Op Gezondr krijgen we zeer regelmatig reacties met de vraag of het verstandig is om een afspraak te maken met de huisarts n.a.v. bepaalde gezondheidsvragen en/of klachten. Een paar voorbeelden:

Wanneer het voor jou persoonlijk wel of niet nodig is om naar de huisarts te gaan kunnen en mogen we vanuit de redactie van Gezondr echter niet zomaar beantwoorden. We zijn immers geen arts en hebben bovendien geen idee van jouw persoonlijke achtergrond en exacte medische gesteldheid. Over het algemeen is de beslissing of je wel of niet naar de huisarts moet gaan afhankelijk van:

  • Geslacht, leeftijd, gewicht en algehele gezondheid en medische achtergrond (heb je chronische klachten en/of ziekten)
  • Ernst van je klachten
  • Hoe lang je al last hebt van de klachten

Mocht je twijfelen of het verstandig is om een afspraak te maken met je huisarts, dan vind je hieronder een aantal algemene tips om de keuze eenvoudiger te maken.

Tip #1: Zorgen over je gezondheid zijn voldoende reden voor een huisartsbezoek

Voor de duidelijkheid: als je je zorgen maakt over je gezondheid, dan is een bezoek aan je huisarts nooit onverstandig. Er bestaat geen situatie waarin je absoluut niet naar de huisarts moet gaan. Je dokter is je vertrouwenspersoon als het aankomt op je gezondheid en voel je dan ook nóóit bezwaard om hem of haar te raadplegen met vragen of twijfels over je gezondheid. Dat is immers de reden dat je een huisarts hebt, dus maak daar ook gewoon gebruik van indien nodig. Twijfel niet om op tijd om hulp te vragen. Je kunt uiteraard niet voorzichtig genoeg zijn met je gezondheid!

Daar staat tegenover dat het zonde is om naar je huisarts te gaan indien het simpelweg niet nodig is. Daarmee verspil je niet alleen de tijd van je huisarts, maar ook die van jezelf. Hoewel een bezoekje aan de huisarts in theorie slechts 10 minuten duurt, moet je wel naar de praktijk gaan, wachten in de wachtkamer en wellicht andere afspraken of werk ervoor verzetten. Om die reden vind je onderstaand een aantal aanvullende tips om af te wegen of het tijd is om naar de huisarts te gaan.

Tip #2: Wat wil je bereiken met een huisartsbezoek?

Mocht je twijfelen of het zinvol is om je huisarts te bezoeken, dan is het handig om je eens af te vragen wat je met een bezoek aan je huisarts wilt bereiken. Ik hoor in mijn omgeving nog wel eens verhalen van mensen die na een week verkoudheid naar de dokter gaan en vervolgens verbaasd zijn indien ze zonder “resultaat” weer weg gestuurd worden met enkel het advies om nog een weekje uit te zieken. Vaak is de persoon in kwestie dan zwaar gepikeerd want “er moet nu toch echt eens iets gebeuren!”. Het is goed om je te realiseren dat een dokter je niet spontaan beter kan toveren (helaas! :-(). Globaal zijn er 3 dingen die je een huisarts voor je kan doen:

  1. Diagnose stellen (eventueel d.m.v. onderzoek)
  2. Advies geven
  3. Medicijnen voorschrijven
  4. Doorverwijzen naar een specialist

Stel je hebt alleen behoefte aan advies, dan zou je ook kunnen overwegen (eerst) online informatie op te zoeken of de huisarts te bellen. Hoe dan ook: weeg altijd af wat je met een bezoek aan de dokter wilt bereiken en vertel dit ook aan je dokter.

Tip #3: Bereid je goed voor & maak vooraf aantekeningen

Voortbordurend op tip 2, is het ook verstandig om je goed voor te bereiden op een huisartsbezoek. Schrijf je klachten vooraf zo gedetailleerd mogelijk op en geef je klachten een cijfer van 1 tot 10. Dit geeft overzicht en maakt de keuze om wel of niet naar de huisarts te gaan eenvoudiger. Besluit je naar de dokter te gaan, neem je aantekeningen dan mee. Op die manier vergeet je geen belangrijke zaken te vermelden en zal je huisarts je beter kunnen helpen.

Voorbeeld: stel je hebt al drie weken last van misselijkheid, dan is het voor je huisarts heel handig als je kunt vertellen wanneer je precies misselijk bent, wat je vooraf hebt gedaan en gegeten en hoe lang de misselijkheid aanhoudt. Als je dit gedurende twee weken hebt genoteerd en aan je huisarts kunt voorleggen, dan kan hij of zij een stuk specifieker aan de slag dan wanneer je alleen kunt vertellen dat je vaak misselijk bent.

Als je goed voorbereid bij je huisarts komt, dan is dit bovendien een duidelijk signaal dat je echt geholpen wilt worden en er een serieus probleem is.

Tip #4: Vraag het aan de huisartsassistente / e-mail je dokter

Weet je niet zeker of je het best zo snel mogelijk naar de huisarts kunt gaan of het beter nog even kunt aankijken? Schroom dan niet om de huisartsassistent(e) te bellen en het simpelweg te vragen. Een telefoontje is zo gepleegd en kan een hoop onrust wegnemen. Sommige huisartsen zijn tegenwoordig ook per e-mail bereikbaar, dus dat maakt het helemaal eenvoudig om snel wat duidelijkheid te krijgen.

Tip #5: Zoek online informatie op over je gezondheid

Als je twijfelt of je wel of niet naar de dokter moet gaan, kan het ook al enorm helpen om vooraf zelf wat informatie op te zoeken via internet. Zo vind je alleen al op Gezondr talloze tips om je gezondheid te verbeteren en zo zijn er nog veel meer websites. Huisartsen raden de website Thuisarts.nl doorgaans aan voor medische informatie.

Indien je wat meer informatie hebt over je medische klachten, kun je waarschijnlijk weer beter afwegen of het al dan niet nodig is om naar de dokter te gaan. Het kan je bovendien helpen om een duidelijke omschrijving van je klachten te formuleren (zie tip #3).

Tot slot

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen bij je besluit of het nodig is om naar de dokter te gaan. In veel gevallen kan het goed zijn om even een paar dagen af te wachten en te kijken of je klachten vanzelf minder worden. Wacht echter nooit te lang met een bezoek aan je huisarts. Je kunt beter een keer te vaak gaan dan net een keer te laat. Veel beterschap en succes!

Hoe bepaal jij of het tijd is om naar de huisarts te gaan en heb je nog tips voor anderen? Deel ze dan a.u.b. hieronder d.m.v. van een reactie!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.