Wat is gezonder & beter voor afvallen: vis of vlees?

Vis is eigenlijk gewoon vlees. Qua soort voedingswaarden zit er dan ook niet zo heel veel verschil tussen vissenvlees, kippenvlees en zoogdierenvlees. Zowel vlees als vis bestaat namelijk grotendeels uit eiwitten en vetten. Daarnaast leveren ze een verscheidenheid aan vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen.

Wat bepaalt de eigenschappen van vlees & vis?

De voedingskundige eigenschappen van vlees en vis verschillen wel, maar dat geldt voor alle vleessoorten. Rund, varken, schaap, paard, kip, kalkoen, hert, zwijn, eend, fazant, konijn, haas, kangoeroe, krokodil etc. Hoe gezond vlees is, hangt vooral af van de levensloop van een dier:

 • Dieet (gras, granen, zeewier, insecten etc.)
 • Lichaamsbeweging (gehokt, scharrel, vrije uitloop, wild etc.)
 • Leefomgeving (hok, weide, bos, vijver, rivier, zee e.a.)
 • Evt. medicatie (hormonen, antibiotica e.a.)

‘Circle of life’

Een dier dat vers gras graast, levert meer gezonde vetzuren dan een dier dat eenzijdige granen gevoederd krijgt. En gekweekte vissen die vissenkorrels uit een kweekvijver eten, leveren minder essentiële aminozuren dan vissen die vrij hebben rondgezwommen in de oceaan en op zeewier, plankton, garnalen, krabbetjes, insecten en larven hebben geteerd.

Garnalen eten roze plantenkleurstoffen uit algen; zalmen eten garnalen; zodoende wordt zalm roze. Kweekzalm daarentegen, wordt kunstmatig roze gekleurd, maar bevat daarmee niet de belangrijke voedingsstoffen uit zeewier en garnalen. Het is dan ook de natuurlijke “circle of life” die bepaalt welke goede voedingsstoffen er uiteindelijk in vlees of vis achterblijven.

Dus…

Waar je bij vlees en vis vooral op moet letten, is de onderlinge verhouding van vetzuren. Lichaamsvet van zoogdieren en kippen bevat relatief veel verzadigd vet, wat niet bevorderlijk is voor afvallen en je algehele gezondheid. Mager vlees is daarom gezonder dan vet vlees. Lichaamsvet van vissen bevat daarentegen veel meer gezonde, onverzadigde en essentiële vetzuren, waardoor vette en magere vis beide gezond zijn. (bron)

Tot slot

Zowel vlees als vis kunnen bijdragen aan afvallen en gezondheid. In beginsel zijn vlees en vis beide even gezond. Een magere biefstuk van een biologisch scharrelrund kan namelijk evenveel essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren) en vetbouwstenen (vetzuren) bevatten als een ecologische, Noorse zalmfilet.

Eet jij liever vlees of vis met het oog op afvallen en gezondheid? Deel hieronder jouw mening!

2 reacties op “Wat is gezonder & beter voor afvallen: vis of vlees?

 1. laila ·

  ja inderdaad ikben vegetarier en in soja produktenzitten ook eiwitten , ik eet gezond groente plus fruit en nou ik val ook opeen natuurlijke wijze af. vlees is dikmaker zonder vleesen vis kan je gezond eten , tahoe soja brokken , broccelie , kikkererwten taugee, je moet niet te veel aardappeseten en witterijsteten.Je gaat ook nietdieren slachten om je lusten te bevredigen , en zo af te vallen. ikvind het afschuwelijk om dode dieren te eten, Ze zijn ge woon lijken die men op eet bah, groetjes

  Reageer
 2. T. Backx ·

  En hoe zit het met mensen die vlees nog vis eten??????

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.