Vitamine-B6Vitamine B6 is een term die wordt gebruikt voor 3 pyridine-derivaten en hun fosfaat-esters. Dit zijn:

  • Pyridoxine (PN) & Pyridoxine 5-fosfaat (PNP)
  • Pyridoxamine (PM) & Pyridoxamine 5-fosfaat (PMP)
  • Pyridoxal/Pyridoxol (PL) & Pyridoxal 5-fosfaat (PLP)

De rol van vitamine B6 in het lichaam

Bovengenoemde stoffen zijn essentieel voor de werking van het menselijk lichaam. Vitamine B6 speelt namelijk een belangrijke rol in/als/bij:

  • Co-factor van meer dan 100 verschillende enzymen (co-enzym)
  • Aminozuur-stofwisseling (verwerking van eiwitten uit voedsel)
  • Lipide-stofwisseling (verwerking van vetten uit voedsel)
  • Cholesterol-stofwisseling
  • Spierfunctie
  • Celstofwisseling (energiehuishouding binnen lichaamscellen)
  • Productie en activiteit van hormonen & neurotransmitters
  • Synthese (samenvoeging) van aminozuren, amines, hormonen, neurotransmitters en heemverbindingen
  • Vorming van vitamine B3
  • Ontgifting van het lichaam
  • Aanmaak van bloed (rode bloedlichaampjes)
  • Immuunsysteem = weerstand
  • Vorming van DNA & RNA
  • Zuurstofcirculatie via het bloed
  • Bescherming van het zenuwstelsel
  • Bescherming tegen hart- & vaatziekten
  • Gezonde huid

Voedingsmiddelen met vitamine B6

Vitamine B6 komt voornamelijk voor in eiwitrijke voeding. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6 zijn:

  • Kip & kalkoen
  • Lever (kippenlevertjes, runderlever, varkenslever e.a.)
  • Vis (zalm, tonijn, forel, haring e.a.)
  • Eieren
  • Hele granen (volkorenpasta, volkorenbrood, ontbijtgranen e.a.)
  • Zilvervliesrijst / bruine rijst
  • Bonen & peulvruchten
  • Walnoten
  • Bananen
  • Soja-producten

Vitamine B6-tekort & vitamine B6-overschot

Omdat er veel voedingsmiddelen zijn die vitamine B6 bevatten, komt een B6-tekort zelden voor. Toch kan een vitamine B6-tekort ontstaan, onder meer bij:

  • Langdurig pilgebruik (anticonceptiepil)
  • Een verhoogde B6-behoefte (zwangerschap e.a.)
  • Nierproblemen & alcoholisme
  • Gebruik van Isoniazide (antibacterieel middel, o.a. tegen tuberculose)

Van een kortstondig en subtiel vitamine B6-tekort merk je overigens niets. Bij een langdurig tekort aan vitamine B6 kunnen echter verregaande lichamelijke problemen ontstaan, waaronder:

  • Hoofdpijn
  • Verminderde weerstand
  • Zenuwaandoeningen
  • Gebrek aan eetlust
  • Roos (schilferige hoofdhuid)
  • Diarree & aambeien
  • Nierstenen
  • Pijnlijke mond, lippen en/of tong
  • Huidafwijkingen (jeuk, uitslag e.a.)
  • Bloedarmoede (anemie)
  • Stuipen

Een overschot aan vitamine B6 is echter ook niet goed. Als je met grote regelmaat vitamine-supplementen slikt (multivitaminen, biergisttabletten, vitamine B-complex e.a.), dan is het mogelijk dat een vitamine B6-overschot optreedt, waardoor je overmatig gaat dromen en tintelingen in armen, handen, vingers, benen, voeten en tenen optreden. Uiteindelijk kan zelfs een vitamine B6-vergiftiging optreden, waardoor (blijvende) zenuwafwijkingen ontstaan, waardoor je tijdelijk of permanent je armen en benen niet meer voelt.

Referentiewaarden vitamine B6

Tot enkele jaren geleden werden voor vitamine B6 de volgende referentiewaarden gehanteerd: minimaal 35 nmol/l en maximaal 110 nmol/l (nanomol per liter bloed). Uit het landelijke kwaliteitscontroleprogramma en statistische analyse van patiëntresultaten is gebleken dat door nieuwere analysemethoden de vitamine-B6-referentiewaarden moeten worden aangepast naar minimaal 51 nmol/l en maximaal 183 nmol/l. Uit onderzoek van de Gelderse Vallei is gebleken dat 80% van de onderzochte patiënten vitamine-B6-waarden heeft onder de 183 nmol/l. Zodoende passen steeds meer laboratoria hun referentiewaarden voor vitamine B6 aan naar de nieuwe grenswaarden, namelijk: 51 – 183 nmol/l.

Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van vitamine B6, een vitamine B6-tekort, een vitamine B6-overschot en/of een vitamine B6-vergiftiging…

82 Reacties

  1. Na een hartinfarct in 2001 kreeg ik B6/B11/B12 pillen voorgeschreven. Via Kassa kwam ik er achter dat al mijn klachten van de laatste 18 jaar daar door zijn ontstaan. Al die jaren onder controle geweest, ik kwam altijd met klachten van moe / pijn / geen concentratie etc. Maar bij niemand ging een lampje branden. Nu zit ik met de gebakken peren en waarschijnlijk voor de rest van mijn leven met pijn / tintelingen / slecht slapen / slecht lopen / geen concentratie etc. Zit inmiddels 4 jaar thuis en kom waarschijnlijk nooit meer aan het werk. Mijn b6 waarde moest binnen de 35 – 135 zijn, de mijne was 1534. Ja u leest het goed, meer dan 11x de maximum waarde. En dat waarschijnlijk al 18 jaar.

  2. Beste, Heb sinds maart vernomen dat ik een te hoge vitamine b12 van 704 heb en waarschijnlijk een te hoge vitamine b6. Ik heb een jaar aan een stuk metarelax genomen met telkens 2 pillen per dag.Ik kreeg een polyneuropathie, enorme darmklachten en aambeien. Nu zijn we 2 maanden verder en nog geen verbetering van alles, ups en downs. En wat hebben aambeien hier bij te doen. groeten, A.

  3. Dag Paul. Ik slik Aline procaps voor haaruitval. 2 capsules per dag. Per capsule zit er 1.4 mg in. 2.5mg per dag zou toch VER onder de grens moeten zitten doe toxisch is dan? Heb sinds enkele weken immers ook veel last van neuropathische pijnen in mijn kuiten.. Vroeg me af of er een link kon zijn

  4. Vanochtend had ik diabetescontrole bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Zij had 3 maanden geleden mijn bloedwaarden op vitamine B6 laten controleren, dat op 191 nmol/l uitkwam, waarbij het lab als waarden tussen 35 en 110 had vermeld. Op internet kwam ik tegen dat de onder-bovenwaarden in Nederland sinds 2013 zijn veranderd in 51-183. In die zin zit ik met mijn 191 ‘slechts’ even boven de 183. Ik gebruik geen insuline of metformine voor de diabetes, maar sinds ongeveer 3 jaar 1 capsule per dag het voedingssupplement Glucobalance, waarin per capsule 5 milligram vitamine B6 zit. Verder eet ik wel veel B6 rijke voedingsmiddelen, zoals bananen, avocado´s, dadels, pinda´s en vis (geen vlees). Drie maanden geleden raadde zij mij aan om met Glucobalance te stoppen, waardoor ik echter weer te hoge bloedsuikerwaarden ontwikkelde. Wat is nu wijsheid? Nu toch weer doorgaan met Glucobalance, wat mijn bloedsuikerwaarden al die jaren op peil hield of bovenstaande als verder gezond zijnde voedingsmiddelen vermijden vanwege de B6?

  5. Ik ben hier terechtgekomen i.v.m. klachten van tintelende handen en prikkeldraad gevoel in m’n handen. Ik slik al jaren multivitaminen en ben daarbij vitamine B12, magnesium en dagelijks 4 biergisttabletten gaan slikken. De laatste tijd krijg ik ’s nachts en ’s morgens op m’n werk last van tintelingen en prikkeldraad sensaties, ik ben tandprotheticus en moet met m’n handen dagelijks een handboor vasthouden, wat het werk bemoeilijkt, constant m’n hand omhoog houden en zwabberen om dat veronaangenaamde gevoel weg te halen, mijn vraag moet ik nu abrupt stoppen met al die supplementen? Ik eet dagelijks fruit, dus de vitaminen krijg ik toch wel binnen…

    • Het is niet per se zo dat ALLE vitaminesupplementen zulke tintelingen teweegbrengen. Het gaat in die context hoofdzakelijk om een vitamine B6-overschot of een vitamine B12-tekort. Of je dient te stoppen met je vitaminesuppletie is dan ook niet eenduidig te zeggen. Wel kan het raadzaam zijn om je bloed te laten controleren op een overschot aan vitamine B6, zéker gezien je stelselmatig zo veel multi’s en biergist inneemt… Overigens kun je nog zo veel en gevarieerd fruit eten, daarmee krijg je niet elk van de verschillende essentiële vitamines binnen. Met name de vet-oplosbare varianten… Denk maar eens aan vitamine D. Maar ook de water-oplosbare vitamine B12 e.a. Zie eventueel ook:

  6. Ik heb sinds een paar dagen mg met b6 pillen en er staat dat je er 2 per dag moet gebruiken maar ik heb ze gehalveerd. Ik wil ze gebruiken omdat ik al jaren spierspanningen. Rusteloze tong en en andere vervelende klachten in mijn gezicht heb. Er wordt gezegd dat dat komt doordat ik jaren Risperdal heb gebruikt waar ik toen abrupt mee ben gestopt omdat ik borstkanker kreeg. Ik zoek mensen die daar ervaring mee hebben of tips. Pl

    • Risperdal (risperidon) kent heel veel potentiële bijwerkingen, waaronder inderdaad allerhande spierklachten. Het is echter niet zo dat vitamine B6 per definitie helpt bij het oplossen van deze klachten, integendeel. Er zijn wel enkele verkennende onderzoeken waaruit blijkt dat vitamine B6 soms verbetering laat zien bij tardieve dyskinesie ten gevolge van neuroleptica (bron), maar hieruit kan niet zomaar 1-2-3 de conclusie worden getrokken dat het raadzaam is om vitamine B6-supplementen te gaan gebruiken. Volgens mij is het namelijk zo dat bepaalde neuroleptica een vitamine B6-tekort in de hand kunnen werken. En in geval van een vitamine B6-tekort is het logischerwijs WEL raadzaam om een vitamine B6-supplement te gebruiken. Maar het is –voor zover mij bekend– niet zo dat elk type neurolepticum per definitie een vitamine B6-tekort veroorzaakt… Mijn punt: laat gewoon je vitamine B6-bloedwaarde bepalen. Dan weet je of het daadwerkelijk raadzaam is om een vitamine B6-supplement in te nemen. Want zoals je in de vele reacties hier kunt lezen, is het suppleren van vitamine B6 niet per se heilzaam, noch veilig.

    • Dank je wel voor je reactie. Ik besluit idd te stoppen met de pillen omdat ik het niet erger wil maken. Ik heb het nu zo’n 7 jaar en ik heb er ook burning mouth syndroom bij gekregen maar ik moet zeggen dat de heftigheid weg is. Ik weiger mij er bij neer te leggen dat er niets aan te doen valt maar ik ben zeer huiverig geworden voor medicatie. Een half jaar geleden ben ik nog bij een psychiater geweest die mij clonazepam wilde voorschrijven maar ik ben doodsbang voor al dat soort medicatie dus ik ben begonnen mrt homeopathie en andere natuurlijke pillen zoals valeriaan of van a. vogel emotionele balans.

    • Ik heb artikel gelezen van orthomoleculaire therapie vitamine B6 bij tardieve dyskinesie dat er 400 mg per dag gebruikt wordt onder begeleiding van een specialist maar hoe pak je dat aan omdat de huisarts vitamine B6 niet belangrijk vindt voor het zenuwstelsel en alleen vitamine B12 en foliumzuur liet testen. R

    • Het enige wat je effectief kunt doen, is aandringen bij je huisarts op een bloedwaardebepaling van vitamine B6. Laat hem/haar desnoods dit artikel of het eerder aangehaalde artikel van Vita-Info lezen… Mocht hij/zij er alsnog niet aan willen meewerken, dan kun je een second opinion aanvragen bij een andere huisarts, definitief overstappen naar een andere huisarts die hier wel aan meewerkt of op eigen kosten je vitamine B6 laten testen bij een klinisch laboratorium.

  7. Hallo… ik heb het bijzonder sterke vermoeden dat ik een B6 overschot heb. Vorige week op van alles bloed laten testen, en alle uitslagen zijn prachtig… maar de B6 is nog niet binnen. Ik slikte geen B6, maar het zat bij de magnesium in, en bij de 5-HTP, en daarbij ben ik ook nog es een avocado, banaan en noten liefhebber. Mijn armen, handen, benen (in iets mindere mate) nek en kaak voelen raar… alsof het van binnen slaapt. Ik ben natuurlijk meteen gestopt met de inname van supplementen, maar wil graag weten of er iets is dat bij de ‘ontgifting’ kan helpen. Misschien staat het a in een reactie, maar ik kan mijn hoofd er niet bijhouden. Ook had ik het idee dat het erger werd bij de inname van B12… is dat plausibel? Dank, Inge

    • De inname van vitamine B3 zou vitamine B6-waarden sneller kunnen doen verlagen. Sowieso kunnen optimale waarden qua vitamine B12, vitamine B11 en vitamine B3 bijdragen aan het herstel, maar er veel meer –al dan niet beïnvloedbare– factoren die een rol spelen binnen de pyridoxinehuishouding.

    • De uitslag was binnen, en i.p.v. tussen de 35 en 105 zit ik op 257 met mijn vitamine B6. Ik slikte geen multi en ook geen complex, maar wel 5-HTP en magnesium waar B6 aan toegevoegd waren. Samen ‘maar’ 7 milligram, maar dat was voor mij dus duidelijk teveel (het tintelde in mijn armen, benen, nek en kaak)… Krankzinnig dat hier niet meer algemeen over bekend is. Andere dingen slikken om het te verlagen begin ik effe niet aan. Ik doelde –om m’n lichaam te helpen het sneller kwijt te raken– meer op kruiden of zo… Groene thee… Zoiets?

    • Ja, ook ik vind het belachelijk dat er geen strengere regelgeving is ten aanzien van voedingssupplementen en vitaminesupplementen. Men mag er dingen in stoppen die –in dergelijke hoge concentraties– niet eens in receptplichtige medicijnen mogen worden gestopt. Absurd gewoon… Kruiden of dranken die voor een snellere lozing van vitamine B6 zorgen, bestaan volgens mij niet. Wel is het zo dat hoe meer je drinkt, des te gemakkelijker het menselijk lichaam overtollige stoffen kan lozen via de urinestroom. Dus voldoende drinken is sowieso een pre.

    • Beste Inge. Misschien even kijken op : Hoe zit het nu echt met vitamine B6 ? Is vitamine B6 veilig of niet. Daarin is vermeld om vitamine B6 uit te plassen is in ieder geval nodig een enzym, die vitamine B2, ijzer en molybdeen nodig heeft, is al eerder aan de orde geweest. Dr. Beunk vermeldt ook over goede voorziening vitamine B3 om teveel vit. B6 weg te werken. Onder een prachtige uitslag versta ik vitamine B12 > 500 pmol/L, foliumzuur >15 nmol/L, vitamine D3 > 90 nmol/L 25(OH)D. Groeten en sterkte.

  8. Dag Paul en anderen, Het is inmiddels bijna 2 jaar geleden nu dat ik een B6 vergiftiging had en meestal hoor je niet meer hoe het de mensen vergaat na een aantal jaren. Na een maand of 3 was het bloedbeeld weer normaal. De tintelingen in handen en voeten verdwenen grotendeels, maar bij het eten van verse havermout en volkorencrackers komen bij mij de klachten in hevige mate terug; waarschijnlijk door gist en vezels. Bananen en avocado’s geven deze verschijnselen niet in mijn geval. Erg oppassen dus met eten –ook na een aantal jaren– is mijn ervaring. Hartelijke groet, Annemiek

    • Beste Annemiek, Hartelijk dank voor de update! Het gebeurt inderdaad slechts zelden dat mensen laten weten hoe het hen is vergaan nadat een passende diagnose is gesteld. Dat is de belangrijkste reden waarom veel van onze bezoekers denken dat niemand ooit een oplossing vindt voor diens problematiek. :( Dus heeeeeel fijn dat je nog even reageert! Iets wat me zomaar te binnen schiet: heeft men glutenintolerantie oftewel coeliakie bij je uitgesloten? Het komt namelijk nog al eens voor dat mensen met een ‘glutenallergie’ een afwijkend vitamine B6-metabolisme vertonen. Gist en vezels voor zover mij bekend niet… Vruchten kunnen bovendien ook veel vezels en gisten bevatten. Wat dat betreft zou het raadzaam kunnen zijn om een coeliakietest te laten doen. Zie eventueel ook:

      Ook aldersteron (t.a.v. bijnieren), prorennine / rennine (t.a.v. maag) en diabetes incipitus (t.a.v. nieren) kunnen een rol spelen. Wat ik wil zeggen, is dat er sprake zou kunnen zijn van een secundair B6-probleem.

    • Paul, hartelijk dank voor je reactie. Gluten zou kunnen, veel antibiotica vroeger geslikt, op middelbare leeftijd brandend maagzuur en onderzoek gehad, gastroscopie en paar biopten, geen coeliakie, wel middenrifbreuk. Hele lijst bloedonderzoek, alleen vitamine B6 verhoogd. Echter koekjes, brood geven inderdaad opgeblazen gevoel en maagzuur. Slik geen protonpompremmers. Neuropathie was onbekend totdat ik ontzettend hoge inname vitamine B6 nam, ook nog eens uit diverse bronnen tegelijk, langer dan een jaar, dat heeft het hele systeem niet goed gedaan. Wel lees ik dat mensen er soms lang over doen om klachten te laten verdwijnen en begrijp ik dat er soms ook nog andere zaken in het lichaam meespelen. Zal het een en ander moeten uitzoeken maar met deze wel bedankt voor de tips. Hartelijke groet, Annemiek

  9. Bij mij en mijn vrouw, is ook B6 te hoog. We zijn onze eetgewoontes eens nagelopen en kijken waar bijzonder veel vitamine B6 in zit. We begonnen met de avond waar we bijna elke dag nootjes knabbelden. Nu blijken cashewnoten, walnoten en pistachenoten behoorlijk veel B6 te bevatten. Bij mijn vrouw worden de tintelingen in haar benen en voeten steeds minder. Binnenkort laten we weer bloed prikken. Ik denk dat veel mensen bijvoorbeeld achter de tv noten zitten te eten.

    • Zonnebloempitten, sesamzaden, pompoenpitten, pistachenoten, hazelnoten, walnoten, pinda’s, macadamia’s, cashews en gedroogde vruchten bevatten inderdaad heel veel vitamine B6. Ook bier, kippenvlees, varkenslever, runderlever, bepaalde vissoorten, hele volkorengranen en peulvruchten leveren nogal wat pyridoxine. Je moet echter nogal wat van deze producten eten of drinken om een vitamine B6-vergiftiging te bewerkstelligen. Zo zijn zonnebloempitten het rijkst aan vitamine B6; ze bevatten 1,35 milligram vitamine B6 per 100 gram product, wat gelijk staat aan 67% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram product. De maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6 ligt vooralsnog op 25 milligram per dag, wat gelijk staat aan 1.800 gram zonnebloempitten, dus bijna 2 kilo. Natuurlijk kan de totale hoeveelheid pyridoxine oplopen als je daarnaast ook veel (orgaan)vlees eet, bier drinkt en peulvruchten en volkorenproducten nuttigt, maar dan nog is er bij een vitamine B6-overschot vaak MEER aan de hand dan slechts een vitamine B6-rijk dieet.

  10. Ik heb een klein gedeelte van mijn verhaal al bij zwanger en misselijkheid gedaan, hier wat uitgebreider en m’n vragen… Ik ben inmiddels bijna 14 weken zwanger en heb ongeveer 8/9 weken Emesafene geslikt i.v.m. overmatig overgeven: hyperemesis gravidarum. Emesafene 3x daags door de huisarts en gynaecoloog voorgeschreven. Hier blijkt 25 milligram pyridoxine in te zitten. Door de HG wilde de verloskundige laten testen of ik ook vitaminetekorten had. Hier kwam uit een tekort aan vitamine B12 en vitamine D3, maar m’n vitamine B6 is veel te hoog: toxisch! Gevraagd naar de waarde en die blijkt 1001 te zijn. De uitslag heeft 1,5 week geduurd, dus heb toen nog 1,5 week Emesafene geslikt. Na de uitslag gelijk gestopt. Ik slikte ook sinds een week (dus pas na het bloedprikken) Omeprazol omdat ik bloed overgaf. M’n keel was zo geïrriteerd door het overgeven. Maar ook hier ben ik gelijk mee gestopt. Zijn er meer zwangeren die hier ervaring mee hebben gehad? Zijn er risico’s voor de baby? Tips ervaringen zijn welkom!

    • Beste HG, Na je eerdere bericht onder het artikel over zwangerschap en misselijkheid heb ik geprobeerd om alvast wat informatie te vergaren over vitamine B6-overschotten tijdens de zwangerschap, en ik lees heel veel tegenstrijdige berichten. Veel ‘blog-achtige’ websites beweren dat een (extreem) overschot aan vitamine B6 tijdens de zwangerschap in THEORIE zou kunnen leiden tot zenuwbeschadigingen en afwijkende armlengten / beenlengten bij het ongeboren kind, maar ik betwijfel of deze informatie uit betrouwbare bron is verkregen. Veel blogs lijken de informatie letterlijk van elkaar te hebben gekopieerd, en de oorspronkelijke auteur wordt nergens benoemd. Als ik in wetenschappelijke databases struin, kom ik niet of nauwelijks concrete verontrustende informatie tegen, maar uitsluitsel kan ik je helaas niet bieden. Logischerwijs zijn alle betrouwbare bronnen het erover eens dat je niet te veel vitamine B6 moet innemen tijdens zwangerschap of borstvoeding en dat een vitamine B6-vergifiting van de moeder potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor ongeboren of zogende kinderen, maar cijfers en statistieken ontbreken hieromtrent. Hopelijk zijn hier ervaringsdeskundigen en lotgenoten actief die je gerust kunnen stellen… (bron + bron + bron + bron)

    • Beste HG. Misschien gewoon Suprimal (meclozine) kopen bij de drogist, het is niet recept plichtig. Dat is soms de reden dat Emesafene voorgeschreven wordt, waarin veel teveel vitamine B6. Vitamine B3 tekort veroorzaakt ook misselijkheid. Op de website van Dr. Beunk uit Haarlem wordt vermeld dat van vitamine B3 gebruik de B6 omlaag gaat. Vitamine B3 langzaam opbouwen bijvoorbeeld 3x 25 mg per dag. Geen koffie drinken, alleen al de reuk van koffie zetten kan misselijkheid veroorzaken. s morgens beginnen met een beschuitje, overdag tussendoor een Maria koekje. Vermijd gekruid eten. Sterkte

    • Beste Klaas, Logischerwijs waardeer ik je bijdragen op Gezondr enorm, maar zou je je reacties alsjeblieft zo veel mogelijke on-topic willen houden? Dit heb ik je reeds meermaals gevraagd. Zo had je je tips ten aanzien van misselijkheid beter in je reactie onder het artikel over zwangerschap & misselijkheid kunnen zetten (de reactie waarin je uitsluitend inging op vitamine B6). Op deze manier gaan artikels veel te veel in elkaar overvloeien, wat niet ten goede komt aan de navigeerbaarheid en het gebruiksgemak van Gezondr… Meer informatie over misselijkheid vind je in de volgende artikels:

      Dus hier graag zo veel mogelijk informatie over vitamine B6 (-overschot en -tekort)… Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Paul

    • Beste Paul. Van de branche Natuur – en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) loopt een onderzoek bij de universiteit van Maastricht (waaronder ook de voedingssupplementen vallen). Dit onderzoek gaat over vitamine B6 of de Pyridoxine 5 – fosfaat (PNP) vorm , de biologisch opneembare vorm van vitamine B6 ook beter opneembaar is dan de andere vormen. In buitenlandse literatuur wordt soms vermeld, dat de andere vormen een hoge vitamine B6 waarde geven in het bloed, terwijl er soms nog een tekort is aan vitamine B6. Het onderzoek zal dit voorjaar afgerond zijn. Ook vermelden sommigen dat bij een voldoende hoog vitamine B12 en foliumzuur niveau de vitamine B6 waarde weer daalt. Groeten, Klaas

    • Zeer interessante materie omtrent vitamine B6, Klaas! Ik ben zeer benieuwd naar de bevindingen die uit dit onderzoek zullen voortkomen!

    • Sinds ik gestopt ben met de medicijnen heb ik knallende hoofdpijn? Meer ervaring hiermee? Duurt het lang voordat je bloedwaarden weer “normaal” zijn?

    • Bij het stopzetten van een behandeling met een hoge dosis vitamine B6 kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, waaronder hoofdpijn. Hoelang het duurt voordat een verhoogde pyridoxinewaarde terugzakt naar een normaalniveau is afhankelijk van talloze randfactoren en dus niet zomaar 1-2-3 te voorspellen. Wat Klaas ook al aangeeft. Optimale waarden aan vitamine B12, vitamine B11 en vitamine B3 kunnen bijdragen aan het herstel, maar zo zijn er veel meer al dan niet beïnvloedbare factoren die een rol spelen binnen de pyridoxinehuishouding.

    • Beste HG. Op de website van NPN : Natuur en – gezondheidsproducten Nederland wordt vermeld onder nieuws & media 12 september 2016 dat hoge vitamine B6 waarden waarschijnlijk veroorzaakt worden omdat een enzym ontbreekt om pyridoxine HCL om te zetten. In het proefschrift van M. Albersen : The metabolism of vitamin B6 in relation to genetic disease vanaf blz. 188 in het Nederlands (universiteit van Utrecht) Er was een verschil in vitamine B6 gemeten in het hersenvocht en de serumbloedwaarde. In buitenlandse literatuur wordt ook vermeld dat pyridoxine 5 fosfaat werd gegeven ondanks de hoge bloedwaarde van B6. Misschien een optie vitamine B12 injectie en daarnaast een zeer lage dosering 3 of 4 mg pyridoxal 5 fosfaat. Groeten en sterkte.

    • Beste HG. In het rapport van de Gezondheidsraad van 2003, Voedingsnormen : Vitamine B6, Foliumzuur en vitamine B12 staat dat een tekort aan vitamine B2 (Riboflavine) veroorzaakt dat een teveel aan vitamine B6 niet voldoende wordt omgezet in pyridoxinezuur, zodat het uitgescheiden kan worden door de nieren en uit geplast worden. Groeten en sterkte.

    • Bedankt voor je reactie. Ik slik op advies op het moment vitamine B12, folaat, vitamine B2 en vitamine D3. Een gedeelte om tekorten weg te werken en voor het andere gedeelte om te helpen de vitamine B6 vergiftiging uit m’n systeem te krijgen. Voor nu nog veel “ontwenningsverschijnselen”.

    • Beste HG, Gaat het inmiddels beter met je? En wat bedoel(de) je precies met ontwenningsverschijnselen?

    • Beste Paul. Op het 14e BioVitaal-Congres: Zaterdag 17 juni 2017 is prof. Dr. Aalt Bast van de vakgroep farmacologie en toxicologie van de universiteit Maastricht een van de sprekers. Prof. dr. Aalt Bast zal kort toelichten de 1e onderzoeksresultaten in toxiciteit van diverse metabolieten van vitamine B6. Het klinische en belangrijkste deel van dit onderzoek moet later dit jaar nog worden voltooid. Groeten, Klaas

    • Beste Klaas, Dankjewel voor je berichtje! Toevallig ben ik enigszins bekend met de publicaties / proefschriften van Aalt Bast (met name in zijn functie van hoogleraar in de toxicologie aan Maastricht University). Met zijn opvatting dat het verschil tussen voedsel, gif en medicijn niet zo groot hoeft te zijn (en hoofdzakelijk afhankelijk van nuanceverschillen en context) slaat hij wat mij betreft de spijker op zijn kop. Iets kan een vergiftiging teweegbrengen zodra je er te veel van binnenkrijg en een gebreksziekte als je er te weinig van binnenkrijgt (bron)… Ik ben dan ook zeer benieuwd naar zijn bevindingen ten aanzien van de toxiciteit van vitamine B6! Overigens ben ik benieuwd of jijzelf deelneemt aan het betreffende BioVitaal-Congres… Nogmaals dank! Groeten, Paul

    • Hier een reactie hoe het nu gaat. Na een paar weken flinke hoofdpijn (en ook weer een opname wegens uitdroging door het overgeven) zakte de hoofdpijn af. M’n bloed (qua B6) is weer getest en de waardes waren weer goed. Heel snel gegaan dus van over de 1000 naar iets boven de 100. Naast de hoofdpijn kreeg ik toen ik stopte met de Emesafene ook wat meer last van stekende pijnen in vooral mijn linkerkuit en rechter bovenarm. Op het moment nog wel veel last. M’n lichaam voelt erg op (zal ook komen door de HG zwangerschap). Ik ben erg verbaasd over hoe er door de gynaecologen gereageerd is op de B6-vergiftiging. Het viel volgens hun allemaal wel mee werd me verteld. Klopt het dat het langer tijd nodig heeft om uit je systeem te gaan terwijl je bloedwaarden alweer goed zijn?

    • Nog een aanvulling. Ik had ook erg veel last rechtsboven in onder m’n borst. Waar de lever zit. Die pijn werd steeds erger toen ik de medicijnen gebruikte. Toen ik stopte met de medicijnen met de vitamine B6 erin was dat de eerste pijnklacht die afnam (terwijl ook dat volgens de artsen er niks mee te maken had).

    • Beste HG, De lever is de belangrijkste dirigent voor wat betreft het vitamine B6-metabolisme, dus ikzelf vind het wel heel erg kort door de bocht om zomaar te zeggen dat vitamine B6 en pijn nabij de lever per definitie niets met elkaar te maken kunnen hebben. Het klopt sowieso dat de nasleep van een vitamine B6-vergiftiging heeeeeel lang kan duren. Hoe snel het overschot aan vitamine B6 uit je bloedbaan verdwijnt, dient hiertoe in elk geval niet als graadmeter. Hoe snel klachten verdwijnen –en OF ze überhaupt nog verdwijnen– is veeleer afhankelijk van de exacte schade die is aangericht. En dit is weer afhankelijk van de ernst en duur van de vitamine B6-intoxicatie. En van verscheidene lichamelijke randfactoren: leverfunctie, nierfunctie, et cetera.

    • Beste Paul. 17 juni ben ik niet van de partij. Ik wacht liever tot de uitgebreide studie over vitamine B6 klaar is. Prof. Aalt Bast volg ik al jaren. Hij is erg kritisch over de biologisch dynamische landbouw, ben ik ook. En over een onderzoek van vitamine C in 2001 door Amerikaanse onderzoekers, waar vermeld werd DNA schade door vitamine C, zei prof. Aalt Bast waarom hebben ze niet ook een hogere dosering gebruikt, waar dan juist het tegengestelde uit zou komen. Op dat onderzoek wacht ik nog steeds. Groeten, Klaas

    • Beste Klaas, In de biodynamische landbouw ben ik niet erg thuis, maar ‘normale’ biologische groenten eet ik standaard. Ik begrijp dat sommige biologische groenten (bijvoorbeeld aardappels) relatief veel natuurlijke toxines –waaronder vitamine B6– ;-) kunnen bevatten en kwetsbaarder kunnen zijn jegens schimmels, maar kritiek ten aanzien van biologische landbouw an sich snap ik niet helemaal… Kun je dit misschien toelichten? Liefst onder dit artikel over biologisch eten… :D Ik ben erg benieuwd! Groeten, Paul

  11. Gisteren kreeg ik te horen dat ik een B6 waarde van 458 heb, veel te hoog dus. Ik slik geen supplementen alleen probiotica dus het is mij nog een raadsel hoe ik aan zo’n hoge waarde kom. Ik let erg op mijn voeding en eet geen vlees, soja, tarwe, gluten, melk. Wel vis, rijst, noten en veel groenten. Ik heb sinds 2,5 maand veel neuropathische klachten, met name in mijn benen. Krachtverlies, een raar dof dood gevoel in mijn linker been en het gevoel alsof de binnenste spieren in mijn billen en bovenbenen in brand staan of te ‘strak’ staan. Ik kan mij ook vinden in bijna alle klachten van een vitamine B12-tekort en kwam erachter dat ik in december een vitamine B12-waarde van 190 had (mijn huisarts heeft me dit nooit gemeld, maar ik vind dit veel te laag). Ik ben dit nu gaan aanvullen sinds een paar weken met hoge dosering zuigtabletten (methylcobalamine, adenosylcobalamine en foliumzuur). De klachten lijken veel erger te worden, maar dit hoort er wellicht bij in het begin? Hoe dan ook, die hoge vitamine B6 blijft me echt een raadsel nog steeds. Wel heb ik ruim drie maanden geleden een operatie gehad waarbij ik achteraf 3 verschillende en zeer zware antibioticakuren moest slikken. Mijn neuropathische klachten zijn eigenlijk daarna ontstaan. Nu lees ik hier onder iets over maagzuur en bacteriële overgroei van de maag dat B6 zou kunnen verhogen. Zou het kunnen dat door de hevige antibioticakuren mijn maagzuur is aangetast en ik daarom zo een lage B12 en een hoge B6 zou kunnen hebben? Ik heb ook erg veel darm klachten. Hoop zo dat die B6 zal gaan dalen, want ik ben als de doods dat die hevige neuropathische klachten blijvende schade zullen aanrichten.

    • Beste Roos, Vitamine B12 (cobalamine) wordt in het laatste deel van de dunne darm (het lineum) opgenomen. Om vitamine B12 vrij te maken uit voedingseiwitten zijn maagzuur en pepsine-enzym nodig. Bovendien wordt vitamine B12 gekoppeld aan de welbekende ‘intrinsieke factor’. Maagzuurremmers (protonpompremmers en H2-receptorantagonisten) remmen de aanmaak van maagzuur en pepsine, waardoor vitamine B12 minder goed kan worden vrijgemaakt van voedingseiwitten en minder goed kan worden opgenomen door het menselijk lichaam. Je vitamine B12-tekort kan hier dus zeker mee te maken hebben! Een tekort aan maagzuur leidt naar mijn weten juist tot een tekort aan vitamine B6 en niet tot een B6-overschot, maar ik heb iemand hier zien schrijven dat er een boek bestaat waarin het tegendeel wordt beweerd… Let wel: vitamine B12, B6 en B11 (en sommige andere vitamines uit het B-complex) zijn synergetisch met elkaar betrokken, ze beïnvloeden elkaar dus onderling / wederzijds. Persoonlijk zou ik dan ook geen vitamine B-supplement innemen waarin ook andere B-vitamines zitten. Neem liever een puur vitamine B12-supplement, of liever nog: laat je actief B12 (holo-TC), MMA en/of homocysteïne controleren, en vraag (indien nodig) aan de hand van de bloedwaarden die hieruit komen rollen om vitamine B12-injecties. Als de opname of omzetting van vitamine B12 verstoord is, kunnen orale supplementen namelijk voor een vertekende hoge bloedspiegel zorgen, dus voor een onterecht positief bloedbeeld. Er zit dan relatief veel vitamine B12 in je bloed, maar in je cellen, weefsels en organen is nog altijd sprake van een vitamine B12-tekort… En uit voorzorg zou ik toch nog eens alles wat je eet en drinkt goed onder de loep nemen! Vitamine B6 wordt steeds vaker toegevoegd aan energiedrankjes, ontbijtgranen, kruidensupplementen, eiwitshakes, dieetproducten, vegetarische en veganistische levensmiddelen, en ga zo maar door… Soms wordt er wel 1000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B6 in gestopt, onder het mom “vitamine B6 is wateroplosbaar, dus een overschot plas je uit”… De mensen die dit roepen, snappen niet dat het filtervermogen van een mensenlichaam beperkt is, en dat ook iemands nieren en lever overbelast kunnen raken. Al met al zie ik zo 1-2-3 geen duidelijke oorzaak van je vitamine B6-overschot. :( Speur alle ingrediëntenlijsten dus sowieso eens grondig af op de volgende synoniemen (pyridinederivaten + fosfaatesters) van vitamine B6: ‘pyridoxal’ (PL: een aldehyde), pyridoxamine (PM: een amine), pyridoxine(-hydrochloride) / adermine (PN: een alcohol), pyridoxal-5-fosfaat (PLP), pyridoxine-5-fosfaat (PNP) en pyridoxamine-5-fosfaat (PMP). Hopelijk kom je snel achter de oorzaak van je B6-overschot! Sterkte ermee!

    • Beste Roos. Beste Paul. Op de site van natuurdiëtisten: sommige bifidobacteriën en sommige Escherichia-coli-bacteriën produceren B vitamines waaronder B6. Bekend is dat veel E-coli-bacterie-soorten ook schadelijk zijn. Bij operaties wordt nog steeds als aanvulling lachgas gebruikt, niet als hoofdnarcosemiddel dus. Lachgas maakt een deel van de vitamine B12 voorraad analoog, dus niet meer beschikbaar. Op 20 oktober 2016 schreef ik dus wat Paul meldt over maagzuurremmers uit het boek van Jonathan Wright. Groeten en sterkte.

  12. B12 had ik indertijd veel B11 weet ik niet of op gecontroleerd is. Ik kwam vanmiddag op de site van orthomoleculair arts J. Beunk en daar staat dat je te veel B6 kan bestrijden met B3, niacine. Had ik nog staan, 2 jaar geleden 2x gebruikt. Haha je weet niet wat je overkomt, lijkt wel of je in brand staat met allemaal rode puntjes. Gelukkig verdacht ik al gauw B3 en inderdaad het stond op het potje. Nu kwart pil 25 Mg gebruikt en geen last. Kijken of het werkt met paar keer per dag 25 Mg.

    • Beste Hans, Je kan het beste de B3 innemen na het eten dan heb je geen flush. Ik ben begonnen met 100mg na het eten en al opgebouwd tot 250 mg zonder flush. Groet Rachel

    • Beste redactie / Kim, Aha dus als ik het goed begrijp kunnen etenswaren de B6 waarde verhogen. Zoals dagelijks gebruik van soja producten (melk, yoghurt, sojasaus bij avondeten, sojaboter, soja bakboter enz). Om de b6 te verlagen is het dus verstandig om de soja te minderen / weg te laten. Echter ik vraag me dan af op welke manier in dan kalium etc. binnen kan krijgen zodat hier geen tekort bij komt… Kim, ik ben zeer benieuwd of je vitamine B6 inmiddels is verlaagd en hoe je dit hebt gedaan. Wat waren jouw klachten? Groetjes!

    • Nee, op zich is er niks mis met soja, behalve dan misschien de hoge concentraties aan fyto-oestrogenen… Het punt is veeleer dat sommige sojaproducten door voedingsmiddelenproducenten worden toegespitst op vegetariërs en veganisten en om die reden kunstmatig worden verrijkt met bepaalde vitamines en mineralen die van nature voorkomen in vlees. In dat opzicht zou het me niets verbazen als 1 of meerdere van de sojaproducten die je eet of drinkt tot deze verrijkte producten behoren… Dit is een kwestie van grondig de ingrediëntenlijsten en voedingswaardetabellen op ieder sojaproduct nalopen.

  13. Ook ik wil waarschuwen voor het gebruik van vitamine B6! De ADH is 1,3 mg voor volwassen vrouwen (ik geloof 1,7 mg voor mannen) en dit haal je met een normaal voedingspatroon uit je voeding. Ik heb ook een b6-vergiftiging na het slikken van een multivitamine met 75 mg(!!!) B6. Onwetende wat dit met mij zou doen. Ik ben nu 2,5 maand herstellende. Veel zenuwpijnen en maagklachten en nog een waslijst aan andere klachten. Herstel gaat inderdaad heel erg traag. Door veel water te drinken, saunabezoeken en sporten hoop ik mijn herstel te bevorderen, daar een vitamine B6-overschot zich opstapelt in de spieren.

    • Een paar jaar geleden neuropathie gekregen met 330 B6 te veel zonder pillen te slikken. Na lang zoeken boek gekocht, waarom maagzuur goed is. Het gaat het meeste over het altijd maar voorschrijven van maagzuurremmers en de problemen daarvan. Hier stond in dat een tekort aan maagzuur (iedere oudere) je Betaïne HCL moest slikken. Heb B6 terug gekregen naar 115, en had ook geen maagproblemen meer. Neuropathie is helaas gebleven. Sinds 14 dagen tintelingen in hand en al een tijd droge huid en haaruitval. Mijn vrouw ook in 14 dagen erge tintelingen. Gister bloeduitslag, ik weer 330 en zij 230. Rara. Zij sinds 14 dagen ijzerpillen geslikt waar na controle ook vitamine B6 in zit, ja ja… Ga nu weer aan de Betaïne HCL (Solgar) en kijken wat er mis is met ons voedingspatroon. Het blijft toch gek dat het B6-verhaal nooit goed onderzocht is. Waarschijnlijk is er niets aan te verdienen, pot Betaïne HCL kost EUR 10,-.

    • Zijn vitamine B12 en vitamine B11 ook weleens gecontroleerd?

  14. Ik heb een jaar of 4 Ymea Silhouet geslikt, een capsule per dag, 5 dagen in de week. Nu blijkt dat mijn B6 140 is, er is bloed geprikt n.a.v. langdurige klachten, rare pijn in een voet en tintelingen in mijn onderbeen en ook rare hete plekken in mijn bil. Ook heb ik na jaren van afwezigheid weer hevige migraineaanvallen gehad met galspugen. Ik lees nu dus dat veel mensen dit soort klachten hebben door een te hoog B6. Ben blij dat ik het nu al ontdekt heb, mijn waarde is nog niet zo schrikbarend hoog dan bij anderen.

  15. Al jaren veel dromen, woordenwisseling, beetje vergeetachtig. Ik kreeg 2 maanden geleden opeens vermoeidheidsklachten, stortte na m’n werk helemaal in en kroop naar m’n bed. Zelf op het labformulier B6 extra aangekruist… gelukkig maar! Bleek veel te hoog 600, nu een week gestopt met vitamine B-supplementen en gaat al een stuk beter.

  16. Hoi Paul, ik heb weer even een vraag aan jou. Ik schrok me rot toen ik m’n B6 waardes zag ; 4130!!! Zou daar die knallende migraine vandaan zijn gekomen? Ik las (weer geobsedeerd natuurlijk) dat mensen met weinig maagzuur een B6 overschot kunnen krijgen, de bacteriën in de maag produceren dan B6. Wat ’n verhaal, dus iedereen met maagzuurremmers heeft kans op neurotoxische aandoeningen? Dat is toch wel triest. Ik moest magnesiumhydroxide slikken voor de MDL. Dat bindt het maagzuur. Daarnaast ’n paar vitaminepillen. Maar, hoe krijg ik deze waanzinnige waarde weer omlaag? Ben al met alles gestopt. P.S. mijn schildklierwaardes waren te hoog, dus dat er ook nog bij. Paul, je hebt altijd prima antwoorden, daarom deze vraag aan jou. Gtoeten, Kim

    • Voor zover ik weet is pyridoxine een groeifactor voor sommige spijsverteringsbacteriën en wordt vitamine B6 door de beruchte maagbacterie Helicobacter Pylori (die veelvuldig in verband wordt gebracht met maagontstekingen, maagzweren en maagkanker) indirect gebruikt om beweeglijk, infectieus en kwaadaardig te kunnen worden. Naar schatting draagt ongeveer de helft van alle mensen Helicobacter Pylori bij zich, maar lang niet iedereen wordt er ziek van… Bij mijn moeder werd deze maagbacterie ontdekt, en binnen 2 jaar stierf zij aan maagkanker. :( Een tekort aan vitamine B6 kan overigens leiden tot achloorhydrie / hypochloorhydrie / maagzuurtekort), doordat B6 vereist is voor zink-absorptie en zink vereist is voor maagzuurproductie. Bovendien wordt een tekort aan maagzuur maar al te vaak in verband gebracht met een tekort aan vitamine B6 en voor zover ik weet niet zo zeer met een vitamine B6-overschot. De enige verwijzing die ik heb kunnen vinden naar maagbacteriën die vitamine B6 zouden produceren bij een tekort aan maagzuur is een vage verwijzing naar een artikel van auteur Jonathan Wright… Helaas heb ik dit artikel niet kunnen terugvinden… Iets anders waaruit het bestaan van zulke maagbacteriën / darmbacteriën zou blijken evenmin… Ik beweer geenszins dat ze niet bestaan, maar ik kan er niets over vinden. Ik ben dus bang dat iemand iets verkeerd heeft gelezen of geïnterpreteerd. Dat je migraine te maken had met een extreem vitamine B6-overschot kan ik me overigens heeeeeel goed voorstellen. Maar waardoor je extreme vitamine B6-overschot primair wordt veroorzaakt, durf ik niet te zeggen. 99 van de 100 keer is een B6-overschot het gevolg van langdurige suppletie / supplementengebruik. Onwijs veel sterkte toegewenst!

    • kimberley pex

      Dank je Paul. Ik las ook weer dat de lever B6 soms niet kan omzetten, en dan gaat stapelen. Ja, jaaarenlang vitaminen geslikt, i.v.m. colitis. Na de colectomie doet de dunne darm gelukkig toch heel goed z’n werk. De rest van de waardes was oké. Iets hoge vitamine A en D was 100, dus prima. Daarnaast was ’t ook nog supernova maan, én ik heb een voorhoofdsholte ontsteking… 3 dubbelpret dus. Als ik maar weet wáár alles vandaan komt, dan is ’t al goed. De B6 waarde zal wel zakken, nu zonder supplementen, en detoxen. Bedankt Paul voor jouw antwoorden altijd. Gr. Kim

    • kimberley pex

      Paul, héél veel sterkte met ’t verlies van jouw moeder. Mijn vader, waar ik ontzettend veel van hield, is 6 weken na zijn 60e verjaardag overleden aan darmkanker. Het is een ziekte waar onmacht op de eerste plaats staat. Hierboven is het goed, en ze zitten voor altijd in ons hart. Liefs, Kim

    • Beste Kimberley. Beste Paul. In het boek : Waarom maagzuur goed voor je is van Dr. Jonathan V. Wright staat op blz. 71 een tekort aan maagzuur en bacteriële overgroei in de maag. Deze bacteriën bewijzen een wederdienst door meer folaat en vitamine B6 te produceren. Maar of daar extreme vitamine B6 waarden door veroorzaakt worden, wordt niet vermeld. Als middel tegen brandend maagzuur, wat volgens Dr. Wright meestal een maagzuur tekort is, is zijn advies Betaine HCL. Is daar meer over bekend ?

    • Beste Klaas, Legt Dr. Wright ook uit welk type bacterie in staat is vitamine B6 te produceren? Ik heb nog nooit een boek van hem gelezen, maar in de tijd dat mijn moeder aan maagkanker leed wel veel YouTube-filmpjes bekeken. Hoewel hij goed geïnformeerd overkomt, vind ik dat hij (zonder enige uitleg) soms ook dingen aan elkaar verbindt die niet noodzakelijkerwijs met elkaar te maken hebben. Ik ben echt extreem benieuwd naar de exacte bacterie die vitamine B6 produceert en onder welke omstandigheden precies. En natuurlijk waar de bacterie zich exact bevindt… Hopelijk staat dit in je boek vermeld… Groeten, Paul

    • Beste Paul. Er wordt geschreven over bacteriële overgroei in de maag door een tekort aan maagzuur, maar er wordt niet genoemd welke bacterie. Op blz. 67 wordt vermeld dat deze binnenkomende hordes bacteriën zelf folaat produceren om het tekort aan folaat op te lossen. Ook hier wordt niet vermeld welke bacterie. Wel wordt ook vermeld dat bij chronische maagvliesontsteking, bij aanwezigheid van de heliobacter pylori, deze zich bij te weinig maagzuur, veel sneller vermeerdert. Ook wordt vermeld dat bij ouderen met chronische maagslijmvliesontsteking, Foliumzuur op peil is of verhoogd evenals vitamine B6. Vitamine B12 is juist laag of zeer laag. Het boek is in het Engels uitgebracht in 2001 en in het Nederlands, die ik heb staat 2011 – 2013. Ook wordt nog genoemd Krasinski, 1986, daar kon ik ook niet vinden welke bacterie. Waarom maagzuur goed voor je is, 252 blz. Leerzaam boek. Het gaat dr. Jonathan Wright erom, dat iemand, die de heliobacter pylori in de maag heeft, niet behandeld wordt met maagzuurremmers of iemand, die door wat voor oorzaak, te weinig maagzuur heeft, PH boven 3, niet behandeld wordt met maagzuurremmers. De h. pylori moet worden bestreden en de PH onder de 3 gebracht, zodat de normale gezonde PH tussen 2,5 en 3 weer aanwezig is in de maag. Groeten Klaas.

    • Dankjewel, Klaas, voor de opheldering! Ik blijf het frappant vinden dat ik (behalve dan in dat betreffende boek) nergens een referentie naar deze vitamine B6-producerende maagbacterie kan vinden, laat staan de naam van deze bacterie. Ik zal eens kijken of ik de auteur kan aanschrijven… Zo heb ik ook ooit eens van hem gehoord dat zink en magnesium nodig zijn om vitamine B6-stapeling tegen te gaan, maar ook dit verbandje kan ik nergens bevestigd krijgen. :( Misschien bedoelt hij wel gewoon de ‘gastric intrinsic factor’ (gastrische intrinsieke factor: GIF), een glycoproteïne dat wordt geproduceerd door de pariëtale maagcellen… Groeten, Paul

  17. Ik heb een waarde van 600 vitamine B6. Maar wat mag je nu wel en niet eten om het omlaag te krijgen is nergens te vinden op internet? Gr. Wijnie

    • Er zijn niet of nauwelijks natuurvoedingsmiddelen die extreem veel vitamine B6 leveren. Er zijn slechts enkele uitzonderingen (met relatief veel tot heel veel B6), waaronder kippenvlees, varkenslever, runderlever, bepaalde vissoorten, hele (volkoren)granen, peulvruchten en sommige noten. Maar dan nog zul je geen vitamine 6-overschot opbouwen door zulke voedingsmiddelen en zul je een vitamine B6-overschot ook niet verhelpen door deze voedingsmiddelen te mijden. Een vitamine B6-overschot ontstaat eigenlijk altijd door B6-vitaminesupplementen, vitamine B6-verrijkte voedingssupplementen en sterk verrijkte voedingsmiddelen. Het zijn dan ook deze aspecten waarmee je zult moeten stoppen.

    • Beste redactie, Ook ik heb een te hoge B6 waarde. Ik ben zelfs onder behandeling bij de psycholoog i.v.m. de heftige klachten hiervan. Ik heb nog nooit voedingssupplementen gebruikt. Ik zag in een eerdere reactie dat u vertelde dat een overschot aan B6 zonder voedingssupplementen eigenlijk niet mogelijk is. Mijn vraag is nu… ik gebruik geen voedingssupplementen, nog nooit gedaan. Toch een te hoge B6 gehalte. Wel gebruik ik veel soja producten i.v.m. lactose allergie.

    • Verrijkte voedingsmiddelen zijn in feite ook een soort van voedingssupplementen. En heel veel sojaproducten (vleesvervangers) worden verrijkt met allerhande B-vitamines. Wellicht dat het hiervan komt…

  18. Bedankt Paul. Ja heb verschillende sojamelk producten gekocht. Maar gebruik niet veel melk. Dus waarom dit is, is mij een raadsel. Het is jammer dat ik nergens een dieet vindt hoe ik de vitamine B6 moet verlagen.

    • Het is nagenoeg onmogelijk om met een ‘normaal’ dieet een overschot aan vitamine B6 op te bouwen. Een vitamine B6-overschot wordt voor zover ik weet uitsluitend veroorzaakt door voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Het afbouwen van een vitamine B6-overschot is dan ook een kwestie van het schrappen van zulke hoog gedoseerde vitamine B6-bronnen. Zolang je niet weet waar het B6-overschot vandaan komt, kun je je dieet dus ook niet effectief of selectief aanpassen… Al met al bestaat een “dieet om een B6-overschot te verlagen” uit een voedingspatroon zonder B6-supplementen of andersoortige B6-verrijking. Wat was eigenlijk je exacte vitamine B6-bloedwaarde?

    • Beste Els. Kijk maar op : Alertheid vereist bij hoog gedoseerde vitaminepillen -Lareb. Er zijn in de NEVO tabel geen voedingsmiddelen te vinden waarin veel vitamine B6. Misschien zie je wat over het hoofd, dat er wel pyridoxine op staat en geen vitamine B6, zoals Paul ook al schrijft. Volgens het LAREB komt B6 overschot alleen maar van vitaminepillen of toevoegingen en het gaat alleen omlaag door die weg te laten. En hoe is de vitamine B12 en foliumzuurwaarde (B11), die zou ook van invloed kunnen zijn, als die erg laag zijn, is weinig over bekend. Groeten Klaas

  19. Ik heb nooit supplementen gebruikt. wel drink ik sojamelk elke dag maar niet meer dan 350cc. Maar mijn neuroloog heeft wel een overschot aan vitamine B6 vastgesteld. Maar hoe kom ik eraf. Eet bruin brood en verder. Weinig peulvruchten en kip bijna nooit. Groenten en rijst en pasta maar geen volkoren. Dus wie kan mij helpen om van dit overschot aan vitamine B6 af te komen.

    • Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er zo ontzettend veel B6 / pyridoxine in sojamelk zit… Welk merk en type sojamelk drink je precies? Er zijn namelijk heel veel sojaproducten die worden verrijkt met bepaalde vitamines en mineralen. Hoeveel vitamine B6 er in een bepaalde variant van sojamelk zit, is dan ook volkomen afhankelijk van het exacte type. Weet je trouwens zeker dat je helemaal geen voedingssupplementen, verrijkte vegetarische of veganistische voedingsmiddelen, homeopathische of kruidengeneeskundige medicamenten / supplementen of andere potentieel B6-houdende producten gebruikt? Een vitamine B6-overschot ontstaat namelijk zelden of nooit door ‘normale’ voedingsmiddelen…

  20. Hi Stephanie, Hartelijk dank voor je reactie. En voor je tips. Wat hebben we pech gehad om B-vitamines op deze manier te gaan slikken. Heb ook veel op fora gekeken. De mensen die uiteindelijk beter werden, stopten met supplementen. Gingen zeer gezond eten en spiertraining en saunabezoek. Maar hadden lange tijd nodig. Inderdaad is neuroloog zeer geschikt om andere zaken uit te sluiten, helaas kunnen ze verder niets aan het B6-overschot doen en is het vaak niet zo bekend bij ze. Nogmaals bedankt en een goed herstel toegewenst! Hartelijke groet, Annemiek

  21. Tja, ook ik zit met een vitamine B6-overschot in bloed (467). Na de bekende tintelingen en pijnklachten van de zenuwen in ledematen (vooral voeten en handen) via bloedonderzoek ontdekt. Ook kan je je bij een overschot aan vitamine B6 wat minder goed focussen en ben je soms wat lichter in je hoofd. Het gebeurde na multivitaminesupplement 800 x ADH en ook nog tarwegras daarbij. Huisarts wil me naar neuroloog toe sturen. Ik wil nog een paar weken wachten omdat ik hoop na te zijn gestopt met het slikken van dit alles dat er verbetering komt. Ben pas 2 weken gestopt. Ik waarschuw mensen nu wel. Trouwens, klachten lijken iets te vermeerderen… misschien ontgiften?

    • Of er zoiets bestaat als ontgiften van een vitamine B6-overschot durf ik niet te zeggen. Als je huisarts een bezoek aan een neuroloog nodig acht, zou ik daar eerlijk gezegd gebruik van maken, want hoe eerder je zenuwstelsel wordt ontlast, des te kleiner de kans op permanente zenuwschade. Een arts verwijst je echt niet zomaar door naar een neuroloog…

    • Stephanie van Raaij

      Hallo Annemiek. Hier een ervaringsdeskundige (zie mijn andere tekst) v.w.b. vitamine B6-overschot. De kans is heel groot dat de oorzaak van je klachten een vitamine B6-vergiftiging is. Misschien is het toch zinvol om een neuroloog te bezoeken. Bij mij hebben specialisten middels onderzoeken namelijk wel alle andere mogelijkheden voor de zekerheid uitgesloten. Nadat je stopt met vitamine B-supplementen en weinig voeding met B6 tot je neemt, is het B6-gehalte in je bloed na ongeveer 2 weken al genormaliseerd. Echter, het zenuwstelsel is aangetast. Afhankelijk van de ernst van je klachten en hoe snel het ontdekt is, duurt herstel van een teveel/overschot aan vitamine B6 maanden tot jaren. Dat je klachten erger lijken, komt overeen met mijn ervaring en met andere B6-patiënten op forums. Herstel gaat sowieso tergend langzaam en met veel ups en downs: 2 stappen vooruit, 1 achteruit. En soms 3 achteruit om daarna weer vooruit te gaan. Mijn advies: schrik niet van de terugslagen! Ik ben nu een jaar herstellende van een vitamine B6-vergifitging en heb nog een weg te gaan, maar er is nog steeds progressie. Vertrouw er dus maar op dat het goed komt. Geduld is in deze wel een schone zaak. Veel sterkte toegewenst.

  22. Omdat ik merk dat veel mensen de bovengrens van 25 mg vitamine B6 niet serieus nemen en een B6-vergiftiging bagatelliseren, wil ik als ‘ervaringsdeskundige’ van een vitamine B6-intoxicatie het belang van bovenstaand artikel graag onderstrepen. Omdat de voeding van tegenwoordig niet meer de vitaminen en mineralen (zouden) bevatten van vroeger, slikte ik al jarenlang een multivitamine met 20 mg B6. De maanden voordat de klachten begonnen, slikte ik daarnaast ook een B-complex en magnesium waarin eveneens B6 bleek te zitten. In mijn onwetendheid heb ik enkele maanden ongeveer 35 a 40 mg B6 geslikt. Ik dacht gezond bezig te zijn, maar ik was mezelf aan het vergiftigen. Gevolg: polyneuropathie. Ik heb de hel op aarde meegemaakt! Morfine en oxazepam zijn nog steeds mijn grote vrienden (mijn lever verdroeg helaas geen Lyrica). Meestal begint een B6-vergiftiging bij de handen en voeten. Bij mij is het echter begonnen met zenuwpijn door de knie heen. Daardoor legde de neuroloog de link niet met een B6-intoxicatie. Vervolgens kreeg ik klachten aan mijn bovenbeen: krachtvermindering, spierspasmen, een doof gevoel, spierkrampen en een prikkeldraadgevoel. Daarna ontstond er brandende pijn in BEIDE knieholten en fibulakopjes (alsof er aanstekers bij werden gehouden). Dit werd opgevolgd door brandende pijn aan mijn billen, heupen en achterkant bovenbenen. Tot slot kon mijn stuitje de lichtste aanraking niet meer verdragen. Al deze klachten maakte dat ik niet meer kon zitten en liggen. Maandenlang ploeterde ik me van seconde tot seconde de dag door. Het woord ‘euthanasie’ is meerdere keren gevallen, want er was geen doorkomen meer aan. Na veel onderzoek en een second opinion in het AMC, is er negen maanden geleden een torenhoog vitamine B6-gehalte in mijn bloed ontdekt. Per direct stopte ik met alle voedingssupplementen. Sindsdien ben ik met veel ups en downs herstellende. Dit gaat echter tergend langzaam, omdat een zenuwstelsel nou eenmaal traag herstelt. Hoewel ik nu van ‘overleven’ weer naar ‘leven’ ga, heb ik nog een weg te gaan. Met wat ik (heb) mee(ge)maak(t) zie ik me geroepen om mensen te waarschuwen. Mocht je per se een voedingssupplement willen slikken, blijf dan alsjeblieft ver onder de grens van 25 mg vitamine B6 per dag.

    • B6-hydrochloride / pyridoxinehydrochloride (HCI) verhindert de werking van de actieve vorm van B6 (volgens onderzoek). Het slikken is nergens goed voor en werkt tegen. Zorg in elk geval dat je de actieve vorm neemt: pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) en dan 50 tot 100% ADH. Overschot B6 kan veel oorzaken hebben. O.a. magnesiumtekort. Bloedwaarden in milligram zijn helaas niet representatief.

  23. In Davitamon Weerstand Compleet zit 0,7 – 2,1 milligram vitamine B6. Dat wil zeggen: 0,7 mg per dragee. Dat is dus netjes gedoseerd Paul. ;-)

  24. Ook mijn vitamine B6 was te hoog na het slikken van nieuwe multivitaminesupplementen. Ik had rare heftige pijnklachten. Na bloedonderzoek bleek het dus een verhoogd vitamine B6-gehalte te zijn. Het is absurd als je ziet hoeveel B6 ze in veel multivitamines doen. Ik hou het wel gewoon op Davitamon weerstand compleet.

    • Davitamon Compleet Weerstand bevat ook vitamine B6. De exacte hoeveelheid / concentratie staat niet vermeld op de Davitaon-website, maar houd hier eventueel rekening mee.

  25. Met klem wil ik waarschuwen voor het gebruik van (multi)vitamines. Ik heb een tijd een vitamine B-complex geslikt i.v.m. vermoeidheidsklachten en omdat ik dacht dat het geen kwaad kon. Nu ben ik 2 weken geleden wezen bloedprikken en de resultaten zijn ronduit schokkend! De waarde zou tussen de 40 en 163 moeten en bij mij is het meer dan 1000. Ik ben 30 jaar ouder geworden van deze informatie, helemaal nadat ik had gelezen dat het m’n zenuwstelsel aan kan tasten en dat je allerlei ongewenst gedoe in je hersenen kan krijgen. Lekker gaaf! Er staat geen waarschuwing op de verpakking of de schappen en het is afwachten of m’n lichaam het enorme overschot gaat lozen. Ik moet nu elke 6 weken geprikt worden om te kijken of de waarde zakt. Dus: laat eerst je bloed onderzoeken als je klachten hebt voordat je vitamines gaat slikken!! Bij mij was er Heel wat anders aan de hand dat een vitamine tekort!

    • Beste Ruth, Dankjewel voor het delen van je ervaring; zeer herkenbaar… Op Gezondr staan inmiddels artikels over talloze zenuwaandoeningen en zenuwgerelateerde gezondheidsklachten. En ik heb al verscheidene keren meegemaakt dat ik een vitamine B6-overschot vermoedde en om die reden vroeg of men bepaalde voedingssupplementen gebruikte… Waarna dus bleek dat er in sommige voedingssupplementen een absurde veelvoud van de ADH aan vitamine B6 zat… Of zelfs meer dan de maximum veilige dagdosis aan B6… En dat ik dan aangaf in hun situatie een bloedwaardebepaling van het pyridoxine te willen laten doen… En dat de huisarts doodleuk zei dat een vitamine B6-overschot of vitamine B6-vergiftiging in Nederland niet voorkomt of zelfs überhaupt niet bestaat… En dat men na lang aandringen uiteindelijk toch een B6-bloedwaardebepaling mag laten verrichten en inderdaad een toxische hoeveelheid vitamine B6 in de bloedbaan heeft zitten en wellicht al jaren te kampen heeft met potentieel levensbedreigende vitamine B6-inoxicatie… Echt gruwelijk! :( Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.