor zorgen dat je afvalt. Daadwerkelijk gaan wandelen en fietsen zal ervoor zorgen dat je energie verbruikt en dus calorieën verbrandt, maar hoeveel kilocalorieën je per uur kwijtspeelt en waaruit deze kilocalorieën worden verkregen, is afhankelijk van talloze factoren… Hoe snel je wandelt en fietst, wat je eet, hoeveel je eet, hoe actief je verder gedurende de dag bent, hoeveel weken je dit volhoudt, je ruststofwisseling, et cetera. Afslankresultaten zijn vooraf helaas niet te voorspellen.

  • Ik zou je aanraden om eerst te beginnen met een halfuur wandelen en elke week of om de vijf dagen er een halfuur bij op te tellen. Want anders kan je door jouw gewicht toch wel pijn overhouden aan je benen. En niet gelijk wandelen en fietsen. Je kan beter 2 uur wandelen en niet fietsen, want dan ga je het sneller opgeven. Je moet wel gezond eten en opletten wat je binnenkrijgt. Dan kan je zeker 20 kilo lichter zijn na 3 maanden.

 3. Hallo… ik wandel 6 – 7 keer per week ongeveer een klein 1,5 uur. Ben op dit moment 48 kilo afgevallen door koolhydraatarm te eten en wil er graag nog 2 afvallen… alleen lukt dat bijna niet… hopelijk door nu nog meer te wandelen wel.

 4. Ik wandel zo’n 7 km en dat 3 keer per week, ik ben in de opbouwfase ik heb namelijk fibromyalgie. Ook werkt mijn schildklier te traag, ik doe geen dieet want als je weer normaal gaat eten kom je weer aan. Ik eet oervoeding, dus wat men vroeger at. Gezond, geen kant-en-klaar of fabrieksmatig bewerkt. Heel weinig tarwe en alleen vis.

  • Hoi Marleen, ik ben sinds een maand aan het wandelen, ook om af te vallen ik loop gemiddeld 30 kilometer per week,wat bedoel jij met Oervoeding zou ik ook wel eens willen proberen, ben veel te zwaar…

 5. Mooi artikel! Uiteindelijk is er maar één ding dat helpt met afvallen en dat is meer calorieën verbruiken dan je eet en drinkt. Mensen die zeggen dat ze niet afvallen gebruik maar eens myfitnesspall.. Dan zie je snel waar je verkeerd zit.

 6. Wandelen en op mijn eten letten helpt mij echt bij het afvallen ben 22.5 kilo kwijt in een half jaar oké ik loop dan ook elke dag zo’n 25 km met uitschieters van 31 km en ja ik heb de tijd daarvoor dat scheelt enorm!

 7. Altijd fijn, mensen die stellig beweren dat het onmogelijk is om niet af te vallen. het kan namelijk wel degelijk dat het afvallen niet lukt. Veroordeel dus niet zo snel en wees wat vriendelijker voor elkaar. Iedereen heeft zijn eigen strijd. Wees alsjeblieft een beetje genuanceerd en wat je niet weet, vul het zelf niet in. Ik ben al jaren bezig met afvallen, zonder resultaat en nee, ik eet geen roze koeken voor het ontbijt en patat als avondeten. Ik sport veel, eet gezond en beweeg overdag veel. Dus ja dat is heel frustrerend. Nu is gebleken dat mijn schildklier te traag werkt en is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Toch maak ik me zo kwaad om de vaak kwetsende opmerkingen richting mensen met een maatje meer. Denk eerst even na voordat je er iets uitfloept s mijn advies.

 8. 31 jaar op een wielrenfiets gefietst, woog in 2010 89 kg. Ben nooit een kg afgevallen in die 31 jaar. Ben in 2010 gestopt met fietsen omdat ik veel last van mijn handen kreeg door reuma. Ben toen begonnen met stevig wandelen, in het begin 1 a 2 keer per week. Ben dit uit gaan bouwen na 6x per week iedere keer 15 km. Loop ongeveer 2 uur en 8 minuten over 15 km. Dit doe ik iedere avond na mijn werk. Nu september 2015 ben ik 16kg afgevallen. Weeg nu tussen de 73 en 75 kg. Het helpt dus wel degelijk om af te vallen, maar je moet wel geregeld gaan lopen, anders merk je wel dat je weer zwaarder word!!!

 9. Ik zou willen dat het bij mij ook zo simpel ging. 20 kg aangekomen… Door medicijnen. Gaat er echt niet af. Ik sport heel veel. Maar ik geef toe voorheen werkte wandelen meer dan prima. Juist als het gaat om het verliezen van kilo’s. Je bouwt minder spieren op dan bij andere sporten, maar bouwt weer wel conditie op.

  • Twintig kilo aankomen door medicijnen? Ik denk dat ook DIE verbandtrekking wat gecompliceerder ligt dan je veronderstelt…

  • Kan inderdaad kloppen dat Door medicijn gebruikt dat je aankomt ( eigen ervaring) sportschool geprobeerd, lukte niet ben gaan lopen, en lopen en toen viel ik af :)

 10. Afvallen door te wandelen werkt bij mij erg goed. Maar je moet ook je onderhoudsbehoefte voor energie verbruik weten en je voedingspatroon aanpassen. Mensen in Nederland worden dikker en dat is omdat ze als een schaap naar het voedingscentrum luisteren. Iedereen heeft een andere lengte of gewicht dus die cijfers van 2500 kcal voor een man en zo daar klopt echt niets van. Je basis onderhoudsbehoefte kan je uitrekenen. Met basis behoefte wordt bedoeld: het aantal calorieën per dag wat je lichaam nodig heeft in rust. Dus de hele dag op de bank zitten of in je bed. Je moet dan naar de Harris Benedict formule gaan en je gegevens invullen. Voor mij is de basis onderhoudsbehoefte maar 1800 calorieën. Dus als ik niets doen en op 1500 kcal ga zitten dan val ik af. Als ik 1800 kcal eet en elke dag een uur wandel val ik ook af. Als ik nog meer wil eten dan moet ik nog meer bewegen (maar dat kan ook werk zijn, of stofzuigen of boodschappen doen). Streng diëten gaat in elk geval niet werken want als je lichaam onder de 1200 kcal gaat zitten dan gaat je lichaam naar de spaarstand en val je ook niks af. Gewoon normaal eten en wandelen en je valt echt wel af en kan ook zonder honger. Als je als ontbijt magere kwark neemt of zo (appel kaneel kwark is erg lekker en maar minder dan 50kcal per 100 gram), en ’s middags salade met ei, of vlees of vis, kaas of wat dan ook, en ’s avonds gewoon rijst met kip of biefstuk en groentes dan blijft er zelfs nog wel ruimte over voor tussendoortjes als een stuk fruit, en gekookt ei, stuk ontbijtkoek of wat dan ook. Ja je moet geen 3 pistoletjes (of wat voor broodje dan ook) met brie gaan nemen of zo dan schiet de caloriemeter meteen al als een raket dor het plafond heen. Verder ook geen vruchtensap drinken of alcohol of dingen waar veel suiker in zit (zoals cola en zo). Maar geloof me van wandelen val je echt wel af. Maar niet als je ’s middags 3 pistoletten met brie naar binnen harkt en ’s avonds kroketten en patat.

  • Wat een fantastische reactie t.a.v. wandelen. Kunnen veel mensen waarde uit halen.

 11. wat een onzin allemaal. Ik heb er ook moeite mee, maar weet waar het aan ligt. Als je je kcal beperkt dat volhoud, en gewoon beweegd val je echt wel af, niemand die niks afvalt. Kan gewoon niet. Je lichaam gebruikt al energie bij het niks doen, dus laat staan bij lopen, en minder kcal dat je denkt te lijnen is heel wat anders. Een zittende man heeft 2500 kcal nodig. Ga je daar onder zitten met beweging, val je echt wel af.

  • Een kennis van mij loopt (of beter gezegd fietst) elke dag en eet ongeveer 1800 kcal. per dag (al 2 jaar lang) en is nog niks afgevallen…

  • @ Flash: In dat geval is het lichaam waarschijnlijk gewend geraakt aan de soort beweging, de intensiteit, de krachtinspanning, de spierbelasting, de aanspraak op de hartlongfunctie etc. In zo’n geval zou je moeten proberen om intensiever te bewegen, dus niet recreatief fietsen, maar bijvoorbeeld mountainbiken, wielrennen of spinning. En daar bovendien krachttraining bij doen om de spiermassa op peil te houden. Overigens vind ik Bredje’s beredenering erg kort door de bocht en ongenuanceerd. Het verhaal omtrent calorieschuld en calorieoverschot zit toch echt een heel stuk ingewikkelder in mekaar.

  • Misschien moet deze kennis zich eens gaan verdiepen in GI en GL van de voeding. Mensen worden al jaren verkeerd voorgelicht met de 2500calo per dag met vooral hoolhydraten. Verlaag deze en verhoog de goede vetten en eiwitten die je tot je neemt. Start je dag ook niet met een ontbijt vol koolhydraten en eindig je dag er niet mee. Verleng je nachtelijke vasting door savonds alleen nog wat eiwitten tot je te nemen. En sochtend startt je op met eiwitten en vetten. Deze lange periode verlaagt je glycogeenvoorraad in je spieren en lever. Vanaf het begin van de middag t/m 20 uur ga je koolhydraten tot je nemen als voorbereiding en herstel van je training. Dit doe je de hele weekm en in het weekend ga je met carbs je glycogeen weer flink aanvullen. En zondags ga je die met 1 flinke training weer proberen te legen. 1 gram koolhy neemt ook 3gram wster met zich op. Dus als je 250 gram koolhyraten eet of drinkt kom je een kilo. Maar deze 1000 calorieeen ga je op zondag dus proberen te verbruiken en dus glycogeen weer te legen. Als je dit doet kom je in het begin spier aan, en verlies je wekelijks makkelijk een kilo aan vet.

  • Erwin probeert momenteel iedereen de les te lezen onder talloze artikels op deze site, terwijl hij eigenlijk eerst zou moeten leren schrijven. Aan zijn onsamenhangende verhalen is echt geen touw vast te knopen. :(

 12. Ik heb precies hetzelfde als Suzan, ik at te weinig waardoor ik niets afval. Ik ben toen naar een dietiste geweest, en die zei precies wat Suzan zegt dat je per dag moet eten.En daar probeer ik me over het algemeen ook goed aan te houden. ik sport er ook veel bij. Wat ik eerst fout deed was, me voor 110% inzetten, daardoor was mijn hartslag veel te hoog waardoor ik alleen maar spieren aan het opbouwen was, zonder dat ik resultaat zag. Nu train ik minder zwaar bijna elke dag 1 tot 2 uur per dag. Maar het frustrerende is dus dat ik nog steeds vrijwel niets afval. Heeft iemand nog tips voor mij wat ik nog meer kan doen??

  • Probeer de app MyFitnessPal eens. Ideaal ik ben er in een werk 1 kilo mee afgevallen. De app geeft aan wat je eet en hoeveel calorieën je mag eten. Je gaat hierdoor echt opletten wat je eet. Je kunt ook instellen hoeveel je wilt afvallen per week.

  • Hallo, Ik ben al vanaf 2010 aan het afvallen maar dat gaat niet goed daarom ben ik sinds 31 januari 2016 was ik 75 kg en nu 72 71 kg wil nog voor 31 mei 1 kg er af hebben maar ook dat lukt me denk ik niet maak nu wel 500 calorrieen per dag

 13. Ik volg het streep-je-slank dieet.. je kunt voldoende eten en bent steeds bewuster over het aantal calorieën. Je mag er namelijk per dag 1300 hebben en als je er verbrand mag je die weer bij eten. Ik heb een gezond gewicht, maar wil die buik en die dikke bovenbenen etc. kwijt. Je gaat steeds meer lopen (ik loop nu elke dag minimaal een half uur) je geniet en word uiteindelijk een gewoonte. Ik ben binnen drie weken ongeveer twee en een halve kilo afgevallen. Het is ook makkelijker als je het samen met iemand doet.. dan heb je iemand om mee te zeuren als je die koekjes ziet liggen en je vakjes voor lekkernijen al allemaal zijn weggestreept. dit is ook handig. je mag snoepen! maar met mate. je krijgt voor elk soort eten een bepaald aantal vakjes. Groetjes!

 14. leuk om dit alles te lezen, ik herken eigenlijk in alle verhalen wel een beetje van mezelf… Ik ben op 1 april dit jaar begonnen met afvallen. Ik baalde enorm van mezelf, er moest iets gebeuren, en ik ben ervoor gegaan!!! Ik woog op 1 april 80 kg (bij een lengte van 1.67)… te zwaar dus. Nu zijn we 6 maanden verder en ben ik 15 kg afgevallen, en wat ben ik ontzettend trots op mezelf! Ik heb de knop omgezet, geen tussendoortjes meer (niks!), alles light, kaas 20 of 30+, cracottes… veeeeel water drinken, ik zorg dat ik lekker fruit in huis heb, cristal clear, bouillon (opkikkertje), volkorenbrood enz. En ben veel meer gaan bewegen! Dus geen poedershakes o.i.d. zonde van je geld, het kan ook anders. En ook heel belangrijk ’s avonds niks meer snaaien/eten enz. Ik laat m’n maag nu lekker grommen! Heb een loopband aangeschaft, en wie hier zegt dat lopen eigenlijk niets/weinig helpt, das BULL, alle beweging is goed en het helpt echt! Sinds kort fitness ik er ook bij, ik voel me er zo goed bij! Eindelijk zit weer lekker in mijn vel! Ik kreeg er plezier in iedere keer als ik op de weegschaal stond en zag dat het wijzertje steeds meer naar beneden ging, geeft gewoon een kick! Zit nu op m’n streefgewicht 65 kg, ga er zeker m’n best voor doen om dit zo te houden! Iedereen heel veel succes!

  • WoW wat goed van je, ik weeg ook 80 en 167cm en wil zo graag 15 eraf. Ik wil gaan wandelen elke dag en opletten op wat ik eet. Je verhaal geeft me hoop dat t met mij ook goed kan komen

 15. Ik wandel bijna elke dag een uur buiten, stevig doorstappen op muziek met een lekkere beat. Doe daarnaast 1x in de week een Zumba-les, 2 keer in de week een Tabata-training (intensief met gewichten om spiermassa op te bouwen, maar slechts een half uur en je bent klaar! en afvallen doe je ervan als een tierelier) en meestal dan nog ergens een les, net waar ik zin in heb, bijvoorbeeld steps of PowerPump. Eten doe ik elke drie uur, dat houdt juist de verbranding op gang. Als je wandelt, hou er dan rekening mee dat je de eerste 20 minuten niets verbrand, dus ik zou minimaal een uur doen als je wilt afvallen. En dan natuurlijk water 1,5 liter per dag. Ik drink geen alcohol, alleen maar water, koffie en groene thee. Ik ben vanaf april dit jaar nu 8,2 kilo kwijt. Hoop dat iemand hier iets aan heeft!

 16. Ik heb iets minder dan een jaar geleden hier een bericht geplaatst. Woog destijds 79 kilo en nu, na veel discipline en doorzettingsvermogen nog slechts 66! En dit alleen door mezelf een gezond voedingspatroon aan te meten, veel water en groene thee te drinken, en regelmatig te bewegen. In ’t weekend mag ik alles van mezelf. Hmmmm… Chocola! :) Ik zie er geweldig uit en voel me heerlijk! Iedereen kan dit, mits je geduld en een gezond verstand bezit. Succes iedereen!

 17. Ik wandel elke dag 4 keer per dag een half uur soms een uur met mijn honden. En ik fiets veel en daarnaast ga ik vaak op de hometrainer, en heb mijn voedingspatroon aangepast.

 18. Ik heb het allemaal eens door gelezen voor tips. Ik ga vandaag beginnen aan een gevecht van 40kg afvallen. Bij een sport met begeleiding in bewegen. Daarnaast let ik een beetje op wat ik eet dus niet meer ’s avonds snoepen!!! En ook ga ik nu meer met mijn honden wandelen (als de loopsheid over is volgende week). Ook ga ik mijn uiterste best doen om meer water te drinken.

 19. Na de examens ga ik met vrienden op Werchter dans dans dans… Je verbrand op 1 uur dansen al zon 300 kcal . En het is me opgevallen dat ik altijd na de Werchter zon 2 a 3 kilo minder weeg dus het werkt echt!

 20. SCFNosurrender Reageer

  TIPS… menu: ’s ochtends: 4 bruine boterhammen met 20+ smeerkaas; ’s middags: 4 bruine boterhammen met 20+ smeerkaas; ’s avond gezond warm eten, vermijd vette dingen zoals sauzen etc. Sport minimaal 3x in de week, en de kilo’s vliegen er gegarandeerd vanaf!

 21. Ik loop iedere dag een uur heel stevig door… Ik neem iedere dag 1 koekje… Fruit ’s avonds of magere yoghurt of volkorencracker met 20+ kaas… Want je moet iets doen wat je heel je leven vol kunt blijven houden en dat kun je nou juist door jezelf iedere dag 1 koekje of snoepje te gunnen. En ik ben geen sporter, dus wandelen was voor mij DE oplossing, zeker een uur, omdat ze zeggen dat je na een halfuur pas calorieën verbrand.

 22. Ik ben gestopt met roken (moest wel want ik heb COPD) en ben eigenlijk ook altijd aan het tobben geweest met m’n gewicht. Roken was daarin altijd mijn maatje want als ik rookte vrat ik niet. Nu heb ik het best wel moeilijk want door het stoppen met roken vliegen de kilo’s er aan natuurlijk en joggen is in mijn geval niet zo makkelijk door m’n luchtwegen. Ik ben niet van plan om weer te gaan roken in ieder geval en ik kan denk ik twee keer per dag zo een 20 minuten wandelen (niet joggen). Hopelijk gaat het lukken en ik bewonder jullie allemaal die zo hun best doen!

  • Hallo Shiva, Een kennis van ons is ook gestopt met roken. En iedere keer als hij trek had nam hij een stuk fruit, misschien een optie. Bij hem hielp het heel goed! Succes!

 23. Ik hoor mensen zeggen dat je niet meer dan 2 kilo moet afvallen per maand? Ik zelf woog eind januari 2009 127 kilo. Sindsdien ben ik eerst begonnen met nagenoeg al m’n witte deegproducten te vervangen met volkoren, en het eten van kleinere porties, maar 1 keer per week nog rood vlees, geen koolzuurhoudende dranken of bijna niet meer ,langzaam afgebouwd en af en toe wel kleine hoeveelheid, dus niet in 1x afkicken en geforceerd volledig jezelf ontzeggen, maar langzaam minderen en als je echt niet zonder kan gewoon wel nemen maar minder en alleen als je echt niet zonder kan op dat kleine hoeveelheden, ik doe dan half blikje cola of half blikje Red Bull of zo en dat is genoeg en dan pleur ik de rest weg. :P Andere gezonde alternatieven zoals groene thee of witte thee aanleren, zeker 2-3 liter per dag drinken, vruchtensappen dus van puur fruit, niet die suiker en water gevulde troep aanleren, appelsap, Jus ‘d Orange. Snacken op vruchten. Ik ben 2 maanden langzaamaan opgebouwd van een half uurtje elke dag lopen naar vast anderhalf tot 2 uur per dag, wat als je boven de 100 kilo weegt als je op een redelijk tempo loopt echt 200 tot 300 calorieën verband, wat gewoon echt veel is. Dus wie zegt dat wandelen niet werkt, zeker als je zwaar bent werkt het dus echt wel, voor elke kilo die je meer weegt verbrand je ook meer calorieën als je loopt. Dus het is ideaal voor mensen met een echt overgewicht probleem hebt. Daarna ben ik ook gaan fietsen, om m’n benen ook sterker te maken zodat ik straks kan joggen zonder m’n gewrichten schade aan te doen door overgewicht. Nu ben ik pas ook met zwemmen begonnen ook om op een veilige verantwoorde manier zonder overbelasting m’n lichaam sterker te maken. Ik mik gewoon op minimaal 1 kilo tot anderhalf kilo per week afvallen door de combinatie van een gezonder eetpatroon gecombineerd met geregeld per dag een uur of 2 te bewegen op de hometrainer zelfs redelijk intensief nu. Minimaal 1 uur per dag flink doorwandelen, dus niet zwalkend of sloom, maar doorstappen. Ondertussen ben ik van begin februari 127 kilo naar op dit moment 114 kilo gegaan. Ik voel me nu al veel fitter, slaap veel lekkerder, en heb een veel rustigere hartslag.En ik moet erbij zeggen, ik was altijd een persoon die nooit de discipline kon opbrengen om op een dieet te gaan. Maar ik heb het dit keer anders aangepakt, ik ben niet gestopt meteen maar ik ben gewoon langzaam gaan minderen, voordat ik het door had had ik niet eens meer behoefte aan al die suiker en witte deeg en cafeïne gevulde producten. Af en toe best nog wel een beetje, en dan neem ik gewoon een beetje wat totaal geen kwaad kan. Als je het maar met mate houd.

 24. Hoi allemaal, Ik woog 89, ik ben hierna gaan sporten(denk maar aan thuis bewegen, dansen als een malloot en lopen. Heel erg goed gelet op mijn eten, geen snoep en chips meer, ik woog binnen zes 6 weken 79 kilo, vandaag vond ik mezelf op de weegschaal weer 91 wegen. Verschrikkelijk! Ik moet ook zeggen mn kaken zijn niet gestopt met kauwen, nu heb ik een enorm dikke reet. Maar vandaag ga ik weer beginnen! Hopelijk kom ik zo van die reet af

 25. Ben nu elke dag een uurtje aan het wandelen, en ben nu al 3 kg afgevallen, Per dag snoep ik een koekje, verder niets. en eet verder gewoon, wel mager, lekker geroosterd volkorenbrood met tomaat of 20+ smeerkaas. Ook aardbeien op brood met een beetje zoetstof. En bij erge trek ’s avonds nog een beker magere yoghurt.Neem ook eens een Cup a soepje of een lekkere grote zure bom, mijn fruit bewaar ik ook voor de avond.Heb nu ook de Cranberrysap light ontdekt van AH. Ook lekker, nou SUCCES ALLEMAAL…

 26. Minder eten/snoepen meer bewegen blijft gewoon de beste combi. Dagelijks een half uurtje lopen zo ben ik drie jaar geleden resoluut gestopt met dagelijks snoepen, weg met de snoep en de chocolade en mezelf beloofd alleen nog maar 1 dag in het weekeinde iets lekkers. Door het accuut stoppen is bij mij de zin in zoet ook compleet weg gevallen verheug me soms wel op het weekeinde voor een ijsje of een chocolaatje maar meer niet! Ben toen 6 kilo afgevallen in drie maanden . Daarbij ben ik gewoon blijven eten en ik kan flink bunkeren als een bouwvakker maar door het weglaten van de snoep ben ik tot op heden nog steeds op hetzelfde gewicht gebleven.

 27. Hee iedereen! Ik heb net allemaal reacties gelezen, echt grappig hoe iedereen anders over wandelen en afvallen denkt. Ik denk dat je voor jezelf goed moet bedenken waarom je afvalt. Vorig jaar zomer ben ik begonnen met afvallen, ik woon toen 65 kilo met 170 cm. Ik ben toen in heel korte tijd 10 kilo afgevallen, omdat ik extreem weinig at en ik sportte heel veel. Toen heeft mijn moeder dit stopgezet, en maar goed ook want anders was het de verkeerde kant op gegaan. Nu eet ik heel veel, maar wel heel gezond en ik sport nog steeds iedere dag. Vriendinnen vragen vaak waarom ik zo met eten en sporten bezig ben, maar ik voel me gewoon veel fijner als ik sport en gezond eet! Bovendien is gezond eten ook belangrijk voor mijn training. Maar ik denk dat het heel belangrijk is dat je een sport uitkiest die je leuk vindt, en als je (nog) niet bij een club wilt, vraag een vriend of vriendin om samen te gaan sporten! Ik heb dit ook gedaan, ik fiets heel veel (mountainbiken en wielrennen). In de weekenden train ik met mijn moeder (die professioneel wielrenster is geweest) en in mei ga ik op fietsvakantie met een hele groep jongeren. Super leuk, en je blijft lekker in conditie! Dus je kunt gerust veel eten, als het maar gezond is en als je maar beweegt. En doe dat met plezier, dan hou je het je hele leven vol. Groetjes!

 28. Even een duit in het zakje doen! Mooie verhalen allemaal, ik zie dat iedereen toch wel op zijn eigen manier afvalt. Ben 32 jaar oud, 183cm hoog. 5 jaar gelden in 9 maanden van 102,9 naar 82 kilo gegaan. Door 5 keer per week op de fiets te zitten (45 min-1 uur), en in het weekend gewoon te stappen met vrienden (en biertjes drinken). Nu 1 februari had ik me gewogen, en kwam tot de verschrikking dat ik 103,4 woog. Veel te zwaar dus! Gezien het feit ik zo slim mogelijk wil afvallen, heb ik me helemaal ingeleefd in hoe het lichaam werkt. Hierbij heb ik de keuze gemaakt om veel te gaan wandelen. Dus 4 keer per week, waarvan 2 wandelingen van ongeveer 16 km. Daarnaast een low carb dieet, zodat door ketose (wiki dat maar eens) je lever veel sneller lichaamsvetten omzet in glucose. Totale inname calorieën zou voor mij rond de 1200 per dag liggen. Terwijl mijn BMR (wiki die ook maar eens!) rond de 2100 ligt. Per dag dus sowieso 900 calorieën die uit vetten komen excl. de inspanningen geleverd t.b.v. voortbewegen. 1 kilo lichaamsvet is ongeveer 7000 calorieën. Dit is gewoon echt wiskunde… 1 maand (februari dus 4 weken) verder, en ik ben al 5 kilo lichter. Er zijn sites met calorieëncalculators of spreadsheets die nauwgezet het aantal verbrande calorieën per activiteit weergeven. Bij wandelen dus niet alleen op afstand en gewicht (is niet nauwkeurig) maar ook op snelheid. Mijn streef is 79 kilo en hoop daar einde van het jaar te zijn! Om mezelf te helpen heb ik een Tanita Body Composition Analyzer gekocht. Zo kan ik exact mijn vetwaarden bijhouden etc. en BMR, en vochtgehalte etc. Werkt als een dolle! Groet, Wouter

 29. Mensen, Niet zo rekenen en op cijfertjes letten. Trek een broek aan die eerst te strak zat of kijk gewoon in de spiegel. Want de weegschaal hoeft niet alles te zeggen. Je kan zwaarder zijn doordat je spieren zijn gegroeid. Tip om vocht te verliezen: EET SELDERIJ! Die groene stengels… Niet het lekkerste, maar je moet veel plassen en ziet verschil. Succes!

 30. Vreemd in 1 mand 2 kg lichter door per dag ’n halfuurtje (150 calorieën) te wandelen! 31 dagen x 150 calorieën (halfuurtje) is 4650 calorieën. Als je 1 kilo af wilt vallen moet je 7000 calorieën laten staan. 4650 is ruim een pond per maand en geen 2 kilo of vergis ik me hierin?

 31. Ik spring touw altijd 100 minuten dan verbrand ik volgens de calorieteller 1448 Kcal veel hè moet je meer een proberen!

 32. Hallo aan allen, Ben na de feesten weeral 1,5 kg aangekomen terwijl ik ze net kwijt wilde raken! Maar ik ga ervoor, beloof aan mezelf dat ik elke dag met de hond ga wandelen en zal proberen ook zo’n 3x per week te joggen (sjokken in mijn geval). :P Mijn eigen geheugensteuntje; weeg nu 67,8kg en ben 159cm (niet dat ik nog zal groeien maar allez ’t is voor de curieuze neuzen onder jullie). :D Wish me luck, laat nog wel wat horen binnen x-aantal dagen!

 33. Ben net begonnen met wandelen. Hou het nu 1 uur per dag vol en loop daarmee zo’n 5-6 km. Nu volhouden.

 34. Let er ook op dat je regelmatig eet! Geen 3 maaltijden, maar verspreid 5 of 6 keer iets eten. En zorgen dat je dan wat eiwitten binnenkrijgt, zoals ei-eiwit, melk, kaas. Echt, hierdoor blijft je vetverbranding aanstaan, en val je veel makkelijker af. Juist door minder te eten, ga je minder snel afvallen omdat dan je vetverbranding niet aan blijft. Ik ben nu 2 weken op dieet, eet ongeveer 1400 kilocalorieën per dag en sport elke dag 1 uur, en ben al bijna 3 kilo kwijt. Je hoeft echt niet te verhongeren om af te vallen! Zorg juist dat je wel voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en regelmatig eten in je kachel stopt. Bovendien, als je langzamer afvalt, is dit veel gezonder voor je lichaam. Probeer dus vooral niet te snel te willen en zorg goed voor je lichaam. Tip: ga 1 uur na het sporten nog niks eten, want na het sporten verbrandt je extra lichaamsvet. Succes! :P

 35. Het is waar dat je met wandelen meer vetcalorieën verbrandt dan koolhydraatcaloriën maar er zijn altijd twee dingen die vergeten worden. Ten eerste is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt met bijvoorbeeld spinning zoveel groter, dat ondanks dat je met spinning meer koolhydraatcalorieën verbrandt, het totale aantal verbrande vetcalorieën nog steeds meer is dan met wandelen. Het is lastig uit te leggen, omdat het afhankelijk is van lichaamsbouw maar stel het is: 60/40 % vetcal. / koolhydraatcal. bij wandelen en 40/60 % vetcal. / koolhydraatcal. bij spinning. Wandelen > 400 verbrande calorieën wordt dan 240/160. Spinning > 700 verbrande calorieën wordt dan 280/420. Nog steeds meer vetcalorieën verbrand bij spinning. Een betere verhouding van weinig is nog steeds weinig! 2. Bovendien is de afterburn, de verhoogde stofwisseling en dus vetverbranding bij sporten met een hoge intensiteit veel hoger dan met een sport zoals wandelen.

 36. Hoe kan je nu 2 kilo per week afvallen met een half uur per dag wandelen? Rekensom: 1 kilo afvallen is 7000 kcal minderen. 1 week een half uur wandelen is pakweg 1000 kcal verbranden, is dus 140 gram afvallen… Niet dat wandelen niet gezond is, en in dit koude weer verbrand je meer omdat je lichaam meer warmte moet maken wat energie kost. Water drinken om af te vallen is trouwens onzin is laatst onderzocht. Anderhalve liter per dag is voldoende, de rest haal je uit je eten.

 37. Hallo allen! Heb daarnet álle reacties gelezen, grappig hoe iedereen er zo verschillend over denkt en mee omgaat. Al geruime tijd sta ik op de 88 kilo met mijn 174 cm lengte. Ik riep altijd wel; Ik moet wat aan mijn lichaam gaan doen… Vandaag is de dag aangebroken en heb met mijn dochter (die zo slank als een den is) ruim een half uur gelopen/gejogd op een drafje… Ik voel aan mijn benen dat ik wel wat gedaan heb. :D Dit ga ik elke dag doen! Ik besef dat meer bewegen niet het enige is en zal bijvoorbeeld beter moeten gaan ontbijten. En meer water drinken. Mijn verbranding staat op een zeer laag pitje, omdat ik veel te weinig eet. Wat voor mij een stok achter de deur is: – Ik wil weer beter in mijn (kleinere maatjes) kleding kunnen passen; – Ik wil mij fitter voelen; – Ik wil er beter uitzien… Succes voor iedereen die hetzelfde doel voor ogen heeft, ik ben ervan overtuigd dat meer bewegen mij zeker gaat helpen de komende tijd!

 38. Heb 3-4 maanden elke dag 30 tot 90 minuten gelopen, gezond gegeten en vooral minder gegeten. Ben nu +/- 15kilo afgevallen.

 39. Ik ben 28 en vecht al vanaf de basisschool tegen overgewicht. Ik denk dat er geen dieet is dat ik niet heb geprobeerd. Noem ze maar op G.I. Calorieën tellen, bloedgroepdieet, Atkins, Sonja, Montignac, weightwatchers, shakes en repen van verschillende merken en de vele sportschoolpogingen. Soms met wat meer succes en vaak met wat minder succes maar altijd weer aankomen. 1,5 geleden woog ik met 1m86 ongeveer 164 kilo. Ik heb het toen radicaal anders aangepakt. Ik ben gaan wandelen, iedere avond 20 km en de auto verkocht zodat ik wel op de fiets moest, wat betekend dat ik ieder weekend naar mijn familie 126 km moest fietsen en natuurlijk ook weer terug moest. Ik ben gestopt met roken en ben fanatiek groenten gaan eten, altijd rauw of beetgaar, gegrild of gestoomd. Geen snoepjes en koekjes meer, niet of nauwelijks meelproducten, en dan zilvervliesrijst, couscous en tarly (half kopje) bij het eten. Bovendien ben ik semi vegetariër, ik eet geen vlees meer enkel 2 maal per week gekweekte of gecontroleerde vis (i.v.m. metalen) en vleesvervangers. Ik weeg nu al bijna 7 maanden tussen de 80 en 82 kilo! En volgens mijn dokter ben ik kerngezond. Het kan echt mensen, het kan echt… hou alsjeblieft vol. 1 van de boeken waar ik het meeste aan heb gehad was het dovemansorendieet van Maarten ’t Hart, erg humoristisch. Het is geen pasklaar dieet, maar leert je veel over voedsel en hoe je lichaam het verwerkt… al is het soms een beetje belerend. Veel succes en hou vol

 40. Lees nu al een tijdje vele reacties van mede lotgenoten. Ben in februari begonnen met lijnen woog bijna 100 kilo en ben 168 lang. Door dat ik MS heb kon ik niet veel aan beweging doen. Ben toch met goed opletten en nog maar 1000 calorieën per dag te eten afgevallen en wel 24 kilo. In begin ging het hard sinds augustus kan ik meer en ben naar sportschool gegaan. Ga iedere dag een ruim uur cardio en om de dag krachttrainen. Wat niet erg motiverend is is de weegschaal want sinds augustus woog ik 76.5 en rarara dat weeg ik nu nog steeds. Ik ben wel iets meer gaan eten want 1000 calorieën en sporten is natuurlijk niet gezond. Volgens de apparaten verbrand ik na een uur te hebben gefietst, gecrost en loopband wat ik 20 min per apparaat doe toch een gemiddeld van 500 calorieën per dag. Ben iets meer gaan eten en zit gemiddeld op 1500 per dag. Ik eet gewoon ook af en toe een frietje maar in mate natuurlijk maar val niks af terwijl ik toch vet moet verbranden? Dat ik nu spiermassa aan het kweken ben weet ik maar zeg toch zelf vanaf augustus tot nu en dan nog geen halve kilo afvallen! Ik ga wel door hoor want geniet dat ik nu weer meer vrij kan bewegen en zolang ik dit kan blijf ik sporten we geven de moed nog niet op…

 41. Ik ben deze week begonnen met lijnen. Ik weeg 79 kilo en ben 1.73. Iets overgewicht dus. Ik hou het op 3 gezonde maaltijden per dag, en probeer op de dagen dat ik vrij ben een flink stuk te wandelen. Maar omdat mijn werk ook veel energie van me eist (ik loop de hele dag), weet ik niet of het wel verstandig is om maar rond de 1500 calorieën binnen te krijgen. Ik voel me echt de hele dag uitgehongerd! Ook als ik ’s avonds een flink bord warm eten naar binnen werk, lig ik een paar uur later met een knorrende maag in bed! Wie heeft er ook een baan die veel energie vreet in combinatie met een dieet?

 42. Hallo allemaal, het is gewoon zoals het is,als je wilt afvallen zul je moeten gaan bewegen en op je eten letten, dat is het geheim en jezelf niet voor de gek houden want elk pondje stop je zelf in je eigen mondje hoor! Ik ben nu 2 weken bezig met bewegen en op mijn eten letten (geen Sonja, geen Atkins, geen Montignac of al die andere diëten) en de kilo’s vliegen eraf, als je het maar echt wilt, het zit allemaal tussen je oren hoor! Knop omzetten en het lukt! VEEL SUCCES ALLEMAAL EN IK HOOP DAT JULLIE ALLEMAAL JE STREEFGEWICHT ZULLEN HALEN!

 43. Dat mannen in rust rond 2000 calorieën verbruiken lijkt me sterk. Ik ben 117 kilo bij een lengte van 1.74 m. en kom met mijn dagelijks inname aan voeding krap aan 2000 calorieën. Die zou ik door rust dus al moeten verbranden. Maar ik val geen steek af ondanks 2km wandelen per dag en andere wat minder arbeidsintensieve bezigheden. Rara hoe kan dat?

 44. Vreemd figuur hierboven. Ik woog mijn hele leven 49 kg. Nu ben ik gestopt met roken en ben in 2 maanden tijd 14 ! kg aangekomen. Ik hou heel veel vocht vast en ben echt niets meer gaan eten. Ik ben sowieso niet zo’n grote eter. Ik ben elke dag een uur gaan hardlopen. Helaas trekken mijn knieen dat niet meer, waarschijnlijk door het overgewicht. Nu ben ik elke dag een uur aan het wandelen, maar het helpt niets. Ik ga dus toch maar aan een crashdieet.

 45. Hey Vanessa, Alleen goed en veel bewegen en genoeg water drinken is niet genoeg om die 15 kg af te vallen. Het is ook belangrijk dat je je voedingspatroon aanpast. Ik ben zelf momenteel begonnen aan Sonja Bakker, zou zeggen probeer dat eens in combinatie met beweging, zoals ik doe bijvoorbeeld, ga elke dag een half uur wandelen. Het gaat echt erg goed, ben met 1,5 week nu al 2 kilo kwijt. Je mag eigenlijk de hele dag wel eten. Hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

 46. Onlangs was ik in de stad aan ht wandelen en ging mijn rits van mijn broek kapot. Was genoodzaakt een andere broek te kopen want ik kon hem niet meer dicht. Ik ben 1.65m en weeg nu 80 kg. Ik wil minstens 15 kg weghalen. Zal dat helpen met elke dag lopen en genoeg water drinken iedere dag? Ik wil vandaag, 17 augustus 2008, beginnen. Wie kan mij helpen met een paar adviezen? Zelfs doe ik ook mee met alle trimlopen hoor. Many thx en aan alle mensen die een dieet houden, zeg ik het volgende: SUCCES EN GA ERVOOR!

 47. De 10 geboden voor afvallen… Misschien wil niemand dit horen, maar ik ben nu net 4 weken met mate aan het sonjabakkeren (eigenlijk gewoon gezond verstand gebruiken) en ben al 11 kilo kwijt. Ik woog dan ook 117 kilo. Dat is zelfs voor een dertiger van 1.94 meter te zwaar. Maar, ik drink 2,5 liter water per dag en loop 4 keer per week een half uur in een flink tempo met korte pasjes. Dit werkt echt. Is heel intensief. Hou de volgende 10 dingen aan en je valt echt af: 1) Ontbijt altijd! Bijvoorbeeld beschuit, cracker of bruine boterham. 2) Eet geen suiker en alleen mager ‘voer’. 3) Beweeg, beweeg en beweeg. 4) Ga niet elke dag op de weegschaal staan. Soms houdt je lichaam vocht vast en daar word je niet altijd vrolijk van gewichtstechnisch… 5) Hou je aan je eigen afspraken en laat je niet steeds verleiden door een gebakje, een BBQ of een zak chips. Een keer is niet erg, maar elke dag een ‘vette bek halen’ is killing voor je gewicht. 6) Ga niet crash diëten, maar pas je voedingspatroon aan. Alleen dat werkt, i.c.m. bewegen en water drinken. 7) Heb je onbedwingbare honger? Neem een appel, een peer, een glas water, een kop cup-a-soup tuinkruiden (weinig kilocalorieën) of een Evergreen. 8) Begint je maag nu echt te grommen? Laat de leeuw maar brullen! Een teken dat je een calorieëntekort aan het creëren bent. Wetenschappelijk wat kort door de bocht: je lichaam verbrandt dan je lichaamsvet en niet je maaginhoud.
  9) Stop niet ook tegelijk met roken. Dubbel lijden is onnodig. Doe dat lekker een andere keer. 10) Haat Sonja Bakker gerust. Het is ook een irritant en stom wijf. Als ik ‘r tegen kom vreet ik d’r op…

 48. @ Anoniem: Misschien komt dit omdat je meer spiermassa hebt opgebouwd en spieren wegen zwaarder dan lichaamsvet. Hierdoor blijft je gewicht gelijk of word je zelfs zwaarder terwijl je vetpercentage veel minder wordt… Hoop dat je hier wat aan hebt. :)

 49. Ik ben nu al een 10 dagen bezig met een gezondere levensstijl. Ik zorg dat ik op vaste tijdstippen eet en houd me aan de aanbevolen hoeveelheid per dag. 3 maaltijden en 2x daartussen. Ik eet geen snacks of ongezond. Altijd wortels of komkommer als tussendoor. Daarnaast verbrand ik dagelijks heel wat calorieën door cardio. Sommige dagen een half uur de andere dagen een uur. Ik voel me er echt goed onder. Wat ik niet begrijp is dat ik wel degelijk lichter voel en ook in de spiegel zie dat ik ben afgevallen. Maar als ik op de weegschaal sta dan lijkt het alsof ik niets ben afgevallen. Weet iemand waar dit mee te maken heeft?

 50. Heej! Ik ben een meid van 16, ik ga naar een diëtist, en voordat ik daar kwam was ik 62 kg, en mij lengte is 1.58(erg klein), en mijn BMI is net over t randje van goed. Het is nu 3 maanden later, en ik doe helemaal gezond, maar ben nog steeds niet afgevallen, en ik beweeg ook nog 60 minuten per dag, drink veel, oké, soms eet ik wel wat tussendoortjes, maar ik eet weinig calorieën (1049 kcal) per dag… Hoe nu verder…? xxx Anoniempje :oops:

 51. @Bewegingswetenschopper: Je hebt gelijk in het feit dat mensen het beste rustig kunnen beginnen en niet meteen als een bezetene hard gaan cardio-en. Echter, als ik eenmaal een conditie heb opgebouwd en 20 minuten lang erg hard kan fietsen, waarom zou ik dan een uur verspillen aan langzaam fietsen, terwijl ik zelfs meer calorieën kan verbranden met 20 minuten "supersnel" fietsen? Dat is in mijn ogen gewoon zonde van de tijd. Ook ben ik het niet helemaal eens dat je eerst 15 minuten moet bewegen voordat je lichaam vet gaat verbranden ipv voedselenergie. Dit is compleet afhankelijk van het feit of je vantevoren gegeten hebt of niet. Ik ben een voorstander van het sporten op een lege maag, op die manier móet je lichaam wel zijn energie uit vet halen, omdat het geen andere keus heeft. Tot slot overdrijven mensen over het spiermassaverlies bij het doen van veel cardio. Dit valt heel erg mee. En ook al viel het niet mee, wat heb je aan spieren die je niet ziet omdat er een flinke laag vet overheen zit? Helemaal niks!

  • Dus je hebt niks aan spieren die je niet ziet? Hmmm… oké, erg kortzichtig…

 52. ik ben sinds vorig jaar begonnen met hardlopen. Dit hebben we rustig opgebouwd. Toen we net begonnen kon ik net 1,5 minuut hardlopen, mijn conditie was erg slecht dus. Nu zijn we een jaar verder en kan ik een uur hardlopen zonder buiten adem te zijn. Het kan misschien nog wel langer maar er moet een eindpunt zijn.Ik vind het heerlijk om te doen het geeft mij een kick als ik weer klaar ben. Op deze manier hoop ik de zwangerschapskilo’s kwijt te raken en aan een andere leefstijl te werken. Ik kan het iedereen aanraden, maar begin rustig aan. Het is even een tijd van ontspanning voor mij en tijd voor mezelf. Ik kan het iedereen aanraden, maar bereid je wel goed voor met een schema en houd je eraan. Luister naar je lichaam.

 53. bewegingswetenschapper Reageer

  @Remon van der Pol. Omgekeerd helpt het ook niet hoor!!! Als je minder eet, maar niet meer gaat bewegen past je lichaam zich op den duur aan. Het gaat als het ware efficiënter gebruik maken van de calorieën die je inneemt. Je moet dus ook meer gaan bewegen. Natuurlijk verbrand je ook vet bij intensieve activiteit. Het probleem is echter dat mensen dat veel minder lang volhouden. Zeker mensen met overgewicht kunnen niet opeens een half uur achter elkaar hardlopen. Je kunt dan beter een uur wandelen. Bij een uur wandelen verbrandt je namelijk meer calorieën dan bij 20 minuten hardlopen (wat voor sommige beginners niet eens haalbaar is). Kortom, extensieve activiteit op een lage intensiteit is beter voor het afvallen en werkt efficiënter omdat het langer vol te houden is. Daarnaast: uithongeren is helemaal niet nodig, maar gezond en regelmatig eten wel. Genoeg fruit en groente eten en weinig/geen vette of zoete snacks maken al een hoop verschil. En heel belangrijk: vergeet niet te ontbijten. Dan komt je stofwisseling op gang en verbrand je de rest van de dag ook beter je calorieën.

 54. Ik wandel elk weekend een tocht van gemiddeld 25 à 30 km, verder neem ik een stevig ontbijt en eet sinds 1 januari niet meer de laatste uren voor het slapen (wat ik daarvoor wel deed). Ik blijf frieten, … eten, maar ben sinds 2 januari al 10 kilo afgevallen!

 55. Die 150 calorieën in een halfuur is zeker gebaseerd op een gemiddelde of zoiets want het ligt er natuurlijk aan hoe hard en hoeveel je wandelt. Op deze site is de berekening makkelijk! Ik loop vaak ongeveer 6km en daarbij verbrand ik 400 calorieën! Ik doe daar een uur over!

 56. Ik ben nu een week bezig met gezond eten en genoeg drinken en zo. En ik ben echt al 1 kilo afgevallen! :D Maar aangezien ik ook 2x per week dans en zelf thuis ook train, gaat het best goed. Nu nog volhouden. :)

 57. Nog een tip: Wandel alles wat mogelijk is; naar de supermarkt, naar het station, naar die vriendin, naar de stad, stap een halte eerder uit… Als je maar 10 minuten wandelt naar de supermarkt en 10 minuten naar die vriendin en 10 minuten naar het station en 5 minuten naar de brievenbus –> *reken reken reken* –> Heb je alweer 35 minuten gewandeld, x2 (heen en terug natuurlijk)… :P –> 1 uur en 10 minuten… Verbruik je ‘stiekem’ ook calorieën… Bij mij werkt het en omdat ik veel wandel wordt m’n conditie ook nog eens beter… Langzaam, maar hij verbetert wel! Groetjes, Linda

 58. Om 1 kg af te vallen moet je 9.000 extra calorieën verbranden. mannen verbranden in rust 2.000 calorieën per dag, vrouwen 1.800 calorieën per dag, als je veel aan beweging en sport doet verbruikt een man ongeveer 2.400 calorieën per dag, vrouwen 2.200 calorieën per dag. Met een beetje rekenwerk is het resultaat overzichtelijk. Tip: schrijf de calorieën die je per dag verbruikt in je agenda. Eet veel bouillonsoep (kippensoep en groentesoep), bevat weinig calorieën en vult lekker. Veel succes! – Ted

 59. Ik ben begonnen met wandelen, elke dag een dik uur (sosm 2 uur). Wat bij mij erg goed werkt is een CD speler mee met een luisterboek erin! Heb al heel wat spannende boeken ‘gelezen’ zo en wandelen gaat als een trein!

 60. Ik doe aan joggen (op de loopband in de sportschool), sinds een maand maar merk nog helemaal niets. Ik eet gezond en genoeg. Ik jog op 7 km/uur, 20 minuten, 3keer per week. Verbrand ik hier vet mee? Verder wandel ik genoeg, maar niet lang, bijvoorbeeld naar de bushalte (8 minuten) of de supermarkt (15 minuten). Maak het uit hoelang je per keer wandelt?

  • Ja, dat maakt zeker uit! Hoe langer je wandelt of hardloopt, des te meer calorieën en vet je verbrandt. Logischerwijs moet je conditie/uithoudingsvermogen wel toereikend zijn om langdurig te joggen. Maar dat is een kwestie van trainen en langzaamaan opbouwen en uitbreiden…

 61. I--m a wanderer Reageer

  MP3 speler c.q. mobieltje handsfree mee. Muziek met een lekkere beat, liefst marsmuziek. Op zijn minst 120 kwartnoten (= stappen in een minuut) en wandelen maar. Heb dat ooit een halfjaar gedaan en ben toen heel veel afgevallen!

 62. Remon van der Pol Reageer

  Zucht… Ik wordt zo ziek van die lage intensiteit dit, lage intensiteit dat! Als je een bepaalde cardio activiteit voor langere tijd volhoud verbrand je ALTIJD vet! Ja je lichaam zal in verhouding minder vet verbranden bij een activiteit waarbij de intensiteit hoog is, dan bij een activiteit met een lage intensiteit. Echter, bij een activiteit met een hoge intensiteit verbrand je ook veel meer calorieën, en ik verhouding dus ook net zoveel, en vaak juist meer, vet. Overigens kun je beter een dagelijks calorietekort creëren door diëten en bewegen, dan verwachten dat je het vet kunt kwijt raken door alleen maar aan beweging te doen. Veel bewegen helpt niet tegen slechte eetgewoontes! Waarom is een calorietekort creëren beter dan alleen vet verbanden? Nou, omdat de hoeveelheid vet die je tijdens een cardio activiteit verbrandt echt verwaarloosbaar is.

  • Ik word vooral ziek van mensen die “ik wordt” schrijven…

 63. Hallo Susan. Ik heb met hetzelfde probleem te maken GEHAD! Ik heb mijn eetpatroon aangepast, want ik viel niet af omdat ik te WEINIG at! Nu eet ik ’s morgens twee sneetjes volkorenbrood met beleg zonder suiker of vet, 50 gram vet en suikervrije yoghurt, groene thee en een glas water, rond elf uur een stuk fruit en 500 milliliter water. Als lunch twee sneetjes volkorenbrood met suikervrij en vetvrij beleg. Een klein stuk fruit (mandarijn of kiwi), een glas groene thee en een glas water. Rond drie uur een stuk fruit of groente (wortels of zo) en 500 ml water. ’s Avonds vetvrij en suikervrij eten (aardappels of zilvervliesrijst, groenten en rood vlees of noten) en een glas water. ’s Avonds alleen groene thee of water drinken. Verder sport ik 3x in de week, elke keer 1 uur cardio en 30 min spieren. Dit werkt super en je hoeft GEEN HONGER te lijden!!! Succes!!!

 64. Rekenen Noemi, hierboven staat precies beschreven hoeveel je per halfuur verbrand. Hèhè Dummie… :P

 65. En hoeveel verbrand je dan na ongeveer 3uur lopen? en hoeveel ben je dan lichter na een maand als je dat 7dgn per week doet?

 66. Susan! Al het bewegen is verbranden = goed. Water drinken werkt! Water vult de maag en je hebt minder snel weer honger. Ook tandenpoetsen werkt! ’n Frisse smaak in de mond en je bent minder snel geneigd er iets anders in te stoppen. Belangrijkste = Hou van jezelf (nu al, ook met die kilo’s), ga afvallen voor jezelf, omdat je goed voor jezelf wilt zorgen, als je het doet voor de buitenwereld is het niet vol te houden. Motivatie dus, dat is het belangrijkste!

 67. Hoi Susan, Wandelen werkt prima, maar verwacht geen kilo’s per week. Het is iets dat je in je levensstijl moet invoeren, en niet iets dat je een paar weken doet en dan weer stopt ‘omdat het niet werkt’. Water drinken is sowieso verstandig, maar wederom geen wondermiddel. Ik weet niet hoeveel kilo je nog kwijt wilt, maar 2 kilo per maand is zelfs het maximum dat ik aanraad. Hoe sneller je namelijk afvalt, hoe meer kans dat je die kilo’s ook weer aankomt. Als je meer dan 2 kilo per maand afvalt, weet je gelijk dat je niet je levensstijl hebt aangepast, maar alleen tijdelijk je eetpatroon. Er zijn enkele uitzonderingen zoals erg veel sporten en extreem overgewicht, maar verder kun je die 2 kilo als goed en gezond uitgangspunt nemen. Groetjes, Lieke

 68. het klopt dat als je genoeg water drinkt (minstens 2 liter) dat je dan sneller afvalt.
  de afvalstoffen uit je lichaam worden dan beter afgevoert en dus val je sneller af

 69. Ik wil met een collega van me, een paar keer per week gaan wandelen om wat kilo’s kwijt te raken, maar er zijn veel mensen die mij verteld hebben dat het niet werkt. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd zoals minder eten, minder vet eten, geen tussendoortjes meer, in plaats van met de auto of scooter weg te gaan pak ik de fiets! Maar ik val nu niet meer af, als ik geluk heb in 1 maand 1 kilo. Mensen zeggen dat ik meer water moet gaan drinken omdat het niet gezond is dat ik heel de dag niet drink. En misschien dat ik dan wel afval. Kan het zijn dat ik wel afval als ik meer water ga drinken? Ik zou het fijn vinden als ik reactie op mijn vraag krijg.

  • Als je nauwelijks drinkt, dan gaat dat ten koste van afvallen. Je lichaam heeft immers vocht nodig voor iedere cel en voor ieder proces… Dus als je momenteel te weinig (water) drinkt, kan het best zijn dat je WEL zult afvallen zodra je meer gaat drinken… Meer hierover in dit artikel over afvallen & water drinken.

  • Iedereen kan afvallen! De een kan het snel en de andere heel erg langzaam. Elke auto is ook niet even zuinig. Gewoon volhouden (dat is nou juist het moeilijke)!

 70. Naast het lopen met de honden, wat ik 6 keer per dag doe, want ik laat 7 honden uit, wandel ik een uur. Maar om af te vallen zou je geen hond moeten nemen. Je neemt een hond omdat je van het dier houdt en als je dan afvalt, is dat mooi meegenomen. Gr. Walter

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.