Wat doet alcohol met je? De gevolgen van alcoholgebruik…

Mind · Door Ilse

wat-doet-alcohol-met-je-de-gevolgen-van-alcoholgebruik

wat-doet-alcohol-met-jeDe winning van alcohol oftewel ethanol uit suikers is een van de oudste biochemische processen die bekend zijn onder de mensheid. In de prehistorie kende men het bedwelmende effect van alcohol al. De destillatie en isolatie van alcohol en alcoholische dranken liet echter luttele eeuwen langer op zich wachten.

Zuivere, watervrije, alcohol werd pas in 1796 verkregen. Alcoholische dranken –zoals bier, wijn, likeur en gedestilleerde “sterke drank”– worden veel gedronken en zijn een sociaal geaccepteerd genotmiddel. Hoewel alcohol de eigenschappen van een harddrug heeft, wordt deze stof daar geenszins toe gerekend…

De effecten van alcohol op het lichaam

Alcohol kent verregaande lichamelijke bijwerkingen. De belangrijkste effecten van alcohol op het menselijk lichaam zijn als volgt:

  • Maagirritatie
  • Dehydratie (uitdroging)
  • Hypoglycemie (verlaging van de bloedsuikerspiegel)
  • Negatieve effecten op het zenuwstelsel

Hieronder vind je aanvullende informatie over ieder van bovenstaande effecten van alcohol op het menselijk lichaam…

1. Alcohol & uitdroging

Uitdroging vindt plaats doordat alcohol de aanmaak van het hormoon ADH of vasopressine tegengaat. Hierdoor neemt de urineproductie toe en droogt het lichaam uit. Er ontstaat een verstoorde vochthuishouding en vitamines en mineralen worden aan het lichaam onttrokken. Verlaagde vloeistofdruk in de hersenen veroorzaakt hoofdpijn. Daarnaast ontstaan door uitdroging een droge mond, nadorst en lusteloosheid.

2. Alcohol & hypoglycemie

De afbraak van alcohol door de lever zorgt voor de omzetting van ADH in ethanal en NADH. Zowel ethanal als NADH draagt bij aan katerverschijnselen. Een teveel aan het licht-toxische ethanal kan aanleiding geven tot braken. Een teveel aan NADH kan een lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) teweegbrengen. Zodoende krijgen de weefsels en hersenen minder glucose waardoor vermoeidheid, zwakte + humeur- & concentratiestoornissen ontstaan.

3. Alcohol & zenuwstelsel

Alcohol oftewel ethanal is ook van invloed op het centrale zenuwstelsel. Door aantasting van de cortex en hersenschors –die processen regelen als verstandelijke afwegingen, handelingen en emoties– vinden de volgende fysieke en mentale veranderingen plaats:

  • Remmingen verdwijnen
  • Het maken van weloverwogen keuzes wordt moeilijker
  • Zelfbeheersing verdwijnt
  • Je wordt vrolijker
  • Euforie verschijnt
  • Je wordt spraakzamer
  • Emoties versterken of zwakken af
  • Je wordt luidruchtiger
  • Je verliest controlefuncties
  • Pijngevoelens worden verdoofd

Bij overmatig alcoholgebruik kunnen de volgende (beduidend hevigere) verschijnselen optreden:

  • Roestoestand & schemertoestand
  • Bewusteloosheid & coma

4. Alcohol & maagirritatie

Tot slot prikkelt alcohol het maagslijmvlies dat de maagwand beschermt. Hierdoor word je misselijk en gaat je maag samentrekken waardoor braakneigingen ontstaan.

5. Alcoholverslaving

Alcoholgebruik kan veranderen in gewoontedrinken, probleemdrinken en uiteindelijk in een alcoholverslaving waarbij je niet of minder goed kan functioneren zonder gedronken te hebben. Op langere termijn ontstaan verregaande lichamelijke, mentale en sociale beperkingen + medische aandoeningen.

heb jij vragen, opmerkingen of suggesties wat betreft alcoholgebruik & alcoholmisbruik? Laat hieronder een reactie achter!

7 comments


  • Anoniem

    9 april 2017

    Hallo, mijn vriend is alcoholverslaafd en drinkt het liefst elke dag een fles jenever leeg. Hij kan 2 maanden stoppen en dan is er altijd wel weer iets waardoor hij even een borreltje wil. Ook is hij verslaafd aan cannabis, wiet. Hij gaat zich van alcohol anders gedragen, waardoor ik me niet meer fijn voel, maar ook niet weg wil gaan bij hem. Ik kan niet zeggen of het angst is of zo, maar ’t is in elk geval niet leuk. Hij valt vaak in slaap, is vervelend, en maakt onnodig ruzie. Zoekt er dan dingen bij, liegt dan en kan fysiek worden. Hij heeft nog nooit geslagen, alleen 1x bij m’n keel gegrepen en me 1x tegen het aanrecht aan geduwd (in bijna 3 jaar samen zijn en wonen). Daarbij moet ik wel zeggen dat we ook allebei thuis zitten en geen werk hebben. Hij begint net weer een beetje na z’n schouderoperatie en ik heb ook net stage en een schoonmaakbijbaantje gevonden. Maar hij drinkt nu ineens weer meer dan eerst… Niet elke dag, maar wel 2 à 3 flessen jenever in de week gemiddeld.

    • willem

      10 juni 2018

      Hai, Ik drink ook veel alcohol, ben twee keer bij De Brijder Verslavingszorg geweest, maar weer thuis begint het weer. Zeker in stresssituaties, dus weer niveau van 2 flessen wodka en 8 flessen witte wijn in de week. Ermee stoppen is moeilijk want als je te weinig inneemt ga je trillen en je ongelukkig voelen. Dat is een barrière om doorheen te gaan en dan vol te houden. Ik heb ook geen werk, solliciteer me een slag in de rondte maar nul op rekest. Kortom een soort van vicieuze cirkel.

  • ree

    5 februari 2016

    Hoi. ik drink ook heel veel bier. net als vincent. ik ben ook een betboyj. met vriendelijke kusjes, ree (niet als dier, lees REE)

  • lydia

    13 april 2015

    Als diabeet type 1 wil ik weten na 1 glaasje wijn hoe veel uur later hypo kan optreden en als je bij maaltijd 1 glaasje neemt of dat zelfde effect heeft namelijk hypo na x uur.

  • Rene

    14 juli 2013

    Hoi, Ik ben Rene en ik drink iedere dag bier.

    • Vincent

      28 april 2015

      Hoi Rene, Ik ben zo blij te lezen dat ik niet de enige ben, ik schaamde mij aanvankelijk. Ik drink óók iedere dag heel veel bier. Groeten, Vincent

  • sharona

    22 februari 2013

    Echt erg man!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.