Ik had de TelSell tv commercials van Zumba al wel gezien, maar nu mijn sportschool ook is begonnen met het geven van Zumbagroepslessen besefte ik pas wat voor rage het is geworden. Bij mijn sportschool zitten de eerste lessen al propvol en na snel rondbellen bleek dit bij alle sportscholen in de buurt het geval te zijn. Reden voor mij om eens een artikel te wijden aan het Zuid-Amerikaans dans-fitness-fenomeen Zumbafitness…
Wat is Zumba?
Zumba is eind jaren 90 bedacht door Alberto ‘Beto’ Perez, een danser en choreograaf uit Miami. Zumbafitness is bewegen op muziek à la aerobics, maar met vooral veel Zuid-Amerikaanse dansinvloeden die geleend zijn van salsa en merengue. Zo rond 2005 begon Zumbatraining een echte rage te worden in de Verenigde Staten, en rond 2008 is het ook overgewaaid naar Europa.
Waarom is Zumbatraining een rage?
Laten we eerlijk zijn, voor de meeste mensen is bewegen in de sportschool saai. Je doet vaak hetzelfde en de lol is er al snel vanaf. Met Zumba heb je hier minder snel last van want het lijkt meer op dansen dan op fitness. Daarnaast denk ik dat veel mensen, (en vooral vrouwen), graag op salsales zouden willen, maar de eerste stap toch niet durven te zetten door bijvoorbeeld onzekerheid over hun eigen lichaam en het moeten zoeken naar een danspartner.
Wat mij dan ook opvalt aan Zumba is dat het erg lijkt op dansen als salsa en merengue, maar dan zonder het erotische component: je beweegt en danst zonder partner. Door het ontbreken van het erotische component is de drempel om te beginnen met Zumbatraining veel lager dan met salsadansen.
De Zumbawork-out is daarom erg slim in de markt gezet door het te promoten als fitness waarmee je kunt afvallen, terwijl het toch de aantrekkingskracht van Zuid-Amerikaans dansen behoudt. Voor degenen die het gemak en de veiligheid van hun eigen huis willen houden zijn er zelfs de Zumba-DVD’s. En voor iedereen die nog net niet op salsales wil of durft zijn de Zumbagroepslessen ideaal. Daarmee spreek je natuurlijk een gigantisch grote groep aan, en daarom denk ik dat Zumbatraining ook zo’n rage is.
Zumbafitness: val je er echt mee af?
Op de site van TelSell staat dat Zumbafitness ervoor zorgt dat je tot wel 1000 kilocalorieën per uur verbrandt (wat overigens niet op de officiële Zumbasite wordt genoemd). Vergeet die 1000 kilocalorieën per uur, want dat haal je nooit! Rond de 500 kilocalorieën per uur is realistisch als maximum.
Maar bewegen is bewegen, en zeker als je normaal gesproken vrijwel niet beweegt. Zo simpel is het natuurlijk wel. Als het bewegen ook nog wordt gebracht als leuke dans, waardoor het minder geforceerd aanvoelt dan andere fitness en aerobics groepslessen, dan is de kans dat je het voor een langere tijd doet veel groter.
Afvallen met Zumba kan daarom zeker werken, maar verwacht absoluut geen wonderen als je het maar eens per week doet. Sterker nog: ik denk dat je er dan niets van zult merken op de weegschaal. Maar als je het leuk vindt, is het in ieder geval een leuke manier om in beweging te komen en aan je conditie te werken. Daar draait Zumbatraining toch vooral om?!
Meer over Zumbatraining
Zumbafitness is hot en wordt met de dag hotter. Hoewel ik me persoonlijk nog steeds niet aan de Zumbahype heb overgegeven, hoor ik wel steeds vaker in mijn omgeving hoe leuk Zumba is. Daarnaast zou Zumbatraining een zeer effectieve work-out zijn voor het uithoudingsvermogen en de spieren. Tijd dus voor een klein beetje verdieping in de rage die Zumba heet…
Zumbatraining is de aerobics-variant van Latijns Amerika en het is momenteel ‘s werelds snelst groeiende fitnessprogramma. Bij Zumba dans je actief op latin-beats, afkomstig van o.a. rumba, salsa, merengue en reggaeton. Zumbatraining is laagdrempelig, relatief gemakkelijk (ook voor mensen die niet of nauwelijks kunnen dansen) en bovendien extreem opzwepend, actief en leuk!
Zumbatraining: Fitness of the Caribbean
Hoewel de discussie over de calorieën die je met Zumba verbrandt nog steeds hevig gaande is, valt het buiten kijf dat je beter kunt gaan Zumba’en dan –al dan niet met een zak chips in de hand– achter je computer te gaan zitten discussiëren over het aantal calorieën dat je dankzij een uurtje Zumba zou kunnen verbranden. Het gaat bij Zumbatraining immers niet alleen over effectief en efficiënt calorieën verbranden, maar vooral ook lol beleven tijdens je broodnodige lichaamsbeweging. Zumba-promotiefilmpje:
Zumbafitness: snel bewegen + lol hebben
Zumba betekent vrij vertaald ‘snel bewegen & lol hebben’. Het is een combinatie van fitness- en dansbewegingen op latin-muziek. Zumbatraining werd bedacht door Alberto ‘Beto’ Perez, een choreograaf en danser met Colombiaanse ‘roots’, die woonachtig is in Miami. Juist de simpliciteit van de danspassen zorgt ervoor dat je kunt blijven bewegen tijdens een Zumba–workout. Ook zorgt de eenvoudige choreografie ervoor dat Zumbalessen door een zeer breed publiek kunnen worden beoefend. Filmpje van Zumbafitness:
Zumba Weekend op Curaçao!
Op Curaçao is de Zumbarage nog ernstiger dan hier in Nederland. Het eerste weekend van oktober is er zelfs omgedoopt tot nationaal ZumbaWeekend. Het hele weekend worden er workshops, cursussen en masterclasses Zumba gegeven door Zumba-instructeurs van over de hele wereld.
Tijdens Zumba Weekend op Curaçao worden in groepen van ten minste 200 deelnemers allerlei Zumba-programma’s doorlopen, terwijl op de achtergrond doorgewinterde dj’s hun Zumba-beats laten horen. Voor de echte Zumba-pro’s & diehards wordt er aan het strand van Curaçao een Zumbathon gehouden! Zumbathon is overigens geen nieuwe muziekstijl, maar betreft een heuse Zumbamarathon.
Diehards die ook nog eens getalenteerd blijken te zijn, kunnen zich op het eiland Curaçao zelfs laten opleiden tot Zumba-instructeur.
Zumba uitproberen of niet?
Ik ga Zumba zeker eens uitproberen! Wellicht dat ik er niet voor naar Curaçao ga, maar eerst eens een DVD’tje bekijk c.q. beluister c.q. ‘bedans’. Ik ben namelijk vrij roestig in de heupen, dus voordat ik mezelf tegenover een groep van 200 mensen voor paal zet, probeer ik Zumbatraining eerst eens in de relatieve veiligheid van mijn eigen huis.
Heb jij al Zumba-DVD’s in huis liggen of doe je mee aan groepslessen? Zo ja, wat vind jij ervan? Zo nee, zou Zumba iets voor jou kunnen zijn? Ben je eventueel van plan om eens een ZumbaWeekend op Curaçao bij te wonen? Laat dan hieronder een berichtje achter en vergeet tegen die tijd vooral niet te laten weten hoe het was!