Waterpokken – Alles wat je erover moet weten

Health · Door Ilse

waterpokkenWaterpokken betreft een vervelende, zeer besmettelijke, maar relatief ongevaarlijke kinderziekte. Vrijwel iedereen krijgt in zijn of haar kindertijd (2 tot 8 jaar) de waterpokken. Een kind wordt doorgaans eerst verkouden, waarna over het hele lichaam vlekjes en blaasjes ontstaan. Waterpokken manifesteren zich o.a.

  • Op de gehele lichaamshuid (o.a. borst, rug, armen en benen)
  • Op de behaarde hoofdhuid
  • In de mond
  • Op de oogleden

In dit artikel kun je meer lezen over waterpokken bij kinderen, waterpokken en zwangerschap en waterpokken bij baby’s…

Hoe ontstaan waterpokken?

Waterpokken worden veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt voornamelijk via de lucht verspreid; vaak door hoesten, niezen of praten. Ook directe aanraking met de handen kan leiden tot besmetting. De eerste blaasjes verschijnen doorgaans pas 3 weken na besmetting. Een tweede manifestatie van waterpokken is uiterst zeldzaam. Toch is gordelroos een plaatselijke variant van hetzelfde virus.

De symptomen van waterpokken

De uitslag bij waterpokken (vlekjes en blaasjes) wordt met name gekenmerkt door intense jeuk. Vaak gaan waterpokken gepaard met verhoging of lichte koorts. Soms ontstaat er een keelontsteking. De blaasjes drogen in tot korstjes en deze zijn binnen tien dagen verdwenen. Waterpokken trekken normaliter helemaal weg, maar door krabben kunnen aanhoudende littekens en infecties ontstaan.

Wat te doen bij een kind met waterpokken?

Een kind met zichtbare waterpokken loopt al ongeveer 3 weken rond met het virus. Het heeft dus geen zin om een kind met zichtbare waterpokken thuis te houden. Immers: de rest van de klas of school is naar alle waarschijnlijkheid al besmet. Behandel een kind met waterpokken eventueel met een jeukverminderende zalf (o.a. mentholgel en lotio alba). Bij blaasjes in de mond kan een waterijsje dienstdoen. Wanneer zich geen hoge koorts of andere ziekmakende verschijnselen voordoen, dan is uitzieken (+/- 10 dagen) de beste remedie.

Zwangerschap of baby & waterpokken?!

Zwangere vrouwen (< 20 weken) die nog niet eerder zijn besmet met waterpokken, zijn kwetsbaarder voor het virus. Zij kunnen door waterpokken ernstige complicaties krijgen, zoals een longontsteking. Bovendien bestaat het risico dat de moeder de infectie overdraagt op de ongeboren baby. Hierdoor kunnen uiteenlopende ernstige afwijkingen bij het kindje ontstaan. Als de moeder besmet wordt in de periode van 5 dagen vóór tot 2 dagen ná de bevalling, dan kan de pasgeboren baby besmet zijn. Wanneer waterpokken bij de baby onbehandeld blijven, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.