Als je gezond en gevarieerd wilt eten, dan is het in beginsel verstandig om niet dagelijks zowel bij het ontbijt als bij de lunch brood te eten. Buiten het feit dat het gemiddelde broodbeleg niet als giga gezond bestempeld kan worden, verval je doorgaans ook nog eens in telkens min of meer hetzelfde brood en hetzelfde beleg. Tijd voor wat meer variatie dus! Hierbij 5 concrete ideeën om een broodmaaltijd te vervangen.

1. Brood vervangen door iets soortgelijks

Als je écht behoorlijk gesteld bent op je dagelijkse bammetjes, dan kun je je alternatief voor een broodmaaltijd relatief dicht bij het oorspronkelijke concept houden. Denk aan het vervangen van brood door roggebrood, rijstwafels, (spelt)crackers of volkoren toast. Let wel op: puur omdat je geen brood eet, wilt niet zeggen dat je gezond bezig bent. Kijk dus goed op de ingrediëntenlijst van een product. Als je een brood maaltijd vervangt, probeer dan een product te vinden met weinig snelle koolhydraten, zout en suiker. Probeer juist wel iets te kiezen met voldoende vezels.

Het nadeel van simpelweg brood vervangen door een cracker, is dat je qua broodbeleg vaak toch weer teruggrijpt op de standaard opties. Wil je qua beleg wat gezonde inspiratie opdoen, dan vind je hier 8 gezonde dingen voor op brood (of cracker :) ).

2. Muesli, granola of crunch

Het is natuurlijk nog veel beter om gewoon eens echt helemaal af te wijken van de combinatie boterham & beleg. Probeer eens een maaltijd te vervangen door een schaaltje muesli, granola of crunch. Grijp dan niet direct naar het eerste de beste pak crunch dat je in de supermarkt kunt krijgen, want dan is de kans reëel dat je alsnog een heel stuk beter af was geweest met een extra bruine boterham met pindakaas. Zoek dus een ontbijtgranenproduct met weinig of geen toegevoegde suiker, lekker veel vezels en het liefst iets zonder geharde vetten. Vind je dat lastig? Maak dan eens zelf granola in de oven. Zo gebeurd en echt super lekker!

3. Een eitje

Het is beslist niet nodig om een eitje uitsluitend met brood te combineren. Twee eitjes met daarnaast een paar stukjes komkommer, tomaat en paprika is een prima lunch. Als je buiten de deur eet – bijvoorbeeld doordeweeks op je werk – neem dan twee hardgekookte eitjes mee in een trommel en pel ze op je werk. Een andere optie is om een lekkere omelet te bakken, eventueel met groenten voor wat extra vulling. Zie ook: 5 originele dingen die je kunt doen met eieren

4. Fruitsalade (+ zaden & pitten, nootjes of yoghurt)

Zeker in de zomer is er zo ontzettend veel lekker fruit beschikbaar, dat het zonde is om daar geen gebruik van te maken. Combineer bijvoorbeeld een banaan met perzik, appel en aardbei en je hebt een giga lekkere en gezonde lunch. Heb je aan alleen een fruitsalade niet genoeg? Strooi dan wat zonnebloempitjes over je fruit, eet er een handje nootjes bij of combineer het met een schaaltje yoghurt.

5. Salade

Nee, een salade hoeft beslist niet saai te zijn. Denk eens wat verder dan ijsbergsla met komkommer en tomaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met gegrilde paprika, aubergine en courgette? Of een salade met gerookte zalm en avocado? Probeer een salade wel echt zelf samen te stellen en niet kant en klaar te kopen, ook de dressing! Op die manier weet je precies wat je eet en kun je het veel eenvoudiger gezond houden. Bang dat je aan een salade niet ‘genoeg’ hebt als lunch? Zie dan 7 ingrediënten om een salade vullend te maken!

Conclusie

Een broodmaaltijd vervangen door iets anders is echt heel eenvoudig en eigenlijk gewoon een kwestie van doen. In Nederland zijn we zo gewend om overdag vrijwel uitsluitend brood te eten. Echt heel zonde! Natuurlijk kost het even wat extra moeite om wat ideeën te verzamelen om te ontbijten of lunchen zonder boterhammen, maar als het eenmaal in je dagelijkse routine zit, weet je niet beter.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips gehad. Wat eet jij graag in plaats van brood? Deel je suggesties en ideeën om brood te vervangen hieronder in een reactie.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.