Zwanger-misselijkMisselijkheid is de meest voorkomende klacht bij zwangerschap. 60 tot 80 procent van de zwangere vrouwen heeft in meer of mindere mate last van zwangerschapsmisselijkheid. Desalniettemin is misselijkheid een miskende en onderbelichte zwangerschapskwaal. Hieronder vind je 5 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid…

Zwanger & misselijk – Tip 1: Vitamine B6

Vitamine B6 of pyridoxine wordt al geruime tijd gebruikt om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Het is vooral populair omdat inname van vitamine B6 als veilig wordt beschouwd tijdens de zwangerschap. Vitamine B6 is – samen met meclozine – een belangrijk ingrediënt van het anti-misselijkheidsmedicijn Emesafene. De werking van pyridoxine tegen misselijkheid is niet geheel duidelijk, maar het lijkt werkzaam bij veel zwangere vrouwen. Let wel: Gezondr krijgt regelmatig reacties van mensen met toxische vitamine B6-waarden

Zwanger & misselijk – Tip 2: Framboosbladthee

Thee van framboosbladeren is voor veel zwangere vrouwen uiterst effectief tegen misselijkheid. Eén kop framboosbladthee per dag kan risicoloos worden gedronken tijdens de zwangerschap.

Zwanger & misselijk – Tip 3: Gember

Gember wordt in allerlei vormen en concentraten gebruikt om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit de effectiviteit van gember, gembercapsules en gemberpoeder blijkt. Doseringen tot 1 gram gember per dag zijn – ook tijdens zwangerschap – volkomen veilig.

Zwanger & misselijk – Tip 4: Anti-misselijkheid medicijnen

Er zijn verschillende medicijnen die je tijdens de zwangerschap mag gebruiken om zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: Emesafene, Primperan, Zofran, Omeprazol, Rennie en Gaviscon.

Zwanger & misselijk – Tip 5: Therapieën

Er zijn verschillende therapieën die werkzaam kunnen zijn bij zwangerschapsmisselijkheid. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn: hypnotherapie, acupunctuur en orthomoleculaire therapie.

Zwanger & misselijk – Tot slot

Probeer niet te veel middeltjes en medicijnen tegelijkertijd uit. Dit kan de misselijkheid juist erger maken. Het is altijd verstandig om te overleggen met een huisarts, verloskundige, diëtist of therapeut.

7 Reacties

  1. Beste HG. Waarom niet Suprimal (meclozine) zie farmacotherapeutisch kompas. Suprimal is zonder 3 x 25 mg vitamine B6 die in Emesafene zit. 75 mg vitamine B6 per dag is onverantwoord en Suprimal helpt waarschijnlijk even goed. Groeten en sterkte!

    • Bedankt voor je reactie. Ik kreeg Emesafene voorgeschreven door huisarts en gyneacoloog. Ze kiezen vaak voor Emesafene of Primperan. En hun advies was ook 3x daags. Daar vertrouw je dan op. Geen idee waarom ze niet kiezen voor Suprimal. M’n verloskundige wilde m’n vitamines controleren om te kijken of ik ook tekorten had door het extreme overgeven. Vitamine B12 en D3 ook een flink tekort, maar ze schrokken van de uitslag van vitamine B6 en hebben dit nog niet eerder meegemaakt (of getest).

  2. Door het gebruik van Emesafene kan je een vitamine B6 vergiftiging oplopen. Omdat er pyridoxine / B6 in zit. Ik gebruik Emesafene nu 8 – 9 weken 3x daags en m’n B6-waardes zijn toxisch! Er is nog weinig over bekend. Oppassen dus!

    • Dankjewel voor je berichtje, HG! Ook ik kom steeds vaker middelen tegen met toxische vitamine B6-waarden (tot wel 2.000% van de ADH) aan pyridoxine. Zie eventueel ook (de reacties onder) dit artikel over vitamine B6-overschotten:

      Ik heb dit zojuist ook als zodanig vermeld in het artikel hierboven. Nogmaals dank voor de waarschuwing!

    • Bedankt voor je reactie en aanpassing! Zijn er meer zwangere vrouwen die dit hebben meegemaakt? Zo ja… hoe was jullie herstel? Heeft het lang geduurd en is het gevaarlijk voor de baby?

    • Beste HG, Het kan natuurlijk zo zijn dat je voorafgaand aan je zwangerschap reeds te kampen had met een vitamine D-tekort en een vitamine B12-tekort… Maar toch even uit interesse: ervoer je destijds verregaande vermoeidheidsklachten of andersoortige gezondheidsproblemen? Of zijn tijdens je zwangerschap plots (extreme) vermoeidheidsklachten ontstaan… Mijn persoonlijke ervaring is dat een vitamine D-gebrek en/of een vitamine B12-gebrek heel vaak samengaan met een schildklierhormoontekort, en dat geldt des te meer tijdens de zwangerschap. Wat dat betreft zou ik in jouw situatie absoluut je schilklierwaarden (TSH, FT4 en/of T3) eens laten testen. Overigens wordt dit artikel vooralsnog niet druk bezocht, dus wellicht is het handig om je vraag ook eens te stellen onder het artikel over vitamine B6. Ik verwacht dat de kans op reacties van lotgenoten en ervaringsdeskundigen daarmee beduidend groter wordt… Heel veel sterkte toegewenst!

    • Bedankt voor je advies. Ik zal m’n verhaal en vragen bij het andere artikel ook stellen!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.