Iedereen met een pondje te veel stelt zichzelf deze vraag wel eens: wat werkt nu beter: alleen diëten of alleen trainen? Of moet je per se lichamelijke oefeningen doen + een dieet volgen om succesvol af te vallen? Onderzoekers hebben beide methodes onderzocht en daaruit blijkt dat het weinig uitmaakt of je kiest voor fysieke training dan wel voor lijnen…

Het onderzoek: training versus dieet

35 mensen die te dik waren, maar verder wel gezond, hebben meegedaan aan het onderzoek. Ze werden in 2 groepen verdeeld. Eén groep nam 25% minder calorieën door middel van een dieet. De andere groep nam 12,5% minder calorieën en ging daarnaast sporten om de overige 12,5% calorieën te kunnen verbranden…

De uitslag

De onderzochte mensen verloren gemiddeld 10% lichaamsgewicht en ongeveer 24% lichaamsvet. De vetverdeling op specifieke plaatsen was bij geen van beide groepen veranderd. Bovendien was er geen verschil te bemerken tussen beide groepen! Dit zou betekenen dat het niet uitmaakt of je probeert af te vallen met behulp van een dieet óf met behulp van fysieke training. (bron)

Controversie

De hoofdonderzoeker Dr. Ravussin komt ook nog eens met een aantal controversiële standpunten. Op basis van eerdere onderzoeken zegt hij:

  • Te betwijfelen dat het opbouwen van spieren überhaupt helpt bij het afvallen
  • Dat het lichaam van een sporter zodanig efficiënt werkt dat hij/zij minder calorieën verbrandt in ruststand
  • Dat je door diëten waarschijnlijk helemaal geen spieren verliest
  • Dat “de veronderstelling dat je minder spieren verliest als je gaat sporten tijdens het diëten” alles behalve bewezen is

Er zijn overigens ook genoeg mensen die sterke twijfels hebben bij dit onderzoek van Dr. Ravussin. Velen van hen geloven nog altijd dat je met een intensieve training meer bereikt dan met een caloriebeperkend afslankdieet.

Tot slot

Het voordeel van sporten is en blijft natuurlijk dat jij je veel fitter voelt en daardoor ook sterker in je schoenen staat als het gaat om voeding en afvallen in zijn algemeenheid. Een dieet is bovendien veel gemakkelijker vol te houden als je daarnaast ook sport.

Dankzij een stelselmatige fysieke training heb je meer energie, krijg je meer zelfvertrouwen en maakt je lichaam allerlei hormonen aan die positief uitwerken op je fysieke & emotionele gesteldheid. Niet alleen ideaal met het oog op afvallen, maar ook voor je algehele gezondheid! Geen enkele reden dus om niet te sporten en volop redenen om wel regelmatig een training in te plannen.

Dit soort (goedbedoelde?) onderzoeken werkt in de praktijk dan ook maar al te vaak demotiverend, verwarrend en zelfs averecht uit op ieders afslanksucces. :(

In een ideale wereld zou iedereen zowel zijn/haar calorie-intake beperken als voldoende sporten, maar helaas is de wereld niet ideaal. Als je succesvol wilt afvallen is een combinatie van gezond eten & bewegen toch echt wel de aangewezen methode. (bron)

Wat werkt voor jou het beste om af te vallen: een caloriebeperkend dieet, het trainen van je lichaam of een combi van beide? Deel jouw opvattingen & bevindingen in een reactie hieronder!

1 Comment

  1. Natuurlijk is de combinatie van gezond en evenwichtig eten en 30 minuten intensief bewegen het ideaalst. Ik merk dat ik slank kan zijn door net iets te weinig te eten, maar zonder te sporten blijft het iets slap en uit vorm. Goede doorbloede en sterke spieren onder een gezonde glooiende huid, dat is toch perfect!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.