Naast de eerdere tips over cardiotraining en krachttraining, wil ik je hierbij wat tips geven over hoe je verveling kunt tegengaan tijdens het fitnessen, en gezonde en leuke regelmaat kunt aanleren…

1. Niet vergeten plezier te hebben!

Als jouw fitnessroutine begint te vervelen, en je hometrainer al sinds 1980 tegenover de wasmachine staat, dan maak je het fitnessen nou niet bepaald leuk voor jezelf. Breng hier verandering in door in een prettige omgeving te trainen en eventueel wat afleiding te zoeken tijdens je fitnesswork-out. En waarom noemen we het eigenlijk een work-out? We zouden het play-out moeten noemen!

Zet een muziekje op tijdens je fitnesswork-out… Zet de televisie aan terwijl je op je crosstrainer tekeergaat en kijk je favoriete (bij voorkeur spannende) serie! Koop een Apple iTV en doe mee met fitnessfilmpjes of live fitnesskanalen via YouTube! Kortom: grijp alles aan om saaiheid en verveling tijdens je fitnessroutine te voorkomen. Techniek kan je daar absoluut bij helpen.

Train ook eens met familie of vrienden om verveling en saaiheid tijdens je fitnessroutine te voorkomen. Net zoals je met mensen naar de film of uit eten gaat… Om echt lol te beleven aan fitness, moeten we een work-out in een ander kader gaan zien…

2. Geen ouderwetse oefeningen..

Doe je nog altijd de fitnessoefeningen die je geleerd hebt tijdens gymles op de basisschool? Dan is het niet gek dat in een mum van tijd verveling om de hoek komt kijken… Sommige van die ‘gouwe ouwe’ zijn pure tijdverkwisting, en andere kunnen zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Neem zo spoedig mogelijk een paar oefenlessen of een privétrainer om je routine op te frissen! Je merkt direct dat trainen een stuk leuker is als je weet waar je mee bezig bent en de juiste fitnessoefeningen doet! Hoe leuker jouw fitnessroutine, des te minder snel fitness gaat vervelen!

Hoe effectiever jouw fitnessroutine is, des te sneller je fitnessresultaten zul zien en des te leuker fitnessen wordt! Niets verveelt zo snel als jezelf dag in dag uit in het zweet werken, zonder resultaten te zien…

3. Centrifuge-effect = verveling

Wat is er mis met dag in dag uit dezelfde oefeningen doen?! Nou, je traint daarmee keer op keer dezelfde spieren, met dezelfde snelheid… Dit is niet alleen saai en vervelend, de spieren die je traint, wennen ook nog eens aan een routinematige en repetitieve fitnessroutine, waardoor ze zeer efficiënt worden in de bewegingen die ze uitvoeren. En wanneer je eenmaal in vorm bent, kost het ze geen moeite meer om die repetities te doen. De getrainde spieren verbruiken al met al steeds minder energie tijdens dezelfde oefening en je verbrandt daardoor dus minder calorieën.

Probeer daarom verschillende oefeningstypes die je leuk vindt (en waarmee je alle verschillende spiergroepen traint) te combineren. Zodoende verbruik je optimaal calorieën en train je je hele lichaam. Probeer –enigszins afhankelijk van je fitnessniveau– pilates, yoga, HIIT, CrossFit, krachttraining, kettlebell work-outs, aerobics, YouTube-gymnastiek, atletiek, cardio-oefeningen, stabiliteitsbal, circuittrainingen Core-Work-Outs en Insanity uit! Wat je vooral NIET moet doen als je saaiheid en verveling tijdens fitness wilt voorkomen is als een hamster in een centrifuge of draaicarrousel dezelfde fitnessoefening blijven herhalen.

4. Nooit supersnel resultaat verwachten!

Veel mensen verwachten na een kleine oefensessie direct onwaarschijnlijke resultaten. Dit is een ietwat positieve kijk op de uitwerking van lichamelijke oefening. De huidige aanbeveling is namelijk om wekelijks drieënhalf tot vier uur aan lichaamsbeweging te doen, alleen al om niet aan te komen… Als je gewicht wilt verliezen en je loopt drie keer per week 30 minuten, zonder je dieet aan te passen, dan duurt het dus ongeveer een maand om een pond kwijt te raken… Heb dus geduld en leg de nodige gewenning, motivatie en volharding aan de dag! Het is niet gek dat een fitnesswork-out saai en vervelend wordt als je (100% ten onrechte) verwacht dat je binnen een week je droomlichaam kunt bereiken.

Ben je er daarom van bewust dat je voor langere tijd intensief moet sporten voor zichtbaar afslankresultaat. Wil je sneller afvallen, sport dan meer… Realistisch zijn is DE belangrijkste tip op saaiheid, verveling en negativiteit tijdens het sporten uit te bannen!

5. Zondagssporters…

Als je alleen ’s weekends, en dus hoogstens twee maal per week, een halfuurtje sport, kom je nooit waar je wilt zijn. Daarnaast zul je je elke maandag opnieuw ellendig voelen. Zonder regelmaat vrij langdurig en intensief te sporten, zul je simpelweg nooit je ideaalgewicht of droomlichaam bereiken. Als je je lichaam niet met regelmaat laat wennen aan repetitieve bewegingen, vergroot je bovendien ook nog eens de kans op kwetsuren, blessures en burn-outs. Je mist simpelweg de sleutel tot succes: sporten met regelmaat!

Regelmatig sporten kan logischerwijs ook verveling in de hand werken, maar zolang je voldoende variatie in je fitnessroutines aanbrengt zul je saaiheid tot een absoluut minimum kunnen beperken.

6. Te veel ineens willen doen

Of het nu thuis is op een hometrainer of buitenshuis in een fitnesscentrum, mensen neigen ernaar te veel te snel te doen… Ze lopen daarmee het risico op orthopedisch letsel. Wat je het beste kunt doen als je begint met sporten, is een gekwalificeerd personal trainer of fitnesscoach in de arm nemen. Hij/zij kan je screenen, je de juiste technieken aanleren en een geschikt trainingsprogramma voor je samenstellen… Dit voorkomt niet alleen verveling en saaiheid tijdens je fitnessavonturen, maar geeft je ook een gevoel van houvast, zekerheid, veiligheid en bestendigheid. Hoe beter beslagen je ten ijs komt, des te minder snel je je tijdens fitness zult vervelen.

Heb jij aanvullende tips om saaiheid en verveling tijdens fitness te voorkomen? Laat in een berichtje hieronder weten hoe jij ervoor zorgt dat je gemotiveerd en gedreven blijft tijdens je work-outs en niet halverwege je fitnessroutine inkakt!

4 Reacties

 1. Jammer dat uiterlijk en het plezier in sporten hier door elkaar wordt gehaald. Sporten doe ik omdat beweging me goed doet. Als ik er al goed uit zie zou ik volgens dit stuk niet hoeven te sporten. Daarnaast lijkt me de samenhang tussen afvallen, er goed uitzien en sporten simplistisch. 1. Of je gelukkig met jezelf bent of dat anderen blij van je worden hoeft niet met je uiterlijk te maken te hebben. 2. Schoonheid en slank zijn is een cultureel fenomeen en bijzonder persoonlijk. Laat je zodoende niets aanpraten. 3. Beweging helpt je lichaam gezond te houden. Met beweging wordt bedoelt minstens 30 minuten een hoger dan gemiddelde hartslag door beweging. Dat hoeft niet door te sporten, maar kan ook door met kinderen te spelen, het huis schoon te maken, te tuinieren. Ik zie zoveel mensen naar de sportschool gaan die amper iets doen. Ikzelf beweeg veel en toch heb ik juist dan een toenamen van gewicht omdat ik meer eet en drink om te compenseren. Is de doelstelling veel afvallen, praat dan eerst met een diëtist of met je huisarts. Immers als er al sprake is van overgewicht/ondergewicht kan dat een andere oorzaak hebben dan te veel/weinig calorie inname.

 2. ik en me moeder sporten nu ongeveer iets meer dan 1 jaar en er is nog niks vanaf we sporten met een hartmeter die is ingesteld door de sportinstructeur ook wordt het programma om de paar weken veranderd bijvoorbeeld meer herhalingen of andere apparaten. ik ben in het hele jaar maar 6 kilo kwijt en maar 5 cm bij heupen, taille, borst dus dat is niet veel voor 1 jaar lang doorzetten. bij me moeder is nog erger zij was iets afgevallen maar dat zit er sinds een paar maanden gewoon weer aan terwijl we juist goed op ons eten letten proberen niet te vaak te zondigen en ook niet elk weekend. als je kijkt naar al het advies wat we in het jaar al hebben gehad zou je denken dat ik zeker wel rond de 15 a 20 kilo zou moeten zitten of op ze minst 3 maten minder maar blijkbaar gaat het nog langzamer dan langzaam en zelfs de sportinstructeur snapt het niet. me moeder heeft ook bij de dokter al verschillende onderzoeken gehad bloed hard enz maar ook daar is niks verkeerds te vinden. ik vind het zo raar je gooit alles om je eet gezonder snoept niet meer dan 1x per maand en nog met 3 a soms wel 5x sporten per week val je niet af? heb jij dit wel eens eerder gehoord? ik zou graag jou mening willen weten over waar het nog meer aan zou kunnen liggen. me moeder is 54 jaar sport 4x per week minimaal 1,5 uur, ze eet s ochtends 1 kop yoghurt met denk ik fruit, s middags 2 bruine boterhammen met dieetboter en 30+ kaas, s avonds gewoon zoals iedereen aardappelen vlees en groente en soms slaat zij het vlees zelfs over tussendoor drinkt ze meestal water en eet ze ontbijtkoek en fruit. voor mij geld: s ochtends yoghurt van Optimel of 1 snee bruin brood met beleg meestal 20+ kaas of cervelaatworst, rond 10 uur 1 appel, s middags 3 a 4 snee bruinbrood met verschillende belegsoorten, rond 14:30 weer een stuk fruit ook meestal een appel, s avonds verschild heel vaak meestal aardappelen met groente en niet meer dan 70 gram vlees (meestal biefstuk, kip, tartaar), ik heb zwaar werk loop minimaal 7 uur van de 8 uur werken veel tillen, daar naast heb ik een trainingsprogramma van 1,5 uur dit doe ik minimaal 2 a 3x per week, hoe komt het dat me moeder en ik nog niet afvallen zie jij hier iets wat we fout doen? groetjes, Janny

  • Het is een late reactie maar misschien heb jij of iemand anders er nog wat aan… meet je metabolisme! Ik was zelf al jaren bezig geweest om te proberen af te vallen, dat ik klaarblijkelijk te weinig at waardoor ik geen voedingsmiddelen had voor spieropbouw en zelfs trainen zorgde voor spierafbraak. In mijn geval moest ik meer gaan eten om meer energie te krijgen en uiteindelijk ook meer opbouw van spieren en ook vooral goed herstel te krijgen. Ps een dokter kijkt niet naar de metabolisme, sommige dietisten wel of je kan zelf een body analyse weegschaal kopen zoals die van Tanita. Sinds ik meer ben gaan eten ben ik met trainen een heel stuk sterker geworden, mijn benen zijn onwijs gespierd, ben nog niet afgevallen maar als ik kijk hoe veel mijn lichaam veranderd in de afgelopen maand dan gaat dat afvallen echt wel komen straks. Ik ben nu vooral bezig om sterker te worden (rustig aan want had veel blessures en overbelasting is gewrichten) en begin nu rustig aan de intensiteit te verhogen.

   Een tweede tip:
   Zorg voor oprechte motivatie, verlaag stress, wees positief en heb vertrouwen in jezelf en het proces. Je de hele tijd afvragen waarom het niet lukt, is stress… stress legt heel veel processen plat waardoor het ook niet gaat lukken. Dat is een vicieus cirkeltje waar je niet in wil komen en anders zo snel mogelijk uit moet komen. Negatief zijn of jezelf dwingen positief te zijn zorgt ook voor stress. Veel mensen zijn niet oprecht gemotiveerd, ze sporten omdat ze willen afvallen, of omdat ze anders aankomen, vinden dat dit hoort omdat iedereen dit doet… er is maar een juiste motivatie en dat is omdat je het sporten/bewegen zelf lekker/leuk vind en niet het resultaat waar je naartoe wilt.
   Zoek daarom ook echt iets wat bij je past, probeer van alles uit en stap ook buiten je comfortzone.
   En wat je ook doet/ hoeveel je het ook doet of hoe intens je het ook maakt, wees trost dat je het gewoon doet!! Wees dankbaar voor het feit dat je tijd vrij maakt en dat je inziet dat aan jezelf belangrijker is dan nog een aflevering van je favo serie te kijken.

   Dus ga lekker doen wat je leuk vind, of het nu wandelen, squashen, zwemmen of gewichten er van langs geven is, geniet, wees dankbaar en voel je trots terwijl je bezig bent. De rest komt als het komt.
   Laat het gaan en laat het los!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.