Hoewel pasta nog altijd enorm populair is, zijn er tegenwoordig veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Daarom is er steeds meer vraag naar koolhydraatarme pasta. Hierbij een aantal tips als je een koolhydraatarm dieet volgt, maar toch graag pasta wilt eten…
Pasta = tarwe = koolhydraten
Voor klassieke pasta wordt deeg van glutenrijke tarwebloem gebruikt. De meeste pasta’s worden gemaakt van bloem en/of tarwegriesmeel, verkregen uit durumtarwe. In Italië wordt bloem (fijn) of griesmeel (grof) van durumtarwe ook wel ‘semolina’ genoemd.
Semolina oftewel ‘grano duro’ is een harde tarwesoort, die rijk is aan gluten en een hoogwaardige kwaliteit pasta oplevert. Het gemalen pastameel wordt vervolgens met water vermengd en langdurig gekneed, waardoor pastadeeg ontstaat. Het deeg kan tot allerlei pastavormen worden verwerkt.
Eierpasta is eiwitrijk
In Noord-Italië wordt nog altijd de voorkeur gegeven aan eierpasta. Verse eierpasta wordt daar ook wel ‘pasta fresca all’uovo’ genoemd. Verse eierpasta wordt gemaakt van scharreleieren en ‘doppio zero’ bloem (00-bloem) en is rijk aan eiwitten. Deze meelsoort zorgt voor slap, zacht deeg, waar ook cake van wordt gemaakt. Dit pastadeeg is heel plooibaar en wordt veelal gebruikt voor lasagne, tagliatelle en tortellini (zie ook: AH verse pasta’s).
Eieren bevatten enorm veel eiwitten, dus je zou zeggen dat eierpasta thuishoort in een koolhydraatarm dieet… Helaas niet. Eierpasta bestaat nog altijd voor het grootste deel uit bloem en bevat dus – net als “gewone”, gedroogde tarwepasta – heel veel koolhydraten. Het voordeel van verse (niet-gedroogde) eierpasta is voornamelijk dat ie relatief veel eiwitten bevat en dat je hem slechts enkele minuten hoeft te koken.
Pasta zonder koolhydraten!?
Pasta zonder koolhydraten bestaat helaas niet. Toch zijn er wel speciale pasta’s op de markt die kunnen worden gegeten in een koolhydraatarm dieet…
De meeste pasta’s bestaan voornamelijk uit klassiek pastameel: ‘semola di grano duro’. Dit meel is extreem rijk aan koolhydraten. Er zijn echter ook pasta-producenten die maar een beetje van dit meel in hun pasta gebruiken. De rest wordt vervangen voor “onverteerbare” koolhydraten oftewel vezels.
Dreamfields koolhydraatarme pasta
De bekendste producent van koolhydraatarme pasta is Dreamfields. Dreamfields koolhydraatarme pasta bestaat grotendeels uit de onverteerbare voedingsvezel ‘inuline’. Het merendeel van de koolhydraten in de pasta komt zodoende wel in je darmen terecht, maar kan niet door de darmwand worden opgenomen. De koolhydraten komen dus niet in de vorm van glucose in je bloed terecht. Ze verlaten het lichaam zonder dat ze worden gebruikt. Zodoende kun je een koolhydraatarme leefwijze hanteren en desalniettemin pasta eten.
“Normale” tarwepasta’s bevatten al snel 50 tot 60 gram koolhydraten per portie van 75 gram gedroogde pasta. Droge Dreamfields pasta bevat daarentegen slechts 2,7 gram koolhydraten per 75-grams portie. Dat is dus bijna tien keer zo weinig koolhydraten. Dreamfields is dus een handige & voedzame pastasoort voor mensen die koolhydraatarm willen eten, maar pasta niet kunnen missen.
Tot slot
Gewone tarwepasta is een evenwichtig voedingsmiddel. De complexe koolhydraten in pasta staan hun energie namelijk langzaam aan het lichaam af en vormen zodoende een uitstekende energiebron. Gezondr raadt mensen dan ook geenszins af om “gewone” pasta te eten. Als je koolhydraatrijke pasta per se wilt vermijden vanwege een koolhydraatarm dieet, kies dan voor een “vezel-verrijkte pasta” zoals Dreamfields.
Mijd jij pasta vanwege de koolhydraten of ben jij juist dol op pasta? Laat hieronder weten welke pasta jij het lekkerst vindt!