Omdat psyllium erg veel vocht in zich opslorpt, krijg je sneller een voldaan gevoel, waardoor de eetlust afneemt en er minder wordt gegeten. In principe zou je dankzij psylliumvezels dus moeten kunnen afvallen. Als je je echter verder verdiept in voedingsvezels, vezelsupplementen, spijsvertering, darmflora en darmproblemen, kom je er echter al snel achter dat het volproppen van je maag en darmen met een vezelmassa niet per se de meest veilige manier is om honger te onderdrukken.

Daarnaast zijn er maar weinig mensen die blijvend afvallen met behulp van geconcentreerde vezelsupplementen omdat een extreem vezelrijk dieet niet gemakkelijk vol te houden is gedurende een langdurig tijdsbestek. Dat komt niet alleen omdat vezels smaakloos, stug, gortdroog en grotendeels onverteerbaar zijn, waardoor ze simpelweg onprettig zijn om te eten, maar vooral ook omdat een overmaat aan vezels op de langere termijn verregaande spijsverteringsproblemen veroorzaakt. Gerelateerde artikels zijn als volgt:

Het is niet voor niets dat psyllium door sommigen als laxeermiddel en door anderen als diarreeremmer wordt toegepast. Psyllium wordt overigens ook nog weleens ingezet ter behandeling van PDS of als vezelbulker na een periode van vasten, bijvoorbeeld als men nuchter heeft moeten blijven (en Klean-Prep heeft moeten innemen) voor een darmonderzoek (colonscopie) of maagonderzoek (gastroscopie).

In theorie is het gebruik van grote hoeveelheden psylliumvezels als afslankpil dus veelbelovend, maar in de praktijk kun je veel beter af en toe een kleine portie vlozaadjes eten als steuntje in de rug.

Vlozaad consumeren

Zoals hierboven reeds vermeld is het bulken van psyllium in de vorm van geconcentreerde vezelsupplementen, vlozaadzemelen, psylliumpoeder of psyllium-extract niet bepaald raadzaam. De heilzame werking van vezels zit hem namelijk in diversiteit en regelmatige dosering van kleine porties voedingsvezels. Kies daarom liever voor gedoseerd gebruik van héle vlozaden. En wissel ze af (of combineer ze) met chiazaad, hennepzaad, lijnzaad. Haal bovendien ook vezels uit groenten, fruit, paddenstoelen, zeewier, bonen, peulvruchten, noten, pitten (pompoen, zonnebloem, pijnboom e.a.) en kleine beetjes volkorengranen.

Bij de inname van geconcentreerde psylliumvezels wordt overigens aangeraden om 1 glas water te drinken per eetlepel vezels.

Heilzaamheid van vlozaden & vlozaadzemelen

De in de zaadhuid van vlozaden voorkomende voedingsvezels kunnen 20 tot 50 keer hun eigen gewicht aan water binden. Toch is psyllium is nog altijd beter te behappen dan bijvoorbeeld glucomannan omdat vlozaadzemelen “slechts” voor 10 tot 12 procent uit vezels bestaan en glucomannan maar liefst voor 40 procent.

Volgens sommigen heeft de oplosbare vezelsamenstelling van vlozaad zelfs een heilzame werking op de spijsvertering en stoelgang. (bron) Zo zou psyllium klachten kunnen verminderen in geval van:

Bij een schimmelinfectie van de ingewanden zou ‘psyllium seed husk’ ervoor kunnen zorgen dat je spijsverteringskanaal sneller wordt ontdaan van overmatige schimmels en gisten (candida e.a.) en van de commensale bacteriën die door toedoen van het verstoorde darmevenwicht de kans hebben gekregen zich te vermenigvuldigen.

Wat echter in het midden wordt gelaten is dat er in geval van een snellere darmwerking ook meer nuttige darmflora verloren zullen gaan en minder nuttige voedingsstoffen uit de darmbrij  kunnen worden opgenomen. (bron)

Gevaren van psylliumvezels

Het consumeren van vlozaadjes, vlozaadzemelen pure psylliumvezels en psyllium-extracten kan bepaalde risico’s met zich meebrengen. Zo kan psyllium de werkzaamheid van bepaalde medicijnen beïnvloeden, waaronder lithium, antibiotica, cholesterolmedicamenten en diabetesmedicatie..

Neem psyllium daarom nooit binnen 2 uur vóór of ná de inname van receptmedicijnen neemt voor andere klachten. Lees ook altijd goed de etiketten en bijsluiters van geconcentreerde voedingsvezels en vezelsupplementen. Win desnoods advies in bij je huisarts of diëtist.

Psyllium is overigens niet geschikt voor jonge kinderen (i.v.m. verslikken) en mensen met slikklachten.

Tot slot

Het is nooit verstandig om plotsklaps met een extreem vezelrijk dieet te starten. Je maagdarmstelsel heeft namelijk tijd nodig om aan een verhoogde vezel-intake te wennen. Een extreme overmaat aan vezels en/of een eenzijdige samenstelling of erbarmelijke kwaliteit van voedingsvezels kan zelfs leiden tot lekkende darm syndroom (LGS), prikkelbare darm syndroom (IBS) en gaten in de binnenste darmbekleding en zelfs darmperforaties. Ga dus niet klakkeloos in de weer met geconcentreerde vezelsupplementen.

Eet liever kleine beetjes héle vlozaden, die leveren niet alleen vezels, maar ook de van nature in zaden aanwezige bouwstoffen en beschermingsstoffen.

Eet jij weleens vlozaad of psyllium-zemelen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

2 Reacties

  1. Enorm goed als kuur voor het reinigen van de darmen, drie tot 4 weken in combinatie met zeoliet, heeft me van m’n darmproblemen (opgeblazen buik, buikpijn) afgeholpen. Ik doe dat minstens een keer per jaar.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.