De meesten van ons die problemen hebben met hun gewicht, eten niet vanwege lichamelijke behoeften, maar om emotionele redenen. Dat houdt in dat je begint met eten zodra er op mentaal of emotioneel vlak iets verandert.
Vaak is het dieet dat je volgt dan ook niet per se verkeerd, maar is het moeilijk om je eraan te houden vanwege emotionele en geestelijke ‘problemen’. Factoren als stress, vermoeidheid, depressiviteit, verveling of van slag zijn door een vervelende gebeurtenis, gooien dan roet in het eten. Het mislukken van een dieet komt dan ook vaker door de diëter dan door het dieet…
Onbewust eetgedrag
De laatste twee factoren (verveling en vervelende gebeurtenissen) komen veelvuldig voor als beweegreden om te beginnen met snoepen. Het is een gewoonte die vaak aangeleerd is als kind (“Mam! Ik verveel me!” – “Ga maar naar de winkel en zoek iets lekkers uit..”).
Voor volwassenen is eten uit verveling veelal een reactie op saaie dagdelen. Bijvoorbeeld het onbewust eten van snoepjes tijdens een dag op je werk waar geen einde aan lijkt te komen. Of het graaien naar een zak drop als je op een spannend/belangrijk telefoontje of mailtje zit te wachten.
Vermijden van snoepen uit verveling
Wanneer je denk “Ik verveel me, ik wil een koekje”, probeer dan het volgende:
- Als je écht honger hebt, eet dan fruit in plaats van koekjes en snoepjes
- Eetbuien kun je verslaan, simpelweg door ze uit te stellen. Dwing jezelf om 20 minuten te wachten en je zult zien dat de eetbui in veruit de meeste gevallen overwaait
- Zoek een activiteit waarbij het erg lastig is om te eten. Je kunt hierbij aan heel veel verschillende activiteiten denken. Vooral bezigheden waarbij je intensief moet bewegen, waarbij je je handen vol hebt of waarbij je vieze vingers krijgt, werken goed. Bijvoorbeeld tuinieren, creatief bezig zijn met verf of huishoudelijke karweitjes.
Bewust bezig zijn met gevaarlijke momenten
Wat vooral belangrijk is bij het tegengaan van eten uit verveling is je bewust te zijn van de momenten waarop het kan gebeuren. Een goede manier om dit te registreren is het bijhouden van een eetdagboek c.q. dieetdagboek. Hierin houd je niet alleen bij wat je wanneer eet, maar ook waarom je eet.
Hoe sneller je een patroon herkent van momenten waarop het vaak misgaat, des te gemakkelijker het is om ervoor te zorgen dat die momenten zo weinig mogelijk voorkomen.
Met name verveling verpest dieet
Verveling is een zeer belangrijke factor voor het verpesten van een dieet. Wanneer we ons vervelen grijpen we namelijk sneller naar ongezonde en calorierijke snacks dan normaal. Verveling leidt vaak zelfs tot vreetbuien en binnen een mum van tijd kan verveling onze goede dieetvoornemens tot stof doen vergaan.
Enquête
Dat veel mensen eten (ofwel snacken) uit verveling is algemeen bekend. Een enquête onder 459 deelnemers heeft dit nogmaals bevestigd. Niet alleen verveling, maar ook stress kwam uit de bus als grote boosdoener voor een dieet. Zowel verveling als stress zet aan tot eten. En dan gaat het doorgaans niet om een stuk wortel, komkommer of selderij, maar negen van de tien keer om vette, suikerrijke en dus calorierijke en ongezonde tussendoortjes. Het compenseren van een eetbui door gedurende de rest van de dag minder te eten blijkt slechts bij 20 procent van de enquêtedeelnemers te lukken. Verveling verpest dus je hele dag… grondig.
Eten is ingeburgerd
Het principe van eten is simpelweg ingeburgerd in onze cultuur. Wanneer je je bezoek niets te eten aanbiedt doe je tekort als gastheer of gastvrouw en wanneer je niet de hele dag door een tussendoortje bij de hand hebt denkt men dat je je niet lekker voelt. Eten staat voor welvaart en eten uit verveling is dan ook helemaal niet zo vreemd als soms wordt gesuggereerd. Wanneer we willen afvallen dienen we gewoon eens wat vaker “nee” te zeggen tegen eten. Eten uit verveling kun je weerstaan en wanneer dat eenmaal lukt wordt het een uitdaging om het vol te blijven houden.
Sporten helpt dubbel bij afvallen
Sporten helpt dubbel tijdens het diëten. Sporten helpt je namelijk niet alleen de overtollige kilo’s te verbranden, maar houdt tevens verveling buiten de deur. Wanneer je op het punt staat om uit verveling naar een zak chips te grijpen dien je in plaats daarvan dus je sportschoenen uit de kast te trekken. Heb jij ervaring met eten uit verveling? Laat dan hieronder een reactie achter.
Verveling tijdens het diëten tegengaan
Je begint aan een nieuw dieet en je behaalt al snel opzienbarende resultaten. Maar dan begint het moeilijkste gedeelte: het verloren gewicht eraf proberen te houden. Je eetgewoontes tijdelijk aanpassen is namelijk iets heel anders dan een permanente verandering. Dit is dan ook hetgeen waar mensen die willen afvallen de meeste problemen mee lijken te hebben. Wanneer het diëten begint te vervelen en frustreren is het erg makkelijk om toe te geven aan je teleurstelling en maar weer te grijpen naar een zak chips.
Haal het uit je tenen
Geef het vooral niet op als je het even helemaal niet meer ziet zitten! Verveling en frustratie kunnen leiden tot het wederkeren van oude gewoontes. Het stellen van specifieke doelen is erg effectief om dit gevoel van onverschilligheid te overwinnen. En dan niet alleen aan het begin van je dieet maar ook in verdere stadia. Doelstellingen dienen specifiek maar ook flexibel te zijn. Een kleine terugval moet kunnen worden geaccepteerd, maar je moet tegelijkertijd wel worden gestimuleerd om door te zetten. Houd er rekening mee dat je niet perfect bent en zo af en toe naar iets lekkers zult grijpen. Zie dit vooral niet als het falen van je dieet.
Afwisseling
Saaiheid en een te streng regime zijn de meest voorkomende redenen voor het falen van een dieet. Een goed voorbeeld hiervan is een dieet waarbij je zo weinig mogelijk koolhydraten nuttigt. Zulk soort diëten hoeven niet perse slecht te zijn, maar beperken je wel heel erg in je menuvariatie. Doe dus je best om je dieet afwisselend te houden.
Vecht terug wanneer je neigt terug te vallen in oude eetgewoontes! Probeer eens een keer te variëren met de ingrediënten die je bekend zijn en bereid niet elke avond hetzelfde diner. Het is misschien wat meer werk in de keuken maar creativiteit op culinair gebied kan erg leuk en uitdagend zijn.
Een goede manier om jezelf te blijven motiveren is het kopen van een kookboek met recepten voor gezonde gerechten. Probeer standaard iedere week iets nieuws uit. Het kan overigens ook erg leuk zijn om het hele gezin te betrekken bij het koken. Laat ieder gezinslid bijvoorbeeld eenmaal per week een gezond menu samenstellen en indien mogelijk te (helpen) bereiden.
Gezonde levensstijl
Boven alles is het belangrijk om je dieet te combineren met alle andere aspecten die komen kijken bij een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en eet vijf à zes keer per dag kleine porties. Beweeg regelmatig, want je zult nooit effectief gewicht verliezen wanneer je lichamelijk inactief bent. Omarm een algemeen gezonde levensstijl om zo lang mogelijk gemotiveerd te blijven. Zorg ervoor dat je dieet spannend blijft; alleen wanneer je plezier beleeft aan je dieet zul je resultaten blijven behalen!
Heb jij nog goede tips waarmee jij ervoor zorgt dat je niet toegeeft aan eten uit verveling? Laat ze dan achter in een reactie (ook effectief tegen eten uit verveling: reageren op Gezond’r-artikels)! ;)
19 comments
Evie
18 juni 2015Als je honger hebt, EET KAUWGOM! Is geen zak chips en je hebt toch het idee dat je wat eet… Hielp mij enorm!
ellen
5 juni 2015Ik eet uit verveling, stress… Heb net 4 Cornetto’s gegeten als dessert en al de koekjes die ik gekocht had… Ik denk altijd, goh, nog 1 koekje is toch niet erg, en als ik de helft van het pak op heb denk ik, weet je, ik kan ze ineens allemaal opeten dan… Ik ga de tips ook proberen! ;) Hopelijk helpt het, ben al zoveel bijgekomen…
Lima
10 april 2013verdorie vandaag toch weer 2 Snickers opgegeten genoeg te doen maar even de tv aan voor ontspanning… en dan kan ik die snacks niet laten staan… ik moet inderdaad afleiding proberen te zoeken maar vind het erg lastig voor de tv niks te eten… iemand tips?
lisaaa.
28 oktober 2010ik ga dit nu ook proberen ik hoop dat het me lukt! alvast bedankt voor de tips! :D
Linn
7 juli 2010Ik neem altijd iets van komkommer mee naar mijn werk, dan snij ik daar een stuk af en dan ben ik toch eventjes wat aan het eten, en als je daar niet vanuit zijn er nog meer gezonde dingen waar weinig calorieën in zitten. Maar op het werk in de zomer is het een drama, ik wil alleen maar telkens snoepen en alles ligt voor het grijpen. Ik ben zelf een kilo of 20 afgevallen en ze zitten er zo weer aan als je niet uitkijkt…
dana
4 mei 2010Ik verveel me altijd tijdens mijn middagpauzes. Loop dan een beetje nutteloos door het winkelcentrum en koop altijd wel wat te snoepen. Maar ja, wat moet ik anders in mijn pauze doen?
Laura
29 november 2016Je kan ook gaan lopen in de middagpauzes! Je neemt eerst wat te eten en dan ga je buiten even wandelen of zo. (Tenzij meniet naar buiten mag of kan). ????
Maggy
4 mei 2010Hallo allemaal, Is het jullie gelukt om met deze tips af te vallen? Kwam op deze pagina terecht en was wel benieuwd hoe het nu met jullie gaat. Ook ik heb nog wat tips :D Ik ben 29 jaar, 1.78m en weeg (nu) 60 kg. Afgelopen 2 jaar ben ik totaal 22 kilo afgevallen. (ik woog 82 kg) Dit heb ik behaald door Sonja Bakker, veel lopen (na het avondeten), geen tussendoortjes (absoluut geen snoep), veel groene thee drinken en veel bewegen. Nu houdt ik het bij met de dagindeling van Sonja Bakker haar (oranje) boek. Ook eet ik ’s avonds volgens het boek van Dr. Frank, alleen het avondeten (de rest van de dag vond ik wat té). Hier mag je wel variëren qua vlees maar ik eet in principe alleen maar vis en kip. Maar hierbij alleen maar groenten en geen aardappelen. Op deze manier van avondeten raak je wel erg vol maar eet je niet veel koolhydraten (aardappelen, rijst, enz.) Hoop dat jullie hier wat aan hebben en ben benieuwd naar jullie reacties. Groetjes, Maggy
Sandra03
12 augustus 2009Als ik bijvoorbeeld buiten ben met vriendinnen of bij iemand anders aan het logeren ben dan denk ik niet aan eten. dan ga ik bijvoorbeeld wanneer hun eet eet ik mee. Maar als ik thuis ben dan eet ik steeds achter de televisie of pc. Omdat ik dan niets te doen heb. Dan zeg ik weer o shit! heb echt veel gegeten en zeg ik ik ga morgen beginnen met afvallen. ik ben 15 jaar 1.74 en 76 Kilo heb overgewicht en durf niet met veel mensen samen te zijn, wel bij me familie. Wat moet ik doen om dit te laten stoppen!? ik heb nog 3 weken en dan begint me school.
Jannekee
13 mei 2009Heej, Ik heb dat ook dat ik altijd uit school me ga vervelen en dat ik zo dus ga eten. Echt irritant. Ik ben een meisje van 14 en weeg 54 is dat te veel? Ik vind mezelf namelijk dikke benen hebben. XX Jannekee PS: De tips werken echt!!
een meisje dat antwoord geeft
11 september 2012Hee Janneke! Ik ben 14, weeg ook 54 kilo, en heb ook altijd vreetbuien als ik uit school kom. 54 kilo is niet veel, ff dat je dat weet. doei!
anoniem
23 november 2008Hallo, Ik heb een keer een tip gekregen om te drinken in plaats van wat te gaan snoepen. Dit werkt goed qua eten maar nu drink ik wel 8 liter op een dag dus… groetjes!
Jessy
24 september 2008dank je ik zal zeker ook een dagboek bij houden alleen mijn probleem is niet alleen dat ik uit verveling eet, maar ook gewoon omdat ik er zin in heb! ikben niet echt dik , maar heb wel schrik ervoor dat dit nog zal gebeuren als je ooit zo rond je kijkt kunnen zelfs de dikste mense de magerstre geweest zijn !! maar alvast bdnkt!!
Groetjes
bohena
8 mei 2008hoi, Ik was nog een ding vergeten te vragen. hoeveel cm kan je verliezen met 3x sporten in de week en 1500 calorieën? wat is normaal en wat is te veel? is het bijv mogelijk om 4cm per maand te verliezen of zou je hier voor elke dag minimaal 1,5 uur moeten trainen? ik weet dat ik nu wel heel veel vragen te gelijk stel, alleen sinds ik op deze pagina me info haal is veel voor mij duidelijker en vandaar dat ik jou mening zo belangrijk vind om dat dit duidelijk is en ook vaak logisch. Alvast bedankt voor je hulp. Groetjes, Mandy
bohena
8 mei 2008Hey Jasmine, Bedankt voor de tips! Bij mij is het vooral gekomen door het stoppen met roken. Ben nu sinds 1 jaar en 5 maanden gestopt heb op zich daar totaal geen probleem mee en gaat me goed af geen afkickverschijnselen gehad (denk omdat ik er 100% achter sta) maar ’s avonds bij de tv was mijn moment waar ik heel maar ook heel veel rookte rond 1 pakje op een avond was normaal. Sinds ik gestopt ben en samen woon gaan de zakken chips en chocolade vaak ’s avonds bij de film open. heb een lange tijd geprobeerd om bijv grote koppen groene thee te drinken dit ging redelijk maar evengoed kon ik het niet laten om een snoepje of koekje of wat voorn soets te pakken. Het in 2e delen van me avond eten wat moet ik me daar bij voorstellen? dat ik bijv de helft opschep en ’s avonds nog een boterham neem want wat ik kook is ’s avonds koud en ook echt niet meer te eten? hoe deel je dit dan in? En heb je nog meer tips die helpen tegen de drang naar zoet deze is bij mij ook heel erg en een appel of een stuk fruit helpt niet. ook een vraagje over sporten: ik heb een training van 2 uur waarvan 50 minuten cardio de rest is krachttraining, is dit te veel? groetjes Mandy
Jacobientje
30 april 2008Ik ken het GROTE probleem, uit verveling eten, vooral achter de pc. wordt nogal makkelijk een reep chocolade weggevreten of een grote zak chips is ook een regelmaat, en nu vanavond weer ijs, ik voel me al dikker worden maar ja wat doe ik er tegen, het is gewoon een slecht gewoonte die ik kwijt moet!
Jasmine
27 april 2008@Bohena: Ik ken het probleem dat jij hebt wel. Bij mij gaat het een stuk beter door mijn avondmaaltijd op te delen in tweeën. Om een uur of zes eet ik een beetje en om half negen nog een beetje. Dit heeft heel veel voordelen: – Je voorkomt dat je zo moe bent na de maaltijd dat je in slaap valt op de bank om half zeven (wat er bij mij voor zorgt dat ik ’s avonds heel slecht in slaap kan komen); – Je eet geen slechte dingen meer om half tien; – Je voelt minder pieken en dalen in je energieniveau… Hopelijk helpt het voor jou ook! Overigens is het in het begin wel even moeilijk om je aan dit eetpatroon te houden omdat je gewend bent om je redelijk vol te eten bij het avondeten. Maar dat lastige gevoel is na een weekje wel verdwenen als je consistent stopt met eten na een half bord. Het is daarom sowieso een goede training om te leren minder te eten en je niet altijd propvol te eten tot je niet meer kunt.
bohena
22 april 2008ik ken het principe van wachten tot het overgaat. bij mij is er echter een probleem ik probeer het en na die 20 minuten is het weg vervolgens komt er weer iets langs zoals een reclame of zoiets en zonder dat ik het weet licht dan toch hetgene waar ik echt trek in heb op tafel. ook bijvoorbeeld het doen van iets anders helpt wel op dat moment maar na het moment komt er weer een moment en zo ben ik de hele tijd bezig. ik weet dat het overdag prima gaat ondanks het vele aanbod kan ik me goed inhouden maar s avonds rond 8 uur begint het rond kwart voor 8 probeer ik het te rekken door een bakje yoghurt te nemen met fruit maar rond half 10 is het gedaan en licht de zak chips op tafel. ik kan ook niet tegen me vriend zeggen dat ik rond 9 uur ga slapen want dat breekt de tijd die je heb samen zo op. ik ben nog steeds op zoek naar iets wat helpt tegen eten bij verveling. wie heeft nog meer tips? groetjes
Anke
20 april 2008Wow, wat een goede tips. Ik ben 16 en weeg 78 kilo alleen al door het eten uit verveling! Dit artikel heeft echt mijn ogen geopend. 8O Ik zal zeker zo’n dagboekje bij gaan houden! xx :P