Zumba dans fitness afvallen

Zumba: Zuid-Amerikaans dansen zonder erotiek

Ik had de TelSell tv commercials van Zumba al wel gezien, maar nu mijn sportschool ook is begonnen met het geven van Zumbagroepslessen besefte ik pas wat voor rage het is geworden. Bij mijn sportschool zitten de eerste lessen al propvol en na snel rondbellen bleek dit bij alle sportscholen in de buurt het geval te zijn. Reden voor mij om eens een artikel te wijden aan het Zuid-Amerikaans dans-fitness-fenomeen Zumbafitness…

Wat is Zumba?

Zumba is eind jaren 90 bedacht door Alberto ‘Beto’ Perez, een danser en choreograaf uit Miami. Zumbafitness is bewegen op muziek à la aerobics, maar met vooral veel Zuid-Amerikaanse dansinvloeden die geleend zijn van salsa en merengue. Zo rond 2005 begon Zumbatraining een echte rage te worden in de Verenigde Staten, en rond 2008 is het ook overgewaaid naar Europa.

Waarom is Zumbatraining een rage?

Laten we eerlijk zijn, voor de meeste mensen is bewegen in de sportschool saai. Je doet vaak hetzelfde en de lol is er al snel vanaf. Met Zumba heb je hier minder snel last van want het lijkt meer op dansen dan op fitness. Daarnaast denk ik dat veel mensen, (en vooral vrouwen), graag op salsales zouden willen, maar de eerste stap toch niet durven te zetten door bijvoorbeeld onzekerheid over hun eigen lichaam en het moeten zoeken naar een danspartner.

Wat mij dan ook opvalt aan Zumba is dat het erg lijkt op dansen als salsa en merengue, maar dan zonder het erotische component: je beweegt en danst zonder partner. Door het ontbreken van het erotische component is de drempel om te beginnen met Zumbatraining veel lager dan met salsadansen.

De Zumbawork-out is daarom erg slim in de markt gezet door het te promoten als fitness waarmee je kunt afvallen, terwijl het toch de aantrekkingskracht van Zuid-Amerikaans dansen behoudt. Voor degenen die het gemak en de veiligheid van hun eigen huis willen houden zijn er zelfs de Zumba-DVD’s. En voor iedereen die nog net niet op salsales wil of durft zijn de Zumbagroepslessen ideaal. Daarmee spreek je natuurlijk een gigantisch grote groep aan, en daarom denk ik dat Zumbatraining ook zo’n rage is.

Zumbafitness: val je er echt mee af?

Op de site van TelSell staat dat Zumbafitness ervoor zorgt dat je tot wel 1000 kilocalorieën per uur verbrandt (wat overigens niet op de officiële Zumbasite wordt genoemd). Vergeet die 1000 kilocalorieën per uur, want dat haal je nooit! Rond de 500 kilocalorieën per uur is realistisch als maximum.

Maar bewegen is bewegen, en zeker als je normaal gesproken vrijwel niet beweegt. Zo simpel is het natuurlijk wel. Als het bewegen ook nog wordt gebracht als leuke dans, waardoor het minder geforceerd aanvoelt dan andere fitness en aerobics groepslessen, dan is de kans dat je het voor een langere tijd doet veel groter.

Afvallen met Zumba kan daarom zeker werken, maar verwacht absoluut geen wonderen als je het maar eens per week doet. Sterker nog: ik denk dat je er dan niets van zult merken op de weegschaal. Maar als je het leuk vindt, is het in ieder geval een leuke manier om in beweging te komen en aan je conditie te werken. Daar draait Zumbatraining toch vooral om?!

Meer over Zumbatraining

Zumbafitness is hot en wordt met de dag hotter. Hoewel ik me persoonlijk nog steeds niet aan de Zumbahype heb overgegeven, hoor ik wel steeds vaker in mijn omgeving hoe leuk Zumba is. Daarnaast zou Zumbatraining een zeer effectieve work-out zijn voor het uithoudingsvermogen en de spieren. Tijd dus voor een klein beetje verdieping in de rage die Zumba heet…

Zumbatraining is de aerobics-variant van Latijns Amerika en het is momenteel ‘s werelds snelst groeiende fitnessprogramma. Bij Zumba dans je actief op latin-beats, afkomstig van o.a. rumba, salsa, merengue en reggaeton. Zumbatraining is laagdrempelig, relatief gemakkelijk (ook voor mensen die niet of nauwelijks kunnen dansen) en bovendien extreem opzwepend, actief en leuk!

Zumbatraining: Fitness of the Caribbean

Hoewel de discussie over de calorieën die je met Zumba verbrandt nog steeds hevig gaande is, valt het buiten kijf dat je beter kunt gaan Zumba’en dan –al dan niet met een zak chips in de hand– achter je computer te gaan zitten discussiëren over het aantal calorieën dat je dankzij een uurtje Zumba zou kunnen verbranden. Het gaat bij Zumbatraining immers niet alleen over effectief en efficiënt calorieën verbranden, maar vooral ook lol beleven tijdens je broodnodige lichaamsbeweging. Zumba-promotiefilmpje:

Zumbafitness: snel bewegen + lol hebben

Zumba betekent vrij vertaald ‘snel bewegen & lol hebben’. Het is een combinatie van fitness- en dansbewegingen op latin-muziek. Zumbatraining werd bedacht door Alberto ‘Beto’ Perez, een choreograaf en danser met Colombiaanse ‘roots’, die woonachtig is in Miami. Juist de simpliciteit van de danspassen zorgt ervoor dat je kunt blijven bewegen tijdens een Zumba–workout. Ook zorgt de eenvoudige choreografie ervoor dat Zumbalessen door een zeer breed publiek kunnen worden beoefend. Filmpje van Zumbafitness:

Zumba Weekend op Curaçao!

Op Curaçao is de Zumbarage nog ernstiger dan hier in Nederland. Het eerste weekend van oktober is er zelfs omgedoopt tot nationaal ZumbaWeekend. Het hele weekend worden er workshops, cursussen en masterclasses Zumba gegeven door Zumba-instructeurs van over de hele wereld.

Tijdens Zumba Weekend op Curaçao worden in groepen van ten minste 200 deelnemers allerlei Zumba-programma’s doorlopen, terwijl op de achtergrond doorgewinterde dj’s hun Zumba-beats laten horen. Voor de echte Zumba-pro’s & diehards wordt er aan het strand van Curaçao een Zumbathon gehouden! Zumbathon is overigens geen nieuwe muziekstijl, maar betreft een heuse Zumbamarathon.

Diehards die ook nog eens getalenteerd blijken te zijn, kunnen zich op het eiland Curaçao zelfs laten opleiden tot Zumba-instructeur.

Zumba uitproberen of niet?

Ik ga Zumba zeker eens uitproberen! Wellicht dat ik er niet voor naar Curaçao ga, maar eerst eens een DVD’tje bekijk c.q. beluister c.q. ‘bedans’. Ik ben namelijk vrij roestig in de heupen, dus voordat ik mezelf tegenover een groep van 200 mensen voor paal zet, probeer ik Zumbatraining eerst eens in de relatieve veiligheid van mijn eigen huis.

Heb jij al Zumba-DVD’s in huis liggen of doe je mee aan groepslessen? Zo ja, wat vind jij ervan? Zo nee, zou Zumba iets voor jou kunnen zijn? Ben je eventueel van plan om eens een ZumbaWeekend op Curaçao bij te wonen? Laat dan hieronder een berichtje achter en vergeet tegen die tijd vooral niet te laten weten hoe het was!

34 reacties op “Zumba: Zuid-Amerikaans dansen zonder erotiek

 1. Jennifer Damen ·

  Ik zie Zumba nog steeds veel opduiken op posters, op tv en op internet. Maar ik hoor er niks over van mensen om me heen. Is Zumba inmiddels uit of zijn er nog altijd veel mensen die Zumba doen in Nederland? En wat is volgens jullie een leuke plek in de buurt van R’dam om Zumba te doen? Ik ben erg benieuwd!!! Gr. Jennifer

  Reageer
  • Wendy ·

   Love Zumba. En mij helpt t bij t afvallen vooral de 20 Minute Express :) Zweet druipt waar t gaan kan, maar lekker dat je je voelt!

  • Wendy ·

   I love Zumba. En mij helpt Zumba echt wel bij afvallen, vooral de 20 Minutes Express Workout! Zweet druipt overal waar het gaan kan, maar lekker dat je je daarna voelt! En inderdaad, ik met mijn gewicht van 105 kilo zal meer calorieën verbranden met Zumba dan iemand van 50 kilo.

 2. Denise ·

  Ik ben echt helemaal gek op Zumba. Het is echt zo veel minder saai dan fitnessen op een crosstrainer of loopband! En mijn hartslag is na een uur Zumba minstens zo hoog als na een uur op de crosstrainer.

  Reageer
 3. miranda ·

  Hey allemaal. Ik doe nu al 4 weken non stop aan zumba elke dag. Ik zweet me rot ben heel erg moe maar ik merk niks aan mn lichaam. Ik doe heel erg goed mee en gwn echt fanatiek. Ik weeg 108 kg en wil echt graag afvallen. Enige wat ik bij sport leuk vind is zumba de rest vind ik niks fitness hou ik nooit vol is mij te saai! Verder heb ik ook een tijdje 4 weken gerend maar integendeel dat heeft ook niet gewerkt. Ik wil echt afvallen maar het gaat gewoon niet! HELP

  Reageer
  • Axa ·

   @ Miranda: Dan moet je je eetpatroon veranderen en erbij blijven sporten in 2009 woog ik 124 kg! Op dit moment weeg ik een hele mooie 83 kg, gewoon eten veranderen en sporten en dan kom je er wel, het kost gewoon tijd en moeite maar steek je dat erin dan heb je ook wat. Vanaf donderdag ga ik ook Zumba proberen op me Wii dus ben benieuwd!

 4. Elsa ·

  Om af te vallen kun je het best aan de gewichten gaan hangen. Gewichten??!! ja gewichten. Nee, je wordt er niet taai en mannelijk van, want daar hebben wij vrouwen niet genoeg testosteron voor en zolang je maar van de proteine shakes afblijft, dat is de enige reden dat sommige gasten zo groot zijn. Je krijgt er meer vorm van en spieren die verbranden vet.

  Reageer
 5. Audrey ·

  Ik doe sinds december 2011 aan Zumba. Omdat we momenteel ook de badkamer aan het verbouwen zijn, ga ik 7 keer per week naar de sportschool (omdat ik daar kan douchen). Ik doe 3 x per week 1 uur zumba, 1 keer 1 uur bodycombat, 1 x 1 1/2 uur volleybal, en sinds 3 weken 1 x per week spinning. Op zondag doe ik cardio (lopen (niet hard)/fietsen). Ik merk dat ik niets afval, integendeel, mijn kuit omvang is met 3 centimeter toegenomen. Daar ben ik niet blij mee, want ik wil juist afvallen. Ik weet hoe ik moet eten, maar ik heb ook een schildklier probleem, waardoor het afvallen wat moeizamer gaat. Kent iemand het probleem? Ik blijf wel doorgaan, want ik vind het verder wel verslavend……

  Reageer
 6. Ati ·

  Ik ben nu een half jaar aan het zumba-en. 3 x in de week. Ik vind het fantastisch en ja…ik ben ervan afgevallen. Zeker drie kilo. Je moet wel fanatiek meedoen en de bewegingen ‘groot’ maken zoals onze instructeur zegt. Ik kan het iedereen aanraden: je krijgt er een strakker lijf van en het is gewoon erg leuk om te doen.

  Reageer
 7. Debby ·

  Ik doe ook al geruime tijd Zumba en ik eet gezonder. In het begin viel ik veel af, zo’n 15 kilo maar als je een dieet volgt zit dit er zo weer aan. Zorg dat je 2x in de week Zumba doet en eet hierbij wel voldoende. Je verbrand veel en dat merkte ik doordat ik echt af en toe erg moe en misselijk was. Denk dus goed om jezelf! Zumba is geweldig en wat je vooral merkt is dat je lichaam verandert! Je krijgt je mooie vrouwelijke lijnen terug! Het is echt een feestje!
  Doen dus!

  Reageer
 8. tomani ·

  ik heb nu zumba sinds 4 maanden in huis en doe het 3 a 4 x per week. het is zo super leuk! en inderdaad erg verslavend. maar het is inderdaad gewoon leuk om te doen. Ik ben wel al 10 kilo kwijt. en zit heerlijk op mijn streefgewicht. nu doen we het een beetje rustiger aan want anders gaat het wel heel hard, maar inderdaad je valt er wel af.! Niet door het af en toe eens een keert je te doen, maar wel regelmatig en blijven volhouden, ik zou zeggen een goede aanrader voor iedereen die van dans en muziek houd! Succes! Gr. Tomani

  Reageer
 9. Meike ·

  Ik ben net 37, ben een jaar geleden met Zumba begonnen en het is echt verslavend. Ik begon met 2 keer per week maar 4 of 5 keer is nu al geen uitzondering meer. Met die 2 keer ben ik in een paar maanden (schrik niet) 16 kilo afgevallen. Nu gaat het een stuk langzamer, denk omdat je ook spieren opbouwt en die wegen ook natuurlijk. Maar afvallen is natuurlijk niet alles, we willen er mooi en gezond uitzien. Maar ik sluit me helemaal aan bij een hoop andere reacties: het is gewoon leuk om te doen. Lekker vrolijke muziek, lekker bewegen en dansen, ik word er helemaal vrolijk van elke keer. Moet wel zeggen dat er verschrikkelijk veel verschil zit tussen instructeurs hoor, ben een paar keer (als ervaringsdeskundige ;-)) mee geweest met vriendinnen naar hun sport of dansschool om te kijken hoe het daar was en het was nooit zo leuk als bij mijn instructeur, maar goed, smaken verschillen natuurlijk. Ik ga lekker door!

  Reageer
 10. Jo ·

  Ik ben sinds 3 weken bezig maar dan wel thuis voor de buis. Uiteraard zijn gordijnen dicht wil de buurtjes niet verblijden met mijn geklungel. Mijn dochter van 2,5 jr vind het ook geweldig en ‘danst’ aardig mee. De 20 minute express workout is slopend en ik betrap mezelf er vaak op dat ik wil opgeven door op de bank neer te ploffen. Dochterlief roept me dan weer tot de orde, mag namelijk niet zitten van haar! Dus zij is mijn stok achter de deur om door te gaan. Elke dag 20 minuten is echt super, de adrelinepompt heerlijk door je lijf en je kan er weer tegenaan. Mijn zwangerschapsbuikje moet weg maar ik ben al aardig onderweg naar maatje minder!! Zumba helpt als je het regelmatig (met plezier) doet!

  Reageer
 11. sonja ·

  heb het net voor eerst gedaan uur lang :P vodndt best lang na 50 min vindt ik het niet meer zoveel aan omdat ja de dansje lukte niet echt die man deedt het zo snelll maar om aftevallen denk ik dat ik het wel effe ga doen nog effe over nadenken

  Reageer
 12. Petra13 ·

  Ik ben 28 jaar en woog in oktober 2009 ongeveer 95 kilo. Mijn coach zei iedere keer dat ik cardio moest gaan doen, maar voor mij is het heel moeilijk om naar de sportschool te gaan en ik kan absoluut hardlopen niet volhouden (diverse pogingen gewaagd).
  Ik heb sinds 2 weken Zumba thuis en ben met het “In tien dagen een broekmaat verliezen” programma begonnen. Nu moet je wel denken aan Amerikaanse broekmaten natuurlijk! Ik merk dat ik me ontzettend fit voel en zekerder over mezelf. Op de weegschaal ben ik twee kilo kwijt (ik weeg inmiddels 88 kilo), maar ik heb wel spiermassa gekweekt en centimeters verloren! Zumba werkt echt heel goed en het is leuk om te doen!

  Reageer
 13. Sandra ·

  Ik ben in september 2009 begonnen met zumba, 2x in de week heerlijk dansen. Inmiddels ben ik bijna 7 kilo afgevallen, het verbranden hangt af van de intensiteit waar je mee traint. Door een beetje huppelen val je niet af, maar als je bloedfanatiek meedoet gaat het erg goed.

  Reageer
 14. Roelien ·

  ik ben 19 jaar en Ik doe nu een paar weken aan zumba (2x in de week) en ik vind het egt super leuk sinds dat ik op zumba zit ben ik ookal 2,5 kg afgevallen ik heb niks in me eetpatroon veranderd. Zelf heb ik 8 jaar op streetdance gezeten en toen ik daarmee stopte merkte ik dat ik aangekomen was. Dansen vind ik 1 van de beste sporten die er is het is leuk en je krijgt er een strak lijf van en ik vind dat zumba daar nog een schepje boven op doet! ze herinneren je eraan dat je je buik en billen aan moet spannen de les door en zo krijg je nog beter resultaat ik ga er altijd met plezier naar toe!

  Reageer
 15. sisy ·

  Mag ik vragen wie er van jullie zumba doet voor het afvallen? En hoe vaak doe je zumba en hoeveel ben je afgevallen. Ik wil een paar kilo`s weg met zumba. lijkt me heel leuk.maar wil weten of er mensen zijn die veel kilo`s er mee zijn afgevallen.

  Reageer
 16. Sabrina ·

  Je bepaalt zelf de intensiteit van Zumba. De effecten van de lessen zullen dan ook verschillen. Het hangt ook echt af van je instructeur.
  Als het goed gebeurt, ben je vooral je taille en buikspieren aan het trainen. Persoonlijk merk ik daar het meeste verschil en het beste resultaat. Voor de rest van mijn lichaam, zoals armen en bovenbenen, is Zumba niet geheel toereikend.
  Maar Zumba is vooral leuk en drempelverlagend voor mensen die sporten niet leuk vinden.

  Reageer
 17. Lisa ·

  Ik ben 16 en zit ook op zumba. 1x per week een uurtje, ik zit net zoals Sabine in een groep met alle leeftijden. Het is echt superleuk. Je word er vrolijk van. Ook heb ik de DVD’s thuis, dat doe ik ook nog 20 minuutjes per dag. Ik denk eerlijk gezegt wel dat je er van af valt (eigen ervaring) maar dat is voor elk persoon verschillend.

  Reageer
 18. Sabine ·

  Ik ben 15, en ik zit in een groep bij een fitnesscentrum bij ons in de buurt. We hebben een gemixte groep, en dansen dus ook met mensen rond de 30/40 jaar. Dat vind ik eigenlijk wel leuk. Ik ga 1 x in de week, maar als ik me verveel, herhaal ik de pasjes gewoon thuis. Het is echt superleuk om te doen! Het is dans, en tegelijkertijd fitness. Het is echt superleuk!

  Reageer
 19. jersie ·

  Zumba is geen onzin alleen omdat het op TellSell verschijnt. Voordat ik ooit van Zumba heb gehoord danste ik thuis bijna dagelijks 1 tot 2 uur op zuid amerikaanse muziek. En ondanks mijn ongewijzigde eetpatroon bleef ik slank met een strak lijf. Ik stopte ermee en kwam aan (en ik bewoog dagelijks een half uur). Toen ik van zumba hoorde begon ik er weer met dansen (thuis) en ja… Verschil zie je ook meteen. Ik weet niet hoeveel calorieën je verbrandt, interesseert me ook niet… Ik geniet er gewoon van en als bonus val ik ook nog af. Houd je van dansen, dan zal je er ook van genieten. Dus probeer het eerst echt uit en dan mag je pas je je zegje doen.

  Reageer
  • Paul ·

   Er wordt toch ook nergens beweerd dat Zumba onzin zou zijn?

 20. jorien ·

  Ik ben het helemaal eens met karlijn! Ik ben ook net begonnen. Het is gewoon leuk om te doen! Daar gaat het om. Een les elke week volgen geeft mij een stok achter de deur. En het maakt niet uit of het nu Zumba is of steps ofzo! Als je maar plezier hebt. Ik sport 2 á 3 keer in de week. Daarvan nu dus 1 x in de week Zumba. Gewoon voor de fun en het bewegen. Ik geloof ook niet dat je daar daadwerkelijk 1000 cal. mee verbrandt hoor! Dat is gewoon een verkooppraatje! Maar het is gewoon leuk om te doen! Daar gaat het om!

  Reageer
 21. melissa ·

  Hey iedereen, Ik ben deze week begonnen met zumba en ik vind het fantastisch! Ik ben dol op dansen maar bewegen deed ik eigenlijk vrij weinig en nu is dit een goede uitkomst.

  Reageer
 22. zumba ·

  Zumba lijkt me leuk ik ga het zeker eens proberen! :D

  Reageer
 23. Chantal ·

  Ik doe zumba elke dag (20 tot 50 minuten), elke dag sporten heb ik nooit volgehouden omdat het veel te saai was. Nu kijk ik er zelfs naar uit! Je krijgt een soepel lijf. Als je 100 kilo weg dan word je nooit zoals de dames die zumba presenteren maar als je realistisch blijft zie je echt dat je goed afvalt en er gewoon beter uit ziet. En het is superleuke muziek dus waarom niet. Gewoon proberen en dan kan je ook oordelen.

  Reageer
 24. Vincent ·

  Alles wat op TellSell verschijnt is onzin. Geen uitzonderingen. Vind Zumba net zo onzinnig als 9 van de 10 groepslessen die er op fitness gyms worden opgezet.

  Ben wel benieuwd hoe ze die kcal verbranding per uur berekend hebben. Meeste methoden zijn net zo onbetrouwbaar als op een cardio apparaat die zegt dat je 1000kcal per uur verbrand hebt.

  En tja als je strakker lijf krijgt met Zumba…iedereen die veel te verliezen heeft zal met de minste geringste beweging al vet verliezen. Ga gewoon zwemmen, touw springen of naar een sportschool.

  Reageer
 25. Karlijn ·

  Zumba is superheerlijk om te doen, en je krijgt er echt wel een strakker lijf van! En die calorieën? Die moet je niet in je mond stoppen, als je weet dat je ze niet kan verbranden! Die normen verschillen per persoon, dus daar moet je het niet voor doen. Als je zumba doet alleen voor het afvallen, moet je 3x per week gaan, en je eetpatroon wijzigen. Ga gewoon voor een uurtje intensieve FUN!

  Reageer
 26. Karen ·

  Ik heb gisteren nog even met een Zumba instructeur gesproken en hij denkt dat zelfs 500 calorieën per uur nog te hoog gegrepen is. Mogelijk halen alleen mensen met vele tientallen kilo’s te veel dit soort aantallen (meer gewicht = meer inspanning om dezelfde pasjes te doen). Desondanks is Zumba wel leuk! :)

  Reageer
 27. Paul ·

  @ Petra: Dat je door middel van metingen meer dan 900 calorieën verbrandt snap ik niet zo goed. Waar kan ik die metingen laten verrichten. :wink: Naar mijn mening is 900 calorieën erg hoog gegrepen en ik zou daar graag harde bewijzen voor zien. Als het blijkt te kloppen ga ik morgen nog Zumaba’en, ondanks mijn a-ritmische aanleg en gebrek aan affiniteit met Zuid-Amerikaans dansen.

  Reageer
 28. KimLasca ·

  Dikke (over)hype. Over een tijdje is het toch niet meer hip. Net als dat TaeBo-gedoe van Billy Blanks vroeger… Kan je net zo goed tijdens een simpele streetdance-les gek gaan dansen, dat moet net zo vermoeiend zijn. :P

  Reageer
  • Eva ·

   TeaBo is nog steeds een heel populaire les op mijn sportschool, dus zwets niet.

 29. Petra Claessen ·

  Blijkbaar weet bovenstaande niet goed waar ze over praat of ze heeft de verkeerde zumba les gevolgd. Bij onze dansschool doen ze al sinds september 2008 zumba. Honderden mensen zijn kilo’s afgevallen en d.m.v. diverse metingen verbrand je in een les meer dan 900 cal. Gegroet, een echte zumba freak

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.