Spanningshoofdpijn wijkt als indicatie sterk af van andere vormen van hoofdpijn zoals reguliere hoofdpijn (bijvoorbeeld door griep) of migraine. Spanningshoofdpijn ontstaat door samentrekking van gelaatsspieren en/of nekspieren. Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en komt op iedere leeftijd voor.
Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in hals, nek, schouders of (achter)hoofd (monnikskapspier). Spierspanning kan het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding, sociale of psychische spanningen of van vermoeidheid. De precieze oorzaak van spanningshoofdpijn is vooralsnog onbekend. Vaak wordt spanningshoofdpijn veroorzaakt door een combinatie van fysieke, psychische, hormonale en omgevingsfactoren.
De symptomen van spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is een specifiek soort hoofdpijn met karakteristieke symptomen. Spanningshoofdpijn:
- Is gering tot matig van aard
- Is dus niet ongewoon hevig
- Voelt diffuus, dof, drukkend en/of klemmend
- Uit zich meestal aan beide zijden van het hoofd
- Komt vaak spontaan opzetten
- Kan enkele minuten tot dagen aanhouden
- Gaat niet of nauwelijks gepaard met bijverschijnselen
- Wordt NIET erger bij inspanning
Aanvullende symptomen zoals tintelingen, overgeven, duizeligheid, coördinatieproblemen, zichtbeperkingen of flauwvallen komen bij spanningshoofdpijn dus niet voor.
Hoe voorkom je spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn kan veelal worden voorkomen door spanning zoveel mogelijk te erkennen en te vermijden. Probeer je aan te passen aan de indicatie en voorkom druk op de halsspieren, schouders en het hoofd.
Hoe wordt spanningshoofdpijn genezen?
Spanningshoofdpijn is te onderdrukken met pijnstillers. De bekendste hiervan zijn:
- Ibuprofen
- Paracetamol
- Aspirine
Wanneer je last hebt van spanningshoofdpijn kun je deze verlichten door middel van lichte massage van hals, schouders en hoofd. Massage stimuleert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen waardoor de spieren zich weer gaan ontspannen. Ook rust, ontspanning, liggen en slapen kan uitkomst bieden. Het verwarmen van de spieren met een infrarood-lamp kan ook verlichting brengen.
6 comments
Corina51
17 november 2018Hallo, mijn zoon heeft al meer als een jaar spanningshoofdpijn volgens neuroloog en huisarts, heeft nu amytriptyline maar helpt niet en had diazepam 5 Mg maar de dokter wil het niet meer voorschrijven dus moet hij afbouwen maar hij kan niet zonder, ik heb mijn twijfels of het wel spanningshoofdpijn is, maandag ga ik weer huisarts bellen om weer naar neuroloog te kunnen en om te vragen of hij toch nog even de diazepam mag slikken… help mijn zoon a.u.b. Een bezorgde moeder ????
Mandy
6 maart 2014Hoofdpijn is heel vervelend, wat de oorzaak of vorm van hoofdpijn ook is. Het beïnvloed je sociale leven. Je dagelijkse dingen. Je wordt er chagrijnig van en kunt niet meer normaal functioneren. Stel je eens voor wat het met je zou doen als je niet meer zo vaak hoofdpijn zou hebben. Of zoals in mijn geval, helemaal geen hoofdpijn meer. Dat zou toch geweldig zijn? Kijk voor meer informatie even op mijn site.
Paul
6 maart 2014Beste Mandy, Zou het niet enorm vóór je spreken als je je “geheim tegen hoofdpijn” openlijk met de wereld deelde, gewoon op je site? Ik heb je website (MandyBestman.nl) bekeken en vind het een ietwat vreemde zaak. Het feit dat je bezoekers “VIP-toegang” geeft indien zij hun telefoonnummer achterlaten, gaat mijns inziens erg ver en is volgens mij (wettelijk gezien) niet eens toegestaan. Ik heb je rapport gedownload en gelezen en je doet behoorlijk omstreden uitspraken over de oorzaken en behandeling van hoofdpijn (voor wat betreft darmflora, medicijnen etc.). Deze uitspraken gaan bovendien verder dan het uiten van een persoonlijke mening. Tot slot vraag ik me heel sterk of hoe je gediplomeerd bent. Je noemt jezelf hoofdpijn-expert, maar het aanbieden van medische consulten is niet toegestaan zonder medische opleiding en certificering. Ik wil je niet ontmoedigen, maar pas alsjeblieft op met dit soort (goedbedoelde?) praktijken. Ik laat je berichtje en link vooralsnog even staan om je de kans te geven je verhaal van toelichting te voorzien, maar blijft die uit, dan ben ik genoodzaakt je link te verwijderen. Groeten, Paul
D
5 januari 2014Hallo! Ik heb al vanaf mijn 14e aanhoudende hoofdpijnen gehad. Twee verschillende soorten pijn om exact te zijn. Ik ben dan door mijn dokter doorverwezen naar een kinderneuroloog. die zei spanningshoofdpijn en had van alle soorten medicatie en kine aangeraden. Toen heeft die mij doorgestuurd naar een andere neuroloog omdat mijn moeder zei dat dit niet meer kon, want ik kon niets doen soms behalve slapen door de pijn. De volgende neuroloog had gezegd dat ik niet alleen spanningshoofdpijn heb, maar ook migraine, maar voor de zekerheid deed hij toch een paar onderzoeken. Hij vond niets en gaf mij een cocktail van zware medicamenten die mijn maag geen goed deden. Na een jaar zijn we naar een andere neuroloog geweest. Pas 2 jaar geleden en 6 neurologen verder, werd ik eindelijk serieus genomen en ze hadden me laten opnemen. Resultaat: misvormde hypofyse, te hoge druk en migraine. Dus mensen, als de pijn er is, is ze er. Laat niemand u afschrijven want het komt ergens vandaag. Dokters zeggen heel gemakkelijk spanningshoofdpijn en migraine, maar soms is het meer. Veel moed toegewenst voor iedereen met hoofdpijn!
jans
22 april 2014Beste D, Ben je nu helemaal hoofdpijn vrij? Onze zoon heeft ook altijd hoofdpijn, we zijn te einde raad. Dit geeft dan weer moed om door te gaan. Ik wacht in spanning op je antwoord. Groeten, Jans
alien
12 december 2010Hallo! Ik heb ook veel last van spanningshoofdpijn. En er staat op de site onder symptomen van spanningshoofdpijn dat de hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. in mijn geval is dit wel zo, heb ik dan een andere soort spanningshoofdpijn en is dit dan gewoonlijk? M.v.g. Alien