Hoewel pasta nog altijd enorm populair is, zijn er tegenwoordig veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Daarom is er steeds meer vraag naar koolhydraatarme pasta. Hierbij een aantal tips als je een koolhydraatarm dieet volgt, maar toch graag pasta wilt eten…
Pasta = tarwe = koolhydraten
Voor klassieke pasta wordt deeg van glutenrijke tarwebloem gebruikt. De meeste pasta’s worden gemaakt van bloem en/of tarwegriesmeel, verkregen uit durumtarwe. In Italië wordt bloem (fijn) of griesmeel (grof) van durumtarwe ook wel ‘semolina’ genoemd.
Semolina oftewel ‘grano duro’ is een harde tarwesoort, die rijk is aan gluten en een hoogwaardige kwaliteit pasta oplevert. Het gemalen pastameel wordt vervolgens met water vermengd en langdurig gekneed, waardoor pastadeeg ontstaat. Het deeg kan tot allerlei pastavormen worden verwerkt.
Eierpasta is eiwitrijk
In Noord-Italië wordt nog altijd de voorkeur gegeven aan eierpasta. Verse eierpasta wordt daar ook wel ‘pasta fresca all’uovo’ genoemd. Verse eierpasta wordt gemaakt van scharreleieren en ‘doppio zero’ bloem (00-bloem) en is rijk aan eiwitten. Deze meelsoort zorgt voor slap, zacht deeg, waar ook cake van wordt gemaakt. Dit pastadeeg is heel plooibaar en wordt veelal gebruikt voor lasagne, tagliatelle en tortellini (zie ook: AH verse pasta’s).
Eieren bevatten enorm veel eiwitten, dus je zou zeggen dat eierpasta thuishoort in een koolhydraatarm dieet… Helaas niet. Eierpasta bestaat nog altijd voor het grootste deel uit bloem en bevat dus – net als “gewone”, gedroogde tarwepasta – heel veel koolhydraten. Het voordeel van verse (niet-gedroogde) eierpasta is voornamelijk dat ie relatief veel eiwitten bevat en dat je hem slechts enkele minuten hoeft te koken.
Pasta zonder koolhydraten!?
Pasta zonder koolhydraten bestaat helaas niet. Toch zijn er wel speciale pasta’s op de markt die kunnen worden gegeten in een koolhydraatarm dieet…
De meeste pasta’s bestaan voornamelijk uit klassiek pastameel: ‘semola di grano duro’. Dit meel is extreem rijk aan koolhydraten. Er zijn echter ook pasta-producenten die maar een beetje van dit meel in hun pasta gebruiken. De rest wordt vervangen voor “onverteerbare” koolhydraten oftewel vezels.
Dreamfields koolhydraatarme pasta
De bekendste producent van koolhydraatarme pasta is Dreamfields. Dreamfields koolhydraatarme pasta bestaat grotendeels uit de onverteerbare voedingsvezel ‘inuline’. Het merendeel van de koolhydraten in de pasta komt zodoende wel in je darmen terecht, maar kan niet door de darmwand worden opgenomen. De koolhydraten komen dus niet in de vorm van glucose in je bloed terecht. Ze verlaten het lichaam zonder dat ze worden gebruikt. Zodoende kun je een koolhydraatarme leefwijze hanteren en desalniettemin pasta eten.
“Normale” tarwepasta’s bevatten al snel 50 tot 60 gram koolhydraten per portie van 75 gram gedroogde pasta. Droge Dreamfields pasta bevat daarentegen slechts 2,7 gram koolhydraten per 75-grams portie. Dat is dus bijna tien keer zo weinig koolhydraten. Dreamfields is dus een handige & voedzame pastasoort voor mensen die koolhydraatarm willen eten, maar pasta niet kunnen missen.
Tot slot
Gewone tarwepasta is een evenwichtig voedingsmiddel. De complexe koolhydraten in pasta staan hun energie namelijk langzaam aan het lichaam af en vormen zodoende een uitstekende energiebron. Gezondr raadt mensen dan ook geenszins af om “gewone” pasta te eten. Als je koolhydraatrijke pasta per se wilt vermijden vanwege een koolhydraatarm dieet, kies dan voor een “vezel-verrijkte pasta” zoals Dreamfields.
Mijd jij pasta vanwege de koolhydraten of ben jij juist dol op pasta? Laat hieronder weten welke pasta jij het lekkerst vindt!
22 Reacties
op dreamfieldspasta.nl zie ik koolhydraten 42gr per portie van 56gr. dit is dus niet koolhydraatarm en komt niet overeen met de door jou aangegeven koolhydraat van 2,7gr per portie van 75 gram.
Als ik dat artikel lees over gluten… dan is het een wonder dat ik niet ziek ben. Heel erg sneu voor mensen met een gluten allergie, maar voor mij is het verhaal net zoals voor de een is een glas wijn gezond, voor de ander niet. Ik ga lang op vakantie met de caravan en wil graag makkelijk koken op 2 pitjes en dan is de Penne van Atkins een goed alternatief. Mijn man eet gewoon rijst of pasta, die wil dat allemaal niet en hij is 72, zo gezond als een vis, super slank en kan alles eten. Dus voor mij is dit een uitkomst. Ik vind het een wel erg negatief verhaal over gluten.
Ik ben de eerste die toegeeft dat ik het artikel over gluten té tendentieus heb opgezet en ietwat objectiever te werk had kunnen gaan. Kortom: niet mijn beste werk. :P Maar hoewel er nog altijd enorm veel onderzoek wordt gedaan naar gluten, en niet iedereen het eens is over de voordelen en nadelen van gluten, zijn er verregaande aanwijzingen dat gluten tot op zekere hoogte bij iedereen auto-immuunreacties in de darmen tot gevolg heeft. (bron + bron + bron + bron)
Hoe zit het met de koolhydraat arme pasta van de Jumbo? Ik ga binnenkort met de caravan op pad en wil dit dan graag meenemen? Is dit aan te raden?
Bedoel je koolhydraatarme pasta van het Jumbo-huismerk? Zo ja, kun je iets meer vertellen over de exacte naamgeving? Zonder nadere omschrijving kan ik het product helaas niet terugvinden.
Atkins penne.
De belangrijkste ingredienten van ‘Atkins Pasta Penne’ zijn als volgt: tarwegluten, havervezels, dürümtarwegries, erwteneiwit en kippenei-eiwit. Dit zorgt voor de volgende verdeling qua macronutriënten: 50 gram eiwitten, 23 gram koolhydraten en 2 gram vetten. Hoewel hier sprake is van een eiwitrijk product, verdraagt niet iedereen gluten even goed. Iedere voedingsstof heeft zijn voor- en nadelen, maar ik vind het volstouwen van producten met gluten niet de meest deugdelijke manier om iets eiwitrijker te maken. Het komt op mij nogal gekunsteld en kunstmatig over, zéker ook aangezien veel mensen héél slecht tegen gluten kunnen. Wat je in feite eet, is een soort van seitan. Niks mis mee om sporadisch te eten –zolang je gluten uitstekend verdraagt– maar naar mijn mening niet iets wat je wekelijks moet willen eten. Zie eventueel ook dit artikel:
Hoe zit het met de groene erwtenpasta en de rode linzenpasta van AH?
Beste Kiki, Toevallig stond ik afgelopen week nog bij de Albert Heijn, en zei ik tegen mijn vrouw: “Wat heb jij nu weer in je hand?”… Dat was dus de Pedon rode linzenpasta, ik had ‘m nog niet eerder gezien. Eerlijk gezegd ben ik dus niet bekend met de exacte voedingswaarden van deze moderne pastasoorten van AH. Dat er geen koolhydraten in zulke peulvruchtenpasta’s zitten, kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Ik zal de exacte voedingswaarden eens opzoeken… De rode linzenpasta van Pedon scoort qua voedingswaarden per 100 gram product als volgt: 52 gram koolhydraten, 25 gram eiwitten en 6 gram vezels. Dus beduidend meer eiwitten en minder koolhydraten dan gewone witte pasta of volkorenpasta… En beduidend meer voedingsvezels dan gewone witte pasta; zelfs bijna net zo veel als volkorenpasta. De groene erwtenpasta levert net iets meer koolhydraten, namelijk 55 gram… Iets minder eiwitten, namelijk 22 gram… En iets meer vezels, namelijk 8 gram… De getallen heb ik voor het gemak afgerond… Al met al prima voedingswaarden!!! Maar als je pasta zonder koolhydraten zoekt, moet je helaas verder zoeken… Glutenvrij zijn deze pastaproducten overigens wel, aangezien er geen granen in zijn verwerkt, maar enkel peulvruchten. Tot slot maakt het qua vetten niet zo veel uit ten opzichte van normale pasta’s… Groeten, Paul
Jullie geven bij de uitleg aan dat er in de dreamfield pasta SLECHTS 2-7gr koolhydraten per portie van 75 gram bevat. Kijk ik op de site van dreamfields zelf staat daar dat er 36 gr koolhydraten in een portie van 56 gram zit. Dat zijn toch heel andere cijfers. Wat moet ik nu geloven
Producenten wijzigen de receptuur van hun producten nog weleens, dus het zou best kunnen dat de ingrediënten en voedingswaarden van Dreamfields pasta door de jaren heen zijn veranderd. Logischerwijs dien je uit te gaan van de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel van het betreffende product.
Hoi, Heb via via gelezen over het feit dat als je pasta (hier ging het over spaghetti) voor een tweede keer verwarmd het prima in een koolhydraatarm dieet zou passen. Volgens zeggen zou als je het kookt dan af laat koelen daarna weer opwarmt de substantie zo veranderen dat het veel minder slecht zou zijn en dus prima inpasbaar bij een KHA dieet. Weten jullie hier meer van??? Groetjes, Jolande
Beste Jolande, Dit is helaas enorme lariekoek. :P Was het maar zo eenvoudig… dat je een taart nogmaals in de oven kunt zetten voor koolhydraatarme taart… en dat je ineens suikervrije taart te pakken hebt nadat je de deze voor een derde maal in de oven hebt gezet… Koolhydraten zijn en blijven koolhydraten. Het is wel zo dat sommige (extreem) complexe koolhydraten tot de voedingsvezels behoren (resistent zetmeel e.a.), waardoor ze niet of nauwelijks worden verteerd en dus niet of nauwelijks zullen worden omgezet tot bloedsuiker… Maar dit verhaal druist juist lijnrecht in tegen het jouwe. Hoe langer en vaker pasta wordt gekookt, des te gemakkelijker de koolhydraten zullen kunnen worden verteerd en gemetaboliseerd door de menselijke spijsvertering. Door en door gaar gekookte pasta past dus eigenlijk nog slechter in een koolhydraatarm dieet dan beetgare / el dente pasta. :( Groeten, Paul
Ik kwam ook tegen koolhydraatarme pasta bij de Action 200 gram verpakking voor twee personen. Kost weinig. Voldoet ook, smaak is natuurluik persoonlijk. Komt van een Aziatische wortel. Dus geen tarweproduct glutenvrij etc.
Hallo Erik, Dankjewel voor je berichtje! Volgens mij doel je op konjacwortel (glucomannan). Van de vezels uit deze wortel werden vroeger vooral afslanksupplementen gemaakt, maar tegenwoordig wordt er inderdaad ook pasta, rijst en noodles van gemaakt (Slim Pasta, Slim Rijst, Slim Noodles e.a.). Het gaat hier dus eigenlijk om een vezelpasta zoals die in het artikel hierboven wordt beschreven. Ikzelf vind ik er overigens niks aan; ieder vezelproduct smaakt exact hetzelfde en heeft exact dezelfde textuur; uitsluitend de vorm verschilt per product onderling. De producten hebben echter niets van doen met de oorspronkelijke tegenhangers waarvan ze zijn afgeleid. De rijst smaakt en voelt niet als rijst… de pasta smaakt en voelt niet als pasta… en de noedels smaken en voelen niet als noedels. Bovendien vind ik de smaak van konjac ook zeer onprettig, maar dat is inderdaad iets persoonlijks. Los daarvan worden er nogal wat hulpstoffen aan deze konjac-producten toegevoegd, waaronder calciumhydroxide en titaandioxide. Meer over de konjacwortel kun je desgewenst lezen in dit artikel over konjac / konjak / glucomannan / glucomannaan. Ikzelf houd het toch echt liever bij zeewierpasta. :D Groeten, Paul
Hoe zit het hiermee?
Beste Flip, Ik heb me vooralsnog niet uitgebreid verdiept in de exacte voedingswaarde en nutritionele samenstelling van DreamFields pasta en ben in goed vertrouwen uitgegaan van de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst op de DreamFields verpakking. Bovenstaand artikel is te goeder trouw geschreven, maar van oorsprong al wel een jaartje of 6 oud, dus ik sluit niet uit dat er inmiddels veel meer bekend is over DreamFields-producten. Ik heb het artikel achter je link met interesse gelezen en kan me voorstellen dat de schrijver helemaal gelijk heeft. Ik meng me echter liever niet in complottheorieën, ruzies, beschuldigingen en vingerwijzingen. Wel kwam ik via je artikel ook hier, hier en hier terecht. Iedereen kan aan de hand hiervan z’n eigen conclusies trekken. Dankjewel voor je tip! Voor mij persoonlijk in ieder geval geen DreamFields meer. :P Groeten, Paul
Wij nemen koolhydraatloze pasta op in ons assortiment.
Waar kan ik Dreamfields pasta kopen?
Beste Astrid, Voor zover ik weer is Dreamfields pasta niet te koop in ‘standaard’ supermarkten, maar enkel in bepaalde natuurwinkels en reformzaken. Bovendien kun je Dreamfields producten gemakkelijk bestellen via internet. Google maar eens op ‘deamfields kopen’ of ‘dreamfields bestellen’.
Vanaf nu is er in Nederland koolhydraatvrije, vetvrije en glutenvrije pasta, rijst en noodles verkrijgbaar: Slim Pasta, Slim Rijst en Slim Noodles. Deze pasta, rijst en noodles zijn gemaakt van een plantaardige vezel en bevatten maar 12 kilocalorieën per 100 gram.
Dat klopt, deze zijn echter niet echt smaakvol.